Kennis & Educatie
351 titels
A-Z menu overslaan5 Kennis & Educatie titels startend met een nummer of karakter #
Tim den Besten en Nicolaas Veul verkennen als bijzonder stagiair in een psychiatrische kliniek wat er omgaat in mensen die kampen met ernstige geestelijke problemen.
Hoe is het om leraar te zijn op een middelbare school? Tim den Besten en Nicolaas Veul gaan aan de slag als buitengewoon stagiair op scholengemeenschap ISG Arcus in Lelystad. Dat resulteert in een programma vol emotionele ups en downs van twee beginnende docenten. Tim geeft Nederlands op het VMBO en Nicolaas geschiedenis en maatschappijleer op het HAVO/VWO en VMBO. Hoe houd je orde in de klas? Wat is een goede les? Hoe win je het vertrouwen van pubers? En hoe ga je om met social media, pesten en gepest worden?
Kennisquiz onder leiding van Astrid Joosten waarin twee duo's het tegen elkaar opnemen in twaalf vragen. Wie heeft de meeste vragen goed en raadt het antwoord?
Docuserie waarin trends onderzocht worden die spelen onder dertigers. Van leven zonder bezittingen tot nooit meer werken voor een baas of naar een dokter gaan.
Een bonte verzameling televisiepareltjes uit het rijke omroeparchief. Samengebracht vanwege het zeventigjarig jubileum van televisie in Nederland.
13 Kennis & Educatie titels startend met de letter A
Wat beïnvloedt het stemgedrag? Electoraal geograaf Josse de Voogd gaat op zoek naar de kiezer en wandelt door bloemkoolbuurten en hipsterwijken. Wat zeggen bakfietsen, siertegels, gevelplanten en aanhangers over de politieke kleur van een wijk?
Verhalen over de Europese Unie, politieke figuren en protest. Alle documentaires over politiek vind je bij elkaar op 2Doc.
Op 2Doc.nl vind je meerdere documentaires over het slavernijverleden.
Bekijk en beluister documentaires uit de wetenschapscollectie van NPO 2Doc. Over onder andere het internet, gewetensvragen, privacy en de toekomst.
Documentaires over alles wat met economie te maken heeft, zoals armoede, ongelijkheid, geld of de crisis.
Elke werkdag het antwoord op één alledaagse vraag van een luisteraar. Deze komen voort uit het nieuws, de socials of worden bedacht onder de douche of in de kroeg. Met unieke nieuwsfeitjes om mee te pronken bij je volgende lunch of borrel.
Amber Kortzorg gaat op een persoonlijke reis naar het land van haar vader Lloyd: Suriname. Ze ontmoet er verschillende families, door wier ogen Amber een Suriname ziet dat ze nog niet kende. Ze ziet de dagelijkse zorgen en obstakels, maar vooral ook de levenslust en de liefde.
Een kleurrijke kas met een keuken, gastvrouw Marijn Frank, chef-kok Ramon Brugman én een boodschappentas vol vragen. Samen met verslaggevers Anna Gimbrère en Maarten Remmers wordt de werkelijkheid achter ons dagelijks voedsel ontrafeld.
Veel vrouwelijke Nederlandse wetenschappers uit de vorige eeuw deden belangrijke ontdekkingen, maar kregen daar nooit de credits voor. Wetenschapsjournalist Edda Heinsman gaat in een vijfdelige podcast op zoek naar de levensverhalen van vijf van deze vrouwen.
Andere Tijden buigt zich over historische kwesties en (bijna) vergeten gebeurtenissen uit ons recente verleden, belicht vanuit een nieuwe invalshoek.
Geloof en wetenschap. Voor velen een schijnbare tegenstelling. Niet voor deze vijf gelovige wetenschappers.
Bekende Nederlanders stellen in Anna's brains vragen als: kan je leven onderwater? Kan je praten met dieren? Anna Gimbrère gaat met behulp van wetenschappers en uitvinders op zoek naar een oplossing.
Hoe bekijken wetenschappers actuele gebeurtenissen in de wereld vanuit hun eigen wetenschappelijke bril? Elke week schuiven drie gasten aan bij Petra Grijzen en bespreken ze de actualiteit vanuit een wetenschappelijk perspectief.
16 Kennis & Educatie titels startend met de letter B
Deze podcast gaat over een 21-jarige Russische vrouw, die in 1944 besluit om voor de liefde een levensgevaarlijke reis door oorlogvoerend Europa te maken. In 2021 reist haar kleinzoon in haar voetsporen door Europa. Wat maakte zij allemaal mee?
In deze drieluik gaat presentatrice Dounia Maakor op zoek naar de aantrekkingskracht van de islam in Nederland. Dounia volgt drie mensen in hun spirituele reis.
Waarom gooien we rijst naar een bruidspaar? Krijg je écht betere ogen van wortels? En kan je meer zin in seks hebben door chocola te eten? De redactie van Best Bites schrijft artikelen over food- en lifestyle-vragen op NPO3.nl.
Rob Trip gaat op zoek naar het onbekende verhaal van de geallieerde bombardementen in de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Duizenden en duizenden mensen in onder meer Eindhoven, Huissen, Amsterdam, Den Haag, Nijmegen, Breskens, Westkapelle, Zutphen, Den Helder, Enschede, Montfort en Venlo komen hierbij om. Scholen, kerken, hele woonwijken worden verwoest. Veel gaat er mis. Beoogde doelen worden niet geraakt. In deze podcast vertellen ooggetuigen hun verhaal.
Programma waarin wordt stilgestaan bij de herdenking van 75 jaar bevrijding met journaals rond sleutelmomenten in de Tweede Wereldoorlog. Je ziet het nieuws van toen alsof het nu gebeurt.
Een ode aan het ongeplande, aan getalenteerde dwarsdenkers, aan bizar toeval, aan eureka-momenten: Bijvangst is een podcast over toeval in de wetenschap van Sophie Frankenmolen.
Chef Kai praat met collega-chefs over hun achtergrond en meest dierbare gerechten. Samen duiken ze in de rijke, vaak onbekende keukens achter gerechten die we allemaal wel eens hebben geproefd, maar waarvan de achtergrond ons vaak ontgaat. Zo duiken we in de verscheidenheid aan keukens die het Nederlandse culinaire landschap vormen.
Wat doet reclame in je hoofd? Brainhack test jongeren om te kijken hoe gevoelig ze zijn voor verleidingen.
Welke nummers zijn vormend geweest voor de identiteit en het denken van bekende schrijvers, filosofen en wetenschappers? In deze podcast interviewen Johan Fretz en Floortje Smit deze personen aan de hand van muziek.
Brainwash is een platform waar je buiten de waan van de dag denkers, schrijvers, journalisten en kunstenaars tegenkomt die stilstaan bij persoonlijke en maatschappelijke vraagstukken. In verschillende dossiers vol video’s, podcasts en artikelen ontdek je een schat aan onverwachte ideeën. Eigenlijk alles wat je nodig hebt als je zoekt naar je eigen weg in deze complexe wereld en zelf wilt bepalen wat je vindt.
In Brainwash Zomerradio interviewt Floortje Smit denkers aan de hand van muziek. In tien afleveringen spreekt ze met filosofen, wetenschappers, theatermakers en schrijvers over de muziek die vormend is geweest voor hun identiteit en voor hun denken. Lees hier een interview met Brainwash Zomerradio-host Floortje Smit.
Sinan reist naar kwetsbare buitenwijken van Europa. Hij gaat naar die plekken waar de armoede het grootst is en de werkloosheid het hoogst en kijkt hoe mensen wonen, werken en leven in deze beruchte plaatsen.
Narsingh Balwantsingh, zelf afstammeling van Indiërs die naar Suriname trokken, gaat op zoek naar wat er overbleef uit de tijd van de contractarbeiders. Hoe hielden mensen contact met hun familie en hoe zorgden ze dat de gebruiken uit India ook in het nieuwe land standhielden? Narsingh voert gesprekken met Hindostanen in Suriname en Nederland.
Stef Biemans stelt vragen over de verhalen die in 2020 het Spaanse nieuws beheersten, o.m. over migranten, ETA, lokale verkiezingen en stierenvechters.
Harry de Winter maakt samen met zijn broer Micha een bijzondere reis door Duitsland. De broers wandelen vanaf voormalig concentratiekamp Sachsenhausen bij Berlijn circa 100 kilometer naar het stadje Havelberg. Hiermee treden ze letterlijk in de voetsporen van hun vader, chemicus Max de Winter. Hij legde dezelfde tocht af in mei 1945.
Over voedselhypes en gezondheidsmythes met food-factcheckers Marlijn Weerdenburg en Ersin Kiris. Ze gaan op zoek naar de zin en onzin over voeding en gezondheid.
1 Kennis & Educatie titel startend met de letter C
Vier jaar na hun podcast over de gijzeling van Gladbeck, reizen Marcel van Roosmalen en Roel Gootzen weer af naar Duitsland. Ze gaan op reportage in de omgeving van het eiland Rügen, waar de moderne Duitse geschiedenis als geen ander samenkomt. Via Bismarck, Lenin, Einstein, de wereldoorlogen en de Sovjets, komen ze uiteindelijk uit bij de DDR-tijd.
69 Kennis & Educatie titels startend met de letter D
Het verhaal van D-Day vertelt aan de hand van zeldzame en voorheen ongehoorde geluidsopnames van de mensen die de grootste zee-invasie uit de geschiedenis hebben meegemaakt, gelipsynct door acteurs.
Programma met Danny Ghosen, die in de Arabische wereld duikt. Want deze wereld roept bij veel kijkers vooral beelden op van onderdrukking en oorlog. Maar het is niet alleen maar eng. Het is een enorm veelzijdige regio met de meest uiteenlopende verhalen en personen.
Emma Wortelboer gaat langs bij ouders en tieners die het maar niet eens kunnen worden over een tiener-ouder kwestie. Emma verdiept zich in de standpunten van beiden.
Joël Broekaert neemt de kijker mee in een avontuurlijk onderzoek naar de wereld en de geschiedenis achter de vijf basissmaken. Hij bezoekt wetenschappers, chefs en smaakmakers en reist af naar bijzondere plekken in de wereld, waar iets unieks te leren valt over de smaak van die aflevering.
Documentaireserie over Groningers zelf, de geschiedenis, het land en de bewoners. Over de vondst van de gasbel, het gejuich alom in Nederland, de economische bomen die tot de hemel reiken en de gevolgen en de nasleep voor de inwoners.
Langs de Amsterdamse grachten en in de smalle steegjes zijn vele spirituele schatten verborgen. Columnist en schrijver Stephan Sanders gaat opzoek naar deze verhalen en katholieke aanwezigheid in onze hoofdstad. En hij gaat in gesprek met Amsterdammers die, tegen de seculiere stroom in, gelovig zijn. Hoe katholiek is de bijna 750-jarige stad nog?
Maarten en Vincent van Rossem bezoeken elke week een stad of gebied in Nederland. Met een scherp oog voor de geschiedenis en de bijbehorende stedenbouwkundige ontwikkelingen redeneren zij via een stap in het heden moeiteloos door naar de toekomst.
Podcast over de zusjes Anneke en Aafke Romeijn, die op zoek gaan naar de waarheid achter familieverhalen over de Tweede Wereldoorlog. En dan niet het soort heldenverhalen die nabestaanden van verzetsstrijders met trots vertellen...
Wanneer mag je jezelf Nederlander noemen? In deze zesdelige podcast spreekt interviewer Nicole Terborg Nederlanders met een recente migratieachtergrond, die allemaal van Nederland hun thuisland proberen te maken, of hebben gemaakt.
Spuiten en Slikken-presentatrice Dzifa Kusenuh duikt in de spannende wereld van het populaire platform OnlyFans. Op dit platform bieden zogenaamde ‘creators’ sexy foto's en video's aan tegen betaling. Wat vraagt dit van de makers? En hun omgeving?
Huub Stapel treedt in de voetsporen van Cornelis en Johannes de Witt. Zij reisden in de 17e eeuw twee jaar lang door Frankrijk en Engeland. Hun ervaringen in het buitenland bepalen hoe zij later ons land leiden. Ruim vier eeuwen later reist Huub de broers achterna.
