Kennis & Educatie
- Programma25 min
Mag je eten stelen als je arm bent?
Mag je een brood stelen met honger en zonder geld? Hoe moeten we dat morele dilemma anno 2023 zien, in een tijd van enorme inflatie, stijgende energiekosten en dus groeiende armoede? Elke week legt Dit is de kwestie een principe, regeling, beroepsgroep of product langs de oer-meetlat van de ethiek. We zoeken naar het antwoord op de vraag: maakt dit ons beter?
- Collectie
Wat doet pesten met je?
Gepest worden kan grote gevolgen hebben voor de rest van iemands leven. Wist je dat buitensluiten zelfs een vergelijkbaar effect op je brein heeft als fysieke pijn? Kom hier meer te weten over de gevolgen van pesten en buitensluiten.
- Artikel
Welke vitamines heb je nodig?
Welke voedingsstoffen heeft je lichaam nodig om goed te werken? Hoe krijg je die binnen? En is het nodig om vitaminepillen en mineralen te slikken? NPO Kennis geeft je de antwoorden.
- Aflevering30 min
Helpt onze toetscultuur het leesplezier van kinderen om zeep?
Nederlandse kinderen lezen niet graag. Qua leesplezier bungelen onze tienjarigen ergens onderaan de internationale ranglijst en hun leesvaardigheid zit inmiddels onder het westerse gemiddelde. Hoe zit dat? Leerkracht Henny en schoolleider Eva tippen Pointer dat onze toetscultuur weleens de oorzaak zou kunnen zijn.
- Programma40 min
Serieuze wetenschap met een knipoog
Wie denk je wel dat je bent? is vrolijk onderzoeksprogramma over tegenstellingen in onze samenleving waarin Rob Urgert en Joep van Deudekom steeds twee typen mensen onderwerpen aan zo wetenschappelijk mogelijke, maar vaak ook hilarische experimenten. Zijn mensen met een zachte g echt gezelliger dan Noorderlingen?
- Artikel
TikTok overspoeld met misinformatie over aardbeving Marokko
Rampen zoals aardbevingen, overstromingen of natuurbranden zijn steevast een voedingsbodem voor mis- en desinformatie. Zo ook bij de aardbeving in Marokko van afgelopen weekend. Pointer doet factchecks.
- Artikel
De Keuringsdienst over pils, tradities en klinkklare kletskoek
Al jaren gaat het gerucht dat bier op evenementen en festivals zou zijn aangelengd met water. Ondertussen is deze mythe ontkracht. Maar met de komst van high gravity brewing maken brouwerijen wel degelijk bierconcentraat dat verdund wordt met water. Hebben we dan toch al die tijd aangelengde pils lopen drinken? Keuringsdienst van waarde gaat langs bij de brouwerij.
- Programma35 min
De broeders van Rossem reizen weer door de Nederlandse geschiedenis
Na het overlijden van zus Sis, gaan Maarten en Vincent van Rossem door als De broeders Van Rossem. Maarten en Vincent bezoeken elke week een stad of gebied in Nederland. Met een scherp oog voor de geschiedenis en de bijbehorende stedenbouwkundige ontwikkelingen redeneren zij via een stap in het heden moeiteloos door naar de toekomst.
- Podcast15 min
Wie heeft de rookvrije generatie weer verslaafd gemaakt aan het vapen?
Journalist Fons Hendriks (Radar) ergert zich aan de rookverslaving van zijn moeder en het vapen van zijn broertje; twee nicotineverslavingen in een ander jasje. De laatste tijd gaat het - mede door de populariteit van de e-sigaret - weer de verkeerde kant op met het aantal rokers in ons land. Wie heeft de rookvrije generatie weer verslaafd gemaakt? Dat is het startpunt van de podcastserie Verslaafd Gemaakt.
- Artikel
Best Bites: de nieuwe plek voor de beste verhalen over food en lifestyle
Op dit nieuwe platform vind je de beste verhalen, what the f*ck weetjes en onmisbare feiten over alles dat met food en lifestyle te maken heeft. Wat onwerkelijk lijkt, zoeken we bij Best Bites uit – sterker nog: dat onderbouwen we met feiten die ons verhaal alleen maar sterker maken. Echte verhalen, kort en behapbaar, om ready-set-go aan je vrienden te vertellen.
- Artikel
Philip Freriks geeft het presenteerstokje door aan Herman van der Zandt
Philip Freriks neemt na het winterseizoen van 2024 afscheid van De slimste mens. Vanaf 2025 geeft hij het presenteerstokje door aan Herman van der Zandt. De komende seizoenen kan iedereen dus nog volop genieten van de presentatiekunsten van Philip.
- Programma45 min
Zestien oud-finalisten strijden om de felbegeerde titel in De slimste mens: All Stars
In De slimste mens: All stars strijden niet drie maar vier kandidaten per aflevering tegen elkaar. De winnaar van elke aflevering krijgt een plekje in de finale. Onder andere Klaas Dijkhoff, Francis Broekhuizen, Bram Krikke en Stefano Keizers dingen mee naar de winst.
- Artikel
Wat is Extinction Rebellion en waar staan ze voor?
Ze blokkeren snelwegen, lijmen zich vast aan gebouwen en gooien soep op kunstwerken. Je ziet de activisten van klimaatbeweging Extinction Rebellion ineens overal opduiken. Waarom doen ze dit precies? En wat denken ze hiermee te bereiken?
- Programma25 min
Waar liggen onze grenzen?
Schrijver en theatermaker Marjolijn van Heemstra onderzoekt in Grensgevallen waar onze grenzen liggen. Per aflevering neemt ze een ander thema onder de loep, zoals abortus, gender en immigratie: zo zwart-wit blijken grenzen niet te zijn.
- Artikel
Wat doet de pil met je?
De anticonceptiepil wordt in de jaren 60 in Nederland ontvangen als een bevrijding voor de vrouw. Maar de afgelopen jaren is er steeds meer bekend over de negatieve bijwerkingen. Hierdoor daalt het aantal gebruikers van de pil. Hoe werkt de pil precies? Kan je er depressief van worden? En waarom is er nog geen mannenpil?
- Programma55 min
Aysegül leert blind te zijn
Aysegül is slechtziend, maar heeft altijd overal aan meegedaan. Ze probeert haar beperking verborgen te houden, maar de ontkenning maakt haar leven erg ingewikkeld. Ze heeft last van hoofdpijn, vermoeidheid en depressieve gevoelens.
In Dit is hoe ik het zie schrijft ze zich in bij een zorginstelling voor mensen met een visuele beperking waar ze leert om blind te zijn.
- Artikel
Wat gebeurt er eigenlijk allemaal op Prinsjesdag?
Prinsjesdag is en blijft een genot voor de liefhebber van pracht en praal, van tradities en van het Koninklijk Huis. Hoe lang bestaat Prinsjesdag al? En wat gebeurt er eigenlijk allemaal op deze derde dinsdag in september? NPO Kennis biedt antwoorden.
- Podcast45 min
Openhartig over snel geld maken en financiële rust vinden
Defano Holwijn gaat in gesprek met artiesten, influencers en ondernemers over geld. Hoe verdienen ze het? Hoe geven ze het uit? Dit en meer hoor je allemaal voorbijkomen in Stacken & Spenden.
- Programma40 min
Huub Stapel reist langs rivier de IJssel
Huub Stapel reist Langs de IJssel en ontmoet mensen die wonen en werken in het stroomgebied van de meest eigenzinnige rivier van ons land. Ze stroomt niet zoals andere rivieren van Oost naar West, maar richting het Noorden. Welke rol speelt deze rivier in het landschap, de geschiedenis en de levens van de mensen die aan haar oevers wonen?
