Over deze maker
In 2019 ben ik afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Met een focus op de reisjournalistiek en een eindeloze interesse in alles wat zich over de grens afspeelt en te vinden is, ben ik nu schrijver voor de website van 3 op Reis. Wedstrijdje GeoGuessr doen?
Van deze maker
Opgejaagd en gestroopt: 77% van alle Afrikaanse olifantenpopulaties verdwenen sinds jaren zestig
Het spotten van the big five is voor velen een van de grootste redenen om naar Afrika te gaan. Maar met één van die vijf is het slecht gesteld. Nieuw onderzoek wijst uit dat de Afrikaanse olifantenpopulaties in de afgelopen vijftig jaar met 77 procent zijn afgenomen.
Jeju: Het eiland van natuurlijke schoonheid en duizend geesten
Sjamanistische tempels, honderden schitterende wandelpaden en de legendarische Haenyeoduikers. Ja, deze vulkanische rots en haar bewoners zijn gehuld in mysterie. Haal even diep adem, want we duiken – zonder zuurstoffles – in dit bijzondere eiland.
Manu San Felix ontdekte het grootste stuk koraal ter wereld: “Toen ik het zag wist ik het meteen”
De ontdekking van het grootste aaneengesloten stuk koraal waar de Spaanse marinebioloog Manu San Felix op stuitte tijdens zijn expeditie naar de Salomonseilanden werd in november 2024 wereldnieuws. Wat betekent deze ontdekking? We spraken hem.
Wat doen deze ‘spoken’ midden in de woestijn van Nevada?
Daar sta je dan. Aan de oostgrens van Death Valley, tussen Californië en Nevada, slurpt de genadeloze hitte al het vocht uit je lijf. Te midden van deze dorre woestijn stuit je onverwachts op een tiental angstaanjagende geeststandbeelden. Wat doen ze hier? Waar komen ze vandaan?
Waarom je Roald Dahls geboortestad moet hebben gezien
Waar een goede stedentrip aan moet voldoen? Lekker eten, leuke winkels, mooie musea, natuur in de buurt en genoeg vertier om in de late uurtjes door te gaan. Verplaats jezelf, al dan niet op telekinetische wijze, door de stad van ’s werelds bekendste kinderboekenschrijver.
Jong in Kirgistan: “De generatiekloof is hier enorm”
Je bent jong en je wil wat, toch? In Kirgistan is dat niet anders. Jongeren vinden elkaar op feesten in de hoofdstad of in de uitgestrekte natuur. Fotograaf en schrijver Thijs Broekkamp, vaak in Kirgistan aanwezig, heeft met eigen ogen gezien hoe jongeren het land veranderen.
Ervaar Snowdonia tijdens deze roadtrip van Manchester naar Bardsey Island
Als je op zoek bent naar een mix van natuur en geschiedenis, is een roadtrip van Manchester naar Bardsey Island je op het lijf geschreven. Deze reis voert je door majestueuze landschappen van Snowdonia, waar je adembenemende bergen beklimt en in een oude mijn overnacht.
Sarajevo: “Waar het oosten het westen ontmoet”
De hoofdstad van Bosnië & Herzegovina in het oosten van Europa is doordrenkt met invloeden vanuit West-Europa. Het schommelt tussen rustig en druk, extravagant en introvert. Een stad met een handleiding dus - en die schrijven we maar al te graag voor je.
In 2050 een koffietekort? Wat we kunnen leren van koffieland Ethiopië
Je staat er misschien niet bij stil waar je koffie vandaan komt als je met een slaperig hoofd je zwarte filterkoffie of je verantwoorde ‘havercappu’ naar achteren giet. Jammer, want de oorsprong van je koffie heeft veel invloed op de wereld. Zeker met een dreigend koffietekort.
Met de trein naar Marokko? Dat doe je zo!
Reis je naar Marokko, dan nemen de meeste mensen het vliegtuig. Logisch als je niet zoveel tijd hebt, want dan ben je er met een paar uur. Qua duurzaamheid kan het echter beter; je kan ook met de trein naar het Noord-Afrikaanse land reizen. Hoe je dat doet? Dat leggen we je uit.
