LogoInnovatie
NOS

Bezoek de studio van het Jeugdjournaal in Roblox

Bezoek de Jeugdjournaalstudio in Roblox en neem een kijkje achter de schermen.

Probleem

Kinderen en jongeren volgen steeds minder nieuws via traditionele kanalen. Het zit niet echt meer in hun routine en ze komen het ook niet zo snel spontaan tegen, omdat ze minder live tv kijken en meer online actief zijn met bijvoorbeeld social media en gamen. De NOS wil onderzoeken hoe ze kan inspelen op deze verschuiving van mediagebruik onder kinderen en jongeren.

Idee

Met een virtuele Jeugdjournaalstudio, op het platform Roblox, wil de NOS onderzoeken of kinderen het nieuws in een voor hen vertrouwde, virtuele omgeving waarderen en of ze op deze manier ook het nieuws meekrijgen.

Hoe kunnen we kinderen en jongeren in gamewerelden op een laagdrempelige manier in aanraking laten komen met het dagelijkse nieuws?

Oplossing

Dat doen ze door in Roblox een aantal interactieve elementen aan te bieden in een virtuele kopie van de studio. Zo kan je op ontdekking in de studio, een nieuwsquiz spelen, stemmen op de dagelijkse stelling, microfoons verzamelen en het laatste nieuws lezen.  

Je kunt de studio vinden door te zoeken op Studio NOS Jeugdjournaal in Roblox en via deze link.

Doe mee!

Kinderen en jongeren in gamewerelden op een laagdrempelige manier in aanraking laten komen met het dagelijkse nieuws.

Manon de Jonge

Projectmanager innovatie (NOS Lab)

Peilen

Deze maker is benieuwd wat je van het idee vindt. Beantwoord zes korte vragen.

Proberen

Wil je deze mediamaker verder op weg helpen door de innovatie te testen?

Meer over de maker

Wie ben je?

Sinds 2022 ben ik projectmanager bij het NOS Lab, waar we experimenteren met nieuwe technieken en vertelvormen voor het nieuws. Ik houd me vooral bezig met digitale innovatie.

Hoe ben je op dit idee gekomen?

Vanaf 2021 was er, mede door aankondigingen vanuit Facebook (nu Meta), in de techwereld opeens grootschalige interesse in wat men noemt de ‘metaverse’. De metaverse zou een groot netwerk zijn waarin je met je zelf samengestelde persona makkelijk van de ene naar de andere virtuele deelwereld zou kunnen gaan. Tussen toen en nu is er echter nog geen échte metaverse ontwikkeld, al bestaan er wel games en online platformen die daarop lijken. Een van die gameplatformen is Roblox. En omdat Roblox erg populair is onder kinderen, wilden we bij NOS uitzoeken of het nieuws een rol kan spelen op Roblox.

Waarom is jouw idee vernieuwend?

Kinderen komen op Roblox vooral in aanraking met games die puur entertainment zijn en zijn gericht op een zo lang mogelijke speelduur, maar die games bevatten weinig tot geen informatieve of educatieve inhoud. Door met het NOS Jeugdjournaal te experimenteren op Roblox, kunnen we onderzoeken hoe kinderen in een virtuele omgeving omgaan met inhoud die zowel leuk als informatief is.

Waar ben je zelf het meest nieuwsgierig naar?

Kinderen zijn natuurlijk experts op dit gebied, dus ik hoor heel graag wat zij goed en minder goed vinden aan de studio in Roblox. Maar ik ben misschien wel het meest benieuwd naar wat zij ons zouden aanraden: wat móéten we echt toevoegen om het nog leuker te maken en nog meer bij het Jeugdjournaal te laten passen?

Bezoek de studio van het jeugdjournaal in Roblox

"Kinderen en jongeren in gamewerelden op een laagdrempelige manier in aanraking laten komen met het dagelijkse nieuws" [Manon de Jonge, Projectmanager innovatie bij NOS]

Bezoek ook de andere proeftuinen

NOS

Bezoek de studio van het Jeugdjournaal in Roblox

Bezoek de Jeugdjournaalstudio in Roblox en neem een kijkje achter de schermen.

NPO Logo
Snel naar
NPO.nl
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en Security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)