- Website
Meld uw eigen consumentenklacht bij Meldpunt
Meldpunt haalt verhaal na een klacht of vraag van een consument. Met onder andere vragen over geldzaken, pensioen, zorg en aankopen. Zelf een klacht of misstand? Meld het hier.
- Programma50 min
Hans Goedkoop in het spoor van zijn opa door Indonesië
Opa Rein van Langen is geboren in Indonesië en was een van de leidende figuren aan Nederlandse kant in de Onafhankelijkheidsoorlog. Door in Indonesia roept! zijn Nederlandse verhalen naast verhelderende en onverbloemde getuigenissen van Indonesische ouderen, nazaten en deskundigen te leggen, wordt duidelijk hoezeer de belangen uiteenliepen.
- Artikel
Clairy Polak, presentator van Het filosofisch kwintet, overleden
Op donderdag 31 augustus is Clairy Polak overleden. Ze was al enige tijd ongeneeslijk ziek.
- Documentaire1 uur
Shadowland: over complottheorieën in de VS
Documentaireserie waarin wordt onderzocht hoe complottheorieën in de Verenigde Staten van de marge naar de mainstream zijn geëvolueerd, hoe complottheorieën werken, hoe mensen tot hun overtuigingen komen en wat deze theorieën zo aantrekkelijk maakt.
- Collectie
Alles van NPO Kennis over opvoeding
Van geboorte tot studie: wat komt er kijken bij het opvoeden van een kind? NPO Kennis geeft heldere antwoorden op ingewikkelde kwesties, zoals opvoeden.
- Podcast30 min
Maak een tijdreis door onze natuurgeschiedenis met Vroege Vogels
In deze podcast nemen Menno Bentveld en de verslaggevers van Vroege Vogels de luisteraar mee naar de mammoetsteppe, de poolwoestijn en de uitgestrekte kwelders van de Romeinse tijd. Samen met deskundigen zien zij de mammoeten, poolvossen en de elanden aan zich voorbijtrekken.
- Documentaire55 min
Hans Faber neemt een kijkje achter de gesloten deuren van de TBS-kliniek
Hans Faber loopt een jaar lang mee In de TBS. De dood van zijn nichtje, Anne Faber, in 2017 leidde tot een keerpunt in de forensische zorg. Wat is er sindsdien veranderd? En wat speelt zich eigenlijk af binnen de muren van een TBS-kliniek? Voor welke dilemma's komen de medewerkers te staan?
- Programma25 min
Meespelen met Per Seconde Wijzer
In Per seconde wijzer testen twee kandidaten onder hoge druk hun kennis in verschillende categorieën. Hoe zetten zij hun jokers in, hoeveel rondes zullen de spelers het volhouden en met welk bedrag gaan de spelers uiteindelijk naar huis?
Je kunt natuurlijk elke dag meedoen met de kijkersvraag. Maar wil jij nou meespelen in de studio? Meld je dan nu aan.
- Radio4 min
60 jaar geleden zei Dr. King 'I have a dream'
Vandaag zestig jaar geleden liepen 250.000 mensen mee met de March on Washington for Jobs and Freedom om op te komen voor gelijke rechten voor Afro-Amerikaanse burgers. Martin Luther King hield toen een toespraak waarin hij de wereldberoemde woorden 'I have a dream' sprak.
In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met dichter Gershwin Bonevacia, die eerder een voorstelling speelde over het leven van Dr. King.
- Programma25 min
Martin Luther King en de droom van de gelijkheid
Martin Luther King werd onsterfelijk door zijn beroemde toespraak, aan het eind van een mars op Washington. in deze aflevering van Andere Tijden uit 2017 zie je wat daaraan voorafging: de strijd tegen de discriminatie, de achterstelling, de vernederingen van zwarte Amerikanen. Geweldloos op weg naar gelijke rechten.
- Artikel
Hoe ziet de strijd tegen rassenongelijkheid in de VS eruit?
Met het verbod op slavernij in Amerika in 1865 ontstaat onder de zwarte bevolking een sprankje hoop op gelijkheid. Maar dat blijkt een valse verwachting. Al snel na de afschaffing van de slavernij nemen de Verenigde Staten allerlei wetten aan die rassenscheiding betekenen. Voor wit en zwart gelden er andere regels. Het luidt een tijdperk van rechteloosheid, discriminatie en racisme in.
NPO Kennis legt uit hoe de strijd tegen rassenongelijkheid er in de Verenigde Staten eruiziet.
- Programma20 min
Economische vraagstukken in Stand van Nederland
Komen we ooit van de file af? Kun je overleven als museum zonder subsidie? En waarom schieten de zogenaamde experiences als paddestoelen uit de grond? Jill Bleiksloot, Elif Isitman en Raquel Schilder bekijken economische vraagstukken door de bril van millennials. Hoe staat het met de welvaart van generatie next? Je ziet het in de Stand van Nederland.
- Programma1 uur 50 min
Hoe Nederland bijna betrokken raakt bij het uitbreken van de derde wereldoorlog
Hoog spel in de Oost: Over de zomer van 1962 waarin Nederland bijna de hoofdrol speelt in een nieuwe wereldoorlog en een hooggespannen politiek spel dat Nederland dwingt Nederlands Nieuw-Guinea, de laatste kolonie in de Oost op te geven. Een strijd waarvan vooral Papoeaas slachtoffer werden.
- Aflevering40 min
Hoe gaan we om met de kracht van natuurbranden?
Duingebieden, bossen, heidevelden, veengebieden; niets is veilig voor natuurbranden. Wat zijn de gevolgen voor ons land, waar de natuur zo intensief wordt gebruikt? Pyrogeograaf Cathelijne Stoof onderzoekt in Focus hoe we het beste om kunnen gaan met de kracht van natuurbranden.
- Artikel
Helpt het drinken van cola bij maagklachten?
We worden overspoeld met wonderdrankjes, maar er is ook doodgewone frisdrank die wonderen zou verrichten. Wie last heeft van maagklachten kan namelijk gewoon een glaasje cola drinken. Goed voor de maag, en goed voor de portemonnee. Zo hoef je geen dure medicatie te kopen.
Maar is cola echt een wondermiddel, of kun je deze mierzoete drank beter links laten liggen? De Keuringsdienst van Waarde zocht het voor je uit.
- Programma40 min
Alles uit het leven halen in de unieke woongemeenschap Overkempe
In de unieke woon- en leefgemeenschap Overkempe in Olst halen 120 jongeren en volwassenen met een verstandelijke of meervoudige beperking alles uit het leven wat er in zit. Vijf jaar geleden maakten we kennis met een aantal bijzondere bewoners die met hun verhalen diepe indruk maakten.
Nu gaat Ivo terug. Hoe gaat het met de bewoners, medewerkers en ouders? Hoe zijn de bewoners de coronaperiode doorgekomen? En wordt op de dansavond nog steeds de foxtrot gedanst?
- Collectie
Waarom houden we zo van reizen? En hoe vierden we vakantie vieren vroeger?
Kennisplatform NPO Kennis buigt zich over het thema reizen, want: veel mensen verliezen hun hart eraan. Maar waaróm houden we zo van nieuwe plekken ontdekken? Was dat vroeger ook al zo? En wie of wat bepaalt de ticket van een vliegreis eigenlijk?
- Artikel
Hoe regeerde Nederland over Nederlands-Indië?
Ruim 450 jaar strijden Engelsen, Portugezen en Nederlanders om de macht op de Indische eilandengroep. Inzet is het alleenrecht op de handel in dure specerijen als kruidnagel en nootmuskaat.
