Giel van Doorn

Over deze maker

Via een stage kwam ik in 2021 terecht bij 3 op Reis. Ondertussen kan ik hier als online redacteur al een paar jaar mijn eindeloze nieuwsgierigheid en interesse in de wereld kwijt. Ik heb een enorme passie voor verhalen vertellen en kan me uren verliezen in een wereldkaart.

Van deze maker

Vignetten en benzineprijzen: dit moet je weten voor je roadtrip door Europa

De zomer staat weer voor de deur en dat betekent dat veel Nederlanders eropuit gaan met de auto. Maar hoe zit het ook alweer met milieuzones? En waar moet je tol betalen? We zetten de belangrijkste weetjes per vakantieland voor je op een rij.

300 wilde apen heersen over Gibraltar, maar waar komen ze eigenlijk vandaan?

Gibraltar: een héél klein lapje Brits territorium dat vastzit aan Spanje. Een strategisch gebied, pal tegenover Marokko. Een plek van handel, toerisme én apen. Ja, dit is de enige Europese plek met wilde apen. En die kwamen er niet zomaar.

Moeten we ons jaarlijks voorbereiden op overstromingen en bosbranden?

Extreme hitte, bosbranden en overstromingen. De zomer van 2023 was er een voor in de boeken, in de negatiefste zin van het woord. En ook dit jaar volgen hitterecords elkaar op. Moeten we ons jaarlijks voorbereiden op een rampzomer in Europa?

Dubai bouwde 260 eilanden voor de allerrijksten, maar 20 jaar later liggen ze er verloren bij

Stel je voor: 260 hypermoderne eilanden die samen de aarde weerspiegelen. De Wereldeilanden voor de kust van Dubai hadden precies dat moeten worden, maar twintig jaar na de bouw zijn ze niet meer dan een treurig hoopje zand.

Waarom het maken van deze foto voorlopig verleden tijd is

Het is de perfecte plek voor een foto van Mount Fuji: een kleine, moderne supermarkt met daarachter dé berg van Japan. Maar het maken van foto’s is hier voorlopig verleden tijd. Waarom neemt Japan dit soort maatregelen? En vanaf waar kan je de vulkaan nog wel bewonderen?

Reizen door veelzijdig Baskenland? Deze plekken mag je niet overslaan

Een fenomenale keuken, een eigen sport en taal en een ongelofelijk divers landschap: Baskenland is een reisbestemming zoals geen ander. Maar waar moet je beginnen? En wat mag je niet overslaan? We nemen je mee naar de leukste plekken in Baskenland, oftewel: 'Euskal Herria'.

Italiaanse supervulkaan Campi Flegrei borrelt. Wat staat Napels te wachten?

De Italiaanse supervulkaan Campi Flegrei wordt steeds onrustiger. Dat bleek op 20 mei wel weer, toen het gebied werd getroffen door de zwaarste aardbeving in veertig jaar. Wat staat Napels te wachten? En waarom staat deze allesverwoestende vulkaan in de schaduw van de Vesuvius?

Middeleeuws Manhattan: het Italiaanse Bologna stond ooit vol stenen wolkenkrabbers

Bologna staat bekend om geweldige pasta, eeuwenoude gebouwen en natuurlijk de twee karakteriserende torens. Maar wist je dat deze Italiaanse stad ooit veel meer torens rijk was? We nemen je mee naar de middeleeuwen, toen Bologna de allure van hedendaags Manhattan had.

Het nu ijskoude Antarctica was ooit een diepgroen regenwoud

Reusachtige ijsformaties, temperaturen om je tenen bij af te vriezen en ongekende vlaktes vol pinguïns. Antarctica is ’s werelds meest ongetemde continent. Toch ontdekten onderzoekers dat dat ooit heel anders was. We nemen je mee naar het Antarctica van 90 miljoen jaar geleden.

Overtoun Bridge: de meest bevreesde brug in de hondenwereld

Bovennatuurlijke verschijnselen zijn niet nieuw in Schotland. Aan bijna elk kasteel of landhuis kleeft wel een spookachtige mythe. Maar een vervloekte brug, hoe zit dat dan? Tientallen honden kwamen al om het leven door een mysterieuze sprong van de ‘Dog Suicide Bridge’.

In het bijna verlaten Doel leven bewoners tussen kernreactors en havenpoorten

Wonen tussen een wereldhaven en kernreactors. Het klinkt voor velen niet als de gedroomde leefomgeving, maar toch weigerden de inwoners van het Belgische Doel hun geliefde woonplaats achter te laten. Dit is het verhaal van een gemeenschap die zestig jaar vocht voor haar bestaan.

Esther over haar vrijwilligerswerk op Madagaskar: “Dit dorp was echt het einde van de wereld”

Al op zeventienjarige leeftijd stapte wereldverbeteraar Esther in het vliegtuig voor vrijwilligerswerk in Ghana. Na vele vrijwilligersreizen belandde ze in 2024 op Madagaskar, waar ze een compleet geïsoleerd dorp aan de kust bezocht: “Echt magisch dat zoiets nog bestaat.”

