Over deze maker
In 2019 ben ik afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht, waar ik een specialisatie in buitenlandjournalistiek volgde en stage heb gelopen bij een reismagazine. Reizen is voor mij het leukste, avontuurlijkste en meest leerzame wat je kan doen. Je leert nieuwe talen, culturen, gebruiken en het zorgt ervoor dat je met een open blik in het leven staat. Na al heel wat reizen op de teller naar magische bestemmingen zoals Sri Lanka, Mexico, Verenigde Staten, Costa Rica en Marokko, kan ik zeggen: het verveelt nooit. Ik zette een reisblog op, focuste mezelf op de reisjournalistiek en ben nu schrijver voor de website van 3 op Reis. Van interviews tot bijzondere bestemmingen en van bizarre plekken tot handige reistips: lees mijn verhalen hieronder.
Van deze maker
Op reis in het Verenigd Koninkrijk? Zo vraag je een ETA aan
Dankzij Brexit zijn open grenzen al even verleden tijd, maar vanaf april komt daar voor reizigers een extra obstakel bij: de verplichte Electronic Travel Authorisation (ETA). Reis jij straks naar Engeland, Schotland of Wales? Lees wat je moet doen om je te registreren.
K-popfans opgelet: ga op K-Culturetour in Seoul
Op straat treden artiesten op in de hoop gespot te worden door iemand uit de industry. Overal waar je kijkt verwijzingen naar popartiesten en series. Het hart van deze explosie van K-culture ligt in de hoofdstad Seoul. Maar hoe baan je je een weg door deze urban jungle?
Het leven in Noord-Korea: “De meest fascinerende plek ter wereld”
Noord-Korea is een van de meest geïsoleerde landen ter wereld. Hierdoor weten weinigen hoe het is om te leven in deze totalitaire staat. Er zijn een paar waaghalzen die dit weten. Een van hen? Simon Cockerell. Maar liefst 182 keer bezocht de reisgids het land van Kim Jung-Un.
‘Sunshine county Cornwall’: Het subtropische stukje Engeland
Zon? In Engeland? Laat me niet lachen! Dat denken de meesten inderdaad. Maar (zonne)schijn bedriegt. Want in Cornwall vind je die mooie vuurbal vaker in de lucht hangen dan waar dan ook in het Verenigd Koninkrijk. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de natuur en steden.
Opgejaagd en gestroopt: 77% van alle Afrikaanse olifantenpopulaties verdwenen sinds jaren zestig
Het spotten van the big five is voor velen een van de grootste redenen om naar Afrika te gaan. Maar met één van die vijf is het slecht gesteld. Nieuw onderzoek wijst uit dat de Afrikaanse olifantenpopulaties in de afgelopen vijftig jaar met 77 procent zijn afgenomen.
Jeju: Het eiland van natuurlijke schoonheid en duizend geesten
Sjamanistische tempels, honderden schitterende wandelpaden en de legendarische Haenyeoduikers. Ja, deze vulkanische rots en haar bewoners zijn gehuld in mysterie. Haal even diep adem, want we duiken – zonder zuurstoffles – in dit bijzondere eiland.
Manu San Felix ontdekte het grootste stuk koraal ter wereld: “Toen ik het zag wist ik het meteen”
De ontdekking van het grootste aaneengesloten stuk koraal waar de Spaanse marinebioloog Manu San Felix op stuitte tijdens zijn expeditie naar de Salomonseilanden werd in november 2024 wereldnieuws. Wat betekent deze ontdekking? We spraken hem.
Wat doen deze ‘spoken’ midden in de woestijn van Nevada?
Daar sta je dan. Aan de oostgrens van Death Valley, tussen Californië en Nevada, slurpt de genadeloze hitte al het vocht uit je lijf. Te midden van deze dorre woestijn stuit je onverwachts op een tiental angstaanjagende geeststandbeelden. Wat doen ze hier? Waar komen ze vandaan?
Waarom je Roald Dahls geboortestad moet hebben gezien
Waar een goede stedentrip aan moet voldoen? Lekker eten, leuke winkels, mooie musea, natuur in de buurt en genoeg vertier om in de late uurtjes door te gaan. Verplaats jezelf, al dan niet op telekinetische wijze, door de stad van ’s werelds bekendste kinderboekenschrijver.
Jong in Kirgistan: “De generatiekloof is hier enorm”
Je bent jong en je wil wat, toch? In Kirgistan is dat niet anders. Jongeren vinden elkaar op feesten in de hoofdstad of in de uitgestrekte natuur. Fotograaf en schrijver Thijs Broekkamp, vaak in Kirgistan aanwezig, heeft met eigen ogen gezien hoe jongeren het land veranderen.
Een stukje Italië in Montenegro: De Baai van Kotor
Een waar paradijs voor hikers, watersporters, cultuursnuivers en strandhangers. De Baai van Kotor is misschien wel het best bewaarde geheim van Montenegro. Wat moet je gezien hebben tijdens een rondtrip langs deze Balkanbaai van ongeveer twee à drie weken?
Ervaar Snowdonia tijdens deze roadtrip van Manchester naar Bardsey Island
Als je op zoek bent naar een mix van natuur en geschiedenis, is een roadtrip van Manchester naar Bardsey Island je op het lijf geschreven. Deze reis voert je door majestueuze landschappen van Snowdonia, waar je adembenemende bergen beklimt en in een oude mijn overnacht.
Sarajevo: “Waar het oosten het westen ontmoet”
De hoofdstad van Bosnië & Herzegovina in het oosten van Europa is doordrenkt met invloeden vanuit West-Europa. Het schommelt tussen rustig en druk, extravagant en introvert. Een stad met een handleiding dus - en die schrijven we maar al te graag voor je.
In 2050 een koffietekort? Wat we kunnen leren van koffieland Ethiopië
Je staat er misschien niet bij stil waar je koffie vandaan komt als je met een slaperig hoofd je zwarte filterkoffie of je verantwoorde ‘havercappu’ naar achteren giet. Jammer, want de oorsprong van je koffie heeft veel invloed op de wereld. Zeker met een dreigend koffietekort.
Met de trein naar Marokko? Dat doe je zo!
