Klein, groot en alles ertussenin
Wat betekent het om écht vrij te zijn op een podium? Voor Wende Snijders zit het antwoord niet in grootse decors of opzichtige producties, maar juist in het weglaten. Geen strakke setlist, geen vaste vorm, maar een avond waarin alles kan gebeuren. Samen met pianist Nils Davidse, twee piano’s en meerdere gastartiesten, neemt ze het publiek mee in een voorstelling die elke keer anders is. Vrijplaats stond een maand in een uitverkocht Carré. Nu staat het concert bij de VPRO op NPO Start.
Wie Wende Snijders al langer volgt, weet dat ze niet in een hokje te plaatsen is. Ze bewoog zich door de jaren heen tussen chanson, elektronica en theater en lijkt zich nergens helemaal aan te willen binden. In Vrijplaats keert ze terug naar de kern: haar stem en de piano. Ze zingt soms klein en breekbaar, dan weer groots en theatraal – en als het vals is, dan is het maar vals. Zo brengt ze Laat me van Ramses Shaffy, deels in het Frans - een nummer dat bij vrijwel iedereen in de zaal en daarbuiten, wel iets oproept.
Halverwege de voorstelling speelt Davidse Clair de Lune van Debussy. Wende begint te dansen, op de bekende klanken van het klassieke nummer. Later, wanneer de avond bijna ten einde loopt, slaat ze een boekje open en leest een passage uit King Kong Theory van Virginie Despentes: "Ik ben heel blij voor de vrouwen die tevreden zijn met hoe het is. En dat zeg ik zonder enige ironie. Alleen hoor ik daar niet bij." Wat begint als een concert, ontvouwt zich steeds meer als een manifest, een zoektocht, een vrijplaats in de meest letterlijke zin.

Naast haar eigen muziek nodigt Wende elke avond een gastartiest uit. Tijdens de concertreeks in Carré waren dat onder andere Froukje, Carice van Houten, Jacqueline Govaert en Pitou. In de opname die nu op NPO Start te zien is, delen MEROL, Sef en Froukje het podium met haar. Vooral het duet met Sef, Voor alles, blijft hangen: een lied over hoe de boze buitenwereld verdwijnt als je samen bent met degene van wie je houdt.
Vrijplaats duurde in Carré bijna twee uur - lang voor een concert, maar de afwisseling tussen solo-optredens, gastartiesten en korte teksten hield het boeiend. De pers was enthousiast: Scènes Theatermagazine noemde Wende een ‘ster’, en De Volkskrant schreef dat je ‘geïnspireerd en verlicht’ de zaal uitloopt. Dit najaar, in 2025, neemt Wende de voorstelling mee op tournee door Nederland en België. Wie haar live wil zien, moet er snel bij zijn - maar voor nu is kan je ook nog even genieten van de opname op NPO Start.


Remi Kerkhoven
Is onmogelijk aan te treffen zonder een boek op zak, muziek op haar oren (als er maar enige vorm van groove in zit) of filosoferend over de talloze films die ze in kleine filmhuizen heeft gezien. Het liefst op de hoogte van alle nieuwtjes in het culturele landschap, zodat ze kan opscheppen.
Vond je dit leuk?
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en