Skip je herfstdip: zo woon en werk je een maand gratis op Sardinië
- Artikel
- 27 sep 2023
- 4 minuten leestijd
Wie goed naar buiten kijkt, heeft het de afgelopen weken al gezien: langzaam maar zeker krijgen de groene bladeren aan de bomen weer een geeloranje tint. De tijd van regen en wind staat weer voor de deur. Kan je daar als zomermens niet mee leven? Dan is dit misschien je uitweg…
Oké, toegegeven: op Sardinië is zomers weer in de herfst ook geen zekerheid. Maar regent het dan toch? Dan zit je tenminste wel op een wonderschoon eiland. Hoe zou het zijn om hier een maand te wonen en te werken? Opstaan met een wandeling door de ongerepte natuur en in het weekend uitwaaien op één van de ontelbare prachtige stranden. Dat wil toch iedereen?
Serene binnenland van Sardinië
Het kan allemaal onder de noemer van het programma Work From Ollolai (WFO). Ollolai is een klein dorpje in het hart van het Italiaanse eiland Sardinië. Hier geen met toeristen overgoten stranden, maar juist de rust van het binnenland. Het dorp ligt op zo’n twee uur rijden van hoofdstad Cagliari en een uur rijden van de oost- en westkust. De grote hotels en cocktailbars van het strand hebben zich hier ingeruild voor dunbevolkte dorpjes die met elkaar verbonden zijn door smalle, meanderende wegen tussen groene heuvels, rotsformaties en af en toe een pizzeria.
Die lage bevolkingsdichtheid is precies de reden dat jij er je herfstdip kan skippen. De populatie van het dorp neemt al jaren af. In de laatste eeuw zonk het inwonersaantal in het dorp van 2250 naar 1300 mensen. Een bekend probleem in heel Italië, dat in 2022 nog een dieptepunt qua bevolkingsgroei bereikte. De verhalen over huizen die verkocht werden voor één euro heb je vast wel eens gehoord. Sterker nog: Ollolai was één van de dorpen die verantwoordelijk was voor deze actie.
Dertig digital nomads
Burgemeester Francesco Columbu vertelde tegen CNBC dat deze actie een groot succes was en dat veel huizen werden opgeknapt door buitenlanders. Maar voordat je denkt dat je weer een permanent huis voor de prijs van een euroknaller kan scoren: dit is niet dezelfde actie. Het dorp heeft deze keer twintigduizend euro geïnvesteerd om dertig digital nomads te verwelkomen: mensen die op afstand werken en dus kunnen gaan en staan waar ze willen.
Om de rust in het dorp te bewaren, zal je er overigens niet met nog 29 anderen verblijven. De gelukkigen zijn namelijk één voor één welkom in het dorp. Vooralsnog voor maximaal één maand, maar je mag altijd een verzoek indienen voor het blijven van een langere periode. Of dat mogelijk is? Dat is afhankelijkheid van de beschikbaarheid van een woning. Wil je met een vriend of partner komen? Dan kan je dat natuurlijk ook altijd meenemen in je applicatie. Soms is er een woning met één slaapkamer beschikbaar, soms met twee.
Geen vakantie
Koffer al ingepakt? Nog heel even geduld. Er is namelijk flink wat animo voor een plekje op het eiland. Je zal dus eerst een applicatie op deze website moeten invullen, wat nog tot eind december kan. En dat niet alleen. Het dorp heeft namelijk wel een aantal voorwaarden gesteld voor je welkom bent. Zo moet je wel een dosis kennis en kunde meenemen. Hoe meer ervaring je hebt in je werkveld, hoe beter dus.
In welk werkveld dat is? Dat maakt in principe niet uit. Van technologen tot architecten en van muzikanten tot wetenschappers: iedereen mag een applicatie invullen. Wel moet je weten dat het in ieder geval niet de bedoeling is dat je een maandje gaat niksen. Op het einde van je tijd op het eiland moet je iets laten zien. Dat mag van alles zijn. Denk daarbij aan het opleveren van een essay of documentaire of het geven van een gastles of lezing. Als digital nomad moet je dus één ding achterlaten: je kennis.
Symbolische euro
We snappen het: je zoekt natuurlijk naar het addertje onder het gras. Is dit niet te mooi om waar te zijn? En we moeten toegeven, helemaal gratis is het niet. Je betaalt namelijk één euro aan je huurbaas. Een symbolisch bedrag dat ervoor zorgt dat je een huurcontract kan ondertekenen. Voor basisvoorzieningen zoals gas, water en elektriciteit betaal je wel zelf, net als voor vervoer en eten natuurlijk. Maar goed, dan vertoef je wel op een van Europa’s mooiste eilanden. Geen slecht begin van je herfst, toch?
Sardinië is een van de vijf blue zones. Van alle plekken op aarde, worden mensen hier gemiddeld het vaakst ouder dan honderd jaar. Meer weten over deze en de andere vier blue zones? Klik hier.