Pesten

Week tegen Pesten

Het nieuwe schooljaar is begonnen. Een goed moment om aandacht te geven aan een gezellige en prettige sfeer in de klas. Hieronder allerlei verhalen van de publieke omroep over pesten.

 • Vonneke met projectie van nieuwskoppen
  Bnnvara
  Documentaire
  45 min

  De impact van gelekte naaktfoto's op het leven van Vonneke Bonneke

  Op de middelbare school verspreidt een klasgenoot naaktfoto's van de toen vijftienjarige Vonneke (25). Uit radeloosheid pakte Vonneke een schaar en stak de verspreider in zijn arm. Ze belandt in de gevangenis, moet van school af, verliest vriendschappen en krijgt maandenlang huisarrest. In verwachting van een baby blikt ze terug in Vonneke exposed en wil ze een rolmodel zijn.

 • Het verhaal van Daan
  Kroncrv
  Documentaire
  55 min

  Eindeloos gepest: Het verhaal van Daan laat gevolgen van pestgedrag zien

  Fysieke pesterijen, uitschelden en buitensluiten: de documentaire Eindeloos gepest: het verhaal van Daan toont op schrijnende wijze wat de gevolgen van dit gedrag kunnen zijn.

  Daan, een vrolijke jongen dol op theater, dieren en het leven, wordt op jonge leeftijd geconfronteerd met buitensluiten en pestgedrag. Deze negatieve ervaringen hebben bijgedragen aan Daan zijn tragische lot. Op zestienjarige leeftijd besluit hij niet meer verder te willen leven.

  Denk je aan zelfmoord? Bel of chat anoniem met 113 zelfmoordpreventie.

 • Lotte en Daan
  Kroncrv
  Artikel

  Lotte verloor haar beste vriend Daan: "Ik had meer voor hem willen opkomen"

  Stel je voor. Je begint met puberen en start op de middelbare school. Je maakt nieuwe vrienden, maar al snel kom je erachter dat je er niet bij hoort. Je wordt buitengesloten. Het overkomt Daan. Hij stapt op zestienjarige leeftijd uit het leven. Oud-klasgenoot Lotte (21) rouwt om hem in Eindeloos gepest: het verhaal van Daan.

 • Pesten 2doc
  Documentaire

  6 indringende pestverhalen

  Op school, op straat of op de werkvloer, pesten gebeurt nog steeds veel te vaak. Wat kunnen de gevolgen zijn van pesten? Hoe ga je ermee om? Of hoe grijp je in als je het bij iemand anders ziet gebeuren? De redactie van 2Doc selecteerde zes documentaires die proberen het wijdverspreide pestprobleem in beeld te brengen.

 • Siemon de Jong als Abel
  Logo vpro
  Aflevering
  25 min

  Tibbe bij Taarten van Abel

  Tibbe (8) moest door de scheiding van zijn ouders naar een nieuwe school. Daar wordt hij helaas gepest. Na de zomer gaan z'n ouders weer dichter bij elkaar wonen en kan hij weer terug naar z'n oude school. Tijd dus voor een taart voor z'n leuke vriendjes van z'n oude school. Die bakt hij in Taarten van Abel.

 • Pesten human
  Human
  Website

  Ontdek het lesmateriaal van HUMAN over pesten

  Op deze onderwijspagina over burgerschap vind je video's en lesmateriaal om het gesprek in de klas te voeren over pesten en vooroordelen. Het lesmateriaal is te gebruiken voor de bovenbouw van het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.

 • Npo kennis pesten
  Collectie

  Wat doet pesten met je?

  Gepest worden kan grote gevolgen hebben voor de rest van iemands leven. Wist je dat buitensluiten zelfs een vergelijkbaar effect op je brein heeft als fysieke pijn? Kom hier meer te weten over de gevolgen van pesten en buitensluiten.

 • Lily bij kapper Marko in de knipstoel
  Logo vpro
  Programma
  15 min

  Bij kapper Marko kunnen kinderen hun hart luchten

  In Hoofdzaken krijgen kinderen een knipbeurt bij kapper Marko, terwijl ze praten over wat er in de wereld leeft en hoe zij daarmee te maken krijgen. Ze vertellen over hun kopzorgen, waaronder helaas vaak over pesten, of waar ze juist heel blij van worden.

 • Nicolaas Veul en Tim den Besten lopen stage op een middelbare school
  Logo vpro
  Programma
  45 min

  Hoe ga je als leraar om met pesten in je klas?

  Hoe is het om leraar te zijn op een middelbare school? En hoe ga je om met social media, pesten en gepest worden? Tim den Besten en Nicolaas Veul gaan in 100 dagen voor de klas aan de slag als buitengewoon stagiair op een middelbare school in Lelystad. Dat resulteert in een programma vol emotionele ups en downs van twee beginnende docenten.

