Kennis & Educatie
368 tips
Een beter milieu begint niet alleen bij jezelf - Kijk op NPO Start
Onze wereld warmt in hoog tempo op. Als we dat tij willen keren is een ingrijpende transitie van onze economie nodig. Welke bedrijven nemen het voortouw? Wie of wat staat juist op de rem? Wat houdt ons tegen om voorop te lopen?
In het nieuwe seizoen onderzoekt het team onder andere het massale retourneren van pakketjes, de file op het stroomnet en wat ons tegenhoudt om plastic te gaan recyclen.
Een exclusief kijkje achter de schermen bij het Rijksmuseum - Kijk op NPO Start
Het Rijksmuseum opent haar deuren in Geheimen van het museum. Conservatoren, restauratoren en andere medewerkers laten plekken en schatten zien die het publiek normaal niet te zien krijgt. Achter ieder stuk in de schatkamer van Nederland schuilt een uniek verhaal.
Kinderbloed drinken en hiv in vaccins: je hoort deze misinformatie gewoon op Spotify - Lees op Pointer
In podcastland wemelt het van de misinformatie. Pointer onderzocht twee jaar aan podcasts en vond 30 Nederlandse podcasts die structureel misinformatie verspreiden. Van een elite die kinderbloed zou drinken om jong te blijven, tot vaccins die vol zouden zitten met hiv: Pointer kijkt naar de meest bijzondere claims en of podcasters hiermee over de schreef gaan.
Hein: geestige (letterlijk én figuurlijk) familieserie met een indrukwekkende Nederlandse sterrencast - Kijk op NPO Start
Wanneer Hein met zijn vader een zomer doorbrengt op de begraafplaats waar zijn opa beheerder is, doet hij een ontdekking. Hij kan de doden zien én met ze praten! En praten doen de geesten maar wát graag. Samen beleven ze allerlei avonturen en Hein leert bijzondere lessen over het leven én de dood.
Deze vrouwen zorgen, ondanks eigen uitdagingen, vol overgave voor anderen - Kijk op NPO Start
In Mantel der liefde volgen we Aliye, Oznur, Latifa, Fatma en Habiba: mantelzorgers met een Turkse of Marokkaanse achtergrond. Met weinig middelen en vaak beperkte taalkennis zetten zij zich dag in, dag uit, in voor hun naasten. Hun verhalen getuigen van verbondenheid en een sterke wil om elkaar te helpen.
Week van de Mediawijsheid - Naar NPO Kennis
Van 8 tot en met 15 november 2024 is de Week van de Mediawijsheid waarin aandacht wordt gevraagd voor kritisch, leerzaam en vooral positief mediagebruik. Kom in deze collectie meer te weten over media: van algoritmes en AI tot deepfakes en nepnieuws.
Zo zag het leven eruit voor de val van de Muur - Luister de podcast
Journalist Ulrike Nagel maakte die Wende van heel dichtbij mee. Als Oost-Duits meisje van tien zag ze hoe in 1989 de Muur viel. Nu vraagt Ulrike zich af hoe haar eerste levensjaren in de DDR haar gevormd hebben. In Over de Muur gaat zij op zoek naar welke rol Nederland speelde in de DDR. Welke invloed had Nederland op de Koude Oorlog en wat was hiervan te merken in Nederland?
Leer meer over de Amerikaanse verkiezingen - Naar NPO Kennis
Wie is Kamala Harris? Wie is Donald Trump? Hoe werkt het Amerikaanse kiesstelsel? En wat is democratie? Antwoorden vind je bij NPO Kennis.
Durf jij te kijken achter de schermen van jouw consumptiegedrag? - Kijk op NPO Start
In Ketens neemt Natasja Gibbs je mee naar de andere kant van de wereld, waar we de échte kosten van onze levensstijl blootleggen. Wie betaalt de prijs voor jouw gemak? Welk effect heeft jouw consumptiegedrag op de mensen die de producten maken?
Bori: de wereld op een broodje - Kijk op NPO Start
Chef Kai praat met collega-chefs over hun achtergrond en meest dierbare gerechten. Geïnspireerd hierop creëert chef Kai vervolgens een eigen broodje. Bori schijnt licht op de verscheidenheid aan keukens die het Nederlandse culinaire landschap maken.
Kilo's kunst en meer onverwachte schatten in nieuw seizoen Tussen Kunst & Kitsch - Kijk op NPO Start
Tussen Kunst & Kitsch start vanuit Kasteel Ruurlo. Onder de ontdekkingen zijn onder andere een beeldje van de bekende beeldhouwer Hildo Krop, een kanon van 60 kilo en twee zilveren kandelaren die op een speltafel werden gebruikt.
Tussen Kunst & Kitsch Extra praat verder over een bijzonder voorwerp, een aansprekend verhaal of een opvallende ontwerper of kunstenaar.
Ga met deze ervaren gids mee op een unieke wandeling door Amsterdam - Naar de rondleiding
Het ogenschijnlijk seculiere en vrijgevochten Amsterdam heeft verrassend diepe katholieke wortels. Dat ontdekt schrijver en columnist Stephan Sanders in De andere kant van Amsterdam. Ga mee met deze exclusieve rondleiding langs religieuze schatten in de hoofdstad, vanuit je stoel óf door de stad.
Een unieke tocht door spiritueel en katholiek Amsterdam - Kijk op NPO Start
Langs de Amsterdamse grachten en in de smalle steegjes zijn vele spirituele schatten verborgen. In De andere kant van Amsterdam gaat schrijver Stephan Sanders opzoek naar deze verhalen onze hoofdstad. En hij gaat in gesprek met Amsterdammers die, tegen de seculiere stroom in, gelovig zijn. Hoe katholiek is de 750-jarige stad nog?
Duurzame en inclusieve ontwerpen onder de aandacht tijdens de Dutch Design Week - Kijk op NPO Start
Nederland zit muurvast. De diverse en meerkleurige samenleving geeft spanningen, het klimaat is een constant punt van zorg en ons consumptiegedrag draagt niet bij aan een betere wereld. Het moet anders, maar hoe? In De Wereld van Dutch Design gaat Nadia Moussaid bij Nederlandse designers op zoek naar nieuwe oplossingen voor grote vraagstukken.
Hier vind je alles van de VPRO over de Dutch Design Week (DDW).
Serieoplichters, fashion fraudeurs en witwasserij aan het licht gebracht - Kijk op NPO Start
Dossier Opgelicht?! ontrafelt de meest onthutsende praktijken van oplichters. Aan de hand van verdrietige verhalen van hun strijdbare slachtoffers onderzoeken we: Wat drijft hen? Waar zijn ze? En hoe stoppen we ze?
Een potje Hollandse humor in De slimste mens België - Kijk op NPO Start
Ook onze zuiderburen hebben hun versie van dit populaire quizprogramma. Bekende Vlamingen en Nederlanders testen hun feitenkennis, strategie, snelheid en inzicht in De slimste mens België. Raven van Dorst en Daan Alferink zijn dit seizoen de Nederlandse smaakmakers met gevatte humor en zonder blad voor de mond.
Nieuw seizoen MAX PubQuiz trapt af met barman Kees Tol - Kijk op NPO Start
MAX PubQuiz is weer terug met een gloednieuw seizoen vol kennisvragen, verrassende weetjes en ouderwetse gezelligheid. Quizmaster Sybrand Niessen wordt wekelijks bijgestaan door een bekende barman of -vrouw. Wie hebben samen de meeste kennis paraat en gaan naar huis met de felbegeerde MAX PubQuiz Trofee?
Beeldvorming rond de Gaza-protesten op universiteiten - Kijk op NPO Start
De oorlog in Gaza leidt tot verhitte discussies. Studenten eisen dat universiteitsbesturen de banden met Israëlische instellingen en universiteiten blootleggen en verbreken. In verschillende studentensteden tentenkampen opgezet, waarbij demonstranten de confrontatie niet schuwen.
Medialogica Ontleedt onderzoekt de beeldvorming rondom de studentenprotesten en spreekt met studenten, docenten, rectoren, media, het Openbaar Ministerie en de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema.
Wat gebeurde er tijdens en na de Hamas-aanval op 7 oktober 2023? - Lees verder
Op 7 oktober 2023 voert Hamas een gewelddadige aanval uit op Israël. Het is de dodelijkste terreuraanslag in de geschiedenis van Israël. Israël bombardeert daarna de Gazastrook en er volgt een grootschalige militaire invasie. In de maandenlange oorlog worden tienduizenden mensen gedood.
Dounia gaat op zoek naar de aantrekkingskracht van de islam - Kijk op NPO Start
In het drieluik Bekeerd gaat presentatrice Dounia Maakor op zoek naar de aantrekkingskracht van de islam in Nederland. Dounia volgt drie mensen in hun spirituele reis.
Een koe adopteren, verzorgen en zelf slachten - Kijk op NPO3.nl
In Vlees smakelijk beginnen Kelly Mexy, Perry de Man en Divaio in een slachterij aan de challenge van hun leven: ze adopteren een koe, verzorgen haar op de boerderij en ontdekken dat ze over een aantal dagen haar slacht bij zullen wonen. Dit nadat ze alle kanten van de vleesindustrie hebben mogen bekijken. Eten ze hierna nog steeds vol overtuiging een stukje vlees?
Welkom in de jaren 20 en 30 - Kijk op NPO Start
Historische comedy voor het hele gezin waarin het Interbellum, de periode tussen WOI en WOII, centraal staat. Koningin Wilhelmina, Albert Einstein, Hendrikus Colijn en Fien de la Mar zijn al jaren dood, maar voor Welkom in de jaren 20 en 30 maken ze graag een uitzondering. Stuk voor stuk nemen ze plaats op de bank bij talkshowhost Dorine Goudsmit om alles over hun tijd te vertellen.
Huiverig voor hormonen: feit en fabel - Luister de podcast
Steeds minder jonge vrouwen slikken de anticonceptiepil. Dat komt deels door social media, blijkt uit een recent onderzoek. Daar gaan veel verhalen rond over de negatieve bijwerkingen van de pil. Maar zijn dat feiten, of fabels? Nadia praat in Op je gezondheid met psycholoog Estrella Montoya over hormonen.
Hoop en wanhoop in het Midden-Oosten - Kijk op NPO Start
Het is al decennialang vallen en opstaan in het Midden-Oosten. Door het verleden te belichten, hopen de makers het gebied dichterbij te brengen. In de 4-delige serie Hoop en wanhoop in het Midden-Oosten worden vier sleutelmomenten in de geschiedenis van het Midden-Oosten uitgelicht.
Herinneringen voor het leven - stop dementie - Kijk op NPO Start
Een op de vijf Nederlanders krijgt te maken met dementie waardoor zij zichzelf en hun herinneringen kwijtraken. Het koesteren van 'herinneringen' staat centraal in Herinneringen voor het leven. Met persoonlijke portretten van mensen die met dementie te maken hebben, muziek en Anniko van Santen, Soy Kroon en Eddy Zoëy die in actie komen.
Wat gebeurt er eigenlijk allemaal op Prinsjesdag? - Naar NPO Kennis
Prinsjesdag is en blijft een genot voor de liefhebber van pracht en praal, van tradities en van het Koninklijk Huis. Hoe lang bestaat Prinsjesdag al? En wat gebeurt er eigenlijk allemaal op deze derde dinsdag in september? NPO Kennis biedt antwoorden.
Wat doet pesten met je? - Naar NPO Kennis
Gepest worden kan grote gevolgen hebben voor de rest van iemands leven. Wist je dat buitensluiten zelfs een vergelijkbaar effect op je brein heeft als fysieke pijn? Kom hier meer te weten over de gevolgen van pesten en buitensluiten.
Indringende documentaires over pesten - Naar NPO Doc
Op school, op straat, op werk en online: pesten gebeurt overal. De redactie van NPO Doc tipt zes documentaires die aandacht vragen voor het pestprobleem. Over de gevolgen van pesten en buitensluiten.
Invloed of bedrog? Trends en effecten van influencers op social media - Kijk op NPO Start
Denk je echt dat je in één dag rijk kan worden door wat domme trucjes van een of andere zelfverklaarde influencer? Ze beloven gouden bergen, maar hoe zit het nu echt? In Trap er Niet Influencer?! onderzoeken presentatoren Filemon Wesselink, Mark Baanders, Vera Verzijl en Sarah Bakker verschillende trends en invloeden van social media met een kritische en humoristische blik.
Een wonderbaarlijke reis door Europa in de voetsporen van gebroeders De Witt - Kijk op NPO Start
Huub Stapel treedt in de voetsporen van Cornelis en Johannes de Witt. Zij reisden in de 17e eeuw twee jaar lang door Frankrijk en Engeland. Hun ervaringen in het buitenland bepalen hoe zij later ons land leiden. Ruim vier eeuwen later reist Huub de broers achterna in De grooten tour van de gebroeders De Witt.
Tragikomische podcastserie over uitgestorven diersoorten - Luister de podcast
Jennifer Pettersson volgt drie mensen die alles op alles zetten om één diersoort, of zelfs een heel ecosysteem, te redden van de ondergang. Want van de Nederlandse biodiversiteit is nog maar een fractie over.
De weg van de dodo is een tragikomische podcastserie over de haast onmogelijke opdracht om de natuur te redden van de mens. Jennifer, bekend van de prijswinnende podcast Opgejaagd, maakt deze zesdelige serie met bioloog Janneke Sindram, die elke aflevering een absurd maar waargebeurd sprookje vertelt over een uitgestorven diersoort.
Hoe het slavernijverleden nog steeds de hedendaagse verdeeldheid in Amerika beïnvloedt - Kijk op NPO Start
In Ondergrondse sporen gaan we op reis langs de Underground Railroad, het ondergrondse netwerk dat duizenden tot slaafgemaakten hielp ontsnappen naar vrijheid. Hoe zit het met de huidige stand van Amerika en hoe beïnvloedt het slavernijverleden nog steeds de hedendaagse verdeeldheid in Amerika anno 2024?
Huub Stapel over polderpioniers die hun leven opbouwden op de kale vlakte - Kijk op NPO Start
Het afsluiten van de Zuiderzee betekende voor de vissers het einde van een tijdperk, voor veel boeren was het juist een nieuw begin. Huub Stapel verdiept zich in Het nieuwe land in de geschiedenis van de Zuiderzee, met name in de polderpioniers die huis en haard verlieten om hun leven op te bouwen op deze kale vlakte.
Is terreurgroep IS definitief verslagen? - Naar NPO Kennis
IS heeft een grote nederlaag geleden. In 2019 verloor IS het zogeheten ‘kalifaat’, hun eigen onofficiële staat. Toch zijn niet alle IS’ers daarbij omgekomen of gevangengenomen. IS is er nog. Maar voor hoe lang? Lees er meer over op NPO Kennis.
Verdiep je in de geschiedenis van Israël en de Palestijnse gebieden - Naar NPO Kennis
Verdiep je in de geschiedenis van Israël, de Palestijnse gebieden en de conflicten in deze regio. Waarom is de staat Israël gesticht? Wat is de Gazastrook en is er nog kans op vrede?
Voor- en tegenstanders van Tata Steel met elkaar in gesprek - Kijk op NPO Start
In STAAL volgden we vijf jaar lang staalfabriek Tata Steel in IJmuiden. Nu gaan we in De toekomst van Tata in gesprek met uitgesproken voor- en tegenstanders van de fabriek.
Medewerkers, bewoners en deskundigen worden geconfronteerd met morele dilemma's. Is er nog wel plek voor vervuilende industrie in Nederland of moeten we Tata gewoon sluiten en simpelweg naar het buitenland verplaatsen?
Aangrijpende Molukse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog - Kijk op NPO Start
In Recht op tranen vertellen kinderen en kleinkinderen aangrijpende Molukse oorlogsverhalen van hun (groot)ouders. Over een tienermeisje dat in de jungle meevecht tegen de Japanners, een militair die wordt afgebeuld als dwangarbeider en een jonge verzetsstrijder die verminkt uit de oorlog komt.
Hoe hebben Nederlanders de bezetting van Nederlands-Indië ervaren? - Naar NPO Kennis
“Jullie hadden in elk geval lekker weer in het kamp, terwijl wij hier met de barre hongerwinter zaten.” Dit soort onbegrip en onwetendheid zorgt ervoor dat na de Tweede Wereldoorlog veel Nederlanders jarenlang zwijgen over hun ervaringen tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. NPO Kennis duikt in het oorlogsverleden tussen 1942 en 1945 in ‘de Oost’.
De gedaanteverwisseling van de Nederlandse man op familiefilm - Kijk op NPO Start
De Nederlandse man heeft het niet makkelijk vandaag de dag, nog maar kortgeleden waren zijn positie en status onomstreden. Hij werkte hard, was de kostwinner van het gezin en werd verder op z'n wenken bediend door z'n vrouw.
De gedaanteverwisseling die de Nederlandse man heeft ondergaan is mooi in beeld gebracht in Nederland op film: de Nederlandse man, aan de hand van films die gewone Nederlanders maakten.
Duik in de moderne Duitse geschiedenis met Marcel van Roosmalen - Luister de podcast
Marcel van Roosmalen en Roel Gootzen weer af naar Duitsland voor de podcast Context Duitsland. Ze gaan op reportage in de omgeving van het eiland Rügen, waar de moderne Duitse geschiedenis als geen ander samenkomt. Via Bismarck, Lenin, Einstein, de wereldoorlogen en de Sovjets, komen ze uiteindelijk uit bij de DDR-tijd.
Floortje Smit interviewt makers en denkers aan de hand van muziek - Luister de podcast
In Brainwash Zomerradio spreekt Floortje Smit met filosofen, wetenschappers, schrijvers en theatermakers over de nummers die vormend zijn geweest voor hun identiteit en denken. In dit seizoen o.a. socioloog Milio van de Kamp, klimaatadvocaat Roger Cox, regisseur Shariff Nasr en schrijver Bregje Hofstede.
Is een wereld zonder economische groei haalbaar? - Luister de podcast
Is er een economie mogelijk die niet langer groeit? Dat onderzoekt Geld of je leven de komende weken in een nieuwe, vijfdelige podcastserie Is er leven na de groei? Met econoom Paul Schenderling, die pleit voor stoppen met groei en daar een boek over schreef, en met Gert-Jan Segers, oud-politicus namens de ChristenUnie. Hij is geïnspireerd door het betoog van Schenderling, maar ziet ook nog veel haken en ogen.
Verzonnen verleden: historische romans die geschiedenis schreven - Luister de podcast
Kán je eigenlijk wel een historische roman schrijven zonder de geschiedenis geweld aan te doen? In Verzonnen verleden gaan journalisten Pieter van Os en Julie Blussé in gesprek over beeldbepalende historische romans. Dat doen ze met historici en met schrijvers die zelf óók historische romans maken.
Janny gaat op zoek naar de dieven van haar Gestolen Gezicht - Luister de podcast
Van de een op de andere dag ontvangt presentator Janny van der Heijden tientallen appjes over afslankpillen. Al snel komt ze erachter dat haar naam en foto worden misbruikt.
In Gestolen Gezicht gaat Janny op zoek naar de figuren achter deze nepjanny’s. Ze krijgt daarbij hulp van gerenommeerde hackers, cyber security experts, advocaten en slachtoffers. Hoe kan het dat deze vorm van oplichting nog steeds zo lucratief is?
Wie wordt deze zomer De slimste mens? - Kijk op NPO Start
Wie mag zich deze zomer De slimste mens noemen en volgt acteur Joes Brauers op? Vanaf 22 juli gaan bekende Nederlanders weer de strijd met elkaar aan om de eervolle titel.
