Verkiezingsborden in het straatbeeld voor de verkiezingen voor het Europees Parlement.
Foto: ANP

Europese Verkiezingen 2024

Op deze pagina vind je alles over de Europese Verkiezingen. Uitleg over wat het Europees Parlement doet, gesprekken met politici, verdiepende podcasts en documentaires.

1 mei

Op tv, radio en online

Gesprekken en fragmenten van tv, radio en online.

 • Een nieuwe koers voor Europa? - Luister de podcast

  Hoe groot wordt de door media en analisten voorspelde 'ruk naar rechts'? En, welk verschil zal dat de komende vijf jaar maken voor de koers van Europa? Luister naar de special van Bureau Buitenland en Europa Draait Door.

  Logo vpro
  Radio
 • Uitslagen Europees Parlement in cijfers en statistieken - Alle uitslagen

  GroenLinks-PvdA lijkt acht zetels te halen, één minder dan in 2019. De PVV is de grote winnaar en stevent af op zeven zetels, zes meer dan na de vorige verkiezingen. Dat blijkt uit de definitieve exitpoll. Bekijk in deze interactieve tool meer statistieken uit het onderzoek van Ipsos I&O.

  NOS
  Interactive
 • De verkiezingsuitslagen van Nederland en Europa in NOS Europa kiest - Kijk op NPO Start

  In NOS Europa kiest gingen de Europese lijsttrekkers van de negen grootste partijen in discussie over thema’s als internationale veiligheid, migratie en landbouw. Kijk nu terug naar het verslag en de duiding van de Nederlandse stemming en de Europese uitslagen.

  NOS
  Programma
 • Merendeel Nederland stemde pro-Europa: 'Aardschok blijft uit' - Lees artikel

  Uiteenlopende krantenanalyses zorgen voor een verwarrend beeld waarin ook de partijen eigen conclusies trokken. Toch verschilt de uitslag niet zo zeer met vijf jaar geleden. Daarmee lijkt de politieke aardverschuiving uit te blijven. "De vraag is of mensen vóór de Europese Unie of tegen de PVV hebben gestemd", zegt politiek commentator Kees Boonman bij Spraakmakers.

  Kroncrv
  Artikel
 • Hoe Nederland zich verhoudt tot de rest van Europa - Kijk op NPO Start

  Welke Nederlanders gaan er naar Brussel? We weten in grote lijnen wat Nederland heeft gestemd voor het nieuwe Europees Parlement als de eerste exitpoll naar buiten komt. Electoraal geograaf Josse de Voogd en Europacorrespondent Stefan de Vries bespreken de eerste uitslagen in Op1.

  Wnl
  Uitzending
  55 min

Meer van tv, radio en online

NPO Kennis

Uitleg over het Europees Parlement, de instituten en stemmen.

 • Hoe werken de Europese verkiezingen? - Naar NPO Kennis

  Elke 5 jaar mogen we naar de stembus voor de verkiezingen van de Europese Unie (EU). Maar waar stemmen we eigenlijk voor?

  Artikel
 • Wat doet het Europees parlement? - Naar NPO Kennis

  De Europese Unie (EU) bestaat uit allerlei verschillende instellingen. Het Europees Parlement is daar één van. Maar wat doen zij precies? NPO Kennis zet het op een rij.

  Artikel
 • Hoe is de Europese Unie ontstaan? - Naar NPO Kennis

  Na de Tweede Wereldoorlog worstelt Europa met de verwoestende gevolgen van de oorlog. Om herhaling te voorkomen beseffen Europese landen dat internationale samenwerking noodzakelijk is. Lees er meer over op NPO Kennis.

  Artikel

Meer over Europa van NPO Kennis

Podcasts

Podcasts over (de politiek in) Europa en de verkiezingen.

 • Douze Points: podcast over hoe de verkiezingen leven in andere Europese steden - Luister de podcast

  In deze podcast praat Dieuwke Teerstra in 12 minuten met correspondenten uit 12 verschillende Europese hoofdsteden over de Europese Verkiezingen. Hoe leven de verkiezingen dáár? Hoe kijken de Italianen naar de Unione Europea? Wat willen de Ieren van Brussels? En wat willen de Fransen vooral niet van Bruxelles?

  NOS
  Podcast
  12 min
 • Europa Express: wat moet je weten en waarom moet je stemmen? - Naar VPRO.nl

  Bureau Buitenland stapt de komende tijd aan boord van de Europa Express en volgt het spoor naar de Europese verkiezingen. Want van 6 tot 9 juni gaat Europa naar de stembus. Wat moet je weten voordat je gaat stemmen en waarom zou je ook alweer gaan stemmen?

  Logo vpro
  Radio
 • Dé podcast voor iedereen die Europa beter wil begrijpen - Luister op NPO Radio 1

  Kan de nieuwe Duitse bondskanselier Scholz zijn stempel drukken? Hoe hard raakt de Brexit de Britten? Lukt het Poetin om Europa uit elkaar te spelen? In Europa draait door kijken Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit wekelijks naar het belangrijkste dat Europa teistert, beweegt of beter maakt.

  Logo vpro
  Podcast
  50 min
 • Eurotrippers: wat vinden Europeanen van de EU? - Luister de podcast

  Zijn Europeanen een beetje warm te draaien voor de Europese verkiezingen in juni? 3FM-dj Andres Odijk stapt op de trein en zoekt het uit in de podcast Eurotrippers. Hij reist onder andere naar Parijs, Milaan en Barcelona. Hoe zijn Europeanen een beetje te spreken over de EU?

  Kroncrv
  Podcast
  30 min

Programma's

Programma's die helpen te begrijpen.

Meer programma's

DIDD Verkiezingscafé

Dit is de Dag reist het land door op NPO Radio 1. Van Leeuwarden tot Oud-Beijerland, van Utrecht tot Deventer, overal in Nederland praat Tijs van den Brink met politici over hun plannen met Europa.

Meer uit Dit is de Dag

Documentaires

Documentaires over het politieke Europa.

 • A President, Europe and War - Kijk op NPO Start

  Begin 2022 neemt Frankrijk het voorzitterschap van de EU over van Slovenië. President Macron wil de economische problemen in Europa aanpakken, maar de spanningen tussen Rusland en de Oekraïne lopen op.

  Logo vpro
  Documentaire
  2 uur
 • De slag om Europa - Kijk op 2Doc.nl

  Waar stemmen we voor met de Europese Verkiezingen? Roland Duong en Teun van de Keuken zoeken het uit in De slag om Europa (2014). En ze komen tot verrassende ontdekkingen.

  Logo vpro
  Documentaire
  50 min
 • De Europeaan - Kijk op 2Doc.nl

  Lukt het de Europagezinde politicus Frans Timmermans trouw te blijven aan zijn idealen en de solidariteit waar Europa voor staat in de praktijk te brengen? Documentaire uit 2014.

  Logo vpro
  Documentaire
  1 uur 30 min