Drake Passage: De engste zeestraat op aarde
Misschien heb je de angstaanjagende video’s van schepen die door metershoge golven varen al eens voorbij zien komen op TikTok of Instagram. Eronder vaak een ‘Yo-ho-liedje’ gemonteerd. Een van de meest voorkomende locaties? De ‘Drake Passage’, met de sterkste stroming ter wereld.
Harajuku: Het epicentrum van de Japanse modewereld
Tokio is onderverdeeld in maar liefst 23 wijken. Ieder hiervan is een autonome gemeente met een eigen bestuur. Elke wijk brengt z’n eigen smaak in bij de diverse metropool, maar als ‘t gaat om Japanse subculturen, is er één district dat er tussenuit springt: Harajuku in Shibuya.
Varosha: Van badplaats met Hollywoodsterren naar verlaten kustdorp
Het is begin jaren zeventig. Topmodel Brigitte Bardot ligt op een strandbed naast die van actrice Elizabeth Taylor. Ze proosten op het leven en kijken nietsvermoedend uit over de Middellandse Zee bij hun favoriete resort, niet wetende dat dit weleens de laatste keer kan zijn.
Zelf naar het Lake District? Treed in de voetsporen van Wainwright
Het Lake District is een van de mooiste wandelgebieden van Engeland. Gelegen in de noordelijke provincie Cumbria, vind je hier zestien meren en maar liefst 197 ‘tarns’: kleinere meren. Wil je net als Nienke dit gebied bezoeken? Lees dan verder voor de beste reistips.
Hike of the Two Seas: Een wandelroute door de ongerepte ría’s van Musandam
Een winterse wandeling door de Scandinavische fjorden spreekt tot de verbeelding. Ben je echter een koukleum? Dan valt een Scandinavische bestemming in de winter toch al gauw af. Maar wist je dat je in december ook door een fjordlandschap kan wandelen met zomerse temperaturen?
Skiën in Marokko? Op grote hoogte kan dat!
De meeste mensen gaan naar Oostenrijk of Zwitserland om te wintersporten. Maar wist je dat je kan skiën in het doorgaans zo bloedhete Marokko? Midden in de Hoge Atlas, op slechts een uur rijden van het bruisende Marrakech vind je het hoogste skigebied van Afrika.
Karlijn (27) reisde naar Indonesië om haar biologische oma te ontmoeten: “We pakten elkaar stevig vast”
In de afgelopen twintig jaar zijn ruim elfduizend kinderen naar Nederland gekomen voor adoptie. Wie te maken heeft met adoptie uit het buitenland, kan nieuwsgierig raken naar datgeen wat altijd onbekend is gebleven. Karlijn ging met haar moeder op zoek naar haar biologische oma.
Onopgeloste moorden en femicide: De ‘Highway of Tears’
De ‘Highway 16’ in Canada lijkt op het eerste gezicht een rustige, afgelegen weg door een mooi, ongerept natuurgebied. Maar schijn bedriegt; onder die serene route ligt een gruwelijke waarheid. Op deze weg zijn tientallen vrouwen vermoord. Veel moordzaken zijn nooit opgelost.
Hoe mosselen in Polen het kraanwater bewaken
In Japan bestaat het algemene begrip dat steden een verlengstuk zijn van de natuur in plaats van iets wat ertegenover staat: shizen to kyōzon suru, oftewel "in harmonie met natuur leven". Wie zo leeft, kan z’n hart ophalen bij in Polen, waar mosselen het drinkwater beveiligen.
Volg de Via Appia: Levensader van het Romeinse Rijk
Het gezegde ‘alle wegen leiden naar Rome’ komt niet zomaar ergens vandaan; in het Romeinse Rijk was alles ingesteld om de hoofdstad zo goed mogelijk te bereiken in dit wereldrijk. Een van de mooiste wegen? De Via Appia, sinds dit jaar toegevoegd aan de Unesco Werelderfgoedlijst.
