Actualiteit & Achtergrond
268 tips
Kinderbloed drinken en hiv in vaccins: je hoort deze misinformatie gewoon op Spotify - Lees op Pointer
In podcastland wemelt het van de misinformatie. Pointer onderzocht twee jaar aan podcasts en vond 30 Nederlandse podcasts die structureel misinformatie verspreiden. Van een elite die kinderbloed zou drinken om jong te blijven, tot vaccins die vol zouden zitten met hiv: Pointer kijkt naar de meest bijzondere claims en of podcasters hiermee over de schreef gaan.
Even Tot Hier neemt je op geheel eigen muzikale wijze mee door het nieuws van de week - Kijk op NPO Start
Niels van der Laan en Jeroen Woe maken in Even tot hier op geheel eigen wijze én in razend tempo een muzikale voorstelling van de week. Met natuurlijk ook dit seizoen de muzikale gast, het liedje van één minuut, de scherpe grappen en rake observaties. Riemen vast om op razend tempo al het nieuws de revue te laten passeren.
Volg de Amerikaanse verkiezingsuitslagen met NOS Amerika Kiest - Kijk live op NPO Start
In de nacht en ochtend volg je de presidentsverkiezingen met NOS Amerika Kiest, zowel op televisie als op de radio. Met de uitslagen zodra ze binnenkomen, reportages, en live gesprekken met deskundigen, correspondenten, verslaggevers ter plaatse en Nederlandse Amerikanen.
Op NOS.nl en de NOS app vind je een realtime uitslagentool, waarop alle uitslagen van de verkiezingen te vinden zijn.
Buitenhof VS verkiezingsspecial - Kijk op NPO Start
Buitenhof brengt exclusieve interviews rond Amerikaanse presidentsverkiezingen. Twan Huys sprak vlak voor de verkiezingen met priester Milton Williams in New York en in Washington journalist Anne Applebaum.
Na de overwinning van Donald Trump zocht hij de Nederlandse CEO van Dow Jones & Company Almar Latour op, hij bezocht journalist Christaan Triebert in het gebouw van The New York Times en sprak met ondernemer en spindoctor Anthony Scaramucci. Scaramucci was één van Trumps vertrouwelingen, maar is nu een grote criticus.
Linda (73) wil woningruilen maar corporatie weigert - Lees artikel
Woningruilen, met iemand anders permanent van huis wisselen, is een recht. Linda wilde haar ruime appartement in Amsterdam ruilen voor een kleiner huis in Egmond. Maatschappelijk een goed idee, maar de corporatie hield dit tegen vanwege geld. “Ik raakte opgesloten in dat huis, ik kon nooit meer weg.”
Bekijk ook de Pointeruitzending over woningruil.
Een 'humane dood' door Middel X? - Kijk op NPO Start
Veel experts zijn het erover eens: Middel X zorgt zeker niet altijd voor een humane dood. De Coöperatie Laatste Wil (CLW) houdt vol dat dat wel zo is. Hoe kan dat? De ontdekker van Middel X komt aan het woord in Argos. Hoe grondig was het onderzoek naar de werking en bijwerkingen van Middel X? En naar wie werd wel en niet geluisterd?
Nieuws: na aanleiding van Argos' onderzoekt noemt CLW Middel X niet langer 'humaan'
Amerikaanse kiezers aan het woord - Naar NPO Radio 1
Amerikanen mogen 5 november naar de stembus voor de presidentsverkiezingen. Gaan ze stemmen of blijven ze thuis? En welke thema’s vinden ze belangrijk? NOS-correspondenten Rudy Bouma en Sjoerd den Daas trekken door de Verenigde Staten en spreken overal met Amerikanen. Beluister alle audioportretten op NPO Radio 1.
Spuiten en Slikken: De prijs van coke - Kijk op NPO Start
De 'war on drugs' lijkt aan alle kanten niet te werken: bestrijding kost onze samenleving miljarden, terwijl steeds meer jongeren alsnog in de cocaïnehandel stappen en een aanzienlijk deel van Nederland coke snuiven inmiddels vrij normaal vindt. Roos Haarsma brengt ons huidige drugsbeleid in kaart én onderzoekt de alternatieven zoals reguleren in Spuiten en Slikken: De prijs van coke.
Serieoplichters, fashion fraudeurs en witwasserij aan het licht gebracht - Kijk op NPO Start
Dossier Opgelicht?! ontrafelt de meest onthutsende praktijken van oplichters. Aan de hand van verdrietige verhalen van hun strijdbare slachtoffers onderzoeken we: Wat drijft hen? Waar zijn ze? En hoe stoppen we ze?
Verkiezingen Verenigde Staten: de belangrijkste verhalen - Naar NOS.nl
De laatste weken van de verkiezingscampagne zijn aangebroken. Het verkiezingsjaar is tot nu toe vol onverwachte gebeurtenissen voor zowel de Republikeinen als de Democraten. De presidentsverkiezingen zijn op 5 november; op NOS.nl vind je de belangrijkste verhalen.
De USA Q&A - Kijk video's
Bureau Buitenland presenteert de USA Q&A. In aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen vragen journalisten Laila Frank & Björn Soenens naar de thema’s die er dit jaar toe doen bij de Amerikanen.
Beeldvorming rond de Gaza-protesten op universiteiten - Kijk op NPO Start
De oorlog in Gaza leidt tot verhitte discussies. Studenten eisen dat universiteitsbesturen de banden met Israëlische instellingen en universiteiten blootleggen en verbreken. In verschillende studentensteden tentenkampen opgezet, waarbij demonstranten de confrontatie niet schuwen.
Medialogica Ontleedt onderzoekt de beeldvorming rondom de studentenprotesten en spreekt met studenten, docenten, rectoren, media, het Openbaar Ministerie en de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema.
Wat gebeurde er tijdens en na de Hamas-aanval op 7 oktober 2023? - Lees verder
Op 7 oktober 2023 voert Hamas een gewelddadige aanval uit op Israël. Het is de dodelijkste terreuraanslag in de geschiedenis van Israël. Israël bombardeert daarna de Gazastrook en er volgt een grootschalige militaire invasie. In de maandenlange oorlog worden tienduizenden mensen gedood.
Waar liggen de grenzen van hulp bij zelfdoding? - Luister de podcast
Zijn het vrijheidsstrijders of criminelen? Dit jaar stond een groep zeventigers voor de rechter omdat ze het Middel X hadden geleverd. Het witte poeder zou een humaan zelfdodingsmiddel zijn. Maar hulp bij zelfdoding is strafbaar. Handelden deze babyboomers vanuit goede intenties of leverden ze een levensgevaarlijke drug? In Dolle Mina's van de Dood een reconstructie van hoe het zover heeft kunnen komen.
Glyfosaat, de pr-machine van de pesticide-industrie - Kijk op NPO Start
Zembla onderzoekt de invloed van de pesticide-industrie op de toelating van glyfosaat en duikt daarvoor in de wondere wereld van de ‘twijfelbrigade’. Het gebruik van de controversiële onkruidverdelger werd in Europa onlangs weer voor 10 jaar toegestaan, ondanks zorgen van wetenschappers over een verband met kanker en een mogelijk verhoogd risico op de ziekte van Parkinson.
Kijk jij om naar de eenzame mensen in je buurt? - Praat mee
We horen het ieder jaar weer: veel Nederlanders zijn eenzaam. Ouderen, maar ook jongeren worden steeds eenzamer. Zowel jong als oud. Maar weet jij of de vrouw die je vaak alleen in de supermarkt ziet, of die student op de hoek die nét op kamers is gaan wonen, zich eenzaam voelen? En nog belangrijker, wat doen we om deze mensen te helpen?
Kamala Harris vs Donald Trump in eerste debat - Luister de podcast
Amerika-deskundige Paul Verhagen bleef ervoor wakker: het eerste debat tussen de twee presidentskandidaten in aanloop naar de verkiezingen in november. Een debat waar volgens hem, meer dan normaal, veel vanaf hing. In De Dag analyseert hij de sterke en zwakke momenten. Wie was de winnaar van het debat?
Spraakmakers Community: praat mee over het nieuws - Naar Spraakmakers Community
Deel je kennis en ervaring door te reageren onder de stelling van Stand.nl of door te mee te praten over toekomstige uitzendingen.
Welkom in Washington: wat wilde George Washington met het land? - Luister de podcast
In Welkom in Washington neemt Amerikajournalist Laila Frank de afscheidsbrief van de eerste President van het land, George Washington, als uitgangspunt. Hij had ambities voor Amerika maar gaf ook fikse en nog altijd actuele waarschuwingen af: succes was niet gegarandeerd. Wat vertellen de verhalen van Amerikanen ons nu over het Amerika dat George Washington hoopte en vreesde?
Nieuwsuur blikt terug op eerste Prinsjesdag kabinet-Schoof - Kijk op NPO Start
Nieuwsuur schakelt met politiek duider Arjan Noorlander om door te praten over de plannen van het kabinet. Wat staat er in het financiële en economische beleid van kabinet-Schoof? Dat vertelt economisch duider Matthijs Bouman.
De Troonrede van het Volk - Naar NPORadio1.nl
Wat vinden mensen belangrijk in ons land? Daar gaf NPO Radio 1 in het weekend voor Prinsjesdag ruimschoots aandacht aan met de Troonrede van het Volk. Dichter, schrijver en filosoof Ingmar Heytze bundelde alle gesprekken om tot een troonrede van het volk, aan de politiek.
Het belangrijkste nieuws over Prinsjesdag 2024 - Naar NOS.nl
Volg Prinsjesdag op de voet bij de NOS met deze collectie waarin alle belangrijke verhalen worden verzameld.
Deze gasten zie je in het nieuwe seizoen Dit Was Het Nieuws - Naar AVROTROS.nl
Peter Pannekoek en Jan Jaap van der Wal leggen samen met presentator Harm Edens het nieuws van de afgelopen week onder de satirische loep. Dit seizoen van Dit was het nieuws zullen onder andere Frans Bauer, Stine Jensen, Kees van der Spek en Herman van der Zandt aanschuiven.
Invloed of bedrog? Trends en effecten van influencers op social media - Kijk op NPO Start
Denk je echt dat je in één dag rijk kan worden door wat domme trucjes van een of andere zelfverklaarde influencer? Ze beloven gouden bergen, maar hoe zit het nu echt? In Trap er Niet Influencer?! onderzoeken presentatoren Filemon Wesselink, Mark Baanders, Vera Verzijl en Sarah Bakker verschillende trends en invloeden van social media met een kritische en humoristische blik.
Hoe kwamen de moordenaars van Pim Fortuyn, Theo van Gogh en Peter R. de Vries aan hun wapens? - Kijk op NPO Start
In De Wapenroute volgt Sinan Can het spoor van drie historische Nederlandse moorden. Welke route heeft het moordwapen afgelegd, voordat de fatale kogels zijn afgevuurd? En wie leverde het wapen aan de moordenaar?
NOS: de belangrijke punten uit het regeerprogramma - Naar NOS.nl
Het kabinet is ambitieus over asiel en bouwen, maar stuit bij mest op grenzen. Vier maanden na het hoofdlijnenakkoord heeft het kabinet-Schoof het regeerprogramma gepresenteerd. Op NOS.nl lees je de belangrijke punten uit het regeerprogramma.
Troonrede van het Volk: hoe denk jij over Nederland? - Naar NPO Radio 1
NPO Radio 1 stelde in het weekend voor Prinsjesdag de 'Troonrede van het Volk' op, waarin de stem van de burger centraal stond. De radiozender liet jou aan het woord: mensen die dagelijks meemaken hoe het is om in Nederland te wonen, werken, kinderen op te voeden en oud te worden.
De Avondshow is terug! Duik in de waan van de dag met Arjen Lubach - Kijk op NPO Start
Arjen Lubach neemt op humoristische wijze de actualiteit met je door in De Avondshow, elke maandag- t/m donderdagavond en daarna direct op NPO Start.
Joost Vullings en Xander van der Wulp over de politieke Haagse week - Luister de podcast
Politiek journalisten Joost Vullings en Xander van der Wulp nemen in De Stemming van Vullings en Van der Wulp elke vrijdag de Haagse week door, met scherpe analyses, geruchten en voorspellingen.
Nationale Indië-herdenking - Kijk op NPO Start
Bij het Indisch Monument in Den Haag worden alle slachtoffers herdacht van de Japanse bezetting van toenmalig Nederlands-Indië. Op die dag in 1945 gaf Japan zich over en daarmee was in alle werelddelen het einde van de Tweede Wereldoorlog een feit.
De beste nieuwsverhalen uit het afgelopen half jaar De Dag - Luister de podcast
Tijdens de zomervakantie van team De Dag hoor je in de Zomerdag-reeks de beste podcastafleveringen van het afgelopen halfjaar. Onder andere afleveringen over het proces tegen Ali B., het profiel van Dick Schoof en kritiek op de NOS met het oog op de oorlog in Gaza.
Mis niks van de Spelen met RadiOlympia - Naar NPO Radio 1
Luister dagelijks naar RadiOlympia voor een flinke dosis sport van 09.30 uur tot 23.00 uur. Wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters. Met analisten, oud-sporters en verslaggevers vanuit Parijs, zo hoor je Erben Wennemars als vliegende keep voor het allerlaatste nieuws.