Waarom zijn eilandburen Haïti en de Dominicaanse Republiek zo verschillend?

Het is een verbazingwekkend verschijnsel: Haïti en de Dominicaanse Republiek delen een eiland, maar zijn compleet verschillend. Waar de Dominicaanse Republiek een toeristisch paradijs lijkt, is Haïti een land van armoede en corruptie. De oorzaak hiervan? Die gaat eeuwen terug.

Seneca Village: het vergeten dorp ‘onder’ Central Park

Central Park: misschien wel het meest iconische stadspark op aarde. Een plek om de hectiek van Manhattan even in te ruilen voor bomen, beekjes en fietspaden. Maar achter deze groene oase gaat een verloren dorp schuil. Dit is het verhaal van Seneca Village.

Wat gebeurde er na de oorlog met Oppenheimers geheime stad Los Alamos?

Of je de film nou hebt gezien of niet: het afgelopen jaar kon je niet om Oppenheimer heen. Maar wat gebeurde er eigenlijk met de stad die hij liet bouwen voor het geheime Manhattan Project? We nemen je mee naar Los Alamos.

De mythe die geen mythe bleek: het verhaal van de verdwenen Hondurese junglesteden

Wat hebben een witte stad, een ‘aapgod’ en de Hondurese jungle met elkaar te maken? Ze zijn allemaal onderdeel van een eeuwenoude legende. Eentje die onderzoekers na vijfhonderd jaar eindelijk ontrafeld lijken te hebben.

Deze extravagante Saudische trein moet de Oriënt-Express van het Midden-Oosten worden

Slapen in een luxe suite, terwijl je door de eindeloze woestijn raast: Saudi-Arabië lanceert opnieuw een project om reizigers naar het land te trekken. Met de ‘Dream of the Desert’ wil het door olie rijk geworden land zich op de kaart zetten als duurzame reisbestemming.

Iquitos: de grootste onbereikbare stad ter wereld

Een warme wind door je haren en een luid gebrom in je oren. Onder je het bruine water van de Amazone en voor je een dicht regenwoud. Zo kan je reis er zomaar uit zien als je het Peruaanse Iquitos bezoekt. De stad, groter dan Utrecht, is helemaal afgesloten van de buitenwereld.

Bijna 400 doden in 13 jaar: waarom steeds meer plekken selfies verbieden

“If you don’t share it, it didn’t happen”: het lijkt de houding van veel avonturiers. Met steeds vaker een fatale afloop. Sterker nog, er sterven jaarlijks meer mensen als gevolg van een ‘gevaarlijke selfie’ dan door haaienaanvallen. En vooral op reis gaat het vaak mis.

Deze Europese steden zijn het leukst in de winter

Nu de feestdagen achter de rug zijn, kijken we alweer vooruit naar de lente. Toch duurt de winter nog een dikke twee maanden. We helpen je daarom graag de donkere dagen door: deze vijf Europese steden zijn gemaakt voor een winterse stedentrip.

Eva (24) leefde wekenlang met apen in de Gambiaanse wildernis: “Ik werd echt onderdeel van de familie”

“Later ga ik apen redden”: Eva droomde er als kind al van. Toch had ze niet verwacht dat deze droom zomaar werkelijkheid zou worden. Als vet nurse in Gambia helpt ze alles wat leeft. Niet gek dus dat haar bijzonderste verhaal zich tussen de apen afspeelt.

Deze kleurrijke Poolse stad was ooit het middelpunt van duistere naziplannen

Diep in Oost-Polen vind je het prachtige Zamosc. Een kleurrijke renaissancestad vol eeuwenoude gebouwen. Maar hoe vredig het hier ook oogt: ooit was deze plek het middelpunt van lugubere naziplannen. Dit is het verhaal van hoe Zamosc bijna Himmlerstadt heette.

Dit Italiaanse dorp creëerde noodgedwongen een eigen zon

Van november tot februari in het donker leven, daarbij denken velen aan bijvoorbeeld Lapland of Siberië. Toch zijn er ook andere plekken waar mensen maanden in het duister tasten, zoals in het Italiaanse Viganella. Tot de burgemeester hier een briljante oplossing voor bedacht.

Oradour: het Franse dorp waar de tijd sinds 1944 stilstaat

Tot juni 1944 ontkwam Oradour redelijk aan het geweld van de Tweede Wereldoorlog. Maar dat veranderde in één klap. Op een zonnige zaterdag werd het dorp op gruwelijke wijze uitgemoord. En vandaag de dag loop je nog precies door de straten zoals nazi’s ze die dag achterlieten.

Afgelegen grot in Honduras is bedekt met kristallen schedels

Grotten: ze blijven tot de verbeelding spreken. Toch is dit stelsel, gelegen in de Olancho-vallei van Honduras, er niet zomaar een. Diep onder de grond vind je hier een grafkamer bezaaid met ontelbare lichtgevende skeletten. Dit is het verhaal van de Cave of the Glowing Skulls.

