Actualiteit & Achtergrond
260 tips
Wat gebeurde er tijdens en na de Hamas-aanval op 7 oktober 2023? - Lees verder
Op 7 oktober 2023 voert Hamas een gewelddadige aanval uit op Israël. Het is de dodelijkste terreuraanslag in de geschiedenis van Israël. Israël bombardeert daarna de Gazastrook en er volgt een grootschalige militaire invasie. In de maandenlange oorlog worden tienduizenden mensen gedood.
Glyfosaat, de pr-machine van de pesticide-industrie - Kijk op NPO Start
Zembla onderzoekt de invloed van de pesticide-industrie op de toelating van glyfosaat en duikt daarvoor in de wondere wereld van de ‘twijfelbrigade’. Het gebruik van de controversiële onkruidverdelger werd in Europa onlangs weer voor 10 jaar toegestaan, ondanks zorgen van wetenschappers over een verband met kanker en een mogelijk verhoogd risico op de ziekte van Parkinson.
Kijk jij om naar de eenzame mensen in je buurt? - Praat mee
We horen het ieder jaar weer: veel Nederlanders zijn eenzaam. Ouderen, maar ook jongeren worden steeds eenzamer. Zowel jong als oud. Maar weet jij of de vrouw die je vaak alleen in de supermarkt ziet, of die student op de hoek die nét op kamers is gaan wonen, zich eenzaam voelen? En nog belangrijker, wat doen we om deze mensen te helpen?
Kamala Harris vs Donald Trump in eerste debat - Luister de podcast
Amerika-deskundige Paul Verhagen bleef ervoor wakker: het eerste debat tussen de twee presidentskandidaten in aanloop naar de verkiezingen in november. Een debat waar volgens hem, meer dan normaal, veel vanaf hing. In De Dag analyseert hij de sterke en zwakke momenten. Wie was de winnaar van het debat?
Spraakmakers Community: praat mee over het nieuws - Naar Radio 1
Deel je kennis en ervaring door te reageren onder de stelling van Stand.nl of door te mee te praten over toekomstige uitzendingen.
Welkom in Washington: wat wilde George Washington met het land? - Luister de podcast
In Welkom in Washington neemt Amerikajournalist Laila Frank de afscheidsbrief van de eerste President van het land, George Washington, als uitgangspunt. Hij had ambities voor Amerika maar gaf ook fikse en nog altijd actuele waarschuwingen af: succes was niet gegarandeerd. Wat vertellen de verhalen van Amerikanen ons nu over het Amerika dat George Washington hoopte en vreesde?
Nieuwsuur blikt terug op eerste Prinsjesdag kabinet-Schoof - Kijk op NPO Start
Nieuwsuur schakelt met politiek duider Arjan Noorlander om door te praten over de plannen van het kabinet. Wat staat er in het financiële en economische beleid van kabinet-Schoof? Dat vertelt economisch duider Matthijs Bouman.
De Troonrede van het Volk - Naar NPORadio1.nl
Wat vinden mensen belangrijk in ons land? Daar gaf NPO Radio 1 in het weekend voor Prinsjesdag ruimschoots aandacht aan met de Troonrede van het Volk. Dichter, schrijver en filosoof Ingmar Heytze bundelde alle gesprekken om tot een troonrede van het volk, aan de politiek.
Het belangrijkste nieuws over Prinsjesdag 2024 - Naar NOS.nl
Volg Prinsjesdag op de voet bij de NOS met deze collectie waarin alle belangrijke verhalen worden verzameld.
Deze gasten zie je in het nieuwe seizoen Dit Was Het Nieuws - Naar AVROTROS.nl
Peter Pannekoek en Jan Jaap van der Wal leggen samen met presentator Harm Edens het nieuws van de afgelopen week onder de satirische loep. Dit seizoen van Dit was het nieuws zullen onder andere Frans Bauer, Stine Jensen, Kees van der Spek en Herman van der Zandt aanschuiven.
Invloed of bedrog? Trends en effecten van influencers op social media - Kijk op NPO Start
Denk je echt dat je in één dag rijk kan worden door wat domme trucjes van een of andere zelfverklaarde influencer? Ze beloven gouden bergen, maar hoe zit het nu echt? In Trap er Niet Influencer?! onderzoeken presentatoren Filemon Wesselink, Mark Baanders, Vera Verzijl en Sarah Bakker verschillende trends en invloeden van social media met een kritische en humoristische blik.
Hoe kwamen de moordenaars van Pim Fortuyn, Theo van Gogh en Peter R. de Vries aan hun wapens? - Kijk op NPO Start
In De Wapenroute volgt Sinan Can het spoor van drie historische Nederlandse moorden. Welke route heeft het moordwapen afgelegd, voordat de fatale kogels zijn afgevuurd? En wie leverde het wapen aan de moordenaar?
NOS: de belangrijke punten uit het regeerprogramma - Naar NOS.nl
Het kabinet is ambitieus over asiel en bouwen, maar stuit bij mest op grenzen. Vier maanden na het hoofdlijnenakkoord heeft het kabinet-Schoof het regeerprogramma gepresenteerd. Op NOS.nl lees je de belangrijke punten uit het regeerprogramma.
Troonrede van het Volk: hoe denk jij over Nederland? - Naar NPO Radio 1
NPO Radio 1 stelde in het weekend voor Prinsjesdag de 'Troonrede van het Volk' op, waarin de stem van de burger centraal stond. De radiozender liet jou aan het woord: mensen die dagelijks meemaken hoe het is om in Nederland te wonen, werken, kinderen op te voeden en oud te worden.
De Avondshow is terug! Duik in de waan van de dag met Arjen Lubach - Kijk op NPO Start
Arjen Lubach neemt op humoristische wijze de actualiteit met je door in De Avondshow, elke maandag- t/m donderdagavond en daarna direct op NPO Start.
Joost Vullings en Xander van der Wulp over de politieke Haagse week - Luister de podcast
Politiek journalisten Joost Vullings en Xander van der Wulp nemen in De Stemming van Vullings en Van der Wulp elke vrijdag de Haagse week door, met scherpe analyses, geruchten en voorspellingen.
Nationale Indië-herdenking - Kijk op NPO Start
Bij het Indisch Monument in Den Haag worden alle slachtoffers herdacht van de Japanse bezetting van toenmalig Nederlands-Indië. Op die dag in 1945 gaf Japan zich over en daarmee was in alle werelddelen het einde van de Tweede Wereldoorlog een feit.
