Zoek de verschillen: Deze Europese steden liggen in China
- Artikel
- 30 nov 2023
- 5 minuten leestijd
Europa is voor velen een droombestemming om heen te reizen. Maar daar zit, zeker voor mensen die niet op het continent wonen, vaak een flink prijskaartje aan. Gelukkig is daar in China een oplossing voor: geen namaak tassen, maar namaak Europese steden. Hoe dat eruitziet?
Vanaf vandaag kunnen Nederlanders voor vijftien dagen visum vrij China bezoeken. Het land probeert zo meer reizigers te trekken na de coronapandemie. In de tussentijd blijven veel Chinezen reizigers trekken naar ‘droombestemming’ Europa. Want wie wil er nou niet een selfie bij de Eiffeltoren, tussen de schapen in de Zwitserse Alpen of op een gondel in Venetië?
Ondanks dat je vanaf Nederland waarschijnlijk vanaf 2024 voor een tientje naar Parijs kan treinen, is afreizen vanaf een ander continent naar Europa vaak allesbehalve goedkoop. Om dat probleem te aan te pakken, hebben ze in China iets bedacht: Europese droombestemmingen nabouwen. En dat is bizar goed gelukt. We zetten een aantal van deze zogenaamde ‘duplitectuursteden’ voor je op een rij.
De Franse slag in Tianducheng
Hordes reizigers rondom de Eiffeltoren en lange rijen om maar een blik te kunnen werpen op de Mona Lisa in het Louvre: ook dat is Parijs. Maar in Tianducheng hebben ze een stuk van deze romantische stad naar Azië verplaatst. Groot voordeel? Hier heb je de Eiffeltoren vrijwel voor jezelf. Ondanks dat de stad aangelegd werd als een ambitieus vastgoedproject om meer mensen naar Hangzhou te trekken, is het allesbehalve druk in de wijk. En hoewel er wel degelijk mensen wonen in de klassiek Franse gebouwen, zal je weinig mensen zien struinen door de kunstzinnig aangelegde tuinen. De exacte replica’s van de Eiffeltoren – maar dan bijna drie keer zo klein, Champs-Élysées en de fontein van Versailles heb je dus waarschijnlijk voor jezelf.
© 4045 / Shutterstock.com
Britse invloeden in Shanghai
Na een lange dag de pub induiken: dat kan pas echt goed in de wijk Songjiang in Shanghai. Hier vind je geplaveide straten, rode telefooncellen en zelfs de lantaarnpalen zijn geïmporteerd om het echt als een Britse stad aan te laten voelen. Sommige gebouwen zijn zelfs exacte replica’s van hun Engelse tegenhanger. Het doel van dit enorme vastgoedproject? Mensen uit het overbevolkte Shanghai lokken om te gaan wonen in het prachtige Thames, wat voor veel Chinezen een droombestemming is. Maar door de torenhoge vastgoedprijzen is slechts een deel van de gebouwde huizen bezet en staat een groot deel leeg. De straten van dit Engelse dorp zijn dan ook bijna verlaten.
Leuk feitje: deze wijk buiten Shanghai was niet de enige wijk die geïnspireerd is op het buitenland om mensen naar de suburbs van de stad te trekken. In 2001 is er een overheidsplan opgezet genaamd ‘One City, Nine Towns’, waarbij buitenwijken zijn gebouwd in Italiaanse, Spaanse, Canadese, Zweede, Duitse, Nederlandse en dus Engelse stijl. Maar veel van deze wijken zijn door de hoge prijzen dunbevolkt.
© Chintung Lee / Shutterstock.com
Pittoresk Oostenrijk in Huizhou
Het Oostenrijkse dorp Hallstatt staat niet voor niks op de UNESCO-werelderfgoedlijst: het is een idyllisch dorp met houten huizen verstopt tussen de bergen en aan een imposant meer. Geen wonder dus ook dat deze bestemming populair is onder reizigers. Voor zo’n 940 miljoen dollar werd het dorp gekloond in Huizhou, met dezelfde houten huizen, de kerkklokkentoren en het dorp ligt zelfs aan een meer, net zoals Hallstatt zelf. Wanneer je foto’s van de twee vergelijkt, zal je dus goed moeten kijken naar Chinese tekens om ze van elkaar te onderscheiden.
© Nataliya Hora / Shutterstock.com
Venetiaanse kanalen in Zhouzhuang
Dit dorp is niet letterlijk een kopie van Venetië, maar heeft er wel opvallend veel van weg. Met kanalen en boten die mensen op het water transporteren van plaats naar plaats, lijkt de stad erg op de populaire bestemming in Italië. De stad is zo’n negenhonderd jaar oud en volledig in Chinese stijl gebouwd. Vooral in het donker wordt de waterstad van China omgetoverd met veel lichten tot een idyllische en romantische plek.
Lees hier over het casino in China waar Venetië is nagemaakt. Of hier over deze Afrikaanse stad die ook verrassend veel weg heeft van Venetië.
© Suchart Boonyavech / Shutterstock.com
Eervolle vermelding: Hollandse glorie in Sasebo, Japan
Maar ook een reis naar Nederland staat voor veel mensen op het lijstje: stroopwafels eten, langs de grachten lopen en authentieke molens bekijken. In Japan hebben ze vlakbij Sasebo, in prefectuur Nagasaki, Nederland nagebootst. De mascotte van het park zal velen ook bekend voorkomen: dit is namelijk Loeki de Leeuw. Waar normaal gesproken borden in Japan voor veel Nederlanders niet te lezen zijn, zijn hier gewoon Nederlandse straatborden op de zijkanten van huizen geschroefd. En klein is het park ook niet: de Nederlandse replica is ongeveer 152 voetbalvelden groot. In vergelijking is dat bijna drie keer groter dan Vaticaanstad. Hier struin je niet alleen langs grachtenpanden en tulpenvelden, maar hier zijn ook het centraal station van Amsterdam, Paleis Huis ten Bosch en de Oostpoort van Delft een-op-een nagebouwd. Wil je nog een keer de Dom zien zonder steigers? Dan moet je misschien overwegen om af te reizen naar Japan.
Gebruikmaken van je visumvrije bezoek aan China? Lees hier hoe je een bezoek kan brengen aan het felrode Panjin Red Beach.