Deze Japanse weg snijdt dwars door een sneeuwdek van 20 meter dik

Bijna lijkt het alsof moeder natuur met een getalenteerde beeldhouwer heeft samengewerkt. Twee maanden per jaar verandert deze kronkelende weg in misschien wel de bijzonderste route op aarde. Welkom in de Japanse sneeuwcorridor.

De spectaculaire nationale parken van Servië

Wie aan Servië denkt, ziet waarschijnlijk het levendige centrum van Belgrado voor zich. De meeste reizigers slaan de rest van Servië over. Onterecht, want het land is prachtig en bestaat uit talloze nationale parken vol diepe kloven, watervallen en dichte bossen.

’s Werelds mooiste metrostations vind je in… Oezbekistan?!

Snel van A naar B in een wereldstad? Dan neem je de metro. Toch ben je meestal weer blij als je boven de grond bent en de hete en drukke stations achter je hebt gelaten. Hoe anders is dat in Tasjkent, waar elke halte je overvalt met pracht en praal.

Citytrip in de sneeuw? Deze 5 Europese steden garanderen winterpret

Wham! op je radio, afgezaagde kerstfilms op je favoriete streamingdienst, lichtjes en héél veel sneeuw. Het is weer bijna december. Toch beleven we de feestdagen in Nederland vaker in de regen. Droom je van een witte kerst? Deze Europese steden bieden meer sneeuwkans.

Voor een tientje naar Parijs: welke spotgoedkope treinreizen kan je nog meer verwachten?

Waarschijnlijk heb je er al iets van gehoord: vanaf 2024 trein je voor een tientje al naar de Franse en Duitse hoofdstad. Maar dat is niet alles, want er liggen nog veel meer plannen klaar de komende jaren. Gaan we langzaam afscheid nemen van de korte afstandsvlucht?

Winterfanaten opgelet: deze 7 Europese kerstmarkten moet je gezien hebben

De één kan niet wachten, de ander probeert het zo lang mogelijk te vermijden. Wie van de twee je ook bent: het kerstfeest klopt op de deur. En dat betekent verlichte stadscentra, Mariah Carey door je speakers en natuurlijk oergezellige kerstmarkten.

Waarom La Rochelle je volgende stedentrip-bestemming moet zijn

Op zoek naar een niet voor de hand liggende stedentrip in Frankrijk? Sla Parijs en Lyon over en kies eens voor deze ondergewaardeerde stad aan de westkust. La Rochelle garandeert geschiedenis, cultuur, natuur én heerlijk eten.

In dit dorp wonen bijna alle 220 inwoners in één gebouw

Een klein dorp, afgesloten van de buitenwereld. Slechts één tunnel verbindt Whittier met de rest van Alaska. En toch is dit niet de plek waar je files tegenkomt. Die drukte vormt zich vooral in de lift van de Begich Towers, waar nagenoeg het hele dorp onder één dak woont.

Herre en Jesper kanoën naar Parijs: “De reddingsbrigade bellen? Daar is ons ego veel te groot voor”

Ooit een dagje met een kano op het water geploeterd? Dan weet je ongetwijfeld hoe zwaar dat is. Toch weerhield het Herre en Jesper niet van een ambitieus kano-avontuur. Zonder enige ervaring of voorbereiding proberen ze Parijs over het water te bereiken.

Bezoek de verlaten Eastern State Penitentiary: de gevangenis die het bajesleven voorgoed veranderde

Eeuwenlang waren gevangenissen een plek om weg te rotten. Had je iets strafbaars gedaan? Dan werd je in het beste geval in een overbevolkt pand gepropt. Maar dat veranderde met de bouw van Eastern State Penitentiary: ineens kreeg iedere gedetineerde een eigen cel mét verwarming.

Een toekomst zonder wintersport? “Het Zwarte Woud en de Vogezen zijn de volgende”

Bijna één miljoen Nederlanders vertrekken jaarlijks naar een wintersportgebied. Even die regenachtige winter inruilen voor een week vol sneeuw. Verjongende berglucht, glijden over witte pistes en de dag afsluiten in één van de vele après-ski bars. Maar voor hoe lang nog?

Wedstrijd combineren met je citytrip? Deze 5 Europese steden ademen voetbal

De spanning van de wandeling naar het stadion, dat eerste biertje op de tribune en dat hele korte moment van stilte voordat het allesbeslissende doelpunt valt. Iedere voetbalfan kan dit gevoel beamen. Wil je dat in het buitenland beleven? Deze steden ademen voetbal.

Dagenlang in het duister: tijdens een dark retreat zie je geen hand voor ogen

Reizen: velen doen het voor nieuwe ervaringen. Even die zintuigen prikkelen. Maar niet iedereen. Sommige mensen komen pas echt tot rust in het donker. Een dark retreat is dan de perfecte oplossing. Spendeer dagen in het pikkedonker. Totale stilte, totale duisternis.

