Emmers water en kopstoten: de eeuwige strijd tussen twee Gentse snoepverkopers
- Artikel
- 30 jun 2023
- 7 minuten leestijd
Concurrentie: het is de realiteit van elke ondernemer. Maar zelden was de strijd zo hevig als die tussen Carl en Sonny. We introduceren de ‘Slag om de Neuzen’. De strijd op de Groentenmarkt die de gemoederen in Gent jaren bezighield.
Stel je voor: je gaat een weekendje weg. Dan bezoek je natuurlijk de leukste bezienswaardigheden, je gaat een avond naar de kroeg én probeert de culinaire specialiteit uit. Maar terwijl je op het punt staat om je lokale suikerbonbon af te rekenen bij een snoepkraam, stapt de verkoper van een andere snoepkraam naar je toe. Hij beweert dat alleen hij de échte specialiteit verkoopt. Voor je neus ontstaat er eerst een verbaal gevecht tussen de twee verkopers en later worden er rake klappen uitgedeeld. En jij? Jij druipt af zonder je gewilde suikerbonbon.
Klinkt als een scène uit een slechte komediefilm, maar het overkwam een groepje Duitse toeristen in 2014 in Gent. En dat was slechts één van de vele incidenten tussen marktverkopers Carl en Sonny, die hetzelfde snoepgoed verkochten op enkele meters afstand.
Gents Neuzeke
Even terug naar het begin. Want over welk snoepgoed hebben we het eigenlijk? Het gaat over de verkoop van cuberdons, in de volksmond ook wel ‘neuzekes’ genoemd. Dit is een mierenzoet, kegelvormig snoepje uit Oost-Vlaanderen. De originele neuzekes hebben een harde buitenkant en een soort gelatine van framboos aan de binnenkant. Maar tegenwoordig heb je de suikerbonbons ook met allerlei andere smaken, van aardbeien en vanille tot cola en jenever.
Paarse neuzen
Niet echt een reden tot vechten zou je denken, maar daar zijn de meningen dus over verdeeld. Het begint allemaal in 2011. Carl verkoopt op dat moment neuzekes vanuit het raam van zijn bakkerij. Tot Sonny een kraam schuin voor zijn raam plaatst. Ook hij verkoopt het populaire snoepgoed. Een verontwaardigde Carl slaat al snel terug door een eigen kraam pal naast die van Sonny te plaatsen. Datzelfde jaar zou er al sprake zijn van agressief gedrag tussen de heren.
Drie jaar later bereikt de neuzenstrijd een absoluut kookpunt, wanneer de mannen dus voor een groepje Duitsers in gevecht raken. Carl zou Sonny in een houdgreep hebben genomen, waarna Sonny hem weer begroet zou hebben met een forse kopstoot. Vuisten raken gezichten en paarse neuzen krijgen voor heel even een andere betekenis. Nadat de politie tussenbeide komt, trekt de burgemeester de vergunning van de mannen voor twee weken in. Een grote aderlating voor Sonny. En Carl? Die verkoopt zijn specialiteit gewoon weer vanuit het raam van de bakkerij.
Sneeuwgevecht
Even lijken de gemoederen bedaard. Met de nadruk op even. Want in november 2014 besluit Carl zijn assortiment te verbreden met ‘sneeuwballekes’. Opnieuw een Gentse lekkernij, deze keer bestaande uit vanille, chocola en poedersuiker. Slechts één dag later liggen de sneeuwballen ook in Sonny’s kraam.
In de maanden die volgen gebeurt er altijd wel wat op de Groentenmarkt. Zo beslist de Kamer van Koophandel in 2015 dat Sonny elke keer duizend euro moet betalen als hij Carls cuberdons ‘chemische brol’ noemt. En Carl? Die vraagt een schadevergoeding voor het verkoopverbod na zijn gevecht met Sonny. Helaas voor hem zonder succes.
