LogoOver NPO

Verhaal watersnoodramp komt tot leven

De nacht van ‘53 (EO)

Zeventig jaar geleden vond er een grote Watersnoodramp in het zuidwesten van Nederland plaats. Om deze Ramp te herdenken hebben de EO en Omroep Zeeland in samenwerking met het Watersnoodmuseum een tv-special ontwikkeld: De nacht van ’53. Presentator Kefah Allush neemt de kijker mee in de spannende uren vlak voor en vlak nadat de dijken breken. Op verschillende historische locaties in Zeeland brengt Kefah het verhaal van die nacht tot leven, van uur tot uur.

De serie wordt gekenmerkt door ‘levensechte’ computerbeelden. Regisseur Jos de Jager: “Door computer generated images is het alsof je als kijker zelf op een van de rampplekken staat, zoals de Hoofdpoortstraat in Zierikzee, waar vloedplanken waren aangebracht om het water tegen te houden. Je ziet hoe deze planken breken, waarna het water binnenstroomt.” Deze beelden brengen de ramp nog dichterbij.

“De overlevenden gebruikten weinig woorden, maar je zag het als kijker moeiteloos voor je. En je voelde het.” AD, 2 februari (Angela de Jong)

“Een verhaal zwaarder dan de zwaarste Zeeuwse klei, dat ik niet eerder zo kernachtig verteld heb zien worden. Indringend en aangrijpend.” De Volkskrant, 2 februari (Arno Haijtema)

Podcast De Rampnacht

Met de jeugdpodcast De Rampnacht wordt het verhaal begrijpelijk gemaakt voor kinderen en jeugd, waarmee het verhaal over de Watersnoodramp door generaties heen wordt verteld. In de podcast gaat Janna (12) op zoek naar het verhaal van opa Pieter. Welke beslissing houdt hem zoveel jaar na de Ramp nog steeds bezig? Scènes uit 2023 en 1953 wisselen elkaar af.

Ook interessant

Naar alle impactvolle voorbeelden
EOVerbinding & SamenlevingEducatie
Serie kantelt mening opperrabbijn over Joodse Raad
De Joodse Raad (EO)
BNNVARANieuws & Debat
Beerput rond PFAS in Dordrecht gaat open
Zembla (BNNVARA)
MAXNieuws & Debat
MAX Ombudsman voorkomt onterechte terugvorderingen
Meldpunt (MAX)
NPO Logo
Snel naar
Toegankelijkheid
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)