Kennis & Educatie
345 tips
Leer meer over de Amerikaanse verkiezingen - Naar NPO Kennis
Wie is Kamala Harris? Wie is Donald Trump? Hoe werkt het Amerikaanse kiesstelsel? En wat is democratie? Antwoorden vind je bij NPO Kennis.
Welkom in de jaren 20 en 30 - Kijk op NPO Start
Historische comedy voor het hele gezin waarin het Interbellum, de periode tussen WOI en WOII, centraal staat. Koningin Wilhelmina, Albert Einstein, Hendrikus Colijn en Fien de la Mar zijn al jaren dood, maar voor Welkom in de jaren 20 en 30 maken ze graag een uitzondering. Stuk voor stuk nemen ze plaats op de bank bij talkshowhost Dorine Goudsmit om alles over hun tijd te vertellen.
Huiverig voor hormonen: feit en fabel - Luister de podcast
Steeds minder jonge vrouwen slikken de anticonceptiepil. Dat komt deels door social media, blijkt uit een recent onderzoek. Daar gaan veel verhalen rond over de negatieve bijwerkingen van de pil. Maar zijn dat feiten, of fabels? Nadia praat in Op je gezondheid met psycholoog Estrella Montoya over hormonen.
Hoop en wanhoop in het Midden-Oosten - Kijk op NPO Start
Het is al decennialang vallen en opstaan in het Midden-Oosten. Door het verleden te belichten, hopen de makers het gebied dichterbij te brengen. In deze 4-delige serie worden vier sleutelmomenten in de geschiedenis van het Midden-Oosten uitgelicht.
Herinneringen voor het leven - stop dementie - Kijk op NPO Start
Een op de vijf Nederlanders krijgt te maken met dementie waardoor zij zichzelf en hun herinneringen kwijtraken. Het koesteren van 'herinneringen' staat centraal in Herinneringen voor het leven. Met persoonlijke portretten van mensen die met dementie te maken hebben, muziek en Anniko van Santen, Soy Kroon en Eddy Zoëy die in actie komen.
Wat gebeurt er eigenlijk allemaal op Prinsjesdag? - Naar NPO Kennis
Prinsjesdag is en blijft een genot voor de liefhebber van pracht en praal, van tradities en van het Koninklijk Huis. Hoe lang bestaat Prinsjesdag al? En wat gebeurt er eigenlijk allemaal op deze derde dinsdag in september? NPO Kennis biedt antwoorden.
Wat doet pesten met je? - Naar NPO Kennis
Gepest worden kan grote gevolgen hebben voor de rest van iemands leven. Wist je dat buitensluiten zelfs een vergelijkbaar effect op je brein heeft als fysieke pijn? Kom hier meer te weten over de gevolgen van pesten en buitensluiten.
Invloed of bedrog? Trends en effecten van influencers op social media - Kijk op NPO Start
Denk je echt dat je in één dag rijk kan worden door wat domme trucjes van een of andere zelfverklaarde influencer? Ze beloven gouden bergen, maar hoe zit het nu echt? In Trap er Niet Influencer?! onderzoeken presentatoren Filemon Wesselink, Mark Baanders, Vera Verzijl en Sarah Bakker verschillende trends en invloeden van social media met een kritische en humoristische blik.
Een wonderbaarlijke reis door Europa in de voetsporen van gebroeders De Witt - Kijk op NPO Start
Huub Stapel treedt in de voetsporen van Cornelis en Johannes de Witt. Zij reisden in de 17e eeuw twee jaar lang door Frankrijk en Engeland. Hun ervaringen in het buitenland bepalen hoe zij later ons land leiden. Ruim vier eeuwen later reist Huub de broers achterna in De grooten tour van de gebroeders De Witt.
Tragikomische podcastserie over uitgestorven diersoorten - Luister de podcast
Jennifer Pettersson volgt drie mensen die alles op alles zetten om één diersoort, of zelfs een heel ecosysteem, te redden van de ondergang. Want van de Nederlandse biodiversiteit is nog maar een fractie over.
De weg van de dodo is een tragikomische podcastserie over de haast onmogelijke opdracht om de natuur te redden van de mens. Jennifer, bekend van de prijswinnende podcast Opgejaagd, maakt deze zesdelige serie met bioloog Janneke Sindram, die elke aflevering een absurd maar waargebeurd sprookje vertelt over een uitgestorven diersoort.
Hoe het slavernijverleden nog steeds de hedendaagse verdeeldheid in Amerika beïnvloedt - Kijk op NPO Start
In Ondergrondse sporen gaan we op reis langs de Underground Railroad, het ondergrondse netwerk dat duizenden tot slaafgemaakten hielp ontsnappen naar vrijheid. Hoe zit het met de huidige stand van Amerika en hoe beïnvloedt het slavernijverleden nog steeds de hedendaagse verdeeldheid in Amerika anno 2024?
Huub Stapel over polderpioniers die hun leven opbouwden op de kale vlakte - Kijk op NPO Start
Het afsluiten van de Zuiderzee betekende voor de vissers het einde van een tijdperk, voor veel boeren was het juist een nieuw begin. Huub Stapel verdiept zich in Het nieuwe land in de geschiedenis van de Zuiderzee, met name in de polderpioniers die huis en haard verlieten om hun leven op te bouwen op deze kale vlakte.
Is terreurgroep IS definitief verslagen? - Naar NPO Kennis
IS heeft een grote nederlaag geleden. In 2019 verloor IS het zogeheten ‘kalifaat’, hun eigen onofficiële staat. Toch zijn niet alle IS’ers daarbij omgekomen of gevangengenomen. IS is er nog. Maar voor hoe lang? Lees er meer over op NPO Kennis.
Verdiep je in de geschiedenis van Israël en de Palestijnse gebieden - Naar NPO Kennis
Verdiep je in de geschiedenis van Israël, de Palestijnse gebieden en de conflicten in deze regio. Waarom is de staat Israël gesticht? Wat is de Gazastrook en is er nog kans op vrede?
Voor- en tegenstanders van Tata Steel met elkaar in gesprek - Kijk op NPO Start
In STAAL volgden we vijf jaar lang staalfabriek Tata Steel in IJmuiden. Nu gaan we in De toekomst van Tata in gesprek met uitgesproken voor- en tegenstanders van de fabriek.
Medewerkers, bewoners en deskundigen worden geconfronteerd met morele dilemma's. Is er nog wel plek voor vervuilende industrie in Nederland of moeten we Tata gewoon sluiten en simpelweg naar het buitenland verplaatsen?
Aangrijpende Molukse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog - Kijk op NPO Start
In Recht op tranen vertellen kinderen en kleinkinderen aangrijpende Molukse oorlogsverhalen van hun (groot)ouders. Over een tienermeisje dat in de jungle meevecht tegen de Japanners, een militair die wordt afgebeuld als dwangarbeider en een jonge verzetsstrijder die verminkt uit de oorlog komt.
