LogoInnovatie

Het AI Songfestival is terug

Wat begon als een innovatieproject is het AI Songfestival inmiddels uitgegroeid tot een international competitie waar tientallen deelnemers uit verschillende landen aan deelnemen.
Wat begon als een innovatieproject is het AI Songfestival inmiddels uitgegroeid tot een international competitie waar tientallen deelnemers uit verschillende landen aan deelnemen. De eerste editie van het AI Songfestival in 2020 (samenwerking VPRO, NPO Innovatie en 3FM) wees uit dat het mogelijk was om met artificiële intelligentie een nieuwe songfestival-hit te schrijven. Computers bleken in staat om het publiek omver te blazen met hun creatieve kracht. De competitie was dan ook een groot succes. Internationale teams uit onder andere Nederland, Polen, Australië, Zweden en Frankrijk lieten hun computers - met behulp van een dataset met Eurovisie Songfestivalliedjes, algoritmes en machine learning - nummers ontwikkelen. Uiteindelijk ging het team Uncanny Valley uit Australië met het liedje Beautiful the World met de eerste prijs naar huis. De wedstrijd en de overwinning van Uncanny VAlley zorgden voor wereldwijde media-aandacht, onder meer door Financiel Times, Billboard, BBC en MIT Technology Review.

Meer informatie over het AI Songfestival 2022 vind je op AI Song Contest 2022. Geïnteresseerden kunnen hun team tot 15 maart a.s. registreren.
Terugblik: Innovatie Estafette September 2024
Prebunks (KRO-NCRV) is genomineerd voor Prix Europa
Innovatie Estafette September 2024
AI Club
EO gebruikt voor het eerst AI om non-fictie verhalen te verfilmen
Week van de Toekomst: Terugblik
Deel deze pagina
NPO Logo
Snel naar
NPO.nl
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en Security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)