Amerika kiest: van de laatste peilingen tot de nieuwste countryhit - Luister de podcast
Joe Biden stapt uit de race, Donald Trump wordt bijna vermoord: de Amerikaanse verkiezingen worden gekker en gekker. Waar eindigt dit? NOS-correspondenten Marieke de Vries, Rudy Bouma en Ryan Hermelijn nemen je in Amerika kiest mee op reis door de Verenigde Staten om daar achter te komen en bespreken al het verkiezingsnieuws.
Zo kwam het monument voor Peter R. de Vries tot stand - Kijk op NPO Start
Het Monument voor Peter R. de Vries 'Tegen alle stromen in' is onthult op het Leidseplein in Amsterdam, vlakbij de plek waar Peter werd neergeschoten. Jacqueline, Kelly en Royce de Vries, kunstenares Rini Hurkmans, burgemeester Femke Halsema en buurtbewoners van het Leidseplein komen aan het woord; zij halen herinneringen op aan de traumatische gebeurtenis en vertellen over het belang van het monument.
Documentaireserie en podcast De Echo van MH17: nabestaanden vertellen - Kijk op NPO Start
In De echo van MH17 vertellen nabestaanden en betrokken professionals hun verhaal. Wordt de leegte gevuld na tien jaar? Is er ruimte voor heling? Over verlies en heimwee maar ook over doorleven en veerkracht. De gelijknamige podcast gaat terug naar vier sleutelmomenten en is te horen via NPO Luister.
De Co-Med crisis: mislukte marktwerking in de zorg - Luister de podcast
Een bericht van een jeugdvriend brengt onderzoeksjournalistPaul Schram op het spoor van misstanden bij huisartsenketen Co-Med. Jarenlang spreekt hij verschillende direct betrokkenen en krijgt in De Co-Med crisis een onthutsend beeld van de mislukte marktwerking in de zorg. Over patiënten die in de kou staan, machteloze toezichthouders en een frauduleuze ondernemer.
Terugblik op ramp met MH17: de aanloop, dag van de ramp en de nasleep - Naar NOS.nl
Vlucht MH17 werd boven Oekraïne uit de lucht geschoten. In drie video's reconstrueert NOS wat er op die fatale 17 juli 2014 gebeurde, wat eraan voorafging en wat er gebeurde na de ramp.
Het gevoel van de Vierdaagse - alsof je erbij bent - Kijk op NPO Start
Sosha Duysker en Herman van der Zandt presenteren in Het gevoel van de Vierdaagse het laatste nieuws, portretten van betrokkenen en alles wat met wandelen en de Nijmeegse Vierdaagse te maken heeft.
Was Oom Matje een meedogenloze SS-er of hielp hij Joden? - Luister de podcast
In een bruine kroeg in Maastricht hangt, tussen de foto's van de stamgasten, het portret van Oom Matje, de oudoom van journalist Mijke van Wijk. Hij blijkt een veroordeeld Waffen-SS-er en ze vindt zijn rechtbankdossier. Maar wie is oom Matje nou werkelijk? Een meedogenloze SS-er zegt de één. Hij gebruikte zijn positie om Joden te redden, verklaart een ander. Een podcast over dubbellevens, spionage en broederliefde.
Wie hielp Volkert van der G. aan het pistool waarmee hij de aanslag pleegde? - Luister de podcast
Volkert van der G. is de moordenaar van Pim Fortuyn, maar wie hielp hem aan het moordwapen? Die vraag kent na ruim twintig jaar nog steeds geen bevredigend antwoord.
Dan krijgt Argos-journalist Eric Arends een vertrouwelijk politierapport in handen en begint in Vriend van Volkert een zoektocht naar antwoorden op openstaande vragen in een zaak die Nederland ten diepste schokte.
Hierom zijn zedenzaken zoals die van Ali B zo complex - Naar EenVandaag
In de zedenzaak tegen Ali B eiste het OM een celstraf van drie jaar tegen de rapper vanwege twee verkrachtingen en twee aanrandingen. Het was de eerste 'The Voice'-zaak die voor de rechter kwam. Lang niet alle zedenfeiten halen namelijk de rechtszaal. Oud-zedenrechercheur Irene Kersten legt bij EenVandaag uit waarom dit soort zaken zo ingewikkeld zijn.
Drie nieuwe ministeries voor kabinet-Schoof: 'Dat gaat zeker in de papieren lopen' - Naar NPO Radio 1
Kabinet-Schoof krijgt drie nieuwe ministeries. Deze drie krijgen geen nieuw gebouw, maar wel een naambord, ambtelijke top en er zullen verhuizingen plaatsvinden zodat de ministeries gehuisvest kunnen worden. "Dit mag niet meer dan een paar miljoen gaan kosten", zegt oud-topambtenaar Roel Bakker bij Spraakmakers.
Zoon van veroordeelde Capitoolbestormer waarschuwt voor opkomst extreemrechts - Kijk video
De 27-jarige Dakota Adams groeide op onder het juk van zijn extreemrechtse vader, Stewart Rhodes. Die zit een 18-jarige celstraf uit vanwege zijn leidende rol bij de Capitoolbestorming. Dakota is nu kandidaat voor de Democraten in Montana. Nieuwsuur gaat bij hem langs.
De verhalen achter de spelers en staf op het EK 2024: 'Modrić was een vluchteling' - Naar NPO Radio 1
Ken je de podcast Heroes and Humans of Football? Daarin duikt journalist Simon Kuper in bijzondere verhalen over spelers, trainers en bestuurders. En deze verhalen zijn niet alleen voor voetballiefhebbers, maar ook voor diegenen die minder met het spel hebben. Hij lepelde een paar bijzondere feitjes over EK-deelnemers op in Villa VdB.
De verkiezingsuitslagen van Nederland en Europa in NOS Europa kiest - Kijk op NPO Start
In NOS Europa kiest gingen de Europese lijsttrekkers van de negen grootste partijen in discussie over thema’s als internationale veiligheid, migratie en landbouw. Kijk nu terug naar het verslag en de duiding van de Nederlandse stemming en de Europese uitslagen.
Europees verkiezingsdebat in Op1 - Kijk op NPO Start
De Europese lijsttrekkers van PVV, GroenLinks/PvdA, VVD, NSC, BBB, D66 en CDA in debat in Op1 over onder meer veiligheid, migratie, landbouw en de verschuivingen in het politieke landschap.
Waar het de komende 5 jaar in de EU over gaat - Kijk video
Waar het in de EU de komende vijf jaar over zal gaan is al voorzichtig te voorspellen. Nieuwsuur blikt vooruit, aan de hand van een uitgelekte EU-agenda. Klimaat lijkt nauwelijks meer op de planning te staan, terwijl veiligheid en defensie rijkelijk op de agenda staan.
Rutger Castricum voelt politici aan de tand in De Hofkar - Kijk op NPO Start
De Hofkar gaat weer de weg op! In aanloop naar de Europese verkiezingen stapt presentator Rutger Castricum weer achter het stuur van zijn taxi om Nederlandse politici, die een gooi doen naar een zetel in Brussel, mee te nemen voor een ritje.
Wie is Dick Schoof, premier in spe? - Luister podcast
Twee vrienden van Dick Schoof schetsen in podcast De Dag samen met politiek verslaggever Wilma Borgman een profiel van Dick Schoof: de topambtenaar die naar het Torentje verhuist.
Douze Points: podcast over hoe de verkiezingen leven in andere Europese steden - Luister de podcast
In deze podcast praat Dieuwke Teerstra in 12 minuten met correspondenten uit 12 verschillende Europese hoofdsteden over de Europese Verkiezingen. Hoe leven de verkiezingen dáár? Hoe kijken de Italianen naar de Unione Europea? Wat willen de Ieren van Brussels? En wat willen de Fransen vooral niet van Bruxelles?
Danny Ghosen laat de gevolgen van Europees cocaïnegebruik in Ecuador zien - Kijk op NPO Start
In korte tijd is Ecuador de spil in de internationale cocaïnehandel geworden. Danny Ghosen praat in Danny ter plekke met mensen die daar de dupe van zijn: Ecuadorianen die in angst leven en hun leven niet zeker zijn.
Hoe AI (nu al) de verkiezingen beïnvloedt - Kijk op NPO Start
In 2024 gaan wereldwijd miljarden mensen naar de stembus. Het is ook het jaar waarin kunstmatige intelligentie (AI) doordendert. Volgens experts een spannende combinatie, want hoewel AI-tools al ingezet worden bij verkiezingscampagnes, zijn er nog geen regels voor. Deze serie is onderdeel van Nieuwsuur Ophef.
Wat zegt een wipkip-wijk in Stockholm en de patatfriet-grens in Maastricht over stemgedrag? - Kijk op NPO Start
Wat beïnvloedt het stemgedrag? Electoraal geograaf Josse de Voogd wandelt in Aangehaakt in Europa op zijn kenmerkende wijze door Europese steden en trekt parallellen tussen het stemgedrag in het buitenland en in Nederland. Wie profiteert er van Europa en wie niet?
Plakshot over internationale politiek in Amerika, Brussel en... Nederland - Kijk op NPO Start
Roel Maalderink bespreekt in Plakshot de actualiteit met mensen op straat en kijkt dit seizoen met zijn satirische blik ook over de grens. Hij verslaat de Amerikaanse verkiezingen en onderzoekt hoe goed Europarlementariërs voorbereid zijn op een rechtse wind.
Ook in Nederland is er genoeg te bespreken. Zo gaat het over de eindeloos durende formatie, komt Schiphol met een oplossing voor de overlast en mengt Nederland zich in de oorlog met Oekraïne.
Europa Express: wat moet je weten en waarom moet je stemmen? - Naar VPRO.nl
Bureau Buitenland stapt de komende tijd aan boord van de Europa Express en volgt het spoor naar de Europese verkiezingen. Want van 6 tot 9 juni gaat Europa naar de stembus. Wat moet je weten voordat je gaat stemmen en waarom zou je ook alweer gaan stemmen?
Nieuwsuur Ophef: de onzichtbare invloed van AI op de verkiezingen - Kijk op NPO Start
Gaat AI onze verkiezingen beïnvloeden? Dit jaar mogen miljarden mensen stemmen én AI dendert door. Volgens experts een spannende combinatie, want hoewel campagneteams AI-tools al inzetten, zijn er nog geen regels voor. Hoe ver gaan de tools? Nieuwsuur Ophef ontdekt: verder dan hun eigen regels toestaan.
Nationale Herdenking 4 mei - Kijk terug
De NOS Nationale Herdenking begint traditiegetrouw met de 4 mei-voordracht in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Om 20.00 uur is het twee minuten stil, gevolgd door de kranslegging bij het Nationaal Monument op de Dam.
De wereld achter koninklijk protocol en etiquette - Luister op NPO Radio 1
Coen Verbraak gaat in De Publieke Tribune in gesprek met etiquette-experts en protocolprofessionals over het belang van etiquette en de wereld achter koninklijk protocol.
Praat mee met interactief nieuwsprogramma Dit is Nederland - Kijk op NPO Start
Aan het einde van iedere werkdag verzamelt Nederland zich, online én fysiek, in het nieuwscafé van Dit is Nederland om de dag door te nemen. Ook is er voor mensen thuis, voor jou, volop gelegenheid om mee te doen! Vanuit de huiskamer, of waar je ook maar bent, kan je direct meepraten.
Tata Steel: leven en brood of een grote ziekmaker? - Kijk op NPO Start
De bewoners van IJmond staan recht tegenover elkaar. Voor velen is de staalfabriek hun leven en brood, terwijl andere bewoners zich ernstig zorgen maken over hun gezondheid. De fabriek belooft te vergroenen, maar is het wel snel genoeg? Documentaireserie STAAL volgt vier jaar lang de staalfabriek Tata Steel en omwonenden.
Poetin en het Westen in tijden van oorlog - Kijk op NPO Start
Bijna twee jaar na de Russische invasie van Oekraïne zien we in Putin and the West: At War hoe het eerste jaar van de oorlog verliep en vertellen president Zelensky, Boris Johnson, CIA-directeur Bill Burns en VN-secretaris-generaal Antonio Guterres over hun pogingen om de oorlog te beëindigen en een wereldoorlog te voorkomen.
Sjors Fröhlich over de Commissie Van Rijn (waar hij zelf in zat) - Luister de podcast
De conclusies van de Commissie Van Rijn over grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroepen waren keihard en zorgden voor veel opschudding. De Ombudsman Margo Smitgaat in Achter de klacht in gesprek met het enige commissielid die ook zelf ooit werkte in de media: Sjors Fröhlich. Met hem bespreekt zij het rapport met de man die eraan meeschreef en ze kijken samen naar de toekomst
De gevolgen van Nederlands (buitenland)beleid in conflicten - Luister de podcast
In Achter de Frontlinie spreekt buitenlandjournalist Bram Vermeulenmet reizigers over de hele wereld. Journalisten, wetenschappers en experts kijken kritisch naar onze rol aan de frontlinies van deze tijd. Wat zijn de gevolgen van Nederlands (buitenland)beleid? En welke plek nemen we in, in Europa, het Westen en de wereld?
Biden vs Trump, wie is de zwakste schakel? - Luister op NPO Radio 1
Het staat eigenlijk al vast: Joe Biden en Donald Trump gaan het in november tegen elkaar opnemen bij de presidentsverkiezingen. Super Tuesday, als hun partijen in veel staten tegelijk de favoriete kandidaat kiezen, lijkt niet heel spannend te worden.
Maar dat klopt niet helemaal. Want zowel Biden als Trump vertonen grote zwaktes en stoten kiezersgroepen af. Wat zegt dat over hun kansen in november? Je hoort het in podcast De Dag.