Hoe maak je de beste keuze voor jezelf, de wereld en je portemonnee? - Kijk op NPO Start
Het recept: een kleurrijke kas met keuken, gastvrouw Marijn Frank, chef-kok Ramon Brugman én een boodschappentas vol vragen. Samen met verslaggevers Anna Gimbrère en Maarten Remmers wordt in Alles op tafel de werkelijkheid achter ons dagelijks voedsel ontrafeld.
Het nieuwe, allergrootste natuurpark van Nederland: het ‘Nationaal Park Alle Tuinen’. - Luister de podcast
Als je alle voor- en achtertuinen bij elkaar optelt, krijg je het grootste natuurpark van Nederland! En dus gaat Lara Billie Rense in Focus: Iedere tuin telt! samen met wetenschappers en alle andere tuinliefhebbers op zoek naar wat er allemaal te vinden is in dat 'park'. Kunnen ze bijvoorbeeld 5000 soorten dieren en planten spotten?
Op zoek naar de oorsprong van de Friese identiteit - Kijk op NPO Start
Huub Stapel en Nynke de Jong gaan op zoek naar Het vuur van de Friezen. Ze heersten op het water en er werd Fries gesproken van Denemarken tot in België. De Friezen zijn gebleven, maar hun macht verdween. Hoe kon het Friese volk eeuwenlang zo'n invloed hebben?
Erik Scherder op zoek naar hoop en optimisme in sombere tijden - Kijk op NPO Start
In een tijd waarin de crises over elkaar heen buitelen en we ons somberder voelen dan ooit, bekijkt en onderzoekt Erik Scherder en het nut van optimisme het fenomeen optimisme van alle kanten. Zijn optimisten heel naïef? Is een pessimistische kijk op het leven niet veel realistischer?
Deze vrouwelijke wetenschappers kregen nooit de credits - Luister de podcast
Je leven wijden aan de wetenschap, belangrijke ontdekkingen doen, maar nooit erkenning. Alles voor de wetenschap duikt in de levensverhalen van vijf van deze vrouwen. Wat dreef ze en welke obstakels moesten ze omzeilen? In archieven en in gesprekken met nabestaanden en intimi blijkt dat vooroordelen, mannelijke tegenwerking, maar soms ook onbaatzuchtigheid en liefde hun carrières in de weg stonden.
Kleurrijke gesprekken op unieke, afgelegen en verrassende verborgen plekken - Kijk op NPO Start
Kefah Allush neemt ons opnieuw mee in zijn zoektocht naar de mooiste Oases in de wereld. Hij reist onder meer naar het Indonesische eiland Flores, Chili en Egypte.
Wat is het Offerfeest? - Naar NPO Kennis
Het Offerfeest, in het Arabisch Eid al-Adha, is één van de belangrijkste islamitische feesten. Tijdens dit feest worden gelovigen opgeroepen om na te denken over hun toewijding aan God, aan Allah. Het Offerfeest duurt vier dagen en valt ongeveer 70 dagen na het einde van de ramadan. NPO Kennis legt uit wat er precies wordt gevierd.
Schooltv.nl: Keti Koti - Naar Schooltv.nl
Op 1 juli vieren we Keti Koti: het feest van de afschaffing van de slavernij in 1863. Meer weten over de achtergrond van Keti Koti, slavernij en racisme? Schooltv.nl bundelt leerzaam videomateriaal met lesstof voor groep 6 van de basisschool tot en met klas 6 van de middelbare school.
Ongehoorde geluidsopnames komen tot leven in D-Day: The unheard tapes - Kijk op NPO Start
Dit jaar is het 80 jaar geleden dat de geallieerden op de stranden van Normandië landden. In D-Day: The unheard tapeswordt het verhaal van de grootste zee-invasie uit de geschiedenis verteld. Nooit eerder uitgezonden geluidsopnames van de soldaten en burgers die de grootste zee-invasie uit de geschiedenis hebben meegemaakt, komen tot leven met acteurs.
De legendarische voetbalzomer van 1974 - Kijk op NPO Start
Het Oranjegevoel van '74 is een nostalgisch feelgood-programma over de legendarische zomer van 1974, waarin niet alleen wordt teruggekeken op het voetbal van toen, maar ook op de mode en de muziek. Op de manier waarop we met elkaar omgingen, op hoe we ons informeerden en hoe we ons amuseerden. Rechtstreeks vanuit de kantine van FC De Bilt.
Hoe jij een hoger loon kunt krijgen na salarisonderhandelingen - Naar NPO Radio 1
Veel mensen voelen een emotionele blokkade om meer salaris te vragen. Probeert dat uit te schakelen, zegt Roland Grootenboer, die als HR-expert werkte bij onder meer Google, in Geld of je leven. Je zult zien dat je een hoger aanbod krijgt. "Breng het gesprek terug naar waar het echt om gaat: het is een vrij droog, economisch gesprek".
Hoe zijn de Olympische Spelen ontstaan? - Naar NPO Kennis
Ooit zijn de Spelen klein begonnen in de tijd van de Oude Grieken. Tegenwoordig is het een van de grootste sportevenementen ter wereld en doen er duizenden atleten mee. Duik in deze story van NPO Kennis in de geschiedenis van de Olympische Spelen.
Theo Maassen onderzoekt het geheim van de Duitsers - Kijk op NPO Start
Theo Maassen groeide op in Duitsland en werd als enige jongetje van de klas in '74 geen Wereldkampioen. Met het EK in aantocht en voetbal als vertrekpunt is Der Theo een avontuurlijke en humoristische rondleiding om het echte Duitsland te leren kennen. Zijn de Duitsers slimmer, sneller, sterker en beter dan wij?
Tot het einde: mensen in de laatste fase van hun leven - Kijk op NPO Start
Tot het einde is een observerende en intieme serie over de laatste levensfase, door de ogen van de thuisvrijwilliger. We zien de rauwe en liefdevolle werkelijkheid van het afscheid, dat zich afspeelt in een willekeurig huis, ergens in Nederland.
Kiespijn: de Europese Verkiezingen - Kijk op NPO Start
Verkiezingen saai? Zeer zeker niet met Diederik Ebbinge. In Kiespijn loods hij de (zwevende) kiezer de aankomende weken voor de Europese Verkiezingen langs de afgronden van het politieke landschap. Met team captains Rutger Castricum en Hanneke Groenteman aan zijn zijde.
Philip Freriks treed in de voetsporen van de Jaren 70 - Kijk op NPO Start
Alles moet kunnen in de jaren 70: vrije seks, alternatieve woonvormen, anti-autoritaire opvoeding. Het idealisme kan niet op en daar moet veel ouds voor wijken. En in deze wereld van welvaart en vrijheid ontbrandt ook de strijd voor gelijke rechten, tussen man en vrouw, voor homo's en lesbo's en arbeidsmigranten. In In de voetsporen van de jaren 70 gaat Philip Freriks in gesprek met mensen die de vrijheid zochten.
Achter deze Surinaamse recepten en ingrediënten schuilen persoonlijke tradities - Kijk op NPO Start
Eten is een belangrijk onderdeel van de Surinaamse cultuur. Noni Kooiman reist in Paramaribo pepers door Suriname en bezoekt tantes, kennissen en onbekenden met verschillende culturele achtergronden om samen te koken en te eten. Achter de gerechten blijken tradities te schuilen die soms ver teruggaan in de geschiedenis.
Hoe AI (nu al) de verkiezingen beïnvloedt - Kijk op NPO Start
In 2024 gaan wereldwijd miljarden mensen naar de stembus. Het is ook het jaar waarin kunstmatige intelligentie (AI) doordendert. Volgens experts een spannende combinatie, want hoewel AI-tools al ingezet worden bij verkiezingscampagnes, zijn er nog geen regels voor. Deze serie is onderdeel van Nieuwsuur Ophef.
Nieuwsuur Ophef: de onzichtbare invloed van AI op de verkiezingen - Kijk op NPO Start
Gaat AI onze verkiezingen beïnvloeden? Dit jaar mogen miljarden mensen stemmen én AI dendert door. Volgens experts een spannende combinatie, want hoewel campagneteams AI-tools al inzetten, zijn er nog geen regels voor. Hoe ver gaan de tools? Nieuwsuur Ophef ontdekt: verder dan hun eigen regels toestaan.
De wereld van verleiding, reclame, manipulatie en psychologie - Kijk op NPO Start
Waarom drinken mannen bier met vrienden in commercials? Verkoopt seks echt beter? Waarom zijn alle bedrijven opeens zo begaan met het milieu?
In Deze week in de Reclame onderzoekt Dolf Jansen, samen met reclamefluisteraars de kunst van het verleiden. Hoe worden wij als burger, kiezer en consument elke dag opnieuw beïnvloed door bedrijven en organisaties? Hoe verleiden zij ons om iets te kopen of voor 'waar' aan te nemen?
De slag om Europa - Kijk op NPO Doc
Waar stemmen we voor met de Europese Verkiezingen? Roland Duong en Teun van de Keuken zoeken het uit in De slag om Europa (2014). En ze komen tot verrassende ontdekkingen.
Deze experimenten hebben ons leven voorgoed veranderd - Kijk op NPO Start
Jekels Jacht gaat over de baanbrekende Nederlandse wetenschappers die de koers van de geschiedenis hebben veranderd. Experimenten die ons leven en onze wereld voorgoed hebben veranderd. Zonder deze wetenschappers geen radio, slangbrandspuit, ivf, kunstnier of elektrische auto's.
De (bijna) ware verhalen van Tante Jos - Kijk op KRO-NCRV
Jos Gemmeke zat in de illegale pers, was koerierster en werd in Engeland opgeleid tot geheim agent. Jos was ook de oudtante van Mijke van Wijk. Mijke wilde alles weten over haar oorlogsverleden, over haar dropping in maart 1945 en de geheime opdracht die zij kreeg van de Engelsen. Na de dood van Jos gaat Mijke op zoek naar de dossiers en rapporten die de Britten over haar hebben bijgehouden. En wat blijkt: een aantal verhalendat tante Jos altijd vertelde, ligt toch wat anders…
Opa Jan zat in het verzet terwijl zijn hele familie fanatiek NSB-lid was - Kijk op NPO Start
Schrijver Onno Blom onderzoekt samen met zijn vader Hans Blom in In de ban van goed en fout de tweedeling binnen hun eigen familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onno's opa Jan was officier in het Nederlandse leger en sloot zich aan bij het verzet terwijl zijn ouders en 7 zussen en broers allen fanatiek lid van de NSB waren.
Bevriende Bommen: het onbekende verhaal van de geallieerde bombardementen - Luister de podcast
Er vielen meer doden door geallieerde dan door Duitse bommen. Toch werd er weinig over gesproken. Rob Trip gaat in de podcast BevriendeBommen op zoek naar het onbekende verhaal van de geallieerde bombardementen in de Tweede Wereldoorlog in Nederland.
Hoe werken de Europese verkiezingen? - Naar NPO Kennis
Elke 5 jaar mogen we naar de stembus voor de verkiezingen van de Europese Unie (EU). Maar waar stemmen we eigenlijk voor?
Wat zijn de gevolgen van oorlog op volgende generaties? - Kijk op NPO Start
In Oorlog is erfelijk vertellen Isa Hoes, Evgeniy Levchenko, Sahar Meradji, Naz Kawan, Bert Woudstra en Hans Goedkoop openhartig over de impact die oorlog op hun leven heeft gehad. Zo willen zij aandacht vragen voor oorlogstrauma's die vaak van generatie op generatie worden doorgegeven.
Dichter bij Anne Frank: op zoek naar de geheimen van het dagboek - Kijk op NPO Start
Het dagboek van Anne Frank is ruim 80 jaar oud. In Dichter bij Anne Frank loopt Hila Noorzai mee in een onderzoek naar het behoud van de geschriften van Anne. Ze leerde niet alleen haar dagboeken beter kennen maar ook Anne zelf; als schrijver en als mens.
Arnout Hauben trekt nog één keer door Nederland en België in Dwars door de lage landen - Kijk op NPO Start
Dit keer loopt hij met Philippe Niclaes en Ruben Callens diagonaal vanuit de Friese polders via de Vlaamse Ardennen naar De Panne. Arnout spreekt in Dwars door de lage landen op geheel eigen wijze mensen die hij onderweg tegenkomt en zoekt verhalen die onze streken kleur hebben gegeven.
Zelf van plan om op stap te gaan? Op VPRO.nl vind je de kaart met de route.
Bekijk het Andere Tijden-dossier over de Tweede Wereldoorlog - Naar Andere Tijden
De Tweede Wereldoorlog is meer dan 75 jaar geleden, maar roept nog altijd vragen op. Hoe heeft zoiets gruwelijks als de Holocaust kunnen plaatsvinden? Hoeveel Nederlanders zijn er in verzet gekomen? Hoe verliep het dagelijks leven tijdens de oorlog? En hoe herinneren (de laatste) ooggetuigen de oorlog?
Andere Tijden zet een aantal afleveringen op een rij en laat ooggetuigen aan het woord komen.
Sperziebonen en avocado's uit Kenia, hier komt het eten op ons bord vandaan - Kijk op NPO Start
Het eten in de Nederlandse schappen legt gemiddeld ongeveer 30.000 kilometer af voor het op ons bord terecht komt. Welke weg legt het af van productie tot ons bord? Fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen gaat in Food for Thought op zoek naar de wereld achter het eten op ons bord in de VS, China, Kenia, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. De serie brengt in beeld wat vaak buiten ons blikveld blijft.
Familie en vrienden vertellen over jonge mensen die zijn omgekomen door drank of drugs - Kijk op NPO Start
Studeren, op kamers gaan, nieuwe vrienden maken en experimenteren met van alles en nog wat; het hoort er allemaal bij als je jong bent en de wereld aan je voeten ligt. Het is ook een fase waarin voor sommigen drank en drugs om de hoek komen kijken; iets dat vaak goed gaat, maar voor de jonge mensen die te zien zijn in Van de Wereld liep dat anders.
Wat vieren we ook alweer met Pasen? - Naar NPO Kennis
Hoe zat dat ook alweer met Witte Donderdag, Goede Vrijdag en waarom is Pasen ook alweer het belangrijkste feest in het christendom? NPO Kennis geeft je de antwoorden.
Hoe kwam Hitler aan de macht? - Naar NPO Kennis
Hitler werkt zich op in de rechtse arbeidspartij en verspreidt zijn radicale ideeën. Al snel staat hij bekend om zijn felle speeches. Maar hoe komt hij echt aan de macht? NPO Kennis zet het voor je op een rij.
Het Eurovisie Songfestival: glamour, controversie en schandaal - Naar NPO Kennis
Het Eurovisie Songfestival is een jaarlijks terugkerende traditie in Europa. Het songfestival is meer dan een liedjesprogramma. Het zorgt ook voor verbroedering, doorbreekt maatschappelijke taboes of stipt politieke gevoeligheden aan. NPO Kennis duikt in de belangrijkste momenten van het jaarlijks terugkerende Songfestival.
De racistische moord op 15-jarige Kerwin en het verdriet van zijn familie - Kijk op NPO Start
De driedelige docuserie Kerwin vertelt het verhaal van Kerwin Lucas, die slechts 15 jaar oud is geworden. Het is 40 jaar geleden dat hij op straat in Amsterdam werd doodgestoken door een skinhead. Er wordt gesproken met zijn familie, oud-politierechercheurs, vrienden en de ambulancebroeder.
De serie is een gedetailleerde reconstructie van een gruwelijke misdaad en de gigantische impact op velen daarna. Kerwin werd ongevraagd het icoon van racistisch geweld. De serie toont het onschuldige leven van Kerwin, de vriendschap van de twee tieners Kerwin en Eric, de moord, de mediastorm, de felle protesten en de rechtszaak.
Uit de kramp: hoe gaan we in gesprek over racisme zonder elkaar aan te vallen? - Kijk op NPO Start
Een opbouwend gesprek voeren over racisme. Daarover gaat Uit de kramp. Sosha Duysker onderzoekt hoe we dit kunnen doen zonder elkaar aan te vallen, op eieren te lopen of in de kramp te schieten.
Sosha: "We moeten ons ongemak uitspreken. Als je zegt: Ik mag ook niks meer zeggen dus ik zeg maar niks’, slaat meteen het hele gesprek dood. Het is eng om het gesprek te voeren. Dat vraagt van ons allemaal heel veel moed."
Programma's, documentaires en films over discriminatie - Kijk op NPO Start
NPO Start heeft voor jou programma's, documentaires en films gebundeld die in het teken staan van discriminatie, racisme en uitsluiting.
Uit de kramp met Sosha Duysker is vanaf 21 maart te zien op NPO Start. In deze nieuwe driedelige serie onderzoekt Sosha waarom mensen het zo lastig vinden om over racisme te praten. Lees hier meer over de serie.
Acht docu's over racisme die je gezien moet hebben - Naar NPO Doc
Welke documentaires kaarten racisme aan en houden ons een spiegel voor? NPO Doc dook in het archief en zette acht spraakmakende films en series over racisme en discriminatie op een rij.
Alles van NPO Kennis over diversiteit & inclusiviteit - Naar NPO Kennis
Hoe herken je onbewuste vooroordelen bij jezelf? Wat betekent queer zijn? En waarom zijn rolmodellen nodig? NPO Kennis geeft heldere antwoorden!
Vroege vogels en andere dieren - Luister op NPO Radio 1
Welke bijzondere gebeurtenis uit de natuur kun je nú zien of horen? Ga mee de natuur in met Vroege Vogels en luister mee naar het begin van het broedseizoen van de weidevogels, de kwakende boomkikker en de symboliek van de kraanvogel.
Lees meer en deel je eigen vragen, foto's en weetjes op de Vroege Vogels website.
Meer weten over bekende schrijvers en literatuur - Naar NPO Kennis
Op de site van NPO Kennis vind je verschillende longreads over bekende schrijvers, zoals Annie M.G. Schmidt, Gerard Reve of Connie Palmen.
Suhoor Stories: elke ochtend voor zonsopgang tijdens de ramadan - Kijk op NPO Start
In Suhoor Stories worden de ochtendrituelen van meer dan een miljoen Nederlandse moslims onder de aandacht gebracht. In de talkshow komen actualiteiten, inspirerende verhalen, handige recepten en de laatste ogenblikken voor het vasten aanbreekt aan bod.
Elke ochtend live op NPO Radio 1 en NPO 2. Daarna beschikbaar op NPO Start.
Villa Ramadan - Kijk op NPO Start
Karim Amghar ontvangt in Villa Ramadan 5 gasten voor wie het dit jaar een speciale ramadan is. Hij gaat met ze in gesprek over hoe zij deze maand beleven en waarom het deze keer voor hen zo speciaal is. Ze brengen gezamenlijk een dag door in de villa en bereiden samen een iftar maaltijd.
Hoeveel weet jij over de ramadan? - Naar NPO Kennis
Kom hier meer te weten over de islam, gewoontes en rituelen van moslims en test je kennis over de ramadan met de quiz van NPO Kennis.
Werktuig van de nazi's bespreekt de dilemma's, betekenis en geschiedenis van de Joodse Raad - Kijk op NPO Start
In Werktuig van de nazi's wordt in gesprek met zes betrokkenen de betekenis van de Joodsche Raad geduid, worden de dilemma's geschetst, de pijn en het verdriet invoelbaar gemaakt en de ontwikkeling van de naoorlogse beoordeling van de raad besproken.
Met journalist Hans Knoop, secretaresse van de Joodsche Raad Mirjam Bolle-Levie (106), kleinzoon van Abraham Asscher Frank Diamand, kleinzoon van David Cohen Rob Oudkerk, historicus Bart van der Boom en regisseur Paula van der Oest, die de historische dramaserie De Joodse Raad heeft geregisseerd.
