LogoOver NPO

Indringende meet-up rond verwerking koloniaal verleden

Indonesia roept! (NTR)

Met Beeld & Geluid in Den Haag organiseerde de NTR een bijzondere en soms emotionele meet-up, die in teken stond van de verwerking van het Nederlandse koloniale verleden in Indonesië. Dit naar aanleiding van de 8-delige tv-serie Indonesia roept!, die de NTR in het najaar van 2023 uitzond.

In de tv-reeks volgt Hans Goedkoop het spoor van zijn grootvader Rein van Langen, die generaal-majoor was tijdens één van de meest omstreden oorlogen die Nederland uitvocht, de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië.

Tijdens de meet-up vertelde Hans Goedkoop over hoe het voor hem is om een gewaardeerd familielid aan de kant van de daders terug te vinden. Door de verhalen rond zijn grootvader en de Nederlanders te leggen naast onverbloemde getuigenissen van Indonesische 90-plussers, nazaten en deskundigen, wordt duidelijk hoezeer de sentimenten en belangen uiteenliepen. Goedkoop ging deze avond ook in gesprek met Maarten Hidskes, zoon van Piet Hidskes, die zich in juni 1946 meldde als vrijwilliger bij het elitekorps van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Hij onderzocht de rol van zijn vader en schreef een indringend boek over diens oorlogsverleden in het elitekorps van kapitein Westerling. Het publiek kreeg volop de gelegenheid om mee te praten en vragen te stellen, wat dan ook gebeurde. Na afloop werd nog veel nagepraat.

“Interessante informatie die ik op school nooit gehoord heb.” (man, 73, Utrecht)

Ook interessant

Naar alle impactvolle voorbeelden
EOVerbinding & SamenlevingEducatie
Serie kantelt mening opperrabbijn over Joodse Raad
De Joodse Raad (EO)
BNNVARANieuws & Debat
Beerput rond PFAS in Dordrecht gaat open
Zembla (BNNVARA)
MAXNieuws & Debat
MAX Ombudsman voorkomt onterechte terugvorderingen
Meldpunt (MAX)
NPO Logo
Snel naar
Toegankelijkheid
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)