7 Europese bestemmingen die nog mooier zijn in de herfst

Of we het nou willen of niet: de zomer is toch echt voorbij. Gelukkig is Europa zo mooi, dat ook de herfst hier volop tot z’n recht komt. Dus laat die weerstand los en omarm de pracht en praal die dit seizoen ons biedt: deze zeven plekken zijn het allermooist in de herfst.

Skip je herfstdip: zo woon en werk je een maand gratis op Sardinië

Wie goed naar buiten kijkt, heeft het de afgelopen weken al gezien: langzaam maar zeker krijgen de groene bladeren aan de bomen weer een geeloranje tint. De tijd van regen en wind staat weer voor de deur. Kan je daar als zomermens niet mee leven? Dan is dit misschien je uitweg…

Dieprood Natronmeer verandert dode dieren in mummies

Veertig graden en de brandende zon in je nek. En dan zie je het in de verte: eindelijk een plas water. Maar hoe dichterbij je komt, hoe gekker dit meer eruitziet. Felrood water met daarin duizenden flamingo’s. Je verlangt naar een verfrissende duik, maar of dat nou zo slim is…

Surfen op Hawaiiaanse golven? Het kan in… Denemarken

Kolkende golven bedwingen op Hawaii: elke surffanaat droomt ervan. Toch kom je hier niet zomaar. Met lange vluchten en veel geld moet je er een spaarrekening voor over hebben. Het alternatief? Denemarken. Cold Hawaii heeft volgens sommigen zelfs de beste golven ter wereld.

De vervallen Sovjetarena midden in het Bulgaarse Balkangebergte

Een ufo op een hoge bergtop: dat is hoe het Buzludzha-monument eruitziet. Wat ooit hét pronkstuk van de communistische Bulgaarse regering was, is nu niets meer dan een vervallen arena. Maar wat speelde zich af tussen deze muren? En kan je de plek bezoeken?

Appartement huren in New York? Binnenkort is het voor reizigers verleden tijd

Even een weekje New York beleven vanuit een privé-appartement? Vanaf volgende week is het vrijwel onmogelijk. Wie de stad vanaf 5 september wil bezoeken, zal een hotel moeten boeken of het appartement moeten delen met de eigenaar.

Spanje: Europa’s toekomstige woestijn?

Los zand, een brandende zon en geen sprietje groen in de verte. Je denkt dat dit over de Sahara gaat? Klopt, maar dit zou in de toekomst ook zomaar een omschrijving van het Spaanse landschap kunnen zijn. Milieuorganisaties luiden de noodklok om dit doemscenario te voorkomen.

Wandelen in de bergen? Zo ga je voorbereid op pad

Het is prachtig, uitdagend en helaas ook levensgevaarlijk. Al meer dan tien Nederlanders overleden dit jaar tijdens bergbeklimmingen of -wandelingen. Waar moet je op letten als je zo’n gebied in trekt? En hoe beperk je de risico’s? We zetten de belangrijkste tips op een rij.

Beelitz-Heilstätten: van vredige herstelkliniek tot militair nazi-ziekenhuis

Het had alles in zich om een succes te worden: Beelitz-Heilstätten werd gebouwd om tuberculosepatiënten in alle rust en vrede te laten herstellen. Maar het nu vervallen complex wachtte een ander lot.

Deze treinreis brengt je langs 4 iconische steden aan de Amerikaanse East Coast

Toeren door de USA? Dan denk je waarschijnlijk aan een roadtrip. Niet gek natuurlijk, maar wist je dat bepaalde gebieden zich verrassend goed lenen voor een treintrip? De oostkust is daar een perfect voorbeeld van. En goed nieuws: de iconische steden vliegen je hier om de oren.

Centralia: de spookstad die al zestig jaar brandt

Wat doe je als je vuilstortplaats vol is en je van je afval af wilt? Juist, dan steek je het gewoon in de fik. Tenminste, dat dacht het bestuur van Centralia in 1962. Wat ze niet wisten is dat het een mijnbrand zou veroorzaken die vandaag nog altijd als een lopend vuurtje gaat.

Wonderschoon, vooruitstrevend én veilig: de Pakistaanse Hunzavallei

Besneeuwde bergtoppen, groene valleien vol fruitbomen en onwerkelijke blauwe meren. Deze beschrijving doet je waarschijnlijk denken aan de Rocky Mountains of de Alpen. Maar het past ook perfect bij de Hunzavallei in Pakistan, die niet voor niets ‘Heaven on Earth’ wordt genoemd.

El Niño is terug en voorspelt een wereldwijd rampjaar

Overstromingen in droge gebieden, extreme droogte op tropische plekken en verwoestende bosbranden. Meteologen weten het zeker: El Niño komt dit jaar terug. Maar wat is dit eigenlijk voor weerfenomeen? En wat betekent het voor ons?