Quiz over alle ins en outs van hiphop. Met voor iedereen herkenning, uitdaging, kennis en openbaring. Twee teams, bestaande uit verschillende generaties hiphopliefhebbers, strijden tegen elkaar om de titel Hiphop-kenner van Nederland.
Hans Goedkoop - zelf van Indische afkomst - gaat in Nederland op zoek naar de resten van de koloniale geschiedenis. Hij spreekt met de eerste, tweede en derde generatie over de ontvangst in Nederland, het zwijgen, de vernederingen en de band met een verloren land en cultuur.
Radiotherapie tegen hypes en hysterie, met Jort Kelder
Het verhaal van een unieke archeologische vondst voor de kust van Texel. Vanaf het moment dat de jurk illegaal is opgedoken uit de Waddenzee, heeft het wereldwijd voor veel opwinding gezorgd. Het project bestaat uit een driedelige documentaireserie, een vijfdelige podcastserie en een interactieve website waar je met een online duikervaring zelf het wrak kunt bezoeken.
Hoe beïnvloeden de nieuwste wetenschappelijke inzichten en ontwikkelingen ons leven? De Kennis Van Nu neemt je mee in de wondere wereld van de wetenschap.
Reuzenpanda Fan Xing is in 2,5 jaar uitgegroeid van een hulpeloos bolletje naar een speelse pandapuber. Binnenkort gaat hij naar China om voor nageslacht te zorgen. Als voorbereiding leert hij omgaan met nieuwe indrukken en krijgt hij training om los te komen van zijn moeder Wu Wen.
Waarom gaan wij er in Nederland vanuit dat het goed komt, terwijl de zeespiegel stijgt? Grote delen van ons land liggen nu al onder zeeniveau. In De klimaatverkenner neemt Nicolaas Veul een kijkje in onze toekomst én gaat hij op zoek naar een plan B.
Wat gebeurde er na de oerknal? Documentairemaker Saar Slegers volgt de Nederlandse sterrenkundige Marc Klein Wolt, die in zee gaat met China, om zijn grote droom waar te maken. Podcast over grootse dromen, culturele clashes en de nieuwe wereldorde.
Kefah Allush neemt de kijker mee in de spannende en dramatische uren tijdens en vlak na het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944.
Astronaut André Kuipers gaat op zoek naar Nederlandse ondernemers en pioniers die ons gaan helpen de noodzakelijke klimaatwinst te boeken.
Presentator Kefah Allush neemt de kijker mee in de spannende en dramatische uren vlak voor en vlak nadat de dijken breken tijdens de grote Watersnoodramp in het zuidwesten van Nederland in 1953.
Mooie gesprekken uit het radioprogramma De Nacht van… Met verhalen die zowel avontuurlijk en meeslepend als gevoelig en kwetsbaar zijn. Vertelt vanuit een intimiteit die alleen de nacht kan bieden.
Özcan Akyol, ook wel bekend als Eus, gaat op reis naar en door Turkije. Hij reist langs verschillende provincies, praat met bewoners en ontdekt een enorme diversiteit aan culturen, religies en etnische groepen.
Ooit vroeg radio-dj Eddy Keur tijdens een spelletje wie het dagboek van Anne Frank had geschreven. Hij kreeg het antwoord: Annie M.G. Schmidt. Dat vond hij confronterend en reden om om vijf jongeren uit te nodigen om naar Auschwitz af te reizen voor dat belangrijke onderwerp. Hoe dat verloopt, zie je in dit programma.
Creatief Nederland wordt ingeschakeld en aan het werk gezet. In een unieke wedstrijd mag iedereen een poging wagen om een persoonlijke invulling te geven aan een missend werk van Vermeer. Alles mag: van realistisch tot abstract; mits het in de geest van Vermeer is. Programma met podcast, VOD-serie én online expositie.
Een groep opgepakte Joodse kinderen zitten in de zomer van 1944 in Kamp Westerbork. Op één na overleven deze jonge kinderen drie concentratiekampen. Hoe kon dit? Rob Trip gaat in deze podcast opzoek naar het bijzondere verhaal van deze groep Onbekende Kinderen.
De helft van de mensen heeft een baarmoeder, toch weten we maar weinig over de bijbehorende hormooncyclus. Is dat niet raar? Waarom praten we niet openlijker over menstrueren? (Ervarings)deskundigen beantwoorden ongestelde vragen over de cyclus. Onderdeel van Maandverbond.
Fotografie en film ontwikkelden zich in de jaren 20, als Adolf Hitler druk bezig is om de macht naar zich toe te trekken. De nazi's zetten het in als propagandamiddel. Deze driedelige docu gaat over de macht van het beeld. En de opkomst en ondergang van Hitler.
Krantenkoppen, nieuwsberichten, talkshows. Er zijn meningen genoeg. Maar waar zijn de oplossingen? Presentator Klaas van Kruistum, Michiel Hulshof van Tertium en Claire van der Meer van de Universiteit van Nederland, gaan op zoek naar oplossingen voor elk complex probleem.
Hoe is het als je erachter komt dat je voorouders mede-eigenaar waren van een suikerplantage in Suriname? Maartje Duin zoekt 150 jaar later contact met de nazaten van de tot slaaggemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage.
Weet jij de werkelijke kosten van je alledaagse goedkope producten? Ersin Kiris en Eva Cleven onderzoeken wie de echte prijs betaald. Van wijn tot t-shirts, van kip tot koptelefoon.
De traditionele oudejaars- en Sinterklaasconferences, wie kent ze niet? Maar nu is het tijd voor een conference die geheel gewijd is aan de ramadan. Cabaretiers Fuad Hassen, Jörgen Raymann, Mouna Laroussi en Anuar vertellen over hun eigen inzichten en visie op de ramadan. Welke tradities en gebruiken komen hierbij kijken en tegen welke obstakels lopen ze aan? De cabaretiers spelen samen op het toneel en wisselen elkaar af.
Onderweg van Indonesië naar Nederland worden in 1950 op stoomschip Ranchi 37 baby’s geboren. Deze podcast duikt in hun familiegeschiedenis en de beladen koloniale erfenis die de ze van hun ouders meekregen.
Als derdegeneratienazaat van Indiase contractarbeiders maakt Narsingh Balwantsingh een reis in de voetsporen van twee miljoen Indiërs, die na afschaffing van de slavernij als goedkope arbeidskrachten werden geworven voor de plantages in de koloniën van Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland.
Met de ironische blik van bioloog Midas Dekkers liggen Nederland en het gedrag van de Nederlanders en dieren door de seizoenen heen een jaar lang onder de loep.
In 2020 wordt Libanon opgeschrikt door een enorme explosie in de haven van Beiroet, die een groot deel van de stad in puin legt. Vele mensen komen hierbij om, de ziekenhuizen kunnen de toestroom van gewonden niet aan, honderdduizenden inwoners zijn in één klap dakloos. Danny Ghosen maakte eerder de serie De Slag om Libanon over de toen al schrijnende situatie in zijn geboorteland. Nu keert hij terug naar Beiroet voor een actueel en meeslepend vervolg.
In dit programma aandacht voor het meest verzwegen onderdeel van de vaderlandse geschiedenis: het Nederlandse aandeel in de internationale slavernij.
Programma dat laat zien welke rol het slavernijverleden nu nog speelt onder Nederlandse jongeren met Afrikaanse voorouders.
Is het vinden van die grote liefde enkel een gevoelskwestie en puur geluk? Of valt het vinden van de ware ook wetenschappelijk te verklaren? Wetenschapsliefhebber Diederik Jekel en acteur Thomas Cammaert doorgronden de liefde met behulp van de wetenschap en de cultuur.
Wie is De slimste mens? Nieuwsmakers, politici, acteurs, en vele andere prominenten strijden voor de eervolle titel van ‘de slimste mens’. Een spannende tv-quiz met Philip Freriks en Maarten van Rossem.
Laura Lubbers verbindt het historische verhaal van twee Spanjestrijders aan vragen over idealisme en daadkracht die jonge mensen van nu zichzelf stellen. Wat doe ik eigenlijk voor mijn eigen idealen? En wat ben ik bereid daarvoor op te offeren?
Wat is er op dit moment aan de hand met het klimaat? NOS onderzoekt met behulp van toponderzoekers de feiten en de opties. Met reportages uit binnen- en buitenland en augmented reality in de studio.
Wat zijn de gevolgen en uitkomsten van het Nederlandse geweld tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog van 1945 tot 1949? In een reportage zien we hoe de gevolgen van de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië nog ieder jaar worden herdacht.
Is het wilden of wouden? De spits afbijten of het spits afbijten? U hoort het in de Taalstaat, een vrolijk en informatief programma dat wil vertellen hoe het met onze taal staat!
Iva Bicanic reist af naar het voormalige Joegoslavië. In Kroatië, Slovenië, Servië, Kosovo, Montenegro, Noord-Macedonië en Bosnië gaat zij op zoek naar de overblijfselen in het land dat president Tito bij elkaar hield. Wat is er over uit die tijd? En wat is het perspectief van de jeugd?
Onderwijsspecialist Sofie start een klas op om hoogbegaafde kinderen onderwijs te bieden op hun eigen niveau. Ze is specialist in hoogbegaafdheid bij kinderen en merkt dat deze groep vaak niet wordt herkend, terwijl ze dezelfde problemen hebben als kinderen die het onderwijsniveau niet aankunnen, zoals uitval, verveling en depressie. Maar lukt het Sofie om de weerstand tegen haar manier van werken te overwinnen?
Wat gebeurde er in Srebrenica in 1995? Journalisten Marjolein Koster en Misha Melita volgen in deze podcast de gebeurtenissen in Srebrenica aan de hand van de verhalen van de mensen die erbij waren.
Kefah Allush treedt in de voetsporen van vier vrouwen die tegen de tijdgeest in bereid waren hun leven in dienst te stellen van Jezus' revolutionaire boodschap: Maria Magdalena, Maria de moeder, Helena Augusta en Nino van Georgië.
Van avondrood tot zomeronweer en van ijspegel tot hittegolf: Weerman Peter Kuipers Munneke alles wat je altijd al hebt willen weten over het weer, klimaat en hoe de mens hiermee omgaat.
Jennifer Pettersson volgt drie mensen die alles op alles zetten om één diersoort, of zelfs een heel ecosysteem, te redden van de ondergang. Want van de Nederlandse biodiversiteit is nog maar een fractie over. De weg van de dodo is een tragikomische serie over de haast onmogelijke opdracht om de natuur te redden van de mens. Jennifer, bekend van de prijswinnende podcast Opgejaagd, maakt deze zesdelige serie met bioloog Janneke Sindram, die elke aflevering een absurd maar waargebeurd sprookje vertelt over een uitgestorven diersoort.
China speelt wereldwijd een steeds grotere rol. Onder president Xi Jinping wordt fors geïnvesteerd in verbinding en samenwerking en bedrijvige Chinezen vestigen zich in groten getale in het buitenland. In deze reisserie zoekt documentairemaker en China-expert Ruben Terlou hen op. Wie zijn ze, wat willen ze bereiken en wat voor impact heeft hun aanwezigheid op de lokale bevolking?
Nadia Moussaid zoekt bij Nederlandse designers nieuwe oplossingen voor grote vraagstukken.
Wat eten we in de toekomst als alternatief voor vlees en zuivel? Lukt het om de woningnood op te lossen zonder extra stikstofuitstoot? En hoe komen we schoner van A naar B? In De wereld van morgen gaan Soy Kroon, Roos Moggré en Hila Noorzai op zoek naar de technische innovaties die hierop het antwoord zijn.
Janny van der Heijden, André van Duin en hondje Nhaan maken een unieke treinreis door het prachtige winterse Zwitserland, onder meer naar Zermatt, Luzern, Davos en St Moritz. Ze genieten van spectaculaire uitzichten en proeven de Zwitserse cultuur met jodelen, alphoornblazen, sleeën en zelfs een avontuurlijke klimexpeditie.
Theo Maassen groeide op in Duitsland en werd als enige jongetje van de klas in '74 geen Wereldkampioen. Met het EK in aantocht en voetbal als vertrekpunt geeft Theo een avontuurlijke en humoristische rondleiding om het echte Duitsland te leren kennen. Zijn de Duitsers slimmer, sneller, sterker en beter dan wij?