 • Csm Mooiste Meisje Reshma model 6e138c8ad1
  AVROTROS
  Aflevering
  35 min

  Van gepest naar mooiste meisje van de klas

  Mooiste meisje van de klas Reshma werd vroeger vaak gepest. En hoewel het pesten Reshma getekend heeft, weigert ze zichzelf als slachtoffer te zien. In 2001 vertegenwoordigde ze als eerste vrouw met Aziatische roots een Europees land voor de Miss Universe-verkiezing. Uiteindelijk schopt Reshma het tot wethouder Jeugd, Zorg, Welzijn & Volksgezondheid. Vanuit deze functie kan ze buitenstaanders en zwakkeren in de samenleving goed helpen.

 • Pesten 3 FM Special
  Eo
  Artikel

  Een podcast over pesten op de werkvloer

  Pesten zien we vaak als iets kinderlijks, maar volwassenen hebben er ook een handje van. Elkaar buitensluiten, roddelen of vervelende opmerkingen maken, het gebeurt allemaal op de werkvloer. En online werkomgevingen als Teams en Zoom, waar veel bedrijven en scholen mee werken sinds de coronacrisis, zorgen niet voor een afname van het aantal pesterijen. Integendeel, pesters lijken er zelfs gebruik van te maken.

 • De Publieke Tribune Annavan Kooij 4801
  Human
  Podcast
  1 uur

  In gesprek met mensen die in het verleden gepest hebben en gepest werden

  Als je gepest wordt, ben je al gauw geneigd om te denken dat het aan jou ligt. Maar pesten is een terugkerende vorm van agressie die zich in groepsverband voordoet, waarbij de macht ongelijk verdeeld is.

  In De Publieke Tribune praat Coen Verbraak met drie gasten die in het verleden zelf gepest zijn of gepest hebben. Hoe kijken zij terug op die tijd? Hoe heeft het pesten hun verdere levens beïnvloed? En heeft het hen veranderd als persoon?

 • Rita pesten eo
  Eo
  Artikel

  Rita werd gepest op haar werk: "Ik was onnozel, schreeuwde één van hen"

  Rita (59) werkt al vijftien jaar met hart en ziel bij hetzelfde bedrijf als ze in een burn-out terecht komt. Na haar terugkomst blijkt het bedrijf te zijn veranderd. Rita wordt weggepest door haar nieuwe collega die haar volledig buitenspel zet. Er volgt een lange en moeizame weg naar erkenning en hulp. Nu creëert ze meer aandacht voor pesten op het werk én wat je moet doen als het jou overkomt.

 • Eindeloos gepest
  Kroncrv
  Documentaire
  48 min

  Pesten werd ondragelijk voor Maryana

  De documentaire Eindeloos gepest vertelt het verhaal van Maryana, die niet meer verder wilde leven omdat het pestleed voor haar ondragelijk werd. Familie, docenten, vrienden en klasgenoten vertellen over wie Maryana was en wat haar bezighield. Alle nabestaanden hebben dezelfde boodschap: laten we hiervan leren en zorgen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt.

 • Metropolis pesten
  Human
  Aflevering
  15 min

  Is pesten in de rest van de wereld ook een probleem?

  In Japan werd een tv-presentatrice online zo gepest, dat ze stopte met haar tv-werk en non werd. In India staat een gepeste non binaire jongen nu anderen in dezelfde situatie bij. En in Kenia, waar albino's outcasts zijn en worden vermoord, trof Metropolis een albino die het tot fotomodel geschopt heeft.

 • Dit was het nieuws 2022 2 cdn header 1677761308
  AVROTROS
  Video
  12 min

  Daniël Arends: "Ik was een pester"

  Daniël Arends is er niet trots op, maar hij heeft vroeger gepest. Ontvoeringen, mensen buitensluiten... Hij heeft een bijzondere opvatting over pesten. Want, zegt hij in Dit was het Nieuws, het loont ook. Hoe ziet hij dit?

 • Isabel stip it pesten
  Eo
  Artikel

  "Hadden we onze dochter maar eerder van school gehaald"

  Jarenlang kwam het niet in Henriëttes hoofd op dat haar dochter gepest zou worden. Tot ze haar dagboek vond. Na lang aarzelen hakte ze de knoop door: ze haalde Isabel in groep 8 alsnog van school. “’Waarom heb je ons niet verteld dat je het zo moeilijk hebt?’, vroeg ik. ‘Dan word jij verdrietig mam’, zei ze.”

 • True self
  Eo
  Video
  8 min

  Angelina werd gepest vanwege haar huidskleur

  Wanneer Angelina in groep 5 opeens naar een andere basisschool moet, verandert haar leven enorm. Ze ligt niet goed in de groep en wordt vervolgens jarenlang gepest. De meest bizarre opmerkingen krijgt ze naar haar hoofd. Uit zelfbescherming besluit ze zichzelf letterlijk af te sluiten en komt ze niet meer buiten. Ze vertelt haar verhaal in True Self.