Met de camper op pad? Door deze campergids kan je Europa aan
Campervannen is geweldig. Raampje open, armpje eruit en de wind door je haren – of langs je gladde schedel. Het vrijgevochten gevoel achterna. Zonder gedoe beweeg je van de ene camping midden in de natuur naar dat kleine dorp waar de mensen elkaar nog begroeten op straat.
Meest iconische olympische stadions ter wereld
De Olympische Spelen barsten weer los deze zomer. Alle ogen zijn gericht op Frankrijk, waar de hoofdstad het epicentrum is van een van de grootste sportevenementen ter wereld. Maar welke stadions zijn zo iconisch dat ze een plek in de wereldgeschiedenis hebben veroverd?
Kopenhagen beloont reizigers die afval ruimen
Dat Denemarken altijd iets voorloopt op de rest is inmiddels geen verrassing meer. Maar nu laat het Scandinavische land ook haar gasten daarvan meeprofiteren. Hoe? Door kortingen uit te delen voor klimaatbewuste reizigers. De proef is actief van 15 juli tot en met 11 augustus.
Zwemmen tussen tanks en gevechtshelikopters
Is dat een giftige waterslang in de verte? Oh nee, het is een Cobra AH-1F gevechtshelikopter. Het klinkt misschien als een bizarre plek om je militair museum te beginnen, maar in Akaba, Jordanië vind je legermaterieel op de bodem van de zee. De perfecte plek voor een bommetje?
Van Nagasaki naar Edo: Maak de historische hofreis door Japan
Nederland was heel lang het enige Europese land dat mocht handelen met Japan. De voorwaarde? Eens per jaar moest een groep handelaars de Hofreis van Nagasaki naar Edo, 't huidige Tokio, afleggen. Lees hoe je zelf deze reis vandaag de dag (een stuk sneller) maakt.
Boujloud: Het ‘Halloween’ van Marokko
Angstaanjagende mannen met hoorns paraderen over straat, mensen dragen schapenvachten en de schmink of make-up is on fleek. Je weet het nog niet, maar je bevindt je op een van de oudste feesten van Marokko, waar de eeuwige strijd tussen goed en kwaad wordt tentoongesteld.
Dejima en rangaku: Op zoek naar Nederlandse invloeden in Japan
Het barst in Nederland van de Japanse invloeden: iedere grote stad heeft wel een Japanse tuin met kersenbloesem, we lossen op zondagochtend de sudoku op die in de krant staat en kinderen spelen de talloze videogames die hier vandaan komen. Maar werkt dat ook de andere kant op?
Een donkere klim naar de top van Pidurangala Rock: “Opeens voel ik een donzige vacht langs mijn been”
De Leeuwenrots van Sigiriya is voor velen de reden waarom ze naar Sri Lanka afreizen. Maar eenmaal daar, vertelt iedereen je dat de rots ertegenover veel mooier, ongerepter en bovendien goedkoper is om te beklimmen. De beste tijd? ’s Nachts om vier uur, voor de zon opkomt.
Mediterrane sferen aan de Maas: dit is Dinant
De Belgische Ardennen is een van die bestemmingen die voelt als ver weg, maar eigenlijk heel dichtbij ligt. Het is een omgeving die bekendstaat om haar mooie natuur en pittoreske dorpen en steden. Het Waalse Dinant steekt er met kop en schouder bovenuit.
Seks en snurken: Dit zijn jullie grootste ‘Red Flags’ in hostels
Hostels zijn de perfecte manier om goedkoop te reizen en snel nieuwe vrienden te maken – maar daar horen ook etiketten bij. Iedere doorgewinterde reiziger kent de ongeschreven regels die bij een hostel horen. En hoewel het merendeel zich eraan houdt, doet niet iedereen dat.
Waar komt deze merkwaardige vlag vandaan?
Drie benen die vanuit het midden naar de randen van de vlag wijzen en het hoofd van Medusa in het midden. De vlag van Sicilië verdient absoluut de creativiteitsprijs. Waar komt deze bizarre vlag in hemelsnaam vandaan? En waarom heeft Isle of Man bijna dezelfde?