Dolf Jansen onderzoekt samen met vaste reclamefluisteraars Aad Kuijer en Anne Stokvis de kunst van het verleiden. Hoe worden wij als burger, kiezer en consument elke dag opnieuw beïnvloed door bedrijven en organisaties? Hoe verleiden zij ons om iets te kopen of voor 'waar' aan te nemen?
Hila Noorzai loopt mee met een onderzoek naar het behoud van de geschriften van Anne Frank. Ze duikt daarnaast in de wereld van Anne, haar werkwijze als schrijver, haar onderduik en de stad Amsterdam in oorlogstijd. En brengt ons dichter bij Anne Frank.
Jurre Geluk en Dzifa Kusenuh onderzoeken het fenomeen dickpic. Wat is de geschiedenis ervan? Waarom maak je er een? En hoe ga je met een ongewenste dickpic om? Jurre en Dzifa zoeken het tot op de bodem uit en gaan tegelijkertijd ook op zoek naar het 'Perfecte Paaltje'.
Het zijn misschien wel de meest iconische vrouwen van de wereld: De First ladies van de Verenigde Staten. Om erachter te komen wie de echte vrouwen achter het masker en de magie zijn, praat Dionne met familie, vrienden, dierbare werknemers en bondgenoten.
Aysegül is slechtziend, maar heeft altijd overal aan meegedaan. Ze probeert haar beperking verborgen te houden, maar de ontkenning maakt haar leven erg ingewikkeld. Ze heeft last van hoofdpijn, vermoeidheid en depressieve gevoelens. Bij een zorginstelling voor mensen met een visuele beperking leert ze om blind te zijn.
One'sy Muller en Vinny Tailor duiken in verrassende onderwerpen binnen lifestyles en subculturen. Welke ongemakkelijke, pijnlijke, directe, grappig bedoelde of kwetsende vragen en opmerkingen krijg je naar je hoofd als dragqueen, of als je vol met tatoeages zit?
Cabaretier Hans Dorrestijn neemt de kijker mee in de wereld van duurzaamheid en klimaat. Hij gaat in gesprek met bekende en minder bekende mensen die ieder op hun eigen wijze bezig zijn met oplossingen voor onze klimaatproblemen.
Onthullende reportages en actueel nieuws over bedriegers, fraudeurs en oplichters. De meest onthutsende praktijken van geraffineerde oplichters worden ontrafeld. Aan de hand van verdrietige verhalen van hun strijdbare slachtoffers onderzoeken we: Wat drijft hen? Waar zijn ze? En hoe stoppen we ze?
Geen plek in het huis van Ramsey Nasr is onbezet: boeken en cd's, maar ook zaken als vlinders, fossielen, vuistbijlen, fotografie - hij verzamelt het allemaal. We zien hoe Ramsey orde schept in zijn collectie en ontdekken hoe natuuronderzoekers vroeger te werk gingen.
Stine Jensen onderzoekt de mens als groepsdier. Wat is de kracht en wat de keerzijde van volgen? Welke mechanismen komen er op gang als je je bij een groep aansluit? Wanneer stap je eruit? Vanaf het allereerste begin zoeken we naar medestanders, een voorbeeld, houvast. De hang naar een groep geeft ons kracht. En maakt ons kwetsbaar. Stine Jensen volgt de volgers, op zoek naar het individu binnen de groep.
Na vijf jaar Turkije is Bram Vermeulen terug op zijn post in Afrika. Bekend terrein, want tussen 2001 en 2009 bereisde hij als correspondent dit continent al intensief. Inmiddels zijn de landen die hij toen bezocht drastisch veranderd. Afrika is ‘booming’, zeggen ze. Maar wat betekent dat? En wat zijn de gevolgen voor de mensen die Vermeulen destijds ontmoette en achterliet?
Arnout Hauben trekt met Philippe Niclaes en Ruben Callens door Nederland en België. Hij spreekt op geheel eigen wijze mensen die hij onderweg tegenkomt en zoekt verhalen die onze streken kleur hebben gegeven.
Sherin Seyda interviewt mensen die ooit radicaal waren, of zelfs extremistisch. Zij blikken terug en vertellen hoe ze tot hun radicale ideeën en acties kwamen en hoe ze er later weer van zijn losgekomen. Elke gast heeft een andere achtergrond; radicaal-rechts, moslimradicalisme, complotdenken, dierenactivisme.
11 Kennis & Educatie titels startend met de letter E
Worden mensen die ernstig psychisch lijden en een acute doodswens hebben, gehoord door hun artsen? Zes mensen, die de regie over hun eigen levenseinde willen met euthanasie, werden twee jaar lang gevolgd in hun laatste jaren, maanden, weken, dagen en zelfs uren. Zij gingen allemaal voor 'een goede dood'.
Oud radio- en tv-maker Koos Postema (87) vertelt over zijn ervaring als kleine jongen met het bombardement van Rotterdam. Ook de verdere belevenissen tot de bevrijding en de wederopbouw komen aan bod.
Een Vietnamese bootvluchteling, een kind onder de evenaar, een Joegoslavische sporter en een straaljagerpiloot: allemaal hoofdrolspelers uit de jaren tachtig. Journalist en historicus Teun van de Keuken onderzoekt het decennium.
Theatermaker Mathieu Wijdeven onderzoekt het leven en werk van G.G.T. Rustwijk, schrijver, dichter, theatermaker, schilder en een agitator tegen het koloniale bewind in Suriname.
Robin en Maya duiken elke aflevering de archiefkasten in. Van de gasbel in Slochteren tot de onmogelijke droom van Kanaleneiland: ze zoeken uit waar het allemaal begon. Want om het heden te begrijpen moet je eerst het verleden kennen.
Menno Bentveld reist door Nederland en onderzoekt de energietransitie: een ingrijpende verandering in de manier waarop we energie gebruiken. Wie zijn de winnaars en wie de verliezers in deze transitie?
In een tijd waarin de crises over elkaar heen buitelen en we ons - volgens een CBS-onderzoek - somberder voelen dan ooit, bekijkt Erik Scherder het fenomeen optimisme van alle kanten. Zijn optimisten heel naïef? Is een pessimistische kijk op het leven niet veel realistischer?
Özcan Akyol, beter bekend als Eus, reist af naar het land. Hij kijkt daarbij niet alleen naar de geschiedenis en ontstaan van het land en de huidige stand van Turkije.
Jan Slagter neemt de kijker, onder begeleiding van conservator Jacobine Wieringa, mee door het Vredespaleis in Den Haag. De kijker krijgt daarmee een unieke rondleiding langs de bijzondere architectuur, historische tuinen en imposante kunstwerken.
Midden in onze hoofdstad staat het Koninklijk Paleis Amsterdam, het officiële ontvangstpaleis van Koning Willem-Alexander. Een levendig gebouw met imposante zalen en salons. Jan Slagter neemt u, onder begeleiding van de conservator, mee door het paleis.
Midden in het centrum van Den Haag staat het werkpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima: Paleis Noordeinde. Jan Slagter neemt u mee achter de deuren van het prachtige paleis en ontmoet de koning en koningin.
9 Kennis & Educatie titels startend met de letter F
Marijn Frank, Joep van Deudekom en Tim Senders onderzoeken of het waar is wat we denken te weten. Met een knipoog naar de hedendaagse 'doe je eigen onderzoek'-internetcultuur verzinnen ze hun eigen experimenten, waar ze ook nog eens zelf onderdeel van zijn.
Aan de hand van de ontwikkeling van hip hop wordtde recente geschiedenis van zwart Amerika verteld. Met aandacht voor de burgerrechtenstrijd in de jaren zestig, de armoede in het New York van de jaren zeventig, de massale opsluiting van zwarte mannen in de jaren tachtig en het aanhoudende politie geweld. Ook de verkiezing van president Barack Obama in 2008 komt voorbij, evenals de Black Lives Matter-protesten van de afgelopen jaren.
Aldith Hunkar op zoektocht naar cultureel en religieus erfgoed op onverwachte plekken. Wat zijn de verhalen achter ons erfgoed en wat leren ze over onze geschiedenis en cultuur? En hoe beïnvloeden die lessen uit het verleden onze keuzes voor de toekomst?
Aldith Hunkar bezoekt religieus en cultureel erfgoed in haar geboorteland Suriname, op Sint Eustatius en Curaçao.
Hoe beïnvloeden de nieuwste wetenschappelijke inzichten en ontwikkelingen ons leven? Focus neemt je mee in de wondere wereld van de wetenschap.
Bij elke nieuwe crisis kijken we hoopvol naar wetenschappers: kunnen jullie ons hieruit redden? In Focus hoor je de verhalen van nieuwsgierige onderzoekers die streven, worstelen, falen en slagen in het vinden van oplossingen van de problemen van deze tijd. Hoe komen ze tot een experiment, wat kan je vervolgens zeker weten en waar zitten de f*ck ups?
Waar komt ons voedsel vandaan? Waar gaat het naar toe? Welke weg legt het af van productie tot ons bord? Fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen gaat op zoek naar de wereld achter het eten op ons bord en brengt in beeld wat vaak buiten ons blikveld blijft.
Nederlands bekendste bioloog en hoogleraar Freek Vonk neemt jong en oud mee op avontuur. Hij neemt ons mee naar de mooiste en meest bijzondere plekken op aarde. Via boeiende colleges, prachtige beelden én prikkelende vragen over de natuur neemt hij iedereen mee op een wonderlijke reis door de natuur.
17 Kennis & Educatie titels startend met de letter G
Elk jaar staat Nederland op 4 mei stil bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers van de oorlogsjaren. Maar de achterban van diverse slachtoffergroepen heeft juist grote bedenkingen bij deze Nationale Herdenking. Mensen uit de Joodse gemeenschap, Sinti en Roma en Indische Nederlanders vertellen hun kant van het verhaal.
Interactieve verhalen van vier mensen tijdens de slavernij. Deze interactive zet je voor verschillende keuzes: welke zou jij maken? Of bekijk de tv-afleveringen met presentator Dwight van de Vijver, die op zoek gaat naar het verleden van zijn voorouders in Suriname.
Dwight van van de Vijver reist samen met drie jongvolwassenen van Indische en Molukse afkomst terug naar het land van hun voorouders. Tijdens deze reis proberen zij antwoorden te vinden op hun vragen over identiteit, geschiedenis en hun plaats in de wereld.
Indrukwekkende verhalen, bijzondere optredens en aandacht voor de werking van ons brein en de impact van een hersenaandoening. Bekende en onbekende Nederlanders vertellen hun verhaal.
Het Rijksmuseum opent haar deuren voor een exclusief kijkje achter de schermen. Conservatoren, restauratoren en andere medewerkers laten plekken en schatten zien die het publiek normaal niet te zien krijgt. Achter ieder stuk in de schatkamer van Nederland schuilt een uniek verhaal.
Elke dag krijg je op NPO Radio 1 een kort en krachtig antwoord op vragen die jou bezighouden. Hoe geven we ons geld uit, waar verdienen we ons geld aan en welk effect hebben deze stromen van geld op onze medemens en de planeet? De economie achter de actualiteit en de actualiteit van de economie staan centraal.
Kies je voor kwaliteit van onderwijs of voor meer geluk en herkenning? Welke school sluit beter aan bij de identiteit van het kind en de waarde en normen die ze thuis meekrijgen? Vanuit deze vragen onderzoekt Karim Amghar de rol van religie op verschillende scholen.
Migratie en integratie zijn zonder twijfel twee van de heetste politieke hangijzers ter wereld. Nederland is daarop geen uitzondering. De thema’s schuren aan alle kanten. Mediamaker en sociaal wetenschapper Oifik Youssefi stelt dat wij terug moeten naar het begin: bekend raken met elkaars oorsprong.
In de podcastserie Geluk Gezocht gaat Oifik Youssefi, zelf kind van migranten met een droom, in gesprek met bekende Nederlanders met een migratie-achtergrond over de rol die hun ouders hebben gespeeld in de totstandkoming van hun carrière en welke offers zij hebben gebracht voor hun kinderen
Alle geschiedenisdocumentaires van 2Doc.nl.