De Nederlanders worden in 1816 uiteindelijk de baas; de kolonie Nederlands-Indië is een feit. Wat zijn de gevolgen? Lees meer op NPO Kennis.
- Podcast20 min
De Jortcast: Wolken, hoe witter hoe beter
De wereld staat in de fik, vrij letterlijk helaas, maar in de Jortcast even geen apocalyptisch gesomber over klimaatopwarming. Wat wel: constructieve inbreng!
Prof. dr. ir. Herman Russchenberg komt met manieren om het klimaat te sturen zodat opwarming wordt tegengegaan. Van het nabootsen van vulkanen tot het opspuiten van de Noordpool en het witter maken van wolken.
- Programma40 min
De slimste mens is terug met niet één maar twee series
Wie mag zich deze zomer de slimste noemen en volgt dichter Martin Rombouts op? Vanaf 31 juli gaan bekende Nederlanders weer de strijd met elkaar aan om de eervolle titel.
Voor de échte liefhebbers is er vanaf 11 september een extra serie op NPO Start: De slimste mens: All Stars. Oud-deelnemers die uit zijn op revanche doen een laatste poging om de felbegeerde titel te winnen.
- Radio
Sportresultaten voorspellen met A.I.
Kan Chat GPT met artificiële intelligentie de winnaar van een wedstrijd voorspellen? Luister Pointer Sport: Tour de Femmes A.I. waarin de uitslagen van de Tour de France Femmes worden berekend met behulp van A.I.
- App
Speel mee met De slimste mens
Ben jij een echte slimmerik? Test je kennis en speel deze quiz tegen je vrienden, onbekende uitdagers of alleen. Weet jij alle juiste antwoorden zo snel mogelijk te geven? Dan maak je kans op een De slimste mens-mok.
Het nieuwe spelelement De slimste thuis is volledig spraakgestuurd. Het antwoord hoeft dus niet getypt te worden, maar wordt ingesproken. Speel het dus als een écht gezelschapsspel. Niet langer alleen op je telefoon, maar ook tegen elkaar aan tafel, in de auto of op het strand.
- Programma1 uur
Deze dertigers gooien het over een heel andere boeg
Een goede baan, een mooi koophuis en een auto voor de deur. Voor de meeste dertigers was dit lange tijd het ideaalplaatje. In 30 en nooit meer... ontdekken we de huidige trends waarmee dertigers het roer radicaal omgooien. Van leven zonder bezittingen tot nooit meer werken voor een baas of naar een dokter gaan.
- Podcast20 min
De reis van de Indiërs: het verhaal over de Indiase contractarbeider
De contractarbeiders uit India die na de afschaffing van de slavernij in Suriname op de plantages gingen werken zochten een beter leven. Vaak werkten ze in vergelijkbare, barre omstandigheden als de tot slaaf gemaakten voor hen. De Surinaamse Hindostanen drukten hun stempel op de Surinaamse cultuur en later -toen een grote groep na de onafhankelijkheid van Suriname naar Nederland trok- ook in Nederland.
In deze podcastserie, die aansluit op de televisieserie De Reis van de Indiërs onderzoekt presentator Narsingh Balwantsingh welke plek het verhaal van de Indiase contractarbeiders heeft in de Nederlandse geschiedenis. - Artikel
Hoe werd Rutte premier van het land?
Mark Rutte is sinds 2010 premier van Nederland. Hij is de tweede liberale premier in de Nederlandse politieke geschiedenis. Na de val van zijn vierde kabinet in juli 2023 kondigt de langstzittende premier zijn vertrek aan uit de politiek.
Rutte staat er om bekend 'zo lekker gewoon' te zijn. Dat is zijn kracht maar in tijden van crisis soms ook zijn zwakte. Hoe is Rutte opgegroeid? Waar begon de VVD-er zijn politieke carrière? En hoe vergaat het hem als premier? NPO Kennis legt uit.
- Interactive
Het water in Nederland zit vol chemicaliën, check hier waar je veilig kunt zwemmen
Veel open zwemwater in Nederland is sterk verontreinigd met chemicaliën. Pointer analyseerde data van waterschappen en Rijkswaterstaat en daaruit blijkt dat de normen voor oppervlaktewater fors worden overschreden door giftige of kankerverwekkende stoffen. Hoe verontreinigd is het oppervlaktewater bij jou in de buurt?
- Programma40 min
Aldith Hunkar bezoekt geboorteland Suriname in Firma Erfgoed Overzee
Voor het eerst in 23 jaar keert presentator Aldith Hunkar terug naar haar geboorteland Suriname, voor het nieuwe seizoen van Firma Erfgoed Overzee. Aldith bezoekt religieus en cultureel erfgoed in Suriname, Sint Eustatius en Curaçao.
- Documentaire40 min
Hoe tolerant is Nederland als je afwijkt van de norm?
25 jaar geleden werd een groep bi-culturele vrouwen gevolgd over wat het voor hen betekent om in Nederland op te groeien. Regisseur Soulaima El Khaldi zag deze documentaireserie als tiener en hun openheid maakte diepe indruk op haar. Zij stelt vier van deze vrouwen de vraag: wat is er veranderd, en wat is hetzelfde gebleven? Samen maken ze de balans op in een nieuwe serie Girls Girls Girls.
- Documentaire35 min
Het boerenleven op familiefilm
Het verhaal van het boerenleven in Nederland en hoe dat volledig veranderde in een eeuw tijd. Oude amateurfilms laten zien hoe Nederland nog een agrarische samenleving was waarin de kleine boer centraal stond. Door de oprukkende mechanisering veranderde alles razendsnel.
- Interactive
De afschaffing van de slavernij in Suriname op de kaart gezet
De familienamen van zo'n 35.000 slaafgemaakten die in het koloniale Suriname op 1 juli 1863 worden 'vrijverklaard', zijn bewaard gebleven.
Voor het eerst is het gelukt om op een digitale kaart inzichtelijk te maken waar deze voormalige tot slaafgemaakten leefden en werkten. Zie welke Nederlanders compensatie ontvingen van de Nederlandse overheid en bekijk de plantagewereld van Suriname tijdens de afschaffing van de slavernij, op Pointer.nl. - Programma40 min
Verhalen over verzet
Tot slaaf gemaakten zijn altijd op zoek geweest naar manieren om te ontsnappen aan het systeem, zich te verzetten en hun eigen cultuur te bewaren. In Slavernij en wij gaan Evita Mac-nack, zangeres Kizzy en Ira Kip op zoek naar verhalen van Suriname, Sint Eustatius & Sint Maarten en Curaçao, Aruba & Bonaire.
- Podcast50 min
Luister naar een special van Het Filosofisch Kwintet: 'Ik, wij en de samenleving'
In de eerste aflevering van een nieuw seizoen van Het Filosofisch Kwintet schuiven Bas Heijne, Roxane van Iperen, Dyab Abou Jahjah en Daan Roovers aan. Hoe zien zij de relatie tussen het individu en de maatschappij, wat zijn hierin wederzijdse verantwoordelijkheden en rechten? En hoe kan het publieke belang het winnen van al die verschillende eigenbelangen?
- Aflevering30 min
Zijn alle aardappelen uit de supermarkt hetzelfde?
Het zit in de aard van de aardappel: dat je er vele kanten mee op kan. Van bakken tot prakken, poffen tot koken. Te complex, vonden de supers en nu zetten ze groot op de zak welke knol je moet kopen voor welk kunstje. Maar wat voor aardappels zijn dat dan? De Keuringsdienst van Waarde doet grondig onderzoek.