Tijl Beckand reist in het voetspoor van Wagner - Kijk op NPO Start
Tijl Beckand reist in het nieuwe seizoen van Tijl in het voetspoor van... door het leven en werk van de beroemde componist Richard Wagner en passeert daarbij Duitsland, Zwitserland en Italië. Daarbij komt Wagners bijzondere levensverhaal tot leven. Hij was een belangrijk vernieuwer van de muziek in zijn tijd en Wagner's muziek heeft zelfs invloed gehad op het ontstaan van de filmmuziek.
Programma's en series waarin de stem van de vrouw centraal staat - Kijk op NPO Start
In deze programma's en series staan de stemmen van vrouwen centraal.
Kan je jezelf de kunstwereld in bluffen met behulp van AI? - Kijk op NPO3
In Julia en AI probeert Julia Koopman grootse doelen te bereiken met de hulp van AI. Met haar digitale hulp scamt ze toeristen als reisleider, probeert ze beroemd kunstenaar te worden en schrijft ze een comedyshow. Komt dat wel goed?
Tijdlijn over feministische iconen - Naar VPRO.nl
Reuzen. Zo mogen we de feministische vrouwen noemen op wiens schouders we vandaag de dag staan. Gevochten voor recht op arbeid, stemrecht en het recht om vrouw te zijn. Van Etta Palm d'Aelders tot Clarice Gargard en verder, dit zijn vrouwen die de evolutie van de vrouwenrechtenstrijd illustreren.
'De hoogopgeleide vrouw heeft geen interesse in de laagopgeleide man' - Luister de podcast
'De laagopgeleide man heeft het moeilijk en blijft met een laag inkomen kinder- en liefdeloos achter. De steeds hoger opgeleide vrouw heeft geen interesse', aldus hoogleraar Economie en Sociaaleconomisch Beleid prof. dr. Egbert Jongen.
Ondertussen vriezen diezelfde hoogopgeleide vrouwen eitjes in. Hoe kon deze maatschappelijke mismatch ontstaan en hoe trekken we de man er weer een beetje bij? Je hoort het in de Jortcast.
Krijgen kinderen seksles op de basisschool? - Kijk op KRO-NCRV
Er gaat veel misinformatie rond op sociale media rondom de week van de Lentekriebels en seksuele voorlichting op basisscholen. Maar wat zegt de wetenschap over de manier waarop we nu kinderen voorlichten? Helpt dat niet juist om ongelukken te voorkomen? Of zijn we inderdaad zoals sommigen zeggen, bezig met het seksualiseren van de jeugd?
Pointer Checkt zoekt het voor je uit en spreekt met de Nationaal Rapporteur Seksueel Geweld tegen Kinderen, wetenschappers, Rutgers kenniscentrum en critici.
De middag van '44 - Kijk op NPO Start
Kefah Allush neemt de kijker in De middag van '44 mee in de spannende en dramatische uren tijdens en vlak na het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944. Op verschillende historische locaties in Nijmegen brengt Kefah Allush dit ‘vergeten’ bombardement tot leven. Daarnaast komen er ook ooggetuigen aan het woord die op indringende wijze vertellen hoe ze als kind het bombardement op Nijmegen hebben meegemaakt.
Waarom waren er zo veel bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog? - Naar NPO Kennis
Ruim 700 doden in Rotterdam, zo’n 30.000 in Londen en meer dan 45.000 in Hamburg: het is een greep uit de eindeloze lijsten met burgerslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Waarom bombardeerden de Duitsers en de geallieerden tussen 1940 en 1945 zo veel binnensteden vol onschuldige burgers? Ontdek meer in de longread van NPO Kennis.
Ruben Terlou bezoekt plekken waar China's invloed steeds voelbaarder wordt - Kijk op NPO Start
China en de Chinezen veroveren de wereld. Niet met een leger maar met investeringen, infrastructurele projecten en met heel veel Chinezen die buiten China wonen en werken. Of het nu in Azië, Oceanië of Latijns-Amerika is, overal drukken Chinezen hun stempel op de wereld. In het tweede seizoen van De wereld van de Chinezen zet Ruben Terlou zijn zoektocht naar de invloed van China voort.
Wetenschappers zoeken naar virus als kankermedicijn - Kijk op NPO Start
Virussen hebben een slechte reputatie. Focus laat zien dat ze ons niet alleen maar ziek maken. Wereldwijd zoeken wetenschappers naar virussen die kankercellen kunnen aanvallen. Ook in Nederland wordt veel onderzoek gedaan naar deze veelbelovende therapie. Petra Grijzen ziet hoe zelfs in gorillapoep gezocht wordt naar een toekomstig kankermedicijn.
Zembla in het kort: van de Chinese macht over onze medicijnen tot misstanden in de kalvertransport - Kijk op NPO Start
In de online-serie Zembla Onderzoekt nemen journalisten Lisa Dekker en Lilit Martirosova je in een kwartier mee door Zembla's onderzoeksdossiers. Wat is er precies onthuld? Hoe is het onderzoek tot stand gekomen en wat is de impact ervan geweest op de maatschappij?
Deze ontwikkelingen kunnen het einde van de mensheid betekenen - Kijk op NPO Start
Valerio Zeno onderzoekt in We gaan er allemaal aan verschillende scenario's waarbij de mensheid tot haar einde kan komen. Is het een nucleaire oorlog, de inslag van een asteroïde, een uitbarsting van een supervulkaan, buitenaards leven, artificial intelligence of doet klimaatverandering ons de das om?
Hoeveel weet jij over liefde, seks en relaties? - Doe de quiz
Weet jij waar vlinders in je buik vandaan komen? En worden mannen écht sneller verliefd in de zomer? Doe de quiz van NPO Kennis!
Het bizarre waargebeurde verhaal van piraat Jan Janszoon - Kijk op NPO Start
Een onverschrokken Haarlemse kaper uit de 17e eeuw verlaat zijn gezin, bekeert zich tot de islam en wordt piraat en handelaar in Europese slaven, maar ook diplomaat, admiraal en gouverneur. In Noord-Afrika neemt hij een nieuwe naam aan, Mourad Raïs, en onder die naam zal hij naam en faam verwerven, maar ook angst en afkeer zaaien. In de docuserie Jan Janszoon, piraat van de wereld komt de geschiedenis tot leven met gedramatiseerde scènes.
Wie was Dries van Agt? - Naar NPO Kennis
Van Agt was een kleurrijk politicus met een opvallende woordkeuze, ook wel 'Agtiaans' genoemd. Elf jaar bedreef hij landelijke politiek, waarvan vijf als premier. Regelmatig kwam hij onder vuur te liggen. Of het nou de Drie van Breda, treinkaping De Punt, of een gemiste bespreking ten faveure van een fietstour is - Van Agt was zeker niet onomstreden.
Op NPO Kennis een portret van de oud-premier die op 5 februari 2024 overleed.
In deze podcast worden de meest complexe onderwerpen voor je opgelost - Kijk de podcast
De wereld is gevuld met problemen, maar hoe lossen we dat op? Geen zorgen. In Zo, Opgelost gaan wetenschapsjournalist Anna Gimbrère en comedians Tex de Wit en Stefan Pop de meest complexe onderwerpen te lijf en lossen het voor je op. Elke maandag en vrijdag hoor je in een nieuwe aflevering welke oplossingen ze hebben bedacht.
Mina & Mevrouw: een podcast over een gravin en haar dienstbode - Luister de podcast
Een halve eeuw waren de levens van Mina en Mevrouw innig met elkaar verstrengeld. Mevrouw, een gravin op een kasteel bij Middelburg, Mina haar inwonende dienstbode. Als achterkleindochter van Mevrouw voelt Maartje Duin al een leven lang ongemak over hun verhouding, die in haar familie wordt voorgesteld als een liefdevolle vriendschap. Kan er liefde zijn, als er zo’n grote ongelijkheid is?
Hoe verder zonder gorilla Bokito? - Kijk op NPO Start
Poetsgarnalen, liefdesnestjes bij de ezelspinguïns en een zoektocht naar een missende berenbal: Het echte leven in de dierentuin is terug met oude én nieuwe gezichten. Een seizoen boordevol verrassingen, maar ook verdriet. Compleet onverwacht overlijdt gorilla Bokito. De groep moet nu verder zonder leider, maar hoe?
Wie was het klikomeisje? - Kijk op NPO Start
Al 24 jaar wacht ze op een naam, de jonge vrouw die werd gevonden in een kliko in Amsterdam. Focus volgt de forensisch rechercheur in haar zoektocht naar de identiteit van het meisje. Door nieuwe technieken krijgt ze nu een gezicht.
Het verhaal van Nederland - over het ontstaan van onze monarchie - Kijk op NPO Start
Benieuwd waar ons Koningshuis haar oorsprong vond? Het verhaal van Nederland - Oranje Nassau is een reis door de geschiedenis die laat zien wie de Oranjes zijn en hoe het koningshuis van vandaag de dag is ontstaan. Stap zelf in Het verhaal van Nederland met een podwalk!
Elke dag één levenswijsheid in twee minuten - Luister de podcast
Tanden poetsen en slimmer worden tegelijk, dat kan. In Zin van de Dagvertelt presentator en filosoof Stine Jensen je in twee minutenover de denker achter een inspirerende uitspraak. En dat kan een bekende filosoof zoals Søren Kierkegaard zijn, maar ook cabaretier Theo Maassen. Jensen geeft haar eigen interpretatie aan de levenswijsheden en vertelt je waarom juist deze zin relevant is. En zo word je in twee minuten levenswijzer.
Moet je de overgang met hormonen te lijf gaan? - Kijk op NPO Start
Het wordt steeds duidelijker dat de overgang op heel veel processen in het lichaam effect heeft. Als vrouwen last hebben van klachten in de overgang kan een leefstijlinterventie helpen, maar hormoontherapie is ook een optie. In Focus duikt Lara-Billie Rense in de wereld van de menopauze.
Sporen van Slavernij: de erfenis van ons slavernijverleden - Luister de podcast
In Sporen van Slavernij: de erfenis zoekt presentatrice Dolores Leeuwin antwoord op de vraag: wat is de erfenis van ons slavernijverleden? Nederland is inmiddels één van de rijkste landen ter wereld, maar een deel van deze rijkdom hebben we te danken aan de tijd waarin slavernij floreerde.
Hoe zit het met de verdiensten van de banken? Wat was de rol van de stadsbesturen? En hoe werkt deze periode mentaal nog steeds door bij nazaten van tot slaaf gemaakten?
Hoe komt het dat we zoveel kleding hebben en willen? - Kijk op NPO Start
Focus duikt in de wereld van Fast Fashion. Wat blijkt? De industriële revolutie heeft de productie enorm opgevoerd, maar allemaal ten koste van de kwaliteit. Midden in de winkelstraat, in het hol van de leeuw, vertelt gedragswetenschapper Reint Jan Renes over wat de winkelstraat doet met de hersenen van de consument. Maar er is ook steeds meer duurzame textiel.
Zijn dierentuinen onschuldig vermaak, broodnodig of gewoon regelrechte dierenmishandeling? - Kijk op NPO Start
In het nieuwe seizoen onderzoekt Dit is de kwestie morele dilemma's en ethische kwesties rondom dierentuinen, zondagsrust, (gezondheids)labels en skischaamte. We zoeken naar het antwoord op de vraag: maakt dit ons beter?
Meepraten? Op het interactieve platform DIT ontdek je iedere dag actuele kwesties van meerdere kanten. Van links tot rechts, van conservatief tot progressief. Ontdek de nieuwste verhalen en praat mee!
Zóveel adviezen, maar hoe maakbaar is onze gezondheid eigenlijk? - Luister de podcast
En wat klopt er van gezondheidsclaims van influencers, coaches en merken? Op je gezondheid onderzoekt de zin en onzin van onze gezondheid. Samen met wetenschappers, dokters en andere experts, scheiden Nadia Zerouali en Elsie Vermeer feiten van fictie. Iedere week laten zij zien hoe nieuwe kennis je leven, en vooral je gezondheid, positief kan beïnvloeden.
Zijn onze spruitjes en bloemkolen in de toekomst van hout? - Naar NPO Radio 1
We duiken deze nacht van NTR Wetenschap in het plantenarchief van het museum én onderzoekscentrum Naturalis. Daar ligt een collectie van meer zes miljoen gedroogde plantenspecimen, verzameld over de afgelopen vijfhonderd jaar door beroemde botanici en wetenschappers.
Na onderzoek meer duidelijk over grootste aap die ooit heeft geleefd - Naar NPO Radio 1
De 'Giganto-pithecus' was de grootste aap die ooit heeft geleefd. Na de vondst van kaken en kiezen van het dier is er nieuw onderzoek gedaan dat duidelijk maakt waarom het ruim 200 duizend jaar geleden uitstierf. Nieuws en Co spreekt Juliën Lubeek. Hij is paleontoloog aan de Universiteit van Cambridge en was betrokken bij opgravingen van deze reuzenaap in China.
Waarom verschilt rauwe ham zo in prijs? En wat is kombucha nou eigenlijk? - Kijk op NPO Start
Van Parma tot Coburg, Schwarzwald tot Spanje. Op het oog praktisch dezelfde plakken ham, maar met groot verschil in prijs. Van dertien tot dik vijftig euro de kilo. Hoe kan het, allemaal rauw varkensvlees, zo'n groot verschil in prijs?
Keuringsdienst van Waarde doet er in het nieuwe seizoen alles aan om de waarheid te achterhalen over o.a. rauwe ham, kombucha, mondwater, olijfolie en honing.
Brainhack duikt in de wereld van manipulerende marketingtrucs - Kijk op NPO Start
Smeuïge reclameteksten, perfect gefotoshopte foto’s en opzwepende muziek: marketeers halen alles uit de kast om jou dat éne product te laten kopen. Hoeveel invloed hebben zij op jouw brein? Bepaal jij wel echt zelf wat er in jouw winkelmandje belandt?
In Brainhack onderzoeken Anna Gimbrère en Ersin Kiris de wereld van flitsende reclames en manipulerende marketingtrucs én nemen zij samen met jongeren de proef op de som.
De geschiedenis van Groningen en de gaswinning, en de gevolgen voor Groningers - Kijk op NPO Start
Andere Tijden presenteert De aarde beeft: over de vondst van de gasbel, het gejuich alom in Nederland, de economische bomen die tot de hemel reiken en de gevolgen en de nasleep voor de inwoners.
We zien ook de schoonheid van Groningen, de geschiedenis, het land en de bewoners. Winfried Baijens ontmoet bekende en onbekende Groningers en zoekt uit wat de provincie onderscheidt van en verbindt met de rest van Nederland.
Economische vraagstukken voor millenials in Stand van Nederland: Generatie Next - Kijk op NPO Start
Willen jonge vaders meer zorgtaken op zich nemen? Wat is de economische schade van een piep in je oren? En is het nog aantrekkelijk om een familiebedrijf over te nemen? Stand van Nederland: Generatie Next bekijkt economische vraagstukken door de bril van millennials. Hoe staat het met de welvaart van generatie next?
Op zoek naar de verhalen van tot slaaf gemaakte voorouders - Kijk op NPO Start
Strafrechtpleiter Natacha Harlequin, acteur Everon Jackson Hooi, singer-songwriter Jeangu Macrooy en Dolores Leeuwin gaan in Sporen van slavernij langs plekken waar hun voorouders hebben geleefd tijdens de slavernij in Suriname en op de Caribische eilanden. Tijdens de reis langs archieven en gesprekken met historici, experts en familieleden wordt vaak pijnlijk duidelijk hoe hun levens nu nog steeds invloed hebben.
In de podcast Sporen van Slavernij: de erfenis zoekt presentatrice Dolores Leeuwin antwoord op de vraag: wat is de erfenis van ons slavernijverleden?
Meld uw eigen consumentenklacht bij Meldpunt - Naar Max Meldpunt
Meldpunt haalt verhaal na een klacht of vraag van een consument. Met onder andere vragen over geldzaken, pensioen, zorg en aankopen. Zelf een klacht of misstand? Meld het hier.
Kom je ook naar de Tussen Kunst en Kitsch opnamedagen? - Naar AVROTROS.nl
Denk jij die ene parel of dat bijzondere pronkstuk in huis te hebben? Het kan zomaar. En anders is hèt verhaal achter de meegenomen ‘schatten’ minstens zo leuk om te horen. Hier kan je je aanmelden voor Tussen Kunst en Kitsch.
Bizarre en ludieke experimenten in Factcheckers - Kijk op NPO Start
Is plassen in het zwembad gevaarlijk? Zijn babyfoons makkelijk te hacken? En is sporten in de stad ongezond? In Factcheckers onderzoekt of het waar is wat we denken te weten. Met een knipoog naar de hedendaagse ‘doe je eigen onderzoek’-internetcultuur verzinnen Marijn, Joep en Tim hun eigen experimenten, waar ze ook nog eens zelf onderdeel van zijn.
Moeten mannen fysiek weer sterk worden en de leiding nemen? - Kijk op NPO Start
Mannen worstelen met hun positie in de samenleving. Je wordt als man al snel gezien als toxisch of té mannelijk. Influencers als Andrew Tate hebben de oplossing: de man moet weer een alfaman worden. Maar wat voor gevolgen heeft deze beeldvorming? En waarom zijn deze ideeën zo populair onder jongeren? Medialogica onderzoekt Het beeld van de masculiene man.
Waarom deden de Spanjestrijders mee aan een oorlog zo ver van huis? - Luister op NPO Radio 1
Historicus Laura Lubbers ontdekt een enorme collectie cassettebandjes met de stemmen van ‘Spanjestrijders’: Nederlandse mannen en vrouwen die in de jaren dertig naar Spanje vertrokken om daar in de burgeroorlog tegen het fascisme te vechten.
Wie waren deze mensen? En waarom deden ze mee aan een oorlog zo ver van huis? In De Spanjestrijders en ik hoor je hoe ze Lubbers anders naar de wereld om haar heen laten kijken.
Prachtige portretten van helden waarvan je niet wist dat ze bestonden - Luister op NPO Radio 5
Willem van Oranje, Vincent van Gogh, Anne Frank. Die historische Nederlanders kennen we allemaal wel. Maar heb je weleens gehoord vanArie de Froe of Elisabeth Samson? Thom Hofland en Pascal van Hulst(makers van o.a. De Blankenberge Tapes) vertellen je in Obscure figuren over de Nederlanders die misschien nog wel meer invloed hadden op onze geschiedenis dan Van Gogh of Frank, maar er tot nu toe niet de erkenning voor kregen.
Margriet van der Linden duikt in Amerikaanse hate crimes - Kijk op NPO Start
Eind jaren '90 was Margriet van der Linden Amerika-correspondent. Ze werd geconfronteerd met hate crimes aanslagen en moorden vanuit diepgewortelde haat tegen andere groepen, overtuigingen, geslachten en/of seksualiteiten.
In State of Hate keert ze terug naar Amerika en mengt zich onder mensen die hun haat rechtvaardigen vanuit hun overtuigingen.
Dionne Slagter onderzoekt de wereld van ADHD-medicatie - Kijk op NPO Start
Dionne kreeg tien jaar geleden de diagnose ADD en gebruikt sindsdien Ritalin. Ze is benieuwd wie ze zou zijn zonder haar medicijnen. In Moordpillen? spreekt ze met lotgenoten, studenten, wetenschappers en artsen. Kan het ook anders? En hoe dan?
David Attenborough neemt ons mee naar bevroren werelden - Kijk op NPO Start
Van de polen tot de hoogste bergtoppen, op elke continent zijn er onbekende, ijzige werelden die worden bewoond door unieke en heel bijzondere dieren. David Attenborough neemt ons in Frozen planet mee naar de met sneeuw en ijs bedekte landschappen van de Noord- en Zuidpool, die te kampen hebben met grote veranderingen.