Het schiereiland waar Paul McCartney zijn Schotse droom vond
Het is een van die bestemmingen die tot de verbeelding spreekt: Kintyre. De omgeving kent veel natuur en is een onuitputtelijke inspiratiebron voor artiesten. Het is hier waar het landschap van de Schotse Hooglanden en de ruige, Ierse kust in een oogopslag te zien zijn.
Reis jij straks met een luchttaxi naar het vliegveld?
Het lijkt een scène uit een sciencefictionfilm: vliegende auto’s die boven de stad scheren onderweg naar hun bestemming. Maar zoals dat vaker gebeurt met sciencefiction, lijkt deze fantasie nu dichter bij de realiteit dan ooit tevoren. De schatting? Minder dan vijf jaar vanaf nu.
Een van de mooiste wijnlandschappen van Europa vind je verrassend dichtbij
Stel je voor: fietsend langs een kronkelende rivier, te midden van een glooiend heuvellandschap, voel je je als een god in Frankrijk. Maar je bent niet in Frankrijk, je bent veel dichter bij huis. Dit is de Route du Vin langs de Moezel in Luxemburg.
In dit dorp laten vrouwen geen huis onbeschilderd
Als je je bestemmingen kiest op basis van waardige content voor je sociale mediakanalen, dan mag Zalipie in Polen niet ontbreken op je lijst. In een idyllisch groen heuvellandschap is ieder huis sierlijk beschilderd, wat dit wellicht het meest kleurrijke dorp van Europa maakt.
Spotgoedkoop een hele week treinen door Corsica
Een spoorwegnetwerk van driehonderdvijftig kilometer lang, met op de route ruim dertig tunnels en meer dan vijftig bruggen en viaducten. Voor slechts vijftig euro per week hobbel je deze zomer door het machtige landschap van Corsica. Stap in bij de Trinicellu.
Elektrisch vliegen en hyperloops: hoe staat het met de toekomst van duurzaam reizen op lange afstanden?
Het is hét dilemma van de bewuste wereldreiziger: hoe maak je verre reizen, maar hou je je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk? Dat gaat helaas slecht samen. Althans, vooralsnog; er wordt veel onderzoek naar gedaan. Hoe gaan we in de toekomst lange afstanden afleggen?
Mount Erebus: de goudspuwende vulkaan van Antarctica
Het is de zuidelijkste, actieve vulkaan ter wereld. Wat de Mount Erebus nog meer zo bijzonder maakt? In zijn uitbarstingen worden stukjes goud de lucht in geslingerd. De geschatte waarde die dagelijks in de lucht terechtkomt is tussen de vijf- en zesduizend euro.
27 doden in één jaar: Waarom je goed wil opletten bij ‘tipsy tubing’ in Zuidoost-Azië
Wie gereisd heeft door Zuidoost-Azië heeft er vast eens van gehoord. Honderden backpackers die in een grote tractorband klimmen en urenlang door een laagstaande rivier dobberen. Op één van die rivieren, met de koosnaam “Death in Paradise”, loopt het in 2011 volledig uit de hand.
16.000 kilometer in 352 dagen: Het ongelooflijke Afrika-avontuur van “The Hardest Geezer”
Het is Russ Cook, een Britse ultraloper, gelukt om van Zuid-Afrika hardlopend het continent te doorkruisen van zuid naar noord. Hij doorstond een ontvoering, een beroving en een tocht van een ‘kleine’ 16.000 km. Lees in dit artikel waarom en hoe hij dat deed.
Linde vond haar liefde op reis en emigreerde naar Kenia: “Dat leven in Nederland kan je altijd nog leiden”
Niet veel mensen kiezen ervoor om het comfortabele leven in Nederland in te leveren voor een avontuurlijk bestaan in Kenia. Linde en haar man zijn de uitzondering. Hoe liefde op het eerste gezicht in Vietnam ervoor zorgde dat Linde vier jaar later in Nairobi woonde.
Maxime verbleef bij de Mennonieten: “Het voelde alsof ik in een tijdmachine was gestapt”
Het zijn er niet veel die toegelaten worden om bij de streng-christelijke Mennonieten of de Amish-bevolking te verblijven. Maar Maxime lukte het. Tijdens een rondreis in Belize vond ze een Mennonietenkolonie waar ze een tijdlang verbleef en helemaal in opgenomen werd.