North Yungas Road: de weg die honderden doden per jaar opeiste

Een weg zo gevaarlijk dat er ooit honderden mensen per jaar stierven. Afgronden van duizend meter, mist, watervallen en afbrokkelende rotsen: deze route jaagde bestuurders letterlijk de afgrond in. En anno 2023 is ‘ie nog altijd in gebruik.

Emmers water en kopstoten: de eeuwige strijd tussen twee Gentse snoepverkopers

Concurrentie: het is de realiteit van elke ondernemer. Maar zelden was de strijd zo hevig als die tussen Carl en Sonny. We introduceren de ‘Slag om de Neuzen’. De strijd op de Groentenmarkt die de gemoederen in Gent jaren bezighield.

Nevada wordt geteisterd door miljoenen kannibalistische mormoonkrekels

Het is de grootste nachtmerrie van iedereen met een hekel aan insecten: wakker worden tussen duizenden beestjes. Maar voor de inwoners van Nevada is het werkelijkheid. Hier ziet het donker van de mormoonkrekels. Van wegen en tuinen tot muren en voordeuren: alles zit onder.

In Marais Poitevin vaar je in een gondel tussen dichte bossen en wilde dieren

Een doolhof van kanalen, omringd door vogels, vissen en andere wilde diersoorten. Deze Franse streek wordt het groene Venetië genoemd, maar is in alles anders dan zijn Italiaanse voorloper.

Achter het jarenlange geweld in Sudan schuilt een land vol schoonheid en historie

Burgeroorlogen, staatsgrepen en hongersnood: al decennia is het onrustig in Sudan. Wie aan dit land denkt, denkt waarschijnlijk —terecht— aan de vreselijke leefomstandigheden. Maar wat je misschien niet weet, is dat achter deze ellende een land vol historische schatten schuilt.

Slab City: de wetteloze woestijnstad van Amerika

Denk je aan een wetteloze woestijnstad, dan denk je waarschijnlijk aan een klassieke westernfilm. En ondanks dat de saloons ontbreken, heeft Slab City wel degelijk wat weg van het wilde westen. In deze afgelegen stad vol bizarre kunst leven mensen zonder belasting of bemoeienis.

Reisinspiratie nodig? Aanschouw het surrealistische Hjelle

Denk je aan Noorwegen? Dan denk je waarschijnlijk aan prachtige fjorden, imposante gletsjers en groene bergen met witte toppen. Wil je dat allemaal in één oogopslag zien? Makkie! Dan is Hjelle je droombestemming.

De Maashorst: Nederlands toekomstige oergebied

Denk je aan een oerwoud, dan zal Europa niet snel in je op komen. Sterker nog: er bestaat nog maar één echt oerbos op ons continent, op de grens van Polen en Wit-Rusland. Hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Welkom in de Maashorst, Nederlands toekomstige wildernis.

Deze scholen in Japan zweren trouw aan Noord-Korea

Immense standbeelden, pleinen vol militairen die nauwkeurig in de pas lopen en kinderen die hun leider toezingen. Noord-Korea spreekt tot de verbeelding, misschien wel omdat we er zo weinig over weten. Maar wist je dat deze praktijken ook buiten Noord-Korea plaatsvinden?

Vier keer drukker dan Manhattan: welkom op het dichtstbevolkte eiland ter wereld

Cocktails nippen op een hagelwit strand en daarna het helderblauwe water induiken. De Caraïbische Zee heeft de status van een paradijs. Veel eilanden spelen hierop in met luxe resorts. Maar er zijn uitzonderingen, zoals Santa Cruz del Islote. Daar is die luxe ver te zoeken.

Kokende Peruaanse rivier doodt alles wat erin valt

Lang leek het een legende. Het Peruaanse verhaal over een kokende rivier, diep verscholen in het regenwoud. Tot 2011, toen een geofysicus daadwerkelijk op zoek ging en erop stuitte: een stromende begraafplaats voor iedereen die een verkeerde stap zet.

Het mysterie van de Peruaanse Nazcalijnen

Vlieg je over het droge zuidwesten van Peru? Dan kan je zomaar uitzicht hebben op de meest bijzondere kunstwerken ter wereld. Tussen de steden Nazca en Palpa vind je eeuwenoude tekeningen van dieren, planten en andere figuren: sommigen bijna zo groot als de Eiffeltoren.

18 jaar? Dan kan je je nu inschrijven voor een zomer gratis treinen door Europa

Ben je achttien jaar en heb je je zomerplannen nog niet klaarliggen? Dan hebben we hopelijk goed nieuws. Sinds woensdag 15 maart maak je kans op een gratis treinpas die je door heel Europa brengt. Want aan de Italiaanse Amalfikust is vertraging toch nét wat minder frustrerend.

