Op stedentrip in Nederland? Blijf slapen in een brugwachtershuisje
- Artikel
- 05 apr 2023
- 3 minuten leestijd
Je kent ze wel, van die kleine hutjes aan weerszijde van elke willekeurige brug in Nederland ooit. Je vindt ze van Groningen tot aan Maastricht. Meestal vallen ze alleen op als je staat te wachten voor een openstaande brug, maar wie verder kijkt, ziet er een leuke slaapplek in.
“Net zo Nederlands als molens”, zo noemt Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de brugwachtershuisjes. Niet zo gek dus dat ze, nadat ze op veel plekken overbodig werden, niet gelijk uit het staatbeeld verdwenen. Dat zou ook een hele operatie zijn geweest, aangezien er volgens de organisatie naar schatting maar liefst duizend van dit soort huisjes verspreid staan door heel Nederland.
Het gemis van de brugwachter
Hoewel er natuurlijk op sommige plekken uitzonderingen zijn, wordt het overgrote deel niet meer beheerd door een brugwachter. Met het verdwijnen van deze brugwachters was niet iedereen tevreden. Veel mensen waren namelijk bang dat er een sociale functie verloren ging.
Het spreekwoord ‘lullen als brugman’ komt dan ook niet zomaar ergens vandaan; brugwachters konden dagelijks op heel wat aanspraak rekenen. Mensen kwamen langs voor een babbeltje, om het nieuws door te nemen of een goede bak koffie te drinken.
Een groot gemis voor de oude garde dus. Gelukkig sprongen nieuwe initiatieven in het gat om de sociale functies van de brugwachtershuisjes te behouden. Zo worden ze nu gebruikt als kapsalons, snackbars, expositieruimtes, pop-up stores of dus als slaapplaatsen.
Slapen in een brugwachtershuisje
Wil je zelf eens verblijven in een van deze huisjes? Dat kan. De stichting Brugwachtershuisjes heeft een interactieve landkaart van Nederland op hun website staan waar je precies ziet in welke steden de brugwachtershuisjes zich bevinden en waarvoor ze gebruikt worden. Hier kan je zien of er in jouw stad een brugwachtershuisje is waarin je kan slapen.
De stichting heeft nu zo’n tweehonderd brugwachtershuisjes in kaart gebracht waarvan ze er 23 ervan zelf in beheer nemen. Niet elk huisje wordt overigens als slaapplek gebruikt, dus controleer dat nog even voor je met je slaapspullen een kapsalon binnenloopt.
Brugwachtershuisjes in Amsterdam
Om te slapen in een brughuisje in Amsterdam kan je terecht bij SWEETS Hotel. Zij zijn de enige in de hoofdstad die dit aanbieden en beheren in totaal 28 huisjes waar je kan slapen. Inchecken bij een balie is hiervoor niet nodig; via de app krijg je een code waarmee je de deur van het slot haalt.
De oorspronkelijke functie van de brugwachtershuisjes mag dan misschien achterhaald zijn, maar de sociale functie is gebleven. En hopelijk blijft dat zo, want het is veel leuker om een gebouw hergebruikt te zien worden dan gesloopt.
Op zoek naar andere bijzondere overnachtingen in Nederland? Bekijk dan eens deze Tiny Houses.