Week 16: waar moet je zijn?
Kun je niet kiezen waar je deze week heen gaat? Of zie je door de bomen het bos niet meer? Elke week kies ik drie culturele activiteiten voor jouw agenda. Van een videoinstallatie die je nooit meer gaat vergeten tot een waanzinnig mooie voorstelling van Theater Utrecht: dit mag jij deze week niet missen!
1. Battlefield of Dreams van Theater Utrecht
Bij Battlefield of Dreams van Theater Utrecht zat ik ineens midden in gesprekken die ik normaal alleen aan de keukentafel voer met mijn vriendin, mijn zus of mijn vriendinnen. Open, zoekende, vaak ontroerende gesprekken over wat het betekent om wel of geen kind te willen. Regisseur Floor Houwink ten Cate weet die gesprekken bijTheater Utrecht prachtig op het toneel te krijgen in een mix van fysiek theater, documentaire en muziek van Annelinde Bruijs. Verhalen vol twijfel, verdriet, verlangen, schaamte en humor, maar met als gemeenschappelijke deler een oprechtheid die door merg en been gaat.

De voorstelling is geen pleidooi voor of tegen iets. Het laat gewoon zien hoe complex en intiem die vragen over voortplanting kunnen zijn. Ik voelde me bekeken, maar ook gezien. Battlefield of Dreams bezoek je deze week in Schouwburg Concertzaal Tilburg. De voorstelling reist nog tot en met woensdag 28 mei 2025 door het hele land.
* Trigger warning: in de voorstelling wordt gesproken over seksueel geweld, obstetrisch geweld en miskramen. Ook is er veel bloed te zien. Ik kan mij voorstellen dat dat niet voor iedereen prettig is.

2. Circle Mirror Transformation van Loek de Bakker bij Toneelschuur Producties
Ik zag deze week bij Toneelschuur Producties in Haarlem een eerste (maar steengoede!) doorloop van Circle Mirror Transformation en ik zat er meteen in. Geen decorwisselingen of bombast; gewoon vijf mensen in een zaaltje, die samen een cursus improvisatietheater volgen. Maar de manier waarop de Amerikaanse toneelschrijver Annie Bakers deze prijswinnendetheatertekst langzaam laat ontvouwen, is geniaal. Elk woord, elke stilte, elk ongemakkelijk moment voelt raak, levensecht en vaak ook heel grappig. Het spel van de acteurs (met o.a. Jip Smit en Michiel Nooter) is zó goed dat je bijna vergeet dat je naar een toneelstuk kijkt. Open, ongemakkelijk, zoekend en steeds nét niet wat je verwacht. Echt een genot!
Circle Mirror Transformation met regie van Loek de Bakker zie je deze week in de Schuur in Haarlem. Tot en met 8 juni 2025 tourt de voorstelling nog in andere theaters door heel Nederland.
3. Ever is Over All van Pipilotti Rist in Stedelijk Museum Schiedam
De videoinstallatie Ever is Over All (1997) van de Zwitserse kunstenaar Pipilotti Rist (1962) is even poëtisch als rebels. Op dromerige muziek flaneert een jonge vrouw over straat. Hemelsblauwe jurk. Rode schoentjes. Zwaaiend met een grote bloem. Maar dan ineens haalt ze uit en slaat een autoruit kapot. De iconische scène is betoverend, ik kan niet anders zeggen. En de goedkeurende blik van een voorbijwandelende vrouwelijke politieagent maakt het tafereel alleen maar raadselachtiger. Rist, een pionier in videokunst, staat bekend om haar speelse, zintuiglijke werken waarin kleur, muziek en vrouwelijke kracht samensmelten. Ever is Over All is zo hypnotiserend dat je er niet van weg kunt kijken. Een kunstwerk dat je de rest van je leven niet meer vergeet.
Ever is Over All is nog tot en met 4 mei 2025 te zien in Stedelijk Museum Schiedam als onderdeel van de tentoonstelling I Hit You With a Flower – suikerzoete kunst met een bite.

Rachel Pouwer
Theaterliefhebber. Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt. Rachel is een van de presentatoren van de podcast Tussen Kunst en Katers (NTR).
Vond je dit leuk?
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!