Natte neuzekes
2016 lijkt een relatief rustig jaar zonder grote incidenten. Maar één zwaluw betekent nog geen zomer. In juli 2017 gooit Younes, een collega van Sonny, een emmer water over Carl. Hij was het getreiter van Carl zat. Tegen De Standaard zegt hij: “Vergelijk het met een hond: als die niet aan de leiband wil blijven, moet je er ook even een emmer water over gooien.” Diezelfde maand pakt zelfs de BBC uit met ‘the war of the noses’. De Gentse Groentenmarkt is wereldnieuws.
Eind 2017 loopt de neuzenoorlog nog verder uit de klauwen. Drie karren met cuberdons worden uit Carls garagebox gestolen en in het water gegooid, met duizenden euro’s schade tot gevolg. Carls conclusie is helder: “Dit moet mijn buurman zijn geweest.” Later blijkt dat iemand anders achter de actie zou zitten. Toch weerhoudt het hem er niet van om een maand later volledig uit zijn slof te schieten over buurman Younes, die nog steeds met Sonny werkt. Hij laat zich voor de camera racistisch uit over de Noord-Afrikaanse afkomst van zijn buurman, noemt hem een ‘stuk stront op schoenen’ en waarschuwt klanten op hun portemonnee te passen.
Einde verhaal voor Carl?
De racistische opmerkingen van Carl gaan burgemeester Termont een brug te ver. Tegen De Standaard zegt hij dat dit “geen folklore meer is”. Hij trekt de vergunning van Carl voorgoed in. Zijn standplaats wordt ingenomen door een andere verkoper. Of Carl zich daarbij neerlegt? Allesbehalve. Een half jaar later verkoopt hij de cuberdons alweer vanuit een kraam in een winkel die hij met andere ondernemers bezit. Omdat hij vanaf privéterrein opereert, kan niemand hem tegenhouden. Carl is terug op de Groentenmarkt, al staat zijn kraam nu iets verder van die van Sonny af.
Toch krijgen zijn racistische uitlatingen wel degelijk een staartje. Ondanks dat hij aangeeft spijt te hebben, veroordeelt de rechtbank hem in maart 2019 tot een boete en een celstraf van twee maanden, die voorwaardelijk is zolang hij een cursus impulscontrole volgt. Ook mag hij niet binnen een straal van vijftig meter van Sonny komen.
Faillissement en gesjoemel
En de gifbeker is nog niet leeg voor Carl. In 2020 vraagt hij faillissement aan. Volgens hem hadden corona en de nasleep van de intensieve neuzekesoorlog hem de financiële doodsteek bezorgd. Later dat jaar duikt zijn kraam op in Koksijde, een Vlaamse kustplaats vlak bij de Franse grens. Hij zegt Gent nog niet losgelaten te hebben en belooft terug te keren.
Zover komt het niet. In april 2023 wordt hij veroordeeld tot een flinke boete en een voorwaardelijke celstraf van een jaar vanwege gesjoemel bij zijn faillissement. En het allerergste voor de man die neuzen ademt? De rechter legt hem een beroepsverbod van zeven jaar op.
Rust op de Groentenmarkt
Loop je vandaag over de toeristische Groentenmarkt? Dan zal je geen vechtende marktmannen tegenkomen. Zoals de partner van Sonny ons vertelt: “Met onze nieuwe buren en concurrenten hebben we een prima relatie, heel anders dan eerst.” Wanneer we haar naar de befaamde neuzenstrijd vragen, krijgt ze een gecontroleerde glimlach op haar gezicht. “Er bestaan er geen twee zoals Carl. Maar wij hebben hem alweer een paar jaar niet gezien. Volgens mij zit hij nu ergens aan de kust.”
Volgens de laatste berichten bezit Carl momenteel een strandtent in Koksijde, waar hij zijn passie voor horeca en snoepgoed ongetwijfeld op zijn eigen manier voortzet. Wellicht dat hij na zijn verbod, in 2030, weer terugkeert. Want als de slag om de neuzen ons iets leert, is het wel dat-ie niet zomaar gewonnen is.
Wist je dat de langste tramlijn ter wereld in België ligt? De kusttram brengt je helemaal van de Nederlandse naar de Franse grens.