Janny van der Heijden duikt in de wereld van identiteitsfraude: van whatsappfraude tot social engineering, van deepfakes tot voice cloning en alles daartussen. Ze krijgt daarbij hulp van gerenommeerde hackers, cyber security experts, advocaten en slachtoffers. Hoe kan het dat deze, toch bekende vorm van oplichting, nog steeds zo lucratief is? En waarom lijkt niemand zich verantwoordelijk te voelen?
Wijnboer Ilja Gort geeft antwoord op prangende kijkersvragen over alles wat met wijn te maken heeft. Ilja vertelt wat je moet weten over wijn en waar je op moet op letten als je wijn in een restaurant bestelt of in de supermarkt koopt.
Vijftig jaar na Apollo 11 neemt Govert Schilling ons mee op een fascinerende reis langs tal van astronomische hoogtepunten sinds die eerste stap op de maan van Neil Armstrong.
Wetenschapsjournalist Govert Schilling bezoekt bijzondere locaties in de wereld. Daarbij vergelijkt hij de aarde met andere planeten.
Wie waren onze voorouders? Wat maakt ons mens? En hoe ziet onze toekomst eruit? Wetenschapsjournalist Govert Schilling gaat op zoek naar de oorsprong van de mens. Hij bezoekt bijzondere plekken en fascinerende opgravingen.
Schrijver en theatermaker Marjolijn van Heemstra onderzoekt waar onze grenzen liggen. Per aflevering neemt ze een ander thema onder de loep, zoals abortus, gender en immigratie: door hun complexiteit bloot te leggen, hoopt ze ruimte voor begrip te scheppen.
Podcast over geheime afspraken tussen de overheid en de multinationals over hun samenwerking, wanhopige gedupeerden en gefrustreerde onderzoekers. Op 27 juni 2022 startten de openbare verhoren van de parlementaire enquête naar de aardgaswinning.
We duiken in het verleden van de Grutto. Wanneer heeft hij zich ontwikkeld als weidevogel? De Grutto maakt een reis vanuit Senegal naar zijn broedgebied in Nederland via Portugal, Spanje en Frankrijk, waar allerlei gevaren op de loer liggen. Eenmaal in Nederland maken de Grutto's zich klaar voor het 'broedseizoen'.
34 Kennis & Educatie titels startend met de letter H
Sinds de coronacrisis vindt er een zorgwekkende stijging plaats van racisme tegen Aziatische Nederlanders. Roosmarijn ervaart dit al sinds haar jeugd en is er klaar mee. In deze korte documentaire zoekt ze uit of het racisme tegen Aziaten te stoppen valt.
Wanneer Hein met zijn vader een zomer doorbrengt op de begraafplaats waar zijn opa beheerder is, doet hij een ontdekking. Hij kan de doden zien én met ze praten! En praten doen de geesten maar wát graag. Samen beleven ze allerlei avonturen en Hein leert bijzondere lessen over het leven én de dood.
Grote talenten en ervaren politici verlaten de Tweede Kamer. Nadia Zerouali en Tim de Wit onderzoeken de leegloop en praten met parlementariërs uit binnen- en buitenland. Zijn er mogelijkheden om het tij te keren?
Verslag van de herdenking van de opstand in kamp Sobibor, tachtig jaar geleden. Ook is er aandacht voor de opening van het herinneringscentrum en een reportage over de reconstructie van het terrein.
Programma over de impact van de hersenziekte dementie. Eén op de vijf mensen krijgt met deze slopende hersenziekte te maken. Patiënten en hun dierbaren delen hun verhaal en worden mee terug in de tijd genomen door het herbeleven van een bijzondere herinnering.
In deze serie komen Nederlandse Joden aan het woord. Over zichzelf, het Jodendom, Joodse humor, over de holocaust, en vooral ook over hun betrokkenheid, hun liefde, hun afkeer en hun zorgen over dat kleine land in het Midden-Oosten, dat dit jaar 75 jaar bestaat.
Podcast over de rol die China speelt en wil spelen in een wereld waarin de traditionele machtsverhoudingen aan het verschuiven zijn. Hoe ver rijkt de macht van president Xi in China en in de rest van de wereld?
In deze 9-delige podcastserie maakt professor Marc van Oostendorp een vrolijke reis door Nederland. Samen met bekende ambassadeurs uit heel Nederland plaatst hij het dialect op een voetstuk. Want ‘dialecten dreigen te verdwijnen’, of toch niet?
Feminisme is oorspronkelijk ontstaan om te streven naar gelijke rechten tussen mannen en vrouwen. Inmiddels is deze strijd uitgegroeid tot zoveel meer. Paradoxaal genoeg is er ook veel verzet tegen feminisme en zijn er nog veel mensen die zich liever niet feminist noemen. Deze serie gaat over de vierde golf feminisme.
Gesprekken over grote maatschappelijke thema's, zoals democratie, de duurzame mens of technologie en moraal. Clairy Polak leidt het gesprek, waarin luisteren net zo belangrijk is als spreken.
Het Groot Dictee der Nederlandse Taal op NPO Radio 1 is dit jaar live te horen vanuit Rozet in Arnhem. Twintig bekende Nederlanders en twintig luisteraars van De taalstaat doen mee op locatie. Frits Spits presenteert, Gerdi Verbeet leest voor en de tekst is van Wim Daniëls. Meedoen kan vanaf huis of een bibliotheek bij je in de buurt.
Diverse groepen Nederlanders die vaak in een hokje worden geplaatst en gediscrimineerd, zoals ouderen, mensen van kleur of mensen met een beperking, doen mee aan dit grote experiment. Welke vooroordelen bestaan er en wat doet dit met ons?
Raoul Heertje en Frans Bromet reizen naar Israël. Het land dat ze goed kennen en waar ze zich mede vanwege hun joodse achtergrond beiden onlosmakelijk mee verbonden voelen. Maar ook het land dat vragen, irritatie en soms boosheid bij hen oproept vanwege de sociale, politieke en religieuze ontwikkelingen.
De oma van Robin Peters is 81 en in deze podcast vertelt ze verhalen over 1942, toen ze klein was en vastzat in een Jappenkamp in Indonesië. Ze doet alsof dat een prachtige tijd was. Ze ging stiekem slootje springen en kende overal de weg. Dat lijkt in niets op de gruwelijkheden die Robin zich voorstelde bij een gevangenenkamp.
Elk jaar vieren miljoenen hindoes wereldwijd Diwali: het feest van het licht, bezinning en overwinning. Narsingh Balwantsingh brengt lichtjes aan families en kijkt hoe zij het feest vieren.
Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt. Met elke week de resultaten van ons onderzoek en onder meer een persoonlijk verhaal van een betrokkene.
Huub Stapel verdiept zich in de geschiedenis van de Zuiderzee, met name in de polderpioniers die huis en haard verlieten om hun leven op te bouwen op deze kale vlakte. Het afsluiten van de Zuiderzee betekende voor de vissers het einde van een tijdperk, voor veel boeren was het juist een nieuw begin.
Dit is een serie over de gebeurtenissen in 1672. Een jaar dat de boeken inging als rampjaar. Wat gebeurde er nou precies en hoe kon het zo uit de hand lopen? Met extra online serie over Nederlandse steden die een rol speelden in of naar aanloop van het Rampjaar.
Podcast over alles wat met geschiedenis te maken heeft. Met verhalen over gebeurtenissen in de vaderlandse geschiedenis, aan de hang van getuigenverslagen.
Op 9 november 1939 vindt in Venlo een gebeurtenis plaats die rechtstreeks uit een spionagethriller lijkt te komen. Twee Britse en een Nederlandse spion worden in een val van de Gestapo gelokt en er valt een dode. Een incident dat vervolgens wordt ingezet voor spinning, framing en propaganda; en dat voor Nederland het verloop van de geschiedenis bepaalt.
Het verhaal van Nederland vertelt het verhaal van het land waarin we wonen, vanaf het moment dat de eerste bewoners zich er vestigden. Niet eerder is onze geschiedenis, en hoe dit ons heeft gemaakt tot wie we nu zijn, op deze manier tastbaar gemaakt.
Een reis door de geschiedenis die laat zien wie de Oranjes zijn en hoe het koningshuis van vandaag de dag is ontstaan.
Tom Waes zoekt uit wat zich sinds de aankomst van de eerste Homo sapiens in het gebied dat we nu Vlaanderen noemen heeft afgespeeld. Een documentairereeks met gedramatiseerde historische scènes waardoor de kijker wordt meegenomen van vroeger naar nu.
Amateur-geschiedkundige Donald Tick zoekt al jaren naar het hoofd van een Indonesische vrijheidsstrijder. Hij stuurt journalisten Mathijs de Groot en Nienke Zoetbrood op een missie. Wat volgt is een zoektocht in ons koloniaal verleden, hedendaagse bureaucratie en propvolle depots, op zoek naar waarheid, zeggenschap en natuurlijk: het verloren hoofd.
Stel, Anne had geen dagboek, maar een videocamera. Met behulp van die camera legt ze haar leven vast in een videodagboek. In deze achtdelige serie deelt Anne Frank via dit videodagboek haar belevenissen, gedachten en gevoelens in het Achterhuis en de maanden na haar arrestatie.
Huub Stapel en Nynke de Jong gaan op zoek naar de oorsprong van de Friese identiteit. Ze heersten op het water en er werd Fries gesproken van Denemarken tot in België. De Friezen zijn gebleven, maar hun macht verdween. Hoe kon het Friese volk eeuwenlang zo'n invloed hebben?
Documentaireserie naar aanleiding van de 70e herdenking van de Watersnoodramp. Archiefmateriaal en indringende ooggetuigenverslagen brengen in kaart hoe de ramp zich kon voltrekken, hoe van tevoren onvoldoende werd geanticipeerd op het dreigende gevaar en wat we hebben geleerd van de ramp.
In dit jaaroverzicht komen wetenschappelijke ontwikkelingen en interessante doorbraken aan bod, die ons helpen de wereld beter te begrijpen.
Historicus Maarten van Rossem verkent samen met zijn zus Sis (kunsthistorica) en broer Vincent (architectuurhistoricus) een stad in Nederland of directe omgeving. Ze laten elkaar plekken of objecten zien die de anderen nog niet (zo goed) kennen en vertellen de verhalen die daarbij horen.
In Historisch Bewijs wordt de zoektocht van een team experts gevolgd. Zij doen onderzoek naar unieke voorwerpen van groot historisch belang. Is het echt, of niet? En klopt het verhaal dat we kennen?
In het voorjaar vieren de hindoes het holifeest, ook wel Holi-Phagwa genoemd. Het is een combinatie van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade en een nieuwjaarsfeest. Beleef het feest met muziek, kunst en performance geïnspireerd op het holifeest en de symbolische gedachte daarachter.
Jörgen Tjon A Fong onderzoekt de achtergrond van een iconisch werk van de Hollandse Meesters. Waar staat dit schilderij voor en welke verhalen zijn onverteld?
Over de zomer van 1962 waarin Nederland bijna de hoofdrol speelt in een nieuwe wereldoorlog en een hooggespannen politiek spel dat ons dwingt Nederlands Nieuw-Guinea, de laatste kolonie in de Oost op te geven. Een strijd waarvan vooral Papoeaas slachtoffer werden.
Het is al decennialang vallen en opstaan in het Midden-Oosten. Door het verleden te belichten, hoopt de serie het Midden-Oosten dichterbij te brengen. In deze 4-delige televisieserie worden vier sleutelmomenten in de geschiedenis van het Midden-Oosten worden uitgelicht.
9 Kennis & Educatie titels startend met de letter I
Schrijver Onno Blom onderzoekt samen met zijn vader Hans Blom de tweedeling binnen hun eigen familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onno's opa Jan was officier in het Nederlandse leger en sloot zich aan bij het verzet terwijl zijn ouders en 7 zussen en broers allen fanatiek lid van de NSB waren.
In De Leeuwenhoek slaan Adelheid Roosen en Hugo Borst de handen ineen en kijken hun ogen uit in het bijzondere Rotterdamse verpleeghuis. De serie is een zoektocht van Adelheid Roosen en Hugo Borst naar menselijke zorg bij dementie.
Hans Faber loopt een jaar lang mee in een TBS-kliniek. De dood van zijn nichtje, Anne Faber, in 2017 leidde tot een keerpunt in de forensische zorg. Wat is er sindsdien veranderd? En wat speelt zich eigenlijk af binnen de muren van een TBS-kliniek? Voor welke dilemma's komen de medewerkers te staan?
