Week 13: waar ga jij heen?
Kun je niet kiezen waar je deze week heen gaat? Of zie je door de bomen het bos niet meer? Elke week kies ik drie culturele activiteiten voor jouw agenda. Van queer cinema tot theater over Palestina: ik heb drie dingen voor je die mij niet meer hebben losgelaten sinds ik ze zag.
1. The horse of Jenin van Alaa Shehada
Ik zag The Horse of Jenin van de Palestijnse theatermaker Alaa Shehada een jaar geleden, maar ik denk er nog regelmatig aan. Shehada neemt je mee naar Jenin, een plek die in het nieuws vaak symbool staat voor conflict, maar die in deze voorstelling een ander gezicht krijgt: dat van een jongen en zijn paard. Het verhaal, gebaseerd op Shehada’s eigen jeugd, schetst de veerkracht en verbeeldingskracht die nodig zijn om op te groeien te midden van geweld. Met fysieke vertelkracht, humor en poëzie bouwt hij een wereld waarin een paard niet zomaar een paart is, maar een droom.

Het is knap hoe Alaa Shehada zijn vertelling over het gewelddadige Jenin moeiteloos mengt met humor en lichtheid. De theatermaker zegt daarover tegen ons: “Als je in zo’n situatie zit, vraag je je niet meer af of je een grap mag maken. Je doet het gewoon. Je moet loslaten. Je moet lachen." The Horse of Jenin is vanaf 19 tot en met 30 maart te zien in Theater Bellevue in Amsterdam, op 3 april in Theater MIMIK in Deventer, op 16 april in Theater Ins Blau in Leiden en op 22 nog in SPOT/De Machinefabriek in Groningen.

2. Queer Filmfestival Roze Filmdagen
De Roze Filmdagen is geen doorsnee filmfestival, maar een plek waar verhalen worden verteld die je zelden op het grote scherm ziet. Een viering van queer cinema in al haar vormen: van dramatische drama’s tot over-the-top camp, van intieme documentaires tot feelgood romcoms. Ik heb al een blik op het blokkenschema geworpen en dit zijn mijn tips:
If I Die, It’ll Be of Joy over ouder worden en de kracht van ouderen. De drie hoofdpersonen maken deel uit van een groep activisten die vooroordelen trotseren en seksualiteit, liefde en ouderdom opnieuw durven uitvinden.
Mika Ex Machina over Mika, die maandenlang vreemde dingen op haar motor vindt: linten, munten, sloten... Tot een verborgen slotje haar bijna doet crashen. Met haar queer vrienden filmt ze vanaf haar balkon haar motor om de dader te vinden. Intimidatie, flirt of wraak? Dat ga je zien!
Reas over de echte ervaringen van vrouwelijke en transgender ex-gevangenen. Je hoort over hun dromen, hun teleurstellingen en de zware omstandigheden in de gevangenis waar ze allemaal hebben gezeten. Maar ook over de romances, vriendschappen, voetballen en vogue competities. Een creatieve en muzikale film waar de levenslust van afspat. Reas was dit najaar nog te zien op documentairefestival IDFA.
De Roze Filmdagen zijn van 19 tot en met 30 maart in bioscoop Het Ketelhuis in Amsterdam.
3. NextSteps van ISH Dance Collective en Het Nationale Ballet Junior Company
Wat gebeurt er als ballet en hiphop een dialoog met elkaar aangaan? Geen suffe six-step vs. pas de chat dance battle, als het aan ISH Dance Collective en de Junior Company van Het Nationale Ballet ligt. NextSteps gaat - gelukkig - voorbij die stereotypes en brengt dansers en disciplines van het allerhoogste niveau samen. Daarbij krijgen de performers ook de ruimte om zelf een choreografie te maken. The floor is theirs op woensdag 26 en donderdag 27 maart tijdens Opera Forward Festival bij De Nationale Opera & Ballet.

Rachel Pouwer
Theaterliefhebber. Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt. Rachel is een van de presentatoren van de podcast Tussen Kunst en Katers (NTR).
Vond je dit leuk?
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!