Hoe een zoektocht naar hout eindigde in de ontdekking van de grootste grot op aarde

Het bezoeken van een grot gaat vaak gepaard met kruipen en je hoofd te stoten. Vaak, maar niet altijd. Want in het Vietnamese Hang Son Doong krijg je geen claustrofobie. Hier zijn ingangen zo groot dat je er een volledige wolkenkrabber in kwijt kan.

Het New York van de oudheid is nu slechts een verwaarloosde ruïne

Of je het nou las in een boek, zag op TV of hoorde in een nummer: Babylon komt je vast niet onbekend voor. Maar wat was dit eigenlijk voor stad? En hoe kon deze ooit zo belangrijke plek veranderen in een vervallen ruïne?

Het geïsoleerde Mount Roraima is een tijdmachine naar de prehistorie

Een paradijselijk eiland op het droge: dat is wellicht de beste omschrijving van Mount Roraima. Al sinds de prehistorie is deze berg geïsoleerd van de rest van de aarde. En dat heeft zijn sporen achtergelaten.

Poppeneiland: de nachtmerrie van iedereen met kinderspeelgoed in huis

Een plek met honderden poppen die je op zijn allerminst niet in je slaapkamer zou willen hebben. Al sinds de jaren vijftig word je op Isla de las Muñecas op elke hoek aangestaard door lugubere zielloze wezens. De reden hiervan? Die is nog akeliger dan de plek zelf.

Eeuwenoud mysterie van verdwenen amazonestad lijkt eindelijk ontrafeld

Eeuwenlang zochten kolonisten en onderzoekers naar megasteden, die volgens geruchten diep in de Amazone verstopt waren. Een onmogelijke opdracht volgens wetenschappers, die het bestaan van zulke steden onmogelijk achtten. Tot nu.

Deze Nepalese imkers wagen jaarlijks hun leven voor hallucinatie-honing

Weinig banen in de wereld zijn zo extreem als die van de Nepalese honey hunters. Elk jaar wagen ze hun leven voor mad honey: honing waarvan je gaat hallucineren. Maar hoe kan dat eigenlijk? En hoe ziet zo’n levensgevaarlijke honingjacht eruit?

Poveglia: het eiland van honderdduizend doden

Er zijn van die plekken op de planeet die zo duister zijn dat je bijna niet gelooft dat het toeval is. Poveglia is een van die plekken. Op het minuscule eiland voor de kust van Venetië lieten meer dan honderdduizend mensen het leven. Dit is wat er gebeurde.

Hasankeyf: van toeristische trekpleister naar verdronken stad

Een nachtmerrie. Heel anders kan je niet omschrijven wat inwoners van Hasankeyf overkwam. Door de bouw van een dam verloren ze hun woning en de plek waar hun families al generaties woonden. Maar ook archeologen kunnen wel huilen: deze Turkse stad was van enorme culturele waarde.

Kowloon Walled City: de volgepropte stad zonder wetten

Duizenden mensen opgepropt in een wijk. Geen wetten, geen zonlicht en straten gerund door criminelen. Het klinkt als een akelige film, maar in Kowloon Walled City in Hongkong was het werkelijkheid. Bijna dertig jaar geleden werd de stad gesloopt, maar de herinneringen blijven.

Popcorn en machinegeweren: de bizarre grens tussen aartsrivalen Pakistan en India

Ooit één natie, nu lijnrecht tegenover elkaar. Al ruim 75 jaar zijn India en Pakistan aartsvijanden. En bijna nergens zie je dat beter dan aan de Wagah-grens, waar dagelijks een ultranationalistische parade plaatsvindt. Mét publiek. En popcorn.

De ruigste treinrit ter wereld brengt je dwars door de Sahara

Gewikkeld in een warme slaapzak, met een sjaal om je gezicht en een skibril voor je ogen: alleen zo weersta je de populairste treinrit van Mauritanië. Met gevaar voor eigen leven reizen elke dag tientallen mensen op een goederentrein dwars door de Sahara.

Honderden mensen stierven rondom het kleine Roopkundmeer

Bergmeren: vaak zijn ze helderblauw en omringd door prachtige kliffen. Zo ook Roopkund in India. Toch is dit meer allesbehalve doorsnee. Honderden mensen bliezen hier hun laatste adem uit. Waarom? Ook wetenschappers staan voor een enorm raadsel.

Voilà: de originele locaties achter het derde seizoen van Emily in Paris

Of je nou fan van de serie bent of niet: bijna iedereen wordt verliefd op Parijs tijdens het kijken naar Emily in Paris. Maar waar werden deze plekken écht gefilmd? We nemen je mee naar de meest iconische locaties van het derde seizoen.

Spugende cobra’s en spoedoperaties: Jory's bizarre stage in de Thaise jungle

Op negentienjarige leeftijd vertrekt Jory van Thiel (26) naar de Thaise jungle om onderzoek te doen naar koningscobra’s. Vanuit een oude Amerikaanse oefenbasis komt hij in aanraking met dronken mannen met kapmessen, nachtelijke spoedoperaties en spugende cobra’s.

