Het noorderlicht laat zich de komende jaren vaker zien in Nederland
- Artikel
- 09 maa 2023
- 3 minuten leestijd
Voorheen moest je een flinke reis afleggen naar bijvoorbeeld een Scandinavisch land dicht bij de poolcirkel om het noorderlicht te zien. Echter, hoe het er nu naar uitziet hoeft dat straks niet meer; het verschijnsel gaat steeds vaker voorkomen in Nederland.
Meteorologen zullen de nacht van 26 op 27 februari 2023 niet snel vergeten. Voor het eerst sinds meer dan vijftien jaar danste het licht van de Aurora Borealis door de Nederlandse sterrenhemel. Heb je deze lichtshow gemist? Niet getreurd; de spectaculaire vertoning lijkt geen eenmalig optreden te zijn geweest. Het KNMI verwacht namelijk een toename van dit natuurfenomeen in Nederland. Maar hoe kan dat eigenlijk?
Een toename in zonnestormen
Om daarop antwoord te geven, moeten we er eerst achterkomen hoe het noorderlicht werkt. Mocht je denken dat dit komt door klimaatverandering op aarde, dan kunnen we die misvatting alvast uit de weg ruimen; daar heeft het niet zoveel mee te maken. Het gaat juist om het weer op de zon. En daar komen steeds vaker heftigere zonnestormen voor.
De glooiende lichtstralen die we op aarde zien zijn visuele uitingen van een uitbarsting van het magneetveld daar. Dit veroorzaakt elektrisch geladen deeltjes afkomstig van de zon. De botsing van deze elektrisch geladen deeltjes met gasvormige deeltjes in de atmosfeer van de aarde veroorzaakt het noorderlicht.
Het hoogtepunt in 2025
Een toename van zonnestormen klinkt misschien heftig, maar zorgwekkend is het niet; dit natuurlijke proces gebeurt al miljoenen jaren en hoewel het radars en elektronische apparaten kan verstoren, is het niet schadelijk voor mens en natuur.
De intensiteit van deze uitbarstingen komt en gaat dan ook in pieken en dalen. De komende jaren worden deze uitbarstingen volgens het KNMI steeds heftiger, met als geschat hoogtepunt 2025. Dat betekent dat, als het zo doorgaat, je de komende paar winters steeds beter het noorderlicht boven eigen bodem kan zien. Behalve het flinke bedrag dat je normaal kwijt bent aan een lange reis bespaar je dan dus ook op je CO2-uitstoot. Tel uit je winst.
Wat zijn de beste omstandigheden om het noorderlicht te zien?
- Je hebt de meeste kans om het noorderlicht te zien als de ‘r’ in de maand zit. Met name eind maart en eind september is er een grotere kans op het noorderlicht.
- Ga de stad uit om zo min mogelijk last te hebben van lichtvervuiling. Het beste is een weiland of natuurgebied. In Nederland geldt: des te noordelijker je gaat, des te meer kans je hebt om het noorderlicht te zien.
- Een zwakke maneschijn doet wonderen, dan is de nacht het donkerst en is het noorderlicht het beste zichtbaar. Hou dus rekening met de stand van de maan wanneer je op pad gaat.