Bilbao
- Artikel
- 11 nov 2021
- 4 minuten leestijd
Ooit was Bilbao de economische motor van Baskenland. Klinkt goed, maar voor reizigers was het niet meer dan een grauwe industriestad om ver vandaan te blijven. Toen de staalindustrie in de jaren tachtig enorme klappen te verwerken kreeg, liep de stad ook nog leeg en werd de toekomst van Bilbao somber ingezien.
Deze negatieve spiraal werd in de jaren negentig omgebogen toen het Guggenheim Museum zijn entree in de stad maakte. In slechts een paar steden ter wereld is dit museum te zien en plots had de stad er een enorme trekpleister bij. Toen ook de Nervión – de rivier die door de stad loopt – werd opgeknapt, waren reizigers niet meer weg te houden. Het contrast met de jaren tachtig is zo groot, dat het ‘Bilbao-effect’ zelfs een wereldwijd begrip werd.
Met zo’n 350.000 inwoners is Bilbao de grootste stad van de Spaanse autonome regio Baskenland. In deze streek heeft men onder andere een eigen taal, cultuur, architectuur en vlag. Basken zijn enorm trots op hun regio en veel van hen hunkeren naar onafhankelijkheid. Die hunkering heeft in het verleden zelfs tot gewelddadige confrontaties geleid tussen de Baskische terreurorganisatie ETA en de Spaanse overheid.
In 2010 werd er een wapenstilstand tussen deze partijen bereikt en sindsdien is het relatief rustig in de autonome regio. Toch is de trots van de Basken nog op veel plekken zichtbaar, zoals bij de plaatselijke voetbalclub Athletic Bilbao. Samen met Real Madrid en FC Barcelona is dit de enige Spaanse club die nooit uit de hoogste divisie is gedegradeerd. Wat deze prestatie extra knap maakt, is dat de club enkel spelers uit Baskenland aanneemt. Een groot contrast met de honderden miljoenen die andere topclubs gebruiken om spelers over de hele wereld te werven.
Vandaag de dag is Bilbao een levendige studentenstad met veel bezienswaardigheden en activiteiten. Uiteraard kan je het Guggenheim Museum niet overslaan als je in de stad bent. Alleen de buitenkant van het gebouw trekt al zo veel aandacht dat je het gevoel krijgt wel naar binnen te moeten.
Geen geld voor een toegangskaartje? Ook rondom het gebouw staan een aantal imposante kunstwerken die je gratis kan bekijken. Zo vind je vlak bij de entree een enorme puppy bestaande uit duizenden kilo’s aarde. Op dit kunstwerk bloeien zo’n zeventigduizend bloemen. Iets te braaf voor je? Dan zal de negen meter hoge spin aan de zijkant van het gebouw je niet teleurstellen.
Toch is Bilbao meer dan alleen kunst. De stad ligt klem tussen de idyllische groene bergen aan de ene kant en de woeste Atlantische Oceaan aan de andere. Een korte rit over de weg of over het water dat door de stad loopt, brengt je al bij deze oceaan. Net buiten Bilbao vind je ruige rotsen en prachtige standen, waardoor je bijna vergeet dat nog zo dicht bij de stad bent.
Eten en drinken
In Bilbao kan je erg lekker eten voor verrassend weinig geld. Een bezoek aan de stad is niet compleet zonder de beroemde pintxos te eten, een vorm van tapas. Door de hele stad kan je deze kleine hapjes eten, gecombineerd met een lekker glas rode wijn uit de regio.
Ben je op donderdagavond in de stad? Goed getimed. Dit is namelijk dé pintxos-avond. Op deze avond zijn de hapjes nog goedkoper dan anders. Elke hoek van de straat is dan bedekt met mensen die de Baskische versnaperingen eten onder het genot van een glas bier of wijn. Waar je bourgondische hart ook sneller van zal kloppen, zijn de vele pintxostours die in de stad worden georganiseerd. Deze leiden je naar de allerbeste tapasbars van Bilbao.
Vervoer
Met de auto rijd je in ruim veertien uur van Utrecht naar Bilbao. Ook met de trein is Bilbao niet makkelijk te bereiken en ben je al snel een hele dag onderweg. Het vliegtuig is daarom nog steeds de meest efficiënte manier om in de stad te komen. Het centrum van Bilbao is compact en dus makkelijk lopend te verkennen. Geen zin om te lopen? Dan is de metro een goed alternatief.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Spaans en Baskisch
Kraanwater: Drinkbaar