Een periode van ongekende welvaart, met hogere lonen en meer vrijheid. Voor menigen zijn de jaren zestig een feest met nieuwe verlangens en idealen, voor anderen heeft het vooral een bittere bijklank. Presentator Philip Freriks spreekt met ooggetuigen die erbij waren.
Philip Freriks blikt terug op de tijd na de bevrijding in Nederland, tussen 1945 en 1960, waarin de basis gelegd werd voor een sterk Nederland.
Wat nou... als je voor heel even in het hoofd kan kruipen van iemand met tinnitus, PTSS of een angststoornis? Probeer het nu in deze zesdelige podcastserie in 8D audio. Luister met koptelefoon of oortjes voor de beste luisterervaring. Na elke ervaring gaat Ineke van der Hurk in gesprek met de hoofdpersonen van de podcast.
Het legendarische schip De Mayflower vertrok ruim 400 jaar geleden naar de Nieuwe Wereld, aan boord een groep Engelse protestanten die in Leiden woonde. De Pilgrims worden gezien als de grondleggers van Amerika. Leo Blokhuis onderzoekt hoe er nu naar de ontstaansgeschiedenis van de VS wordt gekeken.
Derek de Lint reist stad en land af, ontmoet wetenschappers, onderzoekers en locals om zo bijzondere mensen tot leven te wekken. In de eerste aflevering gaat hij op zoek naar Cleopatra. Wie was zij en hoe zag ze eruit? In volgende afleveringen volgen o.a. Shakespeare, Marco Polo en Jeanne D'Arc.
Hans Goedkoop volgt het spoor van zijn opa, Rein van Langen, geboren in Indonesië en een van de leidende figuren aan Nederlandse kant in de Onafhankelijkheidsoorlog van de Indonesiërs. Door de verhalen rond zijn grootvader en de Nederlanders naast verhelderende en onverbloemde getuigenissen van Indonesische ouderen, nazaten en deskundigen te leggen, wordt duidelijk hoezeer de belangen uiteenliepen.
8 Kennis & Educatie titels startend met de letter J
Documentaireserie over het waanzinnige leven van Jan Janszoon, een onverschrokken Haarlemse kaper uit de 17e eeuw die furore maakt in Noord-Afrika. Met Abdelkader Benali als verteller en in gedramatiseerde scènes met acteurs Aus Greidanus sr. als Jan Janszoon en Gaite Jansen als zijn dochter Liesbeth komt deze geschiedenis tot leven.
In deze test toetsen opiniërende bekende Nederlanders hun kennis over onderwerpen waar in het afgelopen jaar ophef over is geweest.
Een gezwel in je gezicht hebben dat nooit meer stopt met groeien of leven met twintig diagnoses... Je zal het maar hebben. In dit programma volgen we inspirerende en dappere jonge mensen met een zeldzame aandoening, handicap of ziekte. Tegen verwachtingen in staan zij juist vaak vol in het leven!
Diederik Jekel herhaalt belangrijke experimenten uit de succesvolle wetenschappelijke geschiedenis. Daarbij duikt hij in de wereld van Nederlandse wetenschappers die met hun baanbrekende onderzoeken de koers van de geschiedenis hebben veranderd.
Jemig de pemig, asjemenou, doemdenken, popie jopie, computer says no en een beter milieu begint bij jezelf. Uitspraken die we allemaal gebruiken, maar waarvan we misschien vergeten zijn waar ze vandaan komen. De Dikke van Dale-hoofdredacteur Ton den Boon en presentator Hijlco Span bespreken deze zinnen, woorden en gezegdes.
Kefah Allush onderzoekt het leven van Jezus en kruipt in de huid van de volgelingen van Jezus. Hoe kan het dat de boodschap van één man de hele wereld veroverde?
Joël Broekaert reist door Nederland om antwoord te vinden op de vraag: welke invloed heeft de smaak van de bodem op wat er leeft en groeit?
In ‘Julia en AI’ probeert Julia Koopman grootse doelen te bereiken met de hulp van AI. Met haar digitale hulp scamt ze toeristen als reisleider, probeert ze beroemd kunstenaar te worden en schrijft ze een comedyshow. Komt dat wel goed?
5 Kennis & Educatie titels startend met de letter K
Hoe kwam wetenschap in het nieuws deze week, hoe werd het gebracht, en wat viel eraan op? Wetenschapsjournalist Jop de Vrieze neemt samen met side-kicks Josta Bosma, Bouwe van Straten en Rob Ramaker de need to knows en nice to knows door.
Arjan Lock ontmoet mensen die kerst vieren onder moeilijke omstandigheden. Wat betekent dit feest van vrede als je eigen wereld vol onrust is?
Ketens duikt in de productieketens van producten die we dagelijks gebruiken. Durven we een kijkje te nemen achter de schermen van ons eigen consumptiegedrag? Natasja Gibbs neemt ons mee naar landen, waar de échte prijs van onze levensstijl wordt blootgelegd.
Klopt het wat fabrikanten claimen en wat ze ons in reclames verkopen? De verslaggevers van Keuringsdienst van waarde nemen de telefoon ter hand en onderzoeken de etiquette van de etiketten, consumeren gulzig reclamespotjes, en zijn nieuwsgierig naar het doodgewone.
Verkiezingsquiz waarin Diederik Ebbinge de zoekende kijker en zwevende kiezer door het politieke landschap loodst. Samen met Rutger Castricum, Hanneke Groenteman en Gijs Rademaker probeert hij orde te scheppen in de stortvloed aan (des)informatie.
9 Kennis & Educatie titels startend met de letter L
Hanneke Groenteman praat in deze driedelige serie met ouders en kinderen over de invloed van oorlog en geweld op meerdere generaties in een gezin. In de eerste aflevering praat Hanneke met zanger en songwriter Boudewijn de Groot. Hij is geboren in een jappenkamp. Zijn vader heeft het jappenkamp overleefd, maar zijn moeder is in het laatste oorlogsjaar in het kamp overleden.
Huub Stapel ontmoet mensen die wonen en werken in het stroomgebied van de IJssel, de meest eigenzinnige rivier van ons land. Ze stroomt niet zoals andere rivieren van Oost naar West, maar richting het Noorden. Huub onderzoekt welke rol deze rivier speelt in het landschap, de geschiedenis en de levens van de mensen die aan haar oevers wonen.
Huub Stapel en Martin Hendriksma reizen langs de Nederlandse kust en vertellen over de geschiedenis van de Hollandse kust(plaatsen) en hun verhouding met de zee.
Rick Nieman gaat op reis door Italië, een land dat is ontwricht en op ramkoers ligt met Europa. Sinds kort is het populisme er aan de macht. Wat betekent dat voor de Italianen? Nieman gaat op zoek naar wat zich achter de façade van de Italiaanse schoonheid afspeelt.
Nina Jurna gaat op zoek naar de meest indringende songs van Zuid-Amerika. Hoe klinkt het leven op dat continent door in de bossanova of latin jazz, cumbia, reggaeton of salsa en in muziek uit Suriname, Curaçao, of Mexico? Elke aflevering ontleedt Nina, samen met een gast, een nummer uit een van de muziekstijlen en landen en plaatst het in de maatschappelijke en sociaalhistorische context.
Overal ter wereld heeft men seks en ontstaan relaties. De manier waarop verschilt echter van land tot land. En dan heb je nog de (on)geschreven regels van een bepaalde cultuur. In deze documentaireserie reist Lieve Blancquaert de wereld rond om zicht te krijgen op hoe de wereld seksualiteit beleeft.
Podcast waarin kinderen en kleinkinderen van mensen die getekend zijn door de oorlog hun verhaal vertellen. Wat doet het met je als je familie ‘fout’ was? En welk effect heeft trauma op de volgende generatie?
Portretten van ouders die een kind zijn verloren door ziekte, geweld of zelfdoding. Bij de een is het net gebeurd en bij de ander is het bijna dertig jaar geleden. Allemaal zitten zij in een ander moment van hun rouw. En rouwen ze op hun eigen manier.
Vier stellen met verschillende culturele achtergronden geven een inkijkje in hun dagelijkse leven. Naast het vieren van de liefde, is elk stel ook op zoek naar geluk. Waar het ene koppel recht op zijn doel af gaat, is het bij een ander duo juist het compromis wat de relatie verdiept.
15 Kennis & Educatie titels startend met de letter M
Maandverbond duikt in de hormooncyclus en schuwt geen taboe. Live via Telegram en op NPO 3 met studioshow De ongestelde vragenshow en documentaire Hormoonrevolutie.
Een experiment dat vraagt of je een persoon uitsluitend op basis van zijn digitale dataspoor kunt reconstrueren. Kun je een dubbelganger maken van iemand die je niet eens kent? Het leven van iemand en zijn persoonlijkheid tot in detail opnemen, recreëren en opnieuw afspelen?
De levens van Aliye, Oznur, Latifa, Fatma en Habiba: mantelzorgers met een Turkse of Marokkaanse achtergrond. Met weinig middelen en vaak beperkte taalkennis zetten zij zich dag in, dag uit, in voor hun naasten. Hun verhalen getuigen van verbondenheid en een sterke wil om elkaar te helpen.
In een gezellige kroegsfeer dagen elke week 6 teams elkaar uit. Wie hebben samen de meeste kennis paraat? De winnaars van elke aflevering strijden om de felbegeerde MAX Pubquiz Trofee.
Emma duikt in de wereld van XTC. Ze onderzoekt hoe schadelijk XTC is, welke wereld er op dit moment achter zit en wat voor impact de drug heeft op de samenleving. Wat maakt dat XTC wordt aangemerkt als harddrug? En kan een duurzame pil, zonder criminaliteit en giftige stoffen, hier verandering in brengen? Emma onderzoekt of ze zo’n pil kan maken.
Media dienen als gids om greep te krijgen op de werkelijkheid. Maar in hoeverre zijn ze een betrouwbare gids? Medialogica onderzoekt onderwerpen waarbij beeld en werkelijkheid een cruciale rol spelen zoals Anne Frank, politiegeweld, adoptie en Gazprom.
Het consumentenprogramma van omroep MAX. Meldpunt haalt verhaal na een klacht of vraag van een consument. Met onder andere vragen over geldzaken, pensioen, zorg en aankopen.
Het is 1948 als de jonge Mies van Bekkum zich in een opwelling aansluit bij het vrouwenkorps van het KNIL. Als een van de eerste vrouwelijke militairen vertrekt ze naar de oorlog in voormalig Nederlands-Indië. Nederland verliest, het KNIL wordt opgeheven en het vrouwenkorps raakt in de vergetelheid. Mies heeft 70 jaar gezwegen over haar soldatenbestaan, maar nu vertelt ze aan kleindochter Jorien Wallast haar verhaal.
De vader van presentator Nadia Moussaïd, reisde op 17-jarige leeftijd als gelukszoeker vanuit Marokko naar Europa. Een reis vol omzwervingen, illegaliteit en grootse avonturen. Nu reizen vader en dochter in omgekeerde volgorde terug van Nederland naar Marokko.
In deze driedelige podcast gaat journalist Felicia Alberding op zoek naar de verhalen achter Neerlands grootste culinaire hits van buiten onze grenzen. Denk aan babi pangang, roti of een broodje kebab...
Na De plantage van onze voorouders duikt podcast-documentairemaker Maartje Duin opnieuw in haar familiegeschiedenis. Haar nieuwe negendelige documentaire podcast Mina & Mevrouw is een epische Zeeuwse vertelling over de voor vrouwen revolutionaire twintigste eeuw.
Uniek goochelprogramma met een populair-wetenschappelijke insteek dat afrekent met het klassieke imago van glittergordijntjes en doorgezaagde weesmeisjes. De kijker krijgt niet alleen onverklaarbare illusies voorgeschoteld, maar ook inzicht in de achterliggende psychologische principes.
Vijf aangrijpende verhalen over moderne slavernij. Ling maakt werkweken van ruim zeventig uur in een Chinees restaurant. Ze mag bijna nooit pauzeren en wordt gekleineerd door haar baas. Abdul wordt door zijn vrouw ernstig uitgebuit. Hij werkt fulltime, maar moet bijna al zijn geld afstaan. Hamid wordt door een familielid onder valse voorwendselen naar Nederland gehaald en gebruikt als huisslaaf.