Dwars door de bergen en steil omhoog - Kijk op NPO Start
Ontdek de mooiste spoorlijnen ter wereld in Rail Away. Stap in de trein en zie het landschap, de geschiedenis en cultuur van de omgeving. Zo leer je een land en een gebied op een andere én duurzamere manier kennen.
Focus wetenschappelijk jaaroverzicht - Kijk op NPO Start
2023 is het jaar van AI, maar ook het jaar van klimaatrecords, een hernieuwde belangstelling voor de maan en groeiende kennis over het menselijk lichaam. Petra Grijzen blikt terug op het afgelopen jaar 2023 in het Focus jaaroverzicht met Robbert Dijkgraaf, Helga van Leur, Vanessa Evers, André Kuipers en Marion Koopmans.
Van 'sekte' naar grootste godsdienst van Europa - Kijk op NPO Start
Wat begon als een obscure sekte in het Romeinse Rijk werd de grootste godsdienst van Europa: het christendom. Hoe kwam het in Europa?
Kefah Allush reist in Jezus van Nazareth naar alle windstreken naar de randen van ons continent om te onderzoeken hoe de boodschap van Jezus daar terechtkwam en er de geschiedenis en cultuur diepgaand beïnvloedde.
Wat betekent kerst in tijden van oorlog? - Kijk op NPO Start
In Kerst onder vuur gaat Arjan Lock opnieuw naar Oekraïne. Het land werd bijna twee jaar geleden binnengevallen door Rusland. Er heerst daar veel onzekerheid, maar één ding is zeker: het wordt altijd weer kerst. Wat betekent dit feest van vrede in tijden van oorlog?
Water Crime: vierdelige serie over het mondiale watertekort - Kijk op NPO Start
Vierdelige serie over de duistere wereld achter droogte waarin het mondiale watertekort gelinkt wordt aan een plaats delict.
Waarom werken vrouwen niet? - Kijk op NPO Start
Journalist Liesbeth Staats onderzoekt een oer-Hollands fenomeen: het parttime paradijs. Balanstrutjes, parttime prinsesjes, deeltijd-diva's, het debat over arbeidsparticipatie van vrouwen staat al jaren op scherp.
Waarom vieren we kerst en steken we vuurwerk af? - Naar NPO Kennis
Waarom vieren we kerst? Wat is de rol van vuurwerk tijdens de jaarwisseling? En waarom zijn we zo gek op chocola? In de feestdagen-collectie van NPO Kennis vind je antwoord op deze en nog veel meer vragen.
Sofie start een klas speciaal voor hoogbegaafde kinderen - Kijk op NPO Start
In De utopie van Sofie start onderwijsspecialist Sofie een klas op om hoogbegaafde kinderen onderwijs te bieden op hun eigen niveau. Ze is specialist in hoogbegaafdheid bij kinderen en merkt dat deze groep vaak niet wordt herkend, terwijl ze kampen met problemen zoals uitval, verveling en depressie. Maar lukt het Sofie om de weerstand tegen haar manier van werken te overwinnen?
Wat was de rol van Nederland tijdens de apartheid in Zuid-Afrika? - Luister de podcast
Tien jaar na het overlijden van Nelson Mandela en vijfenzeventig jaar na de invoering van de apartheid onderzoeken Remco en Joya de Nederlandse rol in het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime in de podcast Nederland en de apartheid. Welke positie nam Nederland in? En welke belangen speelden er?
Heeft de strijd van Nelson Mandela wel zin gehad? - Kijk op NPO Start
De politieke partij achter Nelson Mandela stond ooit bekend stond om zijn strijd voor vrede en gelijkheid. Nu lijkt het verworden tot een bron van corruptie en criminaliteit. De economische ongelijkheid is nog steeds immens en de kansen van zwarte Zuid-Afrikanen vallen in het niet bij die van hun witte landgenoten.
Wat is er over van Mandela's idealen in Zuid-Afrika? Je ziet het in Nelson Mandela: Hoop of Hype.
Wat is de holocaust? - Naar NPO Kennis
Het woord ‘Holocaust’ staat voor de systematische moord op zes miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog door het naziregime van Adolf Hitler. Een groot deel van de slachtoffers valt in vernietigingskampen als Auschwitz, Sobibór en Treblinka.
Hoe begint de Jodenvervolging in nazi-Duitsland? En vanaf welk moment wordt totale vernietiging het doel van Hitler? Je leest het op NPO Kennis.
Kom meer te weten over het Songfestival en muziek bij NPO Kennis - Naar NPO Kennis
Van swingende popnummers tot ballads en van gabbermuziek tot metal: tijdens het Songfestival komen allerlei soorten muziek voorbij. Maar wat doet muziek eigenlijk met je? Waarom blijft een liedje in je hoofd hangen? En wie gingen Joost Klein voor op het Songfestival? Ontdek het allemaal en meer in deze collectie van NPO Kennis.
Hoe groot is het sociale vangnet in de 'vergeten wijk' Laak? - Kijk op NPO Start
Tim den Besten en Nicolaas Veul gaan wonen en werken als stagiairs sociaal werk in de Haagse wijk Laak. Ze worden niet alleen geconfronteerd met de vele problemen in de wijk, maar ook met hun eigen maatschappelijke betrokkenheid.
Laak is een van de buurten die hoog scoren in lijstjes over eenzaamheid, armoede, woningnood en racisme. Om inzicht te krijgen in het leven in Laak, gaan Tim en Nicolaas 100 dagen in de vergeten wijk wonen en werken.
De keiharde wetenschap achter de dickpic - Kijk op NPO Start
Met de groei van sociale media, zoals Snapchat en Instagram, én na al het #MeToo-nieuws, is de ongewenste dickpic niet meer weg te denken uit de samenleving. Maar naast de ongewenste dickpic is er ook de gewenste dickpic. Jurre en Dzifa meten de gemiddelde mening op straat, gaan op zoek naar Het Perfecte Paaltje en duiken in de geschiedenis in Dickpics: de keiharde wetenschap.
Wie was Nelson Mandela? - Naar NPO Kennis
Een invloedrijk man in de geschiedenis van Zuid-Afrika. Icoon voor vrede, verzoening en afschaffing van de apartheid. Nelson Mandela heeft vele jaren van zijn leven de strijd tegen apartheid en racisme gevoerd. Na 27 jaar gevangenschap wordt hij de eerste democratisch verkozen president van Zuid-Afrika en ontvangt hij de Nobelprijs voor de Vrede. Hoe zag zijn leven eruit en wat heeft hij bereikt? Je leest het op NPO Kennis.
Hoe werkt een formatie? - Naar NPO Kennis
Omdat geen enkele partij in Nederland een meerderheid haalt in de Tweede Kamer, komt er na iedere verkiezing een formatie. Het doel van de formatie is een coalitie te vormen en een regeerakkoord te maken. Hoe gaat dat in z'n werking? Je leest het op NPO Kennis.
Janny van der Heijden en André van Duin op adembenemende treinreis door Zwitserland - Kijk op NPO Start
Janny, André en hondje Nhaan maken in Denkend aan Zwitserland een unieke treinreis door het prachtige winterse Zwitserland, onder meer naar Zermatt, Luzern, Davos en St Moritz. Ze genieten van spectaculaire uitzichten en proeven de Zwitserse cultuur met jodelen, alphoornblazen, sleeën en zelfs een avontuurlijke klimexpeditie.
Slimme wijnkooptips van Ilja Gort - Kijk op NPO Start
Ilja Gort onthult de geheimen van het wijnmaken in Gorts wijnkwartier. Zoals hoe je water in wijn kan veranderen, maar ook slimme wijnkooptips. Natuurlijk ontbreekt ook de grabbelton met kijkersvragen niet, evenals Gorts schatkamertje vol heerlijke wijnen waaruit hij een keuze maakt als zijn 'wijnboerenminnares' Caroline weer de sterren van de hemel kookt.
Firma Erfgoed op zoek naar koloniaal erfgoed in Nederland - Kijk op NPO Start
Aldith Hunkar gaat in Firma Erfgoed op zoek naar sporen van ons koloniale verleden. Ze begint bij haar held, schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom, die geëerd is met een schrijverssteen in de Nieuwe Kerk.
In de Buku-Bibliotheca ligt het boek De negerhut van oom Tom. Na de bijbel is het een van de meest vertaalde boeken ter wereld. De reis eindigt bij het Monument van vlucht en verzet in Utrecht.
Schooltv: kijk rond in de Tweede Kamer - Naar Schooltv
Aan de hand van video's en foto's leer je hoe de Nederlandse democratie werkt. Met spelelementen kan je zelf aan de slag. Ga bijvoorbeeld in debat met je klas aan de hand van verschillende stellingen op het Debatrad of bekijk hoe de zetels in de Tweede Kamer verdeeld worden als jouw klas het voor het zeggen zou hebben in de Zeteldeler.
De tien beste jonge debaters van Nederland in debat met politici - Kijk op NPO Start
Tijdens dit speciale debat van Op weg naar Het Lagerhuis laat de jonge generatie zich horen en gaan ze in debat met Bente Becker (VVD), Habtamu de Hoop (GL-PvdA) en Caroline van der Plas (BBB). De grote thema's van deze verkiezingen komen langs: klimaat, bestaanszekerheid, migratie en de mentale staat van jongeren in tijden van oorlog.
Nepnieuws in oorlogstijd: Wat heeft het Venlo-incident met de Duitse inval te maken? - Luister op NPO Radio 1
Op 9 november 1939 vindt in Venlo een gebeurtenis plaats die rechtstreeks uit een spionagethriller lijkt te komen. Twee Britse en een Nederlandse spion worden in een val van de Gestapo gelokt en er valt een dode. Het Venlo-incident dat vervolgens wordt ingezet voor spinning, framing en propaganda; en dat voor Nederland het verloop van de geschiedenis bepaalt.
Duik in de meest bizarre complottheorieën uit de muziekindustrie - Luister op NPO 3FM
Steeds meer mensen geloven dat de muziekwereld aan elkaar hangt van de schimmige rookgordijnen en bizarre cover-ups. In Paul is Dead duiken Luc Sarneel en Philo Boss in bizarre conspiracies uit de muziekindustrie. De meest absurde muziekmythen worden in een kwartier laagje voor laagje afgepeld.
Pointer Factcheck: kan jouw favoriete politicus jou alles wijsmaken? - Naar Pointer
De verkiezingscampagnes voor de Tweede Kamer zijn losgebarsten en in de strijd om jouw stem zijn politici stellig in hun beweringen. Maar kloppen de uitspraken? Samen met het AD, de regionale titels en Nieuwscheckers checkt Pointer tot de verkiezingsdag 22 november de feiten.
De impact van gelekte naaktfoto's op het leven van Vonneke Bonneke - Kijk op NPO Start
Op de middelbare school verspreidt een klasgenoot naaktfoto's van de toen vijftienjarige Vonneke (25). Uit radeloosheid pakte Vonneke een schaar en stak de verspreider in zijn arm. Ze belandt in de gevangenis, moet van school af, verliest vriendschappen en krijgt maandenlang huisarrest. In verwachting van een baby blikt ze terug in Vonneke exposed en wil ze een rolmodel zijn.
Loes Luca onderzoekt in Rotterdam wat het betekent om laaggeletterd te zijn - Kijk op NPO Start
In Nederland kampen zeker tweeënhalf miljoen mensen met laaggeletterdheid. Maar het is een onzichtbaar probleem. Wie zijn deze mensen? Hoe (over)leven zij in een maatschappij waarin alles om taal draait?
Luca, die zelf in een Rotterdamse wijk woont waar een derde van de bevolking moeite heeft met lezen en schrijven, volgt in Duidelijke taal een aantal laaggeletterde Rotterdammers in hun dagelijks leven.
Waarom we nieuwe politieke partijen moeten koesteren - Naar NPO Radio 1
Voor nieuwe partijen is het vaak moeilijk om zich staande te houden in het mediageweld van de verkiezingscampagnes. Maar ze dienen een belangrijk nut, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam: ze zorgen voor de broodnodige vernieuwing van het politieke systeem en de onderwerpen waarmee politici zich bezighouden.
Lijsttrekkers krijgen in aanloop naar de verkiezingen Kassa-stellingen voorgelegd - Kijk op NPO Start
Lijsttrekkers van acht politieke partijen reageren de komende drie weken op simpele Kassa-stellingen die ze kort en krachtig moeten toelichten. Het seizoen wordt afgetrapt met de vraag: Wat beloven de grootste partijen om de armoede aan te pakken?
De oorzaken en gevolgen van de leegloop in de Tweede Kamer - Kijk op NPO Start
Grote talenten en ervaren politici verlaten de Tweede Kamer. Nadia Zerouali en Tim de Wit onderzoeken in Help! Wie wil het volk vertegenwoordigen? de leegloop en praten met parlementariërs uit binnen- en buitenland. Zijn er mogelijkheden om het tij te keren?
Zoektocht naar verleden in Geboeid: terug naar Indonesië - Kijk op NPO Start
In Geboeid: terug naar Indonesië reist Dwight van van de Vijver samen met drie jongvolwassenen van Indische en Molukse afkomst terug naar het land van hun voorouders. Ze delen dezelfde vraag: “Hoe zag het leven van mijn voorouders eruit en wat heeft dat voor effect op mijn leven vandaag?”
Tijdens deze bijzondere reis proberen Gayle, August en Emmy antwoorden te vinden op hun vragen over identiteit, geschiedenis en hun plaats in de wereld.
De reis van onze met uitsterven bedreigde nationale vogel, de Grutto - Kijk op NPO Start
We duiken in het verleden van de vogel met drieluik Grutto!. Wanneer heeft hij zich ontwikkeld als weidevogel? De Grutto maakt een reis vanuit Senegal naar zijn broedgebied in Nederland via Portugal, Spanje en Frankrijk, waar allerlei gevaren op de loer liggen. Eenmaal in Nederland maken de Grutto's zich klaar voor het 'broedseizoen'.
Wie zijn de winnaars en wie de verliezers in de energietransitie? - Kijk op NPO Start
Energieman Menno Bentveld reist door Nederland en onderzoekt de energietransitie: een ingrijpende verandering in de manier waarop we energie gebruiken.
Sander Schimmelpenninck onderzoekt de invloed van sociale media op onze samenleving en politiek - Kijk op NPO Start
In de begindagen van het internet werd ons meer informatie, meer verbondenheid en meer democratie beloofd. Nu zijn sociale media een broeinest van haat en intimidatie geworden.
Sander versus de socials onderzoekt de vergaande invloed van sociale media op onze samenleving en de politiek. Hij gaat in gesprek met journalisten, filosofen, politici, advocaten en trollenjagers. Hoe ondermijnt social mediagebruik onze democratie en waarom doet niemand iets?
Wat is de ultieme connectie? - Kijk op NPO Start
The Connection is de kennisquiz waarin alles draait om één antwoord. Drie bekende Nederlanders proberen de ultieme link te vinden.
Hoe ziet het huis van de toekomst eruit? - Kijk op NPO Start
Hoe wonen we over twintig jaar? Hoe zorgen we ervoor dat met de steeds warmer wordende steden, lange periodes van droogte en wateroverlast onze woningen prettig leefbaar blijven?
De wereld van morgen neemt een kijkje in de toekomst. Welke oplossingen zijn er om je huis en je tuin te verduurzamen en te vergroenen?
Ga mee op hormoonsafari met Maandverbond - Kijk op NPO Start
De helft van de mensen heeft een baarmoeder, toch weten we maar weinig over de bijbehorende hormooncyclus. Is dat niet raar? Prijswinnend online programma Maandverbond verkent de wondere wereld van de cyclus en schuwt daarbij geen taboe.
In De ongestelde vragenshow beantwoordt Dzifa Kusenuh samen met Thorn de Vries, Lize Korpershoek, Fatima Warsame, Frank van der Lende, gynaecoloog Ingrid Pinas en andere (ervarings)deskundigen allerlei ongestelde vragen over de cyclus.
Cabaretier Hans Dorrestijn duikt in de dilemma's over duurzaamheid en klimaat - Kijk op NPO Start
Dorrestijn gaat in gesprek met bekende en minder bekende mensen die ieder op hun eigen wijze bezig zijn met oplossingen voor onze klimaatproblemen. Met alle grote en kleine hinderpalen die daarbij om de hoek komen kijken.
In aflevering 1 van Dorrestijn en het regenworm dilemma gaat hij op bezoek bij acteur Waldemar Torenstra. Hij woont in de duurzaamste drijvende woonwijk van Europa.
Jurre Geluk volgt leeftijdsgenoten die de straat op gaan voor het klimaat - Kijk op NPO Start
Activisten zien we vaak alleen in het nieuws; als ze ergens vast zitten, schreeuwend met zelfgemaakte spandoeken of als de ME ze wegsleept. Maar wie zijn deze activisten, rebellen en onruststokers?!
In Voorvechters volgt Jurre Geluk jonge actievoerders in hun strijd tegen klimaatverandering. Jurre: 'Het klimaat vind ik net als deze actievoerders belangrijk, maar zelf heb ik nog nooit op zo’n demonstratie gestaan. Welk DNA hebben zij nou wat bij mij ontbreekt en wíl ik überhaupt wel daartussen staan schreeuwen?'
Check ook de Live Aftertalk op NPO3.nl.
Wat is Hamas? - Lees verder
Hamas is een islamitische Palestijnse organisatie die vooral actief is in Gaza. Het verzet zich tegen Israëlische bezetting en wil een Palestijnse staat oprichten.
De reis van een donorhart - Kijk op NPO Start
Welke reis maakt een donorhart van het ene lichaam naar het andere? Een machine die donorharten buiten het lichaam laat kloppen redt mensenlevens: met een nieuwe techniek kunnen voorheen afgekeurde harten toch getransplanteerd worden. Focus reist mee in de ambulance met hartchirurg Jelena Sjatskig en haar team.
Een doldwaas, muzikaal avontuur naar de veertiende eeuw voor jonge luisteraars - Luister op Zapp
Deze muzikale podcast neemt jonge luisteraars mee op een avontuurlijke reis naar de veertiende eeuw, toen Europa werd geteisterd door de mysterieuze Zwarte Dood. Rocco, Sophia en de zwarte dood is een zoektocht naar een manier om de pest buiten de deur te houden, boordevol geheimzinnige figuren, middeleeuwse magie, zweren en bulten.
Jemig de pemig, asjemenou, popie jopie: waar komen deze uitspraken vandaan? - Luister op NPO Radio 5
Doemdenken, computer says no en een beter milieu begint bij jezelf. Uitspraken die we allemaal gebruiken, maar waarvan we misschien vergeten zijn dat ze uit reclames, liedjes en televisie- en radioprogramma’s komen.
De Dikke van Dale-hoofdredacteur Ton den Boon en presentator Hijlco Span bespreken deze zinnen, woorden en gezegdes in Jemig de podcast.
Hoe groot is de kans dat je een magnesiumtekort hebt? Antwoord op veelgemaakte claims - Naar Pointer
Magnesium is een van de meest populaire voedingssupplementen van dit moment. We slikken het massaal om beter te slapen en minder spierkramp te voelen na de gym.
Volgens influencers en aanbieders hebben heel veel mensen een tekort aan magnesium. Maar klopt dat wel? Pointer checkt voor jou wat er waar is van alle prachtige beloftes rond magnesium.
Wat is de Gazastrook? - Lees verder
Gaza is een smalle kuststrook langs de Middellandse Zee, in het Midden-Oosten. Het maakt formeel deel uit van Palestina en grenst aan Israël en Egypte. In Gaza wonen Palestijnen; 7 op de 10 zijn nakomelingen van vluchtelingen. Zij kunnen Gaza niet uit, omdat Israël het bezette gebied afsluit van de rest van de wereld.
Eus in Turkije: Hoe verder na de verwoestende aardbevingen en ongekend spannende verkiezingen? - Kijk op NPO Start
Turkije viert feest. Het is in 2023 precies 100 jaar geleden dat de Republiek ontstond, geboren uit de puinhopen van de Eerste Wereldoorlog.