Hoe hebben Nederlanders de bezetting van Nederlands-Indië ervaren? - Naar NPO Kennis
“Jullie hadden in elk geval lekker weer in het kamp, terwijl wij hier met de barre hongerwinter zaten.” Dit soort onbegrip en onwetendheid zorgt ervoor dat na de Tweede Wereldoorlog veel Nederlanders jarenlang zwijgen over hun ervaringen tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. NPO Kennis duikt in het oorlogsverleden tussen 1942 en 1945 in ‘de Oost’.
De gedaanteverwisseling van de Nederlandse man op familiefilm - Kijk op NPO Start
De Nederlandse man heeft het niet makkelijk vandaag de dag, nog maar kortgeleden waren zijn positie en status onomstreden. Hij werkte hard, was de kostwinner van het gezin en werd verder op z'n wenken bediend door z'n vrouw.
De gedaanteverwisseling die de Nederlandse man heeft ondergaan is mooi in beeld gebracht in Nederland op film: de Nederlandse man, aan de hand van films die gewone Nederlanders maakten.
Duik in de moderne Duitse geschiedenis met Marcel van Roosmalen - Luister de podcast
Marcel van Roosmalen en Roel Gootzen weer af naar Duitsland voor de podcast Context Duitsland. Ze gaan op reportage in de omgeving van het eiland Rügen, waar de moderne Duitse geschiedenis als geen ander samenkomt. Via Bismarck, Lenin, Einstein, de wereldoorlogen en de Sovjets, komen ze uiteindelijk uit bij de DDR-tijd.
Floortje Smit interviewt makers en denkers aan de hand van muziek - Luister de podcast
In Brainwash Zomerradio spreekt Floortje Smit met filosofen, wetenschappers, schrijvers en theatermakers over de nummers die vormend zijn geweest voor hun identiteit en denken. In dit seizoen o.a. socioloog Milio van de Kamp, klimaatadvocaat Roger Cox, regisseur Shariff Nasr en schrijver Bregje Hofstede.
Is een wereld zonder economische groei haalbaar? - Luister de podcast
Is er een economie mogelijk die niet langer groeit? Dat onderzoekt Geld of je leven de komende weken in een nieuwe, vijfdelige podcastserie Is er leven na de groei? Met econoom Paul Schenderling, die pleit voor stoppen met groei en daar een boek over schreef, en met Gert-Jan Segers, oud-politicus namens de ChristenUnie. Hij is geïnspireerd door het betoog van Schenderling, maar ziet ook nog veel haken en ogen.
Verzonnen verleden: historische romans die geschiedenis schreven - Luister de podcast
Kán je eigenlijk wel een historische roman schrijven zonder de geschiedenis geweld aan te doen? In Verzonnen verleden gaan journalisten Pieter van Os en Julie Blussé in gesprek over beeldbepalende historische romans. Dat doen ze met historici en met schrijvers die zelf óók historische romans maken.
Janny gaat op zoek naar de dieven van haar Gestolen Gezicht - Luister de podcast
Van de een op de andere dag ontvangt presentator Janny van der Heijden tientallen appjes over afslankpillen. Al snel komt ze erachter dat haar naam en foto worden misbruikt.
In Gestolen Gezicht gaat Janny op zoek naar de figuren achter deze nepjanny’s. Ze krijgt daarbij hulp van gerenommeerde hackers, cyber security experts, advocaten en slachtoffers. Hoe kan het dat deze vorm van oplichting nog steeds zo lucratief is?
Wie wordt deze zomer De slimste mens? - Kijk op NPO Start
Wie mag zich deze zomer De slimste mens noemen en volgt acteur Joes Brauers op? Vanaf 22 juli gaan bekende Nederlanders weer de strijd met elkaar aan om de eervolle titel.
Hoe maak je de beste keuze voor jezelf, de wereld en je portemonnee? - Kijk op NPO Start
Het recept: een kleurrijke kas met keuken, gastvrouw Marijn Frank, chef-kok Ramon Brugman én een boodschappentas vol vragen. Samen met verslaggevers Anna Gimbrère en Maarten Remmers wordt in Alles op tafel de werkelijkheid achter ons dagelijks voedsel ontrafeld.
Het nieuwe, allergrootste natuurpark van Nederland: het ‘Nationaal Park Alle Tuinen’. - Luister de podcast
Als je alle voor- en achtertuinen bij elkaar optelt, krijg je het grootste natuurpark van Nederland! En dus gaat Lara Billie Rense in Focus: Iedere tuin telt! samen met wetenschappers en alle andere tuinliefhebbers op zoek naar wat er allemaal te vinden is in dat 'park'. Kunnen ze bijvoorbeeld 5000 soorten dieren en planten spotten?
Op zoek naar de oorsprong van de Friese identiteit - Kijk op NPO Start
Huub Stapel en Nynke de Jong gaan op zoek naar Het vuur van de Friezen. Ze heersten op het water en er werd Fries gesproken van Denemarken tot in België. De Friezen zijn gebleven, maar hun macht verdween. Hoe kon het Friese volk eeuwenlang zo'n invloed hebben?
Erik Scherder op zoek naar hoop en optimisme in sombere tijden - Kijk op NPO Start
In een tijd waarin de crises over elkaar heen buitelen en we ons somberder voelen dan ooit, bekijkt en onderzoekt Erik Scherder en het nut van optimisme het fenomeen optimisme van alle kanten. Zijn optimisten heel naïef? Is een pessimistische kijk op het leven niet veel realistischer?
Deze vrouwelijke wetenschappers kregen nooit de credits - Luister de podcast
Je leven wijden aan de wetenschap, belangrijke ontdekkingen doen, maar nooit erkenning. Alles voor de wetenschap duikt in de levensverhalen van vijf van deze vrouwen. Wat dreef ze en welke obstakels moesten ze omzeilen? In archieven en in gesprekken met nabestaanden en intimi blijkt dat vooroordelen, mannelijke tegenwerking, maar soms ook onbaatzuchtigheid en liefde hun carrières in de weg stonden.
Kleurrijke gesprekken op unieke, afgelegen en verrassende verborgen plekken - Kijk op NPO Start
Kefah Allush neemt ons opnieuw mee in zijn zoektocht naar de mooiste Oases in de wereld. Hij reist onder meer naar het Indonesische eiland Flores, Chili en Egypte.
Wat is het Offerfeest? - Naar NPO Kennis
Het Offerfeest, in het Arabisch Eid al-Adha, is één van de belangrijkste islamitische feesten. Tijdens dit feest worden gelovigen opgeroepen om na te denken over hun toewijding aan God, aan Allah. Het Offerfeest duurt vier dagen en valt ongeveer 70 dagen na het einde van de ramadan. NPO Kennis legt uit wat er precies wordt gevierd.
Schooltv.nl: Keti Koti - Naar Schooltv.nl
Op 1 juli vieren we Keti Koti: het feest van de afschaffing van de slavernij in 1863. Meer weten over de achtergrond van Keti Koti, slavernij en racisme? Schooltv.nl bundelt leerzaam videomateriaal met lesstof voor groep 6 van de basisschool tot en met klas 6 van de middelbare school.