De beste nieuwsverhalen uit het afgelopen half jaar De Dag - Luister de podcast
Tijdens de zomervakantie van team De Dag hoor je in de Zomerdag-reeks de beste podcastafleveringen van het afgelopen halfjaar. Onder andere afleveringen over het proces tegen Ali B., het profiel van Dick Schoof en kritiek op de NOS met het oog op de oorlog in Gaza.
Mis niks van de Spelen met RadiOlympia - Naar NPO Radio 1
Luister dagelijks naar RadiOlympia voor een flinke dosis sport van 09.30 uur tot 23.00 uur. Wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters. Met analisten, oud-sporters en verslaggevers vanuit Parijs, zo hoor je Erben Wennemars als vliegende keep voor het allerlaatste nieuws.
Amerika kiest: van de laatste peilingen tot de nieuwste countryhit - Luister de podcast
Joe Biden stapt uit de race, Donald Trump wordt bijna vermoord: de Amerikaanse verkiezingen worden gekker en gekker. Waar eindigt dit? NOS-correspondenten Marieke de Vries, Rudy Bouma en Ryan Hermelijn nemen je in Amerika kiest mee op reis door de Verenigde Staten om daar achter te komen en bespreken al het verkiezingsnieuws.
Zo kwam het monument voor Peter R. de Vries tot stand - Kijk op NPO Start
Het Monument voor Peter R. de Vries 'Tegen alle stromen in' is onthult op het Leidseplein in Amsterdam, vlakbij de plek waar Peter werd neergeschoten. Jacqueline, Kelly en Royce de Vries, kunstenares Rini Hurkmans, burgemeester Femke Halsema en buurtbewoners van het Leidseplein komen aan het woord; zij halen herinneringen op aan de traumatische gebeurtenis en vertellen over het belang van het monument.
Documentaireserie en podcast De Echo van MH17: nabestaanden vertellen - Kijk op NPO Start
In De echo van MH17 vertellen nabestaanden en betrokken professionals hun verhaal. Wordt de leegte gevuld na tien jaar? Is er ruimte voor heling? Over verlies en heimwee maar ook over doorleven en veerkracht. De gelijknamige podcast gaat terug naar vier sleutelmomenten en is te horen via NPO Luister.
De Co-Med crisis: mislukte marktwerking in de zorg - Luister de podcast
Een bericht van een jeugdvriend brengt onderzoeksjournalistPaul Schram op het spoor van misstanden bij huisartsenketen Co-Med. Jarenlang spreekt hij verschillende direct betrokkenen en krijgt in De Co-Med crisis een onthutsend beeld van de mislukte marktwerking in de zorg. Over patiënten die in de kou staan, machteloze toezichthouders en een frauduleuze ondernemer.
Terugblik op ramp met MH17: de aanloop, dag van de ramp en de nasleep - Naar NOS.nl
Vlucht MH17 werd boven Oekraïne uit de lucht geschoten. In drie video's reconstrueert NOS wat er op die fatale 17 juli 2014 gebeurde, wat eraan voorafging en wat er gebeurde na de ramp.
Het gevoel van de Vierdaagse - alsof je erbij bent - Kijk op NPO Start
Sosha Duysker en Herman van der Zandt presenteren in Het gevoel van de Vierdaagse het laatste nieuws, portretten van betrokkenen en alles wat met wandelen en de Nijmeegse Vierdaagse te maken heeft.
Was Oom Matje een meedogenloze SS-er of hielp hij Joden? - Luister de podcast
In een bruine kroeg in Maastricht hangt, tussen de foto's van de stamgasten, het portret van Oom Matje, de oudoom van journalist Mijke van Wijk. Hij blijkt een veroordeeld Waffen-SS-er en ze vindt zijn rechtbankdossier. Maar wie is oom Matje nou werkelijk? Een meedogenloze SS-er zegt de één. Hij gebruikte zijn positie om Joden te redden, verklaart een ander. Een podcast over dubbellevens, spionage en broederliefde.
Wie hielp Volkert van der G. aan het pistool waarmee hij de aanslag pleegde? - Luister de podcast
Volkert van der G. is de moordenaar van Pim Fortuyn, maar wie hielp hem aan het moordwapen? Die vraag kent na ruim twintig jaar nog steeds geen bevredigend antwoord.
Dan krijgt Argos-journalist Eric Arends een vertrouwelijk politierapport in handen en begint in Vriend van Volkert een zoektocht naar antwoorden op openstaande vragen in een zaak die Nederland ten diepste schokte.
Hierom zijn zedenzaken zoals die van Ali B zo complex - Naar EenVandaag
In de zedenzaak tegen Ali B eiste het OM een celstraf van drie jaar tegen de rapper vanwege twee verkrachtingen en twee aanrandingen. Het was de eerste 'The Voice'-zaak die voor de rechter kwam. Lang niet alle zedenfeiten halen namelijk de rechtszaal. Oud-zedenrechercheur Irene Kersten legt bij EenVandaag uit waarom dit soort zaken zo ingewikkeld zijn.
Drie nieuwe ministeries voor kabinet-Schoof: 'Dat gaat zeker in de papieren lopen' - Naar NPO Radio 1
Kabinet-Schoof krijgt drie nieuwe ministeries. Deze drie krijgen geen nieuw gebouw, maar wel een naambord, ambtelijke top en er zullen verhuizingen plaatsvinden zodat de ministeries gehuisvest kunnen worden. "Dit mag niet meer dan een paar miljoen gaan kosten", zegt oud-topambtenaar Roel Bakker bij Spraakmakers.
Zoon van veroordeelde Capitoolbestormer waarschuwt voor opkomst extreemrechts - Kijk video
De 27-jarige Dakota Adams groeide op onder het juk van zijn extreemrechtse vader, Stewart Rhodes. Die zit een 18-jarige celstraf uit vanwege zijn leidende rol bij de Capitoolbestorming. Dakota is nu kandidaat voor de Democraten in Montana. Nieuwsuur gaat bij hem langs.
De verhalen achter de spelers en staf op het EK 2024: 'Modrić was een vluchteling' - Naar NPO Radio 1
Ken je de podcast Heroes and Humans of Football? Daarin duikt journalist Simon Kuper in bijzondere verhalen over spelers, trainers en bestuurders. En deze verhalen zijn niet alleen voor voetballiefhebbers, maar ook voor diegenen die minder met het spel hebben. Hij lepelde een paar bijzondere feitjes over EK-deelnemers op in Villa VdB.
