Hoe Mexicaanse wijnboeren eindelijk de vruchten plukken
- Artikel
- 02 maa 2023
- 4 minuten leestijd
Zeg je drank en Mexico, dan zeg je tequila of mezcal. Hartstikke stereotyperend natuurlijk, aangezien Mexico zo veel meer te bieden heeft. Daarom tappen we eens uit een ander vat: wijn!
Mexico is een echt opkomend wijnland – en wel in een razend tempo. Zo telt het hele land in 2006 nog maar 25 wijngaarden, terwijl vandaag de dag alleen de streek Baja California al meer dan 120 wijnhuizen onder z’n naam heeft.
Die toename lijkt vrij plotseling, maar niets is minder waar. Mexico kent namelijk een wijntraditie van honderden jaren oud. Een opkomend wijnland kan je het dus niet bepaald noemen. De wijnindustrie is echter op weinig plekken ter wereld zo hard de kop ingedrukt als in Mexico. Schrijnend voor wijnliefhebbers, aangezien het vruchtbare klimaat altijd veel potentie heeft gehad voor formidabele wijnbouw. Daar komt bij dat het niet meehelpt dat Mexicanen zelf nooit zulke wijndrinkers zijn geweest – al lijkt ook dat nu langzaamaan te veranderen.
De tegenslagen van de Mexicaanse wijncultuur
Een korte geschiedenisles. Eind zeventiende eeuw exporteert de kolonisator van Mexico, Spanje, steeds minder wijn. Om de eigen economie een duwtje in de rug te geven, verbiedt de Spaanse koning in 1699 de wijnbouw in heel Mexico.
Het blijkt een flinke knauw die nog lang invloed heeft op de wijnboeren. Aan het begin van de negentiende eeuw, tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van Mexico, steken de Spaanse conquistadores ook nog eens een groot deel van de wijngaarden die nog over zijn in brand.
De druifluis
De onafhankelijkheidsstrijd weet Mexico uiteindelijk te winnen, maar een paar jaar later volgt een nieuwe klap voor de wijnindustrie. Een venijnige druifluizenplaag houdt heel Noord-Amerika en uiteindelijk de hele wereld in zijn greep.
Oogst na oogst mislukt. Het diertje verpest inmiddels aan het eind van de negentiende eeuw ook in Frankrijk volledige oogsten. Franse wetenschappers komen met de oplossing: ze gaan de luis te lijf door kwetsbare wijnstokken te enten op de wortels van soorten die resistent zijn.
Het duurt dan nog decennia voordat de Franse kennis de Mexicaanse wijngaarden bereikt en de wijnindustrie weer op het oude niveau is. In de twintigste eeuw beleeft de wijnindustrie van Mexico dan ook alleen maar een korte opleving in de jaren ‘30 en ‘40. Een daadwerkelijke, aanzienlijke groei blijft uit.
Herrezen uit de as
Gelukkig leven we in de eenentwintigste eeuw, precies het kantelpunt van de wijnindustrie van Mexico. Na een economische crisis in de jaren ‘80 gaan veel wijnhuizen failliet, waar nieuwe wijnboeren letterlijk de vruchten van plukken. Mexico wordt daarnaast, door deze impuls van nieuwe huizen, een plek waar meer geëxperimenteerd mag worden dan in landen met een conservatievere wijntraditie. Door deze open houding worden ervaren wijnexperts met open armen ontvangen en doet de nieuwste wijnkennis z’n intrede. Combineer deze mentaliteit met het warme klimaat en je krijgt er de volste en fruitigste wijnen voor terug.
Zelf bezoeken
Wil je zelf de wijngaarden van Mexico bezoeken? Wees dan bereid om het drukbezochte Cancún en Tulum even over te slaan en wijk af naar het (iets) minder drukbezochte noorden.
Baja California
De meest voor de hand liggende regio voor wijnliefhebbers is Baja California. Met een exportaandeel van 75 procent van de hele wijnindustrie van Mexico, is dit schiereiland aan de westkust de grootste wijnstreek. Veel van deze geëxporteerde wijnen vinden hun oorsprong in Valle de Guadelupe, net onder Tijuana.
Hou bij deze regio wel het reisadvies in de gaten. Hoewel het land geel kleurt volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken, is de regio bij de grens met de Verenigde Staten oranje. Daarnaast zijn er drugkartels actief, zoals het omstreden Tijuanakartel.
La Cuna de la Independencia
Ben je een cultuurreiziger, wil je wat meer afwisseling en heb je geen zin in drugkartels? Ga dan naar de streek La Cuna de la Independencia. Dit is de regio vlak boven Mexico-Stad en wordt ook wel de baken van Mexicaanse geschiedenis en cultuur genoemd. In deze regio vind je, naast de wijngaarden, cultuurrijke steden zoals Guanajuato, San Miguel de Allende, Quéretaro en Dolores Hidalgo. De omliggende wijngaarden, met vaak goede kwaliteit wijnen, zijn hier zeker niet te beroerd om je een heerlijke, goedkope proeverij aan te bieden.
Andere opkomende wijnstreken in Mexico zijn Chihuahua, Coahuila, Zacatecas, San Luis Potosí en Aguascalientes. Genoeg opties dus om flink te wijnen in het land van, oké dan, tequila.
Ben je een echte connaisseur en op zoek naar plekken waar wijn in opkomst is? Zoek het dichter bij huis en check deze wijnstreek in het zuiden van bierland Tsjechië.