Een beter milieu begint niet alleen bij jezelf - Kijk op NPO Start
Onze wereld warmt in hoog tempo op. Als we dat tij willen keren is een ingrijpende transitie van onze economie nodig, want een beter milieu begint niet alleen bij jezelf. Welke bedrijven nemen het voortouw? Wie of wat staat juist op de rem? Wat houdt ons tegen om voorop te lopen?
Ongehoorde geluidsopnames komen tot leven in D-Day: The unheard tapes - Kijk op NPO Start
Dit jaar is het 80 jaar geleden dat de geallieerden op de stranden van Normandië landden. In D-Day: The unheard tapeswordt het verhaal van de grootste zee-invasie uit de geschiedenis verteld. Nooit eerder uitgezonden geluidsopnames van de soldaten en burgers die de grootste zee-invasie uit de geschiedenis hebben meegemaakt, komen tot leven met acteurs.
De legendarische voetbalzomer van 1974 - Kijk op NPO Start
Het Oranjegevoel van '74 is een nostalgisch feelgood-programma over de legendarische zomer van 1974, waarin niet alleen wordt teruggekeken op het voetbal van toen, maar ook op de mode en de muziek. Op de manier waarop we met elkaar omgingen, op hoe we ons informeerden en hoe we ons amuseerden. Rechtstreeks vanuit de kantine van FC De Bilt.
Hoe jij een hoger loon kunt krijgen na salarisonderhandelingen - Naar NPO Radio 1
Veel mensen voelen een emotionele blokkade om meer salaris te vragen. Probeert dat uit te schakelen, zegt Roland Grootenboer, die als HR-expert werkte bij onder meer Google, in Geld of je leven. Je zult zien dat je een hoger aanbod krijgt. "Breng het gesprek terug naar waar het echt om gaat: het is een vrij droog, economisch gesprek".
Hoe zijn de Olympische Spelen ontstaan? - Naar NPO Kennis
Ooit zijn de Spelen klein begonnen in de tijd van de Oude Grieken. Tegenwoordig is het een van de grootste sportevenementen ter wereld en doen er duizenden atleten mee. Duik in deze story van NPO Kennis in de geschiedenis van de Olympische Spelen.
Theo Maassen onderzoekt het geheim van de Duitsers - Kijk op NPO Start
Theo Maassen groeide op in Duitsland en werd als enige jongetje van de klas in '74 geen Wereldkampioen. Met het EK in aantocht en voetbal als vertrekpunt is Der Theo een avontuurlijke en humoristische rondleiding om het echte Duitsland te leren kennen. Zijn de Duitsers slimmer, sneller, sterker en beter dan wij?
Tot het einde: mensen in de laatste fase van hun leven - Kijk op NPO Start
Tot het Einde is een observerende en intieme serie over de laatste levensfase, door de ogen van de thuisvrijwilliger. We zien de rauwe en liefdevolle werkelijkheid van het afscheid, dat zich afspeelt in een willekeurig huis, ergens in Nederland.
Kiespijn: de Europese Verkiezingen - Kijk op NPO Start
Verkiezingen saai? Zeer zeker niet met Diederik Ebbinge. In Kiespijn loods hij de (zwevende) kiezer de aankomende weken voor de Europese Verkiezingen langs de afgronden van het politieke landschap. Met team captains Rutger Castricum en Hanneke Groenteman aan zijn zijde.
Philip Freriks treed in de voetsporen van de Jaren 70 - Kijk op NPO Start
Alles moet kunnen in de jaren 70: vrije seks, alternatieve woonvormen, anti-autoritaire opvoeding. Het idealisme kan niet op en daar moet veel ouds voor wijken. En in deze wereld van welvaart en vrijheid ontbrandt ook de strijd voor gelijke rechten, tussen man en vrouw, voor homo's en lesbo's en arbeidsmigranten. In In de voetsporen van de jaren 70 gaat Philip Freriks in gesprek met mensen die de vrijheid zochten.
Achter deze Surinaamse recepten en ingrediënten schuilen persoonlijke tradities - Kijk op NPO Start
Eten is een belangrijk onderdeel van de Surinaamse cultuur. Noni Kooiman reist in Paramaribo pepers door Suriname en bezoekt tantes, kennissen en onbekenden met verschillende culturele achtergronden om samen te koken en te eten. Achter de gerechten blijken tradities te schuilen die soms ver teruggaan in de geschiedenis.
Hoe AI (nu al) de verkiezingen beïnvloedt - Kijk op NPO Start
In 2024 gaan wereldwijd miljarden mensen naar de stembus. Het is ook het jaar waarin kunstmatige intelligentie (AI) doordendert. Volgens experts een spannende combinatie, want hoewel AI-tools al ingezet worden bij verkiezingscampagnes, zijn er nog geen regels voor. Deze serie is onderdeel van Nieuwsuur Ophef.
Nieuwsuur Ophef: de onzichtbare invloed van AI op de verkiezingen - Kijk op NPO Start
Gaat AI onze verkiezingen beïnvloeden? Dit jaar mogen miljarden mensen stemmen én AI dendert door. Volgens experts een spannende combinatie, want hoewel campagneteams AI-tools al inzetten, zijn er nog geen regels voor. Hoe ver gaan de tools? Nieuwsuur Ophef ontdekt: verder dan hun eigen regels toestaan.
De wereld van verleiding, reclame, manipulatie en psychologie - Kijk op NPO Start
Waarom drinken mannen bier met vrienden in commercials? Verkoopt seks echt beter? Waarom zijn alle bedrijven opeens zo begaan met het milieu?
In Deze week in de Reclame onderzoekt Dolf Jansen, samen met reclamefluisteraars de kunst van het verleiden. Hoe worden wij als burger, kiezer en consument elke dag opnieuw beïnvloed door bedrijven en organisaties? Hoe verleiden zij ons om iets te kopen of voor 'waar' aan te nemen?
Deze experimenten hebben ons leven voorgoed veranderd - Kijk op NPO Start
Jekels Jacht gaat over de baanbrekende Nederlandse wetenschappers die de koers van de geschiedenis hebben veranderd. Experimenten die ons leven en onze wereld voorgoed hebben veranderd. Zonder deze wetenschappers geen radio, slangbrandspuit, ivf, kunstnier of elektrische auto's.
De (bijna) ware verhalen van Tante Jos - Kijk op KRO-NCRV
Jos Gemmeke zat in de illegale pers, was koerierster en werd in Engeland opgeleid tot geheim agent. Jos was ook de oudtante van Mijke van Wijk. Mijke wilde alles weten over haar oorlogsverleden, over haar dropping in maart 1945 en de geheime opdracht die zij kreeg van de Engelsen. Na de dood van Jos gaat Mijke op zoek naar de dossiers en rapporten die de Britten over haar hebben bijgehouden. En wat blijkt: een aantal verhalendat tante Jos altijd vertelde, ligt toch wat anders…
Opa Jan zat in het verzet terwijl zijn hele familie fanatiek NSB-lid was - Kijk op NPO Start
Schrijver Onno Blom onderzoekt samen met zijn vader Hans Blom in In de ban van goed en fout de tweedeling binnen hun eigen familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onno's opa Jan was officier in het Nederlandse leger en sloot zich aan bij het verzet terwijl zijn ouders en 7 zussen en broers allen fanatiek lid van de NSB waren.
