Bijna de helft van de dikke mensen heeft in het afgelopen jaar een vervelende ervaring gehad vanwege hun gewicht
- Artikel
- 09 okt 2023
- 4 minuten leestijd
Rotopmerkingen, niet serieus genomen worden door je huisarts of zelfs een McDonalds-zak naar je hoofd gegooid krijgen: bijna de helft van de dikke mensen maakt vervelende dingen mee vanwege hun gewicht. Mede daardoor is bijna driekwart minstens wekelijks bezig met het feit dat ze dik zijn.
Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt onder ruim 6.000 mensen die zichzelf omschrijven als een dik persoon. We willen je allereerst een trigger warning meegeven: dit artikel gaat over lichaamsbeeld en er komt vethaat in voor.
Vervelende ervaringen
Bijna de helft van de dikke mensen (45 procent) maakte in het afgelopen jaar iets vervelends mee omdat ze dik zijn. Ze werden bijvoorbeeld nagekeken, uitgelachen, bekeken terwijl ze aan het eten waren of zelfs gediscrimineerd.
“Er is een keer een zak van de McDonalds uit een auto naar me toe gegooid toen ik aan het hardlopen was”, zegt een deelnemer. “Ze schreeuwden me toe dat er nog wel wat voor mij in zat. Heel pijnlijk.” Een ander: “Een paar pubers ‘durfden’ niet met mij in de lift, ze zeiden dat die te zwaar beladen was en moesten daar zelf heel hard om lachen.”
‘Ga eerst maar afvallen’
Een kwart (27 procent) heeft een vervelende ervaring gehad bij een medisch professional, zoals een huisarts of arts. Bij mensen die zichzelf omschrijven als ‘heel dik’ is dat zelfs meer dan de helft: 56 procent. Zo zeggen meerdere deelnemers dat ze van de dokter te horen kregen dat ze moeten afvallen, voordat hij ze verder onderzoekt.
“Mijn huisarts zei dat ik moest afvallen toen ik met forse buikklachten langskwam”, vertelt een deelnemer. “Dat bleek uiteindelijk om een beknelling van een buikzenuw te gaan, veroorzaakt door twee zwangerschappen kort achter elkaar. Ik heb daar zes maanden mee rond moeten lopen voor ik een doorverwijzing kreeg.”
Omgeving oordeelt
Deelnemers worden niet alleen veroordeeld door onbekenden, maar ook door hun eigen omgeving. “Ik krijg steken onder water van mijn eigen moeder”, vertelt iemand. “Ze zegt regelmatig dat ze het zo zonde vindt dat ik er niet meer uitzie zoals 30 jaar geleden, want toen was ik volgens haar ‘zo’n knappe jongen’”.
Hij is niet de enige. Ruim een derde (37 procent) zegt dat ze door hun ouders worden veroordeeld omdat ze dik zijn, 47 procent zegt dat familieleden dat doen en 31 procent zegt dat vrienden ze veroordelen. “Dat zijn vaak goedbedoelde opmerkingen”, zegt iemand, “Maar het doet wel pijn.”
‘Mollige vrouwen zijn zielig in series’
Bijna de helft van de deelnemers ziet hun eigen lichaamstype onvoldoende terug in de media, bijvoorbeeld op tv of in reclames. “Vrouwen in een ‘aantrekkelijke’ of ‘succesvolle’ rol in een serie of film zijn per definitie altijd slank. De mollige of dikke vrouwen zijn het aanhangsel, zijn zielig of kunnen geen man krijgen.”
Ook zegt 42 procent dat ze niet echt leuke kleding kunnen vinden voor hun lichaamstype. “Ik heb maat 48 en val dus buiten de gangbare maten die je bij H&M kunt kopen. Voor mij is er heel weinig aanbod voor mijn maat, zeker in fysieke winkels. Plussize-winkels zijn toch vaak wat meer gericht op vrouwen van middelbare leeftij. Ik ben 27, ik wil me ook graag gewoon leuk kleden.”
Je kunt hier lezen welke vooroordelen er leven over dikke mensen:
Lees ook
Is dik zijn ongezond, zijn dikke mensen gezelliger en is dik zijn je eigen schuld? Dit zijn jullie vooroordelen
De VPRO start vanaf 9 oktober met ‘Dikke Vette Leugens’, een online serie over dik zijn, op npo3.nl en TikTok. Presentator Tatjana Almuli interviewt bekende en onbekende gasten, onder wie prof. dr. Liesbeth van Rossum over dieetleugens en de effecten van overgewicht op de gezondheid. ‘Dikke Vette Leugens’ is een serie voor mensen die zich dik voelen en voor iedereen die beter wil begrijpen hoe het is om dik te zijn. De makers willen misinformatie weerleggen, stereotiepe beeldvorming ontmantelen en zelfacceptatie vieren..
Over dit onderzoek
Het onderzoek is in samenwerking met VPRO’s Dikke Vette Leugens gehouden van 6 tot en met 26 juli 2023. Aan het onderzoek deden 21.164 mensen mee, uit het EenVandaag Opiniepanel en extern geworven via de kanalen van de VPRO. Van de deelnemers omschreven 660 mensen zichzelf als ‘heel dik’, 5.467 als ‘redelijk dik’, 7.764 mensen als ‘niet echt dik’ en 7.216 mensen als ‘helemaal niet dik’.
Het onderzoek is na weging representatief voor 6 variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit ruim 80.000 leden.