Vrouw met koptelefoon tussen slingers van andere koptelefoons

Dit waren de populairste podcasts van de publieke omroep in 2023

Laat je meevoeren door waargebeurde misdaad, verdiep je in de actualiteit of ga zitten voor een goed interview. Hieronder een Top 5 van podcasts met de meeste luisteraars in zeven verschillende categorieën: true crime (misdaad), dagelijks, journalistiek & achtergrond, interview, documentaire, sport, jeugd en kunst & cultuur. Luisteren doe je gratis met de NPO Luister-app.

15 december

True Crime (misdaad)

1. Daders

In Daders spreekt Cas de Jong met moordenaars, ex-TBS'ers en andere zware criminelen. Hoe kwamen zij tot hun gruwelijke daad? Hebben ze spijt? En waarom moet de maatschappij hen nog een tweede kans geven? (AVROTROS)

2. De Butlermoord

In 1983 werd Dick van Leeuwerden, butler en verzorger van een rijke weduwe in Amsterdam-Zuid, aangehouden voor moord. Maar was het wel moord? (AVROTROS)

3. Brand in het Landhuis

Grootgrondbezitter Ewald Marggraff komt bij een brand in zijn landhuis in Vught om het leven. Na zijn dood is er geen spoor meer te vinden van zijn schilderijen of geld. Waar is het gebleven? (NTR)

4. Penoza op het Platteland

Het platteland in het noorden is misschien niet zo rustig en idyllisch als je denkt. Journalisten Babs Assink en Lammert de Bruin brengen de drugscriminaliteit daar in kaart. (AVROTROS)

5. De Gestolen schilderijen van Jopie Huisman

Voor Huisman was het alsof hij met het verlies van zijn schilderijen drie van zijn kinderen verloor. Lukt het podcastmakers Simon Heijmans en Marion Oskamp de gestolen werken op te sporen? (NTR)

Download NPO Luister

Dagelijks

1. De Dag

Een van de populairste podcasts van de publieke omroep met Elisabeth Steinz en Marco Geijtenbeek, die je elke werkdag meenemen in een verhaal over én achter het nieuws. (NOS)

2. Lang Verhaal Kort

Deze podcast vertelt je in 5 minuten alles over een actueel onderwerp zodat je het nieuws beter begrijpt. (NOS)

3. Alledaagse Vragen

Elke werkdag het antwoord op één alledaagse vraag, unieke nieuwsfeitjes om mee te pronken bij je volgende lunch of borrel. (BNNVARA)

4. Eerst Dit

Dagelijkse Bijbelpodcast voor thuis of onderweg met een Bijbellezing en relevante overdenking. (EO)

5. NOS Met Het Oog op Morgen

Een overzicht van het nieuws, de ochtendkranten en journalistieke interviews met mensen in en achter het nieuws, omlijst door mooie muziek. (NOS)

Lang verhaal kort podcast
Lang verhaal kort podcast

Journalistiek & Achtergrond

1. De Stemming van Vullings en Van Der Wulp

Politiek journalisten Joost Vullings en Xander van der Wulp nemen elke vrijdag de Haagse week door, met scherpe analyses, geruchten en voorspellingen. (AVROTROS/NOS)

2. De Jortcast

Jort Kelder biedt radiotherapie tegen hypes en hysterie, op basis van een gesprek uit de uitzending van dr. Kelder en Co. (AVROTROS)

3. Europa Draait Door

Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit kijken wekelijks naar alles wat Europa teistert, beweegt of beter maakt. (VPRO)

4. De Ongelooflijke podcast

Podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland met verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. (EO)

5. Het Misdaadbureau

Wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in de regio, waarbij de redactie bredere patronen en trends blootlegt. (WNL)

Interview

1. 30 Minuten Rauw

Ruud de Wild stelt 30 minuten lang vlijmscherpe vragen aan een bijzonder persoon. De wekker wordt gezet, er wordt geen vraag geschuwd en het resultaat hoor je ongecensureerd in 30 Minuten Rauw. (POW)

2. Nooit Meer Slapen

In de nacht voer je nu eenmaal de beste gesprekken. Femke van der Laan en Lotje IJzermans ontvangen een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit, die vertelt over werk en leven. (VPRO)

3. Sven op 1

Dagelijks actueel interviewprogramma rond het nieuws van de dag of de week. Bij voorkeur met de hoofdpersoon uit of bij dat nieuws, het liefst zelfs met de verantwoordelijke. (WNL)

4. Kunststof

Dagelijkse talkshow met persoonlijke gesprekken met belangrijke personen uit de kunst, cultuur en media. (NTR)

5. Op z’n Kop!

Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. (POW)

Nooit meer slapen podcast
Nooit meer slapen (VPRO)

Documentaire en verhalen

1. Argos

Ben je op zoek naar mooi verteld, grondig en genuanceerd journalistiek speurwerk? Argos onthult wat de beleidsmakers verborgen willen houden, legt maatschappelijke misstanden bloot en vertelt urgente, spannende verhalen. (HUMAN/VPRO)

