Het Deense wrakkenkerkhof: een paradijs voor duikers
- Artikel
- 29 sep 2023
- 6 minuten leestijd
De kleine zeemeermin, kou, uitgestrekte landschappen en verder heel veel niks. Denemarken wakkert niet snel gedachten over een duikparadijs aan. Toch ís het dat wel. De duizenden scheepswrakken die in de zee verspreid liggen, zijn een wondere wereld voor duikers en natuur.
Zoute zeewind op je wangen, gevolgd door een koud bad. Een paar ‘frog kicks’ verder en je ziet de eerste wrakdelen vanuit de diepte verschijnen. Nadat je de buitenaardse omgeving in je hebt opgenomen, begin je aan de stijging. Eenmaal boven spuug je je ademautomaat uit en neem je een grote teug frisse zeelucht. Kou op je snoet, je voelt je lichaam van binnenuit opwarmen. Wát een ervaring. En dat op nog geen zes uur rijden van Nederland.
Duikbestemming Denemarken
Denemarken is een van de landen met de meeste scheepswrakken ter wereld. Naar schatting zijn het er tien- tot twintigduizend. Hier liggen zoveel wrakken op de bodem, dat de meeste onontdekt zijn en dat misschien wel blijven. Alsnog is het water enorm geschikt voor het terugvinden van oude schepen. Het hoge zoutgehalte van de Oostzee zorgt ervoor dat wrakken bijzonder goed bewaard blijven. Het bewijs daarvan? Vondsten van schepen gaan terug tot aan de oudheid. Toch wordt het land internationaal niet beschouwd als ideale duikbestemming, voornamelijk door het koude klimaat. Niet zo gek natuurlijk, als je ook kan kiezen voor een meer tropische duikbestemming.
Wie graag wil duiken in Deense wateren moet rekening houden met tenenkrommende watertemperaturen. Een wetsuit is hier daarom een minimale vereiste en in de winter heb je toch echt wel een droogpak nodig. Wat een droogpak is? Een extra dik duikpak met een soort luchtruimte om jou en je onderkleding heen. Zoals de naam dus als zegt: je blijft volledig droog.
Het is ’t absoluut waard om je over deze kou heen te zetten, want de onderwaterwereld van het land heeft je veel te bieden. Zowel beginners als ervaren duikers kunnen hier terecht voor wrakduiken, nachtduiken, strandduiken en archeologische trips. Een duikmaatje vinden is ook zo gepiept. Deense duikers zijn toegankelijk en vriendelijk: buddy gegarandeerd. Of dit dan ook een zeemeermin wordt kunnen we helaas niet beloven.
Goed ingepakt op weg
Om te voorkomen dat je onderkoelt raakt, of je duik vroegtijdig moet afbreken, kan je je beter goed voorbereiden. Stap 1: Check van tevoren de temperatuur van het water. Bij tien tot zeventien graden kan je het beste een wetsuit dragen. Is de temperatuur beneden de tien graden? Dan zal je toch echt een droogpak mee moeten nemen.
Ben je nou een echte koukleum, dan kan je ook een duikkap, handschoenen en/of waterschoenen meenemen. Zorg er ook voor dat je voorafgaand aan je duik goed warm bent en dat je, ook boven water, uit de kou blijft. Thermokleding en een muts zijn hierin een must. Goed eten helpt je daarnaast om je lichaam op temperatuur te houden. Kom dus maar door met dat Smørrebrød! Toch te koud? Geneer je niet en ga dan gewoon het water uit.
Duizend-en-één duikplekken
Met duizenden duiklocaties tot je beschikking kan het lastig zijn een stekje te kiezen. We hebben daarom een paar prachtige spots voor je op een rijtje gezet.
Fu Shan Hai
In de Oostzee, in de buurt van het Deense eiland Bornholm, ligt het Chinese vrachtschip Fu Shan Hai op een duizelingwekkende diepte van 69 meter. Deze plek leent zich dus perfect voor duikers die al wat jaren ervaring op de teller hebben. Het vrachtschip zonk in 2003 en sindsdien heeft het een enorme diversiteit aan zeeleven aangetrokken.
Kanonvraget
De zeeslag bij Jutland was een van de grootste in de Eerste Wereldoorlog. Tijdens deze heftige strijd zonken 25 van de 249 schepen en lieten ruim zesduizend zeelieden het leven. Eén van de schepen die zonk was het ‘Kanonvraget’. Dit wrak ligt op een diepte van slechts negen tot twaalf meter en is een kleine vijftig meter lang. Dit maakt het moeilijk te geloven dat het pas in 2002 gevonden is. Hoewel het met zestien gigantische, metalen kanonnen bedekte wrak enkel in de winter goede zichtbaarheid heeft, maakt de relatief ondiepe ligging het geschikt voor veel duikers.
HMS Defence (1763-1811)
Dit scheepswrak ligt in de Noordzee. Het schip dat in 1763 werd gebouwd zonk in 1811, in de buurt van het West-Jutlandse kustgebied. Wie dit wrak wil bezoeken moet niet bang in het donker zijn. Met een diepte van vijf tot acht meter is dit wrak toegankelijk, maar vergt het dus wel goede navigatie-skills. Bijna de volledige bemanning van dit beroemde schip overleefde de ondergang ervan niet.
Belangrijk detail: Vergis je bij het bezoeken van dit wrak niet met het gelijknamige, tijdens de zeeslag bij Jutland gezonken schip. Het zou jammer zijn als je bij de verkeerde duikspot zou aankomen.
Blokhus
Wil je dezelfde duik doen als Jurre en cameraman Vince? Zij doken bij het plaatsje Blokhus, waar ze spreken met duikexpert Jørn Greve. Hij duikt al dertig jaar in dit gebied en inspireert graag anderen hetzelfde te doen. Zelf een duik aan de westkust doen? Dit Noordzeegebied biedt veel mogelijkheden, maar hou rekening met de stroming die erg sterk kan zijn in deze regio. Een extra voordeel hier is wel dat je in dit gebied de kans hebt om te duiken met zeehonden.
Lillebaelt
Op slechts zes uur rijden van Utrecht vind je een van de best bewaarde duikgeheimen van Europa. Lillebaelt (kleine gordel) is een zeestraat gelegen tussen het Deense eiland Funen en het schiereiland Jutland. De zeestraat is een van de beste duiklocaties van Noord-Europa en heeft zo’n negentien verschillende duikplekken tot wel dertig meter diep, waarvan de meeste vanaf de kant bereikbaar zijn. De stroming zorgt voor een grote diversiteit aan flora en fauna. Zo vind je er sponzen, anemonen en bruinvissen. De doorstroom van water maakt dit een toplocatie voor stromingsduiken. Pas wel op: begin niet aan deze duikmethode zonder ervaren gids. Het gebied staat ook bekend om de bijzondere onderwaterkliffen, waarlangs je naar beneden kan duiken. Het diepste punt is zo’n tachtig meter diep!
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni tot en met augustus
Visum: Nee
Inentingen: Geen
Valuta: Euro
Taal: Deens
Kraanwater: Drinkbaar