De verkiezingsuitslagen van Nederland en Europa in NOS Europa kiest - Kijk op NPO Start
In NOS Europa kiest gingen de Europese lijsttrekkers van de negen grootste partijen in discussie over thema’s als internationale veiligheid, migratie en landbouw. Kijk nu terug naar het verslag en de duiding van de Nederlandse stemming en de Europese uitslagen.
Europees verkiezingsdebat in Op1 - Kijk op NPO Start
De Europese lijsttrekkers van PVV, GroenLinks/PvdA, VVD, NSC, BBB, D66 en CDA in debat in Op1 over onder meer veiligheid, migratie, landbouw en de verschuivingen in het politieke landschap.
Waar het de komende 5 jaar in de EU over gaat - Kijk video
Waar het in de EU de komende vijf jaar over zal gaan is al voorzichtig te voorspellen. Nieuwsuur blikt vooruit, aan de hand van een uitgelekte EU-agenda. Klimaat lijkt nauwelijks meer op de planning te staan, terwijl veiligheid en defensie rijkelijk op de agenda staan.
Rutger Castricum voelt politici aan de tand in De Hofkar - Kijk op NPO Start
De Hofkar gaat weer de weg op! In aanloop naar de Europese verkiezingen stapt presentator Rutger Castricum weer achter het stuur van zijn taxi om Nederlandse politici, die een gooi doen naar een zetel in Brussel, mee te nemen voor een ritje.
Wie is Dick Schoof, premier in spe? - Luister podcast
Twee vrienden van Dick Schoof schetsen in podcast De Dag samen met politiek verslaggever Wilma Borgman een profiel van Dick Schoof: de topambtenaar die naar het Torentje verhuist.
Douze Points: podcast over hoe de verkiezingen leven in andere Europese steden - Luister de podcast
In deze podcast praat Dieuwke Teerstra in 12 minuten met correspondenten uit 12 verschillende Europese hoofdsteden over de Europese Verkiezingen. Hoe leven de verkiezingen dáár? Hoe kijken de Italianen naar de Unione Europea? Wat willen de Ieren van Brussels? En wat willen de Fransen vooral niet van Bruxelles?
Danny Ghosen laat de gevolgen van Europees cocaïnegebruik in Ecuador zien - Kijk op NPO Start
In korte tijd is Ecuador de spil in de internationale cocaïnehandel geworden. Danny Ghosen praat in Danny ter plekke met mensen die daar de dupe van zijn: Ecuadorianen die in angst leven en hun leven niet zeker zijn.
Hoe AI (nu al) de verkiezingen beïnvloedt - Kijk op NPO Start
In 2024 gaan wereldwijd miljarden mensen naar de stembus. Het is ook het jaar waarin kunstmatige intelligentie (AI) doordendert. Volgens experts een spannende combinatie, want hoewel AI-tools al ingezet worden bij verkiezingscampagnes, zijn er nog geen regels voor. Deze serie is onderdeel van Nieuwsuur Ophef.
Wat zegt een wipkip-wijk in Stockholm en de patatfriet-grens in Maastricht over stemgedrag? - Kijk op NPO Start
Wat beïnvloedt het stemgedrag? Electoraal geograaf Josse de Voogd wandelt in Aangehaakt in Europa op zijn kenmerkende wijze door Europese steden en trekt parallellen tussen het stemgedrag in het buitenland en in Nederland. Wie profiteert er van Europa en wie niet?
Plakshot over internationale politiek in Amerika, Brussel en... Nederland - Kijk op NPO Start
Roel Maalderink bespreekt in Plakshot de actualiteit met mensen op straat en kijkt dit seizoen met zijn satirische blik ook over de grens. Hij verslaat de Amerikaanse verkiezingen en onderzoekt hoe goed Europarlementariërs voorbereid zijn op een rechtse wind.
Ook in Nederland is er genoeg te bespreken. Zo gaat het over de eindeloos durende formatie, komt Schiphol met een oplossing voor de overlast en mengt Nederland zich in de oorlog met Oekraïne.
Europa Express: wat moet je weten en waarom moet je stemmen? - Naar VPRO.nl
Bureau Buitenland stapt de komende tijd aan boord van de Europa Express en volgt het spoor naar de Europese verkiezingen. Want van 6 tot 9 juni gaat Europa naar de stembus. Wat moet je weten voordat je gaat stemmen en waarom zou je ook alweer gaan stemmen?
Nieuwsuur Ophef: de onzichtbare invloed van AI op de verkiezingen - Kijk op NPO Start
Gaat AI onze verkiezingen beïnvloeden? Dit jaar mogen miljarden mensen stemmen én AI dendert door. Volgens experts een spannende combinatie, want hoewel campagneteams AI-tools al inzetten, zijn er nog geen regels voor. Hoe ver gaan de tools? Nieuwsuur Ophef ontdekt: verder dan hun eigen regels toestaan.
Nationale Herdenking 4 mei - Kijk terug
De NOS Nationale Herdenking begint traditiegetrouw met de 4 mei-voordracht in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Om 20.00 uur is het twee minuten stil, gevolgd door de kranslegging bij het Nationaal Monument op de Dam.
De wereld achter koninklijk protocol en etiquette - Luister op NPO Radio 1
Coen Verbraak gaat in De Publieke Tribune in gesprek met etiquette-experts en protocolprofessionals over het belang van etiquette en de wereld achter koninklijk protocol.
Praat mee met interactief nieuwsprogramma Dit is Nederland - Kijk op NPO Start
Aan het einde van iedere werkdag verzamelt Nederland zich, online én fysiek, in het nieuwscafé van Dit is Nederland om de dag door te nemen. Ook is er voor mensen thuis, voor jou, volop gelegenheid om mee te doen! Vanuit de huiskamer, of waar je ook maar bent, kan je direct meepraten.
Even Tot Hier neemt je op geheel eigen muzikale wijze mee door het nieuws van de week - Kijk op NPO Start
Niels van der Laan en Jeroen Woe maken in Even tot hier op geheel eigen wijze én in razend tempo een muzikale voorstelling van de week. Met natuurlijk ook dit seizoen de muzikale gast, het liedje van één minuut, de scherpe grappen en rake observaties. Riemen vast om op razend tempo al het nieuws de revue te laten passeren.
