LogoInnovatie

BNNVARA lanceert interactieve game 'Oordeel' die verschillende generaties verbindt

Op dinsdag 11 oktober is het National Coming Out Day. Op deze belangrijke dag wordt er aandacht gevraagd voor het moment dat iemand openlijk voor diens seksuele voorkeur of genderidentiteit uitkomt.
Op dinsdag 11 oktober is het National Coming Out Day. Op deze belangrijke dag wordt er aandacht gevraagd voor het moment dat iemand openlijk voor diens seksuele voorkeur of genderidentiteit uitkomt. Voor veel jongeren is dit een spannend moment. Want hoe zullen je ouders erop reageren als jij als biseksueel uit de kast komt? En wat als je non-binair bent, weten zij eigenlijk wel wat dit inhoudt? Nederlandse ouders missen vaak de kennis om met hun kinderen een goed gesprek te voeren over seksuele geaardheid of genderidenteit. Uit een peiling die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport liet uitvoeren blijkt dat het kennisniveau van ouders gebrekkig is en dat een meer open houding nodig is om het gesprek met hun kinderen aan te gaan. 

BNNVARA heeft de interactieve game 'Oordeel' ontwikkeld. 'Oordeel' is een 2-player familiespel waarmee je samen kunt kletsen over onderwerpen die anders misschien niet aan de eettafel besproken worden. De game verbindt spelers van verschillende generaties en dicht daarmee een kloof die vaak tussen jong en oud bestaat.

Jurre Geluk: "Ik heb zelf zo vaak in situaties gezeten waarin ik een bepaald onderwerp wilde bespreken maar niet zo goed wist hoe ik dat moest doen zonder dat de gemoederen opliepen. Ik vind het dan ook echt tof dat we hiermee tools bieden om juist die onderwerpen en moeilijke thema's op een positieve manier bespreekbaar maken."

 

Hoe werk het? 
Het spel start simpelweg met de vraag: "Hé pap/mam/verzorger, doe een 'n oortje in?". Beide spelers dragen één (draadloos) oortje. Quizmaster Jurre Geluk laat via elk oortje een ander fragment horen. Beide spelers bespreken vervolgens wa zij gehoord hebben om zo tot een gesprek en gezamenlijk eindoordeel te komen. 

Tijdens het spel moge beide spelers zélf bepalen welke maatschappelijke onderwerpen zij willen bespreken met de ander. De topics zijn: Uiterlijk, LHBTIQ+, Natuur, Liefde & Relaties, Klimaatverandering, Mentale Gezondheid, Gender, Racsmie, Drugs, Duurzaamheid en Geld.

'Oordeel' is samen met Studio Gyor Moore ontwikkeld.

Hieronder zie je hoe 'Oordeel' werkt:  
Terugblik: Innovatie Estafette September 2024
Prebunks (KRO-NCRV) is genomineerd voor Prix Europa
Innovatie Estafette September 2024
AI Club
EO gebruikt voor het eerst AI om non-fictie verhalen te verfilmen
Week van de Toekomst: Terugblik
Deel deze pagina
NPO Logo
Snel naar
NPO.nl
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en Security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)