Reis je naar Marokko, dan nemen de meeste mensen het vliegtuig. Logisch als je niet zoveel tijd hebt, want dan ben je er met een paar uur. Qua duurzaamheid kan het echter beter; je kan ook met de trein naar het Noord-Afrikaanse land reizen. Hoe je dat doet? Dat leggen we je uit.
Drake Passage: De engste zeestraat op aarde
Misschien heb je de angstaanjagende video’s van schepen die door metershoge golven varen al eens voorbij zien komen op TikTok of Instagram. Eronder vaak een ‘Yo-ho-liedje’ gemonteerd. Een van de meest voorkomende locaties? De ‘Drake Passage’, met de sterkste stroming ter wereld.
Harajuku: Het epicentrum van de Japanse modewereld
Tokio is onderverdeeld in maar liefst 23 wijken. Ieder hiervan is een autonome gemeente met een eigen bestuur. Elke wijk brengt z’n eigen smaak in bij de diverse metropool, maar als ‘t gaat om Japanse subculturen, is er één district dat er tussenuit springt: Harajuku in Shibuya.
Varosha: Van badplaats met Hollywoodsterren naar verlaten kustdorp
Het is begin jaren zeventig. Topmodel Brigitte Bardot ligt op een strandbed naast die van actrice Elizabeth Taylor. Ze proosten op het leven en kijken nietsvermoedend uit over de Middellandse Zee bij hun favoriete resort, niet wetende dat dit weleens de laatste keer kan zijn.
Zelf naar het Lake District? Treed in de voetsporen van Wainwright
Het Lake District is een van de mooiste wandelgebieden van Engeland. Gelegen in de noordelijke provincie Cumbria, vind je hier zestien meren en maar liefst 197 ‘tarns’: kleinere meren. Wil je net als Nienke dit gebied bezoeken? Lees dan verder voor de beste reistips.
Hike of the Two Seas: Een wandelroute door de ongerepte ría’s van Musandam
Een winterse wandeling door de Scandinavische fjorden spreekt tot de verbeelding. Ben je echter een koukleum? Dan valt een Scandinavische bestemming in de winter toch al gauw af. Maar wist je dat je in december ook door een fjordlandschap kan wandelen met zomerse temperaturen?
Skiën in Marokko? Op grote hoogte kan dat!
De meeste mensen gaan naar Oostenrijk of Zwitserland om te wintersporten. Maar wist je dat je kan skiën in het doorgaans zo bloedhete Marokko? Midden in de Hoge Atlas, op slechts een uur rijden van het bruisende Marrakech vind je het hoogste skigebied van Afrika.
Karlijn (27) reisde naar Indonesië om haar biologische oma te ontmoeten: “We pakten elkaar stevig vast”
In de afgelopen twintig jaar zijn ruim elfduizend kinderen naar Nederland gekomen voor adoptie. Wie te maken heeft met adoptie uit het buitenland, kan nieuwsgierig raken naar datgeen wat altijd onbekend is gebleven. Karlijn ging met haar moeder op zoek naar haar biologische oma.
Onopgeloste moorden en femicide: De ‘Highway of Tears’
De ‘Highway 16’ in Canada lijkt op het eerste gezicht een rustige, afgelegen weg door een mooi, ongerept natuurgebied. Maar schijn bedriegt; onder die serene route ligt een gruwelijke waarheid. Op deze weg zijn tientallen vrouwen vermoord. Veel moordzaken zijn nooit opgelost.
Hoe mosselen in Polen het kraanwater bewaken
In Japan bestaat het algemene begrip dat steden een verlengstuk zijn van de natuur in plaats van iets wat ertegenover staat: shizen to kyōzon suru, oftewel "in harmonie met natuur leven". Wie zo leeft, kan z’n hart ophalen bij in Polen, waar mosselen het drinkwater beveiligen.
Volg de Via Appia: Levensader van het Romeinse Rijk
Het gezegde ‘alle wegen leiden naar Rome’ komt niet zomaar ergens vandaan; in het Romeinse Rijk was alles ingesteld om de hoofdstad zo goed mogelijk te bereiken in dit wereldrijk. Een van de mooiste wegen? De Via Appia, sinds dit jaar toegevoegd aan de Unesco Werelderfgoedlijst.
Met de camper op pad? Door deze campergids kan je Europa aan
Campervannen is geweldig. Raampje open, armpje eruit en de wind door je haren – of langs je gladde schedel. Het vrijgevochten gevoel achterna. Zonder gedoe beweeg je van de ene camping midden in de natuur naar dat kleine dorp waar de mensen elkaar nog begroeten op straat.
Beren spotten? In deze Europese landen heb je de meeste kans
“Ik zag twee beren broodjes smeren…” Ja, de beer duikt steeds vaker op in Europa. Waar sommige reizigers juist het risico uit de weg gaan, zijn er ook de thrillseekers. In dit artikel lichten we de gebieden uit waar ze voorkomen zodat je ze kan opzoeken – of juist vermijden.
Meest iconische olympische stadions ter wereld
De Olympische Spelen barsten weer los deze zomer. Alle ogen zijn gericht op Frankrijk, waar de hoofdstad het epicentrum is van een van de grootste sportevenementen ter wereld. Maar welke stadions zijn zo iconisch dat ze een plek in de wereldgeschiedenis hebben veroverd?
Kopenhagen beloont reizigers die afval ruimen
Dat Denemarken altijd iets voorloopt op de rest is inmiddels geen verrassing meer. Maar nu laat het Scandinavische land ook haar gasten daarvan meeprofiteren. Hoe? Door kortingen uit te delen voor klimaatbewuste reizigers. De proef is actief van 15 juli tot en met 11 augustus.
Zwemmen tussen tanks en gevechtshelikopters
Is dat een giftige waterslang in de verte? Oh nee, het is een Cobra AH-1F gevechtshelikopter. Het klinkt misschien als een bizarre plek om je militair museum te beginnen, maar in Akaba, Jordanië vind je legermaterieel op de bodem van de zee. De perfecte plek voor een bommetje?