Tata Steel: leven en brood of een grote ziekmaker? - Kijk op NPO Start
De bewoners van IJmond staan recht tegenover elkaar. Voor velen is de staalfabriek hun leven en brood, terwijl andere bewoners zich ernstig zorgen maken over hun gezondheid. De fabriek belooft te vergroenen, maar is het wel snel genoeg? Documentaireserie STAAL volgt vier jaar lang de staalfabriek Tata Steel en omwonenden.
Poetin en het Westen in tijden van oorlog - Kijk op NPO Start
Bijna twee jaar na de Russische invasie van Oekraïne zien we in Putin and the West: At War hoe het eerste jaar van de oorlog verliep en vertellen president Zelensky, Boris Johnson, CIA-directeur Bill Burns en VN-secretaris-generaal Antonio Guterres over hun pogingen om de oorlog te beëindigen en een wereldoorlog te voorkomen.
Sjors Fröhlich over de Commissie Van Rijn (waar hij zelf in zat) - Luister de podcast
De conclusies van de Commissie Van Rijn over grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroepen waren keihard en zorgden voor veel opschudding. De Ombudsman Margo Smitgaat in Achter de klacht in gesprek met het enige commissielid die ook zelf ooit werkte in de media: Sjors Fröhlich. Met hem bespreekt zij het rapport met de man die eraan meeschreef en ze kijken samen naar de toekomst
De gevolgen van Nederlands (buitenland)beleid in conflicten - Luister de podcast
In Achter de Frontlinie spreekt buitenlandjournalist Bram Vermeulenmet reizigers over de hele wereld. Journalisten, wetenschappers en experts kijken kritisch naar onze rol aan de frontlinies van deze tijd. Wat zijn de gevolgen van Nederlands (buitenland)beleid? En welke plek nemen we in, in Europa, het Westen en de wereld?
Biden vs Trump, wie is de zwakste schakel? - Luister op NPO Radio 1
Het staat eigenlijk al vast: Joe Biden en Donald Trump gaan het in november tegen elkaar opnemen bij de presidentsverkiezingen. Super Tuesday, als hun partijen in veel staten tegelijk de favoriete kandidaat kiezen, lijkt niet heel spannend te worden.
Maar dat klopt niet helemaal. Want zowel Biden als Trump vertonen grote zwaktes en stoten kiezersgroepen af. Wat zegt dat over hun kansen in november? Je hoort het in podcast De Dag.
Joost Klein presenteert Eurovisie Songfestivallied 'Europapa' bij Lubach - Kijk op NPO Start
Op donderdag 29 februari bracht Joost Klein zijn nummer 'Europapa' uit bij een speciale middageditie van De Avondshow met Arjen Lubach. Daar vertelt hij ook het verhaal achter zijn Songfestivallied.
Oost-Europese sekswerkers lopen binnen Europa groot risico op mensenhandel en uitbuiting - Kijk op NPO Start
Pointer laat zien dat Oost-Europese sekswerkers grootschalig naar het buitenland, waaronder Nederland, worden gelokt. Wat gaat er precies schuil achter de advertenties? Een internationaal onderzoeksteam onderzoekt op digitale wijze hoe deze sekswerkers slachtoffer kunnen worden van mensenhandel en uitbuiting. Deze werkwijze wil de Nederlandse politie ook toepassen, omdat de achterliggende criminele netwerken met de huidige aanpak buiten schot blijven.
Ontknoping Marengo-proces: megazaak na bijna zes jaar voorbij - Naar NOS.nl
Het Openbaar Ministerie noemt het een 'goed geoliede moordorganisatie': de groep van Ridouan Taghi en Said R. Ze stonden terecht in het zogenoemde Marengo-proces, een ongekende zaak in Nederland, die op 27 februari eindigde met de uitspraken. Taghi en R. krijgen levenslang. Op NOS.nl lees en kijk je alles over deze zaak.
In Nieuwsuur: wat betekent Taghi's vonnis voor de georganiseerde misdaad? - Kijk op NPO Start
Hoofdofficier De Smet over het Marengo-proces. Ridouan Taghi moet levenslang de gevangenis in, net als Saïd R. en Mario R. Na bijna zes jaar en 142 zittingsdagen deed de rechter vanochtend uitspraak. Te gast: Janneke de Smet-Dierckx, hoofdofficier van het Landelijk Parket.
Achter de poorten van Ridouan Taghi's EBI, de strengste gevangenis van ons land - Luister op NPO Radio 1
De EBI is de strengste gevangenis van ons land, waar de gevaarlijkste en bekendste criminelen zitten. Er gelden uitzonderlijke regels en procedures. In De Dag vertelt advocaat Hettie Cremers hoe het er in de EBI uitziet en hoe streng het gevangenisregime er is. Ze komt er zelf regelmatig, want ze heeft een cliënt die vastzit in de EBI en een oud-cliënt van haar, Lau G., pleegde er zelfmoord - naar eigen zeggen vanwege het strenge regime.
In Sophie & Jeroen: over levenslang Ridouan Taghi - Kijk op NPO Start
Na zes jaar en 142 zittingsdagen heeft de rechtbank eindelijk uitspraak gedaan in het Marengo-proces: levenslang voor Ridouan Taghi en twee medeverdachten. Saskia Bellemans en John Lucas, hoofdofficier van het Landelijk Parket schuiven aan.
Podcast over het grootste en meest beruchte escortbureau van Nederland - Luister de podcast
Margretha van de Laar is zangeres, fitnessgoeroe én eigenaar van het grootste en meest beruchte escortbureau van Nederland. Met haar miljoenenimperium laat ze een spoor van vernieling achter. Ze spint een web van misleiding, oplichting en bedrog, maar bleef jarenlang uit handen van justitie. Hoe kon dat gebeuren?
De radicalisering van Wilders: een geschiedenislesje in Op z'n kop - Luister de podcast
Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen praten met voormalig VVD-lid en huidige BBB-senator Gert-Jan Oplaat in Op z'n kop. Hij werkte als Kamerlid lange tijd samen met Geert Wilders, toen nog lid van de VVD. Opvallend genoeg was Wilders in die tijd nog een stuk gematigder. Hoe heeft Wilders zo kunnen radicaliseren? En valt Wilders eigenlijk nog wel te deradicaliseren?