2. DOCS

Audiodocumentaires met verdiepende verhalen over actuele onderwerpen en een bijzondere inkijk in onbekende werelden. (NTR/VPRO)

3. TBS

Vijf TBS-klinieken openen hun deuren. Van een van de zwaarst beveiligde tbs-afdelingen in Nederland, tot de langdurige zorg, waar sommige patiënten de rest van hun leven verblijven. (KRO-NCRV)

4. OVT

Verrassende verhalen die historische verdieping en achtergrond bieden bij het nieuws, interviews met auteurs van recent verschenen boeken, verhalende radiodocumentaires en podcasts, recensies en columns. (VPRO)

5. De Zwembadclub

"Nou… en toen kwam de zwembadclub. Dat je in je blootje moest zwemmen. En dat er volwassen mensen zijn die dat op prijs stellen. En dan zat er altijd geld in je jaszak. Vijf gulden of zo." De nieuwe podcast van Annegriet Wietsma, maker van De Deventer Mediazaak. Een zoektocht naar de waarheid van een verborgen verleden. (NTR)

Sport

1. NOS Voetbalpodcast

De NOS-voetbalcommentatoren nemen de week door met aandacht voor de laatste voetbalwedstrijden, het voetbalnieuws en vooruitblikkend naar de komende wedstrijden. Met anekdotes van de voetbalexperts die ter plekke waren en er de hele week bovenop zitten. (NOS)

2. NOS Formule 1-Podcast

Meningen en scherpe analyses, feiten en opvallende verhalen. Met vanzelfsprekend aandacht voor de prestaties van Max Verstappen. (NOS)

3. Bureau Sport Podcast

Frank Evenblij en Erik Dijkstra geven vrijuit en ongezouten hun kijk op het afgelopen sportweekend, en blikken vooruit op de week die komen gaat. (BNNVARA)

4. De Kopgroep wielerpodcast

Dé wielerpodcast waar heden en verleden van het wielrennen samenkomen. Met deskundige analyses van oud-renners en het laatste nieuws uit het peloton. (AVROTROS)

5. DRUK: in het hoofd van kampioenen

Hoe gaan de grootste kampioenen van het Nederlandse sportlandschap om met de mentale druk die hoort bij sport op het allerhoogste niveau? Een heel nieuw licht op hun unieke topprestaties. (BNNVARA)

NOS Voetbalpodcast
NOS Voetbalpodcast

Kunst & Cultuur

1. Spijkers met koppen

Hét satirische actualiteitenprogramma met Dolf Jansen en Willemijn Veenhoven. Spijkers met Koppen live vanuit café The Florin in Utrecht met muziek, cultuur, cabaret en opvallend nieuws. (BNNVARA)

2. Kunststof

Dagelijkse talkshow met persoonlijke gesprekken met belangrijke personen uit de kunst, cultuur en media. (NTR)

3. Poëzie vandaag

Start je dag met een gedicht! Dichter Ellen Deckwitz leest iedere ochtend een Nederlands gedicht aan je voor. Daarbij legt ze uit wat de dichter volgens haar heeft bedoeld en vertelt ze waarom de teksten haar zo raken. (AVROTROS)

4. Kalm met Klassiek

In de drukte en hectiek van het dagelijks leven kan het soms fijn zijn om even stil te staan en tot jezelf te komen. Ab Nieuwdorp kiest iedere werkdag een kalmerend klassiek werk voor je uit, passend bij de week. (AVROTROS)

5. Blauwe M&M’s

Wie is er niet nieuwsgierig naar wat zich achter de schermen afspeelt? De beste en meest juicy backstage-verhalen: rampen in de organisatie, idiote eisen op riders, nukkige en juist heel sympathieke artiesten. (VPRO/3voor12)

Jeugd

1. Het Klokhuis

De kinderpodcast van Het Klokhuis gaat over onmisbare uitvindingen of ontwikkelingen die de wereld veranderd hebben. Of eigenlijk: heel gewone dingen die enorm belangrijk blijken te zijn. (NTR)

2. NOS Jeugdjournaal

Nieuwsgierig en wil je meer weten over wat er in de wereld speelt? Bart Tuinman en Malou van der Starre beantwoorden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp. (NOS)

3. Het Sinterklaasjournaal: de Podcast

Dieuwertje Blok presenteert veertig hoorspelen, korte verhalen voor kinderen, rondom de belevenissen van Sinterklaas tijdens zijn verblijf in Nederland. (NTR)

4. Zin in Zappelin

Verhalenpodcast van Zin in Zappelin. Spannende avonturen voor peuters en kleuters: ideaal voor thuis, onderweg of op vakantie. Acteur Soy Kroon neemt je mee in de wereld van Zappie en zijn vriendjes. (NPO Zappelin)

5. De Boterhamshow Podcast

In de enige poppenpodcast ter wereld ontvangt presentator Opper de Pop interessante gasten, huisdichter Nico de Neushoorn komt langs en natuurlijk is er ook muziek. (NPO Zappelin)

Boterhamshow Podcast
De Boterhamshow podcast

Download NPO Luister