Waarom het maken van deze foto voorlopig verleden tijd is
- Artikel
- 29 mei 2024
- 6 minuten leestijd
Het is de perfecte plek voor een foto van Mount Fuji: een kleine, moderne supermarkt met daarachter dé berg van Japan. Maar het maken van foto’s is hier voorlopig verleden tijd. Waarom neemt Japan dit soort maatregelen? En vanaf waar kan je de vulkaan nog wel bewonderen?
Filmisch, iconisch en imposant. De hoogste berg van Japan is op een goede dag op honderden kilometers afstand zichtbaar. Je kan dan ook vanuit elke windrichting van het natuurwonder genieten. Toch is er bijna geen beter uitzicht op de berg dan vanaf het kleine stadje Fujikawaguchiko. Vanaf hier lijkt Mount Fuji als een machtige meester te gluren over de schouders van huizen en winkels. Met name het uitzicht bij de kleine supermarkt ‘Lawson’ is verbluffend. Vanaf het voetpad lijkt het namelijk precies alsof de puntige vulkaan het dak van de bungalowachtige winkel vormt.
Einde verhaal
Zo’n plek lokt natuurlijk nieuwsgierige reizigers, die de bijzondere locatie willen vereeuwigen op hun telefoon of camera. In eerste instantie alleen maar positief voor de economie van Fujikawaguchiko, maar het zorgt ook voor overlast. Toeristen blokkeren voetpaden, zouden veel afval achterlaten, zomaar oversteken op drukke wegen, verkeerslichten negeren en zelfs privégrond betreden voor de perfecte foto.
Voor de stad dus reden genoeg om een einde te maken aan dit iconische uitzicht. Langs het voetpad tegenover de kleine supermarkt werd vorige week een groot zwart scherm van twintig meter lang en tweeënhalf meter hoog gebouwd. Er zijn nog voldoende plekken in het stadje vanwaar je de vulkaan kan zien, maar de optische illusie bij de supermarkt is daar geen onderdeel meer van. Toch lijkt ook deze maatregel niet alle reizigers tegen te houden. Zo zouden er nu al gaten in de schermen zijn geprikt in de uren waarop de plek niet bewaakt wordt.
Recordaantallen
Sinds het einde van de strenge inreisbeperkingen in 2022, is Japan overspoeld met reizigers. De toeristische sector had slechts een jaar nodig om weer op het oude niveau van voor de pandemie te komen en binnen één jaar ontving Japan zelfs al hogere bezoekersaantallen van Europese en Amerikaanse toeristen dan voor de coronamaatregelen. En die stijging zet door: in maart van dit jaar trok het land voor het eerst meer dan drie miljoen buitenlandse toeristen in één maand.
Daarbij heeft Japan te maken met een stevig personeelstekort. Het kampt met enorme vergrijzing en er zijn niet voldoende gidsen om alle nieuwsgierige buitenlandse reizigers rond te leiden. En dan is er nog het overlastprobleem. Veel reizigers zijn zich niet bewust van de gedragsregels in het land en laten bijvoorbeeld afval achter.
Meer maatregelen
Dat probleem is ook op Mount Fuji voelbaar. Tussen 1 juli en 10 september kunnen reizigers de berg beklimmen en daar wordt dan ook elk jaar dankbaar gebruik van gemaakt. De laatste jaren zorgde dat steeds vaker voor grote drukte, veiligheidsrisico’s en kilo’s aan achtergelaten plastic flessen, voedsel en zelfs kleding. De overheid besloot dit jaar daarom om tijdens het klimseizoen maximaal vierduizend bezoekers per dag toe te laten op Mount Fuji. Daarbij moeten klimmers ook betalen: omgerekend een wandelvergoeding van ongeveer achttien euro met de mogelijkheid om nog zo’n negen euro te doneren aan natuurbehoud.
En niet alleen rondom de vulkaan worden beperkingen voor toeristen ingevoerd. Zo werd in april dit jaar een deel van het geisha-district in Kyoto afgesloten voor toeristen. Geishavrouwen zouden ongevraagd op de foto worden gezet en zelfs aangeraakt worden door opdringerige reizigers. Enkele straten in het district werden daarom aangemerkt als privé, met een boete van omgerekend zo’n 62 euro als je de plek toch betreedt.
Vergroot je kansen
Ondanks dat de maatregelen een logisch gevolg van de overlast zijn, is het vanzelfsprekend dat je als reiziger hét symbool van Japan wil zien. Gelukkig zijn er oneindig veel plekken om Mount Fuji te bewonderen. En daarvoor hoef je ‘m echt niet te beklimmen: van veraf is-ie misschien wel mooier dan wanneer je er bovenop staan.
Wel zijn de juiste weersomstandigheden van groot belang. Vaker wel dan niet is de top van de berg niet goed zichtbaar door laaghangende bewolking of slecht weer. Daar gaat je perfecte foto. De grootste kans op succes heb je in de vroege ochtend of laat in de middag. En ook per seizoen verschillen je kansen. Zo heb je in de koude wintermaanden meer kans dan in de zomer. Extra voordeel: tussen november en mei draagt Mount Fuji haar witte, besneeuwde hoed.
Stad, trein of in de natuur
Met een beetje geluk hoef je Tokio niet eens te verlaten om van de iconische berg te genieten. Zorg er dan alleen wel voor dat je het straatniveau verlaat en wat hogerop staat. Er zijn verschillende observatiedecks in de metropool, maar de beste is in dit geval Bunkyo Civic Center. Deze kan je gratis betreden en vanaf hier heb je, met wat geluk, prachtig zicht op de berg die boven de hoge wolkenkrabbers uitstijgt. Juist zin om de drukte van de stad even achter je te laten? Bezoek dan Mount Takao, een beboste berg ten westen van Tokio. Op verschillende delen van de wandelpaden steekt de vulkaan imposant uit boven het groene landschap.
Ook voor degenen die liever zitten dan staan hebben we goed nieuws. Vanuit sommige hogesnelheidstreinen kan je ook naar Mount Fuji gluren. Pak bijvoorbeeld de Tokaido Shinkansen van Tokio naar Osaka, neem een stoel aan de rechterkant van de trein en geniet van een perfect uitzicht op de berg. Zorg vooral dat je wakker bent rond het Shin-Fuji Station, daar is je zicht het beste.
Bevind je je liever in de natuur? Dan zijn de mogelijkheden oneindig. Toch leent vooral de ‘Fuji Five Lakes’ (Fujigoko) regio zich perfect voor een magisch uitzicht. Hier vind je verschillende uitkijkpunten met water en daarachter de berg. Tip: vanaf de noordelijke oever van het Kawaguchimeer, vlakbij Fujikawaguchiko, heb je op een heldere dag een prachtige weerspiegeling van de vulkaan op het meer. Een betere plek voor een picknick is er niet. Check voor je gaat wel even op de webcam of de weergoden je gezind zijn.
Bezoek je Japan in de winter? Reis dan zeker even langs deze wel heel bijzondere weg.