- Programma25 min
Karim Amghar neemt je mee naar het Offerfeest in Mekka
Ga mee op hadj met Karim Amghar in Naar Mekka – verhalen van de hadj. Voor veel moslims is het de grote droom: op hadj gaan en het Offerfeest in Mekka vieren. De bedevaart is een van de pijlers van de islam en voor veel mensen een grote levensgebeurtenis. Het is een moment om opnieuw te beginnen met een frisse start.
Hoe is het om op hadj te gaan? Karim interviewt verschillende mensen en laat aan de hand van historische foto’s en historische films zien hoe de bedevaart in de laatste 100 jaar is veranderd.
- Programma55 min
Caribische verhalen in 'Van Bahia tot Brooklyn'
Slavernij en kolonialisme hebben een veelkleurige smeltkroes van de Caribische samenleving gemaakt. In Van Bahia tot Brooklyn onderzoekt Latijns-Amerika journalist Nina Jurna in zeven landen hoe de geschiedenis doorwerkt in het heden en hoe dit leidt tot een nieuwe Caribische cultuur. Met een mix van verwondering en herkenning luistert Nina, zelf gedeeltelijk met Surinaamse roots, naar de verhalen van bewoners.
- Programma35 min
Hoe houd je je eigen cultuur in stand?
Narsingh Balwantsingh, zelf afstammeling van Indiërs die naar Suriname trokken, gaat op zoek naar wat er overbleef uit de tijd van de contractarbeiders. In Brieven aan de achterblijvers zie je hoe mensen contact hielden met hun familie aan de andere kant van de wereld en ervoor zorgden dat de gebruiken uit India ook in het nieuwe land standhielden.
- Podcast25 min
Mathieu zoekt naar de sporen van zijn betovergrootvader in Een verborgen Surinaamse schat
In de podcast Een verborgen Surinaamse schat onderzoekt theatermaker Mathieu Wijdeven het leven en werk van G.G.T. Rustwijk, schrijver, dichter, theatermaker, schilder en een activist tegen het koloniale bewind in Suriname.
Wie was hij? Wat is zijn betekenis voor deze tijd? En waarom wist Mathieu tot voor kort niet van zijn bestaan, terwijl G.G.T. Rustwijk zijn betovergrootvader is? - Podcast
Het geheim van Haastrecht
In het kleine Zuid-Hollandse dorpje Haastrecht bestaat al honderd jaar een groot mysterie. Toen in 1923 Paulina Bisdom van Vliet het leven liet, bleef een testament vol eisen achter. Waaronder een pakketje dat na honderd jaar geopend mocht worden.
Die honderd jaar is nu voorbij! Luister in de NPO Luister-app naar Het geheim van Haastrecht om te horen wat er in het pakketje zat en wie Paulina was. Podcastmaker Lieuwe van Slooten vertelt in Met het oog op morgen over zijn zoektocht.
- Interactive
Suikerquiz: Hoeveel weet jij over suiker in je drankjes?
Welk glas bevat meer suiker: cola of appelsap? Pointer onderzoekt hoe moeilijk het is om gezonde keuzes te maken. Ga de uitdaging aan in de Pointer Suikerquiz en test je ongesuikerde kennis!
- Programma30 min
Focus over de wetenschap achter windmolens, complotdenken en ziek zijn na corona
Is er een crisis, dan kijken we hoopvol naar wetenschappers in hoe ze ons kunnen helpen. Wat zijn hun oplossingen voor de problemen van deze tijd? Dit seizoen duikt Petra Grijzen samen met deze specialisten in windmolens, complotdenken, ziek zijn na corona en ontpolderen.
- Artikel
Dit is Keti Koti
Elk jaar wordt op 1 juli Keti Koti gevierd. Wat betekent Keti Koti? Wat wordt er gevierd en herdacht? En waarom willen sommige mensen dat het een nationale vrij dag wordt? NPO Kennis legt het uit in deze story.
- Podcast35 min
Podcasttip: De plantage van onze voorouders
In deze indringende podcast onderzoekt Maartje Duin de sporen van het slavernijverleden in haar familie. Ze ontdekt dat haar betbetovergrootmoeder bij de afschaffing van de slavernij in 1863 mede-eigenaar was van een Surinaamse plantage. Onder de vrijgemaakte slaven valt één achternaam op: Bouva. Zouden hun nazaten nog leven? Je hoort het in De plantage van onze voorouders.
- Film1 uur 40 min
Sensationele natuurfilm over de terugkeer van de wolf in Nederland
De wolf was bijna uitgestorven in Europa. In de afgelopen jaren kreeg de wolf wettelijke bescherming en maakte hij een opmerkelijke comeback. In WOLF zie je hoe het dier zijn weg terugvond naar Nederland.
Voor de film heeft regisseur Cees van Kempen meer dan duizend dagen doorgebracht in de bossen om het leven van de wolf in detail vast te leggen. Welke route heeft het dier afgelegd? Hoe kwam de eerste wolvenroedel in Nederland tot stand? En wat is zijn invloed op de biodiversiteit?
- Video13 min
Werkt een sapkuur echt?
Sociale media staan vol met ervaringen van mensen die een sapjeskuur hebben uitgeprobeerd. En ook veel influencers haken aan op deze ‘juicy’ trend. Je lichaam detoxen met een sapvastenkuur. Werkt dat? Journalist Marieke Kuypers van Pointer Checkt zocht het uit!
- Podcast40 min
Het Misdaadbureau over straatintimidatie
Nageroepen, zelfs achterna gezeten worden. Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij vindt dat straatintimidatie verboden moet worden. Het Misdaadbureau duikt verder in het fenomeen: wie zijn de daders? Houden ze op door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?
- Podcast
Met deze unieke 8D-podcast kruip je voor even in het hoofd van anderen
We zitten de hele dag in ons eigen hoofd. Of het nu gepieker, gekke gedachtenspinsels of gewoon een gevoel is: alleen jij weet hoe het is om in jouw hoofd te leven. Maar wat nou als je voor héél even in het hoofd van een ander kan kruipen?
Duik met deze 8D-podcast In het hoofd van mensen met mentale problemen. Door de 8D-ervaring hoor je het geluid van alle kanten op je afkomen. Zo ervaar je hoe het is om tinnitus te hebben of te leven met angsten.
- Programma35 min
AZ, Ajax, PSV en de bizarre ontknoping van een voetbalseizoen
Andere Tijden Sport gaat terug naar de adembenemende slotdag van de eredivisie in het seizoen 2006-2007. AZ, Ajax en PSV kunnen in de laatste wedstrijd van het seizoen alle drie nog landskampioen worden. Miljoenen mensen horen via de radio hoe uiteindelijk PSV de kampioensschaal verovert.
- Programma25 min
Dwars door de bergen en steil omhoog
Ontdek de mooiste spoorlijnen ter wereld in Rail Away. Stap in de trein en zie het landschap, de geschiedenis en cultuur van de omgeving. Zo leer je een land en een gebied op een andere én duurzamere manier kennen.
- Collectie
Meer weten? Kijk deze programma's op NPO Start
Verdiep jezelf met interessante documentaires, kritische programma's en bijzondere series.
- Artikel
Wat betekent queer zijn?
Tegenwoordig hoor je steeds vaker de term queer. Dit betekent ‘vreemd’ in het Engels. De term is voor het eerst in de jaren 80 gebruikt door mensen die zich afzetten tegen het ‘hokjes-denken’ rondom seksuele geaardheid en geslacht. Er zit namelijk veel meer tussen hetero en homo, en tussen man en vrouw in. Hieruit is uiteindelijk ook de afkorting lhbtqia+ ontstaan.
Op NPO Kennis lees en zie je meer over wat deze letters betekenen, de strijd voor homorechten door de jaren heen, hoe de regenboogvlag is ontstaan en wanneer je non-binair bent.