Wie waren de eerste Joodse migranten die voet aan wal zetten in Amsterdam? Deze nieuwkomers uit Portugal vestigden zich rond het Waterlooplein. In deze tweedelige serie staan historici stil bij de bijzondere band tussen Amsterdam en de Joodse gemeenschap.
In ons land slikken 232.000 mensen ADHD-medicatie, waarvan Ritalin de bekendste is. Dionne Slagter heeft de diagnose ADD en onderzoekt de wereld van deze pillen. Nog nooit sprak ze met een arts over haar medicijngebruik, eigenlijk doet ze maar wat. Wie is ze zonder de medicijnen? Kan het ook anders?
14 Kennis & Educatie titels startend met de letter N
In Naakt! onderzoeken Linda de Munck en Arda Kaya hoe het ruim een halve eeuw na de seksuele revolutie gesteld is met de seksualiteit én schaamte van Nederlandse jongeren. Worden jongeren preutser? Wat is de invloed van social media en andere culturen op het vrijelijk tonen van onze seksualiteit? Of verplaatst onze seksuele vrijheid, van de straat naar online?
Voor veel moslims is het de grote droom: op hadj gaan en het Offerfeest in Mekka vieren. Karim Amghar neemt de kijker virtueel mee op hadj. Ook interviewt hij verschillende mensen en laat hij aan de hand van historische foto’s en historische films zien hoe de bedevaart in de laatste 100 jaar is veranderd.
Journalist Remco Tomesen en singer-songwriter Joya Mooi onderzoeken de Nederlandse rol in het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime, tien jaar na het overlijden van Nelson Mandela en vijfenzeventig jaar na de invoering van de apartheid. Welke positie nam Nederland in? En welke belangen speelden er?
Unieke serie die gemaakt is van duizenden uren filmmateriaal van Nederlanders uit het hele land! En gaat onder andere over hoe vrouwen hun plek in de samenleving innamen, hoe steeds meer Nederlanders hun leven gingen vastleggen met een camera en welke rol de kerk had in het dagelijks leven van de Nederlander.
In deze 8-delige serie vaart de kijker mee op een unieke reis over de Nederlandse wateren. Aan boord van een 100 jaar oude klipperaak neemt acteur Gijs Scholten van Aschat je mee naar mooie vergezichten, bijzondere ontmoetingen en onszelf.
Architectuurhistoricus Paul Rem neemt u tijdens een stadwandeling mee langs de parels van verschillende steden en vertelt u meer over de historie van de Nederlandse bouwkunst.
Tien jaar na de dood van Nelson Mandela trekken Akwasi Ansah en Gianni Lieuw-A-Soe door Zuid-Afrika om de nalatenschap van Nelson Mandela in kaart te brengen. Heeft zijn strijd wel zin gehad?
Orville Breeveld reist in de voetsporen van zes belangrijke, historische personen van kleur en onderzoekt hun rol in de samenleving van hun tijd.
Roel van Niekerk onderzoekt AI, techbedrijven en hun algoritmes. Wat gebeurt er online wat je niet ziet, maar wat jou wel beïnvloedt? Ophef is onderdeel van het programma Nieuwsuur.
In aanloop naar het EK in Duitsland een nostalgisch feelgood-programma over de legendarische zomer van 1974, waarin wordt teruggekeken op het voetbal van toen en ook op de mode en de muziek.
NPO Kennis is hét kennisplatform van de publieke omroep voor iedereen die wil weten hoe het zit. Ze geven heldere antwoorden op vragen die bij je opkomen over actuele kwesties. Of zaken die aansluiten op je persoonlijke leven.
Hoe kom je uit de schulden? Sparen we genoeg voor ons pensioen? En waarom zou je beleggen? NPO Kennis biedt verdiepende uitleg, op een aantrekkelijke manier. Bekijk explainers, stories en lees de artikelen.
Alles over discriminatie, vooroordelen, kolonialisme en ons slavernijverleden
Wat is deepfake? Hoe wordt een nieuw vaccin getest? En hoe erg is klimaatverandering? NPO Kennis duikt in de wereld van wetenschap en technologie.
16 Kennis & Educatie titels startend met de letter O
Opmerkelijke figuren uit de geschiedenis die net naast de grote historische namen, maar middenin de stormachtige ontwikkelingen van de wereld stonden. Mensen die door hun handelen en ideeën ons leven tegenwoordig hebben beïnvloed. Ze zijn met de tijd vergeten. Nu is het tijd om ze weer vol in de schijnwerpers te zetten.
Once upon a timeline draait om het achterhalen van de geschiedenis op een specifieke datum. De deelnemers krijgen elke aflevering de opdracht om een onderwerp uit de geschiedenis te onderzoeken en hun conclusies op creatieve wijze te presenteren.
Martijn Blekendaal en Finbarr Wilbrink gaan op reis langs de Underground Railroad, het ondergrondse netwerk dat duizenden tot slaafgemaakten hielp ontsnappen naar vrijheid. Ze stellen zich de vraag: Hoe werkt het slavernijverleden door in het hedendaagse leven in Amerika?
Waldemar Torenstra rijdt op een motor door Afrika op zoek naar verhalen die niet eerder zijn verteld met historische feiten en de huidige situatie.
Waldemar Torenstra gaat op avontuur. Dit keer reist hij in de voetsporen van een verborgen geschiedenis: die van de oorspronkelijke bewoners van het Amerikaans continent, van Noord naar Zuid. Wat kunnen de huidige Amerika’s leren van hun kracht en culturele rijkdom? En van hun koloniale geschiedenis?
Raïsha Zeegelaar gaat naar Suriname om te onderzoeken hoe Nederlandse jongeren met Surinaamse roots kunnen helpen om het land weer sterk te krijgen. Ze dompelt zich onder in de samenleving, spreekt met leeftijdsgenoten en onderzoekt haar mogelijkheden in Suriname op het gebied van wonen, werken en leven.
In 1997 werden De Deltawerken voltooid; een huzarenstuk dat wereldwijd bewondering afdwong. Deze documentaire gaat in op de vraag of De Deltawerken de veiligheid van Nederland kunnen blijven waarborgen nu de zeespiegel door klimaatverandering zal stijgen.
Als na het plotselinge vertrek van de Amerikanen en hun westerse bondgenoten, ook buitenlandse journalisten Afghanistan verlaten, gaat journalist Thomas Erdbrink juist voor een paar maanden naar Kabul. Hij ervaart daar hoe de Taliban elke dag de touwtjes steeds iets strakker aanhalen.
De vaste teamcaptains Klaas van der Eerden en Soundos El Ahmadi krijgen steun wisselende gasten. Prikken ze door de onwaarheden in de media heen of laten ze zich makkelijk voor de gek houden? Wat is waar en wat is onzin?
Bekende Nederlanders vertellen openhartig over de impact die oorlog op hun leven heeft gehad. Zo willen zij aandacht vragen voor oorlogstrauma's die vaak van generatie op generatie worden doorgegeven.
Hoe maakbaar is je gezondheid? En wat klopt er van gezondheidsclaims van influencers, coaches en merken Samen met wetenschappers, dokters en andere experts, scheiden presentator, schrijfster en kok Nadia Zerouali en journalist Elsie Vermeer feiten van fictie. Iedere week laten zij zien hoe nieuwe kennis je leven, en vooral je gezondheid, positief kan beïnvloeden.
Fransen kampen met werkloosheid, aanslagen en een grote politieke verdeeldheid. Wat is er loos? De Nederlandse Parijzenaar Wilfred de Bruijn ontrafelt met scherpe blik én humor de ziel van Frankrijk en ontdekt achter de clichés een intrigerend land vol tegenstellingen.
Verslag van de opening van de eerste overzichtstentoonstelling over het Nederlandse slavernijverleden in het Rijksmuseum in Amsterdam (2021). Er zijn interviews met betrokken conservatoren en reportages.
35 jaar geleden viel de Muur en werd Duitsland weer één. De in Oost-Berlijn geboren Ulrike wil weten hoe de val van de muur haar gevormd heeft. Hoe zit de Duitse Democratische Republiek nog in haar en welke invloed speelde Nederland in de tijd voor de Wende?
Overkempe is een woon- en werkgemeenschap in Olst. Zo'n 120 jongeren en volwassenen met een verstandelijke of meervoudige beperking proberen daar onder professionele begeleiding alles uit het leven te halen wat erin zit. Overkempe opent de deuren voor Ivo Niehe.
Geschiedenisprogramma op de radio over de onvoltooid verleden tijd. Luister mee naar de historische achtergronden bij het nieuws, columns en documentaires over de geschiedenis. De documentaire-rubriek hoor je in de podcast Het Spoor Terug.
7 Kennis & Educatie titels startend met de letter P
Tim Hofman verdiept zich in roestige machtssystemen en individuen met macht. Daarbij roept hij machthebbers tot verantwoording en stelt hij de vraag hoe we de macht terug kunnen pakken. Dit komt bij elkaar in een talkshow.
Eten is een belangrijk onderdeel van de Surinaamse cultuur. Noni Kooiman reist door Suriname en bezoekt tantes, kennissen en onbekenden met verschillende culturele achtergronden om samen te koken en te eten. Achter de gerechten blijken tradities te schuilen die soms ver teruggaan in de geschiedenis.
Steeds meer mensen geloven dat de muziekwereld aan elkaar hangt van de schimmige rookgordijnen en bizarre cover-ups. Luc Sarneel en Philo Boss duiken in bizarre conspiracies uit de muziekindustrie. De meest absurde muziekmythen worden in een kwartier laagje voor laagje afgepeld.
In deze quiz testen twee spelers hun kennis onder hoge tijdsdruk. Ze kunnen kiezen uit de categorieën Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Wetenschap, Sport of Tegenwoordige Tijd.
Pointer is het platform voor onderzoeksjournalistiek van KRO-NCRV op tv, radio en online. Ze houden je scherp en pakken de kwesties van nu aan. Dit doen ze met de nieuwste methoden en de meest ervaren journalisten, en ze zijn altijd transparant over onze aanpak.
Over de ongekende schoonheid van onze zintuigen, in een wereld die onze zintuigen steeds vaker overprikkelt. Hoe gaan onze zintuigen om met de gigantische stroom prikkels die constant op ons wordt afgevuurd?
16 Kennis & Educatie titels startend met de letter R
Hoe houden we Nederland veilig? Wie zorgen daar allemaal voor? Wie maken Nederland juist onveilig? Wat gebeurt er als je zelf gevaarlijk of crimineel gedrag vertoont? Rachel loopt mee met de politie en defensie om een antwoord te krijgen op deze vragen.
Sinds de gasprijzen door het dak gaan, stromen de bezorgde reacties over energierekeningen binnen bij de Radar-redactie. Radar laat zien wat je zelf kan doen door anders met energie om te gaan en je huis te verduurzamen.
In video's op Instagram, WhatsApp en TikTok brengt Ramadan Bites dagelijks een flinke portie comedy en ontspanning tijdens de vastenmaand. Met getalenteerde makers zoals Nora Akachar, Alkan Çöklü, Soumaya Ahouaoui, Musa en Ouassima Tajmout.
Karim Amghar en Nora Akachar laten zien hoe deze heilige maand in Nederland wordt beleefd. Hiervoor gaan ze naar de provincies Noord-Holland, Zeeland, Friesland en Overijssel, op zoek naar persoonlijke verhalen over deze bijzondere periode voor moslims en niet-moslims in Nederland.
Na de Bijlmerramp bleven de geruchten in de media aanhouden. Er ontstaat wantrouwen tussen het volk en de overheid. In Rampvlucht, de documentaire kijken journalisten en betrokkenen terug naar deze periode.
Na de Bijlmerramp op 4 oktober 1992 startte een enorme journalistieke zoektocht naar de mysterieuze vliegtuigramp. In Rampvlucht, de podcast wordt dertig jaar later deze zoektocht nagespeeld.
In Rampvlucht, een digitale reconstructie speur je in een 3D-ervaring mee naar de verzwegen geheimen rondom de Bijlmerramp.