Bevriende Bommen: het onbekende verhaal van de geallieerde bombardementen - Luister de podcast
Er vielen meer doden door geallieerde dan door Duitse bommen. Toch werd er weinig over gesproken. Rob Trip gaat in de podcast BevriendeBommen op zoek naar het onbekende verhaal van de geallieerde bombardementen in de Tweede Wereldoorlog in Nederland.
Hoe werken de Europese verkiezingen? - Naar NPO Kennis
Elke 5 jaar mogen we naar de stembus voor de verkiezingen van de Europese Unie (EU). Maar waar stemmen we eigenlijk voor?
Wat zijn de gevolgen van oorlog op volgende generaties? - Kijk op NPO Start
In Oorlog is erfelijk vertellen Isa Hoes, Evgeniy Levchenko, Sahar Meradji, Naz Kawan, Bert Woudstra en Hans Goedkoop openhartig over de impact die oorlog op hun leven heeft gehad. Zo willen zij aandacht vragen voor oorlogstrauma's die vaak van generatie op generatie worden doorgegeven.
Dichter bij Anne Frank: op zoek naar de geheimen van het dagboek - Kijk op NPO Start
Het dagboek van Anne Frank is ruim 80 jaar oud. In Dichter bij Anne Frank loopt Hila Noorzai mee in een onderzoek naar het behoud van de geschriften van Anne. Ze leerde niet alleen haar dagboeken beter kennen maar ook Anne zelf; als schrijver en als mens.
Arnout Hauben trekt nog één keer door Nederland en België in Dwars door de lage landen - Kijk op NPO Start
Dit keer loopt hij met Philippe Niclaes en Ruben Callens diagonaal vanuit de Friese polders via de Vlaamse Ardennen naar De Panne. Arnout spreekt in Dwars door de lage landen op geheel eigen wijze mensen die hij onderweg tegenkomt en zoekt verhalen die onze streken kleur hebben gegeven.
Zelf van plan om op stap te gaan? Op VPRO.nl vind je de kaart met de route.
Bekijk het Andere Tijden-dossier over de Tweede Wereldoorlog - Naar Andere Tijden
De Tweede Wereldoorlog is meer dan 75 jaar geleden, maar roept nog altijd vragen op. Hoe heeft zoiets gruwelijks als de Holocaust kunnen plaatsvinden? Hoeveel Nederlanders zijn er in verzet gekomen? Hoe verliep het dagelijks leven tijdens de oorlog? En hoe herinneren (de laatste) ooggetuigen de oorlog?
Andere Tijden zet een aantal afleveringen op een rij en laat ooggetuigen aan het woord komen.
Sperziebonen en avocado's uit Kenia, hier komt het eten op ons bord vandaan - Kijk op NPO Start
Het eten in de Nederlandse schappen legt gemiddeld ongeveer 30.000 kilometer af voor het op ons bord terecht komt. Welke weg legt het af van productie tot ons bord? Fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen gaat in Food for Thought op zoek naar de wereld achter het eten op ons bord in de VS, China, Kenia, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. De serie brengt in beeld wat vaak buiten ons blikveld blijft.
Familie en vrienden vertellen over jonge mensen die zijn omgekomen door drank of drugs - Kijk op NPO Start
Studeren, op kamers gaan, nieuwe vrienden maken en experimenteren met van alles en nog wat; het hoort er allemaal bij als je jong bent en de wereld aan je voeten ligt. Het is ook een fase waarin voor sommigen drank en drugs om de hoek komen kijken; iets dat vaak goed gaat, maar voor de jonge mensen die te zien zijn in Van de Wereld liep dat anders.
Wat vieren we ook alweer met Pasen? - Naar NPO Kennis
Hoe zat dat ook alweer met Witte Donderdag, Goede Vrijdag en waarom is Pasen ook alweer het belangrijkste feest in het christendom? NPO Kennis geeft je de antwoorden.
Hoe kwam Hitler aan de macht? - Naar NPO Kennis
Hitler werkt zich op in de rechtse arbeidspartij en verspreidt zijn radicale ideeën. Al snel staat hij bekend om zijn felle speeches. Maar hoe komt hij echt aan de macht? NPO Kennis zet het voor je op een rij.
Het Eurovisie Songfestival: glamour, controversie en schandaal - Naar NPO Kennis
Het Eurovisie Songfestival is een jaarlijks terugkerende traditie in Europa. Het songfestival is meer dan een liedjesprogramma. Het zorgt ook voor verbroedering, doorbreekt maatschappelijke taboes of stipt politieke gevoeligheden aan. NPO Kennis duikt in de belangrijkste momenten van het jaarlijks terugkerende Songfestival.
De racistische moord op 15-jarige Kerwin en het verdriet van zijn familie - Kijk op NPO Start
De driedelige docuserie Kerwin vertelt het verhaal van Kerwin Lucas, die slechts 15 jaar oud is geworden. Het is 40 jaar geleden dat hij op straat in Amsterdam werd doodgestoken door een skinhead. Er wordt gesproken met zijn familie, oud-politierechercheurs, vrienden en de ambulancebroeder.
De serie is een gedetailleerde reconstructie van een gruwelijke misdaad en de gigantische impact op velen daarna. Kerwin werd ongevraagd het icoon van racistisch geweld. De serie toont het onschuldige leven van Kerwin, de vriendschap van de twee tieners Kerwin en Eric, de moord, de mediastorm, de felle protesten en de rechtszaak.
Uit de kramp: hoe gaan we in gesprek over racisme zonder elkaar aan te vallen? - Kijk op NPO Start
Een opbouwend gesprek voeren over racisme. Daarover gaat Uit de kramp. Sosha Duysker onderzoekt hoe we dit kunnen doen zonder elkaar aan te vallen, op eieren te lopen of in de kramp te schieten.
Sosha: "We moeten ons ongemak uitspreken. Als je zegt: Ik mag ook niks meer zeggen dus ik zeg maar niks’, slaat meteen het hele gesprek dood. Het is eng om het gesprek te voeren. Dat vraagt van ons allemaal heel veel moed."
Programma's, documentaires en films over discriminatie - Kijk op NPO Start
NPO Start heeft voor jou programma's, documentaires en films gebundeld die in het teken staan van discriminatie, racisme en uitsluiting.
Uit de kramp met Sosha Duysker is vanaf 21 maart te zien op NPO Start. In deze nieuwe driedelige serie onderzoekt Sosha waarom mensen het zo lastig vinden om over racisme te praten. Lees hier meer over de serie.
Acht docu's over racisme die je gezien moet hebben - Naar 2Doc.nl
Welke documentaires kaarten racisme aan en houden ons een spiegel voor? 2Doc dook in het archief en zette zes spraakmakende films over racisme en discriminatie op een rij.
Alles van NPO Kennis over diversiteit & inclusiviteit - Naar NPO Kennis
Hoe herken je onbewuste vooroordelen bij jezelf? Wat betekent queer zijn? En waarom zijn rolmodellen nodig? NPO Kennis geeft heldere antwoorden!