Zembla in het kort: van de Chinese macht over onze medicijnen tot misstanden in de kalvertransport - Kijk op NPO Start
In de online-serie Zembla Onderzoekt nemen journalisten Lisa Dekker en Lilit Martirosova je in een kwartier mee door Zembla's onderzoeksdossiers. Wat is er precies onthuld? Hoe is het onderzoek tot stand gekomen en wat is de impact ervan geweest op de maatschappij?
Wie was Dries van Agt? - Naar NPO Kennis
Van Agt was een kleurrijk politicus met een opvallende woordkeuze, ook wel 'Agtiaans' genoemd. Elf jaar bedreef hij landelijke politiek, waarvan vijf als premier. Regelmatig kwam hij onder vuur te liggen. Of het nou de Drie van Breda, treinkaping De Punt, of een gemiste bespreking ten faveure van een fietstour is - Van Agt was zeker niet onomstreden.
Op NPO Kennis een portret van de oud-premier die op 5 februari 2024 overleed.
Loopt de Nederlandse samenleving in 2040 vast door vergrijzing? - Naar website
De toekomst is grijs toont de gevolgen van de snelle vergrijzing van Nederland met een docuserie, podcast en debat. Persoonlijke verhalen maken duidelijk dat er iets moet gebeuren om te voorkomen dat in 2040 de samenleving totaal vastloopt door het grote aantal ouderen.
De haat-liefde verhouding tussen boeren en Europa - Kijk video
Overal in Europa trekken boeren de straat op om te protesteren. Met verschillende redenen, maar overal óók tegen 'regeltjes uit Brussel'. In deze explainer duikt NOS op 3 in de haat-liefdeverhouding tussen boeren en de EU.
In gesprek over de werkcultuur en grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep - Kijk op NPO Start
Naar aanleiding van het onderzoek van de Commissie-Van Rijn spreekt Coen Verbraak in Buiten beeld met Jeroen Pauw, Janine Abbring, Hanneke Groenteman, Amber Kortzorg, Mart Smeets, Arjan Lock en Jan Slagter, én mensen 'achter de schermen' over de werkcultuur bij de publieke omroep. Het onderzoek richtte zich op grensoverschrijdend gedrag, maar wáár liggen die grenzen en wie bepaalt dat?
Podcast De Dag: terug naar het Turkse rampgebied - Luister op NPO Radio 1
Tien maanden na de zware aardbeving van 6 februari maakte NOS-buitenlandredacteur Gulsah Ercetin een bijzondere reis door het Turkse rampgebied. Voor de podcast hield ze een audiodagboek bij.
Is Europa voorbereid op oorlog? - Kijk video
Moet Europa zich voorbereiden op een oorlog met Rusland, kunnen de EU en Oekraïne in de toekomst nog op de Amerikanen rekenen? In deze video van Nieuwsuur kijken we naar het de staat van de Nederlandse landmacht, en naar de Europese defensie-industrie, die maar moeizaam op gang komt.
Hier zie je de Nationale Holocaust Herdenking - Kijk op NPO Start
De NOS maakt twee programma’s over de Nationale Holocaust Herdenking: een rechtstreekse uitzending overdag en een uitgebreide terugblik in de vooravond. De rechtstreekse uitzending begint met de stille tocht naar het Spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’ waar kransen worden gelegd en toespraken worden gehouden.
De botsende strijd voor vrijheid door activistische Generatie Z in Florida - Kijk op NPO Start
Generatie Z wordt ook wel gezien als de meest activistische generatie sinds de jaren zeventig. De slag om Florida schetst een portret van deze jongeren in het jaar van de presidentsverkiezingen in de VS. De vrijheid die zij opeisen botst echter met andere vrijheden, en nergens komt die botsing zo aan de oppervlakte als in Florida.
De gehandicaptenzorg moet anders, maar hoe? - Kijk op NPO Start
De gehandicaptenzorg loopt vast en dus starten familieleden steeds vaker eigen wooninitiatieven, als tegenhanger van grote instellingen. Hoe wenselijk, haalbaar en betaalbaar zijn zulke alternatieven?
Rutger in gesprek met Groningers en politici over het opnieuw opendraaien van gaskraan - Kijk op NPO Start
Bij het eerste beetje vorst draait het kabinet de Groningse gaskraan gewoon weer open. Wat doet dit met het vertrouwen van Groningers?
In De Hofbar geeft Rutger Castricum de ruimte aan emoties vanuit de samenleving met betrekking tot de Haagse politiek. In iedere aflevering praat Rutger met burgers en politici, om zo dichter bij elkaar te komen.
De strijd om de Zuid-Chinese Zee - Naar Nieuwsuur
De Zuid-Chinese Zee is een geopolitiek mijnenveld. China, andere landen in de regio én Amerika komen er steeds vaker met elkaar in aanvaring. Nieuwsuur reisde naar het gebied, om de strijd om de Zuid-Chinese Zee vast te leggen.
Economische vraagstukken voor millenials in Stand van Nederland: Generatie Next - Kijk op NPO Start
Willen jonge vaders meer zorgtaken op zich nemen? Wat is de economische schade van een piep in je oren? En is het nog aantrekkelijk om een familiebedrijf over te nemen? Stand van Nederland: Generatie Next bekijkt economische vraagstukken door de bril van millennials. Hoe staat het met de welvaart van generatie next?
Meld uw eigen consumentenklacht bij Meldpunt - Naar Max Meldpunt
Meldpunt haalt verhaal na een klacht of vraag van een consument. Met onder andere vragen over geldzaken, pensioen, zorg en aankopen. Zelf een klacht of misstand? Meld het hier.
De giftige lobby: de macht van chemiebedrijven - Kijk op NPO Start
Hoewel wetenschappers zich zorgen maken om de relatie tussen pesticiden en ziektes, stuiten plannen om de middelen af te bouwen op grote weerstand. Het omstreden Glyfosaat mag de komende tien jaar verkocht blijven worden en een wet om het gebruik van pesticiden in 2030 te halveren veegt het Europees Parlement van tafel.
Welke tactieken gebruikt de lobby en waarom is dat zo succesvol? Pointer onderzoekt de macht van de pesticidenlobby.
