16.000 kilometer in 352 dagen: Het ongelooflijke Afrika-avontuur van “The Hardest Geezer”
- Artikel
- 09 apr 2024
- 4 minuten leestijd
Het is Russ Cook, een Britse ultraloper, gelukt om van Zuid-Afrika hardlopend het continent te doorkruisen van zuid naar noord. Hij doorstond een ontvoering, een beroving en een tocht van een ‘kleine’ 16.000 km. Lees in dit artikel waarom en hoe hij dat deed.
Cook's gigamarathon begint te rennen op 22 april 2023 bij Cape Agulhas, het zuidelijkste punt van Zuid-Afrika. Bijna een jaar later bereikt hij de finish bij Ras Angela in Tunesië, het meest noordelijke punt van het continent. Zijn route, die vooral langs de westkust van Afrika liep, zit vol met extreme uitdagingen, waaronder doortochten door woestijnen, regenwouden, en onherbergzame gebieden. Tijdens zijn avontuur wordt de dan zesentwintigjarige Cook geconfronteerd met ziekte, ondervoeding, berovingen, en zelfs een kortstondige ontvoering in Congo. Toch blijft hij onverminderd doorzetten. Met zijn tocht van 16.000 kilometer in 352 dagen haalt hij dan ook heel wat geld op voor de goede doelen Sandblast en The Running Charity. De teller staat momenteel namelijk al op £850.000, omgerekend zo’n € 992.000. Zijn doel is om uiteindelijk £1.000.000 op te halen. Bekijk hier zijn hele route:
Bekijk hier zijn hele route.
Maar ziekte, ondervoeding en ontvoering zijn niet de enige factoren die Cook in de weg zitten. Op de valreep wordt hij geconfronteerd met een administratieve hindernis in Algerije. Hij zou het land niet in mogen vanwege problemen met zijn visum. Dankzij steun vanuit sociale media en zelfs Britse politici die zich ertegenaan bemoeien, kan hij uiteindelijk gelukkig toch doorrennen naar de eindstreep in Tunesië.
Ontvoerd in de jungle
Zijn tocht door Zuid-Afrika en Namibië lijkt redelijk ‘makkelijk’ te gaan, maar in Angola moeten hij en zijn team de eerste tegenslag verwerken. Ze worden door een groep dieven onder schot gehouden en beroofd. Hun paspoorten, geld, camera’s en telefoons zijn allemaal meegenomen. Om te hergroeperen, nieuwe spullen aan te schaffen en nieuwe visums te krijgen, rijden ze terug naar Windhoek om het proces te versnellen.
Hij kan verder met zijn tocht, maar niet voor lang. In de Democratische Republiek Congo wordt hij meegenomen door mannen met machetes de jungle in. Na een rit van zeven uur lang wordt hij door een stamhoofd ondervraagd die geld wil zien. Op de een of andere manier weet hij aan de groep te ontkomen en kan hij ontsnappen door de hulp van twee motorrijders die toevallig langskomen.
Toch niet de eerste?
Ondanks deze ongelooflijke prestatie, komt er vrij snel nadat hij over de eindstreep rent ook kritiek. De claim dat hij de eerste zou zijn geweest die het continent doorkruiste met de benenwagen klopt volgens Jesper Kenn Olsen niet. Deze Deense ultraloper en lid van de World Runners Association (WRA), beweert dat hij in 2010 een vergelijkbare tocht aflegde, van Egypte naar Zuid-Afrika. Volgens hem zou Cook daarmee niet de eerste zijn geweest die bedacht de lengte van het continent te lopen. Wel is het zo dat Olsen langer deed over een minder lange afstand; hij begon zijn reis van ongeveer 13.000 kilometer in 2008 en voltooide ‘m in 2010. Daarmee deed hij er 434 dagen over, 82 dagen langer dan Cook. Olsen benadrukt wel de knappe prestatie van Russ Cook. Hij beweert dan ook dat de reden dat hij dit aankaart geen kwestie van trots is, maar dat het hem alleen om de feiten gaat.
What’s next?
Vlak nadat hij de eindstreep haalt in Tunesië, neemt Cook de tijd om te reflecteren op zijn prestaties en de toekomst tijdens een korte persconferentie die dan wordt uitgezonden op Sky News. Terugkijkend op de meest uitdagende momenten van zijn avontuur, waaronder de dag dat hij van zijn team gescheiden werd in de jungle van Congo, benadrukt Cook de mentale kracht die nodig was om door te gaan. Cooks tocht door Afrika is echter niet alleen een test van zijn persoonlijke vastberadenheid, maar ook een overwinning van de wereldwijde ultraloopgemeenschap. Voor nu gaat hij “even chillen” en tijd doorbrengen met zijn vrienden, familie en met zijn vriendin. Hij zegt er gelijk bij dat hij niet versteld zou staan als hij binnen de kortste keren weer een route aan het uitstippelen is. “Er ligt al een waslijst aan ideeën klaar,” zo laat hij weten aan BBC.
Terwijl Cook voor nu even uitrust, kan de rest van de wereld meegenieten van zijn wereldprestatie. Want wat hij ook gaat doen, hij laat maar weer zien wat voor een ongelooflijke veerkracht mensen kunnen hebben.
Meer van dit soort inspirerende reizigers? Lees hier hoe Thor Pedersen zonder te vliegen ieder land ter wereld bezocht.