In Eus in Turkije reist Özcan Akyol, beter bekend als Eus, af naar het land. Hij kijkt daarbij niet alleen naar de geschiedenis, maar ook naar de toekomst. Tijd om de dromen van toen en nu naast elkaar te leggen.
Het beloofde land: Nederlandse Joden over Israël en zichzelf - Kijk op NPO Start
Voor veel Joden is Israël'het beloofde land'. Een baken van hoop, een rots in de branding. Maar voor anderen vooral een steen des aanstoots. Voor de Arabieren betekende de afkondiging van Israël het verlies van eigen land. Voor hen is Israël helemaal geen teken van hoop, maar een regelrechte ramp. In deze documentaireserie komen Nederlandse joden aan het woord.
Wie was Atatürk? - Naar NPO Kennis
Mustafa Kemal Atatürk mag dan al vele jaren dood zijn, Turkije heeft hij niet verlaten. In Turkije is zijn persoon en ideologie nog springlevend en wordt hij door vele Turken als een soort godheid geadoreerd. Zonder Atatürk geen modern Turkije, is de gedachte. Maar in hoeverre klopt dat beeld en hoe is Mustafa Kemal uiteindelijk de grote Atatürk geworden? NPO Kennis geeft je antwoorden.
Hoort Turkije bij Europa? - Naar NPO Kennis
Al sinds 1968 zijn de Turken verloofd met de EU, maar het komt maar nooit tot een echt huwelijk. In deze knipperlichtrelatie wil Turkije graag een datum vaststellen voor de bruiloft, maar Europa blijft koudwatervrees houden en zich afvragen of ze eigenlijk wel zo goed bij elkaar passen. Ondertussen voelt Turkije zich de afgewezen minnaar. Worden ze ooit in de echt verbonden? NPO Kennis zet het voor je op een rij.
Met deze 8D-podcast kruip je even in het hoofd van anderen - Luister de podcast
Wat nou als je voor héél even in het hoofd van een ander kan kruipen? In In het hoofd van hoor je het geluid van alle kanten op je afkomen. Zo ervaar je hoe het is om autisme, een psychose of ADHD te hebben.
Het ontstaan en de geschiedenis van Israël - Naar NPO Kennis
Wie het over Israël heeft, stuit meteen op een aantal vragen. Wie is er de baas? Wat zijn precies de grenzen van het land? En is het nou eigenlijk Israël, Israël en de Palestijnse Gebieden of Palestina?
Veel mensen in de Arabische wereld wezen de stichting van de staat Israël af. Toch bestaat het land inmiddels vijfenzeventig jaar. NPO Kennis duikt in het ontstaan van de conflicten.
Het Restaurant van de toekomst? 3D-geprinte garnaal en kweekvlees - Kijk op NPO Start
In het programma Restaurant van de toekomst barst een culinaire strijd los om je vingers bij af te likken. Presentatoren Sosha Duysker en Anna Gimbrère gaan iedere week op zoek naar duurzame ingrediënten, waarmee chefs Marleen Brouwer en Dennis Huwaë aan de slag gaan in de keuken.
De gerechten die hieruit rollen staan op de menukaart van bekende Nederlanders, zoals rapper Donnie. Maar wat staat er precies op het menu?
Liefhebbers van podwalks, opgelet! - Naar NPO Proeftuin
De NTR wil een eigen interactieve omgeving bouwen voor de podwalk-community. Een veilige plek los van commerciële social media waar podwalk-liefhebbers beter met elkaar in contact kunnen komen. Niet alleen gebruikers, maar óók makers en medewandelaars.
Wil jij meedenken over zo'n online plek? De NTR staat te popelen om van je te horen. Dit initiatief is onderdeel van NPO Proeftuin.
Stilstaan bij de Bijlmervliegramp met geanimeerde korte film Voor altijd een gat in mijn hart - Kijk op NPO Start
Op 4 oktober 1992 werd de Bijlmer, één van de meest kleurrijke wijken van Nederland, getroffen door een vliegtuig dat zich boorde in de kroon van twee flats.
Voor altijd een gat in mijn hart is de geanimeerde short film waarin voorgeschiedenis, context en nieuwe inzichten worden gedeeld rondom de vliegramp in de Bijlmer. Een vervolg op de documentaire Een gat in mijn hart, die vertelt over deze gebeurtenis.
Hoe raakten we zo verslingerd aan het gas uit Slochteren? - Luister de podcast
Om het heden te snappen, moet je eerst het verleden kennen. En daarom duiken Maya Theunissenen Robin Petersde archiefkasten in om op zoek te gaan naar de verhalen van ons land.
In de eerste aflevering van En de rest is geschiedenis duiken ze vol enthousiasme in de vondst van de gasbel in Slochteren. Want hoe konden we zo snel overschakelen naar gas? En hoe werden de inkomsten eigenlijk precies verdeeld?
Hoe veranderde Albert Einstein de wereld? En andere vragen en antwoorden - Naar NPO Kennis
Van microscoop tot chipmachine en van Deltawerken tot cassette: innovatie is van alle tijden. Ontdek in deze NPO Kennis collectie meer over belangrijke uitvindingen en denkers door de eeuwen heen.
In Holland staat een... cocaïnefabriek? - Luister op NPO Radio 1
Tijdens de Maand van de Geschiedenis reist OVT door Nederland. Het startschot klinkt vanuit het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.
Met onder andere: de papiermolen in het Nederlands Openluchtmuseum, een kleine cultuurgeschiedenis van menstruatie en de legale Nederlandse Cocaïnefabriek in Amsterdam.
De menselijke verhalen achter de muren van het AZC - Kijk op NPO Start
Bij ons op het AZC is een documentaireserie die de vreugde, het verdriet en wanhoop vastlegt die schuilgaat achter de muren van het azc in Zutphen.
Normaal blijven de deuren van de Asielzoekerscentra dicht, maar voor deze serie gingen ze open. Een jaar lang werden bewoners gevolgd, in hun verlangen naar acceptatie en een vrij en veilig bestaan. Medewerkers delen hun toewijding en inspanning om deze overgang zo goed mogelijk te laten verlopen.
Meer weten en lezen over deze serie? Bezoek de website van HUMAN.
Hila Noorzai ontrafelt de onthutsende praktijken van geraffineerde oplichters - Kijk op NPO Start
Een prutsklusser, de Nederlandse Tinder Swindler... Dossier opgelicht?! onderzoekt aan de hand van verdrietige verhalen van hun strijdbare slachtoffers: Wat drijft hen? Waar zijn ze? En hoe stoppen we ze?
Mediaquiz Onzin test je kennis van filterbubbels, algoritmes en fake news - Kijk op NPO Start
In de mediaquiz Onzin, gepresenteerd door Rick Paul van Mulligen, nemen twee teams het tegen elkaar op om de onzin in de media te herkennen. De vaste teamcaptains zijn Klaas van der Eerden en Soundos El Ahmadi.
Deze quiz laat zien dat je er nooit klakkeloos van uit mag gaan dat iets klopt. Want fake news is overal: online, op social media, maar ook in de kranten en op televisie.
Ontdek het lesmateriaal van HUMAN over pesten - Naar Human.nl
Op deze onderwijspagina over burgerschap vind je video's en lesmateriaal om het gesprek in de klas te voeren over pesten en vooroordelen. Het lesmateriaal is te gebruiken voor de bovenbouw van het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.
Welke vitamines heb je nodig? - Lees op NPO Kennis
Welke voedingsstoffen heeft je lichaam nodig om goed te werken? Hoe krijg je die binnen? En is het nodig om vitaminepillen en mineralen te slikken? NPO Kennis geeft je de antwoorden.
Helpt onze toetscultuur het leesplezier van kinderen om zeep? - Kijk op NPO Start
Nederlandse kinderen lezen niet graag. Qua leesplezier bungelen onze tienjarigen ergens onderaan de internationale ranglijst en hun leesvaardigheid zit inmiddels onder het westerse gemiddelde. Hoe zit dat? Leerkracht Henny en schoolleider Eva tippen Pointer dat onze toetscultuur weleens de oorzaak zou kunnen zijn.
Serieuze wetenschap met een knipoog - Kijk op NPO Start
Wie denk je wel dat je bent? is vrolijk onderzoeksprogramma over tegenstellingen in onze samenleving waarin Rob Urgert en Joep van Deudekom steeds twee typen mensen onderwerpen aan zo wetenschappelijk mogelijke, maar vaak ook hilarische experimenten. Zijn mensen met een zachte g echt gezelliger dan Noorderlingen?
TikTok overspoeld met misinformatie over aardbeving Marokko - Lees op Pointer
Rampen zoals aardbevingen, overstromingen of natuurbranden zijn steevast een voedingsbodem voor mis- en desinformatie. Zo ook bij de aardbeving in Marokko van afgelopen weekend. Pointer doet factchecks.
De Keuringsdienst over pils, tradities en klinkklare kletskoek - Lees op Kro-ncrv.nl
Al jaren gaat het gerucht dat bier op evenementen en festivals zou zijn aangelengd met water. Ondertussen is deze mythe ontkracht. Maar met de komst van high gravity brewing maken brouwerijen wel degelijk bierconcentraat dat verdund wordt met water. Hebben we dan toch al die tijd aangelengde pils lopen drinken? Keuringsdienst van waarde gaat langs bij de brouwerij.
De broeders van Rossem reizen weer door de Nederlandse geschiedenis - Kijk op NPO Start
Na het overlijden van zus Sis, gaan Maarten en Vincent van Rossem door als De broeders Van Rossem. Maarten en Vincent bezoeken elke week een stad of gebied in Nederland. Met een scherp oog voor de geschiedenis en de bijbehorende stedenbouwkundige ontwikkelingen redeneren zij via een stap in het heden moeiteloos door naar de toekomst.
Wie heeft de rookvrije generatie weer verslaafd gemaakt aan het vapen? - Luister op NPO
Journalist Fons Hendriks (Radar) ergert zich aan de rookverslaving van zijn moeder en het vapen van zijn broertje; twee nicotineverslavingen in een ander jasje. De laatste tijd gaat het - mede door de populariteit van de e-sigaret - weer de verkeerde kant op met het aantal rokers in ons land. Wie heeft de rookvrije generatie weer verslaafd gemaakt? Dat is het startpunt van de podcastserie Verslaafd Gemaakt.
Best Bites: de nieuwe plek voor de beste verhalen over food en lifestyle - Naar NPO3.nl
Op dit nieuwe platform vind je de beste verhalen, what the f*ck weetjes en onmisbare feiten over alles dat met food en lifestyle te maken heeft. Wat onwerkelijk lijkt, zoeken we bij Best Bites uit – sterker nog: dat onderbouwen we met feiten die ons verhaal alleen maar sterker maken. Echte verhalen, kort en behapbaar, om ready-set-go aan je vrienden te vertellen.
Philip Freriks geeft het presenteerstokje door aan Herman van der Zandt - Lees op KRO-NCRV.nl
Philip Freriks neemt na het winterseizoen van 2024 afscheid van De slimste mens. Vanaf 2025 geeft hij het presenteerstokje door aan Herman van der Zandt. De komende seizoenen kan iedereen dus nog volop genieten van de presentatiekunsten van Philip.
Zestien oud-finalisten strijden om de felbegeerde titel in De slimste mens: All Stars - Kijk op NPO Start
In De slimste mens: All stars strijden niet drie maar vier kandidaten per aflevering tegen elkaar. De winnaar van elke aflevering krijgt een plekje in de finale. Onder andere Klaas Dijkhoff, Francis Broekhuizen, Bram Krikke en Stefano Keizers dingen mee naar de winst.
Wat is Extinction Rebellion en waar staan ze voor? - Naar NPO Kennis
Ze blokkeren snelwegen, lijmen zich vast aan gebouwen en gooien soep op kunstwerken. Je ziet de activisten van klimaatbeweging Extinction Rebellion ineens overal opduiken. Waarom doen ze dit precies? En wat denken ze hiermee te bereiken?
Waar liggen onze grenzen? - Kijk op NPO Start
Schrijver en theatermaker Marjolijn van Heemstra onderzoekt in Grensgevallen waar onze grenzen liggen. Per aflevering neemt ze een ander thema onder de loep, zoals abortus, gender en immigratie: zo zwart-wit blijken grenzen niet te zijn.
Wat doet de pil met je? - Naar NPO Kennis
De anticonceptiepil wordt in de jaren 60 in Nederland ontvangen als een bevrijding voor de vrouw. Maar de afgelopen jaren is er steeds meer bekend over de negatieve bijwerkingen. Hierdoor daalt het aantal gebruikers van de pil. Hoe werkt de pil precies? Kan je er depressief van worden? En waarom is er nog geen mannenpil?
Aysegül leert blind te zijn - Kijk op NPO Start
Aysegül is slechtziend, maar heeft altijd overal aan meegedaan. De ontkenning van haar beperking zorgt voor hoofdpijn, vermoeidheid en depressieve gevoelens. In Dit is hoe ik het zie schrijft ze zich in bij een zorginstelling voor mensen met een visuele beperking waar ze leert om blind te zijn.
Openhartig over snel geld maken en financiële rust vinden - Luister op FunX
Defano Holwijn gaat in gesprek met artiesten, influencers en ondernemers over geld. Hoe verdienen ze het? Hoe geven ze het uit? Dit en meer hoor je allemaal voorbijkomen in Stacken & Spenden.
Huub Stapel reist langs rivier de IJssel - Kijk op NPO Start
Huub Stapel reist Langs de IJssel en ontmoet mensen die wonen en werken in het stroomgebied van de meest eigenzinnige rivier van ons land. Ze stroomt niet zoals andere rivieren van Oost naar West, maar richting het Noorden. Welke rol speelt deze rivier in het landschap, de geschiedenis en de levens van de mensen die aan haar oevers wonen?
Hans Goedkoop in het spoor van zijn opa door Indonesië - Kijk op NPO Start
Opa Rein van Langen is geboren in Indonesië en was een van de leidende figuren aan Nederlandse kant in de Onafhankelijkheidsoorlog. Door in Indonesia roept! zijn Nederlandse verhalen naast verhelderende en onverbloemde getuigenissen van Indonesische ouderen, nazaten en deskundigen te leggen, wordt duidelijk hoezeer de belangen uiteenliepen.
Clairy Polak, presentator van Het filosofisch kwintet, overleden - Lees meer op Human.nl
Op donderdag 31 augustus is Clairy Polak overleden. Ze was al enige tijd ongeneeslijk ziek.
Shadowland: over complottheorieën in de VS - Kijk op NPO Start
Documentaireserie waarin wordt onderzocht hoe complottheorieën in de Verenigde Staten van de marge naar de mainstream zijn geëvolueerd, hoe complottheorieën werken, hoe mensen tot hun overtuigingen komen en wat deze theorieën zo aantrekkelijk maakt.
Alles van NPO Kennis over opvoeding - Ga naar NPO Kennis
Van geboorte tot studie: wat komt er kijken bij het opvoeden van een kind? NPO Kennis geeft heldere antwoorden op ingewikkelde kwesties, zoals opvoeden.
Maak een tijdreis door onze natuurgeschiedenis met Vroege Vogels - Luister op NPO Radio 1
In deze podcast nemen Menno Bentveld en de verslaggevers van Vroege Vogels de luisteraar mee naar de mammoetsteppe, de poolwoestijn en de uitgestrekte kwelders van de Romeinse tijd. Samen met deskundigen zien zij de mammoeten, poolvossen en de elanden aan zich voorbijtrekken.
Een kijkje achter de gesloten deuren van de TBS-kliniek - Kijk op NPO Start
Wat speelt zich eigenlijk af binnen de muren van de tbs-klinieken in Nederland? Dat probeert Hans Faber inzichtelijk te maken in de documentaireserie In de TBS.
Hans loopt een jaar lang mee in een TBS-kliniek. De dood van zijn nichtje, Anne Faber, in 2017 leidde tot een keerpunt in de forensische zorg. Wat is er sindsdien veranderd? En voor welke dilemma's komen de medewerkers te staan?
Meespelen met Per Seconde Wijzer - Kijk op NPO Start
In Per seconde wijzer testen twee kandidaten onder hoge druk hun kennis in verschillende categorieën. Hoe zetten zij hun jokers in, hoeveel rondes zullen de spelers het volhouden en met welk bedrag gaan de spelers uiteindelijk naar huis?
Je kunt natuurlijk elke dag meedoen met de kijkersvraag. Maar wil jij nou meespelen in de studio? Meld je dan nu aan.
60 jaar geleden zei Dr. King 'I have a dream' - Luister op NPO Radio 1
Vandaag zestig jaar geleden liepen 250.000 mensen mee met de March on Washington for Jobs and Freedom om op te komen voor gelijke rechten voor Afro-Amerikaanse burgers. Martin Luther King hield toen een toespraak waarin hij de wereldberoemde woorden 'I have a dream' sprak.
In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met dichter Gershwin Bonevacia, die eerder een voorstelling speelde over het leven van Dr. King.
Martin Luther King en de droom van de gelijkheid - Kijk op NPO Start
Martin Luther King werd onsterfelijk door zijn beroemde toespraak, aan het eind van een mars op Washington. in deze aflevering van Andere Tijden uit 2017 zie je wat daaraan voorafging: de strijd tegen de discriminatie, de achterstelling, de vernederingen van zwarte Amerikanen. Geweldloos op weg naar gelijke rechten.
Hoe ziet de strijd tegen rassenongelijkheid in de VS eruit? - Naar NPO Kennis
Met het verbod op slavernij in Amerika in 1865 ontstaat onder de zwarte bevolking een sprankje hoop op gelijkheid. Maar dat blijkt een valse verwachting. Al snel na de afschaffing van de slavernij nemen de Verenigde Staten allerlei wetten aan die rassenscheiding betekenen. Voor wit en zwart gelden er andere regels. Het luidt een tijdperk van rechteloosheid, discriminatie en racisme in.
NPO Kennis legt uit hoe de strijd tegen rassenongelijkheid er in de Verenigde Staten eruiziet.
Hoe Nederland bijna betrokken raakt bij het uitbreken van de derde wereldoorlog - Kijk op NPO Start
Hoog spel in de Oost: Over de zomer van 1962 waarin Nederland bijna de hoofdrol speelt in een nieuwe wereldoorlog en een hooggespannen politiek spel dat Nederland dwingt Nederlands Nieuw-Guinea, de laatste kolonie in de Oost op te geven. Een strijd waarvan vooral Papoeaas slachtoffer werden.
Hoe gaan we om met de kracht van natuurbranden? - Kijk op NPO Start
Duingebieden, bossen, heidevelden, veengebieden; niets is veilig voor natuurbranden. Wat zijn de gevolgen voor ons land, waar de natuur zo intensief wordt gebruikt? Pyrogeograaf Cathelijne Stoof onderzoekt in Focus hoe we het beste om kunnen gaan met de kracht van natuurbranden.
Helpt het drinken van cola bij maagklachten? - Naar KRO-NCRV
We worden overspoeld met wonderdrankjes, maar er is ook doodgewone frisdrank die wonderen zou verrichten. Wie last heeft van maagklachten kan namelijk gewoon een glaasje cola drinken. Goed voor de maag, en goed voor de portemonnee. Zo hoef je geen dure medicatie te kopen.
Maar is cola echt een wondermiddel, of kun je deze mierzoete drank beter links laten liggen? De Keuringsdienst van Waarde zocht het voor je uit.
Alles uit het leven halen in de unieke woongemeenschap Overkempe - Kijk op NPO Start
In de unieke woon- en leefgemeenschap Overkempe in Olst halen 120 jongeren en volwassenen met een verstandelijke of meervoudige beperking alles uit het leven wat er in zit. Vijf jaar geleden maakten we kennis met een aantal bijzondere bewoners die met hun verhalen diepe indruk maakten.
