Bijna alle jongeren gaan gebukt onder mentale klachten: ze zijn vooral gestresst, somber en overprikkeld
- Artikel
- 08 okt 2024
- 3 minuten leestijd
9 op de 10 jongeren hebben in het afgelopen jaar last gehad van mentale klachten, blijkt uit het jaarlijkse #OpenUp-onderzoek van 3Vraagt, 3FM HUMAN en Stichting MIND. Bijna alle klachten zijn toegenomen, vergeleken met vorig jaar.
Stress, onzekerheid, somberheid, piekeren en overprikkeling: de meeste jongeren hebben last van dit soort klachten. Bij een groot deel (58%) belemmert het ze ook in hun dagelijks functioneren. “Daardoor ben ik constant moe, chaotisch en vergeetachtig, waardoor ik minder goed kan presteren”, legt een van de deelnemers uit. Van de deelnemers heeft 37% zich in de afgelopen twee jaar weleens ziek moeten melden van school of werk, vanwege hun psychische klachten.
Klachten na corona
Al jaren nemen de mentale klachten bij jongeren toe. Grootste boosdoener was de coronacrisis, maar nadat alle maatregelen werden opgeheven, namen de klachten niet af. Jonge mensen gaven in de jaren daarna steeds vaker aan last te hebben van stress, overprikkeling, faalangst en perfectionisme. Klachten als eenzaamheid en paniek zijn sindsdien wél afgenomen.
Crisis na crisis
Veel van de crises en kwesties die volgden na de coronacrisis, drukken zwaar op de mentale gezondheid van veel jongeren. Vooral de wooncrisis en de prijsstijgingen van de afgelopen jaren hebben invloed, maar ook klimaatverandering en de oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten spelen mee.
“Het is een totaalpakket”, legt een deelnemer uit. “Alles lijkt naar de klote te gaan en er wordt niets opgelost. Kamer en kabinet zijn alleen druk met zichzelf en hun zetels, terwijl de wereld in de fik staat.”
‘Mentale problemen worden tegen me gebruikt’
Erover praten vinden deelnemers steeds lastiger. Vorig jaar gaf nog 11% van de jongeren met mentale klachten aan dat ze er met niemand over konden praten, dit jaar is dat verdubbeld: 22% zegt tegen niemand dat ze ergens last van hebben.
Veel van hen geven aan dat ze het wel hebben geprobeerd, maar niet blij zijn met de reactie die ze van mensen krijgen. “Ik word verkeerd begrepen. Ze zeggen dingen als ‘nou, kop op, wees eens wat vrolijker’, daar heb ik niks aan”, legt iemand uit. Een andere deelnemer: “Mijn mentale problemen worden tegen me gebruikt. In discussies word ik niet serieus genomen, ‘want jij hebt een angststoornis’.”
We willen je wijzen op de website mindkorrelatie.nl en het telefoonnummer 0900-1450. Hier zitten experts waarmee jij gratis en anoniem over je psychische problemen kunt praten. Heb je last van zelfmoordgedachten, dan wijzen we je op de website113.nl en het telefoonnummer 0800-0113. Hier zitten experts waarmee jij anoniem 24/7 over je zelfmoordgedachten kunt praten.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt ongeveer een keer per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Dit onderzoek is van 30 september tot 7 oktober gedaan in samenwerking met 3FM HUMAN en Stichting MIND. Er deden in totaal 1.495 mensen tussen de 16 en 34 jaar mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.