Wedstrijd combineren met je citytrip? Deze 5 Europese steden ademen voetbal
- Artikel
- 13 okt 2023
- 9 minuten leestijd
De spanning van de wandeling naar het stadion, dat eerste biertje op de tribune en dat hele korte moment van stilte voordat het allesbeslissende doelpunt valt. Iedere voetbalfan kan dit gevoel beamen. Wil je dat in het buitenland beleven? Deze steden ademen voetbal.
Oké, toegegeven: de lijst van bijzondere voetbalclubs en sfeervolle stadions is eindeloos. In Nederland is het bezoeken van een stadion al de moeite waard, maar ook net buiten de grens vind je tal van bijzondere voetbalclubs. Iedere voetbalfan kent bijvoorbeeld de Gelbe wand in het stadion van Borussia Dortmund, waar duizenden gele fans schreeuwen voor de thuisploeg. En dat allemaal op slechts twee uur rijden van Utrecht.
In dit artikel slaan we de hoofdsteden over en brengen we je naar Europese bestemmingen waar je bijzondere voetbalwedstrijden kan zien, maar ook zomaar een prachtige kathedraal binnenloopt of binnen no-time in een ongerept natuurgebied staat. Klaar voor de aftrap? Komen ze.
Napels
Napels: de stad van gefrituurde pizza’s, vulkaan Vesuvius en knusse steegjes. Waar veel Italiaanse steden oogstrelend en pittoresk zijn, is Napels rauw en chaotisch. Dat karakter kom je overal tegen, onder andere in muurschilderingen. En na een wandeling door de stad valt één ding al heel snel op: die muurschilderingen portretteren opvallend vaak de Argentijnse voetballegende Diego Armando Maradona.
Toen hij in 1984 naar SSC Napoli — de grootste voetbalclub van de stad — verkaste, zorgde dat voor grote successen. Hij maakte Napels voor de eerste en tweede keer kampioen van Italië en verwierf een heldenstatus. Niet zo gek dus dat het stadion, dat plaats heeft voor ruim zestigduizend bezoekers, na zijn dood in 2020 naar hem vernoemd werd. Voetbal stroomt door de aderen van de Napolitaan. Door de hele stad vind je kraampjes met voetbalsjaals, -shirts en andere souvenirs. En staat er een belangrijke wedstrijd op het programma? Dan is dat het enige dat telt in de havenstad. Dat bleek wel toen de club dit jaar voor het eerst sinds 1990 weer kampioen van Italië werd: een dagenlang volksfeest barstte los en beelden daarvan gingen de hele wereld over.
Even genoeg voetbal gezien? Geniet van de beste pizza ter wereld, slenter door krappe steegjes onder typerende waslijnen, rij in korte tijd naar de idyllische Amalfikust of pak de ferry naar Capri: een van de mooiste eilanden van Italië. Kleine disclaimer: hou het nieuws wel even in de gaten voor je deze prachtstad bezoekt. Napels is namelijk bovenop supervulkaan Campi Flegrei gebouwd, die de laatste tijd flink onrustig is. Bij twijfel kan je dus beter voor een van de onderstaande steden kiezen.
Glasgow
Waar Edinburgh de hoofdstad van Schotland is, is Glasgow ongetwijfeld de voetbalhoofdstad. Deze stad huist niet één, maar de twee grootste voetbalclubs van het land. En dat levert bijzondere taferelen op, vooral als de twee het tegen elkaar opnemen in the Old Firm: volgens Chris de ‘Derby der Derby’s’.
Dat deze wedstrijd beladen is, ligt niet alleen aan twee clubs die de beste van Schotland willen zijn. Zo werd Celtic opgericht door een Ierse katholieke priester en is de aanhang van Rangers van oorsprong protestants. The troubles, de burgeroorlog tussen katholieken en protestanten in Ierland en Noord-Ierland, zorgden ervoor dat de haat en nijd tussen de twee clubs en aanhang zo toenam dat dit een van de meest beladen wedstrijden ter wereld werd. Tegenwoordig is de sfeer gelukkig een stuk minder vijandig. Maar fan zijn van Celtic óf Rangers? Dat ben je vanaf je geboorte en erf je van je ouders. Alle voetbalclichés kloppen in deze stad: hier is voetbal religie.
Het stadion weer heelhuids verlaten? Glasgow is een stad van plezier. Het mag dan misschien niet zo sierlijk zijn als Edinburgh, maar gezellig is het absoluut. Of zoals de inwoners van Glasgow zeggen: “Een begrafenis in Glasgow is beter dan een bruiloft in Edinburgh!” Toch kan je de stad niet alleen afdoen als ‘gezellig’. Zo is het de thuisbasis van vele musea, concertzalen, een bijna zeshonderd jaar oude universiteit en een bruisend nachtleven. Benieuwd geworden naar wat Schotland nog meer te bieden heeft? Trein binnen een uurtje naar picture perfect Edinburgh of huur een auto en sta binnen no-time in het idyllische Perthshire.
Bilbao
Bilbao is een plek om je nooit te vervelen. De stad van goede restaurants met Michelinsterren, heerlijke pintxos en natuurlijk het wereldberoemde Guggenheim Museum is met 350.000 inwoners de grootste stad van de Spaanse autonome regio Baskenland. Voorheen was Bilbao een grauwe en uitgebluste industriestad, maar het wist het tij te keren. Van het grijze gevoel van eerder is dan ook weinig over, daar zorgen de vele studenten in Bilbao wel voor. Meer een natuurliefhebber? Deze stad ligt tussen idyllische groene bergen aan de ene kant en de Atlantische Oceaan aan de andere kant. Een korte rit zorgt er dus al voor dat je je op prachtige stranden naast ruige rotsen bevindt.
