LogoOver NPO

Waar we voor staan

Wat zijn onze doelen en hoe willen we die waarmaken?

Voor iedereen

De publieke omroep wil er voor iedereen in Nederland zijn. Zichtbaar, vindbaar, herkenbaar en dichtbij. Met het juiste aanbod op de juiste plekken. We brengen mensen samen en zijn daarmee een verbindende factor in onze veelkleurige samenleving. Een baken van betrouwbare informatie en een bron van kennis, cultuur en ontspanning. Met programma’s die je verrassen en stimuleren, je horizon verbreden en die je soms op het verkeerde been zetten.

Onze opdracht

De publieke omroep heeft een wettelijke mediaopdracht. De NPO en de omroepen zijn daar samen verantwoordelijk voor. Die opdracht luidt dat het media-aanbod toegankelijk moet zijn voor iedereen en dat dit aanbod pluriform is, ofwel vanuit meerdere perspectieven gemaakt. Ook moet het media-aanbod onafhankelijk tot stand komen, zonder inhoudelijke bemoeienis van politiek of commercie. Tot slot moet het aanbod van hoge kwaliteit en betrouwbaar zijn.

Afspraken

Onze opdracht is niet vrijblijvend. We hebben er concrete afspraken over gemaakt met de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Die afspraken, ruim 30 in totaal, staan in de Prestatieovereenkomst. Ze gaan bijvoorbeeld over het bereik van onze zenders, over de vernieuwing binnen onze programmering en over de mate waarin we aandacht besteden aan bijvoorbeeld levensbeschouwing of de regio. Je vindt de prestatieafspraken in de jaarlijkse Terugblik, waarin we ook rapporteren over de realisatie ervan.

Ook interessant
Wie we zijn
Wat we betekenen
Onze prioriteiten
Onze prestaties
Onze geschiedenis

Voortdurend in Verbinding

De dynamiek in onze samenleving stelt hoge eisen aan de opdracht die wij als publieke omroep hebben. Tel daar het snel veranderende mediagebruik bij op en je weet meteen dat er extra stappen nodig zijn om op alle fronten mee te spelen. Wij willen die stappen zetten, voortdurend in verbinding met het publiek, onze samenwerkingspartners en met iedereen die zich bij de publieke omroep betrokken voelt. Daarbij staat ons het volgende voor ogen:

  • We willen dichtbij alle Nederlanders zijn

Iedereen hoort erbij, vinden we bij de publieke omroep. Hoe jong of oud je ook bent, waar je ook vandaan komt of welke overtuiging je ook hebt. We merken alleen dat we nog niet voor iedereen even herkenbaar zijn. Dat willen we verbeteren door meer te gaan luisteren naar ons publiek. Onder andere door letterlijk in gesprek te gaan en door ons publieksonderzoek uit te breiden.

  • We brengen mensen samen en met elkaar in contact

We verbinden mensen op belangrijke onderwerpen die spelen in de maatschappij. We voegen daar met onze programmering en evenementen extra waarde aan toe. Van NPO Start en NPO Luister maken we de ultieme plekken waar al onze content makkelijk te vinden en te streamen is. Altijd en overal. 

  • NPO en omroepen werken samen aan een sterke en relevante publieke omroep voor Nederland

We zijn ons bewust van onze publieke taak. We besteden ons budget daarom verstandig en zijn daar transparant over. Nieuw talent krijgt bij ons extra kansen en we stimuleren de vernieuwing binnen de media. Zo houden we de publieke omroep fris en aangesloten op de samenleving, en spelen we in op het mediagebruik van nu en morgen.

Het publiek staat centraal

Zoals je ziet zetten we bij alles wat we doen het publiek centraal. Want iedereen die in Nederland woont moet alle thema’s die ertoe doen bij de publieke omroep kunnen terugvinden. Maatschappelijke relevantie en betekenisvolle impact zijn onze drijfveren. De NPO en alle omroepen – ieder met hun eigen perspectief – werken nauw samen om dat in aantrekkelijke en spraakmakende programma’s vorm te geven. Hoe we daarin slagen? Bekijk onze prestaties, of zie de voorbeelden waarmee we impact maken.

Onze prestatiesImpactvolle voorbeelden
NPO Logo
Snel naar
Toegankelijkheid
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)