Driekwart jonge lhbti+’ers verzwijgt identiteit of geaardheid weleens
- Artikel
- 02 aug 2024
- 3 minuten leestijd
Je gedrag aanpassen of zelfs helemaal verzwijgen dat je bij de lhtbi+-gemeenschap hoort: de meeste jonge lhbti+’ers hebben dat weleens gedaan. Vaak omdat ze bang zijn om anders behandeld te worden, of omdat ze vrezen voor discussies of zelfs onveilige situaties.
Dat blijkt uit het onderzoek dat 3Vraagt elk jaar doet in aanloop naar de Pride Amsterdam. Een ruime meerderheid (73 procent) van de jonge lhbti+’ers die meededen aan het onderzoek, zegt dat ze weleens bewust verzwijgen dat ze tot die gemeenschap horen.
‘Ze vinden je vies’
Vooral in het openbaar, op werk en in privé-situaties houden mensen zich stil over hun geaardheid of genderidentiteit. Veel deelnemers zijn bang om beoordeeld te worden op hun identiteit in plaats van op hun persoonlijkheid.
Ze vrezen voor vooroordelen, denken dat mensen anders naar ze gaan kijken of zijn bang niet meer serieus genomen te worden. “Ik heb het overal weleens verzwegen, omdat je dus afgeschreven wordt door grote delen van de bevolking als ze het weten”, zegt een lhbti+’er in het onderzoek. “Ze vinden je vies en willen niet meer in je buurt komen of nog een praatje met je maken.”
Nagellak
Anderen zijn zelfs bang dat ze te maken krijgen met agressie als ze open zijn over hun geaardheid of identiteit. “Het komt uit een gevoel van onveiligheid. Gelukkig heb ik er nooit mee te maken gehad, maar de dreiging voel ik wel”, vertelt een deelnemer.
Vooral in het openbaar passen de lhbti+’ers in het onderzoek daarom hun gedrag soms aan. Ze lopen op bepaalde plekken niet hand in hand met hun partner, gedragen zich expres meer ‘macho’ of ‘stoer’ of passen hun uiterlijk aan. Zo zegt een deelnemer bepaalde kleding of outfits te vermijden als diegene alleen is. “Ik draag wel eens nagellak maar dan durf ik minder snel 's nachts alleen over straat. Hetzelfde geldt voor make-up.”
Minder geaccepteerd
Er zijn ook mensen die zich nooit aanpassen en weigeren hun identiteit te verzwijgen: “Daar heb ik geen zin in”, zegt een jonge lhbti+’er. “Het zou algemeen geaccepteerd moeten zijn. Hetero’s komen ook niet uit de kast.”
Maar hoewel deelnemers vinden dat acceptatie geen issue zou moeten zijn, is dat het volgens hen wel. Vorig jaar zei nog 55% dat het goed ging met de acceptatie van lhbti+’ers, dit jaar is dat gedaald naar 44%.
Lees ook
Jonge queers somber over LHBTIQ+-acceptatie in Nederland: “Steeds meer ruimte voor transfobie en homofobie”
Schuldgevoel
Deelnemers die niet open zijn over hun identiteit vinden het niet alleen lastig dat ze niet zichzelf kunnen zijn, ze voelen zich er ook schuldig over. “Vaak wil je toch zeggen wie je bent en met wie je getrouwd bent, maar in sommige situaties neem je jezelf in bescherming en kies je voor ‘don’t ask, don’t tell’. Wat vervolgens gepaard gaat met een Petrus-gevoel: je verloochent jezelf. Het is kiezen uit twee kwaden”, vertelt iemand.
En een ander: “Ik voel me er wel schuldig over, want hoe minder mensen openlijk queer zijn, hoe minder het voor sommige mensen duidelijk is dat queerrechten en -vrijheden enorm belangrijk zijn.”
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 17 tot en met 29 juli 2024, deden 554 jonge LHBTIQ+’ers mee en 969 niet-LHBTIQ+ jongeren.