Vroege vogels en andere dieren - Luister op NPO Radio 1
Welke bijzondere gebeurtenis uit de natuur kun je nú zien of horen? Ga mee de natuur in met Vroege Vogels en luister mee naar het begin van het broedseizoen van de weidevogels, de kwakende boomkikker en de symboliek van de kraanvogel.
Lees meer en deel je eigen vragen, foto's en weetjes op de Vroege Vogels website.
Meer weten over bekende schrijvers en literatuur - Naar NPO Kennis
Op de site van NPO Kennis vind je verschillende longreads over bekende schrijvers, zoals Annie M.G. Schmidt, Gerard Reve of Connie Palmen.
Suhoor Stories: elke ochtend voor zonsopgang tijdens de ramadan - Kijk op NPO Start
In Suhoor Stories worden de ochtendrituelen van meer dan een miljoen Nederlandse moslims onder de aandacht gebracht. In de talkshow komen actualiteiten, inspirerende verhalen, handige recepten en de laatste ogenblikken voor het vasten aanbreekt aan bod.
Elke ochtend live op NPO Radio 1 en NPO 2. Daarna beschikbaar op NPO Start.
Villa Ramadan - Kijk op NPO Start
Karim Amghar ontvangt in Villa Ramadan 5 gasten voor wie het dit jaar een speciale ramadan is. Hij gaat met ze in gesprek over hoe zij deze maand beleven en waarom het deze keer voor hen zo speciaal is. Ze brengen gezamenlijk een dag door in de villa en bereiden samen een iftar maaltijd.
Hoeveel weet jij over de ramadan? - Naar NPO Kennis
Kom hier meer te weten over de islam, gewoontes en rituelen van moslims en test je kennis over de ramadan met de quiz van NPO Kennis.
Werktuig van de nazi's bespreekt de dilemma's, betekenis en geschiedenis van de Joodse Raad - Kijk op NPO Start
In Werktuig van de nazi's wordt in gesprek met zes betrokkenen de betekenis van de Joodsche Raad geduid, worden de dilemma's geschetst, de pijn en het verdriet invoelbaar gemaakt en de ontwikkeling van de naoorlogse beoordeling van de raad besproken.
Met journalist Hans Knoop, secretaresse van de Joodsche Raad Mirjam Bolle-Levie (106), kleinzoon van Abraham Asscher Frank Diamand, kleinzoon van David Cohen Rob Oudkerk, historicus Bart van der Boom en regisseur Paula van der Oest, die de historische dramaserie De Joodse Raad heeft geregisseerd.
Tijl Beckand reist in het voetspoor van Wagner - Kijk op NPO Start
Tijl Beckand reist in het nieuwe seizoen van Tijl in het voetspoor van... door het leven en werk van de beroemde componist Richard Wagner en passeert daarbij Duitsland, Zwitserland en Italië. Daarbij komt Wagners bijzondere levensverhaal tot leven. Hij was een belangrijk vernieuwer van de muziek in zijn tijd en Wagner's muziek heeft zelfs invloed gehad op het ontstaan van de filmmuziek.
Programma's en series waarin de stem van de vrouw centraal staat - Kijk op NPO Start
In deze programma's en series staan de stemmen van vrouwen centraal.
Kan je jezelf de kunstwereld in bluffen met behulp van AI? - Kijk op NPO3
In Julia en AI probeert Julia Koopman grootse doelen te bereiken met de hulp van AI. Met haar digitale hulp scamt ze toeristen als reisleider, probeert ze beroemd kunstenaar te worden en schrijft ze een comedyshow. Komt dat wel goed?
Tijdlijn over feministische iconen - Naar VPRO.nl
Reuzen. Zo mogen we de feministische vrouwen noemen op wiens schouders we vandaag de dag staan. Gevochten voor recht op arbeid, stemrecht en het recht om vrouw te zijn. Van Etta Palm d'Aelders tot Clarice Gargard en verder, dit zijn vrouwen die de evolutie van de vrouwenrechtenstrijd illustreren.
'De hoogopgeleide vrouw heeft geen interesse in de laagopgeleide man' - Luister de podcast
'De laagopgeleide man heeft het moeilijk en blijft met een laag inkomen kinder- en liefdeloos achter. De steeds hoger opgeleide vrouw heeft geen interesse', aldus hoogleraar Economie en Sociaaleconomisch Beleid prof. dr. Egbert Jongen.
Ondertussen vriezen diezelfde hoogopgeleide vrouwen eitjes in. Hoe kon deze maatschappelijke mismatch ontstaan en hoe trekken we de man er weer een beetje bij? Je hoort het in de Jortcast.
Krijgen kinderen seksles op de basisschool? - Kijk op KRO-NCRV
Er gaat veel misinformatie rond op sociale media rondom de week van de Lentekriebels en seksuele voorlichting op basisscholen. Maar wat zegt de wetenschap over de manier waarop we nu kinderen voorlichten? Helpt dat niet juist om ongelukken te voorkomen? Of zijn we inderdaad zoals sommigen zeggen, bezig met het seksualiseren van de jeugd?
Pointer Checkt zoekt het voor je uit en spreekt met de Nationaal Rapporteur Seksueel Geweld tegen Kinderen, wetenschappers, Rutgers kenniscentrum en critici.
De middag van '44 - Kijk op NPO Start
Kefah Allush neemt de kijker in De middag van '44 mee in de spannende en dramatische uren tijdens en vlak na het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944. Op verschillende historische locaties in Nijmegen brengt Kefah Allush dit ‘vergeten’ bombardement tot leven. Daarnaast komen er ook ooggetuigen aan het woord die op indringende wijze vertellen hoe ze als kind het bombardement op Nijmegen hebben meegemaakt.
Waarom waren er zo veel bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog? - Naar NPO Kennis
Ruim 700 doden in Rotterdam, zo’n 30.000 in Londen en meer dan 45.000 in Hamburg: het is een greep uit de eindeloze lijsten met burgerslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Waarom bombardeerden de Duitsers en de geallieerden tussen 1940 en 1945 zo veel binnensteden vol onschuldige burgers? Ontdek meer in de longread van NPO Kennis.
Ruben Terlou bezoekt plekken waar China's invloed steeds voelbaarder wordt - Kijk op NPO Start
China en de Chinezen veroveren de wereld. Niet met een leger maar met investeringen, infrastructurele projecten en met heel veel Chinezen die buiten China wonen en werken. Of het nu in Azië, Oceanië of Latijns-Amerika is, overal drukken Chinezen hun stempel op de wereld. In het tweede seizoen van De wereld van de Chinezen zet Ruben Terlou zijn zoektocht naar de invloed van China voort.
Wetenschappers zoeken naar virus als kankermedicijn - Kijk op NPO Start
Virussen hebben een slechte reputatie. Focus laat zien dat ze ons niet alleen maar ziek maken. Wereldwijd zoeken wetenschappers naar virussen die kankercellen kunnen aanvallen. Ook in Nederland wordt veel onderzoek gedaan naar deze veelbelovende therapie. Petra Grijzen ziet hoe zelfs in gorillapoep gezocht wordt naar een toekomstig kankermedicijn.
