Kyoto: Een blend van oud en nieuw
- Artikel
- 20 nov 2024
- 6 minuten leestijd
Het is een magische stad in Japan waar sommige wijken je terug in de tijd werpen en anderen juist een futuristisch beeld schetsen. Zo zijn er in Kyoto zestienhonderd tempels en vele traditionele theehuizen, maar vind je er net zo goed een hypermodern treinstation.
Kyoto, de stad van de wereldberoemde rode poortjes van de Inari Fushimi Shrine. Het is het thuis voor ongeveer anderhalf miljoen mensen en trekt jaarlijks maar liefst vijftig miljoen bezoekers. Het drukste is het in de herfst, omdat de herfst volgens velen het mooiste seizoen is om Kyoto te bezoeken. Wil je het iets minder druk ervaren? Dan is het voorjaar een goed alternatief. De zomer kan je het beste vermijden, aangezien het dan snikheet kan zijn.
Van A naar B in Kyoto
Kyoto is een drukke stad, dus ben je als reiziger meer gebaat bij het openbaar vervoer dan een auto. Als je drie tot vijf dagen verblijft, genoeg om alles van de stad te kunnen zien, kan je het beste een IC Card aanschaffen. Dat is een soort OV-chipkaart die je kan opladen op ieder station van Kyoto. De kaart zelf kost omgerekend ongeveer tien euro en dat bedrag staat los van de ritten die je ermee maakt. De kaart is ook te gebruiken in Tokio en Osaka. Mocht je aan het einde van de rit nog veel geld op je pas hebben staan, kan je je pas inleveren en je geld terugkrijgen – al is het ook een leuk hebbeding om mee naar huis te nemen.
Je ticket kan je overal aanschaffen, maar de leukste plek om dit te doen is het centraal station van Kyoto. Dit imposante gebouw is alleen al vanwege de vele goede restaurants, cafés en winkels absoluut een bezoek waard, zelfs als je niet met de trein reist. Wil je de beste streetfood van de stad proeven? Ga dan naar de Nishikimarkt in de wijk Nakagyō-ku.
Mag je slurpen tijdens het eten als je op reis bent door Japan? En hoe zit het met begroeten? Dit zijn de etiketten.
Als je meer van de omliggende regio wil zien, kan je het beste de Kansai Thru Pass aanschaffen. Met deze kaart kan je overal heen in de regio Kansai. Een tweedaagse kaart kost eenmalig zo’n vijfendertig euro en een driedaagse ongeveer vijfenveertig. Deze kaart is ook geldig in Osaka.
In de wereld van de Geisha
Gion is de meest exclusieve geishawijk van heel Japan. Geisha betekent artiest of persoon van de kunst. De lokale term in Gion hiervoor is Geiko, wat letterlijk ‘kind van de kunst’ betekent. Wees alleen wel respectvol en maak niet te opzichtig foto’s of video’s van de geisha’s die hier rondlopen. Daar is menig reiziger al op niet zo’n leuke wijze viral mee gegaan.
De wijk Gion vind je in het oosten van de stad en het is aan te raden om hier in de buurt je hotel of overnachting te regelen. Je bent namelijk snel in centraal-Kyoto en het is eigenlijk het historisch centrum van de stad. Daardoor heeft het, naast Geisha en historische gebouwen, nog veel meer te bieden. Zo zijn er veel restaurants en nachtclubs en vind je straatmuzikanten, -artiesten en andere creatievelingen op iedere straathoek.
Het rustige noorden
Ten noorden van centraal-Kyoto vind je een oase van rust. De vele tempels waar we het in het begin over hadden? Die vind je hier. Een steekt er met kop en schouders bovenuit: de Rokuonji tempel (Kinkaku-ji). Of hij nu bedekt is met sneeuw of juist afsteekt tegen de groene bergen, dit is ieder seizoen een kenmerkende highlight voor Kyoto. Een andere bijzondere tempel is de Mikami Shrine. Daar kan je wensen dat je niet kaal wordt. Iemand heeft hier bijvoorbeeld deze wens achtergelaten: "Ik wens het einde van oorlog en kaalheid op de wereld".
In het noordwesten van de stad, in het deel Arashiyama, vind je meer natuur. Zo kan je over het bekende bamboepad wandelen in het bamboebos met honderden bomen die wel dertig meter hoog kunnen worden. Ga vroeg op de dag om de drommen reizigers voor te zijn. Direct naast dit bos vind je de Tenryujitempel die vooral bekendstaat om zijn gigantische tuin met vijver waar je mooie wandelingen kan maken.
Iets meer in de benen? Ga dan voor de wandeling naar Senkojitempel, waar je vanaf de heuvel een schitterend uitzicht hebt over de bossen van Kyoto. Ook niet te missen is het apenpark van Iwatayama. Je mag de aapjes voeren met de snacks die je krijgt als je het park binnen komt lopen.
Een pelgrimstocht voor gamers
Kyoto telt ongeveer tachtig musea. Authentieke aanraders zijn het nationaal museum van Kyoto, Umekoji stoomtreinenmuseum en de keramische kunsttuin van Kyoto. Maar dit jaar is Kyoto een voor gamers heel bijzonder museum rijker: het Nintendomuseum. Kyoto is namelijk niet alleen een thuishaven voor traditionele rituelen en historische gebouwen, maar ook voor gamegigant Nintendo. Dit is de stad waar het 135 jaar geleden allemaal begon met een simpel kaartspel genaamd hanafuda. In oktober 2024 opende hier het allereerste Nintendomuseum ter wereld haar deuren. Toegegeven, van buiten ziet het er niet heel spannend uit – het lijkt nogal op een grijze schoenendoos – maar eenmaal binnen heb je hier als gamer de tijd van je leven. Het museum is erg interactief en gamers kunnen samenkomen om nieuwe en oude games te spelen. Ook zie je hier prototypes van games die het uiteindelijk net niet gehaald hebben.
Een kaartje bemachtigen? Zelfs hier zit een spelelement aan verbonden, want dat gaat niet zomaar. Je moet minstens drie maanden voordat je Kyoto wil bezoeken meedoen aan een loterij via de website van het museum. Twee maanden voor de opgegeven datum wordt bekendgemaakt of je bent ingeloot. Lukt het je niet om in te worden geloot? Dan zal je het toch met een van de honderden arcadehallen van Kyoto moeten doen – en die zijn minstens net zo leuk!
Meer lezen over Japan? Deze eeuwenoude, Japanse dorpen schieten je terug in de tijd.