Nu gaat Ivo terug. Hoe gaat het met de bewoners, medewerkers en ouders? Hoe zijn de bewoners de coronaperiode doorgekomen? En wordt op de dansavond nog steeds de foxtrot gedanst?
Waarom houden we zo van reizen? En hoe vierden we vakantie vieren vroeger? - Naar NPO Kennis
Kennisplatform NPO Kennis buigt zich over het thema reizen, want: veel mensen verliezen hun hart eraan. Maar waaróm houden we zo van nieuwe plekken ontdekken? Was dat vroeger ook al zo? En wie of wat bepaalt de ticket van een vliegreis eigenlijk?
Hoe regeerde Nederland over Nederlands-Indië? - Naar NPO Kennis
Ruim 450 jaar strijden Engelsen, Portugezen en Nederlanders om de macht op de Indische eilandengroep. Inzet is het alleenrecht op de handel in dure specerijen als kruidnagel en nootmuskaat.
De Nederlanders worden in 1816 uiteindelijk de baas; de kolonie Nederlands-Indië is een feit. Wat zijn de gevolgen? Lees meer op NPO Kennis.
Negentien docu's over (en door) lhbtqia+'ers - Naar NPO Doc
Jezelf zijn in alle kleuren van de regenboog. NPO Doc verzamelde negentien documentaires over (en door) lhbtqia+'ers.
De Jortcast: Wolken, hoe witter hoe beter - Luister op NPO Radio 1
De wereld staat in de fik, vrij letterlijk helaas, maar in de Jortcast even geen apocalyptisch gesomber over klimaatopwarming. Wat wel: constructieve inbreng!
Prof. dr. ir. Herman Russchenberg komt met manieren om het klimaat te sturen zodat opwarming wordt tegengegaan. Van het nabootsen van vulkanen tot het opspuiten van de Noordpool en het witter maken van wolken.
Sportresultaten voorspellen met A.I. - Luister op NPO Radio 1
Kan Chat GPT met artificiële intelligentie de winnaar van een wedstrijd voorspellen? Luister Pointer Sport: Tour de Femmes A.I. waarin de uitslagen van de Tour de France Femmes worden berekend met behulp van A.I.
Speel mee met De slimste mens - Naar KRO-NCRV.nl
Ben jij een echte slimmerik? Test je kennis en speel deze quiz tegen je vrienden, onbekende uitdagers of alleen. Weet jij alle juiste antwoorden zo snel mogelijk te geven? Dan maak je kans op een De slimste mens-mok.
Het nieuwe spelelement De slimste thuis is volledig spraakgestuurd. Het antwoord hoeft dus niet getypt te worden, maar wordt ingesproken. Speel het dus als een écht gezelschapsspel. Niet langer alleen op je telefoon, maar ook tegen elkaar aan tafel, in de auto of op het strand.
Deze dertigers gooien het over een heel andere boeg - Kijk op NPO Start
Een goede baan, een mooi koophuis en een auto voor de deur. Voor de meeste dertigers was dit lange tijd het ideaalplaatje. In 30 en nooit meer... ontdekken we de huidige trends waarmee dertigers het roer radicaal omgooien. Van leven zonder bezittingen tot nooit meer werken voor een baas of naar een dokter gaan.
De reis van de Indiërs: het verhaal over de Indiase contractarbeider - Luister op NPO
De contractarbeiders uit India die na de afschaffing van de slavernij in Suriname op de plantages gingen werken zochten een beter leven. Vaak werkten ze in vergelijkbare, barre omstandigheden als de tot slaaf gemaakten voor hen. De Surinaamse Hindostanen drukten hun stempel op de Surinaamse cultuur en later -toen een grote groep na de onafhankelijkheid van Suriname naar Nederland trok- ook in Nederland.
In deze podcastserie, die aansluit op de televisieserie De Reis van de Indiërs onderzoekt presentator Narsingh Balwantsingh welke plek het verhaal van de Indiase contractarbeiders heeft in de Nederlandse geschiedenis.Hoe werd Rutte premier van het land? - Naar NPO Kennis
Mark Rutte is sinds 2010 premier van Nederland. Hij is de tweede liberale premier in de Nederlandse politieke geschiedenis. Na de val van zijn vierde kabinet in juli 2023 kondigt de langstzittende premier zijn vertrek aan uit de politiek.
Rutte staat er om bekend 'zo lekker gewoon' te zijn. Dat is zijn kracht maar in tijden van crisis soms ook zijn zwakte. Hoe is Rutte opgegroeid? Waar begon de VVD-er zijn politieke carrière? En hoe vergaat het hem als premier? NPO Kennis legt uit.
Het water in Nederland zit vol chemicaliën, check hier waar je veilig kunt zwemmen - Bekijk de kaart
Veel open zwemwater in Nederland is sterk verontreinigd met chemicaliën. Pointer analyseerde data van waterschappen en Rijkswaterstaat en daaruit blijkt dat de normen voor oppervlaktewater fors worden overschreden door giftige of kankerverwekkende stoffen. Hoe verontreinigd is het oppervlaktewater bij jou in de buurt?
Aldith Hunkar bezoekt geboorteland Suriname in Firma Erfgoed Overzee - Kijk op NPO Start
Voor het eerst in 23 jaar keert presentator Aldith Hunkar terug naar haar geboorteland Suriname, voor het nieuwe seizoen van Firma Erfgoed Overzee. Aldith bezoekt religieus en cultureel erfgoed in Suriname, Sint Eustatius en Curaçao.
Hoe tolerant is Nederland als je afwijkt van de norm? - Kijk op NPO Start
25 jaar geleden werd een groep bi-culturele vrouwen gevolgd over wat het voor hen betekent om in Nederland op te groeien. Regisseur Soulaima El Khaldi zag deze documentaireserie als tiener en hun openheid maakte diepe indruk op haar. Zij stelt vier van deze vrouwen de vraag: wat is er veranderd, en wat is hetzelfde gebleven? Samen maken ze de balans op in een nieuwe serie Girls Girls Girls.
Het boerenleven op familiefilm - Kijk op NPO Start
Het verhaal van het boerenleven in Nederland en hoe dat volledig veranderde in een eeuw tijd. Oude amateurfilms laten zien hoe Nederland nog een agrarische samenleving was waarin de kleine boer centraal stond. Door de oprukkende mechanisering veranderde alles razendsnel.
De afschaffing van de slavernij in Suriname op de kaart gezet - Naar kaart
De familienamen van zo'n 35.000 slaafgemaakten die in het koloniale Suriname op 1 juli 1863 worden 'vrijverklaard', zijn bewaard gebleven.
Voor het eerst is het gelukt om op een digitale kaart inzichtelijk te maken waar deze voormalige tot slaafgemaakten leefden en werkten. Zie welke Nederlanders compensatie ontvingen van de Nederlandse overheid en bekijk de plantagewereld van Suriname tijdens de afschaffing van de slavernij, op Pointer.nl.Verhalen over verzet - Kijk op NPO Start
Tot slaaf gemaakten zijn altijd op zoek geweest naar manieren om te ontsnappen aan het systeem, zich te verzetten en hun eigen cultuur te bewaren. In Slavernij en wij gaan Evita Mac-nack, zangeres Kizzy en Ira Kip op zoek naar verhalen van Suriname, Sint Eustatius & Sint Maarten en Curaçao, Aruba & Bonaire.
Luister naar een special van Het Filosofisch Kwintet: 'Ik, wij en de samenleving' - Luister op NPO Radio 1
In de eerste aflevering van een nieuw seizoen van Het Filosofisch Kwintet schuiven Bas Heijne, Roxane van Iperen, Dyab Abou Jahjah en Daan Roovers aan. Hoe zien zij de relatie tussen het individu en de maatschappij, wat zijn hierin wederzijdse verantwoordelijkheden en rechten? En hoe kan het publieke belang het winnen van al die verschillende eigenbelangen?
Zijn alle aardappelen uit de supermarkt hetzelfde? - Kijk op NPO Start
Het zit in de aard van de aardappel: dat je er vele kanten mee op kan. Van bakken tot prakken, poffen tot koken. Te complex, vonden de supers en nu zetten ze groot op de zak welke knol je moet kopen voor welk kunstje. Maar wat voor aardappels zijn dat dan? De Keuringsdienst van Waarde doet grondig onderzoek.
Caribische verhalen in 'Van Bahia tot Brooklyn' - Kijk op NPO Start
Slavernij en kolonialisme hebben een veelkleurige smeltkroes van de Caribische samenleving gemaakt. In Van Bahia tot Brooklyn onderzoekt Latijns-Amerika journalist Nina Jurna in zeven landen hoe de geschiedenis doorwerkt in het heden en hoe dit leidt tot een nieuwe Caribische cultuur. Met een mix van verwondering en herkenning luistert Nina, zelf gedeeltelijk met Surinaamse roots, naar de verhalen van bewoners.
Hoe houd je je eigen cultuur in stand? - Kijk op NPO Start
Narsingh Balwantsingh, zelf afstammeling van Indiërs die naar Suriname trokken, gaat op zoek naar wat er overbleef uit de tijd van de contractarbeiders. In Brieven aan de achterblijvers zie je hoe mensen contact hielden met hun familie aan de andere kant van de wereld en ervoor zorgden dat de gebruiken uit India ook in het nieuwe land standhielden.
Mathieu zoekt naar de sporen van zijn betovergrootvader in Een verborgen Surinaamse schat - Luister op NPO Radio 1
In de podcast Een verborgen Surinaamse schat onderzoekt theatermaker Mathieu Wijdeven het leven en werk van G.G.T. Rustwijk, schrijver, dichter, theatermaker, schilder en een activist tegen het koloniale bewind in Suriname.
Wie was hij? Wat is zijn betekenis voor deze tijd? En waarom wist Mathieu tot voor kort niet van zijn bestaan, terwijl G.G.T. Rustwijk zijn betovergrootvader is?Het geheim van Haastrecht - Luister op NPO Radio 1
In het kleine Zuid-Hollandse dorpje Haastrecht bestaat al honderd jaar een groot mysterie. Toen in 1923 Paulina Bisdom van Vliet het leven liet, bleef een testament vol eisen achter. Waaronder een pakketje dat na honderd jaar geopend mocht worden.
Die honderd jaar is nu voorbij! Luister in de NPO Luister-app naar Het geheim van Haastrecht om te horen wat er in het pakketje zat en wie Paulina was. Podcastmaker Lieuwe van Slooten vertelt in Met het oog op morgen over zijn zoektocht.
Suikerquiz: Hoeveel weet jij over suiker in je drankjes? - Naar pointer
Welk glas bevat meer suiker: cola of appelsap? Pointer onderzoekt hoe moeilijk het is om gezonde keuzes te maken. Ga de uitdaging aan in de Pointer Suikerquiz en test je ongesuikerde kennis!
Focus over de wetenschap achter windmolens, complotdenken en ziek zijn na corona - Kijk op NPO Start
Is er een crisis, dan kijken we hoopvol naar wetenschappers in hoe ze ons kunnen helpen. Wat zijn hun oplossingen voor de problemen van deze tijd? Dit seizoen duikt Petra Grijzen samen met deze specialisten in windmolens, complotdenken, ziek zijn na corona en ontpolderen.
Dit is Keti Koti - Naar NPO Kennis
Elk jaar wordt op 1 juli Keti Koti gevierd. Wat betekent Keti Koti? Wat wordt er gevierd en herdacht? En waarom willen sommige mensen dat het een nationale vrij dag wordt? NPO Kennis legt het uit in deze story.
Podcasttip: De plantage van onze voorouders - Luister de podcast
In deze indringende podcast onderzoekt Maartje Duin de sporen van het slavernijverleden in haar familie. Ze ontdekt dat haar betbetovergrootmoeder bij de afschaffing van de slavernij in 1863 mede-eigenaar was van een Surinaamse plantage. Onder de vrijgemaakte slaven valt één achternaam op: Bouva. Zouden hun nazaten nog leven? Je hoort het in De plantage van onze voorouders.
Sensationele natuurfilm over de terugkeer van de wolf in Nederland - Kijk op NPO Start
De wolf was bijna uitgestorven in Europa. In de afgelopen jaren kreeg de wolf wettelijke bescherming en maakte hij een opmerkelijke comeback. In WOLF zie je hoe het dier zijn weg terugvond naar Nederland.
Voor de film heeft regisseur Cees van Kempen meer dan duizend dagen doorgebracht in de bossen om het leven van de wolf in detail vast te leggen. Welke route heeft het dier afgelegd? Hoe kwam de eerste wolvenroedel in Nederland tot stand? En wat is zijn invloed op de biodiversiteit?
Werkt een sapkuur echt? - Kijk op NPO3.nl
Sociale media staan vol met ervaringen van mensen die een sapjeskuur hebben uitgeprobeerd. En ook veel influencers haken aan op deze ‘juicy’ trend. Je lichaam detoxen met een sapvastenkuur. Werkt dat? Journalist Marieke Kuypers van Pointer Checkt zocht het uit!
Het Misdaadbureau over straatintimidatie - Luister op NPO Radio 1
Nageroepen, zelfs achterna gezeten worden. Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij vindt dat straatintimidatie verboden moet worden. Het Misdaadbureau duikt verder in het fenomeen: wie zijn de daders? Houden ze op door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?
AZ, Ajax, PSV en de bizarre ontknoping van een voetbalseizoen - Kijk op NPO Start
Andere Tijden Sport gaat terug naar de adembenemende slotdag van de eredivisie in het seizoen 2006-2007. AZ, Ajax en PSV kunnen in de laatste wedstrijd van het seizoen alle drie nog landskampioen worden. Miljoenen mensen horen via de radio hoe uiteindelijk PSV de kampioensschaal verovert.
De geschiedenis van Joods Amsterdam - Kijk op NPO Start
In de tweedelige serie MOKUM staan historici stil bij de bijzondere band tussen Amsterdam en de Joodse gemeenschap. Wie waren de eerste Joodse migranten die voet aan wal zetten in Amsterdam? Deze nieuwkomers uit Portugal vestigden zich rond het Waterlooplein.
Meer weten? Kijk deze programma's op NPO Start - Kijk op NPO Start
Verdiep jezelf met interessante documentaires, kritische programma's en bijzondere series.
Wat betekent queer zijn? - Naar NPO Kennis
Tegenwoordig hoor je steeds vaker de term queer. Dit betekent ‘vreemd’ in het Engels. De term is voor het eerst in de jaren 80 gebruikt door mensen die zich afzetten tegen het ‘hokjes-denken’ rondom seksuele geaardheid en geslacht. Er zit namelijk veel meer tussen hetero en homo, en tussen man en vrouw in. Hieruit is uiteindelijk ook de afkorting lhbtqia+ ontstaan.
Op NPO Kennis lees en zie je meer over wat deze letters betekenen, de strijd voor homorechten door de jaren heen, hoe de regenboogvlag is ontstaan en wanneer je non-binair bent.
Seksuele voorlichting met voorbeeldvideo's - Naar NPO3.nl
Sekspedia is dé online gids voor iedereen die seks aan het verkennen is, of wil zien hoe het in zijn werk gaat. In video's praten jongeren over hun ervaringen met seks. Óok kun je zien hoe verschillende vormen van seks eruit kan zien. Consent, communicatie, plezier, genot en techniek komen voorbij en zo legt de serie uit hoe je verantwoordelijk en prettig seks hebt.
Dochters Sigrid Kaag bang voor aanslag op hun moeder - Kijk op NPO Start
Naast de politieke uitdagingen krijgt Sigrid Kaag op persoonlijk vlak ook veel te verduren. Als vrouwelijke politicus heeft ze te maken met veel online haat en bedreigingen en al meerdere keren kwamen inmiddels welbekende fakkeldragers haar opzoeken. Twan Huys en studenten praten erover met haar in College Tour.
Liefde in de mix viert culturele verschillen in de liefde - Kijk op NPO Start
In Liefde in de mix geven vier stellen met verschillende culturele achtergronden een inkijkje in hun dagelijkse leven. Ze hebben vol overtuiging voor elkaar gekozen en zijn ieder op hun eigen manier op zoek naar geluk. Waar het ene koppel recht op zijn doel af gaat, is het bij een ander duo juist het compromis wat de relatie verdiept.
De gevolgen van de klimaatcrisis, de asielcrisis en de personeelscrisis in Nederland - Kijk op NPO Start
Yora Rienstra maakt zich zorgen over de toekomst: hoe overleven haar kinderen op een planeet die steeds warmer wordt? Is er voldoende ziekenhuispersoneel voor als ze zelf ziek wordt? En hoe kan het dat zo’n welvarend land als Nederland niet in staat is om vluchtelingen op te vangen? In Half Holland in crisis hoor je de verhalen van slachtoffers, activisten én mensen die juist voordeel halen uit een crisis.
De pijnlijke geschiedenis van gestolen kunstwerken - Kijk op NPO Start
De geschiedenis toont aan dat de historische objecten die in musea te bewonderen zijn, mogelijk als roofbuit zijn meegenomen uit veelal voormalige koloniën. Erik Dijkstra onderzoekt in Roofkunst of wat binnen de context van die tijd legitiem leek, nog wel past in ons huidige tijdsgewricht.
Themauitzending van Kunststof over 75 jaar Israël - Luister op NPO Radio 1
In mei is het 75 jaar geleden dat Israël werd uitgeroepen tot onafhankelijke staat. In het NPO Radio 1-programma Kunststof praat presentator Frénk van der Linden met historicus David Wertheim en auteur Natascha van Weezel over hun band met het land.
Oorlog voeren vanuit de ruimte? - Kijk op NPO Start
De oorlog in Oekraïne speelt zich voor een groot deel in de ruimte af; via communicatiesatellieten van het commerciële Starlink-systeem van Elon Musk. Satellieten speelden al vaker een belangrijke rol in een oorlog, maar Starlink lijkt een heuse nieuwe Space Race gestart te hebben. Het programma Focus duikt in de meest innovatieve technieken op het gebied van satellietbouw en ruimtecommunicatie. Waar staat Nederland in de Space Race?
Waldemar Torenstra op reis door de Amerika's - Kijk op NPO Start
Kan de moderne westerse mens iets leren van de oude culturen in Noord- en Zuid-Amerika die bijna verdreven werden, maar nog altijd springlevend zijn? Met die vraag in het achterhoofd reist Waldemar Torenstra duizenden kilometers over de twee continenten in Ondersteboven van de Amerika’s.
Een nieuw seizoen Medialogica over true crime, alternatieve media en meer - Kijk op NPO Start
Media dienen als gids om greep te krijgen op onze werkelijkheid. Maar in hoeverre zijn ze een betrouwbare gids? En welke invloed hebben media en publieke opinie op het handelen van bestuurders, journalisten en burgers? De afgelopen maanden onderzocht ArgosMedialogica de beeldvorming rondom true crime, alternatieve media en het syndroom van Down.
Jubileumseizoen College Tour: gasten bekend en meld je nu aan! - naar Kro-ncrv.nl
Zondag 28 mei start het nieuwe seizoen van College Tour. De gasten van dit jubileumseizoen zijn bekend; Twan Huys gaat in gesprek met Sigrid Kaag, Ola Källenius, Jutta Leerdam en Caroline van der Plas. Lees meer over de gasten en meld je snel aan voor de opnames.
Wetenschap in het nieuws - Luister op NPO Radio 1
Hoe kwam wetenschap in het nieuws deze week, hoe werd het gebracht, en wat viel eraan op? En wat gebeurde er in de wetenschap dat níet in het nieuws kwam, maar toch de moeite waard is om te weten? Podcast Kennis & co neemt de need to knows en nice to knows door.
