Hoe 'Nollywood' langzaam de wereld overneemt
- Artikel
- 22 maa 2023
- 4 minuten leestijd
Hollywood is bij iedereen wel een bekend fenomeen, maar kende je Nollywood al? Het is inmiddels de één na grootste filmindustrie ter wereld, net onder het Indiase Bollywood. Hoe is dat zo gekomen? En wat weet je nog meer allemaal niet van de grootste filmindustrie van Afrika?
Het Nigeriaanse Nollywood lijkt nog altijd minder bekend. Onterecht, want met een jaarlijkse productie van duizend tot tweeduizend films en een omzet die geschat wordt op zo’n drie miljard dollar per jaar, is deze filmindustrie een van de grootste ter wereld.
In volume is de industrie sinds 2009 zelfs groter dan die van Hollywood, waarmee het zich tot de tweede van de wereld kroont. De filmindustrie zorgt daarnaast voor drie miljoen banen in Nigeria en is daarmee goed voor maar liefst vijf procent van het totale BBP van het West-Afrikaanse land. Geen kleine speler dus.
De opkomst van de Nigeriaanse film
De ontwikkeling van de Nigeriaanse filmindustrie is in razend tempo gegaan. Tot zo’n twintig jaar geleden was de Nigeriaanse filmindustrie namelijk nog niet echt om over naar huis te schrijven. Hoewel er hier en daar een uitschieter was in de twintigste eeuw, bleef de kwaliteit toch vaak niet zo denderend. De meeste films werden geproduceerd met kleine budgetten en korte draaitijden om er zoveel mogelijk films te kunnen produceren. Gemiddeld werd een Nigeriaanse film in die tijd dan ook in slechts één week opgenomen.
Maar vanaf ongeveer 2005 komt daar dus verandering in. De industrie maakt een onverklaarbare draai van honderdtachtig graden. Steeds vaker worden er films gemaakt die aan kwaliteit niet onderdoen aan de films uit Bollywood of zelfs Hollywood. Nigeriaanse films winnen daardoor aan status, worden internationaal beter ontvangen en meer op grote filmfestivals vertoond.
Thema’s die veel voorkomen in de Nigeriaanse filmindustrie zijn armoede, corruptie, prostitutie, geweld tegen vrouwen en kinderen, romantiek en religie. Mocht je zelf de Nigeriaanse filmwereld in willen duiken, dan mag Amazing Grace (2006), gemaakt door Jeta Amata, zeker niet ontbreken op je kijklijst.
Nigeriaanse filmsterren spotten doe je hier
Hartstikke leuk al die achtergrondinformatie, maar waar spot je als reiziger die Nigeriaanse filmsterren nou? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het epicentrum van de Nigeriaanse filmindustrie is te vinden in de hoofdstad Lagos. Op iedere straathoek vind je hier acteurs, regisseurs en cameracrews die een film aan het opnemen zijn. Vooral het winkelcentrum waar de grootste filmdistributeur – The Silverbird Group – huishoudt, is een plek waar je veel Nigeriaanse sterren – of sterren in spé – kan vinden.
Nollywood: een omstreden term
Handtekeningenboekje ingepakt en klaar om op ‘bekendemensensafari’ te gaan in Nigeria? Wees dan op je hoede voor de term Nollywood, want niet iedereen is happig op de benaming. De exacte oorsprong ervan is lastig te achterhalen, maar toch wijzen de meeste vingers in de richting van Westerse kranten zoals The Guardian of The New York Times. Filmjournalisten zouden de term bedacht hebben toen ze opmerkten dat de Nigeriaanse filmindustrie groter was dan ze voorheen dachten.
En dat is meteen de reden waardoor de term Nollywood omstreden is. Omdat het bedacht is door witte mensen buiten Nigeria, is er het verwijt dat de naam een neokolonialistische ondertoon zou hebben. Het zou daardoor lijken alsof de Nigeriaanse filmindustrie niet op zichzelf zou kunnen staan en in de schaduw blijft van grotere namen zoals Hollywood en Bollywood.
Internet killed the cinema star
De Nigeriaanse filmindustrie had het flink te verduren tijdens en na corona, omdat bioscoopbezoek niet mogelijk was tijdens de lockdown. Hierin stond de Nigeriaanse filmindustrie niet alleen, want dit had effect op de hele filmindustrie wereldwijd. Ook vlak na de pandemie kwam het filmbezoek nog moeilijk op gang.
Toch sprong de Nigeriaanse filmindustrie creatief om met de tegenslagen en boekte het in die tijd flinke successen bij streamingsdiensten. De meest gestreamde, Nigeriaanse films in 2022 zijn The Griot (Adeoluwa Owu 2021), King of Thieves (Tope Adebayo, 2022), Anikulapo (Kunle Afolayan, 2022) en Hey You (Uyoyou Adia, 2022).
Past het niet binnen je mogelijkheden om een lange reis te maken? ‘Reis’ dan door het kijken van films uit Nigeria en wie weet voel je je na een goede filmavond wel een stuk meer voldaan dan na een lange, intercontinentale vlucht van 20 uur.
Ben je een filmliefhebber en wil je naar meer bekende filmlocaties op het Afrikaanse continent? Dan is een bezoek aan Ouarzazate in Marokko misschien wel de volgende stap.