Hollandse spookstad en Turks Amsterdam Centraal: 8 bizarre Nederlandse replica’s in het buitenland
- Artikel
- 17 apr 2024
- 7 minuten leestijd
Denk je dat molens, bitterballen en Amsterdam Centraal alleen in Nederland te vinden zijn? Zeker niet! Over de hele wereld vind je Hollandse invloeden. Sommige eeuwenoud, andere recent nagemaakt. Dit zijn de bijzonderste stukjes Nederland in het buitenland op een rijtje.
© Jinsting WONG / Shutterstock.com
Holland Village, China
Een Nederlandse spookstad in China. Dit klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar in Shanghai vind je het toch echt. Gelegen in het noorden van deze miljoenenstad, tussen de fabrieken, ligt de buitenwijk ‘Holland village’. Ook wel ‘Gaoqiao New Town’ genoemd. Niet te verwarren met het themapark ‘Holland Village’ in Shenyang.
Wat je hier kan verwachten? Een kopie van de Amsterdamse bouwstijl uit de periode 1600 – 1900 gevuld met grachten en sloten. Ook andere verkleinde replica’s uit Nederland, zoals het scheepsvaartmuseum, het huis Hofwijck van Huygens uit Voorburg, de Bijenkorf in Amsterdam en uiteraard een molen, kom je hier tegen.
Waar je in Amsterdam je fiets niet onbewaakt achter moet laten, is dit in Holland Village het tegenovergestelde. Deze plek is compleet uitgestorven en de gezelligheid is er ver te zoeken. Maar hoe kan dit? Holland Village is een onderdeel van het Chinese ‘One City, Nine Towns’ project. Voor dit project zijn er negen wijken met elk een eigen buitenlands thema gebouwd in Shanghai. Zo vind je er Zweedse, Franse, Britse, Italiaanse, Duitse, Canadese, Amerikaanse en dus ook Nederlandse ‘steden’.
In tegenstelling tot de themaparken, zijn deze replica’s echt gemaakt voor de inwoners uit Shanghai. De bedoeling was dat zij naar deze wijken zouden trekken, zodat de bevolkingsdruk in het centrum minder zou worden. Dit is mislukt; de wijken zijn enorm dunbevolkt en ook Holland Village is, op een enkele fotograaf na, uitgestorven. Hoewel de Chinezen het ‘echte’ Nederland maar al te graag bezoeken, willen ze er dus toch liever niet wonen. Ook de hoge huizenprijzen en de afstand van het centrum spelen hierbij een rol.
Holambra, Brazilië
Even een vertrouwde pannenkoek of bitterbal tijdens je reis door Brazilië? Of een wandeling langs bloemenvelden? Holambra is de plek waar je moet zijn. In deze gemeente, die zo’n 120 kilometer van São Paulo ligt, zijn de Nederlandse invloeden niet te missen. Zo heb je er snoepwinkeltjes, gekleurde gevels in Nederlandse stijl, een molen en restaurants vol Nederlandse lekkernijen.
Net na de Tweede Wereldoorlog trok een groep van vijfhonderd Brabantse boeren naar dit gebied. Hier was, op een paar bamboehuisjes na, alleen een leeg landschap en samen met de Brazilianen hebben zij deze gemeente gevormd. Deze kreeg de naam Holambra; een samenstelling van Holland, Amerika en Brazilië. De bedoeling was om er melkproducten te maken, maar de Nederlandse koeien waren niet bestemd tegen de tropische ziektes en stierven.
Daarom kozen de boeren ervoor over te stappen op het kweken van bloemen. Dit was een groot succes. Nu nog steeds is Holambra de grootste bloemenexporteur van Zuid-Amerika. Dit trekt ook veel toeristen; ieder jaar in september is er een bloemententoonstelling, expoflora, die zo’n tweehonderdduizend bezoekers trekt. Hierbij is er aan aandacht voor de Nederlandse keuken, dans en muziek geen gebrek.