Van Nagasaki naar Edo: Maak de historische hofreis door Japan
Nederland was heel lang het enige Europese land dat mocht handelen met Japan. De voorwaarde? Eens per jaar moest een groep handelaars de Hofreis van Nagasaki naar Edo, 't huidige Tokio, afleggen. Lees hoe je zelf deze reis vandaag de dag (een stuk sneller) maakt.
Boujloud: Het ‘Halloween’ van Marokko
Angstaanjagende mannen met hoorns paraderen over straat, mensen dragen schapenvachten en de schmink of make-up is on fleek. Je weet het nog niet, maar je bevindt je op een van de oudste feesten van Marokko, waar de eeuwige strijd tussen goed en kwaad wordt tentoongesteld.
Dejima en rangaku: Op zoek naar Nederlandse invloeden in Japan
Het barst in Nederland van de Japanse invloeden: iedere grote stad heeft wel een Japanse tuin met kersenbloesem, we lossen op zondagochtend de sudoku op die in de krant staat en kinderen spelen de talloze videogames die hier vandaan komen. Maar werkt dat ook de andere kant op?
Een donkere klim naar de top van Pidurangala Rock: “Opeens voel ik een donzige vacht langs mijn been”
De Leeuwenrots van Sigiriya is voor velen de reden waarom ze naar Sri Lanka afreizen. Maar eenmaal daar, vertelt iedereen je dat de rots ertegenover veel mooier, ongerepter en bovendien goedkoper is om te beklimmen. De beste tijd? ’s Nachts om vier uur, voor de zon opkomt.
Mediterrane sferen aan de Maas: dit is Dinant
De Belgische Ardennen is een van die bestemmingen die voelt als ver weg, maar eigenlijk heel dichtbij ligt. Het is een omgeving die bekendstaat om haar mooie natuur en pittoreske dorpen en steden. Het Waalse Dinant steekt er met kop en schouder bovenuit.
Seks en snurken: Dit zijn jullie grootste ‘Red Flags’ in hostels
Hostels zijn de perfecte manier om goedkoop te reizen en snel nieuwe vrienden te maken – maar daar horen ook etiketten bij. Iedere doorgewinterde reiziger kent de ongeschreven regels die bij een hostel horen. En hoewel het merendeel zich eraan houdt, doet niet iedereen dat.
Waar komt deze merkwaardige vlag vandaan?
Drie benen die vanuit het midden naar de randen van de vlag wijzen en het hoofd van Medusa in het midden. De vlag van Sicilië verdient absoluut de creativiteitsprijs. Waar komt deze bizarre vlag in hemelsnaam vandaan? En waarom heeft Isle of Man bijna dezelfde?
Het schiereiland waar Paul McCartney zijn Schotse droom vond
Het is een van die bestemmingen die tot de verbeelding spreekt: Kintyre. De omgeving kent veel natuur en is een onuitputtelijke inspiratiebron voor artiesten. Het is hier waar het landschap van de Schotse Hooglanden en de ruige, Ierse kust in een oogopslag te zien zijn.
Reis jij straks met een luchttaxi naar het vliegveld?
Het lijkt een scène uit een sciencefictionfilm: vliegende auto’s die boven de stad scheren onderweg naar hun bestemming. Maar zoals dat vaker gebeurt met sciencefiction, lijkt deze fantasie nu dichter bij de realiteit dan ooit tevoren. De schatting? Minder dan vijf jaar vanaf nu.
Een van de mooiste wijnlandschappen van Europa vind je verrassend dichtbij
Stel je voor: fietsend langs een kronkelende rivier, te midden van een glooiend heuvellandschap, voel je je als een god in Frankrijk. Maar je bent niet in Frankrijk, je bent veel dichter bij huis. Dit is de Route du Vin langs de Moezel in Luxemburg.
In dit dorp laten vrouwen geen huis onbeschilderd
Als je je bestemmingen kiest op basis van waardige content voor je sociale mediakanalen, dan mag Zalipie in Polen niet ontbreken op je lijst. In een idyllisch groen heuvellandschap is ieder huis sierlijk beschilderd, wat dit wellicht het meest kleurrijke dorp van Europa maakt.
Spotgoedkoop een hele week treinen door Corsica
Een spoorwegnetwerk van driehonderdvijftig kilometer lang, met op de route ruim dertig tunnels en meer dan vijftig bruggen en viaducten. Voor slechts vijftig euro per week hobbel je deze zomer door het machtige landschap van Corsica. Stap in bij de Trinicellu.
Elektrisch vliegen en hyperloops: hoe staat het met de toekomst van duurzaam reizen op lange afstanden?
Het is hét dilemma van de bewuste wereldreiziger: hoe maak je verre reizen, maar hou je je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk? Dat gaat helaas slecht samen. Althans, vooralsnog; er wordt veel onderzoek naar gedaan. Hoe gaan we in de toekomst lange afstanden afleggen?
Mount Erebus: de goudspuwende vulkaan van Antarctica
Het is de zuidelijkste, actieve vulkaan ter wereld. Wat de Mount Erebus nog meer zo bijzonder maakt? In zijn uitbarstingen worden stukjes goud de lucht in geslingerd. De geschatte waarde die dagelijks in de lucht terechtkomt is tussen de vijf- en zesduizend euro.
27 doden in één jaar: Waarom je goed wil opletten bij ‘tipsy tubing’ in Zuidoost-Azië
Wie gereisd heeft door Zuidoost-Azië heeft er vast eens van gehoord. Honderden backpackers die in een grote tractorband klimmen en urenlang door een laagstaande rivier dobberen. Op één van die rivieren, met de koosnaam “Death in Paradise”, loopt het in 2011 volledig uit de hand.
De perfecte golf? In deze gloednieuwe wave pools is surfen een eitje
Surfers reizen de wereld af voor de beste omstandigheden om met een surfplank aan de slag te gaan. Van Zuid-Afrika naar Australië, door naar Costa Rica, om vervolgens een enkeltje te boeken naar Nazaré in Portugal. Maar wat als je de perfecte golf te allen tijde zelf kan creëren?
