Jonge huurders zitten in de shit: helft vindt dat hun huisbaas misbruik maakt van het gebrek aan woningen
- Artikel
- 11 sep 2022
- 3 minuten leestijd
“Toen we klaagden over de te hoge huur, zette mijn huurbaas ons in de kou door de ketel te ontkoppelen en de elektra uit te schakelen”. Het is één van de vele verhalen die jonge huurders met een huisbaas ons vertelden in het woononderzoek van 3Vraagt en Brandpunt+. Meer dan de helft van hen (54 procent) vindt dat hun huisbaas misbruik maakt van de wooncrisis.
Een zwerver die de sleutel van het huis kreeg en daar sliep, om de huurders te intimideren. Dreigen met hardhandige uitzetting als de huurders niet zelf zouden vertrekken, omdat hij het huis wilde verkopen. Veel jonge huurders maken onveilige situaties mee met hun huisbaas, maar durven daar weinig over te zeggen, want ruim een kwart (27 procent) is bang dat ze hun huis verliezen.
Seksuele intimidatie en agressie
Vooral vrouwen hebben onveilige situaties meegemaakt met hun huisbaas. Waar jonge mannen zich eigenlijk nooit onveilig hebben gevoeld bij hun verhuurder, zegt ruim een kwart (28 procent) van de jonge vrouwen in het onderzoek dat dat wel eens is gebeurd. Ook maken mannen nauwelijks seksueel getinte opmerkingen en verbale of fysieke agressie mee, terwijl vrouwen dat wél aangeven.3Vraagt deed samen met Brandpunt+ onderzoek naar de woningmarkt onder 2.150 jongeren tussen de 16 en 34 jaar. Bijna de helft van hen (42 procent) is op zoek naar een nieuwe woning, maar die zoektocht loopt bij de meesten niet bepaald voorspoedig. Langer dan een jaar op huizenjacht is eerder regel dan uitzondering: de helft is al meer dan 12 maanden bezig. De meeste huizenzoekers (87 procent) hebben er ook geen vertrouwen in dat ze in de komende zes maanden wél een nieuw dak boven hun hoofd gaan vinden.
‘Krankzinnig duur’
Het grootste probleem in de zoektocht naar een nieuw huis is voor de meeste jonge mensen natuurlijk geld. “Zolang huurbazen zulke krankzinnige prijzen vragen, ga ik van m’n lang zal ze leven geen normaal huis vinden”, zegt een deelnemer die in een studentenhuis woont. “En daar komen ook nog de kosten voor gas en elektra bij. Dat kan ik gewoon niet betalen, terwijl ik fulltime werk.”Huurwoningen en studentenhuizen zijn in verhouding ook een stuk duurder dan een koopwoning, blijkt uit het onderzoek. De meeste eigenaren van een koopwoning (53 procent) zijn een tiende tot een kwart van hun inkomen kwijt aan woonlasten, dus de hypotheek inclusief gas, water en elektra. De grootste groep huurders in de vrije sector (42 procent) zegt dat ze een kwart tot een derde van hun inkomen betalen. Mensen in de sociale huur en in studentenhuizen houden het minst over: van hen zegt de meerderheid (40 procent en 49 procent) dat ze de helft of zelfs meer dan de helft van hun inkomen moeten betalen aan woonlasten.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 25 augustus tot en met 7 september 2022 in samenwerking met Brandpunt+, deden 2.150 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.