Dat de Basken trots zijn op hun cultuur is geen geheim. En dat zie je ook in het voetbal. In tegenstelling tot nagenoeg elke profclub, neemt Athletic Bilbao enkel spelers aan met Baskische roots of spelers die de jeugdopleiding doorliepen. En dat legde de club geen windeieren: samen met Real Madrid en FC Barcelona is dit de enige club die nog nooit uit het hoogste niveau van Spanje degradeerde. Enorm knap, aangezien deze strategie de club enorm belemmert. Zo stond Athletic Bilbao in 2012 op het punt om de Franse sterspeler Antoine Griezmann aan te trekken. Hij speelde bij Sociedad, ook een Baskische club, en leefde vanaf zijn veertiende op Baskisch grondgebied. Uiteindelijk bleek dat niet genoeg om te voldoen aan de strenge clubprincipes: door interne onrust werd de transfer geannuleerd.
Moeilijk of niet: het beleid zorgt ervoor dat inwoners van Bilbao en Baskenland met een enorme trots naar hun club kijken. En waar veel clubs hun nieuwe voetbalstadion uit praktische redenen buiten de stad bouwen, werd het nieuwe stadion van Bilbao, San Mamés, pal in de stad geplaatst. De reden? Om in verbinding met de stad en inwoners te blijven. Zoals de directeur al eens zei: “Om elk weekend elf Baskische spelers in ons shirt op het veld te zien, is voor ons meer waard dan winnen. Dat is ons kampioenschap.”
Liverpool
Net zoals Glasgow, kent Liverpool twee kleuren. Het rood van Liverpool FC en het blauw van Everton FC maken de dienst uit in de West-Engelse havenstad. En dat merk je. Of je nou praat met je buschauffeur, de persoon naast je in de pub of je kapper: voetbal leeft overal. En waar in Glasgow de stadions zich nog in een ander stadsdeel bevinden, staan ze in Liverpool oog-in-oog. Slechts een korte parkwandeling scheidt de thuishavens van elkaar. Elke zondag kleurt het park dan ook rood of blauw, afhankelijk van welke ploeg thuis speelt.
Ook bijzonder: beide stadions staan middenin echte arbeiderswijken. De twee voetbaloorden steken imposant uit boven de vele rode, bakstenen huizen. Enorm onpraktisch natuurlijk, maar het laat precies zien hoe voetbal in Engeland beleefd wordt. Hoe groot en rijk een club ook mag zijn: voetbal is van het volk. Welk stadion je moet bezoeken? Hoewel Anfield van Liverpool FC misschien wel het meest iconische stadion van Engeland is en vele successen vierde de afgelopen jaren, is Goodison Park van het minder succesvolle Everton toch ook écht een must see. Een oud, rauw stadion dat helaas niet lang meer zal bestaan. Everton bouwt namelijk aan een nieuw, hypermodern stadion. Deze komt in een ander stadsdeel en dus verdwijnt er mogelijk volgend jaar al een heel bijzonder en uniek stukje voetbalgeschiedenis in Liverpool.
Gelukkig heeft Liverpool nog veel meer in huis dan twee iconische stadions. Deze stad is energiek én muzikaal. Waar je ook loopt: Liverpool zal je herinneren aan het feit dat dit de geboorteplaats van The Beatles is. Hier bezoek je het Beatles Museum, de favoriete pub van John Lennon en loop je langs de universiteit waar de mannen studeerden. Geen fan? Bezoek dan de beroemde Albert Dock, waar boten al eeuwen aanmeren. Of trein binnen een uurtje naar het Hippe Manchester, waar opnieuw blauw en rood de stad scheiden in de vorm van Manchester City en Manchester United.
Milaan
Ook Milaan kent twee grote clubs: AC Milan en Internazionale. Het bijzondere? De twee delen een stadion. Het Stadio Giuseppe Meazza, dat in de volksmond San Siro wordt genoemd, kleurt de ene week rood voor AC Milan en de volgende week blauw voor Internazionale. Het stadion stamt uit 1925 en de eerste wedstrijd was direct een kraker, toen de stadsrivalen tegen elkaar speelden. Wil je de stad echt beleven? Probeer dan kaartjes voor de derby te krijgen. Een kleine waarschuwing: zowel binnen als buiten het veld kan het er temperamentvol aan toe gaan.
Genoeg voetbal gezien? Gelukkig heeft Milaan nog veel en veel meer in huis. De stad van de mode dient zich natuurlijk helemaal perfect voor shoppen. Bijna nergens kan je zo uitgebreid winkelen als hier. En dat doe je ook nog eens in prachtige winkelstraten. Of bezoek de iconische Duomo kathedraal. Klim naar de top en zie Milaan in zijn geheel. De stad is altijd in beweging en meer dan een bezoek waard. Voetbalfan of niet.
Wil je de stad op een duurzame manier bereiken en tegelijkertijd genieten van prachtige natuur? Reis via Zwitserland. Hier vind je treinroutes die met niets te vergelijken zijn. Ga lekker zitten, kijk uit je raam en bewonder statige bergtoppen en groene valleien.
Na Glasgow nog lang niet genoeg gezien van Schotland? Deze treinreis behoort tot de mooiste ter wereld.