Pointer pakt samen met jou de kwesties van nu aan - Naar Pointer
Pointer is het platform voor onderzoeksjournalistiek van KRO-NCRV op zowel tv als op radio als online. Ze houden je scherp en pakken de kwesties van nu aan. Voor jou en met jou: op basis van jouw tips signaleren ze misstanden en systeemfouten. Op de site vind je artikelen en tv- en radio-uitzendingen.
Moeten mannen fysiek weer sterk worden en de leiding nemen? - Kijk op NPO Start
Mannen worstelen met hun positie in de samenleving. Je wordt als man al snel gezien als toxisch of té mannelijk. Influencers als Andrew Tate hebben de oplossing: de man moet weer een alfaman worden. Maar wat voor gevolgen heeft deze beeldvorming? En waarom zijn deze ideeën zo populair onder jongeren? Medialogica onderzoekt Het beeld van de masculiene man.
Waarom start juist Zuid-Afrika een genocidezaak tegen Israël? - Naar NPO Radio 1
De Zuid-Afrikanen beschuldigen Israël ervan dat de oorlog die het land voert in Gaza verder gaat dan zelfverdediging. De Israëli's zouden uit zijn op het collectief straffen en daarmee op het vernietigen van de Palestijnen.
Waarom voelt juist Zuid-Afrika zich geroepen om deze zaak te starten? Oud-correspondent Bram Vermeulen vertelt erover in Bureau Buitenland.
Het gevaar van de 'Epstein-lijst' - Luister op NPO Radio 1
De Epstein-zaak is al jaren een bron voor speculaties en complottheorieën. Onlangs vrijgegeven rechtbankdocumenten zorgen voor een nieuwe stroom aan nieuws- en nepnieuwsberichten. In De Dag hoor je journalist en Amerika-deskundige Laila Frank over de namen, de implicaties, de roddel en de achterklap en de risico's die daarmee gemoeid zijn.
Journalistieke detective over onzichtbare oorlogsdreiging - Kijk op NPO Start
Niemand die het ziet toont de nieuwe realiteit waarin hackers en spionnen de moderne soldaten zijn in een strijd die wordt gevoerd met desinformatie, digitale aanvallen en sabotage.
De serie volgt vijf strijders die vastbesloten zijn de waarheid aan het licht te brengen en de onzichtbare dreiging zichtbaar te maken.
Internationale, invloedrijke denkers in Wintergasten - Kijk op NPO Start
VPRO Wintergasten geeft het podium aan vier inspirerende internationale denkers en makers: econoom Noreena Hertz, schrijver en theatermaker Nino Haratischwili, zoöloog en klimaatactivist George Monbiot en trompettist Ibrahim Maalouf.
Jaaroverzicht NOS Journaal 2023 - Kijk op NPO Start
NOS Journaal kijkt terug naar grote en opmerkelijke nieuwsgebeurtenissen van het afgelopen jaar met onder meer de voortdurende oorlog in Oekraïne en de verkiezingswinst van de PVV.
De kersttoespraak koning Willem-Alexander - Kijk op NPO Start
Koning Willem-Alexander spreekt zijn jaarlijkse kerstboodschap uit. 'Het kerstfeest is een moment om eens in de spiegel te kijken. Een moment van bezinning. Dat begint bij de vraag wat vrede op aarde eigenlijk is.'
BOOS Eindejaarsshow 2023 in de Melkweg - Kijk video
Ook dit jaar trokken Tim Hofman en zijn team weer alles uit de kast om problemen op te lossen. In deze laatste aflevering van het jaar wordt in de Melkweg in Amsterdam teruggeblikt op de meest opvallende momenten van het jaar. Dat doet het BOOS-team samen met zijn kijkers.
Wederzijds begrip in tijden van oorlog tussen Israël en Palestina - Kijk op NPO Start
Ook bij Natascha van Weezel en Sinan Can denderen de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas hun leven binnen. Vriendschappen staan onder druk, ze ontvangen bedreigingen en worden uitgescholden. In dit programma pleiten ze voor herstel van de dialoog en vrede, zoeken ze steun bij dierbaren, en elkaar.
Gaat deze dierloze labaratorium-kaas de wereld redden? - Luister op NPO Radio 1
In de podcastserie Hoe kaas de wereld redt duiken podcastmakers Simon Heijmans en Marion Oskamp (De Brand in het Landhuis en De gestolen schilderijen van Jopie Huisman) in de techniek waarmee caseïne wordt gemaakt om kaas te maken zoals we die allemaal kennen, maar dan zonder dat daar dieren voor nodig zijn. Nog even en dan ligt de kaas in Amerika en in Nederland in de schappen.
Het Radiomoment van het Jaar 2023 - Naar NPO Radio 1
Het gesprek dat 3FM-dj Timur Perlin voerde met luisteraar Mark over LHBTIQ+-rechten is door een vakjury verkozen tot Het Radiomoment van het Jaar 2023. Dat is bekendgemaakt in het radioprogramma De Perstribune.
Jeroen Pauw gaat terug naar het aardbevingsgebied in Turkije - Kijk op NPO Start
Dit keer in Pauw in... reist Jeroen Pauw af naar het gebied in Turkije dat in februari 2023 werd getroffen door een zware aardbeving. Hij praat met bewoners en bekijkt daar hoe de hulp van de giro 555-actie is besteed.
De cartooncrisis: op zoek naar de grenzen van de vrijheid van meningsuiting - Luister op NPO Radio 1
Op 16 oktober 2020 werd de Franse geschiedenisleraar Samuel Patyop klaarlichte dag vermoord door een jihadist. Hij werd op straat onthoofd nadat hij in zijn klaslokaal een cartoon met Mohammed had getoond in een les over de vrijheid van meningsuiting.
In De Cartooncrisis gaat Stine Jensen op zoek naar de grenzen van deze vrijheid van meningsuiting. Moeten we rekening houden metgevoelighedenvan specifieke groepen, humor en religie? En hoe gaan we om met de debatten over censuur en kwetsuur, zoals bij de rellen rondom lentekriebels, gender, Roald Dahl of ‘woke’?
Ideeën uit de buurt voor een beter klimaat én vollere portemonnee - Kijk op NPO Start
Terwijl wereldleiders tijdens de Klimaattop in Dubai samenkomen om belangrijke beslissingen te nemen over klimaat, CO2-uitstoot en duurzaamheid, kijken presentatoren Anita Witzier, Klaas van Kruistum en Ersin Kiris in De top van onderop wat er lokaal en regionaal al in ons eigen land gebeurt.
