Verkiezingsborden in het straatbeeld voor de verkiezingen voor het Europees Parlement.
Foto: ANP

Europese Verkiezingen 2024

Wat doet het Europees Parlement? Waarom is stemmen belangrijk? En op welke partijen kun je stemmen? Op deze pagina vind je antwoorden, verdieping en actualiteit rondom de verkiezingen. De pagina wordt dagelijks aangevuld.

Nederland mag 6 juni naar de stembus.

1 mei

NPO Kennis

Uitleg over het Europees Parlement, de instituten en stemmen.

 • Hoe werken de Europese verkiezingen? - Naar NPO Kennis

  Elke 5 jaar mogen we naar de stembus voor de verkiezingen van de Europese Unie (EU). Maar waar stemmen we eigenlijk voor?

  Artikel
 • Wat doet het Europees parlement? - Naar NPO Kennis

  De Europese Unie (EU) bestaat uit allerlei verschillende instellingen. Het Europees Parlement is daar één van. Maar wat doen zij precies? NPO Kennis zet het op een rij.

  Artikel
 • Hoe is de Europese Unie ontstaan? - Naar NPO Kennis

  Na de Tweede Wereldoorlog worstelt Europa met de verwoestende gevolgen van de oorlog. Om herhaling te voorkomen beseffen Europese landen dat internationale samenwerking noodzakelijk is. Lees er meer over op NPO Kennis.

  Artikel

Meer over Europa van NPO Kennis

Actueel

Gesprekken en fragmenten van tv, radio en online.

 • Niet debunken, maar 'pre-bunken': een nieuwe manier van factchecken - Naar NPO Radio 1

  Factchecken, prebunken, debunken... Wat betekent dit allemaal? Journalisten van Pointer vertellen erover bij Humberto Tan op NPO Radio 1. "De tijd waarin wij als journalisten iets onderzochten en dat mensen je dan per definitie geloven, ligt achter ons."

  AVROTROS
  Aflevering
 • Probeert Rusland te beinvloeden op wie jij stemt? - Kijk video

  Spoten Franse boeren echt mest op de Oekraïense ambassade in Parijs? Dat is in ieder geval wat Russische propaganda jou probeert te doen geloven. Maar het klopt niet. In deze Pointer Factcheck laten we zien hoe Rusland probeert de beeldvorming over Oekraïne in Europa te manipuleren.

  Kroncrv
  Video
  6 min
 • Is er een legitieme reden voor de opmars van radicaal-rechts? - Kijk op NPO Start

  'Radicaal-rechts moet gestopt worden,' vindt Frans Timmermans, partijleider van GL-PvdA. Maar waar komt die onvrede vandaan in Europa? 'Is er een legitieme zorg bij de kiezer waardoor radicaal-rechts groeit? En zo ja, wat is daar mis mee? Is dat niet democratie?' vraagt presentator Rick Nieman zich af. Ze debatteren erover in WNL op Zondag.

  Wnl
  Aflevering
  1 uur
 • Dat niemand weet wat Europa doet ligt aan politici zelf: 'Ga op TikTok of OnlyFans' - Naar NPO Radio 1

  Waar je in een Nederlandse eersteklascoupé tamelijk comfortabel kunt reizen, zit je in een Italiaanse trein op een houten bankje. De verschillen op het spoor symboliseren voor presentator Andres Odijk (KRO-NCRV) de uitdagingen van een verenigd Europa, vertelt hij bij Spraakmakers.

  Kroncrv
  Radio
 • 'Het moet van Brussel!', maar is dat wel zo? - Kijk video

  Het moet van Brussel”: je hoort het vaak terug in de media en bij Tweede Kamerdebatten. Zo ontstaat het beeld dat ‘Brussel’ alles alleen bepaalt en regels over ons uitstort. Maar wat klopt daarvan? Human Rewind zoekt uit hoe het zit en legt het in 3 minuten uit.

  Human
  Video
  3 min

Programma's

Programma's die helpen te begrijpen.

 • De Europese Verkiezingen uitgelegd in 1 minuut - Kijk video

  'Europa kan niks veranderen, maar wij kunnen wel iets aan Europa veranderen.' Deze week viel de stempas in de bus! In Even tot hier leggen Niels en Jeroen de Europese verkiezingen even voor je uit. In 1 minuut.

  Bnnvara
  Video
  1 minuut
 • Kiespijn: de Europese Verkiezingen - Kijk op NPO Start

  Verkiezingen saai? Zeer zeker niet met Diederik Ebbinge. In Kiespijn loods hij de (zwevende) kiezer de aankomende weken voor de Europese Verkiezingen langs de afgronden van het politieke landschap. Met team captains Rutger Castricum en Hanneke Groenteman aan zijn zijde.

