Oslo: Het grootste ‘dorp’ van Noorwegen
- Artikel
- 08 jan 2025
- 6 minuten leestijd
De hoofdstad van Noorwegen is in niets te vergelijken met veel andere Europese hoofdsteden. Hier geen massale drukte waaraan je nauwelijks kan ontsnappen, maar natuur en ontspanning binnen handbereik. We nemen je mee naar Oslo: een dorp met bijna één miljoen inwoners.
Oké, dorp is natuurlijk overdreven, want dit is wel degelijk de grootste stad van Noorwegen. Veruit zelfs, aangezien Bergen met een kleine driehonderdduizend inwoners als tweede stad niet eens in de buurt komt van het inwonersaantal van Oslo. Toch is het niet moeilijk te begrijpen waarom mensen deze stad een ‘groot dorp’ noemen. Het centrum is compact en het buitenleven, oftewel friluftsliv, is ook in de grootste stad van het land meer dan voelbaar. We nemen je mee langs plekken binnen én buiten het stadscentrum en laten zien waarom Oslo wel degelijk een stedentrip waard is.
Kunstzinnige broers
Laten we beginnen met wat cultuur. Maar voordat je denkt dat we de musea al induiken: dit is een ander verhaal. We pakken de tram of bus naar Frognerparken, een groen park in het westen van de stad met meer dan tweehonderd sculpturen van de bekende kunstenaar Gustav Vigeland. De werken zijn prachtig, gedetailleerd en gratis te bekijken. Het hoogtepunt? Een monoliet gemaakt van 121 menselijke figuren.
Gustav was overigens niet het enige talent uit de familie. Zijn broertje Emanuel Vigeland bouwde zo’n vier kilometer noordelijker een indrukwekkend museum. Daarin vind je een kamer vol muur- en plafondschilderingen die het leven van conceptie tot dood op indrukwekkende (en erotische) wijze afbeelden. Later besloot Emanuel dat dit museum ook zijn laatste rustplek moest worden. Tegenwoordig is zijn as in een urn boven de ingang te vinden. Je kan deze plek elke zondag tussen 11:30 en 16:00 uur bezoeken. Boek je ticket online voor ongeveer tien euro, want je bent niet de enige die deze bijzondere schilderingen wil zien.
Kom (niet) van dat dak af
Het operahuis, gelegen tussen het centraal station en het water van de Oslofjord, is een prachtig staaltje architectuur. De hypermoderne, glazen buitenkant en de houten binnenkant zorgen voor een mooi contrast tussen oud en nieuw en zijn zeker een kijkje waard. Toch is dat niet de reden dat we ‘m benoemen. Dat is namelijk het dak van dit gebouw. Architect Tarald Lundevall ontwierp het operahuis zo dat iedere bezoeker zomaar het dak op kan lopen. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de stad en het water. Zowel op als in het gebouw toegang gratis. Loop dus zeker even naar binnen voor een warme kop koffie als de wind op het dak je niet in de koude kleren is gaan zitten.
Nog niet genoeg cultuur gesnoven? Bezoek het Nationaal Museum voor de grootste collectie Noorse kunstwerken, waaronder het wereldberoemde, schreeuwende portret van Edvard Munch. Stop bij het Munch Museum als je nog veel meer over deze befaamde kunstenaar wil weten, verken het Fram Museum als je alles wil weten over de eeuwenoude expedities naar de Noordpool of bezoek het Vikingskipshuset als je de overblijfselen van échte Vikingschepen met eigen ogen wil bewonderen.
Uitzichten en oude straten
We verplaatsen onze blik weer naar buiten en laten de imposante gebouwen en musea even achter ons. Maar eerst pakken we de metro naar station Vettakollen, gelegen in het noorden van de stad. Vanuit daar start een hike met prachtige uitzichten over Oslo. Verdwalen zal je hier niet: de route is goed gemarkeerd en je zal niet de enige zijn die de hike maakt. De standaard route duurt iets meer dan een uur, maar hou er rekening mee dat er in de winter sneeuw of ijs op het pad kan liggen.
Blijf je liever wat meer in de stad? Op zo’n twintig minuten lopen van het centraal station vind je Damstredet en Telthusbakken. Dit zijn twee traditionele straten met kleurrijke, houten huizen uit de negentiende eeuw. De huizen zijn bewoond, maar een wandeling tussen deze knusse gebouwen zal je ogen absoluut de kost geven. Tip: loop naar het hoogste punt van Telthusbakken en breng een bezoek aan de Gamle Aker Kirke. Dit is een kerk uit de twaalfde eeuw en daarmee het oudste gebouw van Oslo. De kerk ligt aan een oude begraafplaats waar veel beroemde Noren liggen, waaronder kunstenaar Edvard Munch.
De hotdog: typisch Noorwegen?
Honger gekregen van al dat wandelen? Tijd om die maag te vullen. En hoewel je bij Noorwegen niet direct aan een hotdog zal denken, zijn die van Syverkiosken van het niveau ‘die moet je geproefd hebben’. Je vindt de kraam op zo’n tien minuten lopen ten noorden van Telthusbakken: nog maar een paar stappen te gaan dus.
Met de koude en schone wateren van Noorwegen zal het je niet verrassen dat de Noren excelleren in visgerechten. Met name Lutefisk, gedroogd en gebakken kabeljauw, is een populair Noors gerecht, maar ook voor verse zalm of haring ben je in Oslo met een knorrende maag op de juiste plek.
Schuiven door de sneeuw
Kerst mag dan wel voorbij zijn; de winter is dat allerminst. Tijd om dat te omarmen dus. En hoe doe je dat nou beter dan op een sleebaan? Toegegeven: deze twee kilometer lange sneeuwroute ligt niet bepaald in het stadscentrum, maar dat mag de pret niet drukken. Vanaf het centraal station reis je in zo’n 45 minuten naar Frognerseteren metrostation, gelegen aan het einde van lijn 1. Loop de heuvel af totdat je bij een parkeerplaats komt. Daar vind je enkele plekken waar je sleeën kan huren voor zo’n tien tot vijftien euro per dag.
In totaal raas je in zo’n tien minuten naar beneden. Maar huur de slee wel wat langer, want na één keer schuiven heb je er waarschijnlijk nog geen genoeg van. Onderaan de baan vind je Midtstuen station, vanwaar een metro je opnieuw naar de top van de baan kan brengen.
Een warm (of ijskoud) einde van je trip
Als er één land is dat sauna’s ademt, dan is het natuurlijk Finland. Maar dat wil niet zeggen dat de saunacultuur niet naar Noorwegen is overgewaaid. En hoe kan je dat nou beter ervaren dan in een drijvende sauna, dobberend op het ijskoude water van de Oslofjord? Zweet als een otter in temperaturen van ruim tachtig graden in de sauna en spring vervolgens in het verfrissende water. We garanderen dat je als een herboren mens terug naar Nederland gaat.
Het Noorse buitenleven omarmen? Met deze tips weet jij precies hoe dat moet.