Waldemar Torenstra tipt documentaire Warrior Women - Kijk op NPO Start
In Ondersteboven van de Amerika’s ging Waldemar Torenstra op zoek naar het verleden van de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika en de nog overgebleven cultuur.
Nu tipt hij de documentaire Warrior Women, over een moeder en dochter die zich inzetten tegen de verwoesting van het milieu en voor de inheemse cultuur.
Ergodan: de naschok - een podcast over een land onder hoogspanning - Luister op NPO Radio 1
2023 beloofde al een krankzinnig politiek jaar te worden voor Turkije. De Turkse republiek bestaat 100 jaar, maar vooral door de verkiezingen op 14 mei. Verkiezingen die president Erdogan kunnen maken of breken.
Maar in de nacht van 6 februari veranderde alles. De nacht waarin in één klap een einde kwam aan het leven van bijna vijftigduizend mensen, door één van de grootste aardbevingen van de afgelopen honderd jaar.
Daarna was niets meer hetzelfde. Erdogan stond erbij en keek ernaar. En voor het eerst in zijn twintig jaar lange macht over het land leek hij machteloos.
Meer weten over de geschiedenis van Turkije - Naar NPO Kennis
Wat is de band tussen Europa en Turkije? Hoe zat het ook alweer met het toenmalige Ottomaanse Rijk, dat nu Turkije is? En hoe werd Erdogan president? NPO Kennis heeft het voor je uitgepluisd en handig samengevat in artikelen met video's.
Eus reist door Turkije en ontdekt een enorme diversiteit aan culturen, religies en etnische groepen - Kijk op NPO Start
Özcan Akyol, ook wel bekend als Eus, gaat op reis naar en door Turkije. Hij reist langs verschillende provincies, praat met bewoners en ontdekt een enorme diversiteit aan culturen, religies en etnische groepen.
Wie is Erdogan? - Naar NPO Kennis
Geert Wilders noemt hem een ‘despoot’. Anderen noemen hem een dictator. Veel inwoners van Turkije bewonderen zijn harde hand: Recep Tayyip Erdogan, president van Turkije. Of dat na de verwoestende aardbeving in 2023 nog zo blijft is ongewis. Wie is Erdogan precies? Je leest het op NPO Kennis.
NPO Kennis over zorg en ziekenhuis - Naar NPO Kennis
Wat is er nodig voor een operatie? En waarom is zorg zo duur? Op NPO Kennis kom je meer te weten over ziekten, zorg en behandelingen.
Ode aan de zorg - Kijk op NPO Start
Honderd jaar geleden (en nog ver daarna) was het een roeping: verpleegster worden. Tegenwoordig is het een beroep: met opleidingen, diploma's en specialisaties. Andere Tijden duikt in de geschiedenis van de verpleegster: van Florence Nightingale halverwege de 19e eeuw tot de actiegroep Witte Woede, die eind jaren 80 van de 20e eeuw de noodklok luidde. Rust, reinheid en regelmaat hebben plaatsgemaakt voor heisa, herrie en hectiek.
Jong debat- en speechtalent over de 'woke-beweging' - Kijk op NPO Start
De beste jonge debaters en grootste speechtalenten laten hun debatkunsten zien in Op weg naar Het Lagerhuis. De ervaren bestaat uit journaliste Jildou van der Bijl, journalist Tomas Erdbrink en influencer en presentatrice Quinty Misiedjan. In het speciale tien-tegen-ééndebat nemen de debattalenten het op tegen omroepbaas Jan Slagter, over de vraag of de woke-beweging slecht is voor Nederland.
Duistere deals rondom verdwenen Joodse winkels - Naar NPO Luister
Jacob Menko opende voor de oorlog vier warenhuizen. Na de oorlog zijn de winkels en Jacob verdwenen. Hij is vermoord, samen met zijn vrouw en twee kinderen. Eén dochter, Emmy, overleeft de oorlog. Zij heeft nog steeds geen idee wat er met de winkels van haar vader gebeurd is. Haar kleindochter, Rose Heijnen, achterhaalt in de podcast Verdwenen winkels welke duistere deals er in de oorlogsjaren gesloten werden. Waar zijn de winkels gebleven?
Hoe Joods erfgoed uit het straatbeeld verdween - Naar Pointer
Pointer zoomt in op het verdwenen Joodse erfgoed, een bladzijde uit onze geschiedenis die veel mensen nog niet kennen. Bekijk hoe synagogen en Joodse begraafplaatsen na WO2 ruimte hebben gemaakt voor parkeerplaatsen, winkels en braakliggend terrein.
Broers Micha en Harry de Winter in de voetsporen van hun vader door Duitsland - Kijk op NPO Start
Harry de Winter maakt samen met zijn broer Micha een bijzondere reis door Duitsland. In de documentaire Broertje wandelen ze vanaf voormalig concentratiekamp Sachsenhausen bij Berlijn circa 100 kilometer naar het stadje Havelberg. Hiermee treden ze letterlijk in de voetsporen van hun vader, chemicus Max de Winter. Hij legde dezelfde tocht af in mei 1945.
Hoe ziet de wereld eruit in 2100? - Kijk op NPO Start
De wereldbevolking kampt met een bevolkingsexplosie zoals nooit tevoren. Volgens de VN zijn we in het jaar 2100 met 10 miljard mensen. Welke gevolgen heeft dat voor migratie, klimaat en onderlinge machtsverhoudingen? En waar liggen de nieuwe megasteden? De Nieuwsuur-serie De wereld in 2100 neemt een kijkje in de toekomst.
Staat de persvrijheid onder druk? - Naar NPO Kennis
Persvrijheid zorgt ervoor dat journalisten zonder angst hun werk kunnen doen en misstanden kunnen onthullen. Het wordt in Nederland als belangrijk basisprincipe van de democratie gezien. Waarom vinden we persvrijheid zo belangrijk? Hoe denken ze daar op andere plekken in de wereld over? En kan de persvrijheid ook bij ons onder druk komen te staan?
Kinderen van de rekening: opgroeien in oorlogstijd - Naar Anderetijden.nl
Andere Tijden duikt in archiefmateriaal met Nederlandse kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op die beelden lijken Duitsers soms ware weldoeners, maar niks blijkt minder waar. Achter bijvoorbeeld het nieuwe speelgoed en de verse sinaasappels voor de kinderen blijken wantrouwen en geweld te schuil te gaan.
Ook ontmoet Astrid Sy de oorlogskinderen van nu, afkomstig uit landen als Eritrea, Syrië en Oekraïne. Ze voetballen, rennen en lachen. De oorlog is ver weg, maar ook dichtbij.
Het videodagboek van Anne Frank - Kijk op NPO Start
Stel, Anne had geen dagboek, maar een videocamera. Met behulp van die camera legt ze haar leven vast in een videodagboek. Anne filmt zichzelf en de gebeurtenissen in het Achterhuis, kijkt terug op de tijd voor de onderduik, vertelt over de oorlog en deelt haar diepste gedachten en gevoelens. Ook blikt ze terug op de laatste zes maanden van haar leven in de kampen.
Verhalen van bezetting tot bevrijding - Naar NPO Kennis
Bekijk hier de verhalen van NPO Kennis over de Tweede Wereldoorlog. Van Hitler tot het verzet en van bezetting tot bevrijding.
Vergeten verzetshelden uit de voormalige Nederlandse koloniën - Kijk op NPO Start
In Vergeten helden duiken we in het leven van heldhaftige strijders uit de drie voormalige Nederlandse koloniën die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aansloten bij het verzet. Wie waren deze mensen? Wat zijn hun verhalen?
Staken op leven en dood: over de grootste maar onbekende oorlogsstaking - Kijk op NPO Start
In 1943 trotseerden meer dan 500.000 mensen de onderdrukking van de Duitsers tijdens de April-meistakingen. Een grootse, maar vrijwel onbekende staking. Erik Dijkstra gaat in Staken op leven en dood na hoe dit gegaan is. Persoonlijke verhalen van betrokkenen laten de onwaarschijnlijke moed van honderdduizenden Nederlanders zien.
'Gaat dit over ons?' Herdenken in Nederland Polderland - Kijk op NPO Start
De achterban van diverse slachtoffergroepen heeft bedenkingen bij de herdenking op 4 mei. Mensen uit de Joodse gemeenschap, Sinti, Roma en Indische Nederlanders vertellen hun kant van het verhaal in deze documentaire.
Laat oorlog geen generaties duren - Kijk op NPO Start
Hanneke Groenteman praat in deze driedelige serie met ouders en kinderen over de invloed van oorlog en geweld op meerdere generaties in een gezin. In de eerste aflevering praat Hanneke met zanger en songwriter Boudewijn de Groot. Hij is geboren in een jappenkamp. Zijn vader heeft het jappenkamp overleefd, maar zijn moeder is in het laatste oorlogsjaar in het kamp overleden. Lees meer over het programma op EO.nl.
Vriend of vijand: een podcast over spionage op universiteiten - Luister op NPO Radio 1
Inlichtingendiensten waarschuwen voor kennisspionage op universiteiten. Want het is niet de bedoeling dat hoogtechnologische kennis van Nederlandse bodem in verkeerde handen valt. Maar hoe bescherm je kennis op een plek die juist bedoeld is om kennis te delen? En hoe bepaal je wie wel en niet te vertrouwen is?
In de podcast Vriend of Vijand onderzoekt wetenschapsjournalist Saar Slegers de dilemma’s achter het Nederlandse kennisveiligheidsbeleid. En vraagt ze zich af: wiens veiligheid staat hier eigenlijk op het spel?
Verdwijnt het dialect uit Nederland? - Luister op MAX Vandaag
In de podcast Het Dialectenbureau neemt professor Marc van Oostendorp je mee langs de vele dialecten in Nederland. "Een mooie, muzikale en nostalgische reis. Vol traditie, streken, verhalen en volkoren. Want dialect, dat is veel meer dan taal alleen."
Een special van Het Filosofisch Kwintet: 'Ik, wij en de samenleving' - Kijk op NPO Start
In de eerste aflevering van een nieuw seizoen van Het Filosofisch Kwintet schuiven Bas Heijne, Roxane van Iperen, Dyab Abou Jahjah en Daan Roovers aan. Hoe zien zij de relatie tussen het individu en de maatschappij, wat zijn hierin wederzijdse verantwoordelijkheden en rechten? En hoe kan het publieke belang het winnen van al die verschillende eigenbelangen?
Je kunt dit gesprek ook terugluisteren als podcast.
Bekende Nederlanders met migratie-achtergrond over de rol die ouders speelden in hun carrière - Luister op NPO
In de podcastserie Geluk Gezocht gaat Oifik Youssefi, zelf kind van migranten met een droom, in gesprek met bekende Nederlanders met een migratie-achtergrond over de rol die hun ouders hebben gespeeld in de totstandkoming van hun carrière en welke offers zij hebben gebracht voor hun kinderen. Gasten zijn o.a. Mahi Khalesi, podcastpresentatrice en label director Mahi Khalesi, en Sublime-dj Angelique Houtveen.
Waarom is oranje de kleur van Nederland? - Naar NPO Kennis
Samen volledig in het oranje gekleed eropuit trekken zorgt voor een groot saamhorigheidsgevoel en nationale trots, maar waarom oranje? NPO Kennis legt het uit in deze story.
NPO Kennis over het Nederlandse koningshuis - Naar NPO Kennis
Wat doet de koning eigenlijk? Hoe modern is het koningschap van Willem-Alexander? En hoe werd het Wilhelmus ons volkslied?
Van Willem van Oranje tot Willem-Alexander: bij NPO Kennis vind je alle antwoorden op vragen over het Nederlandse koningshuis. Of speel een van de leuke quizzen over de Oranjes.
Het koningshuis: wat hebben we eraan? - Luister op Human.nl
De Publieke Tribune stelt de vraag: past het koningshuis nog bij de moderne, democratische samenleving? Het koningshuis krijgt veel kritiek. Tegelijkertijd zijn de Oranjes nog steeds erg populair, en blijft het sprookje betoveren. Wat kost het koningshuis ons, en wat levert het ons op? Hoeveel macht heeft de koning en welke rol moet hij vervullen? En hoe toekomstbestendig is het koningshuis?
Nieuwe podcast Pointer Talk: onderzoek op een presenteerblaadje - Luister op Pointer.nl
Pointer Talk is onderzoeksjournalistiek op een presenteerblaadje. Esmee Dirks en Benjamin de Bruijn praten elke week met een collega van de Pointer-redactie over een slepend dossier. Bijvoorbeeld de problemen in de kinderopvang, de aanwezigheid van de wolf in Nederland en jeugdcriminaliteit.
Alles over het buitenleven uit BinnensteBuiten - Naar BinnensteBuiten
De redactie heeft alles over het prachtige buitenleven uit BinnensteBuiten voor je op een rij gezet. Van wandelingen tot weetjes over de natuur en dieren.
Illegaal opgedoken schat: "Die jurk is een vloek geworden" - Luister op NTR.nl
De jurk en het Scheepswrak is het verhaal van een unieke archeologische vondst voor de kust van Texel. Vanaf het moment dat de jurk illegaal is opgedoken uit de Waddenzee, heeft het wereldwijd voor veel opwinding gezorgd. Duik in het verhaal met de documentaireserie, de detective-achtige podcast over de eigenaresse van de jurk en een interactieve website waar je met een online duikervaring zelf het wrak kunt bezoeken.
Wat is autisme? - Naar NPO Kennis
Autisme is een beperking met vele gezichten: zowel mensen met een zeer hoog IQ als mensen met een heel laag IQ kunnen de diagnose krijgen. De hersenen van iemand met autisme verwerken de stroom aan informatie, die gedurende de dag binnenkomt, op een andere manier. Dat leidt tot overprikkeling van de zintuigen. Wat zijn de oorzaken van autistische stoornissen? Is autisme erfelijk? En is het een ‘mannending’?
FunX geeft extra aandacht aan de financiële situatie van jongeren! - Naar FunX.nl
FunX geeft in de Week van het Geld extra aandacht aan de financiële situatie van jongeren. De focus dit jaar ligt op financiële verleiding. Hoe kunnen jongeren verstandig omgaan met geld, verleidingen doorzien, en dromen zonder in de problemen? Alles hierover hoor je op FunX en lees je terug op FunX.nl.
Podcast over economie, en hoe die jouw leven beïnvloedt - Luister op NPO Radio 1
In deze podcast krijg je elke dag een kort en krachtig antwoord op vragen die jou bezighouden. Geld of je leven behandelt vragen over inflatie, huizenprijzen, de energiecrisis, economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne en alle andere vragen die samenhangen met onze economie, en dus ook met ons leven.
Alle NPO Doc documentaires over economie - Naar NPO Doc
Documentaires over alles wat met economie te maken heeft, zoals armoede, ongelijkheid, geld of de crisis.
Ontdek het verhaal van Vlaanderen - Kijk op NPO Start
In navolging van Het Verhaal van Nederland, komen nu onze zuiderburen met de tiendelige documentaireserie Het Verhaal van Vlaanderen. Via de Romeinen, de middeleeuwen, de Tachtigjarige Oorlog, het ontstaan van de Belgische staat, de industriële revolutie en de wereldoorlogen brengt Tom Waes ons van het verleden naar het heden.
Indrukwekkende verhalen in Sporen van oorlog - Kijk op NPO Start
De derde generatie kleinkinderen van oorlogsslachtoffers gaan op zoek naar antwoorden op vragen over het oorlogsverleden van hun grootouders. Ze ontmoeten ooggetuigen en historici, maar ook kleinkinderen van de bezetter. In Sporen van oorlog volgen ze het pad dat hun opa of oma hebben afgelegd in de Tweede Wereldoorlog.
Houd jij je voeten droog in de toekomst? Zoom in met de postcodetools - Naar Kro-ncrv.nl
Met de postcodetools van Ruimteschip Aarde kan je helemaal inzoomen tot in jouw achtertuin of op jouw balkon. Zo kun je ontdekken hoeveel sterren er vanaf jouw woning te zien zijn, of je in de toekomst droge voeten houdt, hoe het staat met de luchtvervuiling in jouw buurt en hoeveel bijensoorten er in jouw buurt leven.
Hoe herken je nepnieuws? - Naar NPO Kennis
Grote kans dat je weleens in nepnieuws bent getrapt. Nepnieuws lijkt namelijk verdacht veel op echt nieuws, maar is vaak deels bewust onjuist of helemaal verzonnen. Dit zie je al heel lang, maar met social media het makkelijker en sneller verspreid worden. Hoe weet je of iets echt op nep is? En hoe kunnen we nepnieuws bestrijden?
Algoritmes, social media en de sporen die je achterlaat op het internet - Naar NPO Kennis
Media wordt steeds meer verweven met ons leven. Hoe gaan we daarmee om? NPO Kennis bundelt alle artikelen, korte video's en stories over mediawijsheid.
Ga mee op Freeks saturday night safari - Kijk op NPO Start
Nederlands bekendste bioloog en hoogleraar Freek Vonk neemt jong en oud mee op avontuur in Freeks saturday night safari. Ontdek de mooiste en meest bijzondere plekken op aarde. Via boeiende colleges, prachtige beelden én prikkelende vragen over de natuur neemt hij iedereen mee op een wonderlijke reis door de natuur. De studio is uitgerust met speciale technologieën waardoor sommige dieren ineens wel heel dichtbij komen. Als dat maar goed gaat!
Wat is de ramadan? - Naar NPO Kennis
Ieder jaar breekt er voor moslims een maandlange vastenperiode aan: de ramadan. Waarom vasten moslims eigenlijk en is deelname verplicht? Mag je tijdens het vasten water drinken? En waar moet je rekening mee houden als je tijdens de ramadan in een islamitisch land op vakantie bent?
Melat Nigussie: "Breng roofkunst terug naar Afrika" - Kijk op NPO Start
In musea in heel Europa wordt het tentoongesteld: kunst die tijdens het kolonialisme geroofd werd uit landen in Afrika. In haar Brainwash Talk betoogt schrijver en activist Melat Nigussie dat de tijd is gekomen om die werken terug te geven.
Waarom is het suikerfeest geen vrije dag? - Naar NPO Kennis
Het Suikerfeest is de traditionele afsluiting van de ramadan. Moslims gaan naar de moskee en komen samen met familie en vrienden. Het is een belangrijk feest. Toch is niet iedere moslim vrij op Eid al Fitr. Hoe komt dat?
Waarom is een betaalbaar huis vinden zo moeilijk? - Naar NPO kennis
De wachttijden voor sociale huurhuizen zijn erg lang. Tegelijkertijd zijn huurhuizen in de vrije sector voor veel mensen te duur en kopen is ook lang niet altijd een optie. De hele woningmarkt zit vast door het grote tekort aan betaalbare huizen. Op NPO Kennis ontdek je hoe het woningtekort is ontstaan en welke oplossingen er zijn voor de woningnood.
Wat zeggen bakfietsen en siertegels over kiezers? - Kijk op NPO Start
Wat beïnvloedt het stemgedrag? Electoraal geograaf Josse de Voogd gaat op onderzoek in buurten en wijken en vertelt in Aangehaakt wat hem opvalt. De grond waarop iemand woont is medebepalend voor de stembusuitslag.
Hoe praat je met je kind over racisme? - Naar VPRO.nl
Racisme is een moeilijk en beladen onderwerp. Hoe praat je hier het beste over met je kind? En hoe voed jij je kinderen anti-racistisch op? Bestsellerauteur Layla F. Saad geeft tips over hoe verschillende gezinnen het beste het gesprek over racisme kunnen voeren met hun kind.
Factcheck-marathon: wat klopt er van uitspraken van politici? - Naar Pointer
Er werd van alles in de strijd gegooid om stemmen binnen te slepen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Maar wat klopt er van die uitspraken? Pointer's factcheck-marathon helpt jou te bepalen wat waar is en wat niet.
