Dit Italiaanse dorp creëerde noodgedwongen een eigen zon
- Artikel
- 28 sep 2021
- 3 minuten leestijd
Van november tot februari in het donker leven, daarbij denken velen aan bijvoorbeeld Lapland of Siberië. Toch zijn er ook andere plekken waar mensen maanden in het duister tasten, zoals in het Italiaanse Viganella. Tot de burgemeester hier een briljante oplossing voor bedacht.
Drie duistere maanden
In Viganella moeten de ruim honderdzestig inwoners het elk jaar van november tot februari doen zonder zon. Niet omdat deze niet schijnt in Italië, maar omdat het dorp zo strak tussen twee steile hellingen ligt, dat er simpelweg geen zonnestraal is die Viganella raakt. De bewoners genieten op 11 november van de laatste zonsondergang en pas op 2 februari komt de zon weer op. Een dag die dan ook uitgebreid gevierd wordt door de krimpende populatie.
Spiegeltje, spiegeltje aan de berg
De drie donkere maanden suste het eeuwenoude Viganella elk jaar in een diepe slaap. Het sociale leven verdween en de temperatuur daalde hard door het gebrek aan zon. De inwoners waren hier wel klaar mee en de behoefte aan een oplossing groeide.
Toch kan je natuurlijk niet zomaar een dorp of een berg verplaatsen. De burgemeester van Viganella kwam daarom met een innovatief idee: een spiegel. Deze moest de zon weerkaatsen en op die manier het dorp verlichten.
Ondanks dat het onrealistisch klonk, ging het plan door en bouwden ze een spiegel van acht meter breed en vijf meter hoog. Via een softwareprogramma beweegt het met de zon mee, waardoor Viganella sinds 17 december 2006 ook in de winter zes uur per dag licht vangt.
De spiegel staat op vijfhonderd meter hoogte en is via een flinke klim te bereiken. Gemakkelijk is deze klim overigens niet, aangezien een goed wandelpad ontbreekt. Een flinke uitdaging dus, mocht je in de buurt zijn en de spiegel van dichtbij willen zien.
Licht in de duisternis
Uiteraard heeft een weerkaatsing niet hetzelfde effect als natuurlijk licht. Toch zijn de inwoners behoorlijk in hun nopjes met de uitvinding. Het licht heeft het sociale leven in het dorp doen terugkeren. Door de kunstmatige zon warmt het dorpsplein voldoende op om in de winter naar buiten te gaan. Ook schijnt er weer licht door de ramen van huizen naar binnen, wat de mentale gesteldheid van de bewoners een behoorlijke boost geeft.
Noorwegen spiegelt
Niet alleen in Viganella zorgt een spiegel voor het nodige zonlicht. In het zuiden van Noorwegen had de plaats Rjukan hetzelfde probleem. Geïnspireerd door Viganella plaatsten ook zij in 2013 zonnespiegels. Met een oppervlakte van maar liefst vijftig vierkante meter zijn dit zelfs de grootste ter wereld. Dit is ook wel nodig, want in Rjukan was het door de omringende bergen donker van september tot maart. Wellicht volgen in de toekomst nog meer dorpen. Maar alles begon met een wel heel uniek plan van de burgemeester van een klein Italiaans berggehucht.
Meer pieken en dalen? Duizel weg in de Italiaanse Dolomieten