Programma dat op luchtige wijze het publiek meeneemt in het gedachtegoed en de belevenis van de ramadan. In verschillende quizrondes wordt de kennis van bekende gasten over de ramadan getest en wordt er op spirituele, diepgaande, maar zeker ook op humoristische wijze stilgestaan bij de actualiteit.
Aangrijpende Molukse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog die weinig aandacht kregen en nu door kinderen en kleinkinderen worden verteld.
Vierluik over hoe onze wereld is wereld is afgestemd, getest en gebouwd op een witte man van gemiddeld 1.75 meter lang en 80 kilo zwaar. Sophie Frankenmolen neemt je mee in haar onderzoek naar dit bizarre fenomeen.
Wat ligt er in de toekomst op ons bord? Chef-koks Marleen Brouwer en Dennis Huwaë gaan de culinaire strijd aan om Nederlands meest gegeten gerechten met duurzame futureproof ingrediënten te bereiden.
Deze muzikale podcast neemt jonge luisteraars mee op een avontuurlijke reis naar de veertiende eeuw, toen Europa werd geteisterd door de mysterieuze Zwarte Dood. Een zoektocht naar een manier om de pest buiten de deur te houden, boordevol geheimzinnige figuren, middeleeuwse magie, zweren en bulten.
De geschiedenis toont aan dat de historische objecten die in musea te bewonderen zijn, mogelijk als roofbuit zijn meegenomen uit veelal voormalige koloniën. Erik Dijkstra onderzoekt of wat binnen de context van die tijd legitiem leek, nog wel past in ons huidige tijdsgewricht.
Zoektocht van Adelheid Roosen en Hugo Borst naar de omgang met dementie. Wat ervaart iemand met dementie? Hoe is de zorg voor mensen met dementie geregeld, thuis en in een verpleeghuis? En hoe ga je om met afscheid nemen en rouw bij een ziekte die het leven binnensluipt en meestal lang duurt? Bekijk ook de Q&A met Adelheid Roosen en Hugo Borst.
De een viert feest en de ander rouwt veertig dagen lang. Socioloog Ameline Ansu en journalist Laura Iwuchukwu maken rouw op een luchtige manier bespreekbaar en voorzien je van informatie over hoe er binnen verschillende culturen wordt omgegaan met rouw.
Documentaireserie waarin André Kuipers ons meeneemt in het magische gevoel dat je krijgt als je vanuit de ruimte naar de aarde kijkt. Het besef hoe alles met elkaar verbonden is. Een unieke blik op Nederland, met natuurbeelden, nooit eerder vertoonde ruimtebeelden en verhalen van natuurliefhebbers.
23 Kennis & Educatie titels startend met de letter S
Sander Schimmelpenninck onderzoekt de vergaande invloed van sociale media op onze samenleving en de politiek. Hij gaat in gesprek met journalisten, moderators, filosofen, advocaten en trollenjagers. Hoe ondermijnt social mediagebruik onze democratie en waarom doet niemand iets?
Kunstmatige intelligentie is niet meer weg te denken en wordt steeds slimmer, beter en gebruiksvriendelijker. Maar wat kun je er nu eigenlijk mee als programmamaker, redacteur of podcastmaker? Met interessante gasten uit alle hoeken van de media gaan we in gesprek over hoe we AI in kunnen omarmen en waar de grenzen liggen.
Online platform voor scholen, zowel basis- als voortgezet onderwijs, met lesmateriaal voor alle leeftijden. Van quizzen tot interactieve tijdlijnen over onze geschiedenis tot films in de klas.
Waarom willen we seks? En kun je seks en liefde van elkaar scheiden? In deze podcast gaat de christelijke relatiecoach Cocky Drost in gesprek met experts en ervaringsdeskundigen over seks.
Sekspedia is dé online gids voor iedereen die seks aan het verkennen is, of wil zien hoe het in zijn werk gaat. In video's praten jongeren over hun ervaringen met seks. Óok kun je zien hoe verschillende vormen van seks eruit kan zien. Consent, communicatie, plezier, genot en techniek komen voorbij en zo legt de serie uit hoe je verantwoordelijk en prettig seks hebt.
Wat verwachten jongeren van hun eerste keer? Waarom gaan er naaktfoto’s rond en zien ze het verschil tussen èchte seks en de extreme porno die zo makkelijk te vinden is? De Sekszusjes Krista en Marcelle Arriëns nemen de seksuele voorlichting anno 2022 onder de loep.
Docuserie over de ongerepte vlaktes van Tanzania en het dagelijkse leven van de bijzondere dieren in de Serengeti. Met unieke beelden van een streek in Afrika die nog nauwelijks is aangetast en van de ingrijpende gebeurtenissen die het leven in de Serengeti elke dag weer tot een strijd om het bestaan maken.
Documentaireserie waarin wordt onderzocht hoe complottheorieën in de Verenigde Staten van de marge naar de mainstream zijn geëvolueerd, hoe complottheorieën werken, hoe mensen tot hun overtuigingen komen en wat deze theorieën zo aantrekkelijk maakt.
Journalist Sinan Can en documentairemaker Thomas Blom gaan op een nieuwe ontdekkingstocht door het Midden-Oosten. Ze volgen de mythische rivier de Eufraat op zoek naar de mooiste landschappen, de meest kleurrijke mensen en de verborgen schatten.
Tot slaaf gemaakten zijn altijd op zoek geweest naar manieren om te ontsnappen aan het systeem, zich te verzetten en hun eigen cultuur te bewaren. In deze driedelige docuserie gaan Evita Mac-nack, zangeres Kizzy en Ira Kip op zoek naar verhalen van Suriname, Sint Eustatius & Sint Maarten en Curaçao, Aruba & Bonaire.
Derde generatie kleinkinderen van oorlogsslachtoffers gaan op zoek naar antwoorden op vragen over het oorlogsverleden van hun grootouders. Ze ontmoeten ooggetuigen en historici, maar ook kleinkinderen van de bezetter. In de sporen van hun opa of oma volgen ze het pad dat hun grootouder heeft afgelegd in de Tweede Wereldoorlog.
Prominente Nederlanders gaan langs plekken waar hun voorouders hebben geleefd tijdens de slavernij in Suriname en op de Caribische eilanden. Tijdens de reis langs archieven en gesprekken met historici, experts en familieleden wordt vaak pijnlijk duidelijk hoe hun levens nu nog steeds invloed hebben. In de podcast zoekt presentatrice Dolores Leeuwin antwoord op de vraag: wat is de erfenis van ons slavernijverleden?
Dolores Leeuwin zoekt antwoord op de vraag: wat is de erfenis van ons slavernijverleden? Nederland is inmiddels één van de rijkste landen ter wereld, maar een deel van deze rijkdom hebben we te danken aan de WIC- en de VOC-tijd. Dé tijd waarin slavernij in landen buiten Nederland floreerde.
Spuiten, slikken, testen en neuken. Hét jongerenmerk over seks en drugs.
In deze driedelige documentaireserie blikt Coen Verbraak met betrokken Dutchbatters terug op de zomer van 1995, toen Bosnisch-Servische troepen de moslimenclave Srebrenica aanvielen.
Rob Trip gaat op zoek naar het verhaal achter de Februaristaking. Het is het enige openlijke massale protest tegen de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Hij spreekt met betrokkenen en zoekt uit waarom die staking nog altijd zo tot de verbeelding spreekt.
Defano Holwijn gaat in gesprek met artiesten, influencers en ondernemers over geld. Hoe verdienen ze het? Hoe geven ze het uit? Dit en meer hoor je allemaal voorbijkomen in Stacken & Spenden.
In 1943 trotseerden meer dan 500.000 mensen de onderdrukking van de Duitsers tijdens de April-meistakingen. Een grootse, maar vrijwel onbekende staking. Erik Dijkstra gaat in dit drieluik na hoe dit gegaan is. Persoonlijke verhalen laten de onwaarschijnlijke moed van honderdduizenden Nederlanders zien.
Onderzoeksprogramma dat wordt gemaakt door jonge programmamakers. Onder andere Jill Bleiksloot, Elif Isitman en Raquel Schilder bekijken economische vraagstukken door de bril van millennials. Hoe staat het met de welvaart van generatie next?
Eind jaren '90 was Margriet van der Linden Amerika-correspondent. Ze werd geconfronteerd met hate crimes doordrenkt van diepgewortelde haat tegen groepen, overtuigingen, geslachten en/of seksualiteiten. Ze keert terug naar Amerika en mengt zich onder mensen die hun haat rechtvaardigen vanuit hun overtuigingen.
Anton de Kom; schrijver, vader, verzetsheld, activist, vrijheidsstrijder, communist. Hij is de eerste Surinamer in de geschiedenis Canon van Nederland. In deze podcast onderzoeken historici Tim Streefkerk en Paul de Jong het werk, het leven en de nalatenschap van de man die ze zo bewonderen.
Suhoor wordt vaak in familieverband genuttigd en is een bijzonder moment van samenzijn, geluk en nostalgie. Suhoor Stories is ontwikkeld om stil te staan bij dit speciale moment tijdens de dag. Tijdens het programma worden actualiteiten, inspirerende verhalen, handige recepten en de laatste slot voordat het vasten aanbreekt behandeld.
Matthijs van Nieuwkerk ontvangt gasten voor colleges over hun vak- en interessegebied. Met onder andere Hans Klok over variéteé in Nederland, Cynthia McLeod over zwart verzet en Prof. Dr. Marcel Levi over virussen.
18 Kennis & Educatie titels startend met de letter T
Mooie podcast over Tante Jos, die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de illegale pers zat, koerierster was en in Engeland werd opgeleid tot geheime agent.
Let's talk about tech, baby! De NOS op 3 Tech Podcast praat je elke week bij over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media.
Nieuwe ideeën en trends onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, sociologie en wetenschap.
Arnout Hauben vertelt aangrijpende verhalen over het einde van de oorlog. Hij volgt het spoor van de soldaten die Vlaanderen bevrijd hebben en praat onderweg op zijn typische manier met de allerlaatste getuigen uit die bewogen periode.
Amber Kortzorg test op spectaculaire wijze producten, diensten en claims van fabrikanten. Repairman Reinier krijgt kapotte producten weer aan de praat, de Verspillingsmeter meet de overheid, en mentalisten Rob en Emiel laten elke week zien hoe wij als consument worden gemanipuleerd door marketing.
Kennisquiz waarin alles draait om één antwoord, de ultieme connectie. Presentator Patrick Lodiers legt iedere week drie bekende Nederlanders het vuur aan de schenen.
Onze planeet gezien vanuit plantenperspectief, verteld door Freek Vonk. Planten leiden geheime, ongeziene levens. Ze kunnen even agressief, competitief en theatraal zijn als elk ander levend wezen. Welke gevaren moeten ze trotseren om te overleven? En hoe werken ze samen met dieren?
Documentaireserie over de macht van oliebedrijven. Over hoe grote oliebedrijven en hun politieke bondgenoten jarenlang twijfel zaaiden over de kennis van klimaatverandering en de maatregelen hiertegen vertraagden.
Vijf therapeuten, met allemaal hun eigen expertise, geven ons een kijkje in hun spreekkamer. Echte sessies, waarin de cliënten in hun ziel laten kijken, maar omwille van hun privacy buiten beeld blijven. De therapeuten zelf laten zien hoe ze te werk gaan en wat ze meenemen naar huis.
In vier afleveringen ontmoeten Adelheid Roosen en Hugo Borst mensen met dementie die thuis wonen. Hoe vergaat het mensen met dementie nu zij langer thuis wonen? En wie kijkt er naar hen om? Bekijk ook het interview met Adelheid Roosen en Hugo Borst.
Wie zijn onze verzetshelden? Romana Vrede en MC, singer/songwriter Otion herdefiniëren het woord 'held' en vertellen onbekende verhalen van zwarte, bruine en witte helden tijdens onze koloniale tijd. Zij portretteren de mensen uit de Caraïben, Afrika, Azië en Europa die weerstand boden, zich uitspraken, vochten en opstonden tegen de bezetting en slavernij.
Tijl Beckand treedt in de voetsporen van beroemde componisten. Met de muziek in zijn oren vertelt Tijl de verhalen over de componist en zijn tocht aan de hand van de plaatsen die hij passeert, bijzondere ontmoetingen, mooie landschappen, uitstapjes naar andere plaatsen en natuurlijk de geschreven geschiedenis.