Hoe ziet ons land er in 2040 uit als we nu niets veranderen? - Luister op NPO Radio 1
Wat zijn de effecten van vergrijzing? In De toekomst is grijs onderzoeken Astrid Cornelisse en Elles de Bruin hoe Nederland er in 2040 uitziet; het moment waarop de vergrijzing z’n hoogtepunt zal bereiken.
Astrid en Elles spreken met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaan op zoek naar oplossingen. Dat doen ze met oud en jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft.
Deze gevolgen heeft de triomf van de PVV voor je portemonnee - Naar eo.nl
Naast de focus op immigratie en asiel, heeft de partij van Geert Wilders ook duidelijke standpunten over wat er met toeslagen en de zorg moet gebeuren. Wat betekent de triomf van de Partij voor de Vrijheid eigenlijk voor onze economie, en dus voor jou? Geld of je leven rekent door.
Spindoctors: Hoe de campagne van de VVD mislukte - Luister op NPO Radio 1
De verkiezingen zijn geweest en de PVV is de grote winnaar. De VVD, 13 jaar lang de grootste partij van Nederland, maakte een paar kapitale fouten, vinden Raymond Mens en Julia Wouters in deze napraataflevering over de campagne.
Khalid & Sophie over de politieke aardverschuiving: 'laten we het óók over gevoel hebben' - Kijk op NPO Start
De PVV van Geert Wilders verraste vriend en vijand met een monsterzege van 37 zetels en rolt als winnaar uit de bus. Jeroen Pauw, Raoul Heertje, Rik Rutten en Simon van Teutem praten over de verkiezingsuitslag bij Khalid & Sophie.
NOS: Kabinetsformatie - Naar NOS.nl
Op 22 november waren de Tweede Kamerverkiezingen. Hier zie je alle uitslagen en de duiding. Wie zijn de nieuwe Kamerleden? En hoe gaat het met de kabinetsvorming? In deze collectie worden alle verhalen van de NOS over de verkiezingen verzameld.
Staan we meer open voor de open relatie? - Kijk op NPO Start
Het monogame huwelijk was lange tijd dé relatievorm. Inmiddels ziet een kwart van de jongeren een open relatie wel zitten, waarbij iemand zijn vaste partner vrijlaat ook met andere mensen te daten.
Hebben open relaties de toekomst als alternatief voor de monogamie met haar eeuwige trouw? Wat zegt dat over ons? En is een open relatie wel goed te houden of wordt dit uiteindelijk toch ingewikkeld? Praat mee op DIT.
Een zoektocht naar houvast, binnen het grotere Europese migratiebeleid - Luister op NPO Radio 1
Rob Timmerman vaart de helft van het jaar op een reddingsschip, op zoek naar mensen in verdrinkingsnood. Eén drenkeling houdt hem nog dagelijks bezig: de pasgeboren baby Sarah, die hij in 2016 uit een rubberboot redde. 'Wat is er van haar geworden?', vraagt Rob zich af.
Radiomaker Laura Stek vraagt zich op haar beurt in de podcast Waar is Sarah? af: 'Waarom wil Rob zo graag op zoek naar het inmiddels zeven jaar oude meisje?'
Buitenhof verkiezingsspecial: Pieter Omtzigt (NSC) en Frans Timmermans (GL-PvdA) - Kijk op NPO Start
Omtzigt en Timmermans zijn te gast in Buitenhof om te praten over de laatste en vooral meest beslissende dagen van de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen.
Wat gaat NSC nog doen in de laatste dagen van de campagne? En hoe zit dat met de nieuwe linkse combinatie GroenLinks-PvdA, kunnen zij die zo vurig gehoopte eindsprint zien aankomen? Welke troeven heeft lijsttrekker Frans Timmermans nog achter de hand?
Laatste weekend voor verkiezingen: hoe staan partijen ervoor? - Naar Nieuwsuur
Het is het laatste campagneweekend voor de verkiezingen, en de komende dagen beloven spannend te worden. Lijsttrekkers hebben nog een paar dagen om zwevende kiezers voor zich te winnen. Nieuwsuur stelt de vraag: Hoe staan ze ervoor? En wat viel er op aan de campagne tot nu toe?
BOOS met Omtzigt & Yeşilgöz: toeslagenschandaal geen 'bewust beleid' en woke 'een gevaar' - Naar NPO3.nl
De lijsttrekkers zijn soms een beetje vaag. Want hoe gaan de lijsttrekkers de plannen van de partij eigenlijk betalen? Wie wil met wie regeren? En op welke kiezers aast een partij eigenlijk? Dus: BOOS is op pad gegaan om eens om wat meer duidelijkheid te vragen.
Wat stemmen bewoners in de regio en waarom? - Kijk op NPO Start
Welke geografische diversiteit herbergt Nederland? Filmmaker Geertjan Lassche richt in Het land van Jan en alleman zijn camera op de regio. Wat maakt voor bewoners de regio uniek en waarin zijn ze gelijk, wat onderscheidt hen van ‘het westen’, wat gaan ze stemmen en waarom?
Pointer Factcheckt: worden er echt 1100 kolencentrales bijgebouwd in Azië? - Kijk op NPO Start
Volgens Fleur Agema van de PVV worden er in Azië 1100 kolencentrale bijgebouwd. Daarom zouden alle klimaatmaatregelen de prullenbak in moeten. Maar dat klopt niet. Dat onderzocht Pointer Factcheck.
De Verkiezingsdag: elke dag 20 minuten de diepte in - Naar NPO Radio 1
Podcast De Dag doopt zich tot de verkiezingen om tot De Verkiezingsdag. Elke dag praten we met deskundigen én vooral ook ervaringsdeskundigen over één politieke factor van betekenis in de aanloop naar die verkiezingen: van lijsttrekkers en campagneleiders, tot de achterban, het thuisfront en zwevende kiezers.
Stemstress: Zwevende jongeren checken stellingen in een levend kieswijzer spel - Kijk op NPO Start
Aan de hand van stellingen over verkiezingsthema's doet een groep jonge zwevende kiezers een live stemwijzer in de studio bij Stemstress. Onder leiding van Amber Kortzorg en Raïsha Zegelaar krijgen de jongeren informatie over de onderwerpen om er zo achter te komen op welke partij ze moeten stemmen.
