Een van de mooiste wijnlandschappen van Europa vind je verrassend dichtbij
- Artikel
- 16 mei 2024
- 7 minuten leestijd
Stel je voor: fietsend langs een kronkelende rivier, te midden van een glooiend heuvellandschap, voel je je als een god in Frankrijk. Maar je bent niet in Frankrijk, je bent veel dichter bij huis. Dit is de Route du Vin langs de Moezel in Luxemburg.
De wijnboeren van de Lage Landen hebben al lang en breed het tegendeel bewezen van hun mindere imago. Met name in de zuidelijke en oostelijke provincies van Nederland schieten de wijngaarden als paddenstoelen uit de grond en krijgen de wijnen steeds meer aanzien, ook internationaal. Zelfs de Belgen ruilen steeds vaker een abdijbier in voor een goede, Belgische wijn – al zal dat in sommige kringen nog vloeken in de kerk zijn.
Toch is er een land binnen de Benelux dat zich hier nooit zorgen om heeft hoeven maken: Luxemburg. Terwijl het land niet veel groter is dan de provincie Drenthe, heeft het de perfecte ligging aan de Moezelrivier om heerlijke wijnen te produceren. Een autorit slechts van tweeënhalf uur vanaf de Nederlandse grens is ervoor nodig om hier te komen. En nee, verwacht geen kleine tuintjes met een paar wijnstokken die worden bijgehouden door een gepensioneerd koppel dat dit er nog even bij doet. De wijngaarden zijn enorm en strekken zich uit over een glooiend heuvellandschap. Ze zijn met elkaar verbonden door een fietsroute langs de Moezel die je in een dag kan afleggen. En het mooiste? Je kan om de tien minuten de fiets parkeren om een wijngaard binnen te lopen en heerlijke wijnen te proeven.
Voordat je gaat
Vanuit Luxemburg-Stad zetten we koers naar Wasserbillig, een treinrit van een halfuur. Ben je met de auto? Dan kan je juist beter de stad vermijden en direct naar Wasserbillig gaan. Wel goed om te weten: alle bussen en treinen – als je met de tweede klas reist – zijn helemaal gratis.
Wasserbillig is het meest noordelijke, Luxemburgse dorp aan de Moezel. Hier kan je voor twaalf euro per persoon al een fiets huren voor de hele dag. Je hoeft aan het einde van de dag niet terug naar Wasserbillig om ‘m in te leveren, dat kan op meerdere plekken langs de Moezel. Bij de fietsverhuur krijg je een kaart mee met daarop alle plekken waar je je fiets kan inleveren. Heb je het na twee stops gezien omdat het weer tegenzit? Dan kan je je fiets in het volgende dorpje alweer inleveren. Ieder dorp is maar zo’n tien minuten fietsen van elkaar verwijderd, dus je bent nooit ver weg van een fietshalte. Zorg wel dat je de inlevertijden goed in de gaten houdt; sommige fietsverhuurplekken sluiten al om twaalf uur ‘s middags. Daarom eindigen we in Remerschen, want daar kan je je fiets inleveren tot acht uur ’s avonds. Vraag bij de fietsverhuur ook gelijk naar de mooiste en beste wijngaarden, die wijzen ze je maar al te graag op de kaart aan.
Ook een goede tip: bel voordat je gaat even met de fietsverhuurder of ze nog fietsen overhebben. Ze hebben er vaak wel genoeg, maar toch gebeurt het regelmatig dat reizigers pas bij de fietsverhuur erachter komen dat alle fietsen op zijn. Mocht dit gebeuren, is dat nog geen ramp; dan neem je gratis de bus naar het volgende dorpje en probeer je het daar. Bel dan wel van tevoren naar de fietsverhuur hier, want iets met een ezel en dezelfde steen.
Een auxerrois? Avec plaisir!