De nachttrein naar Berlijn? Vanaf mei kan het via Amsterdam en Rotterdam

Je betreedt de cabine, sluit je ogen en laat je in het donker meevoeren. Na een heerlijke, maar hobbelende nachtrust doe je je ogen open en zie je een volledig ander landschap. Goed nieuws: vanaf mei 2023 reis je met de nachttrein naar Berlijn.

Biosphere 2: de vergeten ruimtekolonie die de aarde moest vervangen

De aarde nabootsen: het lijkt een behoorlijke opgave. Toch probeerden dappere ingenieurs het zo’n dertig jaar geleden. Met het doel om uiteindelijk een ruimtekolonie te bouwen, lieten acht wetenschappers zich opsluiten in een koepel met daarin een woestijn, regenwoud en savanne.

Amerika slaat miljoenen kilo’s overbodige kaas op in grotten

Een grot gevuld met kaas, kaas en nog meer kaas. Voor sommigen is het een utopie, terwijl anderen bij de gedachte al misselijk worden. Toch is het in de Amerikaanse staat Missouri werkelijkheid. De overheid heeft miljoenen kilo’s kaas over en weet niet wat het er mee aan moet.

Ondergrondse megastad in Turkije werd per ongeluk herontdekt

All-inclusive resorts en Turkije: voor veel mensen zijn de twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een vertekend beeld, want het land bevat zoveel meer dan alleen een mooie kustlijn. Zoals Cappadocië, waar ruige natuur verweven is met een misschien nog wel ruiger verleden.

Hoe een Noors vissersdorp hét centrum van de heksenjacht werd

Wie door het afgelegen Vardø loopt, zal niet geloven dat dit dé ‘heksenhotspot’ van Europa was. Toch vonden hier vierhonderd jaar geleden verschrikkelijke taferelen plaats, die nog altijd in het gezamenlijke geheugen van de bevolking staan gegrift.

De 88-jarige Elsie woont helemaal alleen in een spookdorp

Stel je voor: je geboorteplaats loopt helemaal leeg. Winkels verdwijnen, scholen sluiten en huizen zijn bedekt met klimop. Het overkwam de nu 88-jarige Elsie toen haar man in 2004 overleed. Maar vluchten deed ze niet. Al achttien jaar is ze de enige inwoner van Monowi.

In Hongkong wonen duizenden mensen in een kooi

Het is vies, snikheet en overvol. Het enige dat jou van je buren scheidt, is een metalen raster. Bij deze woorden beeld je je waarschijnlijk een gevangenis in, maar in Hongkong leven nog altijd tienduizenden mensen in een kooi. En daar betalen ze nog geld voor ook.

Stille Oceaan: de plek waar tijdreizen (letterlijk) mogelijk is

Ooit bedachten we dat een universele wereldklok een hoop problemen zou oplossen. En dat deed het. Maar waar het in Nederland allemaal vrij logisch lijkt, is het aan de andere kant van de wereld een ingewikkelde puinhoop. We stellen je voor aan de International Date Line.

Prijziger dan Amsterdam: Bangui is de duurste stad van Afrika

Geweld, armoede en corruptie: je hoeft Bangui maar op te zoeken en je leest erover. De hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek staat niet bepaald bekend om luxe en welvaart. En toch is het leven hier duurder dan in steden als Amsterdam en Parijs. Hoe kan dat?

Smeltende gletsjers onthullen jarenlange mysteries

Geen zon-, zee- en strandliefhebber? Dan is het Europese Alpengebied een prachtig zomeralternatief. Maar waar je normaal tijdens een lange hike de frisse berglucht inademt, kreeg je dit jaar te maken met tropische recordtemperaturen. En dat zorgde voor bizarre ontdekkingen.

The Line: de bizarre toekomstige megastad van Saudi-Arabië

Een hypermoderne megastad van 170 kilometer lang en slechts 200 meter breed. Negen miljoen mensen die wonen tussen wanden van zo’n vijfhonderd meter hoog. Saudi-Arabië heeft wilde plannen. Maar hoe realistisch is dit door de kroonprins aangekondigde plan? En wie bouwt het?

De giftige Roemeense grot vol zeldzame dieren

Wat gebeurt er met een grot die miljoenen jaren van de buitenwereld is afgesloten? De waarheid is anders dan je zou vermoeden. Ondanks het gebrek aan zuurstof en daglicht, vind je in Movile Cave in Roemenië een bloeiend ecosysteem met dieren die je nergens anders tegenkomt.

Dodelijk meer op bodem van de Rode Zee is een begraafplaats voor vissen en garnalen

Een giftig meer op bodem van een zee? Ja, het kan echt. En niet alleen bij SpongeBob. Op een kleine twee kilometer van de Egyptische kust ligt een plas in de zee die zo giftig is dat vissen er massaal sterven. We leggen je uit hoe dit kan.

Suicide Forest: hoe werd een eeuwenoud bos de onheilsplek van Japan?