- Website
Seksuele voorlichting met voorbeeldvideo's
Sekspedia is dé online gids voor iedereen die seks aan het verkennen is, of wil zien hoe het in zijn werk gaat. In video's praten jongeren over hun ervaringen met seks. Óok kun je zien hoe verschillende vormen van seks eruit kan zien. Consent, communicatie, plezier, genot en techniek komen voorbij en zo legt de serie uit hoe je verantwoordelijk en prettig seks hebt.
- Aflevering45 min
Dochters Sigrid Kaag bang voor aanslag op hun moeder
Naast de politieke uitdagingen krijgt Sigrid Kaag op persoonlijk vlak ook veel te verduren. Als vrouwelijke politicus heeft ze te maken met veel online haat en bedreigingen en al meerdere keren kwamen inmiddels welbekende fakkeldragers haar opzoeken. Twan Huys en studenten praten erover met haar in College Tour.
- Programma35 min
Liefde in de mix viert culturele verschillen in de liefde
In Liefde in de mix geven vier stellen met verschillende culturele achtergronden een inkijkje in hun dagelijkse leven. Ze hebben vol overtuiging voor elkaar gekozen en zijn ieder op hun eigen manier op zoek naar geluk. Waar het ene koppel recht op zijn doel af gaat, is het bij een ander duo juist het compromis wat de relatie verdiept.
- Programma40 min
De gevolgen van de klimaatcrisis, de asielcrisis en de personeelscrisis in Nederland
Yora Rienstra maakt zich zorgen over de toekomst: hoe overleven haar kinderen op een planeet die steeds warmer wordt? Is er voldoende ziekenhuispersoneel voor als ze zelf ziek wordt? En hoe kan het dat zo’n welvarend land als Nederland niet in staat is om vluchtelingen op te vangen? In Half Holland in crisis hoor je de verhalen van slachtoffers, activisten én mensen die juist voordeel halen uit een crisis.
- Programma45 min
De pijnlijke geschiedenis van gestolen kunstwerken
De geschiedenis toont aan dat de historische objecten die in musea te bewonderen zijn, mogelijk als roofbuit zijn meegenomen uit veelal voormalige koloniën. Erik Dijkstra onderzoekt in Roofkunst of wat binnen de context van die tijd legitiem leek, nog wel past in ons huidige tijdsgewricht.
- Radio52 min
Themauitzending van Kunststof over 75 jaar Israël
In mei is het 75 jaar geleden dat Israël werd uitgeroepen tot onafhankelijke staat. In het NPO Radio 1-programma Kunststof praat presentator Frénk van der Linden met historicus David Wertheim en auteur Natascha van Weezel over hun band met het land.
- Aflevering40 min
Oorlog voeren vanuit de ruimte?
De oorlog in Oekraïne speelt zich voor een groot deel in de ruimte af; via communicatiesatellieten van het commerciële Starlink-systeem van Elon Musk. Satellieten speelden al vaker een belangrijke rol in een oorlog, maar Starlink lijkt een heuse nieuwe Space Race gestart te hebben. Het programma Focus duikt in de meest innovatieve technieken op het gebied van satellietbouw en ruimtecommunicatie. Waar staat Nederland in de Space Race?
- Programma55 min
Waldemar Torenstra op reis door de Amerika's
Kan de moderne westerse mens iets leren van de oude culturen in Noord- en Zuid-Amerika die bijna verdreven werden, maar nog altijd springlevend zijn? Met die vraag in het achterhoofd reist Waldemar Torenstra duizenden kilometers over de twee continenten in Ondersteboven van de Amerika’s.
- Programma40 min
Een nieuw seizoen Medialogica over true crime, alternatieve media en meer
Media dienen als gids om greep te krijgen op onze werkelijkheid. Maar in hoeverre zijn ze een betrouwbare gids? En welke invloed hebben media en publieke opinie op het handelen van bestuurders, journalisten en burgers? De afgelopen maanden onderzocht ArgosMedialogica de beeldvorming rondom true crime, alternatieve media en het syndroom van Down.
- Artikel
Jubileumseizoen College Tour: gasten bekend en meld je nu aan!
Zondag 28 mei start het nieuwe seizoen van College Tour. De gasten van dit jubileumseizoen zijn bekend; Twan Huys gaat in gesprek met Sigrid Kaag, Ola Källenius, Jutta Leerdam en Caroline van der Plas. Lees meer over de gasten en meld je snel aan voor de opnames.
- Podcast20 min
Wetenschap in het nieuws
Hoe kwam wetenschap in het nieuws deze week, hoe werd het gebracht, en wat viel eraan op? En wat gebeurde er in de wetenschap dat níet in het nieuws kwam, maar toch de moeite waard is om te weten? Podcast Kennis & co neemt de need to knows en nice to knows door.
- Documentaire1 uur 5 min
Waldemar Torenstra tipt documentaire Warrior Women
In Ondersteboven van de Amerika’s gaat Waldemar Torenstra op zoek naar het verleden van de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika en de nog overgebleven cultuur.
Hij tipt de documentaire Warrior Women, over een moeder en dochter die zich inzetten tegen de verwoesting van het milieu en voor de inheemse cultuur.
- Podcast30 min
Ergodan: de naschok - een podcast over een land onder hoogspanning
2023 beloofde al een krankzinnig politiek jaar te worden voor Turkije. De Turkse republiek bestaat 100 jaar – maar vooral door de verkiezingen op 14 mei. Verkiezingen die president Erdogan kunnen maken of breken.
In deze vijfdelige podcastserie neemt NOS Turkije-correspondent Mitra Nazar je mee naar een land onder hoogspanning. Een land verzonken in rouw, angst en onzekerheid. En waar voor het eerst een scenario mogelijk is waarin Erdogan van het toneel verdwijnt.
Te beluisteren vanaf 1 mei. - Collectie
Meer weten over de geschiedenis van Turkije
Wat is de band tussen Europa en Turkije? Hoe zat het ook alweer met het toenmalige Ottomaanse Rijk, dat nu Turkije is? En hoe werd Erdogan president? NPO Kennis heeft het voor je uitgepluisd en handig samengevat in artikelen met video's.
- Programma
Eus reist door Turkije en ontdekt een enorme diversiteit aan culturen, religies en etnische groepen
Özcan Akyol, ook wel bekend als Eus, gaat op reis naar en door Turkije. Hij reist langs verschillende provincies, praat met bewoners en ontdekt een enorme diversiteit aan culturen, religies en etnische groepen.
- Artikel
Wie is Erdogan?
Geert Wilders noemt hem een ‘despoot’. Anderen noemen hem een dictator. Veel inwoners van Turkije bewonderen zijn harde hand: Recep Tayyip Erdogan, president van Turkije. Of dat na de verwoestende aardbeving in 2023 nog zo blijft is ongewis. Wie is Erdogan precies?
- Collectie
NPO Kennis over zorg en ziekenhuis
Wat is er nodig voor een operatie? En waarom is zorg zo duur? Op NPO Kennis kom je meer te weten over ziekten, zorg en behandelingen.
- Aflevering45 min
Ode aan de zorg
Honderd jaar geleden (en nog ver daarna) was het een roeping: verpleegster worden. Tegenwoordig is het een beroep: met opleidingen, diploma's en specialisaties. Andere Tijden duikt in de geschiedenis van de verpleegster: van Florence Nightingale halverwege de 19e eeuw tot de actiegroep Witte Woede, die eind jaren 80 van de 20e eeuw de noodklok luidde. Rust, reinheid en regelmaat hebben plaatsgemaakt voor heisa, herrie en hectiek.