Joost Klein presenteert Eurovisie Songfestivallied 'Europapa' bij Lubach - Kijk op NPO Start
Op donderdag 29 februari bracht Joost Klein zijn nummer 'Europapa' uit bij een speciale middageditie van De Avondshow met Arjen Lubach. Daar vertelt hij ook het verhaal achter zijn Songfestivallied.
Oost-Europese sekswerkers lopen binnen Europa groot risico op mensenhandel en uitbuiting - Kijk op NPO Start
Pointer laat zien dat Oost-Europese sekswerkers grootschalig naar het buitenland, waaronder Nederland, worden gelokt. Wat gaat er precies schuil achter de advertenties? Een internationaal onderzoeksteam onderzoekt op digitale wijze hoe deze sekswerkers slachtoffer kunnen worden van mensenhandel en uitbuiting. Deze werkwijze wil de Nederlandse politie ook toepassen, omdat de achterliggende criminele netwerken met de huidige aanpak buiten schot blijven.
Ontknoping Marengo-proces: megazaak na bijna zes jaar voorbij - Naar NOS.nl
Het Openbaar Ministerie noemt het een 'goed geoliede moordorganisatie': de groep van Ridouan Taghi en Said R. Ze stonden terecht in het zogenoemde Marengo-proces, een ongekende zaak in Nederland, die op 27 februari eindigde met de uitspraken. Taghi en R. krijgen levenslang. Op NOS.nl lees en kijk je alles over deze zaak.
In Nieuwsuur: wat betekent Taghi's vonnis voor de georganiseerde misdaad? - Kijk op NPO Start
Hoofdofficier De Smet over het Marengo-proces. Ridouan Taghi moet levenslang de gevangenis in, net als Saïd R. en Mario R. Na bijna zes jaar en 142 zittingsdagen deed de rechter vanochtend uitspraak. Te gast: Janneke de Smet-Dierckx, hoofdofficier van het Landelijk Parket.
Achter de poorten van Ridouan Taghi's EBI, de strengste gevangenis van ons land - Luister op NPO Radio 1
De EBI is de strengste gevangenis van ons land, waar de gevaarlijkste en bekendste criminelen zitten. Er gelden uitzonderlijke regels en procedures. In De Dag vertelt advocaat Hettie Cremers hoe het er in de EBI uitziet en hoe streng het gevangenisregime er is. Ze komt er zelf regelmatig, want ze heeft een cliënt die vastzit in de EBI en een oud-cliënt van haar, Lau G., pleegde er zelfmoord - naar eigen zeggen vanwege het strenge regime.
In Sophie & Jeroen: over levenslang Ridouan Taghi - Kijk op NPO Start
Na zes jaar en 142 zittingsdagen heeft de rechtbank eindelijk uitspraak gedaan in het Marengo-proces: levenslang voor Ridouan Taghi en twee medeverdachten. Saskia Bellemans en John Lucas, hoofdofficier van het Landelijk Parket schuiven aan.
Podcast over het grootste en meest beruchte escortbureau van Nederland - Luister de podcast
Margretha van de Laar is zangeres, fitnessgoeroe én eigenaar van het grootste en meest beruchte escortbureau van Nederland. Met haar miljoenenimperium laat ze een spoor van vernieling achter. Ze spint een web van misleiding, oplichting en bedrog, maar bleef jarenlang uit handen van justitie. Hoe kon dat gebeuren?
De radicalisering van Wilders: een geschiedenislesje in Op z'n kop - Luister de podcast
Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen praten met voormalig VVD-lid en huidige BBB-senator Gert-Jan Oplaat in Op z'n kop. Hij werkte als Kamerlid lange tijd samen met Geert Wilders, toen nog lid van de VVD. Opvallend genoeg was Wilders in die tijd nog een stuk gematigder. Hoe heeft Wilders zo kunnen radicaliseren? En valt Wilders eigenlijk nog wel te deradicaliseren?
Zembla in het kort: van de Chinese macht over onze medicijnen tot misstanden in de kalvertransport - Kijk op NPO Start
In de online-serie Zembla Onderzoekt nemen journalisten Lisa Dekker en Lilit Martirosova je in een kwartier mee door Zembla's onderzoeksdossiers. Wat is er precies onthuld? Hoe is het onderzoek tot stand gekomen en wat is de impact ervan geweest op de maatschappij?
Wie was Dries van Agt? - Naar NPO Kennis
Van Agt was een kleurrijk politicus met een opvallende woordkeuze, ook wel 'Agtiaans' genoemd. Elf jaar bedreef hij landelijke politiek, waarvan vijf als premier. Regelmatig kwam hij onder vuur te liggen. Of het nou de Drie van Breda, treinkaping De Punt, of een gemiste bespreking ten faveure van een fietstour is - Van Agt was zeker niet onomstreden.
Op NPO Kennis een portret van de oud-premier die op 5 februari 2024 overleed.
Loopt de Nederlandse samenleving in 2040 vast door vergrijzing? - Naar website
De toekomst is grijs toont de gevolgen van de snelle vergrijzing van Nederland met een docuserie, podcast en debat. Persoonlijke verhalen maken duidelijk dat er iets moet gebeuren om te voorkomen dat in 2040 de samenleving totaal vastloopt door het grote aantal ouderen.
De haat-liefde verhouding tussen boeren en Europa - Kijk video
Overal in Europa trekken boeren de straat op om te protesteren. Met verschillende redenen, maar overal óók tegen 'regeltjes uit Brussel'. In deze explainer duikt NOS op 3 in de haat-liefdeverhouding tussen boeren en de EU.
In gesprek over de werkcultuur en grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep - Kijk op NPO Start
Naar aanleiding van het onderzoek van de Commissie-Van Rijn spreekt Coen Verbraak in Buiten beeld met Jeroen Pauw, Janine Abbring, Hanneke Groenteman, Amber Kortzorg, Mart Smeets, Arjan Lock en Jan Slagter, én mensen 'achter de schermen' over de werkcultuur bij de publieke omroep. Het onderzoek richtte zich op grensoverschrijdend gedrag, maar wáár liggen die grenzen en wie bepaalt dat?
Podcast De Dag: terug naar het Turkse rampgebied - Luister op NPO Radio 1
Tien maanden na de zware aardbeving van 6 februari maakte NOS-buitenlandredacteur Gulsah Ercetin een bijzondere reis door het Turkse rampgebied. Voor de podcast hield ze een audiodagboek bij.
Is Europa voorbereid op oorlog? - Kijk video
Moet Europa zich voorbereiden op een oorlog met Rusland, kunnen de EU en Oekraïne in de toekomst nog op de Amerikanen rekenen? In deze video van Nieuwsuur kijken we naar het de staat van de Nederlandse landmacht, en naar de Europese defensie-industrie, die maar moeizaam op gang komt.
Hier zie je de Nationale Holocaust Herdenking - Kijk op NPO Start
De NOS maakt twee programma’s over de Nationale Holocaust Herdenking: een rechtstreekse uitzending overdag en een uitgebreide terugblik in de vooravond. De rechtstreekse uitzending begint met de stille tocht naar het Spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’ waar kransen worden gelegd en toespraken worden gehouden.
De botsende strijd voor vrijheid door activistische Generatie Z in Florida - Kijk op NPO Start
Generatie Z wordt ook wel gezien als de meest activistische generatie sinds de jaren zeventig. De slag om Florida schetst een portret van deze jongeren in het jaar van de presidentsverkiezingen in de VS. De vrijheid die zij opeisen botst echter met andere vrijheden, en nergens komt die botsing zo aan de oppervlakte als in Florida.
De gehandicaptenzorg moet anders, maar hoe? - Kijk op NPO Start
De gehandicaptenzorg loopt vast en dus starten familieleden steeds vaker eigen wooninitiatieven, als tegenhanger van grote instellingen. Hoe wenselijk, haalbaar en betaalbaar zijn zulke alternatieven?
Rutger in gesprek met Groningers en politici over het opnieuw opendraaien van gaskraan - Kijk op NPO Start
Bij het eerste beetje vorst draait het kabinet de Groningse gaskraan gewoon weer open. Wat doet dit met het vertrouwen van Groningers?
In De Hofbar geeft Rutger Castricum de ruimte aan emoties vanuit de samenleving met betrekking tot de Haagse politiek. In iedere aflevering praat Rutger met burgers en politici, om zo dichter bij elkaar te komen.
De strijd om de Zuid-Chinese Zee - Naar Nieuwsuur
De Zuid-Chinese Zee is een geopolitiek mijnenveld. China, andere landen in de regio én Amerika komen er steeds vaker met elkaar in aanvaring. Nieuwsuur reisde naar het gebied, om de strijd om de Zuid-Chinese Zee vast te leggen.
Economische vraagstukken voor millenials in Stand van Nederland: Generatie Next - Kijk op NPO Start
Willen jonge vaders meer zorgtaken op zich nemen? Wat is de economische schade van een piep in je oren? En is het nog aantrekkelijk om een familiebedrijf over te nemen? Stand van Nederland: Generatie Next bekijkt economische vraagstukken door de bril van millennials. Hoe staat het met de welvaart van generatie next?
Meld uw eigen consumentenklacht bij Meldpunt - Naar Max Meldpunt
Meldpunt haalt verhaal na een klacht of vraag van een consument. Met onder andere vragen over geldzaken, pensioen, zorg en aankopen. Zelf een klacht of misstand? Meld het hier.
De giftige lobby: de macht van chemiebedrijven - Kijk op NPO Start
Hoewel wetenschappers zich zorgen maken om de relatie tussen pesticiden en ziektes, stuiten plannen om de middelen af te bouwen op grote weerstand. Het omstreden Glyfosaat mag de komende tien jaar verkocht blijven worden en een wet om het gebruik van pesticiden in 2030 te halveren veegt het Europees Parlement van tafel.
Welke tactieken gebruikt de lobby en waarom is dat zo succesvol? Pointer onderzoekt de macht van de pesticidenlobby.
Pointer pakt samen met jou de kwesties van nu aan - Naar Pointer
Pointer is het platform voor onderzoeksjournalistiek van KRO-NCRV op zowel tv als op radio als online. Ze houden je scherp en pakken de kwesties van nu aan. Voor jou en met jou: op basis van jouw tips signaleren ze misstanden en systeemfouten. Op de site vind je artikelen en tv- en radio-uitzendingen.
Moeten mannen fysiek weer sterk worden en de leiding nemen? - Kijk op NPO Start
Mannen worstelen met hun positie in de samenleving. Je wordt als man al snel gezien als toxisch of té mannelijk. Influencers als Andrew Tate hebben de oplossing: de man moet weer een alfaman worden. Maar wat voor gevolgen heeft deze beeldvorming? En waarom zijn deze ideeën zo populair onder jongeren? Medialogica onderzoekt Het beeld van de masculiene man.
Waarom start juist Zuid-Afrika een genocidezaak tegen Israël? - Naar NPO Radio 1
De Zuid-Afrikanen beschuldigen Israël ervan dat de oorlog die het land voert in Gaza verder gaat dan zelfverdediging. De Israëli's zouden uit zijn op het collectief straffen en daarmee op het vernietigen van de Palestijnen.
Waarom voelt juist Zuid-Afrika zich geroepen om deze zaak te starten? Oud-correspondent Bram Vermeulen vertelt erover in Bureau Buitenland.
Het gevaar van de 'Epstein-lijst' - Luister op NPO Radio 1
De Epstein-zaak is al jaren een bron voor speculaties en complottheorieën. Onlangs vrijgegeven rechtbankdocumenten zorgen voor een nieuwe stroom aan nieuws- en nepnieuwsberichten. In De Dag hoor je journalist en Amerika-deskundige Laila Frank over de namen, de implicaties, de roddel en de achterklap en de risico's die daarmee gemoeid zijn.
Journalistieke detective over onzichtbare oorlogsdreiging - Kijk op NPO Start
Niemand die het ziet toont de nieuwe realiteit waarin hackers en spionnen de moderne soldaten zijn in een strijd die wordt gevoerd met desinformatie, digitale aanvallen en sabotage.
De serie volgt vijf strijders die vastbesloten zijn de waarheid aan het licht te brengen en de onzichtbare dreiging zichtbaar te maken.
Internationale, invloedrijke denkers in Wintergasten - Kijk op NPO Start
VPRO Wintergasten geeft het podium aan vier inspirerende internationale denkers en makers: econoom Noreena Hertz, schrijver en theatermaker Nino Haratischwili, zoöloog en klimaatactivist George Monbiot en trompettist Ibrahim Maalouf.
Jaaroverzicht NOS Journaal 2023 - Kijk op NPO Start
NOS Journaal kijkt terug naar grote en opmerkelijke nieuwsgebeurtenissen van het afgelopen jaar met onder meer de voortdurende oorlog in Oekraïne en de verkiezingswinst van de PVV.
De kersttoespraak koning Willem-Alexander - Kijk op NPO Start
Koning Willem-Alexander spreekt zijn jaarlijkse kerstboodschap uit. 'Het kerstfeest is een moment om eens in de spiegel te kijken. Een moment van bezinning. Dat begint bij de vraag wat vrede op aarde eigenlijk is.'
BOOS Eindejaarsshow 2023 in de Melkweg - Kijk video
Ook dit jaar trokken Tim Hofman en zijn team weer alles uit de kast om problemen op te lossen. In deze laatste aflevering van het jaar wordt in de Melkweg in Amsterdam teruggeblikt op de meest opvallende momenten van het jaar. Dat doet het BOOS-team samen met zijn kijkers.