16.000 kilometer in 352 dagen: Het ongelooflijke Afrika-avontuur van “The Hardest Geezer”
Het is Russ Cook, een Britse ultraloper, gelukt om van Zuid-Afrika hardlopend het continent te doorkruisen van zuid naar noord. Hij doorstond een ontvoering, een beroving en een tocht van een ‘kleine’ 16.000 km. Lees in dit artikel waarom en hoe hij dat deed.
Met de fiets van Rotterdam naar de Zwarte Zee
De monding van de Rijn en de monding van de Donau in de Zwarte Zee liggen bijna 3.500 kilometer uit elkaar. Toch is het dankzij een uitgebreid Europees fietsnetwerk hartstikke goed mogelijk om deze tocht af te leggen. Hoe? En waar moet je onderweg stoppen? Dat lees je hier.
Levensgevaarlijk: In onderwatergrot “Jacob’s Well” lieten al twaalf duikers het leven
Tussen megasteden Austin en San Antonio in Texas vind je het kleine dorp Wimberley. Met zo’n tweeduizend inwoners is hier voor de culturele reiziger niet zoveel te doen. Voor natuurliefhebbers daarentegen is dit een van de meest intrigerende plekken van de Verenigde Staten.
“In een galajurk door een Alpenweide rennen”: Jullie grootste dooddoeners onder reisinfluencers
Sociale media staan vol met reisinfluencers. Sommige doen dat heel goed en kunnen hun volgers inspireren en motiveren om zelf de koffers te pakken. Maar niet allemaal. We waren nieuwsgierig en vroegen jullie naar jullie grootste ergernissen over reisinfluencers in jullie feed.
Vergeten en verlaten: Het vissersdorp Ma Wan in de schaduw van bruisend Hongkong
Ma Wan is eind jaren negentig nog een vredig vissersdorp op een eiland in Hongkong. Maar als je er nu rondloopt, zie je overwoekering door natuur en verlaten gebouwen waar in sommige gevallen de ketels nog op de fornuizen staan. Wat is hier in hemelsnaam gebeurd?
Van vervuilende industrie naar creativiteit en natuur: Het Ruhrgebied
Een speeltuin voor fotografen, kunstfanaten en natuurliefhebbers. Het is niet het eerste waar je aan denkt bij een oud industrieterrein waar de restanten van hoogovens en staalfabrieken nog fier overeind staan. Maar achter het rauwe uiterlijk gaat een wonderlijke wereld schuil.
Edson van Broederliefde over ‘zijn’ Kaapverdië: “Ik voel me dankbaar om Kaapverdiaan te zijn”
De diaspora van Kaapverdianen reikt ver. Via hun werk in de scheepvaart vestigen velen zich in de jaren zestig in grote havensteden zoals Rotterdam en Boston. Rapgroep Broederliefde heeft hun roots in de Kaapverdische eilanden liggen. We spreken Edson over ‘zijn’ Kaapverdië.
Linde vond haar liefde op reis en emigreerde naar Kenia: “Dat leven in Nederland kan je altijd nog leiden”
Niet veel mensen kiezen ervoor om het comfortabele leven in Nederland in te leveren voor een avontuurlijk bestaan in Kenia. Linde en haar man zijn de uitzondering. Hoe liefde op het eerste gezicht in Vietnam ervoor zorgde dat Linde vier jaar later in Nairobi woonde.
Peter overwon zijn angststoornis door alleen op reis te gaan: “Ik was bang een paniekaanval te krijgen achter het stuur”
Velen van jullie reizen erop los, vaak met vrienden, familie of helemaal alleen. Uit een poll op een van onze sociale mediakanalen blijkt dat meer dan de helft van jullie al eens solo op reis is geweest. Maar hoe doe je dat als je een angststoornis hebt?
“Het grootste hotel ter wereld” in Noord-Korea ontving nooit een gast
De plannen zijn groots en de ambities eindeloos als de Noord-Koreaanse regering in de jaren tachtig begint aan dit gebouw. Maar het zal niet meer worden dan een spookachtige echo van grandioze ideeën en economische rampspoed. Loop binnen bij het “Hotel of Doom”: Ryugyong Hotel.
Deze man woonde vijf jaar gratis in iconisch hotel hartje New York
Het is voor de meeste New Yorkers niet weggelegd om voor een prikkie in het hart van deze wereldstad te wonen. Toch zijn er uitzonderingen. Een van die uitzonderingen gaat bij de naam Mickey Barreto (48) die een maas in de wet vond. Maar hoogmoed komt voor de val.
Maxime verbleef bij de Mennonieten: “Het voelde alsof ik in een tijdmachine was gestapt”
Het zijn er niet veel die toegelaten worden om bij de streng-christelijke Mennonieten of de Amish-bevolking te verblijven. Maar Maxime lukte het. Tijdens een rondreis in Belize vond ze een Mennonietenkolonie waar ze een tijdlang verbleef en helemaal in opgenomen werd.
Waarom is Costa Rica bezaaid met verlaten gebouwen?
Gebouwen raken om verschillende redenen vervallen, zoals financiële problemen of strenge wetgeving. Wat het ook is, Costa Rica kent opvallend veel leegstaande gebouwen, voornamelijk langs de kust. Hoe dat kan? We stappen binnen bij de drie meest opvallende.
Dit ging er mis tijdens jullie solo-reisavonturen: “Ik werd onder schot gehouden”
In je eentje op reis gaan is niet voor iedereen weggelegd. Toch wagen veel van onze volgers zich er maar al te graag aan. Een geweldig avontuur, al loopt niet alles altijd vlekkeloos. Welke reiservaringen wil jij absoluut niet meemaken tijdens je solo-reis?
“El Callejon del Beso”: een hartverscheurend liefdesverhaal
Het hartverscheurende verhaal achter El Callejon del Beso (de steeg van de kus), een smalle straat in Guanajuato, is een Shakespeareaans verhaal van verboden liefde en moord. Nog altijd trekken duizenden reizigers om deze reden naar de stad. Weten waarom? Dit is de legende.
In twee weken dwars door het binnenland van Sri Lanka
De Parel van de Indische Oceaan, zoals Sri Lanka wordt genoemd, is een land van extremen. De natuur is adembenemend mooi, de steden cultureel divers en de bevolking heeft een ongekend open houding naar reizigers. Niet voor niets is het een topbestemming onder backpackers.