Zembla in het kort: van de Chinese macht over onze medicijnen tot misstanden in de kalvertransport - Kijk op NPO Start
In de online-serie Zembla Onderzoekt nemen journalisten Lisa Dekker en Lilit Martirosova je in een kwartier mee door Zembla's onderzoeksdossiers. Wat is er precies onthuld? Hoe is het onderzoek tot stand gekomen en wat is de impact ervan geweest op de maatschappij?
Deze ontwikkelingen kunnen het einde van de mensheid betekenen - Kijk op NPO Start
Valerio Zeno onderzoekt in We gaan er allemaal aan verschillende scenario's waarbij de mensheid tot haar einde kan komen. Is het een nucleaire oorlog, de inslag van een asteroïde, een uitbarsting van een supervulkaan, buitenaards leven, artificial intelligence of doet klimaatverandering ons de das om?
Hoeveel weet jij over liefde, seks en relaties? - Doe de quiz
Weet jij waar vlinders in je buik vandaan komen? En worden mannen écht sneller verliefd in de zomer? Doe de quiz van NPO Kennis!
Het bizarre waargebeurde verhaal van piraat Jan Janszoon - Kijk op NPO Start
Een onverschrokken Haarlemse kaper uit de 17e eeuw verlaat zijn gezin, bekeert zich tot de islam en wordt piraat en handelaar in Europese slaven, maar ook diplomaat, admiraal en gouverneur. In Noord-Afrika neemt hij een nieuwe naam aan, Mourad Raïs, en onder die naam zal hij naam en faam verwerven, maar ook angst en afkeer zaaien. In de docuserie Jan Janszoon, piraat van de wereld komt de geschiedenis tot leven met gedramatiseerde scènes.
Wie was Dries van Agt? - Naar NPO Kennis
Van Agt was een kleurrijk politicus met een opvallende woordkeuze, ook wel 'Agtiaans' genoemd. Elf jaar bedreef hij landelijke politiek, waarvan vijf als premier. Regelmatig kwam hij onder vuur te liggen. Of het nou de Drie van Breda, treinkaping De Punt, of een gemiste bespreking ten faveure van een fietstour is - Van Agt was zeker niet onomstreden.
Op NPO Kennis een portret van de oud-premier die op 5 februari 2024 overleed.
In deze podcast worden de meest complexe onderwerpen voor je opgelost - Kijk de podcast
De wereld is gevuld met problemen, maar hoe lossen we dat op? Geen zorgen. In Zo, Opgelost gaan wetenschapsjournalist Anna Gimbrère en comedians Tex de Wit en Stefan Pop de meest complexe onderwerpen te lijf en lossen het voor je op. Elke maandag en vrijdag hoor je in een nieuwe aflevering welke oplossingen ze hebben bedacht.
Mina & Mevrouw: een podcast over een gravin en haar dienstbode - Luister de podcast
Een halve eeuw waren de levens van Mina en Mevrouw innig met elkaar verstrengeld. Mevrouw, een gravin op een kasteel bij Middelburg, Mina haar inwonende dienstbode. Als achterkleindochter van Mevrouw voelt Maartje Duin al een leven lang ongemak over hun verhouding, die in haar familie wordt voorgesteld als een liefdevolle vriendschap. Kan er liefde zijn, als er zo’n grote ongelijkheid is?
Hoe verder zonder gorilla Bokito? - Kijk op NPO Start
Poetsgarnalen, liefdesnestjes bij de ezelspinguïns en een zoektocht naar een missende berenbal: Het echte leven in de dierentuin is terug met oude én nieuwe gezichten. Een seizoen boordevol verrassingen, maar ook verdriet. Compleet onverwacht overlijdt gorilla Bokito. De groep moet nu verder zonder leider, maar hoe?
Wie was het klikomeisje? - Kijk op NPO Start
Al 24 jaar wacht ze op een naam, de jonge vrouw die werd gevonden in een kliko in Amsterdam. Focus volgt de forensisch rechercheur in haar zoektocht naar de identiteit van het meisje. Door nieuwe technieken krijgt ze nu een gezicht.
Het verhaal van Nederland - over het ontstaan van onze monarchie - Kijk op NPO Start
Benieuwd waar ons Koningshuis haar oorsprong vond? Het verhaal van Nederland - Oranje Nassau is een reis door de geschiedenis die laat zien wie de Oranjes zijn en hoe het koningshuis van vandaag de dag is ontstaan. Stap zelf in Het verhaal van Nederland met een podwalk!
Elke dag één levenswijsheid in twee minuten - Luister de podcast
Tanden poetsen en slimmer worden tegelijk, dat kan. In Zin van de Dagvertelt presentator en filosoof Stine Jensen je in twee minutenover de denker achter een inspirerende uitspraak. En dat kan een bekende filosoof zoals Søren Kierkegaard zijn, maar ook cabaretier Theo Maassen. Jensen geeft haar eigen interpretatie aan de levenswijsheden en vertelt je waarom juist deze zin relevant is. En zo word je in twee minuten levenswijzer.
Moet je de overgang met hormonen te lijf gaan? - Kijk op NPO Start
Het wordt steeds duidelijker dat de overgang op heel veel processen in het lichaam effect heeft. Als vrouwen last hebben van klachten in de overgang kan een leefstijlinterventie helpen, maar hormoontherapie is ook een optie. In Focus duikt Lara-Billie Rense in de wereld van de menopauze.
Sporen van Slavernij: de erfenis van ons slavernijverleden - Luister de podcast
In Sporen van Slavernij: de erfenis zoekt presentatrice Dolores Leeuwin antwoord op de vraag: wat is de erfenis van ons slavernijverleden? Nederland is inmiddels één van de rijkste landen ter wereld, maar een deel van deze rijkdom hebben we te danken aan de tijd waarin slavernij floreerde.
Hoe zit het met de verdiensten van de banken? Wat was de rol van de stadsbesturen? En hoe werkt deze periode mentaal nog steeds door bij nazaten van tot slaaf gemaakten?
Hoe komt het dat we zoveel kleding hebben en willen? - Kijk op NPO Start
Focus duikt in de wereld van Fast Fashion. Wat blijkt? De industriële revolutie heeft de productie enorm opgevoerd, maar allemaal ten koste van de kwaliteit. Midden in de winkelstraat, in het hol van de leeuw, vertelt gedragswetenschapper Reint Jan Renes over wat de winkelstraat doet met de hersenen van de consument. Maar er is ook steeds meer duurzame textiel.
Zijn dierentuinen onschuldig vermaak, broodnodig of gewoon regelrechte dierenmishandeling? - Kijk op NPO Start
In het nieuwe seizoen onderzoekt Dit is de kwestie morele dilemma's en ethische kwesties rondom dierentuinen, zondagsrust, (gezondheids)labels en skischaamte. We zoeken naar het antwoord op de vraag: maakt dit ons beter?