Wederzijds begrip in tijden van oorlog tussen Israël en Palestina - Kijk op NPO Start
Ook bij Natascha van Weezel en Sinan Can denderen de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas hun leven binnen. Vriendschappen staan onder druk, ze ontvangen bedreigingen en worden uitgescholden. In dit programma pleiten ze voor herstel van de dialoog en vrede, zoeken ze steun bij dierbaren, en elkaar.
Gaat deze dierloze labaratorium-kaas de wereld redden? - Luister op NPO Radio 1
In de podcastserie Hoe kaas de wereld redt duiken podcastmakers Simon Heijmans en Marion Oskamp (De Brand in het Landhuis en De gestolen schilderijen van Jopie Huisman) in de techniek waarmee caseïne wordt gemaakt om kaas te maken zoals we die allemaal kennen, maar dan zonder dat daar dieren voor nodig zijn. Nog even en dan ligt de kaas in Amerika en in Nederland in de schappen.
Het Radiomoment van het Jaar 2023 - Naar NPO Radio 1
Het gesprek dat 3FM-dj Timur Perlin voerde met luisteraar Mark over LHBTIQ+-rechten is door een vakjury verkozen tot Het Radiomoment van het Jaar 2023. Dat is bekendgemaakt in het radioprogramma De Perstribune.
Jeroen Pauw gaat terug naar het aardbevingsgebied in Turkije - Kijk op NPO Start
Dit keer in Pauw in... reist Jeroen Pauw af naar het gebied in Turkije dat in februari 2023 werd getroffen door een zware aardbeving. Hij praat met bewoners en bekijkt daar hoe de hulp van de giro 555-actie is besteed.
De cartooncrisis: op zoek naar de grenzen van de vrijheid van meningsuiting - Luister op NPO Radio 1
Op 16 oktober 2020 werd de Franse geschiedenisleraar Samuel Patyop klaarlichte dag vermoord door een jihadist. Hij werd op straat onthoofd nadat hij in zijn klaslokaal een cartoon met Mohammed had getoond in een les over de vrijheid van meningsuiting.
In De Cartooncrisis gaat Stine Jensen op zoek naar de grenzen van deze vrijheid van meningsuiting. Moeten we rekening houden metgevoelighedenvan specifieke groepen, humor en religie? En hoe gaan we om met de debatten over censuur en kwetsuur, zoals bij de rellen rondom lentekriebels, gender, Roald Dahl of ‘woke’?
Ideeën uit de buurt voor een beter klimaat én vollere portemonnee - Kijk op NPO Start
Terwijl wereldleiders tijdens de Klimaattop in Dubai samenkomen om belangrijke beslissingen te nemen over klimaat, CO2-uitstoot en duurzaamheid, kijken presentatoren Anita Witzier, Klaas van Kruistum en Ersin Kiris in De top van onderop wat er lokaal en regionaal al in ons eigen land gebeurt.
Hoe ziet ons land er in 2040 uit als we nu niets veranderen? - Luister op NPO Radio 1
Wat zijn de effecten van vergrijzing? In De toekomst is grijs onderzoeken Astrid Cornelisse en Elles de Bruin hoe Nederland er in 2040 uitziet; het moment waarop de vergrijzing z’n hoogtepunt zal bereiken.
Astrid en Elles spreken met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaan op zoek naar oplossingen. Dat doen ze met oud en jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft.
Deze gevolgen heeft de triomf van de PVV voor je portemonnee - Naar eo.nl
Naast de focus op immigratie en asiel, heeft de partij van Geert Wilders ook duidelijke standpunten over wat er met toeslagen en de zorg moet gebeuren. Wat betekent de triomf van de Partij voor de Vrijheid eigenlijk voor onze economie, en dus voor jou? Geld of je leven rekent door.
Spindoctors: Hoe de campagne van de VVD mislukte - Luister op NPO Radio 1
De verkiezingen zijn geweest en de PVV is de grote winnaar. De VVD, 13 jaar lang de grootste partij van Nederland, maakte een paar kapitale fouten, vinden Raymond Mens en Julia Wouters in deze napraataflevering over de campagne.
Khalid & Sophie over de politieke aardverschuiving: 'laten we het óók over gevoel hebben' - Kijk op NPO Start
De PVV van Geert Wilders verraste vriend en vijand met een monsterzege van 37 zetels en rolt als winnaar uit de bus. Jeroen Pauw, Raoul Heertje, Rik Rutten en Simon van Teutem praten over de verkiezingsuitslag bij Khalid & Sophie.
NOS: Kabinetsformatie - Naar NOS.nl
Op 22 november waren de Tweede Kamerverkiezingen. Hier zie je alle uitslagen en de duiding. Wie zijn de nieuwe Kamerleden? En hoe gaat het met de kabinetsvorming? In deze collectie worden alle verhalen van de NOS over de verkiezingen verzameld.
Staan we meer open voor de open relatie? - Kijk op NPO Start
Het monogame huwelijk was lange tijd dé relatievorm. Inmiddels ziet een kwart van de jongeren een open relatie wel zitten, waarbij iemand zijn vaste partner vrijlaat ook met andere mensen te daten.
Hebben open relaties de toekomst als alternatief voor de monogamie met haar eeuwige trouw? Wat zegt dat over ons? En is een open relatie wel goed te houden of wordt dit uiteindelijk toch ingewikkeld? Praat mee op DIT.
Een zoektocht naar houvast, binnen het grotere Europese migratiebeleid - Luister op NPO Radio 1
Rob Timmerman vaart de helft van het jaar op een reddingsschip, op zoek naar mensen in verdrinkingsnood. Eén drenkeling houdt hem nog dagelijks bezig: de pasgeboren baby Sarah, die hij in 2016 uit een rubberboot redde. 'Wat is er van haar geworden?', vraagt Rob zich af.
Radiomaker Laura Stek vraagt zich op haar beurt in de podcast Waar is Sarah? af: 'Waarom wil Rob zo graag op zoek naar het inmiddels zeven jaar oude meisje?'
Buitenhof verkiezingsspecial: Pieter Omtzigt (NSC) en Frans Timmermans (GL-PvdA) - Kijk op NPO Start
Omtzigt en Timmermans zijn te gast in Buitenhof om te praten over de laatste en vooral meest beslissende dagen van de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen.
Wat gaat NSC nog doen in de laatste dagen van de campagne? En hoe zit dat met de nieuwe linkse combinatie GroenLinks-PvdA, kunnen zij die zo vurig gehoopte eindsprint zien aankomen? Welke troeven heeft lijsttrekker Frans Timmermans nog achter de hand?
Laatste weekend voor verkiezingen: hoe staan partijen ervoor? - Naar Nieuwsuur
Het is het laatste campagneweekend voor de verkiezingen, en de komende dagen beloven spannend te worden. Lijsttrekkers hebben nog een paar dagen om zwevende kiezers voor zich te winnen. Nieuwsuur stelt de vraag: Hoe staan ze ervoor? En wat viel er op aan de campagne tot nu toe?
BOOS met Omtzigt & Yeşilgöz: toeslagenschandaal geen 'bewust beleid' en woke 'een gevaar' - Naar NPO3.nl
De lijsttrekkers zijn soms een beetje vaag. Want hoe gaan de lijsttrekkers de plannen van de partij eigenlijk betalen? Wie wil met wie regeren? En op welke kiezers aast een partij eigenlijk? Dus: BOOS is op pad gegaan om eens om wat meer duidelijkheid te vragen.
Wat stemmen bewoners in de regio en waarom? - Kijk op NPO Start
Welke geografische diversiteit herbergt Nederland? Filmmaker Geertjan Lassche richt in Het land van Jan en alleman zijn camera op de regio. Wat maakt voor bewoners de regio uniek en waarin zijn ze gelijk, wat onderscheidt hen van ‘het westen’, wat gaan ze stemmen en waarom?
Pointer Factcheckt: worden er echt 1100 kolencentrales bijgebouwd in Azië? - Kijk op NPO Start
Volgens Fleur Agema van de PVV worden er in Azië 1100 kolencentrale bijgebouwd. Daarom zouden alle klimaatmaatregelen de prullenbak in moeten. Maar dat klopt niet. Dat onderzocht Pointer Factcheck.
De Verkiezingsdag: elke dag 20 minuten de diepte in - Naar NPO Radio 1
Podcast De Dag doopt zich tot de verkiezingen om tot De Verkiezingsdag. Elke dag praten we met deskundigen én vooral ook ervaringsdeskundigen over één politieke factor van betekenis in de aanloop naar die verkiezingen: van lijsttrekkers en campagneleiders, tot de achterban, het thuisfront en zwevende kiezers.
Stemstress: Zwevende jongeren checken stellingen in een levend kieswijzer spel - Kijk op NPO Start
Aan de hand van stellingen over verkiezingsthema's doet een groep jonge zwevende kiezers een live stemwijzer in de studio bij Stemstress. Onder leiding van Amber Kortzorg en Raïsha Zegelaar krijgen de jongeren informatie over de onderwerpen om er zo achter te komen op welke partij ze moeten stemmen.
Nieuwsuur in gesprek met Pieter Omtzigt - Naar Nieuwsuur
Pieter Omtzigts NSC staat bovenaan in de peilingen. Maar wat wil hij precies met het land, en is hij klaar voor het kabinet? Zaterdag 11 november schoof hij aan in Nieuwsuur.
Waarom we nieuwe politieke partijen moeten koesteren - Naar NPO Radio 1
Voor nieuwe partijen is het vaak moeilijk om zich staande te houden in het mediageweld van de verkiezingscampagnes. Maar ze dienen een belangrijk nut, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam: ze zorgen voor de broodnodige vernieuwing van het politieke systeem en de onderwerpen waarmee politici zich bezighouden.
Hoe beïnvloedt de beeldvorming in de media de politiek? - Kijk op NPO Start
Tim de Wit wandelt in Mediastorm met voormalig SP-Kamerlid Renske Leijten op de plek waar zij als Kamerlid tot rust kwam. Bij haar afscheid zei ze dat ze klaar is "met alle aandacht voor beeldvorming en machtspolitiek". Hoe functioneert de media en hoe hebben de media haar manier van politiek bedrijven beïnvloed?
Het WNL-debat met de nummers 2 op de lijst voor de verkiezingen - Kijk op NPO Start
Te gast zijn Nicolien van Vroonhoven van NSC, Sophie Hermans van VVD, Esmah Lahlah van GL/PvdA, Fleur Agema van PVV, Mona Keijzer van BBB, Eline Vedder van CDA en Jan Paternotte van D66.
Kom langs in het DIDD Verkiezingscafé! - Naar NPO Radio 1
Verschillende lijsttrekkers komen naar het Dit is de dag Verkiezingscafé en het mooie is dat jij daarbij kunt zijn! Samen met het publiek interviewen Tijs van den Brink, Margje Fikse en Joram Kaat elke dag, in een andere lokale kroeg, een uur lang een lijsttrekker.
Lijsttrekkers krijgen in aanloop naar de verkiezingen Kassa-stellingen voorgelegd - Kijk op NPO Start
Lijsttrekkers van acht politieke partijen reageren de komende drie weken op simpele Kassa-stellingen die ze kort en krachtig moeten toelichten. Het seizoen wordt afgetrapt met de vraag: Wat beloven de grootste partijen om de armoede aan te pakken?
Dit was het NOS-radiodebat met de grootste 16 partijen - Naar NPO Radio 1
Traditiegetrouw schuiven de grootste partijen aan in het NOS Nederland Kiest radiodebat op NPO Radio 1. Deze partijen deden mee: VVD, GL-PvdA, PVV, SGP, Volt, D66, CDA, SP, Bij1, BVNL, PvdD, CU, FvD, JA21, DENK en BBB.
Timmermans (GL/PvdA) en Omtzigt (NSC) over kernenergie, migratie en de pechgeneratie - Kijk video
Wat hebben Frans Timmermans en Pieter Omtzigt de jongere generatie te bieden? NOS op 3 organiseert in aanloop naar de verkiezingen gesprekken met partijleiders en jongere mensen.
Achter de schermen bij verkiezingsdebatten - Luister op NPO Radio 1
Zijn grote verkiezingsdebatten met veel lijsttrekkers nog van deze tijd? Dominique van der Heijde (chef van de politieke redactie van de NOS) is al ruim twintig jaar nauw betrokken bij het organiseren van verkiezingsdebatten. Hoe hou je het spannend, zonder de 'inhoud' uit het oog te verliezen en iedereen aan het woord te laten? Hij vertelt erover in De Dag, een podcast van de NOS.
De 17 grootste politieke partijen uitgelegd - Kijk video
Om een beetje goed voorbereid naar de stembus te gaan op 22 november, legt NOS op 3 zeventien politieke partijen aan je uit. Dat zijn er nogal wat, dus je kunt de partijen ook los van elkaar bekijken.
Wat is er veranderd sinds de vorige verkiezingen van 2,5 jaar geleden? Nieuwe partijen, nieuwe samenwerkingen en vooral veel nieuwe gezichten. NOS op 3 duikt in de verkiezingsprogramma's, bespreekt de lijsttrekkers en kijkt hoe de partijen in het nieuws zijn gekomen.
Online serie van Nieuwsuur: Buiten het Binnenhof - Kijk op NPO Start
Naast aandacht voor de politieke partijen en hun lijsttrekker op het Binnenhof, is Nieuwsuur ook in het land bij de kiezers. Reportageserie Buiten het Binnenhof gaat op zoek naar het antwoord op de vraag hoe het Nederlandse electoraat aankijkt tegen de politiek in het afgelopen jaar en wat de verwachtingen zijn.
