Voorbeeld voor duurzaam reizen: Zwitserland
- Artikel
- 26 okt 2023
- 4 minuten leestijd
Steeds meer mensen gaan verantwoord op reis; bewuste keuzes maken zodat de impact van je reis op het milieu en gemeenschappen beperkt blijft. En waar begin je beter met het ontwikkelen van je duurzame reisskills dan in een van de meest milieubewuste reisbestemmingen van Europa?
Zwitserland is befaamd om de ongeschonden natuur: witte bergen, groene dennen, heldere meren en pittoreske bergdorpjes. Als mensen zo dicht bij de natuur leven is het niet zo gek dat ze tot het uiterste gaan om die te beschermen. Dat Zwitserland gericht is op duurzaamheid is daarom logisch. De Alpen beslaan zo’n zestig procent van het landschap. En in een land met zoveel bergen is het als vanzelfsprekend dat velen er hun vrije tijd vol maken. Net zoals wij. Zwitserland behoort tot een van de tien duurzaamste landen ter wereld en is daarnaast koploper in verschillende duurzame ontwikkelingen zoals sterke milieubescherming, schoon water en luchtkwaliteit, evenals duurzame stadsplanning. Dit maakt het een van de meest ideale duurzame reisbestemmingen. Pak je koffers maar vast in!
Boswet
We noemden het al eerder: Zwitserland is één van de meest milieuvriendelijke landen ter wereld. Dit komt deels omdat er in 1876 een wet is ingevoerd die bepaald dat minimaal dertig procent van het land bebost moet blijven. Door deze regel ontstaan er minder lawines en blijft de CO2 uitstoot laag. De rijke bebossing draagt bij aan de luchtkwaliteit, die in Zwitserland een van de beste ter wereld is. Omdat het er zo schoon is komt het grootste deel van het drinkwater uit natuurlijke bronnen. Kom maar door!
Treinen is fijner
Duurzaam door Zwitserland reizen word je heel makkelijk gemaakt. Je pakt in zes uur de trein van Utrecht naar Basel en vervolgens pak je weer… juist. De trein! Zwitserland is een treinthuishaven. Het uitgestrekte spoornetwerk herbergt dagelijks negenduizend treinen. ZOEF! Je hoeft ook niet te stressen of je de overstap wel haalt: Zwitserse treinen zijn nagenoeg altijd op tijd. Met de trein reizen is natuurlijk al een van de meest duurzame reismethoden, maar Zwitserland doet daar nog een schepje bovenop. Vrijwel hel gehele vijfduizend kilometer lange spoornet is elektrisch. Gaat je trein net niet ver genoeg? Dan pak je simpelweg de zogeheten postbus. Met deze bussen kom je tot in de verste uithoeken van het prachtige Alpenland. Al enthousiast? Het kan nóg mooier. Met de Swiss Travel Pass kan je al het openbaar vervoer in het land gebruiken. 29.000 kilometer met slechts één kaartje.
Klaar voor de stop
Ready, set, go! Laat de roadtrip maar beginnen. Zwitserland wil het rijden met elektrische auto’s bevorderen, en om het je lekker makkelijk te maken hebben ze de Grand Tour Switzerland gemaakt. De tour is écht Grand, want dit 1600 kilometer lange traject voor elektrische auto’s heeft meer dan driehonderd oplaadpunten. Nooit meer een lege accu dus!
Veerkrachtige boot
Duurzame
ontwikkelingen vinden overigens niet alleen op het spoor of op de weg plaats. Onlangs werd er een nieuw soort vervoermiddel te water gelaten op
het Zwitserse Meer van Luzern: een hybride veerboot. Heeft de
boot je afgezet? Dan brengt de steilste kabelbaan ter wereld je naar Stoos. Daar
is een nieuw hotel en resort gebouwd dat iets heel bijzonders verschuilt. De energie
die door de hybride kabelbaan wordt opgewekt, wordt gebruikt om dit duurzame
hotel te verwarmen.
Serieuze rust
Het land werkt hard om zich als dé bestemming voor duurzaam toerisme op de kaart te zetten. En als je dacht dat we nu alles wel benoemd hadden, think again. Zwitserland heeft namelijk elf volledig autovrije dorpen en steden. Dé perfecte plekken om échte rust te vinden. Stel je voor: een vakantie zonder verkeersdrukte, lawaai of stank. Jennifer ervoer dit gevoel in Stoos, een goed voorbeeld van zo’n dorp. Maar denk ook eens aan Melchsee-Frutt, dit gezinsvriendelijke vakantieoord is omringd door meren en bergen: de perfecte plek om tot rust te komen. Avontuurlijker aangelegd? Blatten biedt fantastisch uitzicht op de Aletschgletsjer. Of als je het echt onvergetelijk wil maken: ga naar het dorp waar James Bond rondliep tijdens de opnames van On Her Majesty's Secret Service (1969). Aan de voet van de bekende Schilthorn berg, waar de geheim agent zich zo iconisch voorstelde, vind je Mürren, een klein maar fijn bergdorp dat ondanks deze faam lekker gewoon is gebleven.
Krijg jij geen genoeg van duurzaam Zwitserland? Check hier de tofste treinroutes!