Dutch Square, Maleisië
Van de ene kant van de wereld naar de andere kant; in de Maleise stad Melaka vind je ‘Dutch Square’. 183 jaar lang is deze stad een Nederlandse kolonie geweest en dat zie je nog steeds terug. Hier heb je bijvoorbeeld het oude stadhuis (stadthuys), postkantoor, een molen en koeien. Inmiddels wordt Dutch Square ook wel ‘Red Square’ genoemd. Toen Melaka een Nederlandse kolonie was waren alle gebouwen op het plein wit, maar toen de Britten de stad veroverden werd alles felrood geverfd.
‘Amsterdam centraal’, Turkije
En dan heb je alleen nog maar de voorkant van deze Nederlandse replica gezien. Aan de achterkant word je verbijsterd door replica’s van Amsterdamse grachtenpanden en een molen. In tegenstelling tot Nederland kijkt deze molen uit op de stralende Middellandse zee en liggen de grachtenpanden niet aan een gracht, maar aan een zwembad. Deze kant van de replica kan je echter niet zomaar bezoeken, want dit is onderdeel van een resort.
Holland, Michigan
Overijsel, Zeeland, Drenthe, Noordeloos, het klinkt allemaal behoorlijk Nederlands, maar laat je niet voor de gek houden. Deze plaatsen vind je namelijk allemaal in de Amerikaanse staat Michigan. Zo ook de stad Holland die in 1847 werd gesticht door Nederlandse gelovigen uit Ommen. En nog altijd wonen er veel Nederlandse Amerikanen. Ook staat er een echte Nederlandse molen in dit stadje. Deze werd in 1964 verscheept vanuit Vinkel, vlakbij Den Bosch, naar de Verenigde Staten. Dit is overigens de laatste authentieke molen die Nederland heeft verlaten. Verder kan je hier Nelis’ Dutch Village bezoeken. In dit museum vind je herenhuizen, tuintjes vol tulpen en zelfs een gracht. Ook voeren jongeren gehuld in oud-Hollandse kledij hier nog altijd een traditionele klompendans op. Volgens hen typisch Nederlands, voor ons stiekem best grappig om te zien.
Pella, Iowa
Ook Pella in de Amerikaanse staat Iowa heeft behoorlijk wat Nederlandse invloeden. In 1847 kwamen achthonderd Nederlandse immigranten naar Pella onder leiding van een dominee. Tot op de dag van vandaag staat hier de Vermeer molen en wordt elk jaar het Pella tulpenfestival gevierd. In Pella vind je ook een openluchtmuseum met een klompenwerkplaats, een Delfsblauw collectie, een kerk, een bakkerij, een vlees- en kaaswinkel en oude Hollandse huisjes. Genoeg te zien dus, mocht je tijdens je reis door de Verenigde Staten last krijgen van heimwee.
Lynden, Washington
Deze stad heeft een grote molen (met bed and breakfast) en natuurlijk een tulpenfestival. Begin 1900 kwam een grote groep Nederlandse immigranten naar Lynden en sindsdien is die Dutch heritage terug te vinden in verschillende gebouwen en winkels. Eén daarvan is de Lynden Dutch Bakery, waar allerlei Nederlandse producten worden verkocht, van speculaas tot krentenbollen en stroopwafels.
Huis ten Bosch, Japan
Genoeg Nederlands erfgoed te zien in het buitenland dus. Toch kunnen we deze laatste replica écht niet overslaan: het Huis ten Bosch in Nagasaki. Dit is namelijk een enorm attractiepark vol met replica’s van Nederlandse monumenten. Denk aan de Domtoren in Utrecht, wederom Amterdam Centraal, paleis Huis ten Bosch, de Oude Kerk van Delft, het stadhuis van Gouda, Kasteel Nijenrode en ga zo maar door.
Thuis over de grens
Dus; maak jij een wereldreis, maar heb je snel last van heimwee? Over de hele wereld zijn plekken te vinden waar je ogenschijnlijk weer even in het vertrouwde Nederland bent. En dan is dit waarschijnlijk ook nog traditioneler Nederlands dan je in ons thuisland gewend bent. Je pindakaas potje of klompen hoef je dus niet in je koffer te stoppen, want met een stop in het Braziliaanse Holambra of het Amerikaanse Holland ben je al uit de brand geholpen.
Meer over Europese replica’s in China? Klik hier.