Tom (25) werd er onvruchtbaar door, maar begint weer met anabolen
- Artikel
- 16 jun 2023
- 2 minuten leestijd
In Nederland gebruiken honderdduizenden mannen anabolen om vaker te kunnen trainen en sneller progressie te zien (Mulier Instituut 2023). Maar hier hoor je nauwelijks over. In de vierde aflevering van onze serie Het Goddelijke Lichaam S2 delen Nick* en Tom (25) wel hun verhaal.
Oud-bodybuilder Nick* gebruikte zes jaar lang anabolen. Zijn lichaamseigen testosteronniveau is hierdoor problematisch laag. Hij is hiervoor in behandeling bij de Anabolenpoli in Tilburg. Tom kuurde tussen zijn 18e en 24e en kreeg hierdoor vruchtbaarheidsproblemen. Toch begint hij binnenkort weer met anabolen.
*Nick is een gefingeerde naam
Bekijk de aflevering hieronder!
Het Goddelijke Lichaam van Brandpunt+ is een documentaireserie over jongeren met de drang naar perfectie en lichamelijke fitheid. Door intensief te sporten of streng te diëten proberen zij hun ‘perfecte plaatje’ te behalen. In de serie volgen we verschillende jongeren die allemaal op een andere manier werken aan hun ‘goddelijke’ lichaam. Wanneer slaat het streven naar perfectie door in een obsessie? Wanneer wordt mooi willen zijn ongezond? En maakt zo’n droomlichaam je uiteindelijk écht gelukkig?
Nieuwe afleveringen van de vierdelige serie zijn vanaf 26 mei iedere vrijdag om 16:00u te zien op het YouTube-kanaal van NPO3.
Heb je mentale klachten en zoek je hulp? Ga naar https://wijzijnmind.nl
Denk je klachten te hebben na het gebruik van anabolen? Dan kun je contact opnemen met de Anabolenpoli: https://www.etz.nl/Specialisme/Interne-Geneeskunde/Anabolen-polikliniek
Voor medische begeleiding bij het gebruik van anabole steroïden en/of hulp bij testosteron-gerelateerde klachten, ga naar https://androidhealthclinic.com/
Bron uit introductie voice-over: Mulier Instituut, maart 2023, Dopinggebruik in de kracht- en vechtsport
Druk!
Hoe houd je je staande in een wereld waar de verwachtingen steeds hoger worden? Veel jongeren ervaren grote druk om aan hun eigen verwachtingen en die van hun omgeving te voldoen. Op school of studie, op social media, in hun sociale leven met vrienden en familie. En ondertussen hangen grote crises als klimaat, oorlog en woningnood als een donkere wolk boven hun hoofd. KRO-NCRV houdt met het journalistieke dossier Druk! de vinger aan de pols van jongeren. Wat betekent deze druk voor hen? En vooral: hoe kunnen we met elkaar lucht geven aan de toekomstige generaties? Hier vind je een overzicht van alle producties.