Meepraten? Op het interactieve platform DIT ontdek je iedere dag actuele kwesties van meerdere kanten. Van links tot rechts, van conservatief tot progressief. Ontdek de nieuwste verhalen en praat mee!
Zóveel adviezen, maar hoe maakbaar is onze gezondheid eigenlijk? - Luister de podcast
En wat klopt er van gezondheidsclaims van influencers, coaches en merken? Op je gezondheid onderzoekt de zin en onzin van onze gezondheid. Samen met wetenschappers, dokters en andere experts, scheiden Nadia Zerouali en Elsie Vermeer feiten van fictie. Iedere week laten zij zien hoe nieuwe kennis je leven, en vooral je gezondheid, positief kan beïnvloeden.
Zijn onze spruitjes en bloemkolen in de toekomst van hout? - Naar NPO Radio 1
We duiken deze nacht van NTR Wetenschap in het plantenarchief van het museum én onderzoekscentrum Naturalis. Daar ligt een collectie van meer zes miljoen gedroogde plantenspecimen, verzameld over de afgelopen vijfhonderd jaar door beroemde botanici en wetenschappers.
Na onderzoek meer duidelijk over grootste aap die ooit heeft geleefd - Naar NPO Radio 1
De 'Giganto-pithecus' was de grootste aap die ooit heeft geleefd. Na de vondst van kaken en kiezen van het dier is er nieuw onderzoek gedaan dat duidelijk maakt waarom het ruim 200 duizend jaar geleden uitstierf. Nieuws en Co spreekt Juliën Lubeek. Hij is paleontoloog aan de Universiteit van Cambridge en was betrokken bij opgravingen van deze reuzenaap in China.
Waarom verschilt rauwe ham zo in prijs? En wat is kombucha nou eigenlijk? - Kijk op NPO Start
Van Parma tot Coburg, Schwarzwald tot Spanje. Op het oog praktisch dezelfde plakken ham, maar met groot verschil in prijs. Van dertien tot dik vijftig euro de kilo. Hoe kan het, allemaal rauw varkensvlees, zo'n groot verschil in prijs?
Keuringsdienst van Waarde doet er in het nieuwe seizoen alles aan om de waarheid te achterhalen over o.a. rauwe ham, kombucha, mondwater, olijfolie en honing.
Brainhack duikt in de wereld van manipulerende marketingtrucs - Kijk op NPO Start
Smeuïge reclameteksten, perfect gefotoshopte foto’s en opzwepende muziek: marketeers halen alles uit de kast om jou dat éne product te laten kopen. Hoeveel invloed hebben zij op jouw brein? Bepaal jij wel echt zelf wat er in jouw winkelmandje belandt?
In Brainhack onderzoeken Anna Gimbrère en Ersin Kiris de wereld van flitsende reclames en manipulerende marketingtrucs én nemen zij samen met jongeren de proef op de som.
De geschiedenis van Groningen en de gaswinning, en de gevolgen voor Groningers - Kijk op NPO Start
Andere Tijden presenteert De aarde beeft: over de vondst van de gasbel, het gejuich alom in Nederland, de economische bomen die tot de hemel reiken en de gevolgen en de nasleep voor de inwoners.
We zien ook de schoonheid van Groningen, de geschiedenis, het land en de bewoners. Winfried Baijens ontmoet bekende en onbekende Groningers en zoekt uit wat de provincie onderscheidt van en verbindt met de rest van Nederland.
Economische vraagstukken voor millenials in Stand van Nederland: Generatie Next - Kijk op NPO Start
Willen jonge vaders meer zorgtaken op zich nemen? Wat is de economische schade van een piep in je oren? En is het nog aantrekkelijk om een familiebedrijf over te nemen? Stand van Nederland: Generatie Next bekijkt economische vraagstukken door de bril van millennials. Hoe staat het met de welvaart van generatie next?
Op zoek naar de verhalen van tot slaaf gemaakte voorouders - Kijk op NPO Start
Strafrechtpleiter Natacha Harlequin, acteur Everon Jackson Hooi, singer-songwriter Jeangu Macrooy en Dolores Leeuwin gaan in Sporen van slavernij langs plekken waar hun voorouders hebben geleefd tijdens de slavernij in Suriname en op de Caribische eilanden. Tijdens de reis langs archieven en gesprekken met historici, experts en familieleden wordt vaak pijnlijk duidelijk hoe hun levens nu nog steeds invloed hebben.
In de podcast Sporen van Slavernij: de erfenis zoekt presentatrice Dolores Leeuwin antwoord op de vraag: wat is de erfenis van ons slavernijverleden?
Meld uw eigen consumentenklacht bij Meldpunt - Naar Max Meldpunt
Meldpunt haalt verhaal na een klacht of vraag van een consument. Met onder andere vragen over geldzaken, pensioen, zorg en aankopen. Zelf een klacht of misstand? Meld het hier.
Kom je ook naar de Tussen Kunst en Kitsch opnamedagen? - Naar AVROTROS.nl
Denk jij die ene parel of dat bijzondere pronkstuk in huis te hebben? Het kan zomaar. En anders is hèt verhaal achter de meegenomen ‘schatten’ minstens zo leuk om te horen. Hier kan je je aanmelden voor Tussen Kunst en Kitsch.
Bizarre en ludieke experimenten in Factcheckers - Kijk op NPO Start
Is plassen in het zwembad gevaarlijk? Zijn babyfoons makkelijk te hacken? En is sporten in de stad ongezond? In Factcheckers onderzoekt of het waar is wat we denken te weten. Met een knipoog naar de hedendaagse ‘doe je eigen onderzoek’-internetcultuur verzinnen Marijn, Joep en Tim hun eigen experimenten, waar ze ook nog eens zelf onderdeel van zijn.
Moeten mannen fysiek weer sterk worden en de leiding nemen? - Kijk op NPO Start
Mannen worstelen met hun positie in de samenleving. Je wordt als man al snel gezien als toxisch of té mannelijk. Influencers als Andrew Tate hebben de oplossing: de man moet weer een alfaman worden. Maar wat voor gevolgen heeft deze beeldvorming? En waarom zijn deze ideeën zo populair onder jongeren? Medialogica onderzoekt Het beeld van de masculiene man.
Waarom deden de Spanjestrijders mee aan een oorlog zo ver van huis? - Luister op NPO Radio 1
Historicus Laura Lubbers ontdekt een enorme collectie cassettebandjes met de stemmen van ‘Spanjestrijders’: Nederlandse mannen en vrouwen die in de jaren dertig naar Spanje vertrokken om daar in de burgeroorlog tegen het fascisme te vechten.
Wie waren deze mensen? En waarom deden ze mee aan een oorlog zo ver van huis? In De Spanjestrijders en ik hoor je hoe ze Lubbers anders naar de wereld om haar heen laten kijken.
Prachtige portretten van helden waarvan je niet wist dat ze bestonden - Luister op NPO Radio 5
Willem van Oranje, Vincent van Gogh, Anne Frank. Die historische Nederlanders kennen we allemaal wel. Maar heb je weleens gehoord vanArie de Froe of Elisabeth Samson? Thom Hofland en Pascal van Hulst(makers van o.a. De Blankenberge Tapes) vertellen je in Obscure figuren over de Nederlanders die misschien nog wel meer invloed hadden op onze geschiedenis dan Van Gogh of Frank, maar er tot nu toe niet de erkenning voor kregen.
