Prinses, astronaut, dokter of voetballer: hoe staat 't met jouw kinderdroom?
- Artikel
- 19 sep 2022
- 3 minuten leestijd
‘Als ik later groot ben…’ is voor veel jonge mensen een droom die nooit uitkwam: drie kwart heeft (nog) niet het beroep dat ze vroeger dachten te willen. Slechts 7 procent heeft nu de baan die ze op de basisschool al wilden, 13 procent wilde z’n huidige baan sinds de middelbare school.
Jongens droomden er vroeger vooral van om piloot, militair, astronaut of voetballer te worden. “Tot ik er achter kwam dat je daar fysiek van alles voor moet doen en laten. Nu heb ik een kantoorbaan, zeer tevreden mee”, zegt iemand. Meiden wilden vroeger massaal juf of prinses worden. “Maar juf verdient geen klap en ik hou eigenlijk niet van kinderen, kwam ik later achter. En prinses… Tsja”, legt een deelneemster uit.
Ook hadden veel deelnemers vroeger de ambitie om dierenarts te worden. “Dat wilde ik vanaf mijn tweede al, ik heb daar op de middelbare school ook mijn profielkeuze op aangepast”, zegt iemand. “Tot ik naar de open dag van de opleiding ging en er een groot paardenhart op tafel lag. Daar kon ik echt niet tegen, dus daar ging m’n droom.
Droombaan
En als je ‘t nu aan mensen vraagt, wat is dan hun droombaan? Juf en prinses vallen voor veel volwassenen af, maar piloot en astronaut worden wel nog door veel mensen genoemd. Daar komen veel creatieve beroepen bij: als deelnemers nu mogen kiezen, zouden veel mensen muzikant of schrijver worden.
Maar by far het meest genoemd: rijk. Deelnemers willen zich geen zorgen meer maken om geld, willen rentenieren, “veel harken en zo min mogelijk doen”. Hoe ze dat geld dan verdienen, dat maakt eigenlijk weinig uit. “Bij voorkeur trouwen met een rijke vrouw.”
“Meer ambitie dan latte’s schenken”
Zolang rentenieren er nog niet in zit, zitten we toch allemaal vast aan onze huidige baan. Van de ondervraagden wil 15 procent z’n huidige baan blijven doen tot ze met pensioen gaan. Bijna de helft (43 procent) vindt het nog wel leuk genoeg om het minstens een paar jaar vol te houden, 37 procent is van plan om voor die tijd toch wat nieuws te gaan zoeken. “Koffie schenken is leuk hoor, maar mijn ambities strekken iets verder dan de perfecte latte maken.”
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 11 tot en met 31 augustus 2022 in samenwerking met Brandpunt+, deden 2.086 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.