Stand van Nederland: Koplopers - Kijk op NPO Start
Wat kunnen we doen met bliksemwater? En hoe wordt groene (palm)olie gemaakt? Raquel Schilder bezoekt in Stand van Nederland: Koplopers vijf verschillende plekken waar ondernemers baanbrekende groene ideeën hebben die we nu al kunnen toepassen. Uitvindingen die ons klimaat kunnen verbeteren.
3Vraagt: zo gaan jongeren de Tweede Kamerverkiezingen in - Naar NPO3.nl
Naar welke partijen kijken jonge mensen deze verkiezingen? Heeft de politiek eigenlijk wel genoeg oog voor de jonge generaties? En welke partij is dé jongerenpartij? 3Vraagt zoekt ’t uit.
Kati Piri (GL-PvdA) en Alexander Hendriks (BBB) in debat over migratie - Luister op Pointer
Het kabinet Rutte viel over het asielbeleid en daarmee wordt het een belangrijk thema binnen de verkiezingen. Asielzoekers vormen echter maar 10 procent van de migranten. Hoe verhouden we ons tot de arbeidsmigranten en vluchtelingen. In deze Pointer-uitzending een debat met Kati Piri (Groenlinks-PvdA) en Alexander Hendriks (BBB).
Terugblik op het College Tour verkiezingsdebat in Nieuwsuur - Kijk op NPO Start
Nieuwsuur blikt terug op het eerste televisiedebat voor de Tweede Kamerverkiezingen, zondag 22 oktober in College Tour. Het was de eerste keer dat Dilan Yesilgöz (VVD), Frans Timmermans (PvdA/GroenLinks), Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) naar voren treden als potentieel premier van Nederland. Nieuwsuur analyseert hoe het debat verliep.
College Tour Verkiezingsdebat - Kijk op NPO Start
College Tour organiseerde in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen voor het eerst een tv-debat. In het eerste debat van de publieke omroep gingen Dilan Yesilgöz (VVD), Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA), Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) live in debat.
Nieuw seizoen taboes doorbreken in talkshow Nadia - Kijk op NPO Start
Zo gaat Nadia Moussaïd in gesprek over de (ontgroenings-)cultuur bij studentenverenigingen, probeert ze erachter te komen waarom steeds meer jongeren plastische chirurgie willen en praat ze met 'tradwives': vrouwen die bewust voor een leven als huismoeder kiezen.
Én de verkiezingen komen eraan. Nadia spreekt de niet-stemmers. Wie zijn dit, en waarom besluiten zij om niet te stemmen?
Het veelbesproken wijnincident van Joran van der Sloot bij Pauw & Witteman - Bekijk uitzending
Op 11 januari 2008 was Joran van der Sloot, samen met zijn ouders, te gast in Pauw & Witteman. Het was zijn eerste tv-interview sinds zijn vrijlating. Aan tafel zat ook Peter R. de Vries, die hem het vuur aan de schenen legde. Wat op het eind resulteerde in een veelbesproken tv-moment: het wijnincident.
Betaalt het vliegtuigpersoneel de prijs van een goedkoop ticket? - Kijk op NPO Start
Tien jaar geleden luidden piloten van budget-vliegmaatschappijen de noodklok over hun arbeidsomstandigheden. Ze werkten op een onzeker contract en werden onder druk gezet om beslissingen te nemen waar ze niet achter stonden. Om te bezuinigen namen piloten geregeld minder brandstof mee dan ze wilden en ze werkten door terwijl ze ziek waren.
Wie waakt over de veiligheid in het luchtruim? Zembla onderzoekt aan de hand van getuigenissen van piloten en cabinepersoneel hoe het er nu in de cockpit en de cabine aan toe gaat.
Lilian Marijnissen (SP), Laurens Dassen (VOLT) en Joost Eerdmans (JA21) in WNL op Zondag - Kijk op NPO Start
In WNL op Zondag de partijleiders van de SP, VOLT en JA21. In debat over onder andere asiel, het nationaliseren van basisvoorzieningen zoals de zorg, het openbaar vervoer en de post.
EenVandaag: Kabinetsformatie - Naar EenVandaag.nl
De kiezer heeft gesproken en nu zijn de politici aan zet. Lukt het verkiezingswinnaar PVV om een nieuw kabinet te vormen? En staat Geert Wilders straks naast de koning op het bordes, als opvolger van premier Mark Rutte?
Je eigen nieuwsplaylist samenstellen? - Naar NPO Proeftuin
Is dat iets wat jij zou willen? Dus in plaats van álle nieuwsberichten krijg je een selectie te zien (of te horen), op basis van jóuw keuzes. Dus bijvoorbeeld: het weer, binnenland en politiek.
Dit idee is onderdeel van NPO Proeftuin, een initiatief van de NPO dat samen met omroepen nieuwe ideeën uittest. Wil je meedenken over een nieuwsplaylist? Geef jouw mening aan de makers (in dit geval de NOS).
Campagne Stemming: Dé politieke podcast van de NOS - Luister op NPO Radio 1
Journalisten Joost Vullings en Xander van der Wulp praten je elke vrijdag bij over Den Haag in De Stemming. Met scherpe analyses, geruchten en voorspellingen over de politiek.
Henri Bontenbal (CDA) in WNL op Zondag - Kijk op NPO Start
In WNL op zondag lijsttrekker Henri Bontenbal over de plannen en visie van het CDA en de rol van globalisering.
Dilan Yeşilgöz-Zegerius in College Tour (VVD) - Kijk op NPO Start
Op haar zevende kwam ze naar Nederland als vluchteling. Nu hoopt Dilan Yesilgöz als VVD-lijsttrekker de eerste vrouwelijke premier van Nederland te worden.
In College Tour vragen Twan Huys en de studenten haar naar haar ambities, het vluchtelingenbeleid en de val van het kabinet.
Rob Jetten (D66) in de politieke vrijdag in Op1 - Kijk op NPO Start
Hoofdgast in de politieke vrijdag in Op1 is Rob Jetten, de nieuwe partijleider van D66. In de uitzending een blik op het verkiezingsprogramma.
Dore van Duivenbode onderzoekt persvrijheid bij de Poolse krant Gazeta - Kijk op NPO Start
De Pools-Nederlandse journalist Dore van Duivenbode volgt journalisten in hun worsteling met de Poolse regering op de redactie van de grootste nog onafhankelijke krant van Polen: Gazeta Wyborcza. Er lopen honderd rechtszaken tegen de krant en individuele journalisten, toch blijven ze publiceren. In Gazeta, de Poolse krant onder vuur wordt het duidelijk hoe erg de persvrijheid in het EU-land onder druk staat.
Is een koel huis straks een luxeproduct? - Luister op VPRO.nl
In rap tempo zijn we in Nederland aan het isoleren, installeren we zonnepanelen en nemen huiseigenaren een warmtepomp in huis. Allemaal met het oog op de klimaatdoelen van 2050. Maar tegen die tijd krijgen we ook te maken met wel twee tot drie keer zoveel tropische dagen als nu.
In Argos de vraag: zijn Nederlandse huizen eigenlijk wel tegen hitte bestand?
Radar over de basisbeurs, torenhoge energierekeningen en illegale puppyhandel - Kijk op NPO Start
Radar is weer terug op tv. In de eerste uitzending van dit nieuwe seizoen is er aandacht voor pechstudenten die geen profijt hebben van de terugkeer van de basisbeurs en torenhoge energierekeningen door uitgeschakelde zonnepanelen. Ook duikt verslaggever Fons Hendriks in de wereld van de illegale puppyhandel.
Samen voor Marokko: speciale tv-uitzending - Kijk op NPO Start
Op initiatief van Nadia Moussaid en Sahil Amar Aïssa sloegen VPRO en BNNVARA vrijdagavond 15 september de handen ineen voor de speciale tv-uitzending Samen voor Marokko.
De aardbeving die Marokko vrijdag 8 september trof, heeft honderdduizenden levens ontwricht. Veel mensen verloren dierbaren, dorpen zijn weggevaagd en de schade is nog niet te overzien. Ook in Nederland, binnen de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap en daarbuiten, voelen we de pijn, het verdriet én de wil om te helpen.
Hoe het water zo verwoestend kon zijn in Libië - Luister op NPO Radio 1
De wegen naar het overstroomde Derna in Libië zijn kapot of zitten vast. Hulpverlening komt langzaam op gang. In Libië zijn al bijna 7000 lichamen geborgen na de verwoestende storm Daniël. Nadat twee dammen waren doorgebroken, kreeg het water vrij spel in de stad Derna. Sommige wijken zijn volledig weggevaagd.
Correspondent Daisy Mohr vertelt in De Dag over de enorme omvang van deze ramp. Ze probeert naar Derna af te reizen. Rob Steijn is waterexpert bij Arcadis en vertelt wat er mis ging bij de dammen en hoe Nederland kan helpen.
De belangrijkste verhalen van NOS over de natuurramp in Libië - Naar NOS.nl
Storm Daniel heeft in het noordoosten van Libië dood en verderf gezaaid. Duizenden mensen zijn omgekomen. Duidelijk is dat de schade immens is, maar de precieze situatie in het gebied is onoverzichtelijk. Een overzicht van de belangrijkste verhalen bij NOS.
Alles van EenVandaag over de aardbeving in Marokko - Naar EenVandaag.nl
Artikelen, video's en reportages van EenVandaag over het getroffen gebied en de slachtoffers.
In Tijd voor MAX: 'Marokko probeert de regie in handen te houden' - Kijk op NPO Start
In Tijd voor MAX vertelt arts Nordin Dahhan vanuit Marokko hoe ernstig de situatie is en waar het meeste behoefte aan is vanuit de medische kant.
Derk Segaar is hoofd internationale hulp Rode Kruis en legt uit voor welke uitdagingen Marokko staat en waarom het land besluit de regie in eigen handen te houden. 'Voor je het weet heb je heel veel mensen met goede bedoelingen die allemaal die ene begaanbare weg op willen met hulp en goederen die minder urgent is.'
Nieuwsuur: waar blijft de hulp in het getroffen gebied in Marokko? - Naar Nieuwsuur
Terwijl het dodental in Marokko oploopt, zijn veel dorpen zeer moeilijk bereikbaar. De overlevenden doen wat ze kunnen. In Nieuwsuur een reportage over het moeilijk bereikbare gebied.
Esther Ouwehand (PvdD) in College Tour - Kijk op NPO Start
Esther Ouwehand heeft in het conflict met het Partij voor de Dieren-partijbestuur voor het eerst in haar leven advocaten ingeschakeld.
In College Tour vragen Twan Huys en de studenten haar naar het opstappen van het partijbestuur, de beschuldigingen en het interne gevecht binnen de Partij voor de Dieren.
De AI-revolutie: wat is de impact van kunstmatige intelligentie? - Kijk op NPO Start
Wat is de impact van nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie zoals CHAT-GPT op ons onderwijs, onze banen, ons sociale leven en onze gezondheid?
Kunstmatige intelligentie maakt de grens tussen 'echt' en 'fake' steeds vager. Kunnen we zaken als onderwijs en gezondheidszorg wel overlaten aan 'slimme' computers? En wie zijn straks de winnaars en de verliezers? EenVandaag duikt in De AI-revolutie.
Wat is Extinction Rebellion en waar staan ze voor? - Naar NPO Kennis
Ze blokkeren snelwegen, lijmen zich vast aan gebouwen en gooien soep op kunstwerken. Je ziet de activisten van klimaatbeweging Extinction Rebellion ineens overal opduiken. Waarom doen ze dit precies? En wat denken ze hiermee te bereiken?
NOS Liveblog aardbeving Marokko - Naar NOS.nl
In dit liveblog van de NOS lees je de belangrijkste ontwikkelingen rond de aardbeving in Zuid-Marokko.
Populariteit anti-vakantie leidt tot Zweedse irritatie - Naar NPO Radio 1
De anti-vakantie is een typisch Zweeds fenomeen. Weg van al gemakken, wandelend van trekhut naar trekhut door de uitgestrekte natuur die het Scandinavische land rijk is. Dat begint populairder te worden en nieuwe toeristen aan te trekken. Maar tot ongenoegen van veel Zweden, vertelt correspondent Tjade Michels in Bureau Buitenland.
Gevlucht na de val: verhalen van Afghanen die naar Nederland kwamen - Kijk op NPO Start
In Gevlucht na de val spreekt Saber Perzad met vijf Afghanen die na de machtsovername door de Taliban in 2021 naar Nederland zijn gevlucht. Mensen die in Afghanistan succesvol waren, alles achterlieten en in Nederland een nieuw leven moesten opbouwen. Hoe vergaat het ze nu 2 jaar later?
1 op de 6 Rotterdammers leeft onder de armoedegrens - Kijk op NPO Start
Armoede is een steeds groter wordend probleem in Nederland. Nicole van Batenburg, persvoorlichter van het Rode Kruis en ervaringsdeskundige Anniek van Emmen luiden bij talkshow De Sociëteit de noodklok.
Mediastorm trapt seizoen af met Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman - Kijk op NPO Start
Mediastorm bespreekt de gebeurtenissen in de media. Verschillende opiniemakers zijn te gast om terug te blikken op de mediaweek. In de eerste uitzending zijn dit "de wonderboys" Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman.
Ook in het nieuwe seizoen bijzondere aandacht voor de beeldvorming en kwesties rond de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen.
Clairy Polak, presentator van Het filosofisch kwintet, overleden - Lees meer op Human.nl
Op donderdag 31 augustus is Clairy Polak overleden. Ze was al enige tijd ongeneeslijk ziek.