- Programma55 min
Jong debat- en speechtalent over de 'woke-beweging'
De beste jonge debaters en grootste speechtalenten laten hun debatkunsten zien in Op weg naar Het Lagerhuis. De ervaren bestaat uit journaliste Jildou van der Bijl, journalist Tomas Erdbrink en influencer en presentatrice Quinty Misiedjan. In het speciale tien-tegen-ééndebat nemen de debattalenten het op tegen omroepbaas Jan Slagter, over de vraag of de woke-beweging slecht is voor Nederland.
- Podcast25 min
Duistere deals rondom verdwenen Joodse winkels
Jacob Menko opende voor de oorlog vier warenhuizen. Na de oorlog zijn de winkels en Jacob verdwenen. Hij is vermoord, samen met zijn vrouw en twee kinderen. Eén dochter, Emmy, overleeft de oorlog. Zij heeft nog steeds geen idee wat er met de winkels van haar vader gebeurd is. Haar kleindochter, Rose Heijnen, achterhaalt in Verdwenen winkels welke duistere deals er in de oorlogsjaren gesloten werden. Waar zijn de winkels gebleven?
- Interactive
Hoe Joods erfgoed uit het straatbeeld verdween
Pointer zoomt in op het verdwenen Joodse erfgoed, een bladzijde uit onze geschiedenis die veel mensen nog niet kennen. Bekijk hoe synagogen en Joodse begraafplaatsen na WO2 ruimte hebben gemaakt voor parkeerplaatsen, winkels en braakliggend terrein.
- Documentaire60 min
Broers Micha en Harry de Winter in de voetsporen van hun vader door Duitsland
Harry de Winter maakt samen met zijn broer Micha een bijzondere reis door Duitsland. In de documentaire Broertje wandelen ze vanaf voormalig concentratiekamp Sachsenhausen bij Berlijn circa 100 kilometer naar het stadje Havelberg. Hiermee treden ze letterlijk in de voetsporen van hun vader, chemicus Max de Winter. Hij legde dezelfde tocht af in mei 1945.
- Programma20 min
Hoe ziet de wereld eruit in 2100?
De wereldbevolking kampt met een bevolkingsexplosie zoals nooit tevoren. Volgens de VN zijn we in het jaar 2100 met 10 miljard mensen. Welke gevolgen heeft dat voor migratie, klimaat en onderlinge machtsverhoudingen? En waar liggen de nieuwe megasteden? De Nieuwsuur-serie De wereld in 2100 neemt een kijkje in de toekomst.
- Artikel
Staat de persvrijheid onder druk?
Persvrijheid zorgt ervoor dat journalisten zonder angst hun werk kunnen doen en misstanden kunnen onthullen. Het wordt in Nederland als belangrijk basisprincipe van de democratie gezien. Waarom vinden we persvrijheid zo belangrijk? Hoe denken ze daar op andere plekken in de wereld over? En kan de persvrijheid ook bij ons onder druk komen te staan?
- Programma45 min
Kinderen van de rekening: opgroeien in oorlogstijd
Andere Tijden duikt in archiefmateriaal met Nederlandse kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op die beelden lijken Duitsers soms ware weldoeners, maar niks blijkt minder waar. Achter bijvoorbeeld het nieuwe speelgoed en de verse sinaasappels voor de kinderen blijken wantrouwen en geweld te schuil te gaan.
Ook ontmoet Astrid Sy de oorlogskinderen van nu, afkomstig uit landen als Eritrea, Syrië en Oekraïne. Ze voetballen, rennen en lachen. De oorlog is ver weg, maar ook dichtbij.
- Serie20 min
Het videodagboek van Anne Frank
Stel, Anne had geen dagboek, maar een videocamera. Met behulp van die camera legt ze haar leven vast in een videodagboek. Anne filmt zichzelf en de gebeurtenissen in het Achterhuis, kijkt terug op de tijd voor de onderduik, vertelt over de oorlog en deelt haar diepste gedachten en gevoelens. Ook blikt ze terug op de laatste zes maanden van haar leven in de kampen.
- Collectie
Verhalen van bezetting tot bevrijding
Bekijk hier de verhalen van NPO Kennis over de Tweede Wereldoorlog. Van Hitler tot het verzet en van bezetting tot bevrijding.
- Artikel
Wat is de holocaust?
Het woord ‘Holocaust’ staat voor de systematische moord op zes miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog door het naziregime van Adolf Hitler. Een groot deel van de slachtoffers valt in vernietigingskampen als Auschwitz, Sobibór en Treblinka.
Hoe begint de Jodenvervolging in nazi-Duitsland? En vanaf welk moment wordt totale vernietiging het doel van Hitler? Je leest het op NPO Kennis.
- Programma40 min
Vergeten verzetshelden uit de voormalige Nederlandse koloniën
In Vergeten helden duiken we in het leven van heldhaftige strijders uit de drie voormalige Nederlandse koloniën die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aansloten bij het verzet. Wie waren deze mensen? Wat zijn hun verhalen? Je kijkt de nieuwe afleveringen vanaf 5 mei op NPO 2 en NPO Start.
- Documentaire1 uur
Staken op leven en dood: over de grootste maar onbekende oorlogsstaking
In 1943 trotseerden meer dan 500.000 mensen de onderdrukking van de Duitsers tijdens de April-meistakingen. Een grootse, maar vrijwel onbekende staking. Erik Dijkstra gaat in Staken op leven en dood na hoe dit gegaan is. Persoonlijke verhalen van betrokkenen laten de onwaarschijnlijke moed van honderdduizenden Nederlanders zien.
- Documentaire55 min
'Gaat dit over ons?' Herdenken in Nederland Polderland
De achterban van diverse slachtoffergroepen heeft bedenkingen bij de herdenking op 4 mei. Mensen uit de Joodse gemeenschap, Sinti, Roma en Indische Nederlanders vertellen hun kant van het verhaal in deze documentaire.
- DocumentaireVanaf 5 mei
Hip hop in de strijd voor vrijheid
In Fight the power: How hip hop changed the world wordt aan de hand van de ontwikkeling van hip hop de recente geschiedenis van zwart Amerika verteld. Met aandacht voor de burgerrechtenstrijd in de jaren zestig, de armoede in het New York van de jaren zeventig, de massale opsluiting van zwarte mannen in de jaren tachtig en het aanhoudende politie geweld. Ook de verkiezing van president Barack Obama in 2008 komt voorbij, evenals de Black Lives Matter-protesten van de afgelopen jaren.
- Programma1 uur
De Ramadan Conference
De traditionele oudejaars- en Sinterklaasconferences, wie kent ze niet? Maar nu is het tijd voor een conference die geheel gewijd is aan de ramadan. Cabaretiers Fuad Hassen, Jörgen Raymann, Mouna Laroussi en Anuar vertellen over hun eigen inzichten en visie op de ramadan. Welke tradities en gebruiken komen hierbij kijken en tegen welke obstakels lopen ze aan? De cabaretiers spelen samen op het toneel en wisselen elkaar af.
- Programma
Laat oorlog geen generaties duren
Hanneke Groenteman praat in deze driedelige serie met ouders en kinderen over de invloed van oorlog en geweld op meerdere generaties in een gezin. In de eerste aflevering praat Hanneke met zanger en songwriter Boudewijn de Groot. Hij is geboren in een jappenkamp. Zijn vader heeft het jappenkamp overleefd, maar zijn moeder is in het laatste oorlogsjaar in het kamp overleden. Lees meer over het programma op EO.nl.
- Podcast
Vriend of vijand: een podcast over spionage op universiteiten
Inlichtingendiensten waarschuwen voor kennisspionage op universiteiten. Want het is niet de bedoeling dat hoogtechnologische kennis van Nederlandse bodem in verkeerde handen valt. Maar hoe bescherm je kennis op een plek die juist bedoeld is om kennis te delen? En hoe bepaal je wie wel en niet te vertrouwen is?