Nieuwsuur in gesprek met Pieter Omtzigt - Naar Nieuwsuur
Pieter Omtzigts NSC staat bovenaan in de peilingen. Maar wat wil hij precies met het land, en is hij klaar voor het kabinet? Zaterdag 11 november schoof hij aan in Nieuwsuur.
Waarom we nieuwe politieke partijen moeten koesteren - Naar NPO Radio 1
Voor nieuwe partijen is het vaak moeilijk om zich staande te houden in het mediageweld van de verkiezingscampagnes. Maar ze dienen een belangrijk nut, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam: ze zorgen voor de broodnodige vernieuwing van het politieke systeem en de onderwerpen waarmee politici zich bezighouden.
Hoe beïnvloedt de beeldvorming in de media de politiek? - Kijk op NPO Start
Tim de Wit wandelt in Mediastorm met voormalig SP-Kamerlid Renske Leijten op de plek waar zij als Kamerlid tot rust kwam. Bij haar afscheid zei ze dat ze klaar is "met alle aandacht voor beeldvorming en machtspolitiek". Hoe functioneert de media en hoe hebben de media haar manier van politiek bedrijven beïnvloed?
Het WNL-debat met de nummers 2 op de lijst voor de verkiezingen - Kijk op NPO Start
Te gast zijn Nicolien van Vroonhoven van NSC, Sophie Hermans van VVD, Esmah Lahlah van GL/PvdA, Fleur Agema van PVV, Mona Keijzer van BBB, Eline Vedder van CDA en Jan Paternotte van D66.
Kom langs in het DIDD Verkiezingscafé! - Naar NPO Radio 1
Verschillende lijsttrekkers komen naar het Dit is de dag Verkiezingscafé en het mooie is dat jij daarbij kunt zijn! Samen met het publiek interviewen Tijs van den Brink, Margje Fikse en Joram Kaat elke dag, in een andere lokale kroeg, een uur lang een lijsttrekker.
Lijsttrekkers krijgen in aanloop naar de verkiezingen Kassa-stellingen voorgelegd - Kijk op NPO Start
Lijsttrekkers van acht politieke partijen reageren de komende drie weken op simpele Kassa-stellingen die ze kort en krachtig moeten toelichten. Het seizoen wordt afgetrapt met de vraag: Wat beloven de grootste partijen om de armoede aan te pakken?
Dit was het NOS-radiodebat met de grootste 16 partijen - Naar NPO Radio 1
Traditiegetrouw schuiven de grootste partijen aan in het NOS Nederland Kiest radiodebat op NPO Radio 1. Deze partijen deden mee: VVD, GL-PvdA, PVV, SGP, Volt, D66, CDA, SP, Bij1, BVNL, PvdD, CU, FvD, JA21, DENK en BBB.
Timmermans (GL/PvdA) en Omtzigt (NSC) over kernenergie, migratie en de pechgeneratie - Kijk video
Wat hebben Frans Timmermans en Pieter Omtzigt de jongere generatie te bieden? NOS op 3 organiseert in aanloop naar de verkiezingen gesprekken met partijleiders en jongere mensen.
Achter de schermen bij verkiezingsdebatten - Luister op NPO Radio 1
Zijn grote verkiezingsdebatten met veel lijsttrekkers nog van deze tijd? Dominique van der Heijde (chef van de politieke redactie van de NOS) is al ruim twintig jaar nauw betrokken bij het organiseren van verkiezingsdebatten. Hoe hou je het spannend, zonder de 'inhoud' uit het oog te verliezen en iedereen aan het woord te laten? Hij vertelt erover in De Dag, een podcast van de NOS.
De 17 grootste politieke partijen uitgelegd - Kijk video
Om een beetje goed voorbereid naar de stembus te gaan op 22 november, legt NOS op 3 zeventien politieke partijen aan je uit. Dat zijn er nogal wat, dus je kunt de partijen ook los van elkaar bekijken.
Wat is er veranderd sinds de vorige verkiezingen van 2,5 jaar geleden? Nieuwe partijen, nieuwe samenwerkingen en vooral veel nieuwe gezichten. NOS op 3 duikt in de verkiezingsprogramma's, bespreekt de lijsttrekkers en kijkt hoe de partijen in het nieuws zijn gekomen.
Online serie van Nieuwsuur: Buiten het Binnenhof - Kijk op NPO Start
Naast aandacht voor de politieke partijen en hun lijsttrekker op het Binnenhof, is Nieuwsuur ook in het land bij de kiezers. Reportageserie Buiten het Binnenhof gaat op zoek naar het antwoord op de vraag hoe het Nederlandse electoraat aankijkt tegen de politiek in het afgelopen jaar en wat de verwachtingen zijn.
Stand van Nederland: Koplopers - Kijk op NPO Start
Wat kunnen we doen met bliksemwater? En hoe wordt groene (palm)olie gemaakt? Raquel Schilder bezoekt in Stand van Nederland: Koplopers vijf verschillende plekken waar ondernemers baanbrekende groene ideeën hebben die we nu al kunnen toepassen. Uitvindingen die ons klimaat kunnen verbeteren.
3Vraagt: zo gaan jongeren de Tweede Kamerverkiezingen in - Naar NPO3.nl
Naar welke partijen kijken jonge mensen deze verkiezingen? Heeft de politiek eigenlijk wel genoeg oog voor de jonge generaties? En welke partij is dé jongerenpartij? 3Vraagt zoekt ’t uit.
Kati Piri (GL-PvdA) en Alexander Hendriks (BBB) in debat over migratie - Luister op Pointer
Het kabinet Rutte viel over het asielbeleid en daarmee wordt het een belangrijk thema binnen de verkiezingen. Asielzoekers vormen echter maar 10 procent van de migranten. Hoe verhouden we ons tot de arbeidsmigranten en vluchtelingen. In deze Pointer-uitzending een debat met Kati Piri (Groenlinks-PvdA) en Alexander Hendriks (BBB).
Terugblik op het College Tour verkiezingsdebat in Nieuwsuur - Kijk op NPO Start
Nieuwsuur blikt terug op het eerste televisiedebat voor de Tweede Kamerverkiezingen, zondag 22 oktober in College Tour. Het was de eerste keer dat Dilan Yesilgöz (VVD), Frans Timmermans (PvdA/GroenLinks), Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) naar voren treden als potentieel premier van Nederland. Nieuwsuur analyseert hoe het debat verliep.