Stand.nl: De droom van Martin Luther King is nog lang niet uitgekomen - Naar NPO Radio 1
Het is zestig jaar geleden dat Martin Luther King in Amerika zijn bekende 'I have a dream'-toespraak hield. Tegen racisme en tegen discriminatie. Hoe staat het daar nu mee, in ons land, zoveel jaren later?
Daar praten ze over in Spraakmakers op NPO Radio 1 met als stelling: De droom van Martin Luther King is nog lang niet uitgekomen.
Interviews met politici en bestuurders in Tour de Tijs - Luister op NPO Radio 1
In Tour de Tijs maakt presentator en wielerliefhebber Tijs van den Brink een fietstocht met een bekend persoon. Onderweg praten ze over politiek, het leven en de liefde voor de fiets.
4 van de Villa: nieuws, cultuur, wetenschap en geschiedenis - Luister op NPO Radio 1
Jurgen van den Berg bespreekt in 4 van de Villa wekelijks achtergronden bij het nieuws, cultuur, wetenschap en geschiedenis. Met verrassende gasten, boeiende gesprekken en een kijkje in het verleden. Door middel van omdenken, doordenken en terugdenken wordt een gelaagdheid aangebracht bij de dagelijkse nieuwsstroom.
Indië-herdenking: 'Mijn vader wilde wel, maar kon er niet over praten' - Naar NPO Radio 1
Schrijver en historicus Reggie Baay is vandaag een gastspreker op de Nationale Herdenking 15 augustus 1945. Hij was gisteravond te gast in NOS Met het Oog op Morgenom het verhaal van zijn vader te delen.
Zomergasten: Khadija Arib over de rol van de outsider - Kijk op NPO Start
Oud-Kamervoorzitter en politica Khadija Arib wil aan de hand van tv-fragmenten praten over de strijd die een buitenstaander moet voeren om als volwaardig lid van de samenleving gezien en behandeld te worden, over de rol van de outsider en wat er voor nodig is om te aarden op vreemde bodem. Over de 'gevestigde orde' in Nederland en hoe het is om daarmee te maken te krijgen.
Luister de aflevering hier als podcast.
Derk Sauer (oprichter Moscow Times) over droneaanvallen op Rusland en de oorlog in Oekraïne - Luister op NPO Radio 1
In Moskou is voor de tweede keer deze week een wolkenkrabber geraakt door een drone. Keert de oorlog geleidelijk aan naar het grondgebied van Rusland? Daarover te gast in Sven op 1 Ruslandkenner Derk Sauer.
Danny Ghosen in Amerika - Kijk op NPO Start
Danny Ghosen reist in Danny and The Americans langs de rafelranden van de Amerikaanse samenleving op zoek naar waar het wringt. Dat doet hij op zijn eigen manier: onbevooroordeeld en nieuwsgierig. Hij interviewt gebruikers van de verwoestende drug Fentanyl, zwarte cowboys, Aziatische Amerikanen en dakloze studenten.
Diepe gesprekken over migratie, oorlog en ongelijkheid in Het Marathoninterview - Luister op NPO Radio 1
Ga de diepte in met het Marathoninterview. In het nieuwe seizoen praat Sophie Derkzen met hoogleraar wetenschapsantropologie Amade M’charek over migratie, Tim de Wit met historicus en hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk over oorlog en Sagid Carter met beeldend kunstenaar en illustrator Brian Elstak over ongelijkheid.
ZomerKassa: welk 0.0 biertje komt het beste uit de test? - Kijk op NPO Start
ZomerKassa trapt af met een echte Kassa-test: bierkenners en amateurs proeven 0.0 biertjes. Welk alcoholvrij pilsje is het lekkerst?
En verder: Hoe veilig zijn fatbikes voor jonge tieners? Hoe staat het met de 'verroompottisering' van Nederlandse recreatieparken? En hoe voorkom je een slechte installatie van zonnepanelen? In ZomerKassa, de zomereditie van Kassa, zoekt Amber Kortzorg het uit.
Bezoek ook eens de site voor interessante artikelen en handige tips.
Bonusaflevering van Stad in Oorlog: Hoe nu verder met Charkiv? - Luister op NPO Radio 1
Stad in oorlog werd één jaar na de start van de oorlog gepubliceerd. Inmiddels is de 500ste oorlogsdag verstreken en uitzicht op een spoedig einde voor die oorlog is er niet. Maar wanneer het einde van de oorlog komt, hoe moet het dan verder met Charkiv en Oekraïne?
Wat gebeurde er achter de schermen in Den Haag tijdens de val van het kabinet? - Kijk op NPO Start
Demissionair premier Rutte verraste vriend en vijand: hij stapt na 13 jaar premierschap uit de politiek. Zonder hem zal politiek Den Haag nooit meer hetzelfde zijn.
In deze video neemt Nieuwsuur je mee in een week waarin alles anders werd, voor en achter de schermen. Wat betekent het vertrek van Rutte voor de toekomst van politiek Den Haag?
NOS - Einde kabinet Rutte IV - Naar NOS.nl
Het laatste nieuws over het einde van het kabinet Rutte IV en Rutte's vertrek uit de politiek check je op NOS.nl.
VVD-kenner en Rutte-watcher Wilma Borgman over het einde van Rutte - Luister op NPO Radio 1
Toen Rutte in 2006 na een spannende strijd met Rita Verdonk leider werd van de VVD, zat de partij electoraal zowat aan de grond. Maar met de jonge toen nog wat sullige Rutte aan het roer, werd de weg naar boven ingeslagen, en hoe.
In De Dag vertelt politiek verslaggever, VVD-kenner en Rutte-watcher Wilma Borgman hoe de VVD onder Rutte veranderde in een partij die langdurig aan de macht kon blijven.
Alles van EenVandaag over de val van Kabinet-Rutte IV - Naar EenVandaag.nl
Artikelen, peilingen en video's van EenVandaag over de val van het kabinet en het vertrek van Mark Rutte.
Het water in Nederland zit vol chemicaliën, check hier waar je veilig kunt zwemmen - Bekijk de kaart
Veel open zwemwater in Nederland is sterk verontreinigd met chemicaliën. Pointer analyseerde data van waterschappen en Rijkswaterstaat en daaruit blijkt dat de normen voor oppervlaktewater fors worden overschreden door giftige of kankerverwekkende stoffen. Hoe verontreinigd is het oppervlaktewater bij jou in de buurt?
Kijk terug: de uitzending van Op1 - Kijk op NPO Start
Op1 van maandag 10 juli, de dag dat Rutte aankondigde dat hij uit de politiek stapte.
BBB-campagneleider Henk Vermeer blikt vooruit op de verkiezingen. Piet Ploeg en Kristie Rongen over het opstappen van Mark Rutte. Wouter de Winther maakte vanuit de politieke redactie van De Telegraaf alle kabinetten Rutte mee. Klaas Dijkhoff, Uri Rosenthal, Sharon Dijksma en Jeroen Dijsselbloem over het aanstaande afscheid van Mark Ruttte.
Wat betekent vertrek Rutte voor Europa? - Luister op NPO Radio 1
In Bureau Buitenland aandacht voor de aankondiging van premier Rutte dat hij zich niet opnieuw beschikbaar stelt als lijsttrekker van de VVD. Wat betekent zijn vertrek voor de positie van Nederland in Europa, waar Rutte een enorm aanzien genoot? Daarover Stéphane Alonso, voormalig EU-correspondent en huidig chef van de Buitenlandredactie van de NRC.
Podcast De Dag: Rutte Stopt - Luister op NPO Radio 1
Mark Rutte kondigde 10 juli dat hij de politiek verlaat. Doorgaan was volgens hemzelf niet verstandig meer. Hoewel er al langer over de politieke houdbaarheid van Mark Rutte werd gespeculeerd, kwam het nieuws vanochtend voor velen als een schok.
In De Dag een eerste analyse van politiek commentator Kees Boonman, die Mark Rutte al vanaf dag één kent en die de onverwachte aankondiging erg 'Ruttiaans' vindt.
Mark Rutte kondigt vertrek aan - Kijk op NPO Start
Mark Rutte stapt uit de politiek. In zijn verklaring voorafgaand aan het debat over de val van zijn vierde kabinet zei hij dat hij niet opnieuw lijsttrekker wordt van de VVD.
Dagboek van een oorlogsverslaggever in Oekraïne - Luister op NPO Radio 1
Welke keuzes maak je als journalist in oorlogsgebied en hoe ver ga je om dat verhaal te vertellen? Hans Jaap Melissen reist door Oekraïne om verslag te doen van de gevolgen van de oorlog met Rusland.
In Dagboek van een oorlogsverslaggever vertelt hij dagelijks over zijn reis, wat de impact is van de oorlog op de mensen met wie hij spreekt – maar ook op hem.
Was de reddingsactie voor duikboot Titan voor niets? - Kijk op WNL.nl
De vermiste duikboot Titan is geïmplodeerd. Vermoedelijk vond de implosie al snel plaats nadat het contact zondag verloren ging. Duikexpert Pim van der Horst legt bij Goedemorgen Nederland uit wat er gebeurd kan zijn en hoeveel de vijf inzittenden daarvan gemerkt hebben.
Podcast Twee werelden over schurende culturen - Luister op NPO Radio 1
Journalisten Fatima Bajja en Gulsah Ercetin groeiden op in twee werelden. Als dochters van gastarbeiders die zestig jaar geleden vanuit Turkije en Marokko naar Nederland kwamen, groeiden zij op met de tradities van gebruiken van hun ouders. In Twee werelden onderzoeken zij maatschappelijke onderwerpen waarbij deze twee werelden schuren en botsen.
DIT: praat mee op het nieuwe journalistieke interactieve platform - Naar DIT
Op het journalistieke platform DIT kun je op een respectvolle manier in gesprek gaan over actuele kwesties in de samenleving. Hier kun jij als lezer, kijker en luisteraar actief deelnemen aan het gesprek van de dag. DIT maakt de verhalen samen met jou! Laat je mening achter door de polls in te vullen en ga het gesprek aan met andere lezers door je verhaal te delen in de comments.
Podcast over frames en spins in de politiek - Luister op NPO Radio 1
Aan wie kun je beter vragen hoe spindoctors in de politiek werken dan aan spindoctors zelf? Voormalig PvdA-adviseur Julia Wouters en politicoloog en voormalig campagnestrateeg bij de VVD Raymond Mens, praten je wekelijks bij over de frames en de spins in de politiek.
Ontketend: verzetstrijders in tijden van slavernij - Luister op NPO Radio 1
Ze toonden moed, hoop en doorzettingsvermogen. En ze zijn nog altijd een inspiratiebron voor velen. Deze maand hoor je elke donderdag om 12.00 uur bij De Nieuws BV de serie Ontketend, over dappere mensen die in verzet kwamen tijdens de slavernij.
Nieuws en verdieping over Keti Koti op NPO Radio 1 - Naar NPO Radio 1
NPO Radio 1 heeft in de aanloop naar Keti Koti, en ook tijdens en daarna volop aandacht voor de afschaffing van de slavernij. Hier vind je alle fragmenten en artikelen.
Help: het geheim van goede hulp - Luister op NPO Radio 1
Help: het geheim van goede hulp is een podcast over goede hulp in barre tijden. Marije Schuurman Hess pakte de bus naar Bosnië, waar veel hulp kwam na de oorlog. Ze ontmoet onder andere accordeoniste Merima die is gevlucht uit Bosnië en hulpverleenster Margriet die naar de oorlog toe ging om te helpen. Komt de beste hulp van buiten? Hoe selectief is de helpende mens? Wat drijft ons eigenlijk? En wat willen we ervoor terug?
Pointer onderzoekt dubieuze CO2-compensatie door gemeenten - Kijk op NPO Start
De uitstoot van broeikasgassen moet drastisch naar beneden. Maar compenseren is vaak gemakkelijker en goedkoper dan zelf minder gaan uitstoten.
Pointer duikt in dubieuze projecten waarmee gemeenten 'compenseren'. Zoals een Turks windmolenpark, Indiase waterkrachtcentrale en een op kolen gestookte Chinese staalfabriek.
Hoe anti-homowetgeving zich verspreidt over Afrika - Kijk op NPO Start
Strenge anti-homowetgeving trekt als een veenbrand over Afrika. Niet alleen dictaturen als Uganda willen hard optreden tegen de LHBT+ community, maar nu ook democratieën als Ghana.
In Frontlinie: Soldaten van God probeert Bram Vermeulen te achterhalen wat de drijvende krachten zijn achter deze cultuuroorlog.
Wil je na de aanstaande uitzending doorpraten of heb je een vraag aan Bram Vermeulen? Kom dan dinsdag 6 juni naar Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.
Het laatste nieuws van EenVandaag - Naar website
Een overzicht van het nieuws, in binnen- en buitenland, vind je op de site van EenVandaag. Vragen over het nieuws? De redactie van EenVandaag zit klaar in de chat om ze te beantwoorden.
Meer weten? Kijk deze programma's op NPO Start - Kijk op NPO Start
Verdiep jezelf met interessante documentaires, kritische programma's en bijzondere series.
De weg naar Keti Koti - Luister op NPO Radio 1
In de radio-uitzending De weg naar Keti Koti praat Milouska Meulens met Ruben Severina, Bianca Gallant, Vernon Chatlein en Angela Groothuizen. Samen bespreken zij thema’s zoals het slavernijverleden, hoe de geschiedenis nu nog wordt beleefd, herinnerd en doorgegeven en wat de rol hierin is van de feestdag.