Wat is racisme en discriminatie precies? - Naar NPO Kennis
Wat zijn de gevolgen van racisme? Wat wordt er tegen gedaan? En hoe herken je onbewuste vooroordelen bij jezelf? NPO Kennis biedt je een overzicht van vragen en antwoorden met video's, fragmenten en archiefmateriaal van de publieke omroep.
Waarom kennen we deze historische personen van kleur niet? - Kijk op NPO Start
Ooit gehoord van Joseph Bologne, de ‘zwarte Mozart’? Of van Mary Seacole, de ‘andere Nightingale’? En wie kent de joods-Surinaamse kunstschilder Josef Nassy die verbluffende werken maakte tijdens gevangenschap in nazi-Duitsland? In Nieuwe blik terug reist Orville Breeveld in de voetsporen van deze belangrijke, historische personen van kleur en onderzoekt hun rol in de samenleving van hun tijd.
André Kuipers laat je de aarde zien vanuit de ruimte - Kijk op NPO Start
In Ruimteschip Aarde krijg je samen met André Kuipers een andere blik op Nederland en de wereld. Vanuit de ruimte nemen André, natuurkenners en de schitterende natuurbeelden je mee op een magische ontdekkingsreis. En beleef je hoe mooi maar ook kwetsbaar onze planeet is.
Freek Vonk: 'Planten zijn net zo vastberaden om te overleven als dieren' - Lees op EO.nl
In de natuurserie The green planet zie je de aarde vanuit plantenperspectief. Indrukwekkende beelden mét voice-over van de enthousiaste Freek Vonk: "In deze serie betreden we de magische wereld van planten als nooit tevoren. Planten worden vaak ten onrechte gezien als decorstukken in een landschap. Maar de werkelijkheid zit heel anders in elkaar!"
Hoeveel sterren kun je zien bij jou in de straat? - Naar KRO-NCRV.nl
Hoe groot is de lichtvervuiling in jouw buurt? Kun je nog wel sterren zien? Met deze interactive van Ruimteschip Aarde met André Kuipers zoom je zo vanuit de ruimte naar je eigen achtertuin.
Waarom is lezen belangrijk? - Naar NPO Kennis
Van menukaarten tot bijsluiters tot brieven van de overheid en social media. Tekst is overal om ons heen. Om goed mee te kunnen komen in de samenleving is het belangrijk dat je begrijpt wat er staat. Maar waar is lezen vérder belangrijk voor? NPO Kennis legt het haarfijn uit.
Wat is het christendom? - Naar NPO Kennis
Van feestdagen tot de manier waarop we onze doden begraven: de Nederlandse cultuur is gevormd door het christendom. In Nederland zwakt de populariteit van het geloof af, maar het christendom blijft met meer dan twee miljard aanhangers wereldwijd de grootste religie op aarde. Wat is de oorsprong van dit geloof en waarom loopt de kerk leeg?
Wat is nou echte pasta carbonara? - Ga naar NPO3.nl
En hoe kan het dat laurierblaadjes zo peperduur zijn? Keuringsdienst van Waarde duikt in de wondere wereld van ons voedsel. Klopt het wat fabrikanten claimen en wat ze ons in reclames verkopen? Hier vind je alle artikelen bij de afleveringen en kan je je eigen vraag stellen.
Wat is een complottheorie? - Naar NPO Kennis
‘De maanlanding is in scène gezet’ of ‘de Holocaust bestaat niet’. Na een ingrijpende gebeurtenis schieten complottheorieën vaak als paddenstoelen uit de grond. Hoe en waarom gebeurt dit? NPO Kennis legt het uit aan de hand van bekende en minder bekende complottheorieën.
Historische comedy voor jong en oud - Kijk op NPO Start
De prehistorie duurde 2,5 miljoen jaar: vanaf de allereerste mensachtige, langs steentijd, ijstijd, bronstijd en ijzertijd tot de inval van de Romeinen.
In Welkom in de prehistorie wordt het op een hilarische manier samengevat in twee keer 25 minuten. Met Charles Darwin, ijsmummie Ötzi, het meisje van Yde oftewel ‘het veenlijk’ en Julius Caesar. Allemaal gespeeld door topacteurs.
Mediawijsheid voor het basis- en voortgezet onderwijs - Naar SchoolTV.nl
Hoe ga je slim om met media? Leer alles over de wereld achter Snapchat, YouTube en Virtual Reality. Schooltv.nl bundelt korte video's over mediawijsheid. En wil je testen hoeveel je al weet? Speel dan de quiz, die je alleen óf met een klas kan spelen.
Wat is een aardbeving? - Ga naar NPO Kennis
Elke dag vinden er wereldwijd wel duizenden aardbevingen plaats. NPO Kennis legt precies uit wat een aardbeving is en waar de kans op een aardbeving het grootst is.
Hét geheim van een goede relatie? Je hoort het in deze Jortcast - Luister op NPO Radio 1
De liefde... Wat zegt de wetenschap erover? Jort Kelder sprak erover met Prof. Dr. Esther Kluwer, en onthullen dan eindelijk hét geheim van een goede relatie in de Jortcast.
Verdwenen schilderijen van Vermeer tot leven gebracht - Naar MAX.nl
In De nieuwe Vermeer brengen creatievelingen en kunstenaars uit heel Nederland de verdwenen werken van Johannes Vermeer tot leven. Alles mag: van realistisch tot abstract; mits het in de geest van Vermeer is. Geïnspireerd? Luister ook de podcast, bezoek het online 3D museum of kijk de online serie Meer Vermeer.
Janny van der Heijden onderzoekt de invloed van eten op het brein - Kijk op NPO Start
Lekker eten kan je intens gelukkig maken. Maar hoe belangrijk is voedsel voor ons brein? En wat kunnen we doen met onze voeding om dat brein en ons lichaam zo gezond mogelijk te houden? Dat ontdekt Janny in Voeding en ons brein.
Waarvoor stemmen we tijdens de Provinciale Statenverkiezingen? - Naar NPO Kennis
Waarvoor stemmen we eigenlijk tijdens Provinciale Statenverkiezingen? En wist je dat de Staten ook de leden van de Eerste Kamer bepalen? NPO Kennis geeft heldere antwoorden.
Van krot tot Vinex - Kijk op NPO Start
De huren rijzen de pan uit. En met een gemiddeld inkomen is het bijna onmogelijk om een huis te kopen. Jongeren wonen steeds langer bij hun ouders. We zitten middenin een wooncrisis. Wat is er misgegaan en wat kunnen we leren van de geschiedenis? Je ziet het in de Andere Tijden special Van krot tot Vinex: 100 jaar wonen.
De spannende en dramatische uren van de nacht - Kijk op NPO Start
In De nacht van '53 neemt Kefah Allush je mee in de spannende en dramatische uren vlak voor en vlak nadat de dijken breken. Op verschillende historische locaties in Zeeland brengt Kefah het verhaal van die nacht tot leven, van uur tot uur.
Bekijk de nieuwe serie over de Watersnoodramp van 1953 - Kijk op NPO Start
Dit jaar is het precies 70 jaar geleden dat de Watersnoodramp van 1953 plaatsvond. In Zeeland, West-Brabant, Zuid-Holland en op Texel braken verschillende dijken door waardoor grote delen van Nederland onder water kwamen te staan. Voor de 70e herdenking zendt de NTR vanaf 6 januari de vierdelige serie Het Water Komt uit. Bij deze serie hoort ook een 'podwalk' met historische wandelingen die je kunt maken.
Tegenlicht gaat op zoek naar mensen die de kloof verkleinen - Naar VPRO.nl
Er loopt een kloof door Nederland. Tussen de huizenbezitters en mensen met schulden. Tussen gezonde en ongezonde mensen. Mensen met en zonder opleiding. Krijgen we die kloof nog dicht? VPRO Tegenlicht gaat de hele maand januari op zoek naar mensen van beide kanten die de kloof verkleinen. De kloofdichters.
Ervaar in deze podwalk zelf hoe hoog het water heeft gestaan - Download de app
In 7 audiotours verspreid over Nederland ontdek je dorpen en steden die te maken hebben gehad met watersnood. Via augmented reality ervaar je op verschillende plekken hoe hoog het water heeft gestaan. Download de app van Het Water Komt en ga erop uit.
Hoe werkt de Nederlandse politiek? - Naar NPO Kennis
Waarom stemmen we niet rechtstreeks op de premier? Hoe betrouwbaar zijn peilingen? En waar kan je op stemmen? Kom bij NPO Kennis meer te weten over de Nederlandse politiek en de grootste partijen.
Leven onder de Taliban in Afghanistan - Kijk op NPO Start
Wie niet wist te ontsnappen uit Afghanistan in augustus 2021, toen de streng religieuze talibanstrijders de macht grepen, moest zich schikken naar een nieuwe grimmige werkelijkheid.
Als na het plotselinge vertrek van de Amerikanen en hun westerse bondgenoten, ook buitenlandse journalisten Afghanistan verlaten, gaat journalist Thomas Erdbrink juist voor een paar maanden naar Kabul. In Onze man bij de Taliban ervaart hij hoe de Taliban elke dag de touwtjes steeds iets strakker aanhalen.
Programma's en films op NPO Start over de Tweede Wereldoorlog - Kijk op NPO Start
Nieuwe en oudere programma's van de publieke omroep over de Tweede Wereldoorlog. Van Hitlers kindsoldaten tot Selma's oorlog en De nieuwe getuigen van Auschwitz tot Kinderen van zwarte bevrijders.
Hoe stellen we onze koloniale geschiedenis tentoon? - Lees op Human.nl
Kan Jan Pieterzoon Coen op een sokkel blijven staan of is het tijd dat we omstreden ‘helden’ uit onze geschiedenis hun podium ontnemen? Theatermaker Jörgen Tjon A Fong en Wayne Modest en Wendeline Flores van het Nationaal Museum van Wereldculturen leggen uit hoe zij zich inzetten in het proces van dekolonisatie.
Van een hulpeloos bolletje naar speelse, onhandige pandapuber - Kijk op NPO Start
Reuzenpanda Fan Xing is 2,5 jaar en daarom gaat Fan Xing binnenkort naar China. Hij heeft daar namelijk een belangrijke missie: hij moet voor nageslacht zorgen om zo bij te dragen aan het behoud van zijn soortgenoten. In De kleine reuzenpanda vliegt uit volg je voorbereidingen op deze reis van dichtbij.
Het wetenschappelijk jaaroverzicht van 2022 - Kijk op NPO Start
Astrid Joosten bespreekt samen met hoogleraren Ben Feringa, Beatrice de Graaf en Marcel Levi het wetenschappelijk jaaroverzicht. Ze duiken in bijzondere wetenschappelijke ontwikkelingen en doorbraken van het afgelopen jaar, die ons helpen de wereld beter te begrijpen.
Staat je woke-radar goed afgesteld? - Kijk op NPO Start
Dit is je kans om je kennis helemaal bij te spijkeren en te ontdekken wat wél en níet meer mag in het nieuwe jaar. Test je kennis over onderwerpen waar in 2022 ophef over is geweest in Je mag ook helemaal niets meer.
Waarom steken we vuurwerk af met de jaarwisseling? - Lees op NPO Kennis
Vuurwerk tijdens de jaarwisseling, het lijkt ons in het bloed te zitten. Toch is het voor Nederland nog maar een jonge traditie. Een omstreden traditie ook, want vuurwerk heeft altijd fans en critici gehad. De regelgeving rondom vuurwerk wordt daarom regelmatig aangepast. Lees er meer over op NPO Kennis.
Propaganda en desinformatie in oorlogstijd - Kijk op NPO Start
Oorlog wordt allang niet meer gevoerd met wapens alleen. Tegenlicht laat zien hoe propaganda en desinformatie machtige wapens zijn geworden. Dit gebeurt ook in de oorlog in Oekraïne. Propaganda en nepnieuws worden ingezet om de publieke opinie in eigen land gunstig te stemmen en tegelijk de vijand te misleiden.
De nieuwe getuigen van Auschwitz - Kijk op NPO Start
Radio-dj Eddy Keur vroeg aan een jonge luisteraar wie het dagboek van Anne Frank had geschreven. Het antwoord luidde: Annie M.G. Schmidt. Voor hem confronterend en aanleiding om vijf jongeren uit te nodigen om naar Auschwitz af te reizen voor een belangrijke geschiedenisles.
Waarom vieren we op 1 januari het nieuwe jaar? - Lees op NPO Kennis
Op 1 januari vieren we in Nederland de start van het nieuwe jaar. Waarom doen we dat eigenlijk? Geldt voor iedereen 1 januari als de eerste dag van het nieuwe jaar? En is onze jaartelling altijd hetzelfde geweest?
Alle lespakketten over mediawijsheid van HUMAN - Naar Human.nl
Hier vind je het gratis educatieaanbod van HUMAN. Ontdek toegankelijke video's en uitgebreid lesmateriaal over onder andere cyberpesten, privacy, hypes en nepnieuws.
De veelzijdigheid van Suriname - Kijk op NPO Start
In Alles is famiri gaat Amber Kortzorg op een persoonlijke reis naar het land van haar vader Lloyd: Suriname. Ze ontmoet er verschillende families, door wier ogen Amber een Suriname ziet dat ze nog niet kende. Ze ziet de dagelijkse zorgen en obstakels, maar vooral ook de levenslust en de liefde.
Hoe kunnen Surinaamse Nederlanders helpen bij de opbouw van Suriname? - Lees op BNNVARA.nl
Chan Santokhi, de president van Suriname, roept Surinaamse Nederlanders op om mee te helpen aan de opbouw van het land. In een persoonlijk zoektocht naar wat haar eigen inbreng zou kunnen zijn, reist programmamaker Raïsha Zeegelaar in Ons Suriname naar haar land van herkomst.
Waarom vieren we kerst? - Naar NPO Kennis
Wereldwijd vieren miljoenen mensen op 25 december kerstmis. In de kerk wordt de geboorte van Jezus Christus gevierd. Het is ook een familiefeest met lekker eten, een versierde boom en vooral veel gezelligheid. Wat vieren we eigenlijk precies met kerst? NPO Kennis heeft het antwoord paraat.
Vier dingen die je nog niet over chips wist - Lees op NPO3.nl
Soms is het chic, soms ordinair: chips. Een belangrijk onderdeel van menig feest, borrel of in het weekend op de bank. We weten in Nederland per persoon zo’n 7,5 kilo chips per jaar. Maar wat weet jij eigenlijk over die snack die moeiteloos de mond ingaat? Keuringsdienst van Waarde gaat op onderzoek uit.
In deze special een terugblik op ruim 200 jaar trans-Atlantische slavernij - Naar NOS.nl
Elk jaar op 1 juli vieren we het einde van de slavernij. Wat gebeurde er precies en welke rol speelde Nederland in deze pijnlijke geschiedenis? In deze special een terugblik op ruim 200 jaar trans-Atlantische slavernij.
37 baby's werden geboren op dit stoomschip - Luister op NPO Radio 1
Onderweg van onafhankelijk geworden Indonesië naar Nederland worden in 1950 op stoomschip 'Ranchi' maar liefst 37 baby’s geboren.
Joost Wilgenhof duikt in de podcast De Ranchi Baby's in de geschiedenis en beladen koloniale erfenis die zij van hun ouders meekregen.
Baba: over een onmogelijke liefde en onwaarschijnlijke reis - Luister op NPO Radio 1
In 1944 besluit een 21-jarige Russische vrouw om voor de liefde een levensgevaarlijke reis door oorlogvoerend Europa te maken. In 2021 reist haar kleinzoon Willem Voogd in haar voetsporen door Europa. Wat maakte zij mee? Je hoort het in de podcast Baba.
Waarom houdt iedereen van zoet? - Kijk op NPO Start
Joël Broekaert neemt je mee in een avontuurlijk onderzoek naar de wereld en de geschiedenis achter de vijf basissmaken. In De 5 smaken van Joel reist hij af naar bijzondere plekken op de wereld en bezoekt hij wetenschappers, chefs en smaakmakers.
Een land met een missie en een man met een droom - Luister op NPO Radio 1
Wie naar de maan wil, moet tegenwoordig in China zijn. Maar samenwerken met de Chinese ruimtevaartorganisatie blijkt niet zonder risico. Dat merkt sterrenkundige Marc Klein Wolt in de podcast De man en de maan.
Hoeveel weet jij over rampen? Doe de quiz! - Naar de quiz op NPO Kennis
De Maand van de Geschiedenis staat in teken van rampen. Benieuwd hoeveel jij hierover weet? Test je kennis in 10 vragen in de rampenquiz.
Waarom is er een energiecrisis? - Naar NPO Kennis
De gas- en elektriciteitsprijzen zijn de afgelopen tijd sterk gestegen. Hier vind je informatie om de huidige energiecrisis te begrijpen.
Wat je moet weten om de huidige oorlog in Oekraïne beter te begrijpen - Naar NPO Kennis
Stories, artikelen, explainers en fragmenten over de geschiedenis en huidige situatie in Rusland en Oekraïne.
Een confronterende reis door de kledingindustrie - Kijk op NPO Start
In Genaaid krijgen vijf beginnende modeontwerpers de kans om een duurzame collectie te ontwikkelen. Onder één voorwaarde: zij moeten eerst zelf ervaren hoe het eraan toegaat in de kledingindustrie.
Wie komt er aan het woord? Media en desinformatie in de klas - Kijk op NPO Start
Tijdens de coronacrisis van 2020 is betrouwbare en juiste informatie van levensbelang. Aan de hand van deze informatie wordt het beleid van de overheid gevoerd. Maar er is ook veel onduidelijk. Feiten en meningen lopen steeds meer door elkaar. Medialogica stelt de vraag: welke rol spelen media en desinformatie in het beeld van de werkelijkheid?
Hoe gaan slachtoffers van een ramp verder als de media-aandacht verdwijnt? - Kijk op NPO Start
In Na de klap gaat Journalist Tom Kleijn terug naar rampplekken over de hele wereld. Kleijn deed jarenlang verslag van rampen en vraagt zich af: hoe hebben de mensen die het meemaakten het leven weer opgepakt? Wat is er over van de beloften die na de ramp werden gedaan? Hoe gaat het nu, lang nadat de stille tochten en de hulpacties voorbij zijn?
Rampvlucht, de documentaire - Ga naar KRO-NCRV.nl
Na de Bijlmerramp bleven de geruchten in de media aanhouden. Daarom kwam er in 1998 een parlementaire enquête. In Rampvlucht, de documentaire staat deze enquête centraal en komt aan bod welke lessen er zijn geleerd voor de toekomst. De documentaire is vanaf 29 september vooruit te kijken op NPO Plus en op 5 oktober om 22.18 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2.
Dertien indringende vluchtverhalen - Naar NPO Doc
Hoe is het om alles achter te laten en te vluchten naar een vreemd land? Deze onbeschrijfbare, gevaarlijke en barre tocht proberen filmmakers toch vast te leggen in indringende documentaires. De redactie van NPODoc zet een selectie van dertien niet te missen films op een rij.
Bekijk deze stories om de opvangcrisis in Nederland beter te begrijpen - Naar NPO Kennis
Net In Nederland is een online platform van de NPO van en door nieuwkomers. Bekijk hier al hun verhalen over de opvangcrisis bij aanmeldcentrum Ter Apel.
De goede immigrant: wanneer mag je jezelf Nederlander noemen? - Luister de podcast
In de zesdelige podcast De goede immigrant spreekt interviewer Nicole Terborg Nederlanders met een recente migratieachtergrond, die allemaal van Nederland hun thuisland proberen te maken of hebben gemaakt. In de intieme en openhartige interviews blijkt één vraag centraal te staan: wanneer mag je jezelf Nederlander noemen?