Podcast van Willem Wever, speciaal voor kinderen, over de Tweede Wereldoorlog. Verteld door Henny Dormits , die nu 91 jaar oud is. Maar toen pas 12. Ze is Joods, en verstopte zich destijds samen met haar familie voor het Duitse leger, dat alle Joden wilde oppakken.
Tom Egbers doorkruist met zijn blauwe oldtimer het prachtige landschap en zoekt naar mooie verhalen en ontmoetingen om zo de Schotse, autonome ziel beter te doorgronden.
Sterven doen we allemaal, maar je hoeft het niet alleen te doen. We volgen verschillende vrijwilligers die mensen in de laatste fase van hun leven bijstaan. Wat drijft deze vrijwilligers om wildvreemden tot het levenseinde te begeleiden? En wat leert de dood hen - en ons - over het leven?
Denk je echt dat je in één dag rijk kunt worden door wat domme trucjes van een of andere zelfverklaarde influencer? Ze beloven gouden bergen, maar hoe zit het echt? Filemon Wesselink, Mark Baanders, Vera Verzijl en Sarah Bakker onderzoeken trends en invloeden van social media met een kritische blik.
Wat is de invloed van Donald Trump op Amerikaanse Joden? En op wie gaan ze stemmen? In aanloop naar de midterm-verkiezingen op 8 november 2022 in Amerika schetst Gideon Levy een beeld van de Joodse gemeenschap in Amerika.
Zangeres en actrice Meral Polat gaat op zoek naar de roots van de Turkse popmuziek. De muziek die de gastarbeiders uit Turkije met zich meenamen naar Europa. Maar ook ontmoet zij de artiesten die op dit moment de hitlijsten aanvoeren met psychedelische rock, hiphop en electropop.
2 Kennis & Educatie titels startend met de letter U
Waarom is praten over racisme zo moeilijk? Sosha Duysker onderzoekt hoe we dit kunnen doen zonder elkaar aan te vallen, op eieren te lopen of in de kramp te schieten.
Edson da Graça volgt vijf jonge mensen met een schuld. Een half jaar lang worden zij door succesvolle sociale ondernemers gecoacht.
17 Kennis & Educatie titels startend met de letter V
Slavernij en kolonialisme hebben een veelkleurige smeltkroes van de Caribische samenleving gemaakt. Latijns-Amerika journalist Nina Jurna onderzoekt in zeven landen hoe de geschiedenis doorwerkt in het heden en hoe dit leidt tot een nieuwe Caribische cultuur.
Het leven van jongeren die door een noodlottig drank of drugsongeval om het leven zijn gekomen, worden geportretteerd. Vrienden en familie vertellen over wie deze jongeren waren, maar ook wie ze hadden willen zijn.
Andere Tijden presenteert een reis door de tijd. De vier afleveringen gaan achtereenvolgens over de strijd tegen verkrotting in het begin van de 20e eeuw, het Tuinstadideaal van de jaren 20 en 30, de ‘bouwen bouwen bouwen’-gedachte van de jaren 50 en 60 en tot slot de opkomst van de Vinex-woningen én het marktdenken vanaf de jaren 90.
Tijdens het naziregime werd veel muziek verboden verklaard. Componisten van zogenoemde ‘entartete Musik’ belandden in concentratiekampen, of sloegen op de vlucht. Ze werden slachtoffer van het naziregime. In deze podcast hoor je het verhaal van elf componisten.
Bekende Nederlanders gaan op zoek naar hun familiegeschiedenis. De verhalen die zij in hun stamboom tegenkomen, voeren hen naar tal van plaatsen in binnen- en buitenland, leiden tot ontmoetingen met nieuw-ontdekte familieleden en verrassen met onthullingen over voorouders die soms zelfs een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van ons allemaal.
Wie waren de verzetshelden uit de drie voormalige koloniën van Nederland, die in de oorlog meevochten voor de vrijheid van Nederland. Wat zijn hun verhalen?
De moeder van Radar-presentator Fons Hendriks rookt en zijn broertje vapet. Twee nicotineverslavingen in een ander jasje. Is de elektronische sigaret een nieuwe tactiek van de tabaksindustrie om de rookvrije generatie verslaafd te maken? Daar probeert Fons achter te komen in de podcast Verslaafd Gemaakt.
Ons land telt naar schatting 4.000 gedenktekens aan de Tweede Wereldoorlog. Luister naar de verhalen achter 12 oorlogsmonumenten uit alle delen van het land.
Karim Amghar ontvangt in Villa Ramadan 5 gasten voor wie het dit jaar een speciale ramadan is. Hij gaat met ze in gesprek over hoe zij deze maand beleven en waarom het deze keer voor hen zo speciaal is. Ze brengen gezamenlijk een dag door in de villa en bereiden samen een iftar maaltijd. Te zien vanaf 13 maart.
Hoe ver zijn wetenschappers in hun strijd tegen corona? In Virusfeiten gaat Tijs van den Brink in gesprek met wetenschappers.
In Vlees smakelijk gaan Kelly Mexy, Perry de Man en Divaio een onvergetelijke uitdaging aan: ze adopteren een koe, verzorgen haar en zijn uiteindelijk aanwezig bij haar slacht.
Lekker eten kan je intens gelukkig maken. Maar hoe belangrijk is voedsel voor ons brein? En wat kunnen we doen met onze voeding om dat brein en ons lichaam zo gezond mogelijk te houden? Samen met toponderzoekers test Janny hun inzichten in de praktijk.
Op de middelbare school verspreidt een klasgenoot naaktfoto's van de toen vijftienjarige Vonneke (25). Uit radeloosheid pakte Vonneke een schaar en stak de verspreider in zijn arm. Ze belandt in de gevangenis, moet van school af, verliest vriendschappen en krijgt maandenlang huisarrest. Nu Vonneke zelf een kind krijgt, blikt ze terug en wil ze een rolmodel zijn.
Geanimeerde short film waarin voorgeschiedenis, context en nieuwe inzichten worden gedeeld rondom de vliegramp in de Bijlmer. Een epiloog op de documentaire Een gat in mijn hart, die vertelt over deze gebeurtenis.
Activisten zien we vaak alleen in het nieuws; als ze ergens vast zitten, schreeuwend met zelfgemaakte spandoeken of als de ME ze wegsleept. Maar wie zijn deze activisten, rebellen en onruststokers?! Jurre Geluk volgt jonge actievoerders in hun strijd tegen klimaatverandering.
Inlichtingendiensten waarschuwen voor kennisspionage op universiteiten. Want het is niet de bedoeling dat hoogtechnologische kennis van Nederlandse bodem in verkeerde handen valt. Maar hoe bescherm je kennis op een plek die juist bedoeld is om kennis te delen? En hoe bepaal je wie wel en niet te vertrouwen is? Wetenschapsjournalist Saar Slegers onderzoekt de dilemma’s achter het Nederlandse kennisveiligheidsbeleid.
Kickboksen in de sportschool, na je werk je kinderen ophalen van de opvang, studeren en je stem uitbrengen. Allemaal ogenschijnlijk hele normale dingen in het leven van vrouwen in Nederland. Maar nog niet heel lang geleden werd er een strijd gevoerd om deze 'normale dingen' te mogen doen.
Vrouw op Mars zet deze verworven vrouwenrechten in historisch perspectief. Journaliste en presentatrice Fidan Ekiz bezoekt vrouwen en mannen die betrokken waren bij de strubbelingen, strijdpunten, memorabele en bij tijd en wijle hilarische ontwikkelingen in de vrouwenemancipatie van de twintigste eeuw in Nederland.
12 Kennis & Educatie titels startend met de letter W
Vier bekende Nederlanders strijden tegen elkaar in deze vermakelijke en interessante familiequiz over de natuur. Boswachter Tim Hogenbosch vertelt bijzondere weetjes over de dieren en natuur in Nederland.
In de 10-delige podcastserie gaat Petra Possel op bezoek bij boeren en vissers. Samen kijken ze naar dat wat ze produceren, gaan ze het land op, het water op, de stal in. Ze praten over de oogst, de teelt, het land, de familie, de omgeving en natuurlijk actuele kwesties, zoals de boerenopstand, het supermarktprijsbeleid en de stikstofcrisis.
Soms loop je tegen dingen aan die je niet leert op school, maar wél had willen weten. Van keuzes maken, falen en omgaan met kritiek tot grenzen aangeven en alleen zijn. Deze podcast gaat op zoek naar antwoorden op dit soort emotionele of juist praktische levensvragen.
Vierdelige serie over de duistere wereld achter droogte waarin het mondiale watertekort gelinkt wordt aan een plaats delict.
Valerio Zeno onderzoekt iedere keer een scenario waarbij de mensheid tot haar einde kan komen. Is het een nucleaire oorlog, de inslag van een asteroïde, een uitbarsting van een supervulkaan, buitenaards leven, artificial intelligence of doet klimaatverandering ons de das om?
Een historische comedy voor alle leeftijden, waarin de prehistorie centraal staat. Die tijd duurde 2,5 miljoen jaar: vanaf de allereerste mensachtige, langs steentijd, ijstijd, bronstijd en ijzertijd tot de inval van de Romeinen. In Welkom in de prehistorie wordt het samengevat in twee keer 25 minuten.
In gesprek met vijf betrokkenen wordt de betekenis van de Joodse Raad geduid, worden de dilemma's geschetst en de ontwikkeling van de naoorlogse beoordeling van de raad besproken. De documentaire biedt historische achtergronden bij de dramaserie De Joodse Raad.
Wat bepaalt ons gedrag? De jonge psycholoog Pieter Hulst gaat op zoek naar antwoorden. Op basis van zuiver wetenschappelijk onderzoek, maar mét de nodige dosis humor en relativering, ontrafelt hij in elke aflevering een wezenlijke vraag met betrekking tot dat wat iedereen het meeste aan het hart gaat: onszelf.
Twee groepen mensen die in de maatschappij recht tegenover elkaar staan worden onderworpen aan wetenschappelijke, maar vaak ook hilarische experimenten, om meer inzicht te krijgen in hun verschillen.
Sunny Bergman wil weten waarom veel hoogopgeleide witte mensen zich verongelijkt voelen over racisme en witte privileges. Spelen gevoelens van morele en culturele verhevenheid wellicht een rol?
Een panel van drie politieke kenners geeft stemadvies op maat aan zwevende jongeren. Hajar, Nugah en Fien kennen alle partijen en programma’s door en door en zijn tot op de tanden bewapend met stellingen om de kandidaten te helpen het juiste vakje rood te kleuren.
5 Kennis & Educatie titels startend met de letter Z
Zembla duikt in spraakmakende onderwerpen zoals de fast fashion industrie, ouderenzorg en het klimaatprobleem. Op de site van Zembla kun je o.a. artikelen lezen, podcast-afleveringen terugluisteren en je verdiepen in dossiers.
Huiskosmonaut Hens Zimmerman stelt iedere week zijn telescoop af op de sterren en verheldert de ingewikkeldste zaken uit het heelal. En, op de een of andere manier, steekt er bijna altijd een filosofische boodschap de kop op.
In twee minuten levenswijzer: filosoof Stine Jensen serveert dagelijks nieuwe inzichten aan de hand van één quote. Van Erasmus tot Dolly Parton en van Hannah Arendt tot Jochem Myjer.
Vroege Vogels neemt je mee op een tijdreis door de natuur. Wat hoor je als je rondloopt in de ijstijd als er mammoeten en leeuwen rondstruinen? Hoe klinkt een middeleeuws bos waar de laatste elanden en beren hun best doen de mens te overleven die steeds meer ruimte inneemt? Klimaat en landschap veranderen voortduren en dieren komen en gaan. Welke natuurgeluiden zijn de afgelopen 100.000 jaar verdwenen en welke zijn ons land rijker geworden?
Wat moeten we met voetbalgeweld? Hoe koop je een auto? Wat geef je iemand cadeau die je niet kent? Allemaal vragen waarop je vast het antwoord wilt. Maar geen zorgen, in Zo, Opgelost gaan wetenschapsjournalist Anna Gimbrère en comedians Tex de Wit en Stefan Pop de meest complexe onderwerpen te lijf en lossen ze voor je op. En dat gaat gepaard met een hoop lol.