Dochters Sigrid Kaag bang voor aanslag op hun moeder - Kijk op NPO Start
Naast de politieke uitdagingen krijgt Sigrid Kaag op persoonlijk vlak ook veel te verduren. Als vrouwelijke politicus heeft ze te maken met veel online haat en bedreigingen en al meerdere keren kwamen inmiddels welbekende fakkeldragers haar opzoeken. Twan Huys en studenten praten erover met haar in College Tour.
Een nieuw seizoen Medialogica over true crime, alternatieve media en meer - Kijk op NPO Start
Media dienen als gids om greep te krijgen op onze werkelijkheid. Maar in hoeverre zijn ze een betrouwbare gids? En welke invloed hebben media en publieke opinie op het handelen van bestuurders, journalisten en burgers? De afgelopen maanden onderzocht ArgosMedialogica de beeldvorming rondom true crime, alternatieve media en het syndroom van Down.
Sketches en parodieën over Tata Steel en de BBB in Plakshot - Kijk op NPO Start
In het nieuwe seizoen van Plakshot zie je meer over voetbalhooligans, de groene missie van Tata Steel en het succes van de BBB.
Roel Maalderink bespreekt door middel van straatinterviews, sketches en parodieën de actualiteit en legt de absurditeit van de media bloot. En dat allemaal vanuit zijn eigen woonkamer. Of, nou ja, eigenlijk die van zijn broer.
Jubileumseizoen College Tour: gasten bekend en meld je nu aan! - naar Kro-ncrv.nl
Zondag 28 mei start het nieuwe seizoen van College Tour. De gasten van dit jubileumseizoen zijn bekend; Twan Huys gaat in gesprek met Sigrid Kaag, Ola Källenius, Jutta Leerdam en Caroline van der Plas. Lees meer over de gasten en meld je snel aan voor de opnames.
Wetenschap in het nieuws - Luister op NPO Radio 1
Hoe kwam wetenschap in het nieuws deze week, hoe werd het gebracht, en wat viel eraan op? En wat gebeurde er in de wetenschap dat níet in het nieuws kwam, maar toch de moeite waard is om te weten? Podcast Kennis & co neemt de need to knows en nice to knows door.
WNL op zondag: over de asielcrisis en Turkse verkiezingen - Kijk op NPO Start
Staatssecretaris Eric van der Burg is te gast over de aanpak van overlastgevend en crimineel gedrag door asielzoekers en het tekort aan opvangplekken richting de zomer. Presentator Fidan Ekiz en columnist Zihni Özdil over de Turkse verkiezingen en president Erdogan. Presentator Jort Kelder windt zich op over de banken en de lage spaarrente. En hij vertelt over zijn populaire podcast de Jortcast.
Mijn Turkse stem: stemmen in een land waar je niet woont - Kijk op NPO Start
Suzan Yücel onderzoekt in haar tweedelige documentaire Mijn Turkse stem of ze gebruik wil maken van haar stemrecht in de president- en parlementsverkiezingen in Turkije, ondanks dat ze niet dáár, maar in Nederland woont. Lees ook het interview met haar.
Blauw Bloed blikt terug op de kroning van koning Charles - Kijk op NPO Start
Anne-Mar Zwart blikt in Blauw Bloed terug op de kroning van koning Charles met historicus Simone Lamain, en met royaltykenner Tirza van der Graaf die in Londen de hoogtepunten van deze historische dag gevolgd heeft.
Soldaten van het bos: hulp voor vluchtelingen in nood - Naar VPRO.nl
Aan de grens met Belarus laat de Poolse regering een 186 kilometer lang hek bouwen. Vluchtelingen die de grens over weten te steken riskeren er gewelddadige en illegale pushbacks. In Frontlinie is journalist Dore van Duivenbode in Polen. Ze ontmoet mensen die vluchtelingen helpen die in nood verkeren.
Bouwen in het weiland - Kijk op NPO Start
We hebben huizen nodig en projectontwikkelaars bouwen ze graag in weilanden, zoals in de Zuid-Hollandse Gnephoek. Maar komen ze daar omdat het slim is, of omdat het bouwers veel geld oplevert? Pointer gaat op onderzoek uit.
Hoe Joods erfgoed uit het straatbeeld verdween - Naar Pointer
Pointer zoomt in op het verdwenen Joodse erfgoed, een bladzijde uit onze geschiedenis die veel mensen nog niet kennen. Bekijk hoe synagogen en Joodse begraafplaatsen na WO2 ruimte hebben gemaakt voor parkeerplaatsen, winkels en braakliggend terrein.
Hoe ziet de wereld eruit in 2100? - Kijk op NPO Start
De wereldbevolking kampt met een bevolkingsexplosie zoals nooit tevoren. Volgens de VN zijn we in het jaar 2100 met 10 miljard mensen. Welke gevolgen heeft dat voor migratie, klimaat en onderlinge machtsverhoudingen? En waar liggen de nieuwe megasteden? De Nieuwsuur-serie De wereld in 2100 neemt een kijkje in de toekomst.
Staat de persvrijheid onder druk? - Naar NPO Kennis
Persvrijheid zorgt ervoor dat journalisten zonder angst hun werk kunnen doen en misstanden kunnen onthullen. Het wordt in Nederland als belangrijk basisprincipe van de democratie gezien. Waarom vinden we persvrijheid zo belangrijk? Hoe denken ze daar op andere plekken in de wereld over? En kan de persvrijheid ook bij ons onder druk komen te staan?
Blauw Bloed Special: 10 jaar koning Willem-Alexander - Kijk op NPO Start
Op donderdag 27 april 2023 is het 10 jaar geleden dat koning Willem-Alexander het stokje van zijn moeder overnam en officieel Koning der Nederlanden werd. Anne-Mar Zwart duikt in het leven van de koning. Hoe kijkt hij terug op dit eerste decennium? Om daarachter te komen spreekt zij met royaltywatchers, bekende en onbekende Nederlanders.
Koninklijke kijktips - Naar NPO Doc
Verdiep je in het Nederlandse koningshuis met deze documentaires, reportages en artikelen over de koninklijke familie en de argumenten van de voor- en tegenstanders van onze monarchie.
20 jaar huwelijk Willem-Alexander en Máxima: in voor- en tegenspoed - Kijk op NPO Start
Een bijzondere reis door twintig jaar koninklijk huwelijk. De latina Máxima vult de Hollander Willem-Alexander perfect aan. Ze geeft schwung en glamour aan ons koningshuis in de polder. Maar is het echt een match made in heaven?
Een special van Het Filosofisch Kwintet: 'Ik, wij en de samenleving' - Kijk op NPO Start
In de eerste aflevering van een nieuw seizoen van Het Filosofisch Kwintet schuiven Bas Heijne, Roxane van Iperen, Dyab Abou Jahjah en Daan Roovers aan. Hoe zien zij de relatie tussen het individu en de maatschappij, wat zijn hierin wederzijdse verantwoordelijkheden en rechten? En hoe kan het publieke belang het winnen van al die verschillende eigenbelangen?
Je kunt dit gesprek ook terugluisteren als podcast.
De schade aan het imago van koning Willem-Alexander na zijn reis naar Griekenland - Kijk op VPRO.nl
Het imago van koning Willem-Alexander lijkt in 2020 op te bloeien, maar na zijn reis naar Griekenland valt het beeld van 'de verbinder' aan diggelen. In deze aflevering onderzoekt Medialogica de beeldvorming rond ons staatshoofd.
Nieuwe podcast Pointer Talk: onderzoek op een presenteerblaadje - Luister op Pointer.nl
Pointer Talk is onderzoeksjournalistiek op een presenteerblaadje. Esmee Dirks en Benjamin de Bruijn praten elke week met een collega van de Pointer-redactie over een slepend dossier. Bijvoorbeeld de problemen in de kinderopvang, de aanwezigheid van de wolf in Nederland en jeugdcriminaliteit.
Rutger Castricum haalt bekende Nederlanders op met de taxi - Kijk op NPO Start
Rutger Castricum rijdt weer rond! In Taxi Castricum brengt hij bekende en belangrijke Nederlanders naar plaats van bestemming. Mensen die volop in het nieuws te zien zijn. Samen bespreken ze het persoonlijke verhaal achter de nieuwsfeiten.
Pointer doet onderzoek naar woonproblemen - Naar Pointer
Koopprijzen die de pan uit reizen, foute energielabels op huurwoningen en studentenkamers met ongedierte of schimmel. Wie is verantwoordelijk voor een fatsoenlijke woonsituatie? Pointer duikt in woonproblemen.
Jeroen Pauw presenteert verkiezingsdebat 'linksom of rechtsom' - Kijk op NPO Start
Welke belangrijke afslagen gaan we als samenleving de komende tijd nemen op thema's als klimaat, economie, wonen en asiel? Gaan we linksom, of gaan we rechtsom? Mark Rutte en Edith Schippers (VVD) van het rechtse blok gaan de confrontatie aan met Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) van het linkse blok in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen.
Zeven partijleiders en 3 landelijke thema's in het EenVandaag verkiezingsdebat - Kijk op NPO Start
Mark Rutte (VVD), Sigrid Kaag (D66), Geert Wilders (PVV), Wopke Hoekstra (CDA), Lilian Marijnissen (SP), Attje Kuiken (PvdA) en Caroline van der Plas (BBB) gaan in het EenVandaag Verkiezingsdebat met elkaar in discussie over drie thema's: stikstof, migratie en economie.
Premier en VVD-leider Mark Rutte te gast bij WNL op Zondag - Kijk op NPO Start
VVD-Leider Mark Rutte over samenwerken met links, de opkomst van BBB, het stikstofdossier en migratie.
Politieke kopstukken schuiven aan in Buitenhof - Naar VPRO.nl
Buitenhof stond twee weken in het teken van de verkiezingen. Daar schoven zondag 12 maart kopstukken van de coalitie aan: Sigrid Kaag (D66), Sophie Hermans (VVD) en Wopke Hoekstra (CDA).
Een week eerder waren de uitdagers van de zittende macht in de uitzending te gast, waaronder Jesse Klaver (GroenLinks), Caroline van der Plas (BBB) en Esther Ouwehand (PvdD).
Aan de rand van de revolutie - Naar VPRO.nl
De Iraans-Nederlandse filmmaker Beri Shalmashi reist voor Frontlinie naar het bergachtige grensgebied tussen Irak en Iran. Daar hoort ze uit eerste hand verhalen van gevluchte, vooral vrouwelijke, Iraniërs die niet meer veilig zijn in hun geboorteland.
Factcheck-marathon: wat klopt er van uitspraken van politici? - Naar Pointer
Er werd van alles in de strijd gegooid om stemmen binnen te slepen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Maar wat klopt er van die uitspraken? Pointer's factcheck-marathon helpt jou te bepalen wat waar is en wat niet.
Stikstofspecial: waar ligt de toekomst van de boerenfamilies? - Kijk op NPO Start
Vanuit een boerderij in de provincie Overijssel gaan boeren, natuurbeheerders en politici in Op1 met elkaar in gesprek over stikstof en natuur. Hoogleraar ecologie Han Olff komt met feiten en cijfers over de natuurveranderingen.
Journalist Tom Kleijn gaat terug naar Irak - Kijk op NPO Start
Journalist Tom Kleijn deed voor diverse media de afgelopen twintig jaar veelvuldig verslag vanuit Irak. In Terug in Irak gaat hij terug naar de plaatsen waar hij toen verslag deed, en zoekt de mensen op die hij leerde kennen. Hoe hebben zij het land zien veranderen? Hoe kijken zij terug, en hoe zien zij de toekomst? Is er sprake van wrok, van hoop, van optimisme?
Het NOS-radiodebat met de 16 grootste partijen - Ga naar NPO Radio 1
Stikstof, inkomens, wonen en migratie: zomaar een greep uit de onderwerpen die vanavond voorbij kwamen in het NOS-radiodebat op NPO Radio 1. Zestien fractievoorzitters van de grootste partijen gingen twee uur lang met elkaar in debat, onder leiding van Winfried Baijens en Wilma Borgman.
Centraal-Azië: Het nieuwe hart van de wereld - Kijk op NPO Start
Centraal-Azië was ooit het knooppunt van de wereldhandel. Er is nu hernieuwde belangstelling voor het gebied vanwege de strategische ligging en enorme energievoorraden. Én het er wemelt van de intrigerende verhalen. In de zesdelige serie Langs de nieuwe zijderoute gaan Ruben Terlou en Jelle Brandt Corstius daarnaar op zoek.
WNL op Zondag verkiezingsdebat - Kijk op NPO Start
Kijk nu het tv-debat voor de Eerste Kamer terug. Met Edith Schippers (VVD), Paul Rosenmöller (GroenLinks), Theo Bovens (CDA), Marjolein Faber (PVV), Paul van Meenen (D66) en Annabel Nanninga (JA21). Zij hebben het over de thema's van de komende verkiezingen, zoals migratie, veiligheid, klimaat, wonen, koopkracht, economie en de stand van het land.
Het Westen en Poetin - Kijk op NPO Start
De driedelige documentaireserie Putin and the West laat zien hoe Westerse leiders de afgelopen tien jaar hebben geworsteld met hun houding tegenover Vladimir Poetin. Poetin ziet het Westen als zijn grote tegenstander. Andersom was dat lange tijd niet zo. Hoe veranderde die relatie? Onder andere door deze vijf ingrijpende gebeurtenissen.