  Ntr
  Programma
  45 min
 • Hoe maatschappelijke verschillen invloed hebben op ons stemgedrag - Kijk op NPO Start

  In aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement wandelt electoraal geograaf Josse de Voogd in de Aangehaakt door vier Europese steden om antwoord te geven op de vraag wat leefomgeving vertelt over het stemgedrag van de Europeaan. Hij begint in Maastricht, waar hij de patat-frietgrens onder de loep neemt. Lees meer over deze serie op wnl.tv.

  Wnl
  Programma
  15 min
 • Hoe AI (nu al) de verkiezingen beïnvloedt - Kijk op NPO Start

  In 2024 gaan wereldwijd miljarden mensen naar de stembus. Het is ook het jaar waarin kunstmatige intelligentie (AI) doordendert. Volgens experts een spannende combinatie, want hoewel AI-tools al ingezet worden bij verkiezingscampagnes, zijn er nog geen regels voor. Deze serie is onderdeel van Nieuwsuur Ophef.

  NOS
  Ntr
  Video
  22 min

DIDD Verkiezingscafé

Op NPO Radio 1 hoor je elke werkdag om 18.30 uur een Europese lijstrekker over hun plannen voor Europa. Eerstvolgende: do 23 mei - Anja Haga & Mirjam Bikker van ChristenUnie.

 • DIDD Verkiezingscafé: Gerben-Jan Gerbrandy & Jan Paternotte (D66) - Kijk terug

  Hoe kijkt D66 naar de zoektocht naar een nieuwe premier? D66 heeft het akkoord laten doorrekenen, is het inderdaad een hoop luchtkastelen zoals Rob Jetten zegt? En hoe wordt het akkoord in Europa ontvangen, waar de grotere Europese fractie Renew Europe de VVD het liefst ziet vertrekken?

  Eo
  Aflevering
  1 uur
 • Kom langs in het DIDD Verkiezingscafé! - Naar NPO Radio 1

  Tijdens deze verkiezingscampagne is ook het DIDD Verkiezingscafé weer geopend. Van dinsdag 21 tot en met vrijdag 31 mei wordt iedere werkdag om 18.30 uur een Europese lijsttrekker samen met een landelijk partij-kopstuk geïnterviewd over hun politieke plannen.

  Eo
  Podcast

Meer

Documentaires

Documentaires over het politieke Europa.

 • A President, Europe and War - Kijk op NPO Start

  Begin 2022 neemt Frankrijk het voorzitterschap van de EU over van Slovenië. President Macron wil de economische problemen in Europa aanpakken, maar de spanningen tussen Rusland en de Oekraïne lopen op.

  Logo vpro
  Documentaire
  2 uur
 • De slag om Europa - Kijk op 2Doc.nl

  Waar stemmen we voor met de Europese Verkiezingen? Roland Duong en Teun van de Keuken zoeken het uit in De slag om Europa (2014). En ze komen tot verrassende ontdekkingen.

  Logo vpro
  Documentaire
  50 min
 • De Europeaan - Kijk op 2Doc.nl

  Lukt het de Europagezinde politicus Frans Timmermans trouw te blijven aan zijn idealen en de solidariteit waar Europa voor staat in de praktijk te brengen? Documentaire uit 2014.

  Logo vpro
  Documentaire
  1 uur 30 min

Podcasts

Podcasts over (de politiek in) Europa en de verkiezingen.

 • Europa Express: wat moet je weten en waarom moet je stemmen? - Naar VPRO.nl

  Bureau Buitenland stapt de komende tijd aan boord van de Europa Express en volgt het spoor naar de Europese verkiezingen. Want van 6 tot 9 juni gaat Europa naar de stembus. Wat moet je weten voordat je gaat stemmen en waarom zou je ook alweer gaan stemmen?

  Logo vpro
  Radio
 • Dé podcast voor iedereen die Europa beter wil begrijpen - Luister op NPO Radio 1

  Kan de nieuwe Duitse bondskanselier Scholz zijn stempel drukken? Hoe hard raakt de Brexit de Britten? Lukt het Poetin om Europa uit elkaar te spelen? In Europa draait door kijken Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit wekelijks naar het belangrijkste dat Europa teistert, beweegt of beter maakt.

  Logo vpro
  Podcast
  50 min
 • Eurotrippers: wat vinden Europeanen van de EU? - Luister de podcast

  Zijn Europeanen een beetje warm te draaien voor de Europese verkiezingen in juni? 3FM-dj Andres Odijk stapt op de trein en zoekt het uit in de podcast Eurotrippers. Hij reist onder andere naar Parijs, Milaan en Barcelona. Hoe zijn Europeanen een beetje te spreken over de EU?

  Kroncrv
  Podcast
  30 min
 • Podcast over frames en spins in de politiek - Luister op NPO Radio 1

  Aan wie kun je beter vragen hoe spindoctors in de politiek werken dan aan spindoctors zelf? Voormalig PvdA-adviseur Julia Wouters en politicoloog en voormalig campagnestrateeg bij de VVD Raymond Mens, praten je wekelijks bij over de frames en de spins in de politiek.

  Eo
  Podcast
  45 min