Het ongerepte alternatief voor Machu Picchu
Machu Picchu is sinds 2007 één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Niet voor niets, want deze bestemming in Peru blijft waanzinnig. Maar ongerept is inmiddels anders; na een trail kom je aan in een dorp met kroeg en hostel. Een kalmer alternatief? Ga dan naar Kuélap.
Het échte Mexico leren kennen? Bezoek de Pueblos Mágicos
Mexico is voor reizigers een land dat maar blijft geven. Van dichte oerwouden en cenotes in het zuiden, tot uitgestrekte woestijnlandschappen en hoge bergen in het noorden. Maar wil je juist de cultuur leren kennen? Bezoek de magische dorpen van Mexico: de Pueblos Mágicos.
Waarom je in 2024 het noorderlicht zo vaak ziet
We trekken maar al te graag naar de poolcirkel om het kosmische fenomeen van de welbekende, dansende, felgroene lichtstralen te aanschouwen. Wie dit een keer wil meemaken heeft dit jaar geluk, want in 2024 is het noorderlicht op z’n sterkst sinds twintig jaar. Hoe kan dat?
Twan (13) reist ondanks zijn rolstoel de wereld over: “Ik heb al 32 vlaggetjes verzameld”
Singapore, Zuid-Afrika en een rondreis door Europa: Twan (13) bewijst dat een rolstoel geen belemmering hoeft te zijn om te reizen. Wat het mogelijk maakt? Zijn onuitputtelijke energie, reislust en vindingrijke ouders. “Ik wil graag dingen zien van de wereld, dat vind ik leuk.”
Treinen dé oplossing voor duurzaam reizen? Niet in Mexico
Ons groene hart gaat sneller kloppen als we in Europa met de trein over het continent crossen. De uitstoot vergeleken met het vliegtuig of de auto is minder en het biedt een avontuurlijke reiservaring. Maar in Mexico heeft het treinreizen een nare bijsmaak gekregen.
Wat te doen bij een berenaanval? “In ieder geval geen selfie maken”
Eind september werd een berenaanval in Canada voor een stel wandelaars fataal. Hoewel zo’n verschrikkelijke gebeurtenis altijd kan gebeuren, komen berenaanvallen zelden voor. Toch weten hoe je een berenaanval voorkomt? Ingrid Vermeulen van Stichting Bears in Mind legt het uit.
Hoe gaat het nu met ‘zeilmeisje’ Laura Dekker?
In 2012 werd ze wereldnieuws toen ze als jongste persoon ter wereld een rondje om de wereld voer. Ze was slechts zestien lentes jong toen ze na zo’n 27.000 zeemijl weer voet aan wal zette. Inmiddels is ze druk met allerlei andere zaken. Hoe gaat het nu met haar?
Berlijn zoals je het verwacht: streetart in oud spionnencomplex
Het hoofdkwartier van het grootste, nog bestaande spionnennetwerk van de geallieerden kwam leeg te staan na de Koude Oorlog. Nu is het een gigantische streetartverzameling. Wat je op de Teufelsberg vindt? Een cocktail van kunst, natuur en spionnenverhalen. Shaken, not stirred.
Hoe Italiaanse fascisten een ziekenhuis in een martelcomplex veranderden
Executies, duistere schimmen en krijsende stemmen, smekend om hulp. Enkele getuigen zweren dat ze het gezien hebben bij het Britse ziekenhuis op Corfu, het engste gebouw van Griekenland. De akelige geschiedenis verklaart misschien waar deze griezelverhalen vandaan komen.
Het noorderlicht laat zich de komende jaren vaker zien in Nederland
Voorheen moest je een flinke reis afleggen naar bijvoorbeeld een Scandinavisch land dicht bij de poolcirkel om het noorderlicht te zien. Echter, hoe het er nu naar uitziet hoeft dat straks niet meer; het verschijnsel gaat steeds vaker voorkomen in Nederland.