Muzikaal Kaapverdië: Hoe een scheepswrak zorgde voor een muziekexplosie
De Kaapverdische eilanden voor de kust van West-Afrika zijn klein in omvang, maar hebben een enorme indruk achtergelaten op de muzikale geschiedenis. Hoe kan het dat een land met grote leegloop zoveel muziek wist te maken en nog altijd toonaangevend is voor muzikanten wereldwijd?
Hoe vier je carnaval in Rio?
Het grootste carnavalsfeest ter wereld is niet onbekend bij de meeste Nederlanders. Maar waar het ritme van de samba je meeneemt in een onvergetelijke ervaring van kleuren en ongekende feestvreugde, is het overzicht ver te zoeken in de feestdrukte. Waar moet je zijn? Een gids.
Surf’s up! De meest adembenemende surfbestemmingen in Europa
Droom je van dansen op de golven onder de Europese zon? Wie niet! Dit zijn ultieme, soms verrassende surfspots in Europa waar elke golf en elk strand anders is en je gegarandeerd een onvergetelijk avontuur gaat beleven. Waar wacht je nog op? Plank op de auto en gaan!
Van sinaasappelgevechten tot babywerpen: de opmerkelijkste tradities ter wereld
Oude tradities komen in ieder land en bij elke cultuur voor. Neem bijvoorbeeld Nederland: onder de rivieren lopen ze in februari in een belachelijk kostuum achter fanfarebands aan en Friezen fierljeppen zich een ongeluk. Toch zijn deze tradities wel een tikkeltje extremer.
Het ongerepte alternatief voor Machu Picchu
Machu Picchu is sinds 2007 één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Niet voor niets, want deze bestemming in Peru blijft waanzinnig. Maar ongerept is inmiddels anders; na een trail kom je aan in een dorp met kroeg en hostel. Een kalmer alternatief? Ga dan naar Kuélap.
Wat begon als corona-hobby werd haar baan: “Nu reis ik twaalf weken per jaar te paard de wereld rond”
Op een afgelegen, kleine boerderij in Frankrijk leeft een van de bekendste paardenreis-influencers van Nederland. Wie? Sanne Westera natuurlijk! Hier verzorgt ze haar drie paarden en een paar andere dieren. Tenminste, als ze niet op reis is; haar volgers willen inmiddels ook wat.
Het échte Mexico leren kennen? Bezoek de Pueblos Mágicos
Mexico is voor reizigers een land dat maar blijft geven. Van dichte oerwouden en cenotes in het zuiden, tot uitgestrekte woestijnlandschappen en hoge bergen in het noorden. Maar wil je juist de cultuur leren kennen? Bezoek de magische dorpen van Mexico: de Pueblos Mágicos.
Dwaal door de dodentunnel in het meest beruchte ziekenhuis van Amerika
Op een afgelegen heuveltop in Louisville, Kentucky staat het vervallen ziekenhuis Waverly Hills. Ooit opgericht met goede bedoelingen om een heftige epidemie te lijf te gaan, werd het al snel overgenomen door magere Hein. En volgens sommigen dwalen de geesten nog steeds rond.
Van Zuid-Korea tot Antarctica: De origineelste nieuwjaarsduiken ter wereld
Nederlanders staan al jaren bekend als een volk dat geen angst voor de kou kent. Toch is de nieuwjaarsduik niet iets wat alleen hier plaatsvindt. Van de ijzige diepten in Antarctica tot de drukke stranden van het Koreaanse Busan: iedereen doet mee. Welke is jouw favoriet?
Waarom je in 2024 het noorderlicht zo vaak ziet
We trekken maar al te graag naar de poolcirkel om het kosmische fenomeen van de welbekende, dansende, felgroene lichtstralen te aanschouwen. Wie dit een keer wil meemaken heeft dit jaar geluk, want in 2024 is het noorderlicht op z’n sterkst sinds twintig jaar. Hoe kan dat?
Kerst met stralende zon: De 7 warmste decemberbestemmingen
In Nederland associëren we het kerstfeest met sneeuw, warme mutsen of gezellige avonden bij de open haard. We vergeten dan vaak dat het op dat moment aan de andere kant van de wereld hartje zomer is. Toch wordt daar in de stralende zon ook gewoon kerst gevierd. Wat een contrast!
'Bielefeld bestaat niet': De complottheorie die Duitsers al 30 jaar bezighoudt
Het is een van de minder bekende steden in het noordwesten van Duitsland: Bielefeld. Althans, als we de media, landkaarten en inwoners moeten geloven. Vraag een willekeurige Duitser naar de stad en hij zal antwoorden met "Bielefeld? Dat bestaat niet". Wat is hier aan de hand?
Twan (13) reist ondanks zijn rolstoel de wereld over: “Ik heb al 32 vlaggetjes verzameld”
Singapore, Zuid-Afrika en een rondreis door Europa: Twan (13) bewijst dat een rolstoel geen belemmering hoeft te zijn om te reizen. Wat het mogelijk maakt? Zijn onuitputtelijke energie, reislust en vindingrijke ouders. “Ik wil graag dingen zien van de wereld, dat vind ik leuk.”
Ga voordat het te laat is: Bologna's scheve toren staat op instorten
Bij scheve torens in Italië denken we vaak als eerste aan die van Pisa. Logisch, maar Italië kent veel meer architectuur waar de waterpas naar de verkeerde kant uitslaat. Zo is de Garisendatoren hét paradepaardje van Bologna. Waarom je nu moet gaan? De toren dreigt te verdwijnen.
Skiën op een uurtje rijden? Het kan in de Belgische Ardennen
Het is eerder uitzondering dan regel, maar soms kan het gewoon: skiën in België. De pistes in en rond de Ardennen liggen op slechts een uur rijden vanaf Maastricht. Goedkoop, dichtbij en tóch die wintersportervaring: je hoeft dus niet helemaal naar de Alpen af te reizen dit jaar!