Zou je de fietsroute in een keer afleggen zonder tussenstops, dan ben je twee uur onderweg naar eindpunt Remerschen. Maar reken in dat geval er toch op dat je ongeveer drie á vier uur bezig bent, aangezien je ergens tussendoor misschien wel even wil lunchen of pauze wil houden. Als je een kortere route wil afleggen en nog steeds een goede indruk wil krijgen van de regio, kan je ook beginnen bij het wijnmuseum van Ehnen. Dan doe je er ongeveer een uur over. Dit is wellicht een goed idee voor wie zin heeft om bij iedere wijngaard binnen te lopen; zo hou je toch genoeg tijd over én begin je gelijk op het punt aan de route waar de meeste wijnhuizen liggen.
Alles bij elkaar zijn er zoveel wijngaarden dat je na een dag waarschijnlijk nog niet bij iedere wijngaard een glas hebt geproefd. Maar wie niet waagt, wie niet wint! De specialiteit van het gebied is de witte wijn, dus pinot gris, riesling en auxerrois. Met name die laatste is typisch een wijn die je voornamelijk vindt in Luxemburg en de Elzas. Ben je dus geen wijnkenner, maar wil je wel iets wat typisch uit de regio komt? Dan is dit altijd een veilige keuze. Hou je van wijn met bubbels, dan is de brut uit deze regio ook altijd een goede om te proberen.
Minder goed in navigeren? Het toerismebureau van Luxemburg heeft ervoor gezorgd dat iedereen begrijpt waar de wijngaarden zich bevinden. Langs de weg vind je dan ook regelmatig een bord met daarop een grote, groene druif met daaronder “Route du Vin”. Zie je een mooie wijngaard aan de overkant waar je even langs wil? Dan is dat een Duitse wijngaard, want de Moezel is behalve een schitterende rivier ook de natuurlijke grens met Duitsland. Je kan op een paar punten op de route de Moezel oversteken met een ferry of door over een brug te fietsen. Dit kan bij Wasserbillig, Grevenmacher, Wormeldange, Remich of bij Schengen.
De wijngaardhotspots van Luxemburg
Goed, bij welke dorpen wil je afstappen om wijn te tappen? Zoek je op de kaart ‘wijngaarden aan de Moezel’, dan zal je zien dat het zwaartepunt in het zuidelijke deel ligt, vanaf Ehnen. Toch is het eerste deel ook zeker de moeite waard. Zo kan je bij Grevenmacher, Ahn, Machtum en Wormeldange wijngaarden binnenlopen en kan je bij Machtum naar een panoramisch uitzichtpunt over de Moezel fietsen hogerop de heuvel.
Net na Hëttermillen ligt een erg mooie wijngaard om even een stop te maken en in Remich kan je zelfs de wijnkelders bezoeken in de grotten onder de heuvels. Bij Remich liggen sowieso erg veel wijngaarden, ook als je verder landinwaarts gaat vanaf de Moezel. Tot aan de dorpen Scheiersberg en Bech-Kleinmacher vind je hier verschillende wijnhuizen waar ze je maar wat graag ontvangen. Hop je dus graag van de ene wijngaard naar de andere? Zorg dan dat je genoeg de tijd neemt voor Remich. Op het fietspad tussen Remich en Remerschen zijn namelijk geen wijnhuizen meer te vinden langs de weg. Een mooi stuk om even te ontnuchteren dus.
En zo sluit je de dag af in de wijngaarden van Remerschen. Ben je hier voor zes uur ’s avonds, dan is hier ook nog één wijnhuis waar je kan proosten op een voldane middag. Te laat? Niet getreurd; in dit slapende dorp is een handjevol verrassend leuke restaurants te vinden. Zo leuk zelfs, dat het handig is om van tevoren te reserveren, aangezien de kwaliteit hier hoger in het vaandel staat dan de kwantiteit. Wil je terug naar Wasserbillig? Er is een snelle busverbinding die je hier naartoe brengt. Ook Luxemburg-Stad is binnen een uur te bereiken met het openbaar vervoer.
Wist je dat Luxemburg ook hele mooie wandelroutes heeft? Lees hier de mooiste hikes van het land.