Tip van Janny van der Heijden

Verplichte kost

Elke maand sluit een andere gastredacteur de week af. Dit keer is dat iemand die precies weet hoe een soufflé au chocolat gemaakt moet worden, iemand die altijd met haar hand voor haar mond iets proeft, iemand die de Nederlandse eetcultuur tot ver terug in de geschiedenis exact weet uit te tekenen. Het is niemand minder dan Janny van der Heijden.

Food for thought
VPRO

Must see documentaire in 4 afleveringen over onze voedselketen. Ik zag de documentaire pas nádat ik de gelijknamige tentoonstelling in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam had bezocht, die inmiddels helaas is afgelopen maar die wat mij betreft onderdeel mag worden van de vaste museumopstelling. Filmmaker Kadir van Lohuizen neemt je mee op de reis van ca. 30.000 kilometer die een gemiddelde maaltijd heeft afgelegd tot ons bord. Een documentaire die de grootheidswaanzin van de wedloop in onze voedselindustrie in beeld brengt en hopelijk aanzet tot nadenken en handelen. Verbijsterende content, die naar mijn idee verplichte kost op middelbare scholen mag worden.

Een documentaire die de blik scherpt en ongemakkelijke vragen opwerpt. Hoe duurzaam zijn onze eetgewoonten eigenlijk, en welke verborgen ketens houden we in stand zonder dat we het doorhebben? Janny noemt deze serie een echte eyeopener — een film die niet alleen informeert, maar ook uitdaagt om kritisch naar ons eigen bord te kijken.

Kijk Food for Thought (VPRO) hier (36 min)

Verplichte kost

Meer NPO Cultuur