Over gammele touwbruggen door vlijmscherp ‘messenbos’ op Madagaskar
- Artikel
- 19 apr 2023
- 4 minuten leestijd
Zo ver je kan kijken vlijmscherpe rotsformaties. Het landschap Tsingy de Bemaraha is een van de vele natuurverschijnselen die je alleen op Madagaskar ziet. Niet zo gek dus dat het is opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Maar liefst vijftienhonderd vierkante kilometer strekt dit bijzondere natuurgebied in het westen van Madagaskar zich uit. Het is een adembenemend gezicht, maar hoe is dit imposante gebied ooit ontstaan? En waar moet je rekening mee houden als je het wil bezoeken?
Het woongebied van de Vazimba
Het gebied is een karstlandschap, een landschap dat is ontstaan door de oplossing van kalksteen in water. Hiervan zijn er duizenden op de hele wereld en ze kunnen zich vormen op veel verschillende manieren. Van glooiende heuvels tot spitse rotsformaties: een karstlandschap has it all.
Hoewel een karstlandschap dus zeker niet uniek is, is de manier waarop dit vorm kreeg in Madagaskar wel heel bijzonder. Het komt nergens anders ter wereld voor en is daarmee endemisch. Tsingy betekent zoiets als ‘geërodeerd kalksteen’ in het Malagassisch. En het is oeroud. Tweehonderd miljoen jaar geleden, toen het supercontinent Pangea uit elkaar viel, werd de basis voor deze rotsen al gevormd door een afzetting van fossielen en dode schelpen onder het zeeniveau. Een paar aardverschuivingen later zou twee miljoen jaar geleden flinke moessons hebben huisgehouden in het gebied, waardoor het kalksteen erodeerde en het landschap de vorm kreeg die het nu heeft.
En hoewel je het je misschien niet kan voorstellen, is dit gebied ook honderden jaren lang het leefgebied geweest van de Vazimba. Dit zijn de allereerste bewoners van Madagaskar en worden daarmee vaak aangeduid als de oorspronkelijke bevolkingsgroep van Madagaskar. Ze stichtten hier hele koninkrijken en zijn naar schatting in de eerste eeuw na Christus vanuit Borneo gemigreerd. Dat is dus een bootreis geweest van, hou je vast, meer dan zesduizend kilometer.
Zelf betreden? Dit kan je verwachten
Het gebied is helaas niet zo begaanbaar als bijvoorbeeld een gemiddeld ponypark in ons eigen land. Op sommige stukken zal je het moeten doen met een gammele touwbrug of moet je afdalen met een zekering. Ben je dus niet zo goed ter been, dan is dit misschien niet de plek voor jou. Omdat het gebied ruig is en je de omgeving echt moet kennen, is het wel echt aan te raden om samen met een gids te gaan. Zij kennen het gebied als geen ander en helpen je de rotsen trotseren. In het nabijgelegen Bekopaka lopen veel gidsen rond die je de avond voordat je gaat nog kan aanspreken en vastleggen. Deze stad is sowieso de beste uitvalsbasis als je dit gebied wil bezoeken.Of messenbos de enige benaming voor dit gebied is? Verre van. Wat dacht je van ‘kathedralen van kalksteen’? Of hoe de Malagassiërs het zelf noemen: ‘daar waar je niet op blote voeten kan lopen’? En die benaming komt niet uit het niets, want op sommige plekken zijn de rotsen zo scherp dat je bij een kleine val het verhaal al niet meer kan navertellen. Neem voor de zekerheid dus toch maar een paar extra stevige stappers mee als je het gebied betreedt.
De Rode ‘Tsingy’
Tsingy de Bemaraha spant de kroon als het gaat om de intensiteit van het aantal van dit soort formaties, maar het blijft zeker niet bij dit ene gebied. Madagaskar ligt ermee bezaaid en je komt ze langs de hele west- en noordkust en in grotere nationale parken zoals Ankarana tegen.
En dan is er ook nog de Rode Tsingy. Laat die benaming je niet voor de gek houden, want deze formaties zijn niet ontstaan door geërodeerd kalksteen. Dit zijn opgedroogde modderstromen, maar ze lijken van een afstand wel op een drogere versie van de oorspronkelijke Tsingy. Voor de kalksteenfanaten – want wie is dat nou niet? – is dat misschien een teleurstellende gedachte. Echter, voor de reiziger die gewoon bijzondere gebieden wil verkennen, is het absoluut de moeite waard om te bezoeken. Je zal hiervoor wel iets verder moeten reizen vanuit Bekopaka, want dit gebied ligt op het noordelijkste puntje van het eiland.
Tsingy de Bemaraha is dus een woest en bijzonder gebied met een rijke geschiedenis. Mocht je plannen hebben om Madagaskar te verkennen in de nabije toekomst, kan deze plek zeker niet ontbreken op je route.
Wist je dat ruim 80% van alle diersoorten op Madagaskar nergens anders ter wereld voorkomt? Lees hier meer over de dieren en de beste nationale parken van Madagaskar.