Een eeuwenoud groen bos vol rotsen en ijsgrotten aan de voet van een imposante vulkaan. Klinkt paradijselijk. Toch werd Aokigahara de rustplaats van duizenden mensen met mentale problemen. Hoe kon deze zee van bomen veranderen in Suicide Forest?

Uit eten in Denemarken? Laat je baby gewoon buiten wachten

Wie in Kopenhagen over straat struint, kan zomaar tegen een verdwaalde kinderwagen aanlopen. En grote kans dat daar nog een baby of peuter in ligt ook. Maar geen zorgen, dit kind is niet vermist. Want tijdens een avond uit in Denemarken, parkeer je je kind gewoon op de stoep.

Lago di Rèsia: hoe een heel dorp onder water verdween

Al eens op vakantie geweest in het noorden van Italië? Grote kans dat je langs het Rèsia-meer bent gereden. Een prachtige plek, maar ook een gekke. Want wat doet die kerktoren daar midden in het water? En wat voor verhaal schuilt erachter?

Onder deze Amerikaanse waterval brandt een eeuwige vlam

Water en vuur. Op het eerste oog niet de beste combinatie. Waar we water in de meeste gevallen juist gebruiken om vuur te blussen, gaat dat in de Verenigde Staten even anders. Welkom bij de Eternal Flame Falls: een waterval met daaronder een oneindige vlam.

Stille natuurramp: wat betekent het smelten van permafrost voor ons?

Klimaatverandering, CO2-uitstoot en smeltende ijskappen: bijna dagelijks worden we ermee geconfronteerd. Wat ook in dat rijtje past? Smeltend permafrost. Misschien heb je er wel eens van gehoord. Waarom is dit zo dramatisch? En wat kunnen we verwachten?

Dit bijna verlaten eiland wordt gedomineerd door honderden katten

Het is een veelvoorkomende vraag om iemand beter te leren kennen: Ben je een honden- of een kattenmens? Val je in die laatste categorie? Dan hebben we goed nieuws: in Japan vind je namelijk een waar katteneiland. Hier krioelt het van de miauwende haarballen.

Mexicaanse Cave of Crystals doodt bezoekers binnen een half uur

Het is pikkedonker, snikheet en het voelt alsof je door een nat washandje ademt. Met je hoofdlamp kijk je om je heen. Het enige dat je ziet is een doolhof vol angstaanjagende kristallen. Maak dat je wegkomt, want je bent in the Cave of Crystals: de dodelijkste grot van Mexico.

Leven in het Noord-Korea van Centraal-Azië: “De overheid doet alsof het een paradijs op aarde is.”

Bijna allemaal kennen we het regime van Kim Jong-un. En ondanks dat zijn beleid zeldzaam is, is het niet het enige land met bizarre wet- en regelgeving. Turkmenistan wordt vaak vergeleken met Noord-Korea: zelfs het maken van een foto kan je een jarenlange celstraf opleveren.

Koukleum? Zo ziet het leven in de koudste stad ter wereld eruit

We kennen het allemaal: de pijn aan je tenen na een wandeling door de sneeuw. Niet fijn natuurlijk, maar niets vergeleken met wat je meemaakt op een willekeurige winterdag in Jakoetsk. Hier is vijftig graden onder nul geen uitzondering en kan een half uur buiten al fataal zijn.

Van walvisjacht tot walvistours: hoe staan de reuzen van de oceaan er nu voor?

Bijna iedereen kent ze wel: beelden van de walvisjacht. Beelden die niet snel van je netvlies verdwijnen. Ondertussen is de walvisjacht al bijna veertig jaar illegaal, maar hoe staan deze reuzen van de oceaan er eigenlijk voor? En hoe kan je op reis bijdragen aan hun bescherming?

Van deze enorme miljoenensteden heb je mogelijk nog nooit gehoord

New York, Londen en Parijs: ze behoren tot het rijtje iconische miljoenensteden. Toch zijn dit zeker niet de grootste van de wereld. Veel steden zijn groter, maar minder beroemd. Van sommigen heb je misschien zelfs nog nooit gehoord.

‘Jenny the Horse' loopt al vijftien jaar los rond in Frankfurt

Het Ma(i)nhattan van Europa: vanwege de imposante skyline is het een van de bijnamen van het Duitse Frankfurt. En waar New York beroemdheden kent als Alicia Keys en Robert de Niro, heeft ook Frankfurt befaamde inwoners. De bijzonderste? Een loslopend paard in de stad: Jenny.

Giftig meer en blauwe lava: de Kawah Ijen is geen gewone vulkaan

Zo nu en dan eisen vulkanen onze aandacht op en vaak gaat dat gepaard met grof geweld. Zo ook in La Palma, waar de Cumbre Vieja een spoor van vernieling achterlaat. Toch is de ene vulkaan de andere niet. Een bewijs daarvoor is de blauwe vulkaan, die alle natuurwetten overschrijdt.