LEGO: Daar kun je op bouwen!
In Tussen Kunst en Katers (NTR) gaan we de hort op! Tom neemt Rachel mee naar Hoorn om uit haar culturele comfortzone te gaan. Zij bezoeken de expositie 90 jaar LEGO.
Beluister de aflevering hier!
Na een rondleiding door metershoge bouwwerken, diorama's en kleine poppetjes van museumdirecteur Hans Stuijfbergen van het Museum van de Twintigste Eeuw vragen Tom en Rachel Pouwer zich af: wat doet LEGO in een museum? Is LEGO kunst? En is deze expo ook leuk voor volwassenen?
Aanleiding voor de tentoonstelling is het 90-jarig bestaan van LEGO. Oprichter Ole Kirk Christiansen begint in de jaren 30 met het maken van houten speelgoed en meubels. Het woord ‘lego’ stamt af van de Deense uitdrukking leg godt, wat plat vertaalt naar ‘speel goed.’ Na de Tweede Wereldoorlog ging het bedrijf over op het maken van plastic bouwstenen als speelgoed en sindsdien is deze formule nauwelijks veranderd. Vanaf 1857 worden ook in Nederland LEGO-sets verkocht.
In het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn kan je een uitgebreide collectie en je jeugdherinneringen (her)beleven over dit bijzonder tijdloze speelgoed. In drie zalen vind je een grote verzameling LEGO-bouwwerken: miniaturen van wereldwonderen en andere gebouwen, maar ook rijdende treinen en maquettes van steden. Als je zelf creatief aan de slag wilt gaan met de steentjes kan dat natuurlijk ook in een speciale bouwhoek. Tom en Rachel spreken ook met museumdirecteur Hans Stuijfbergen en stellen hem een aantal vragen over de tentoonstelling en wat zijn visie is op LEGO en kunst. Wat is eigenlijk de doelgroep en hoe ziet hij de toekomst van LEGO in het museum?
De expositie ’90 jaar LEGO’ kan je nog tot en met eind 2024 beleven in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn. Beluister de speciale aflevering Uit Je Culturele Comfortzone van de podcast Tussen Kunst en Katers en beleef de ervaringen van Tom en Rachel in het museum.
Coen Plaat
Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.
Vond je dit leuk?
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!