Margriet van der Linden duikt in Amerikaanse hate crimes - Kijk op NPO Start
Eind jaren '90 was Margriet van der Linden Amerika-correspondent. Ze werd geconfronteerd met hate crimes aanslagen en moorden vanuit diepgewortelde haat tegen andere groepen, overtuigingen, geslachten en/of seksualiteiten.
In State of Hate keert ze terug naar Amerika en mengt zich onder mensen die hun haat rechtvaardigen vanuit hun overtuigingen.
Dionne Slagter onderzoekt de wereld van ADHD-medicatie - Kijk op NPO Start
Dionne kreeg tien jaar geleden de diagnose ADD en gebruikt sindsdien Ritalin. Ze is benieuwd wie ze zou zijn zonder haar medicijnen. In Moordpillen? spreekt ze met lotgenoten, studenten, wetenschappers en artsen. Kan het ook anders? En hoe dan?
David Attenborough neemt ons mee naar bevroren werelden - Kijk op NPO Start
Van de polen tot de hoogste bergtoppen, op elke continent zijn er onbekende, ijzige werelden die worden bewoond door unieke en heel bijzondere dieren. David Attenborough neemt ons in Frozen planet mee naar de met sneeuw en ijs bedekte landschappen van de Noord- en Zuidpool, die te kampen hebben met grote veranderingen.
Dwars door de bergen en steil omhoog - Kijk op NPO Start
Ontdek de mooiste spoorlijnen ter wereld in Rail Away. Stap in de trein en zie het landschap, de geschiedenis en cultuur van de omgeving. Zo leer je een land en een gebied op een andere én duurzamere manier kennen.
Focus wetenschappelijk jaaroverzicht - Kijk op NPO Start
2023 is het jaar van AI, maar ook het jaar van klimaatrecords, een hernieuwde belangstelling voor de maan en groeiende kennis over het menselijk lichaam. Petra Grijzen blikt terug op het afgelopen jaar 2023 in het Focus jaaroverzicht met Robbert Dijkgraaf, Helga van Leur, Vanessa Evers, André Kuipers en Marion Koopmans.
Van 'sekte' naar grootste godsdienst van Europa - Kijk op NPO Start
Wat begon als een obscure sekte in het Romeinse Rijk werd de grootste godsdienst van Europa: het christendom. Hoe kwam het in Europa?
Kefah Allush reist in Jezus van Nazareth naar alle windstreken naar de randen van ons continent om te onderzoeken hoe de boodschap van Jezus daar terechtkwam en er de geschiedenis en cultuur diepgaand beïnvloedde.
Wat betekent kerst in tijden van oorlog? - Kijk op NPO Start
In Kerst onder vuur gaat Arjan Lock opnieuw naar Oekraïne. Het land werd bijna twee jaar geleden binnengevallen door Rusland. Er heerst daar veel onzekerheid, maar één ding is zeker: het wordt altijd weer kerst. Wat betekent dit feest van vrede in tijden van oorlog?
Water Crime: vierdelige serie over het mondiale watertekort - Kijk op NPO Start
Vierdelige serie over de duistere wereld achter droogte waarin het mondiale watertekort gelinkt wordt aan een plaats delict.
Waarom werken vrouwen niet? - Kijk op NPO Start
Journalist Liesbeth Staats onderzoekt een oer-Hollands fenomeen: het parttime paradijs. Balanstrutjes, parttime prinsesjes, deeltijd-diva's, het debat over arbeidsparticipatie van vrouwen staat al jaren op scherp.
Waarom vieren we kerst en steken we vuurwerk af? - Naar NPO Kennis
Waarom vieren we kerst? Wat is de rol van vuurwerk tijdens de jaarwisseling? En waarom zijn we zo gek op chocola? In de feestdagen-collectie van NPO Kennis vind je antwoord op deze en nog veel meer vragen.
Sofie start een klas speciaal voor hoogbegaafde kinderen - Kijk op NPO Start
In De utopie van Sofie start onderwijsspecialist Sofie een klas op om hoogbegaafde kinderen onderwijs te bieden op hun eigen niveau. Ze is specialist in hoogbegaafdheid bij kinderen en merkt dat deze groep vaak niet wordt herkend, terwijl ze kampen met problemen zoals uitval, verveling en depressie. Maar lukt het Sofie om de weerstand tegen haar manier van werken te overwinnen?
Wat was de rol van Nederland tijdens de apartheid in Zuid-Afrika? - Luister de podcast
Tien jaar na het overlijden van Nelson Mandela en vijfenzeventig jaar na de invoering van de apartheid onderzoeken Remco en Joya de Nederlandse rol in het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime in de podcast Nederland en de apartheid. Welke positie nam Nederland in? En welke belangen speelden er?
Heeft de strijd van Nelson Mandela wel zin gehad? - Kijk op NPO Start
De politieke partij achter Nelson Mandela stond ooit bekend stond om zijn strijd voor vrede en gelijkheid. Nu lijkt het verworden tot een bron van corruptie en criminaliteit. De economische ongelijkheid is nog steeds immens en de kansen van zwarte Zuid-Afrikanen vallen in het niet bij die van hun witte landgenoten.
Wat is er over van Mandela's idealen in Zuid-Afrika? Je ziet het in Nelson Mandela: Hoop of Hype.
Wat is de holocaust? - Naar NPO Kennis
Het woord ‘Holocaust’ staat voor de systematische moord op zes miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog door het naziregime van Adolf Hitler. Een groot deel van de slachtoffers valt in vernietigingskampen als Auschwitz, Sobibór en Treblinka.
Hoe begint de Jodenvervolging in nazi-Duitsland? En vanaf welk moment wordt totale vernietiging het doel van Hitler? Je leest het op NPO Kennis.
Kom meer te weten over het Songfestival en muziek bij NPO Kennis - Naar NPO Kennis
Van swingende popnummers tot ballads en van gabbermuziek tot metal: tijdens het Songfestival komen allerlei soorten muziek voorbij. Maar wat doet muziek eigenlijk met je? Waarom blijft een liedje in je hoofd hangen? En wie gingen Joost Klein voor op het Songfestival? Ontdek het allemaal en meer in deze collectie van NPO Kennis.
Hoe groot is het sociale vangnet in de 'vergeten wijk' Laak? - Kijk op NPO Start
Tim den Besten en Nicolaas Veul gaan wonen en werken als stagiairs sociaal werk in de Haagse wijk Laak. Ze worden niet alleen geconfronteerd met de vele problemen in de wijk, maar ook met hun eigen maatschappelijke betrokkenheid.
Laak is een van de buurten die hoog scoren in lijstjes over eenzaamheid, armoede, woningnood en racisme. Om inzicht te krijgen in het leven in Laak, gaan Tim en Nicolaas 100 dagen in de vergeten wijk wonen en werken.