De wereld rond zonder te vliegen? Zo doe je dat!
- Artikel
- 08 aug 2023
- 4 minuten leestijd
Het is je vast niet ontgaan: de Deense Torbjørn Pedersen (44) bezocht ieder land ter wereld zonder te vliegen. Met een documentaire over zijn reis in de maak is hij een inspiratiebron voor reizigers die steeds minder het vliegtuig willen pakken. Maar hoe doe je dit nou zelf?
Alvast een kleine disclaimer: nee, dit is geen reisplan voor de ongeduldige reiziger. Torbjørn vertrok al op 10 oktober 2013 vanuit Denemarken en eindigde zijn reis pas op 2 augustus 2023. Zijn laatste stop? Maleisië.
Hij had eigenlijk vier jaar uitgetrokken voor de reis, maar die duurde iets langer dan gepland. En dan kwam hij ook nog eens vast te zitten in Hongkong toen hij nog maar negen landen verwijderd was van de finishlijn. De reden? Door de coronacrisis kon hij twee jaar lang geen kant op.
Dat is dus meteen een leermoment voor de avontuurlijke reiziger die ambities heeft om dit na te doen. Op zo’n lange reis kan er van alles gebeuren waar je totaal niet op voorbereid bent of kan zijn. Want zeg nou zelf, wie zag corona al aankomen in 2013?
Een reis met een doel
Waarom hij zelf aan deze uitdaging begon? Hij wilde geschiedenis schrijven met zijn reis, want nog niet eerder reisde iemand in een aaneengesloten reis de wereld over zonder het vliegtuig te gebruiken. Zijn doel was om een positiever beeld van de wereld te brengen dan wat we zien op het nieuws. Iedereen met een internetverbinding kon hem daarom al die jaren volgen onder de naam van het project: “Once Upon a Saga”. Hij nam de hele wereld mee op zijn wereldreis via YouTube, Instagram en andere social mediakanalen.
In het kielzog van Torbjørn
Op zijn wereldreis van in totaal 3.576 dagen legde Torbjørn zo’n 360.000 kilometer af. Hoe doe ik dit nou zelf, vraag je je misschien af? Ten eerste is het belangrijk je open te stellen voor vervoer dat net iets minder doorgaans is, zoals vrachtschepen. Torbjørn ging aan boord bij in totaal 37 vracht- of vissersschepen om de open zee over te varen.
Wil je dit zelf doen? Op internet zijn genoeg websites te vinden om dit te regelen. De geschatte kosten per nacht zijn zo’n 75 à 100 euro. Je krijgt dan een eigen kajuit en drie maaltijden per dag. Verwacht niet de luxe van een cruiseschip, maar een avontuur is het gegarandeerd. Het is wel handig om goed te letten op het soort containerschip. Niet ieder schip neemt namelijk reizigers mee aan boord. Vanwege de veiligheid nemen bijvoorbeeld gas- en olietankers geen passagiers mee.
Zien hoe Dzifa op het vrachtschip de Aquidabán verbleef tijdens haar reis door Bolivia en Paraguay? Bekijk het fragment hier.
En nee, het is uiteraard niet zo snel als een vliegtuig. Waar je normaal gesproken in een nacht naar Sri Lanka vliegt, doe je er vanaf Rotterdam 41 dagen over om er per boot te komen. Nogmaals dus: geduld is een schone zaak. Als je geluk hebt, is er vaak wel een fitnessruimte, sauna en in bijzondere gevallen zelfs een zwembad aan boord. Maak er dus het beste van en buig het om naar je eigen slow travel-avontuur.
Meer weten over reizen per vrachtschip? Lees hier hoe je dat doet en waar je rekening mee moet houden.
Ten tweede, wees niet vies van het openbaar vervoer. Torbjørn zat tijdens zijn reis bijvoorbeeld in 158 treinen. Verder reisde hij alleen met bussen, tuk-tuks, taxi’s, fietsen en soms zijn eigen benenwagen.
Zelf een bijzondere treinreis maken? Op deze pagina zie je de mooiste treinroutes.
Vreemdeling als vriend
Maar hoewel praktisch, zijn vervoersmiddelen nog lang niet het meest belangrijke op reis. Torbjørn noemt het hoogtepunt van zijn reis namelijk niet één land of plek, maar alle bijzondere mensen die hij ontmoette. Niet voor niets dat zijn lijfspreuk al tien jaar is: “Een vreemdeling is slechts een vriend die je nog niet hebt ontmoet”.
En laten we eerlijk zijn: alleen met zo’n instelling haal je de eindstreep, door vertrouwen te hebben in de mensen om je heen, altijd positief te blijven en nooit de moed op te geven. Dat is een van de vele dingen die we van deze bijzondere wereldreiziger kunnen leren.
Benieuwd naar meer duurzame wereldreisverhalen? Lees hoe de Engelse James Levelle zeilend en fietsend in 9.000 kilometer afreisde naar Chili.