Binnen 48 uur op de Finse poolcirkel staan zonder te vliegen? Zo doe je dat
We willen minder vliegen, maar we willen ook de hele wereld verkennen. Dat kan je als een belemmering zien, maar je kan er ook een challenge van maken. Hoe? Lees over deze duurzame, bijzonder mooie en onverwachtse reis met boten en treinen om alvast in de winterstemming te komen.
Betaalbaar op wintersport in Europa? Deze verrassende bestemmingen zijn spotgoedkoop
Zeg je wintersport, dan zeg je: de Alpen. Mooie bestemming met prachtige landen, maar niet altijd het voordeligst en ook niet heel origineel meer. Op zoek naar een verrassende wintersportbestemming die niet alleen goed is voor je adrenaline maar ook voor je portemonnee?
Op reis door Zuidoost-Azië? KIJK dan uit voor deze besmettelijke oogziekte
We hebben het allemaal weleens gehad: een ontstoken oog. Niet levensbedreigend, wel ontzettend vervelend als het je overkomt, want je weet dat je misschien wel een week of twee aan het kwakkelen bent. En dan is het ook nog eens zo besmettelijk als het maar kan.
Treinen dé oplossing voor duurzaam reizen? Niet in Mexico
Ons groene hart gaat sneller kloppen als we in Europa met de trein over het continent crossen. De uitstoot vergeleken met het vliegtuig of de auto is minder en het biedt een avontuurlijke reiservaring. Maar in Mexico heeft het treinreizen een nare bijsmaak gekregen.
Met krap budget naar Zwitserland? Bezoek cultuurstad Bazel
Vanuit Arnhem ben je na slechts zes uur treinen al op het perron van deze bruisende stad net over de grens bij Duitsland. Met de meeste musea van Zwitserland is het een must-see voor de cultuursnuivers onder ons. En… het is voor Zwitserse begrippen goed voor je portemonnee.
Vergeet de London Eye: dit zijn de beste uitkijkpunten van ‘The City’
De Londense skyline. Hele magazines en reisgidsen zijn erover volgeschreven. En ja, je kan het meest indrukwekkende business district van Europa bewonderen tijdens een ritje in de London Eye. Maar de logge, oude dame is inmiddels ingehaald door veel mooiere, goedkopere spots.
Het onzekere bestaan van Vanuatu
Vanuatu is als eilandengroep in de Grote Oceaan een droombestemming. Naast een actieve vulkaan die je kan beklimmen en een van de meest paradijselijke stranden ter wereld, is de onderwaterwereld ongeëvenaard. Toch ligt juist daar een levensbedreigend gevaar onder de oppervlakte.
Wat te doen bij een berenaanval? “In ieder geval geen selfie maken”
Eind september werd een berenaanval in Canada voor een stel wandelaars fataal. Hoewel zo’n verschrikkelijke gebeurtenis altijd kan gebeuren, komen berenaanvallen zelden voor. Toch weten hoe je een berenaanval voorkomt? Ingrid Vermeulen van Stichting Bears in Mind legt het uit.
Tussenjaar? Reis werkend door Australië
Klaar met school, je bachelor of je master en nog niet toe aan het volwassen leven? We snappen je. Om daar nog even van weg te blijven ga je op reis tijdens je tussenjaar. Maar hoe zorg je voor genoeg geld zodat je niet pappie of mammie hoeft te bellen voor een zakcentje?
The Sphere: de nieuwe gigantische lichtbal midden in Las Vegas
Je hebt overdreven, je hebt behoorlijk over-the-top en je hebt Amerika. Afgelopen weekend onthulde Las Vegas The Sphere, een gigantische, lichtgevende bol midden in de stad. Wat is dit, waar komt dit futuristische bouwwerk opeens vandaan en hoe duur is een kaartje?
Het Deense wrakkenkerkhof: een paradijs voor duikers
De kleine zeemeermin, kou, uitgestrekte landschappen en verder heel veel niks. Denemarken wakkert niet snel gedachten over een duikparadijs aan. Toch ís het dat wel. De duizenden scheepswrakken die in de zee verspreid liggen, zijn een wondere wereld voor duikers en natuur.
Fjordbyen: de up-and-coming wijk zonder regels in Aalborg
‘De oase van Aalborg’, zo wordt dit deel van de vierde stad van Denemarken in de volksmond genoemd. Creatievelingen vanuit het hele land trekken hierheen vanwege de hechte commune die zelf de regels bepaald. Terwijl het vroeger te gevaarlijk was om hier ’s nachts rond te dwalen.
Het kolkende lavameer van Mount Nyiragongo
In ‘t hart van de Democratische Republiek Congo ligt een van de meest actieve en gevaarlijke vulkanen ter wereld. Naast dit grootste lavameer ter wereld lijkt Mordor uit Lord of the Rings een peulenschil. En dat de vulkaan angstaanjagend is, bewijzen recente uitbarstingen.
De 8 meest bijzondere toevoegingen aan de UNESCO-Werelderfgoedlijst van 2023
De commissie van de UNESCO-werelderfgoedlijst kwam deze week bij elkaar in Saoedi-Arabië om de lijst van imposante plekken aan te vullen met nieuwe, bijzondere plekken. Alle reden om daar een mooie selectie van te maken! Wij zetten de acht mooiste voor jou op een rij.
Zelf elektrisch door Denemarken toeren? Dit zijn de handigste tips
Dit land is al jaren een pionier op het gebied van duurzaamheid. Maar liefst 60% van de energie is groen en naar schatting verviervoudigt dat in de komende acht jaar. Het land biedt veel en vanuit Nederland ben je er zo. Dus stoelriemen vast; we karren elektrisch naar Denemarken!
Waar begin je het beste een B&B in het buitenland?
Veel reizigers zijn op zoek naar afwisseling. Anderen doen ‘t liever wat rustiger aan en doen aan ‘slow travel’ of gaan met een busje op pad. Een ding is zeker: we willen aan het einde van de rit terug naar huis. Maar wat als je een nieuw thuis wilt opbouwen in het buitenland?
Hoe gaat het nu met ‘zeilmeisje’ Laura Dekker?
In 2012 werd ze wereldnieuws toen ze als jongste persoon ter wereld een rondje om de wereld voer. Ze was slechts zestien lentes jong toen ze na zo’n 27.000 zeemijl weer voet aan wal zette. Inmiddels is ze druk met allerlei andere zaken. Hoe gaat het nu met haar?
