Eat – Sleep – Rave – Repair: hoe Oekraïners ‘feestend’ hun land opbouwen
- Artikel
- 29 jun 2023
- 5 minuten leestijd
Samen met Oekraïense jongeren en de ruwste bunkertechno staat Dmytriy Kirpa wekelijks te beuken. En huizen op te knappen. En waar velen vluchtten, ging hij juist terug om zijn geboorteland op te bouwen. Dit is zijn verhaal.
Het lijkt op een foto van een bus festivalgangers die net te vroeg aan zijn gekomen voor LowLands en alvast wachten voordat ze het terrein op mogen. Maar schijn bedriegt: dit is een foto van Oekraïense jongeren die wachten totdat ze aan het werk worden gezet door de organisatie Repair.Together. Wat wel overeenkomt? De gesprekken over de line-up. “Voor wie kom jij?” vraagt de jongen met het matje en tuinbroek aan het meisje met paars geverfd haar en een hippe zonnebril.
Dmytriy is in Kyiv. Een nacht voordat we hem bellen is er een grootschalige luchtaanval op de hoofdstad geweest.
Hoe gaat het met je? Heb je goed geslapen?
“Ja,” zegt hij, al klinkt zijn stem over de krakende telefoonverbinding erg uitgeput. “Mijn huis staat nog en van explosies in de verte lig ik niet meer wakker. Bovendien hoor ik de sirenes allang niet meer.”
Wat is Repair.Together en hoe is het ontstaan?
“Toen de Russen rondom Kyiv verjaagd waren vorig jaar, organiseerde een vriend van me een feest. We wilden niet alleen vieren dat de Russen de hoofdstad hadden verlaten, maar wilden ook wat terugdoen voor Oekraïne. Zo kwamen we op het idee om puin te ruimen terwijl we naar knallende bunkertechno luisterden. Een rave dus. Dit was nog redelijk kleinschalig en voor een besloten groep. Het werkte zo goed, dat we besloten om het groter aan te pakken en er een organisatie voor op te zetten.”
En met hoeveel mensen zijn jullie nu?
“We zijn met meer dan drieduizend vrijwilligers, waarvan er ruim driehonderd uit het buitenland komen.”
“Het is erg bewonderenswaardig dat mensen uit het buitenland dit doen. Ze hoeven hier niet te komen en toch riskeren ze hun eigen leven om een land op te bouwen dat kilometers verderop ligt. De dankbaarheid die we voelen richting deze mensen is niet te beschrijven.”
Waarom ben je zelf teruggegaan naar Oekraïne?
“Die vraag krijg ik vaak; ik had namelijk een prima baan in Duitsland. Daar werkte ik al ongeveer veertien jaar in de IT. Dat verdiende aardig, alleen toen de oorlog uitbrak, wist ik dat ik ergens anders meer nodig was.”
“Het klinkt misschien vreemd om dit te zeggen, maar ik krijg nu meer voldoening uit wat ik doe dan bij mijn vorige baan. Ik zie dat wat ik doe heel goed is voor mijn directe omgeving. Het is dan ook mijn doel geworden om samen met iedereen die wil helpen Oekraïne weer op te bouwen.”
Ben jij een van de weinigen die is teruggekeerd of zijn er meer?
“Nee, ik ben niet de enige. Veel Oekraïners zijn teruggekeerd of gebleven om het land op te bouwen. Bovendien komen mensen van heinde en verre om mee te doen.”
Waarom blijven jongeren in Oekraïne of komen ze terug? Wat zeggen ze tegen je?
“Laat ik zeggen dat iedereen z’n eigen, persoonlijke keuze maakt om te blijven of te vluchten en ik niet voor iedereen kan spreken. Ieder mensenleven is uniek en kent andere obstakels of uitdagingen. Wel zie ik dat veel Oekraïners simpelweg niet opgeven en dat ook nooit zullen doen.”
“Mensen tussen de twintig en veertig jaar willen het liefste naar festivals en feesten. Dat dat nu niet kan, is een flinke aderlating. Ze willen leven zoals jongeren in ieder ander land, zonder oorlog. De omstandigheden zijn dus niet ideaal, maar dit is het beste wat we kunnen doen. Het is een levensstijl geworden onder jonge Oekraïners om te raven en tegelijkertijd iets op te bouwen.”
Hoe ziet een rave die jullie organiseren eruit?
“We beginnen vaak vroeg op de dag. Vanwege de avondklok kunnen we namelijk helaas niet meer ’s nachts feesten. We zorgen dat de DJ-booth klaarstaat en de elektriciteit is aangesloten. Dan verwelkomen we de gasten en gaan we aan de slag.”
“De omgeving is telkens anders. Vorig weekend hebben we een cultureel centrum in oude glorie hersteld met tweehonderd vrijwilligers. We proberen dit ook zo milieuvriendelijk mogelijk te doen. We hebben bijvoorbeeld ook oude bakstenen die niet meer bruikbaar zijn verzameld zodat we die konden upcyclen om te gebruiken bij andere bouwprojecten.”
Het is een levensstijl geworden onder Oekraïense jongeren.- Dmytriy Kirpa
Welke veiligheidsvoorschriften komen er kijken tijdens een rave?
“Bij het opknappen van een gebouw in een oorlogsgebied? Genoeg! Als we de bezoekers verwelkomen geven dan we ook altijd de nodige veiligheidsinstructies. Bovendien zorgen we dat bij iedere plek waar we een evenement houden een schuilkelder in de buurt is.”
Hebben jullie weleens moeten schuilen terwijl jullie een evenement hadden?
“Ja. Een paar keer. Maar in alle dertig keren dat we deze raves hebben georganiseerd, is er gelukkig nog nooit een ongeluk gebeurd.”
Wat staat er op de agenda?
“We blijven natuurlijk raves organiseren, maar 10 juli gaan we echt los. Op een groot terrein komen duizenden internationale en Oekraïense vrijwilligers bij elkaar om de hele zomer samen te verblijven, te raven en puin te ruimen. Vanuit hier trekken we door het hele land om door de Russen vernielde plekken op te knappen. Het duurt tot aan eind september en mensen kunnen zich hiervoor opgeven op onze website. Doneren is ook nog altijd een optie, dat kan ook via de site.”
Bedankt voor je verhaal.
“Graag gedaan.”
In 2019 was Geraldine Kemper voor 3 Op Reis in Oekraïne waar ze sprak met oorlogsveteraan Mykola Stec’kiv. Bekijk hier het fragment waarin hij vertelt over zijn ervaringen aan het front op NPO Start.