In de podcast Vriend of Vijand onderzoekt wetenschapsjournalist Saar Slegers de dilemma’s achter het Nederlandse kennisveiligheidsbeleid. En vraagt ze zich af: wiens veiligheid staat hier eigenlijk op het spel?
- Podcast
Verdwijnt het dialect uit Nederland?
In de podcast Het Dialectenbureau neemt professor Marc van Oostendorp je mee langs de vele dialecten in Nederland. "Een mooie, muzikale en nostalgische reis. Vol traditie, streken, verhalen en volkoren. Want dialect, dat is veel meer dan taal alleen."
- Programma50 min
Een special van Het Filosofisch Kwintet: 'Ik, wij en de samenleving'
In de eerste aflevering van een nieuw seizoen van Het Filosofisch Kwintet schuiven Bas Heijne, Roxane van Iperen, Dyab Abou Jahjah en Daan Roovers aan. Hoe zien zij de relatie tussen het individu en de maatschappij, wat zijn hierin wederzijdse verantwoordelijkheden en rechten? En hoe kan het publieke belang het winnen van al die verschillende eigenbelangen?
Je kunt dit gesprek ook terugluisteren als podcast.
- Documentaire
Nederlandse joden over Israël en over zichzelf
Nederlandse Joden vertellen over zichzelf, het Jodendom en zionisme. Over Joden en Palestijnen, Joodse religie en cultuur. Over Joodse humor, de holocaust, en vooral ook over hun betrokkenheid, de liefde, en de afkeer en tot slot de zorgen over dat kleine land, in het Midden-Oosten, dat dit jaar 75 jaar bestaat.
- Podcast
Bekende Nederlanders met migratie-achtergrond over de rol die ouders speelden in hun carrière
In de podcastserie Geluk Gezocht gaat Oifik Youssefi, zelf kind van migranten met een droom, in gesprek met bekende Nederlanders met een migratie-achtergrond over de rol die hun ouders hebben gespeeld in de totstandkoming van hun carrière en welke offers zij hebben gebracht voor hun kinderen. Gasten zijn o.a. Mahi Khalesi, podcastpresentatrice en label director Mahi Khalesi, en Sublime-dj Angelique Houtveen.
- Artikel
Waarom is oranje de kleur van Nederland?
Samen volledig in het oranje gekleed eropuit trekken zorgt voor een groot saamhorigheidsgevoel en nationale trots, maar waarom oranje?
- Artikel
Wat is het christendom?
Van feestdagen tot de manier waarop we onze doden begraven: de Nederlandse cultuur is gevormd door het christendom. In Nederland zwakt de populariteit van het geloof af, maar het christendom blijft met meer dan twee miljard aanhangers wereldwijd de grootste religie op aarde. Wat is de oorsprong van dit geloof en waarom loopt de kerk leeg?
- Collectie
NPO Kennis over het Nederlandse koningshuis
Wat vieren we met Koningsdag? Hoe modern is het koningschap van Willem-Alexander? En hoe werd het Wilhelmus ons volkslied?
Van Willem van Oranje tot Willem-Alexander: hier vind je alle verhalen en antwoorden op vragen van NPO Kennis over het Nederlandse koningshuis. Speel ook de quiz: Hoeveel weet jij over het koningshuis?
- Podcast55 min
Het koningshuis: wat hebben we eraan?
De Publieke Tribune stelt de vraag: past het koningshuis nog bij de moderne, democratische samenleving? Het koningshuis krijgt veel kritiek. Tegelijkertijd zijn de Oranjes nog steeds erg populair, en blijft het sprookje betoveren. Wat kost het koningshuis ons, en wat levert het ons op? Hoeveel macht heeft de koning en welke rol moet hij vervullen? En hoe toekomstbestendig is het koningshuis?
- Podcast30 min
Nieuwe podcast Pointer Talk: onderzoek op een presenteerblaadje
Pointer Talk is onderzoeksjournalistiek op een presenteerblaadje. Esmee Dirks en Benjamin de Bruijn praten elke week met een collega van de Pointer-redactie over een slepend dossier. Bijvoorbeeld de problemen in de kinderopvang, de aanwezigheid van de wolf in Nederland en jeugdcriminaliteit.
- Programma50 min
RaRa Ramadan: 'Hoeveel weet jij er eigenlijk van?'
RaRa Ramadan test de kennis van bekende gasten over de ramadan in verschillende quizrondes. Dit gebeurt aan de hand van bijzondere fragmenten en de leukste memes. Ook delen de gasten grappige en nogal ongemakkelijke persoonlijke verhalen. Zo wordt er op spirituele, diepgaande, maar zeker ook op humoristische wijze stil gestaan bij de actualiteit.
- Programma1 uur 10 min
Sybrand Niessen duikt de kroeg in voor een nieuw seizoen MAX Pubquiz
In een gezellige kroegsfeer dagen elke week zes teams elkaar uit in MAX PubQuiz. In vijf rondes van vier vragen wordt hun kennis getest op het gebied van onder andere muziek, geschiedenis, sport en eten & drinken. Wie hebben samen de meeste kennis paraat en gaan naar huis met de felbegeerde MAX PubQuiz Trofee?
- Website
Alles over het buitenleven uit BinnensteBuiten
De redactie heeft alles over het prachtige buitenleven uit BinnensteBuiten voor je op een rij gezet. Van wandelingen tot weetjes over de natuur en dieren.
- Podcast
Illegaal opgedoken schat: "Die jurk is een vloek geworden"
De jurk en het Scheepswrak is het verhaal van een unieke archeologische vondst voor de kust van Texel. Vanaf het moment dat de jurk illegaal is opgedoken uit de Waddenzee, heeft het wereldwijd voor veel opwinding gezorgd. Duik in het verhaal met de documentaireserie, de detective-achtige podcast over de eigenaresse van de jurk en een interactieve website waar je met een online duikervaring zelf het wrak kunt bezoeken.
- Programma40 min
Persoonlijke verhalen over de Ramadan in Nederland
Karim Amghar en Nora Akachar gaan in het programma Ramadan in Nederland op zoek naar persoonlijke ramadanverhalen in Noord-Holland, Zeeland, Friesland en Overijssel.
- Website
Ontdek het lesmateriaal van HUMAN over pesten
Op deze onderwijspagina over burgerschap vind je video's en lesmateriaal om het gesprek in de klas te voeren over pesten en vooroordelen. Het lesmateriaal is te gebruiken voor de bovenbouw van het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.
- Artikel
Wat is autisme?
Autisme is een beperking met vele gezichten: zowel mensen met een zeer hoog IQ als mensen met een heel laag IQ kunnen de diagnose krijgen. De hersenen van iemand met autisme verwerken de stroom aan informatie, die gedurende de dag binnenkomt, op een andere manier. Dat leidt tot overprikkeling van de zintuigen. Wat zijn de oorzaken van autistische stoornissen? Is autisme erfelijk? En is het een ‘mannending’?
- Artikel
Wat vieren we ook alweer met Pasen?
Hoe zat dat ook alweer met Witte Donderdag, Goede Vrijdag en waarom is Pasen ook alweer het belangrijkste feest in het christendom? NPO Kennis geeft je de antwoorden.
- Radio
FunX geeft extra aandacht aan de financiële situatie van jongeren!
FunX geeft in de Week van het Geld extra aandacht aan de financiële situatie van jongeren. De focus dit jaar ligt op financiële verleiding. Hoe kunnen jongeren verstandig omgaan met geld, verleidingen doorzien, en dromen zonder in de problemen? Alles hierover hoor je op FunX en lees je terug op FunX.nl.