Zelf de zee op? Nederlands beste wereldzeilreizigers geven je de handigste tips
Veel reizigers dromen er altijd al van een lange zeilreis te maken. Wij hebben de meest ervaren zeilers van Nederland opgetrommeld voor de beste tips. In dit artikel stomen Laura Dekker, Jelmer van Beek en Joshua van Eijndhoven je klaar voor jouw volgende grote zeilreis.
Deze eilanden zijn door kernproeven van de Verenigde Staten nog altijd onbewoonbaar
‘Ah, Bikinibroek’. Je hoort het de voice-over van Spongebob al zeggen. Waarom deze zeewezens zo geflipt zijn? Het is gebaseerd op echte gebeurtenissen. Op de eilanden van de Bikini-atol testte de Verenigde Staten atoombommen uit, met gekmakende radiatie voor de dieren als gevolg.
Berlijn zoals je het verwacht: streetart in oud spionnencomplex
Het hoofdkwartier van het grootste, nog bestaande spionnennetwerk van de geallieerden kwam leeg te staan na de Koude Oorlog. Nu is het een gigantische streetartverzameling. Wat je op de Teufelsberg vindt? Een cocktail van kunst, natuur en spionnenverhalen. Shaken, not stirred.
Vanuit Berlijn dwars door het hart van Europa
Citytrippen met de trein door Centraal-Europa doe je het beste vanaf startpunt Berlijn. Maar de regio is gigantisch, lopend van het Poolse Gdańsk tot aan het Noord-Italiaanse Venetië en van Luxemburg tot aan een groot deel van Roemenië. Hoe verken je dit het beste? Lees het hier.
Hoe Italiaanse fascisten een ziekenhuis in een martelcomplex veranderden
Executies, duistere schimmen en krijsende stemmen, smekend om hulp. Enkele getuigen zweren dat ze het gezien hebben bij het Britse ziekenhuis op Corfu, het engste gebouw van Griekenland. De akelige geschiedenis verklaart misschien waar deze griezelverhalen vandaan komen.
Deze Milanese bottenkapel is gebouwd van honderden lijken
Waar de meeste botten onder de grond liggen, is dat bij deze kerk in Milaan een ander geval. In plaats van de doden te verstoppen onder de grond, zijn hun schedels en botten juist gebruikt als decoratie van deze angstaanjagende kapel. Maar waarom?
De wereld rond zonder te vliegen? Zo doe je dat!
Het is je vast niet ontgaan: de Deense Torbjørn Pedersen (44) bezocht ieder land ter wereld zonder te vliegen. Met een documentaire over zijn reis in de maak is hij een inspiratiebron voor reizigers die steeds minder het vliegtuig willen pakken. Maar hoe doe je dit nou zelf?
Een roadtrip door Oeganda: het groene hart van Afrika
Rust, groen en weinig andere toeristen: je bent in de 'parel van Afrika'. Vereeuwigd door Winston Churchill is deze naam blijven hangen. Een andere bijnaam? Het 'groene hart van Afrika’. Je ziet hier namelijk veel mooie natuur en bijzondere dieren. We nemen je mee naar Oeganda.
Romantische reisverhalen: “Na een poolparty en quadrijden in de woestijn sloeg de vonk over”
Het is de meest romantische droom die voor de doorgewinterde reiziger in vervulling kan komen: de liefde van je leven tegenkomen in een ander land. Wij vroegen ons af of er tussen jullie een paar van deze geluksvogels zaten. Dit waren jullie meest romantische reiservaringen.
Een scooter huren in Zuidoost-Azië: de belangrijkste tips op een rij
Steeds vaker springen reizigers op de scooter of motor in het verre oosten om te genieten van totale vrijheid. Helaas kan het soms nog moeilijk zijn om in een onbekend land op de gemotoriseerde tweewieler te stappen. Hoe bereid je je het beste voor?
Citytrippen met beperkt budget? In deze Europese steden kan het!
Oost, west en voor een snelle stedentrip is Europa het best. Maar voor een flitsbezoekje aan een hoofdstad wil je geen godsvermogen neerleggen. Dus in welke steden kan je in 2023 aangenaam verblijven, zonder een aanslag te doen op je bankrekening?
Ouarzazate is ‘Kingdom of Heaven’ voor iedere filmliefhebber
Gladiator, Kingdom of Heaven, Babel, Lawrence of Arabia en hitserie Game of Thrones. Wat deze kaskrakers met elkaar gemeen hebben? Ze zijn allemaal gefilmd in de Marokkaanse woestijn van Ouarzazate, een van de grootste decors van de Amerikaanse filmindustrie.
Deze ‘forse kat’ is populairste attractie in Szczezin
Het imposante slot van Stettin, het schitterende Jan Kasprowicz Park of het prestigieuze observatiedek Wały Chrobrego. Zomaar een aantal plekken die meedingen naar de mooiste bezienswaardigheden van de Poolse stad Szczecin. Toch verliezen ze het allemaal van Gacek.
Voor een heerlijke stedentrip ga je naar Lyon
Parijs mag dan de hoofdstad zijn van Frankrijk, maar wat het eten betreft staat Lyon op nummer één. En dan is het sfeervolle centrum ook nog perfect voor een veelzijdige stedentrip waar je eindeloos door smalle straten kan dwalen, maar ook in korte tijd de stad goed leert kennen.
Verbanning van nomaden: de schaduwkant van Petra
Als een van de zeven wereldwonderen zou je bij het zien van de imposante grotten van Petra waarschijnlijk alleen maar kunnen denken aan hoe bijzonder mooi deze plek is. En hoewel het dat ook zeker is, kleeft er een bittere nasmaak aan het massatoerisme.
Een route langs de meest idyllische plekken van Slovenië
Slovenië is de ideale bestemming voor reizigers die houden van roadtrippen, maar niet van ellenlange autoritten. Want met een grootte van ongeveer de helft van Nederland is het land zo klein, dat je je volgende stop al hebt bereikt voordat iemand een plaspauze kan inlassen.
