Deze Japanse weg snijdt dwars door een sneeuwdek van 20 meter dik
- Artikel
- 15 dec 2023
- 4 minuten leestijd
Bijna lijkt het alsof moeder natuur met een getalenteerde beeldhouwer heeft samengewerkt. Twee maanden per jaar verandert deze kronkelende weg in misschien wel de bijzonderste route op aarde. Welkom in de Japanse sneeuwcorridor.
Wanneer je aan een spectaculaire roadtrip denkt, zie je waarschijnlijk prachtige panorama’s bij elke bocht voor je. Dat kan deze route je niet bieden. Wat wel? Verblindende muren van sneeuw, soms tot wel twintig meter hoog. Door de imposante witte wanden lijken mensen hier op kleine poppetjes en touringcars op speelgoedauto’s.
Dak van Japan
De sneeuwcorridor ligt in het Chubu-Sangaku National Park, dat niet onterecht ook wel het ‘dak van Japan’ wordt genoemd. Het gebied zit vol hoge bergen, heldere meren en hotels met hot springs. Een van die bergen is Mount Tate, een reus van 3015 meter hoog die samen met Mount Fuji en Mount Haku wordt gezien als één van de drie heilige bergen van Japan.
Aan de voet van deze berg ligt de sneeuwcorridor, op zo’n zestig kilometer van de stad Toyama en zo’n vierhonderd kilometer van hoofdstad Tokyo. De weg bevindt zich op een onherbergzame plek, met name in de winter. Van midden november tot april valt hier zo’n enorme lading sneeuw, dat het gebied nagenoeg onbereikbaar is.
Sneeuwschuiven XL
Dat verandert in april, wanneer een dapper team van sneeuwploegers naar het gebied afreist. Door de enorme laag sneeuw is de weg op dat moment nog niet zichtbaar, maar met GPS-technieken traceren ze het asfalt en beginnen ze aan graafwerkzaamheden. Het resultaat? Een ‘sneeuwtunnel’ zonder dak van ruim vijfhonderd meter lang.
Die tunnel is er overigens maar voor even. De weg gaat midden april open en de sneeuwmuren zijn te bewonderen tot ongeveer half juni. Daarna wordt het te warm en zal de sneeuw dooien. Voor de beste ervaring kan je dus beter gaan wanneer de weg nét open is, dan zijn de muren het hoogst. Ben je een echte koukleum? Begin juni zijn de muren nog altijd metershoog, maar de temperaturen zacht.
Niet zomaar een roadtrip
Landkaart al gekocht en auto gehuurd? Dan moeten we je helaas teleurstellen. De corridor ligt in een nationaal park en is daarom niet met de auto te bereiken. Wie zich tussen de imposante witte muren wil bevinden, moet dat te voet of in een touringcar doen. Je bereikt de bijzondere plek alleen via de Tateyama-Kurobe Alpenroute. Deze route opende in 1971 en verbind met bussen, treinen en kabelbanen de stad Toyama met Omachi.
Parkeer je huurauto dus aan de rand van het park en reis verder met openbaar vervoer. Laat ‘m bijvoorbeeld in Toyama achter. Vanuit daar reis je met een trein, kabelbaan en bus in zo’n tweeënhalf uur naar Murodo Station, vanwaar je in vijf minuten naar de sneeuwcorridor loopt. Parkeer je je huurauto in Omachi? Dan reis je met verschillende bussen en kabelbanen naar Murodo. Voor reizigers die de hele Tateyama-Kurobe Alpenroute willen afleggen is er goed nieuws: er is een service beschikbaar waarbij je je huurauto naar de andere kant van het park kan laten rijden. Belangrijk is dat je van tevoren wel even reserveert.
Voor degenen die na een lange reis geen zin hebben om buiten in de kou te staan, hebben we ook goed nieuws: in Murodo heb je ook de mogelijkheid om in een touringcar te stappen. Deze rijdt door de sneeuwcorridor en geeft je dus de mogelijkheid om de enorme sneeuwmuren vanuit een warme stoel te bewonderen. Kleine tip van het huis: vergeet je zonnebril niet. Want ondanks dat het contrast van een azuurblauwe hemel en een wit sneeuwdek prachtig is, kan het je ook behoorlijk verblinden.
Over bijzondere routes gesproken: deze 6 bizarre wegen zijn het omrijden waard.