Jong in Kenia: Lastig bestaan wordt ingekleurd met aanstekelijke energie, beats en fashion

- Artikel
- 03 apr 2025
- 5 minuten leestijd
Een gemiddelde leeftijd van 21 jaar oud, de meest levendige en invloedrijke influencers ter wereld en talloze, spontane straatfeesten en bijeenkomsten die Nairobi kleur geven. Het moge duidelijk zijn: in Kenia hebben jongeren de toekomst.
Matatu’s scheuren met harde muziek door de straten, skaters razen over de halfpipes en op iedere straathoek staan jongeren video’s op te nemen voor hun socialemediakanalen. Jongeren zijn in Kenia, net als in veel andere Afrikaanse landen, in de meerderheid. Tachtig procent van de bevolking van Kenia is jonger dan vijfendertig jaar. Deze youthquake zal er naar verwachting voor zorgen dat in 2050 één op de vier mensen in de wereld uit Afrika komt. De invloed reikt nu al enorm ver, ook hier. Je hoort het in populaire muziek van afrobeat-artiesten en je ziet het in de kleding die mensen over heel de wereld dragen, ontworpen door Keniaanse modefiguren. Wat houdt de Keniaanse jongeren bezig? Welke kleding moet je dragen en welke muziek moet je opzetten om erbij te horen?

Een enorm diverse muziekscene
Om maar meteen te beginnen met een levende legende, stellen we je voor aan Sofiya Nzau. Ze zingt in Kikuyu, de taal van de Bantu, een bevolking in Centraal-Kenia en staat vooral bekend om strak geproduceerde – en dansbare – beats. Willy Paul, erg bekend om zijn meer ‘poppy’ afrobeats, is ook zeker een artiest om even op te slaan op je muziekapp. Meer bekende popartiesten die de hitlijsten domineren zijn ZEMAN, Wakanidali, 9th Records, KODONGKLAN, Arrow Bwoy en Lovy Elias. Wil je het rauwe randje opzoeken? Dompel je onder in de hiphopscene van Kenia en zet het nummer “Khali Cartel 5” aan. Het duurt elf minuten lang waar bijna iedere grote rapper uit Kenia de revue passeert, van wie Khaligraph Jones de bekendste is.
En dan nog even Sauti Sol, een legendarische groep mannen in de meest kleurrijke outfits, maakt muziek die de zon uitnodigen. Ze zingen in veel verschillende talen en zijn zeker een aanrader voor je zomerplaylist dit jaar. Live zien zit er helaas niet meer in; ze gingen in 2023 uit elkaar.

‘Wat zie je er fantastisch uit!’
Kenia kent een booming duurzame kledingindustrie. Eerlijke betaling aan werknemers en het gebruik van duurzame stoffen en werkmethodes, het geven van geldcursussen aan werknemers: veel nieuwe kledingmerken betreden de laatste jaren de markt met behoorlijk wat succes. Zo ook ontwerpers die de kledingkast van Michelle Obama hebben verrijkt. Helaas is er nog niet voor iedereen plek om te werken in de mode-industrie, maar het wordt wel steeds beter. Ook tweedehandskleding is hier enorm populair, al komt veel van de vintage kleding (ook wel ‘mitumba’) gewoon uit Europa en de Verenigde Staten.
Wat je nou moet dragen als je in Kenia bent? Wat je in het straatbeeld veel ziet, zijn kleurrijke kleding en accessoires, zoals kralenkettingen en -armbanden. Hou het luchtig en denk in laagjes. Het beste kan je je laten adviseren in de Thika Road Mall, het winkelcentrum Two Rivers of de stadsmarkt in het centrum van Nairobi. Of, wat ook kan: spreek iemand aan van wie je vindt dat diegene goed gekleed is, geef een compliment en vraag waar ze geshopt hebben. Een geweldige manier om mensen te leren kennen én je drip te verbeteren.

Geen makkelijke carrièrestart
Iets anders waar de jeugd helaas ook veel mee bezig is, is de werkeloosheid. Niet alles is zo rooskleurig voor Keniaanse jongeren, Want veel jongeren mogen pas vanaf hun eenentwintigste overheidswerk doen. Daarnaast worden te veel kantoorbanen ‘bezet gehouden’ door de oudere generatie. Het gevolg daarvan is dat veel jongeren zonder werk komen te zitten. Volgens de Wereldbank heeft driekwart van de Kenianen onder de 35 jaar problemen om aan een baan te komen.
In 2024 leiden spanningen tot een hoogtepunt door een omstreden wet die dreigt aangenomen te worden. De zogeheten Financial Act zou ervoor zorgen dat de belasting flink zou worden verhoogd. Massale protesten breken uit en op 25 juni bestormt een boze menigte, vooral jonge mensen, het regeringsgebouw. Een deel van het gebouw vliegt in brand en de politie reageert met geweerschoten, waardoor negentien mensen om het leven komen. Vanwege de dodelijke afloop trekt president William Ruto de omstreden wet een dag later in. Ook maakt hij de belofte dat de politieagenten die hebben geschoten op ongewapende burgers worden vervolgd.

Keniaanse jongeren kennen zo dus hun obstakels, maar gelukkig zit deze generatie vol met creatieve geesten die het beste willen maken van hun levens. De moeilijke omstandigheden houden ze niet tegen en de energieke, bruisende gemeenschap aan jongeren hebben een bewonderenswaardige, sterke mentaliteit.
Meer jongerenculturen die op dit moment opbloeien? Lees hier over de culturele renaissance van Cambodja waar de gemiddelde leeftijd 25 is.