Hoe wilde ezels de dienst uitmaken op Cyprus
Beter een goede buur dan een verre vriend? Dat begrip gaat er tussen de Grieken en de Turken niet in. De ruzie wordt in de jaren ’70 beslecht met een oorlog. Eentje die ze niet op de eigen grens, maar in Cyprus uitvechten. Het gevolg? Ezels. Heel veel ezels.
Wijngaardhoppen in Zuid-Afrika? Zo doe je dat
Wie de wijnstreken van Zuid-Afrika wil verkennen, moet in de buurt van Kaapstad zijn. Als het hart van de Zuid-Afrikaanse wijnhandel, liggen de wijngaarden als een waaier om de metropool heen. Wij nemen je mee door dit landschap en zetten de beste wijnspots voor je op een rij.
Eat – sleep – rave – repair: How partying Ukrainians rebuild the country
Together with young Ukrainians, Dmytriy Kirpa dances to the darkest and vilest techno beats, while the industrial sounds from the construction machinery create the soundscape. While many fled when the war broke out, he returned to help restore his country. This is his story.
Keti Koti: Zo vieren ze het in Paramaribo
Sinds 2009 wordt de afschaffing van de slavernij ieder jaar iets grootser in Nederland gevierd tijdens Keti Koti, oftewel ‘ketenen gebroken’. In Suriname is 1 juli echter al sinds mensheugenis een nationale feestdag. Hoe dat eruitziet? We nemen je mee naar Paramaribo.
Cádiz: een stukje Cuba in Europa
Cádiz is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt als je door Zuid-Spanje reist. Toch is het eeuwig zonde om de oudste Europese stad over te slaan. Het heeft het allemaal: goed eten, een strand waar je kan surfen en een rijke cultuur. Stap door de stadspoorten van Cádiz.
Het grootste meer ter wereld dat verdween: Makgadikgadi in Botswana
Een rivierdelta die uitmondt in de woestijn. Het is een van de vele aanwijzingen dat hier ooit een gigantisch meer moet hebben gelegen. Maar tienduizend jaar geleden verdampte bijna al het water. Het gevolg? Het ontstaan van de grootste zoutvlaktes ter wereld.
Hoe een watersnoodramp deze stad in één nacht wegvaagde
Het zou een van de meest welvarende steden van Noord-Europa uit de dertiende eeuw zijn geweest. Totdat het water kwam en alles vernietigde. Nu, bijna zevenhonderd jaar later, komen baanbrekende resultaten naar buiten in een onderzoek naar deze verloren stad.
Het leger van terracotta komt naar Europa
Stel je voor. Je bent een arme boer in de buitenwijken van Xi’an in het China van de jaren ’70. Je staat een put te graven en dan stuit je op de grootste archeologische schat van de eeuw. Vijftig jaar later komt een deel hiervan voor het eerst sinds de pandemie naar Spanje.
Hoe twee Europese onderzoekers nazi’s ontvluchtten en liefde vonden in Mexico
Het is de droom van menig reiziger. Een verre reis maken, daar de liefde van je leven tegenkomen en samen oud worden in een ver land. Tegenwoordig hoor je zulke verhalen vaak voorbijkomen, maar in Mexico tijdens de Tweede Wereldoorlog?
Het geheim van het Griekse vasteland: episch Epirus
Net tussen Corfu en de Ionische eilanden vind je op het vasteland van Griekenland een kuststrook die door veel reizigers wordt overgeslagen. Eeuwig zonde, want hier kleurt het water azuurblauw, de stranden wit en het belangrijkste: is massatoerisme nog schaars.
Post-corona: nieuwe initiatieven in eigen land
‘Never waste a good crisis,’ aldus Winston Churchill. De pandemie was een wereldcrisis, maar de gebeurtenis bracht ook een nieuwe manier van kijken naar ons eigen land. Veel nieuwe reisinitiatieven gaven ons een herwaardering voor ons kleine kikkerlandje.
Eilandhoppen in Kroatië: zo verken je de Adriatische kust
Wist je dat Kroatië meer dan duizend eilanden telt? Tja, dan is bij de meeste reizigers de denkstap naar ‘eilandhoppen’ niet zo’n moeilijke. Maar met zoveel eilanden schiet de keuzestress er snel in. Welke eilanden moet je nou écht bezocht hebben?
Op stedentrip in Nederland? Blijf slapen in een brugwachtershuisje
Je kent ze wel, van die kleine hutjes aan weerszijde van elke willekeurige brug in Nederland ooit. Je vindt ze van Groningen tot aan Maastricht. Meestal vallen ze alleen op als je staat te wachten voor een openstaande brug, maar wie verder kijkt, ziet er een leuke slaapplek in.
Instagram versus reality: aan de hemelpoort op Bali? Dacht het niet!
De zuilen van Candi Bentar zijn deel van de Lembuyang Tempel op Bali en symboliseren de dualiteit van het leven. Deze ‘poort’ benadrukt hoe belangrijk het is om balans te houden tussen donkere en lichte krachten in het leven. Maar inderdaad, het is ook een heel tof insta-plaatje.
Hoe 'Nollywood' langzaam de wereld overneemt
Hollywood is bij iedereen wel een bekend fenomeen, maar kende je Nollywood al? Het is inmiddels de één na grootste filmindustrie ter wereld, net onder het Indiase Bollywood. Hoe is dat zo gekomen? En wat weet je nog meer allemaal niet van de grootste filmindustrie van Afrika?
Waar komen al die volgebouwde rotsen in Calabrië toch vandaan?
Rocca Imperiale, Mormanno, Civita, Saracena, Amantea en het bekendere Cosenza: stuk voor stuk steden die lijken op te rijzen uit de vele valleien. Eeuwen geleden werden dorpen hier op steile rotsen gebouwd, maar hoe kwamen ze eigenlijk tot stand?
Het noorderlicht laat zich de komende jaren vaker zien in Nederland
Voorheen moest je een flinke reis afleggen naar bijvoorbeeld een Scandinavisch land dicht bij de poolcirkel om het noorderlicht te zien. Echter, hoe het er nu naar uitziet hoeft dat straks niet meer; het verschijnsel gaat steeds vaker voorkomen in Nederland.