Alles van EenVandaag over de Provinciale Statenverkiezingen - Naar EenVandaag
EenVandaag zit bovenop het nieuws over de Provinciale Verkiezingen. Op deze collectiepagina van EenVandaag vind je al hun artikelen, video's en peilingen.
Spoedcursus over de Provinciale Staten in 4 minuten - Kijk op NOS.nl
Windmolens, buslijnen, maar ook snel internet: dit is waar de Provinciale Staten - en jij dus via jouw stem - iets over mag zeggen. De Provinciale Statenverkiezingen zijn op 15 maart. In deze video van de NOS laten we zien welke macht ze in het provinciehuis hebben.
Media en beeldvorming onder de loep - Kijk op NPO Start
Hoe komt de publieke mening tot stand en hoe wordt die gevoed door de verschillende media, de wetenschap en de politiek? Wat zien en horen we? En wat juist niet? Mediastorm neemt de media onder de loep. Om zo op te helderen wat er nou precies aan de hand is.
Stad in oorlog: Charkiv één jaar onder vuur - Luister op NPO Radio 1
Een jaar geleden vielen de Russen Oekraïne binnen. Charkiv, de tweede stad van het land en op steenworp afstand van de Russische grens, werd zwaar getroffen. Wat heeft de oorlog gedaan met haarzelf en met haar bewoners? Hoe overleeft bijvoorbeeld de medewerker van de plantsoenendienst deze oorlogstijd, of de vrouw met 17 katten? Je hoort de indringende verhalen in Stad in Oorlog.
Volg het politieke nieuws met Goedemorgen Nederland en WNL op Zondag - Naar WNL
In de dagelijkse ochtendshow Goedemorgen Nederland en het wekelijkse discussieprogramma WNL op Zondag wordt uitgebreid aandacht gegeven aan de verkiezingen. Op de website van omroep WNL kijk je de fragmenten terug.
Zembla onderzoekt het huisartsentekort - Kijk op NPO Start
Huisartsen maken zich ernstige zorgen omdat extra taken ten koste gaat van de tijd voor de patiënt. Het lukt de artsen nog maar amper de juiste zorg te leveren en er worden fouten gemaakt door de hoge werkdruk. Zembla onderzoekt: Hoe heeft het zover kunnen komen dat huisartsen zich afvragen of ze hun beroep nog wel kunnen en willen uitoefenen?
Radar kaart misstanden aan - Ga naar Radar.nl
Kloppen de energielabels van woningbouwverenigingen wel? En hoe weet je wat je betaalt bij de elektrische laadpaal? Radar duikt in zaken die ons allemaal raken. Zo hebben een recordaantal verzekeraars hun contracten met de zorgverleners nog niet rond. Hierdoor weten consumenten niet of hun zorg wel wordt vergoed.
Het laatste nieuws uit politiek Den Haag van WNL - Naar NPO Radio 1
Podcast over het spel en de knikkers in politiek Den Haag... Elke maandagavond live op NPO Radio 1 en direct daarna als podcast beschikbaar.
Hoe kun je het beste omgaan met deze hartverscheurende situatie? - Lees op EenVandaag.nl
De machteloosheid en woede over de aardbeving zijn groot onder Nederlanders van Turkse afkomst. Dat gevoel moeten ze even parkeren, adviseert psychiater Zeynel Erkut. "Probeer iets te doen", zegt hij. "Dit is een tijd dat iedereen moet samenwerken."
5 x uitleg bij de ramp in Turkije en Syrië - Kijk video
De nasleep van de aardbevingsramp in Turkije en Syrië in nog in volle gang. In deze video legt NOSop3 in vijf hoofdstukken meerdere dingen uit. Wat betekent bijvoorbeeld 7,8? Waarom is hulp bieden in Syrië zo moeilijk en wat is een pancake collapse?
Waarom noodhulp geven aan Syrië zo complex is - Kijk op NPO Radio 1
Niet alleen Turkije is getroffen door aardbevingen, ook Syrië krijgt het zwaar te verduren. Waar landen snel hulp naar Turkije stuurden, gaat in het Syrië een stuk lastiger. "Ze staan er eigenlijk alleen voor", zegt journalist en Syriëkenner Fernande van Tets in het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag.
Indringende verhalen in Frontlinie - Kijk op NPO Start
Het Nederlandse baggerbedrijf Boskalis bouwt op de Filipijnen een van de drukste vliegvelden ter wereld. In Frontlinie onderzoekt Bram Vermeulen de gevolgen voor de honderden Filipijnse families die voor het vliegveld moeten wijken, en de activisten die tegen het project strijden. Waarom nam Boskalis het project aan? Waarom steunt de Nederlandse overheid het?
Waren ze onschuldig? - Kijk op NPO Start
Op basis van de originele verhoortapes, het politiedossier, en gesprekken met betrokkenen laat De pompmoord in drie afleveringen zien hoe vier mannen opdraaien voor het doden van een jonge pompbediende in Warnsveld. Zijn ze onterecht veroordeeld?
Hoe beleven Oekraïners Pasen, een feest van leven, in tijden van oorlog? - Kijk op NPO Start
Wat is Pasen in tijden van dood en verdriet? In Pasen onder vuur ontmoet Arjan Lock de 25-jarige Pavlo. Sinds het uitbreken van de oorlog haalt hij als vrijwillige kapelaan de gesneuvelde soldaten bij het front op en brengt hij hen thuis bij hun familie. Met soms wel dertien bodybags achterin rijdt hij - niet zelden met gevaar voor eigen leven - op een neer van het front.
Tegenlicht gaat op zoek naar mensen die de kloof verkleinen - Naar VPRO.nl
Er loopt een kloof door Nederland. Tussen de huizenbezitters en mensen met schulden. Tussen gezonde en ongezonde mensen. Mensen met en zonder opleiding. Krijgen we die kloof nog dicht? VPRO Tegenlicht gaat de hele maand januari op zoek naar mensen van beide kanten die de kloof verkleinen. De kloofdichters.
Leven onder de Taliban in Afghanistan - Kijk op NPO Start
Wie niet wist te ontsnappen uit Afghanistan in augustus 2021, toen de streng religieuze talibanstrijders de macht grepen, moest zich schikken naar een nieuwe grimmige werkelijkheid.
Als na het plotselinge vertrek van de Amerikanen en hun westerse bondgenoten, ook buitenlandse journalisten Afghanistan verlaten, gaat journalist Thomas Erdbrink juist voor een paar maanden naar Kabul. In Onze man bij de Taliban ervaart hij hoe de Taliban elke dag de touwtjes steeds iets strakker aanhalen.
Ontmoeting met onderdrukte religieuze minderheden - Kijk op NPO Start
Hoe is het om te leven in een land waarin je een religieuze minderheid bent? Wat als je je ouders of kinderen bent verloren vanwege je geloof? In Vervolgd bezoekt Jurjen ten Brinke onderdrukte gelovige minderheden in Colombia, Irak, Maleisië en Bangladesh.
De wereld van het grote geld - Kijk op NPO Start
De inflatie is hoog, spaargeld levert weinig op en beleggen via een app is makkelijk en goedkoop. Een nieuwe generatie zoekt daarom zijn fortuin op de financiële markt. Regisseur Marije Meerman neemt je mee naar Planet Finance, een wereld waar geld te verdienen is als je denkt te weten wat de toekomst brengt.
Het jaar van... Peter Schouten - Luister op NPO Radio 1
Coen Verbraak praat in Het jaar van... met Peter Schouten, advocaat van de kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces. Peter Schouten praat over zijn bijzondere relatie met Peter R. de Vries, de absolute drang om ondanks alles steeds maar weer door te gaan en de noodzaak om de rechtstaat te beschermen tegen de totale chaos.
Propaganda en desinformatie in oorlogstijd - Kijk op NPO Start
Oorlog wordt allang niet meer gevoerd met wapens alleen. Tegenlicht laat zien hoe propaganda en desinformatie machtige wapens zijn geworden. Dit gebeurt ook in de oorlog in Oekraïne. Propaganda en nepnieuws worden ingezet om de publieke opinie in eigen land gunstig te stemmen en tegelijk de vijand te misleiden.
Laat China zich inspireren door Poetin, en zet het binnenkort de aanval in op Taiwan? - Kijk op NPO Start
De dreiging van China om Taiwan in te nemen wordt steeds heftiger. Filmmaker en voormalig China-correspondent Floris-Jan van Luyn reist voor Frontlinie naar Taiwan. Hij gaat op zoektocht naar de diffuse Taiwanese identiteit en vormt een spiegel voor Nederland: wat doen wij voor Taiwan?
College Tour met Sander Schimmelpennick - Kijk op NPO Start
Sander Schimmelpenninck is een van de meest invloedrijke opiniemakers in Nederland. Als presentator van de VPRO-serie Sander en de kloof laat Schimmelpenninck zich ook gelden als tv-maker. Hij heeft met de Zelfspodcasteen van de best beluisterde podcasts van Nederland en laat wekelijks van zich horen als best gelezen columnist van de Volkskrant.
Dé podcast voor iedereen die Europa beter wil begrijpen - Luister op NPO Radio 1
Kan de nieuwe Duitse bondskanselier Scholz zijn stempel drukken? Hoe hard raakt de Brexit de Britten? Lukt het Poetin om Europa uit elkaar te spelen? In Europa draait door kijken Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit wekelijks naar het belangrijkste dat Europa teistert, beweegt of beter maakt.
Is Nederland echt vol? - Kijk op NPO Start
In Nederland is vol onderzoekt Jeroen Pauw of Nederland de grenzen aan groei heeft bereikt. Vijftig jaar geleden werden we voor het eerst gewaarschuwd voor de onmogelijkheid om eindeloos te blijven groeien. Toch is ons verlangen naar groei springlevend, terwijl we steeds nadrukkelijker tegen de grenzen aanlopen.
Hoe ontstaat nepnieuws en waarom geloven mensen erin? - Kijk op NPO Start
In deze serie van Nieuwsuur duikt Rudy Bouma in de wereld van nepnieuws en complotten, om erachter te komen waar misvattingen ontstaan en waarom mensen ze geloven.
Wie komt er aan het woord? Media en desinformatie in de klas - Kijk op NPO Start
Tijdens de coronacrisis van 2020 is betrouwbare en juiste informatie van levensbelang. Aan de hand van deze informatie wordt het beleid van de overheid gevoerd. Maar er is ook veel onduidelijk. Feiten en meningen lopen steeds meer door elkaar. Medialogica stelt de vraag: welke rol spelen media en desinformatie in het beeld van de werkelijkheid?
Bellingcat: gewone burgers en jonge computernerds op zoek naar de waarheid - Naar NPO Doc
Het internationaal platform voor burger-onderzoeksjournalistiek Bellingcat onderzoekt via internet, social media en andere online kanalen complexe aanvallen en controversiële incidenten wereldwijd. In deze documentaire zie je hoe ze de feiten boven tafel halen bij het neerhalen van de MH17 boven de Oekraïne en de aanslag op de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal.
Op1 - Naar website
In Op1 wordt elke avond de actualiteit en het gesprek van de dag doorgenomen. Met wisselende presentatoren van verschillende omroepen. Ga naar de site om fragmenten terug te kijken en artikelen te lezen.
WNL Op Zondag - Kijk op NPO Start
Rick Nieman neemt in WNL op zondag de actualiteit door met prominente gasten. Met de focus op politiek, ondernemerschap, media & cultuur en opinie wordt de week uitgebreid besproken.
Goedemorgen Nederland - Kijk op NPO Start
Met Goedemorgen Nederland ben je 's ochtends vroeg gelijk op de hoogte van wat er speelt. Wereldwijd, maar ook bij jou in de buurt. Deze dagelijkse ochtendshow heeft wisselende presentatrices en gasten in de uitzending.
Verdiep je in de politiek met Buitenhof - Naar VPRO
Buitenhof neemt uitgebreid de tijd voor vakkundig geleide diepte-interviews of discussies over politiek en actuele ontwikkelingen. Iedereen, van links tot rechts, die een rol speelt in het publieke debat is welkom voor uitleg van de actualiteit. Op de website van Buitenhof vind je recente afleveringen en artikelen.
EenVandaag - Naar website
Bij EenVandaag komen niet alleen deskundigen aan het woord, maar juist ook mensen die direct betrokken zijn bij het nieuws. Op de website vind je het actuele nieuws, de tv-uitzendingen en natuurlijk het opiniepanel.
Tegenlicht - Naar website
In Tegenlicht worden nieuwe ideeën en trends onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, sociologie en wetenschap. Op de site vind je alle afleveringen (sinds 2002!) en verdiepende artikelen.
Frontlinie - Naar website
Door middel van actuele reportages toont Bram Vermeulen in Frontlinie de vergeten verhalen die toch onlosmakelijk met ons verbonden zijn. Op de site vind je afleveringen, verdiepende artikelen en de nieuwsbrief.
Nieuwsuur - Naar website
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws. Ga naar de website voor de laatste uitzendingen en verdiepende artikelen.
Échte verhalen over en door jongeren - Naar website
Brandpunt+ bestaat uit een groep jonge makers die journalistieke verhalen vertellen. Verhalen over mensen die de wereld veranderen, verhalen die je hopelijk vertellen wat jij eraan kunt doen om te helpen dat die verandering de goede kant op gaat, verhalen over dingen die onszelf inspireren.
Zembla - Naar website
Zembla duikt in spraakmakende onderwerpen zoals de fast fashion industrie, ouderenzorg en het klimaatprobleem. Op de site van Zembla kun je o.a. artikelen lezen, podcast-afleveringen terugluisteren en je verdiepen in dossiers.