- Podcast
Podcast over economie, en hoe die jouw leven beïnvloedt
In deze podcast krijg je elke dag een kort en krachtig antwoord op vragen die jou bezighouden. Geld of je leven behandelt vragen over inflatie, huizenprijzen, de energiecrisis, economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne en alle andere vragen die samenhangen met onze economie, en dus ook met ons leven.
- Documentaire
Alle 2Doc documentaires over economie
Documentaires over alles wat met economie te maken heeft, zoals armoede, ongelijkheid, geld of de crisis.
- Programma55 min
Ontdek het verhaal van Vlaanderen
In navolging van Het Verhaal van Nederland, komen nu onze zuiderburen met de tiendelige documentaireserie Het Verhaal van Vlaanderen. Via de Romeinen, de middeleeuwen, de Tachtigjarige Oorlog, het ontstaan van de Belgische staat, de industriële revolutie en de wereldoorlogen brengt Tom Waes ons van het verleden naar het heden.
- Programma50 min
Indrukwekkende verhalen in Sporen van oorlog
De derde generatie kleinkinderen van oorlogsslachtoffers gaan op zoek naar antwoorden op vragen over het oorlogsverleden van hun grootouders. Ze ontmoeten ooggetuigen en historici, maar ook kleinkinderen van de bezetter. In de sporen van hun opa of oma volgen ze het pad dat zij hebben afgelegd in de Tweede Wereldoorlog.
- Interactive
Houd jij je voeten droog in de toekomst? Zoom in met de postcodetools
Met de postcodetools van Ruimteschip Aarde kan je helemaal inzoomen tot in jouw achtertuin of op jouw balkon. Zo kun je ontdekken hoeveel sterren er vanaf jouw woning te zien zijn, of je in de toekomst droge voeten houdt, hoe het staat met de luchtvervuiling in jouw buurt en hoeveel bijensoorten er in jouw buurt leven.
- Artikel
Hoe herken je nepnieuws?
Grote kans dat je weleens in nepnieuws bent getrapt. Nepnieuws lijkt namelijk verdacht veel op echt nieuws, maar is vaak deels bewust onjuist of helemaal verzonnen. Dit zie je al heel lang, maar met social media het makkelijker en sneller verspreid worden. Hoe weet je of iets echt op nep is? En hoe kunnen we nepnieuws bestrijden?
- Collectie
Algoritmes, social media en de sporen die je achterlaat op het internet
Media wordt steeds meer verweven met ons leven. Hoe gaan we daarmee om? NPO Kennis bundelt alle artikelen, korte video's en stories over mediawijsheid.
- Collectie
Documentaires over het Irak van vroeger en nu
Het is 20 maart 2023 precies twintig jaar geleden dat de Verenigde Staten Irak binnenvielen. Deze documentaires en programma's geven een inkijkje in het Irak van twintig jaar geleden tot nu.
- Collectie
Zes docu's over racisme die je gezien moet hebben
Welke documentaires kaarten racisme aan en houden ons een spiegel voor? 2Doc.nl dook in het archief en zette zes spraakmakende films over racisme en discriminatie op een rij.
- Collectie
Alles van NPO Kennis over diversiteit & inclusiviteit
Hoe herken je onbewuste vooroordelen bij jezelf? Wat betekent queer zijn? En waarom zijn rolmodellen nodig? NPO Kennis geeft heldere antwoorden!
- Programma55 min
Ga mee op Freeks saturday night safari
Nederlands bekendste bioloog en hoogleraar Freek Vonk neemt jong en oud mee op avontuur in Freeks saturday night safari. Ontdek de mooiste en meest bijzondere plekken op aarde. Via boeiende colleges, prachtige beelden én prikkelende vragen over de natuur neemt hij iedereen mee op een wonderlijke reis door de natuur. De studio is uitgerust met speciale technologieën waardoor sommige dieren ineens wel heel dichtbij komen. Als dat maar goed gaat!
- Artikel
Wat is de ramadan?
Ieder jaar breekt er voor moslims een maandlange vastenperiode aan: de ramadan. Waarom vasten moslims eigenlijk en is deelname verplicht? Mag je tijdens het vasten water drinken? En waar moet je rekening mee houden als je tijdens de ramadan in een islamitisch land op vakantie bent?
- Video15 min
Melat Nigussie: "Breng roofkunst terug naar Afrika"
In musea in heel Europa wordt het tentoongesteld: kunst die tijdens het kolonialisme geroofd werd uit landen in Afrika. In haar Brainwash Talk betoogt schrijver en activist Melat Nigussie dat de tijd is gekomen om die werken terug te geven.
- Artikel
Waarom is het suikerfeest geen vrije dag?
Het Suikerfeest is de traditionele afsluiting van de ramadan. Moslims gaan naar de moskee en komen samen met familie en vrienden. Het is een belangrijk feest. Toch is niet iedere moslim vrij op Eid al Fitr. Hoe komt dat?
- Artikel
Waarom is een betaalbaar huis vinden zo moeilijk?
De wachttijden voor sociale huurhuizen zijn erg lang. Tegelijkertijd zijn huurhuizen in de vrije sector voor veel mensen te duur en kopen is ook lang niet altijd een optie. De hele woningmarkt zit vast door het grote tekort aan betaalbare huizen. Op NPO Kennis ontdek je hoe het woningtekort is ontstaan en welke oplossingen er zijn voor de woningnood.
- Programma10 min
Wat zeggen bakfietsen en siertegels over kiezers?
Wat beïnvloedt het stemgedrag? Electoraal geograaf Josse de Voogd gaat op onderzoek in buurten en wijken en vertelt in Aangehaakt wat hem opvalt. De grond waarop iemand woont is medebepalend voor de stembusuitslag.
- Artikel
Hoe praat je met je kind over racisme?
Racisme is een moeilijk en beladen onderwerp. Hoe praat je hier het beste over met je kind? En hoe voed jij je kinderen anti-racistisch op? Bestsellerauteur Layla F. Saad geeft tips over hoe verschillende gezinnen het beste het gesprek over racisme kunnen voeren met hun kind.
- Website
Factcheck-marathon: wat klopt er van uitspraken van politici?
Er werd van alles in de strijd gegooid om stemmen binnen te slepen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Maar wat klopt er van die uitspraken? Pointer's factcheck-marathon helpt jou te bepalen wat waar is en wat niet.
- Collectie
Wat is racisme en discriminatie precies?
Wat zijn de gevolgen van racisme? Wat wordt er tegen gedaan? En hoe herken je onbewuste vooroordelen bij jezelf? NPO Kennis biedt je een overzicht van vragen en antwoorden met video's, fragmenten en archiefmateriaal van de publieke omroep.
- Interactive
Tijdlijn over feministische iconen
Reuzen. Zo mogen we de feministische vrouwen noemen op wiens schouders we vandaag de dag staan. Gevochten voor recht op arbeid, stemrecht en het recht om vrouw te zijn. Van Etta Palm d'Aelders tot Clarice Gargard en verder, dit zijn vrouwen die de evolutie van de vrouwenrechtenstrijd illustreren.
- Programma40 min
Waarom kennen we deze historische personen van kleur niet?
Ooit gehoord van Joseph Bologne, de ‘zwarte Mozart’? Of van Mary Seacole, de ‘andere Nightingale’? En wie kent de joods-Surinaamse kunstschilder Josef Nassy die verbluffende werken maakte tijdens gevangenschap in nazi-Duitsland? In Nieuwe blik terug reist Orville Breeveld in de voetsporen van deze belangrijke, historische personen van kleur en onderzoekt hun rol in de samenleving van hun tijd.