Actualiteit & Achtergrond

Fun Fact: de publieke omroep is met afstand de grootste journalistieke organisatie van Nederland.

Met de nieuwsverslaggeving van de NOS en in aanvulling daarop de verdiepende actualiteitenprogramma’s van de verschillende omroepen, blijf je op de hoogte van wat er speelt in je directe omgeving en de rest van de wereld. In aanvulling daarop zorgen kritische, opiniërende programma’s en talkshows voor impact en een levendig en divers publiek debat.

De rol van de journalistiek

Journalistieke programma’s van de NPO controleren de macht en brengen de gevolgen van politieke besluitvorming voor je in kaart. Naar aanleiding van deze programma’s worden dan ook vaak kritische vragen gesteld in de Tweede Kamer en komen onderste stenen boven.

Maatschappelijk belang

De journalistiek van de NPO bewijst keer op keer haar journalistieke waarde en maatschappelijk belang. De afgelopen jaren zijn er Tegels - de belangrijkste journalistieke prijs in Nederland – gewonnen door onder andere KRO-NCRV’s Pointer met Het schaduwleger van Europa, BNNVARA’s Retour Kalifaat, NOSop3-interactive De stemmen bij de MH17 en NOS-NTR’s Nieuwsuur met Hoe de richtlijnen in de ouderenzorg veranderden. Al deze belangrijke verhalen zijn onder andere terug te vinden op deze pagina.

Vragen of opmerkingen? Die kun je hier achterlaten.